Černá a prašivina...



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ellhenicky | 18.02.2014 08:16
Při prosincové Štěpánské naháňce na netolicku jsem viděl poprvé prašivinu, nebo něco tomu hodně podobnýho, na seleti, ale vzhledem k šeru kdy naháňka končila za světla hranic jsem si ho moc neprohlížel.Pravda je i to, že jsem tolik prasat za celý den ještě nikdy před tím neviděl.Jednalo se o volnou honitbu.

Autor: ValíkVlastimil | 04.02.2014 21:01
JPP že na západě Čech byl nějaký výskyt , kdo ví více ??

Autor: Radek Chadim | 12.06.2013 23:22
Dnes jsem viděl dvě bachyně, co měly holá místa pod hřbetem, jejich selata byla normálně osrstěná. Kdo se setkal s prašivinou, potupuje prašivina od zadu jako u lišky? Nebo mohlo by to být jen rychlé přebarvování?

Autor: Martin Novák | 12.05.2011 18:24
Jardo u veterináře potvrzena zákožka svrabová a to nejen ze vzorku mého úlovku,ale i sousední združení nechali vyšetřovat s pozitivním nálezem.

Autor: Martin Skřivánek | 10.05.2011 16:53
tak u psa záleží kde je umístěný kotec,jestli je pes furt ve stínu a vlhku to jsou pak různé druhy plísní a když přijdou podzimní plískanice se osrstění může zhoršit.u prasete bych neřekl že je to počasím,to by pak mohla mít všechna zvěř.spíš že sežere mršinu po lišce.pořád si myslím že prasat už je tolik že na ně něco přijde,snad ne.pro mně osobně je to nejoblíběnější lov.

Autor: Jaroslav Miňha | 10.05.2011 00:12
Chybí tady Karel Chalupníků, mohl by podat vysvětlení. Nejsem Dr. ale nezdá se mi Martine, že zvýšeným příjmem potravy, případně sluníčkem na jaře by svrab zmizel. Nemůže to být u těch vašich čuníků něco jiného? Míval jsem velkého knírače, tomu přes zimu olysal celý zadek, ale jakmile na jaře začalo svítit, během dvou měsíců opět zarostl. Tři roky pořád dokola. Bylo to nějaké "latinské" bakteriální onemocnění, ale i antibiotika pomáhala jen dočasně.

Autor: Martin Novák | 09.05.2011 21:17
Jak jsem psal ve fotogalerii,téměř každý kus ulovený na konci zimy má na těle nějaké to ložisko svrabu.Čím více je kus napadený,tím je hubenější nebo naopak.
Ono to má zřejmě souvislost.Tím,jak divočák přijde o srst,velkou část energie spotřebuje na udržení tělesné teploty.
Jakmile se na jaře dostanou k žíru a do kondice,svrab mizí a až do další zimy o něm nevíme.Takto už to pozoruji několik let. maro maro

Autor: Milan Lukeš | 07.05.2011 12:06
Prase s prašivinou je u nás druhé za poslední rok,sele bylo vychudnuté a z 45 % bez srsti a samý strup.Prašivinu už sem měl i u jezevčíka a bylo to to samé.Veterina prase nechtěla a tak sem ho zakopal s kamarádem metr pod zem a pod něj a na něj vysypal pytel vápna.Jinak prasat lovíme v průměru kolem 20 (je nás 9 ve sdružení) jinak letos si myslím že se to zvedne,připadá mě poslední dobou že je u nás populační boom v černé zvěři....do řepek chodí kolem 60 prasat a každá bachna co jsem potkal vodí kolem 10 selátek....jinak taky jsem ze západu čech...jinak fotky mám v mobilu...takže je můžu přeposlat...

Autor: Sikáček_Japonský | 07.05.2011 08:58
U nás na Karlovarsku - Toužimsko jsem loni a předloni viděl lončáka co byl do půlky těla olezlej prašivinou. Byl normálně v tlupě s dalšími 10 prasaty a chovali se zcela přirozeně, neodháněli ho nic.....

Autor: Petr Pořádek ml. | 07.05.2011 08:29
V západních Čechách jsem viděl na naháňkách takové prase asi 4x n a výřadu, u nás na jihu to zatím není tak běžné, bude to určitě jen lokální problém, zatím.

Autor: Hans | 06.05.2011 22:25
U nás se takové sele v během loňské zimy ulovilo. Bylo zasaženo na 75% těla. Kus jsme vezli na krajskou veterinární správu v Liberci, která kus odmítla. Převzala by jej k výzkumu pouze, kdyby jsme uhradili převoz do Prahy a tam jeho zkoumání. Takže nakonec jsme kus zlikvidovali bez vyšetření. Ale fotografie jsem zaslal prof. Bádrovi, který o svrabu psal článek ve Světě myslivosti a ten z fotografií usoudil, že se skutečně jedná o svrab- zákožku svrabovou. Fotografii přiložím zde do fotogalerie.

Autor: Jenik S | 06.05.2011 15:31
Ja jsem o prasivine u divocaku jenom slysel...milane kolik mate stavy divocaku?lecili jste letos cermixem?asi mate hodne uspechu u dehtovych stromu... Jinak bych volil kafilerku..,

Autor: Roman Trojka | 06.05.2011 14:41
Z pohledu uvedení zvěřiny do oběhu, nemohu dát razítko beze změn... Jinak, ale pokud ho zkonzumuji, tak žádné riziko nehrozí. Osobně bych ho nejedl, jsem na to asi moc fajnový:-) U mě by skončil, jako krmení pro psy.

Autor: Jaroslav Miňha | 06.05.2011 14:22
A když už jsme u toho, co případně s takovým kusem? Nakolik je nebo není závadný?

Autor: Jaroslav Miňha | 06.05.2011 13:58
Za svých 6 let jsem u nás u černé prašivinu neviděl. Párkrát vši, ale prašivinu ne.

Autor: figi | 06.05.2011 13:45
U černé to není velká vyjímka.

Autor: Radek Chadim | 06.05.2011 12:39
Ročně vidím stovky divočáků, ale ještě jsem to u nás nepozoroval ani v jednom případě. Prašivá liška občas vidět je (z deseti jedna až dvě prašivé), i třeba z více než 1/2 těla, ale u divočáka jsem to ještě u nás neviděl.

Autor: Milan Lukeš | 06.05.2011 10:59
Už jste se setkal někdo s prašivinou u černé zvěře?Včera se u nás ulovilo sele 15 kg samotné chodilo 3 dny na louku a bylo z 45% prašivé....