Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

SB 243W se střelou PTS



Vložil: figi | Upravit článek | 14.03.2013 19:36 | zobrazeno: 5754

Na podzim roku 2008 jsem testoval střelivo SB v ráži 243W se střelou PTS

Zkušenosti se střelivem Sellier Bellot
243 Winchester, střela PTS 95 grs. ( 6,1 g ) č. 24 532



Popis na stránkách výrobce je velmi slibný
Střela PTS je výsledkem snah konstruktérů loveckých kulových nábojů o střely s vysokým ranivým účinkem, které by si současně zachovaly vynikající balistické hodnoty. Střela s olověným jádrem je překryta zpevňujícím pláštěm a je zakončena polymerovým hrotem. Optimální tvar umožňuje dosahování vyšších rychlostí a stability střely na dráze letu. Tyto vlastnosti zaručují vynikající přesnost a ranivost střely, která zůstává celistvá při nárazu, netříští se a neznehodnocuje zvěřinu.

A moje zkušenosti z nastřelení zbraně a lovu 32 kusů zvěře

Nastřelení zbraně

Nastřelení proběhlo bez problémů, naměřená úsťová rychlost byla cca 860 m/s ( Tikka T3 Varmint, hlaveň 60 cm ), což je oproti údaji výrobce o 25 m/s méně.
Rozptyl střeliva se pohyboval maximálně do 30 mm ( vzdálenost středů zásahů ), což pro lovecké účely velmi dobře vyhovuje. Při praktickém použití se náboj jevil jako velmi přesný, což dokazují i úlovky na větší vzdálenosti – max. 308 m.

Přesnost střeliva tedy hodnotím jako velmi dobrou.
Úsťovou rychlost oproti tomu hodnotím jako velmi nízkou, protože neumožňuje využít balistické přednosti ráže 243W.

Lov zvěře

Dančí zvěř

Lov zvěře dančí byl s tímto střelivem bez problémů, i když oproti střele Ballistic tip ( Nosler ), kterou jinak používám, bylo méně zlomení zvěře v ohni. Překvapilo mne také neprostřelení daňka, což se mi s touto ráží stalo poprvé, i když na poměrně malou vzdálenost cca 70 m.
Vysvětlení bylo jasné po nalezení střely ve zvěřině a zvážení její zbytkové hmotnosti, která byla pouze 2,7 g, což je asi 44%. Zbytek střely byl roztříštěn ve střelném kanálu. Tento negativní poznatek o nízké zbytkové hmotnosti a tříštění střely při zásahu větších kostí se projevil ve velikosti výstřelů a poškození zvěřiny u veškeré spárkaté zvěře. Zároveň jsem byl překvapen velmi malým výstřelovým otvorem v případech, kdy střela nezasáhla kosti, a prošla mezi žebry či při ranách na měkko. Nástřel a stopní dráha byly v těchto případech bez barvy či jiných znaků, a celkový dojem byl jako po zásahu střelou bez deformace

Srnčí zvěř

Lov srnčí zvěře po prvních ulovených kusech, na kterých byla vidět větší devastace zvěřiny oproti mnou používané střele Ballistic tip byl ovlivněn snahou nepoškodit zvěřinu a lovil jsem tedy často ranou na krk či hlavu zvěře. Vzhledem k dobré přesnosti nebyl problém takto lovit holou zvěř na vzdálenosti daleko přes 100 m.
Oproti střele Ballistic tip se jeví střela PTS jako výrazně měkčí ( ale tak to není, je to jen první dojem ), výstřelové otvory při průstřelu větších kostí byly značně veliké a nepravidelné, což svědčí o vysokém stupni rozkladu střely. Pokud střela nezasáhla kost, chovala se jak už jsem popsal u dančí zvěře, tedy proletěla zvěří bez náznaku deformace.
Střela tedy není měkčí, je vysoce tříštivá. Projevuje se to prostřelováním při zásahu mimo kosti i bez deformace a pokud střela narazí na kost, začne tříštění a proto jsou výstřely potrhané a neohraničené.

