Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Přidám také jeden recept na lovecké právo.



Vložil: Karel poslík | Upravit článek | 07.05.2012 10:42 | zobrazeno: 5709

Lovecké právo většinou rozdám, nebo uvařím slepicím. Jednou za čas však mlsota zvítězí a potom si připravím pochoutku tímto způsobem. Syrová , čerstvá játra a v mléku vymáčené ledviny nakrájím na tenké kousky. Posypu divokým kořením, které připravené ze směsi pepřů, jalovčin, nového koření , bobkového listu, rozmarýnu a tymiánu. Všechny tyto složky jsou umleté a dominantní je zde jalovec. Do jater dále přidám na jemno nakrájenou kořenovou zeleninu ( nebo na hrubo nastrouhanou) a nechám je odležet v chladu do druhého dne. Lízák a srdce povařím ve slané vodě a po očíštění nakrájím také na kousky. Na usmažené cibulce orestuji všechno dohromady, malinko podleji vínkem , podusím do měkka, osolím, nechám odkryté vysmahnout, zapráším moukou a nakonec přidám dvě nebo tři lžíce smetany. Pak to zbaštím s chlebem a zbylým vínem, pokud jsem ho již nevypil během přípravy pokrmu. Zdar Karel


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Honza Král | 07.05.2012 11:12
Toto je v originálním jazyce. Manželka si recept přizpůsobila,ale i tak je to dost chutné.

Jagerok
Nadrobno pokrájaš primerané množstvo slaniny. Rozpražíš ju a ak máš málo masti, tak treba pridať. Ak ideš robiť z tohoto diviaka, tak môžeš použiť aj podkožný tuk a ten vyškvariť, ale škvarky treba oddeliť, tie do jágerku ja nedávam.


Na rozpraženú slaninku dáš nakrájanú cibuľu v primeranom množstve a restuješ ju. Po chvíli pridáš celú rascu (kmín). Tá restovaním popraská a lepšie uvoľňuje chute a vône. Keď je cibuľka do zlata orestovaná, pridáš nadrobno nakrájané kúsky srdca. Keď ho orestuješ, ak nepustí šťavu, môžeš ho trochu podliať, aby sa ti nepripaľoval základ a dusíš do skoromäka. Postupne pridávaj čierne mleté korenie, soľ (alebo trochu vegety), pálivú papriku, a cesnak, trochu horčice tiež neuškodí - kávová lyžička. Cesnak môžeš pretlačiť - lepšie zavonia. Koreniny samozrejme podľa chuti.


Medzi tým dáš variť samostatne jazyk (môže byť aj v slanej vode varený). Necháš ho chvíľu variť, aby sa ti lepšie šúpala kožka. Jazyk očistíš od kože a pokrájaš na menšie kúsky. Jazyk je mäkší ako srdce, stačí mu podstatne menej dusenia.


Mäso môžeš podliať červeným vínom - nie veľa tak pol deci až deci, prípadne pivom, toho môže byť aj dve - tri deci podľa množstva suroviny. A dusíš domäka. Množstvo sósu si každý urobí podľa chuti. Ja robím menej omáčky a jeme to s čestvým chlebom.