Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Když listí žloutne, daněk rochá, mysliveček lesem kráčí



Vložil: Tomio | Upravit článek | 09.11.2011 16:59 | zobrazeno: 3325

Když listí žloutne, daněk rochá, mysliveček lesem kráčí

těšíc se co za překvapení mu Diana chystá a tak to chodívá ráno, večer každý rok právě ten třetí-čtvrtý říjnový týden. I letošní rok nebyl výjimku. Kde se, ale zrodí tato vášeň, proč jste jak divadelní loutka, kterou ovládají pomyslné šňůrky.
Každý z nás má období mysliveckého roku na které se nejvíce těší. Jó, když jsem chodíval jako malý kluk s taťkou do lesa, byl to zimní les, co mě fascinoval. Vyrazit s pytlíkem kaštanů do kopců a zanést do krmelce něco zvířátkům. Zasednout na posed, odmalička vybaven touhou mít jednou taky tuto možnost. První naháňky, jak já pomalu nemohl dospat. Zkoušky z myslivosti, lovecký lístek. Jó to bylo, před maturitou dostat svoji první kulovnici. První zážitky, první okouzlení z lovu černé zvěře na sněhu při měsíčku, ač u vnadiště s pocitem, kdo déle vydrží čuníci nebo já. Jako mávnutím tajemného proutku: je říjen, kráčíte po silničce, ze stráně se ozve podivný zvuk, připomínající prasečí chrochtání. Po chvilce další. Stoupáte za původcem tohoto zvuku. Sluníčko pomaličku zapadá a už jen olízává poslední listí na stromech, stojíce za mohutným smrkem registrujete pohyb ve stráni pod vámi a následně se vám představí v plné kráse král zdejšího lesa, říjný daněk, který před sebou postrkuje jednu z jeho milenek. Krásné úžasné divadlo, snad i škoda rušit čas lesní lásky. A od té doby je celý myslivecký rok pouhou předehrou před hlavním představením. Nedočkavě začátkem října bystříte sluch, a první zarochání vnímáte celým srdcem, nastává to pravé představení.




Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: jirka marek | 01.12.2011 13:25
Tomio,máš to moc pěkně napsané.Myslivosti zdar!