Lišky

Oproti mnou používané střele Ballistic tip bylo poškození lišek minimální a byl i problém nalézt výstřelový otvor . Avšak se mi také stalo, že po zásahu touto ráží mi liška odešla z nástřelu ( poprvé z cca osmdesáti lišek ), zásah na měkko, nalezena po pobarvené stopní dráze a po postupném vypadnutí prakticky všech vnitřností po asi osmdesáti metrech.


Celkové hodnocení

Střelivo Sellier a Bellot v ráži 243W se střelou PTS mohu celkově ohodnotit jako dobré. Veškerá zvěř byla zasažena, a pokud nezůstala v ohni na nástřelu, byla velmi snadno dosledována nedaleko. Pouze v jednom případě bylo nutné použít k dosledu psa při velmi špatné ráně na měkko.
Střela je poměrně tvrdá a velmi tříštivá, pokud nenarazí na kost, chová se jako celoplášť, pokud na kost narazí, tříští se a rychle ztrácí hmotnost při současném dosti výrazném poškození zvěřiny.
Negativa této laborace Sellier a Bellot vidím zejména

- v nízké úsťové rychlosti, která nedovoluje využít balistických předností ráže 243W zejména při lovu na větší vzdálenosti
- ve velmi nízké zbytkové hmotnosti střely, která v této ráži může být riziková při lovu větších druhů naší zvěře
- tříštění střely
- významnější poškození zvěřiny u srnčího při zásahu větších kostí
- malá ( žádná ) deformace střely při zásahu mimo kosti


Moje doporučení pro výrobce je
- zvýšit úsťovou rychlost střely o 60-70 m/s
- s dodavatelem střel dohodnout zvýšení pevnosti střely, které by vedlo k vyšší zbytkové hmotnosti a menšímu tříštění střely. Znamená to zřejmě i zesílení pláště v zadní části střely a naopak ztenčení v části přední tak, aby docházelo k deformaci střely i v případě, že nezasáhne kost. Zároveň řešit složení olova, případně přejít na jinou střelu.


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: rici czech | 27.08.2013 22:02
Takže dnes další zkušenost s PTS kou.Vzdálenost 170 kroků rána posazená těsně za plec,ovšem srnec se natočil mírně šikmo takže vstřel na plec výstřel na druhé straně před během na hranici kořene krku ,výstřel velikosti cca 4cm ,srnec po ráně odskočil pár metrů a bez odkazování zhasl.Sice né rána podle mých představ ,ale občas se "podaří" tak jak člověk nechce.

Autor: rici czech | 01.06.2013 23:25
Takže Figi dnes jsem tu PTS prubnul:-).Více v dnes, jinak vzdálenost 90 metrů ,komorovka těsně ale fakt těsně za plece chytlé srdce, srneček naznačil zcela nepochopitelně ránu na játru a po cca 4 krocích zůstal bez odkazování ležet.Vstřel neznatelný výstřel cca 4 cm.Podbarvení kolem vstřelu a výstřelu zjistím později.

Autor: figi | 16.05.2013 23:33
Zase není nutné se toho bát. Výrobce střely - Hornady - sice vychvaluje pevnost střely a její chování po zásahu, ale v každé ráži je to trochu jiné. Lovit větší zvěř s touto střelou v laboraci SB ale jednoznačně jde. Je dobré u toho přemýšlet. A menší úsťová rychlost jí pro naše podmínky nakonec " sluší".

Autor: Fesoj | 13.05.2013 20:57
Sečteno a podtrženo - vhodná na zimní lišky, ale kdyby přišlo prasátko, mohl by to být problém.

Autor: Ellhenicky | 18.03.2013 07:14
Co výrobce,mlčí nebo se ozval? Asi ne, má své odborníky a vývojáře i když praxe je asi jiná než záměr.

Autor: rici czech | 14.03.2013 20:01
Díky figi není nad zkušenost z praxe.