Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

FOMEI ?



Vložil: figi | Upravit článek | 04.10.2013 20:08 | zobrazeno: 4857

Vyšlo v Myslivosti

FOMEI ?

Když mi volal kamarád Petr , že budeme testovat optiku značky Fomei, hned v jedné větě pokračoval tím, že slyšel o výrobcích této značky mnoho negativ a že má z toho trochu obavy. Hned jsem ho uklidnil, že to jsou případy ze vzdálené minulosti, můj táta používá dalekohled Fomei 9x60 už roky , dalekohled je opticky překvapivě dobrý a po sedmi letech stálého používání je i mechanicky stále perfektní. Sám jsem navíc asi měsíc před naším rozhovorem náhodou prohlížel výrobky Fomei u jednoho z prodejců a byl jsem velmi překvapen kvalitou obrazu i zpracováním těchto optik, zejména u řady Leader.

Pro testování mne zaujala novinka firmy, dalekohled Fomei Foreman 10x52.
Důvodů pro tento výběr bylo několik, roli samozřejmě hrálo i to, že jde o nejnovější výrobek. Hlavní důvody byly ale dva – zvětšení a velikost výstupní pupily této optiky. Osobně mám raději větší zvětšení dalekohledu, a to minimálně 10x, které poskytuje nejen lepší čtení zvěře za dobrých světelných podmínek, ale zároveň dává i vyšší výkon v podmínkách šera a tmy.
Velikost výstupní pupily je důležitá ve vztahu k věku pozorovatele, sám jsem vyhodnotil pro svůj věk tento dalekohled s pupilou 5,2 mm jako naprosto ideální, i když je pravdou, že tato velikost výstupní pupily bude velmi dobře vyhovovat všem věkovým kategoriím.

Po převzetí dalekohledu Foreman 10x52 k testování mne příjemně překvapila kompaktnost této optiky. Povrch je tvořen poměrně silnou vrstvou velmi odolného plastu, pocitově připomínajícího gumu, který i svým tvarem zajišťuje příjemný úchop a zároveň díky tomuto povrchu dalekohled neklouže v ruce ani při dešti. Povrchové tvarování je velmi dobře řešeno. Dalekohledy s větším zvětšením je lépe při pozorování držet co nejblíže u čoček objektivu kvůli omezení chvění obrazu a tento dalekohled právě v těchto místech výborně sedí v dlaních. Hmotnost Foremanu naznačuje bytelnou konstrukci a dává najevo i poctivé sklo optické soustavy.
Rozsah nastavení vzdálenosti okulárů je u tohoto dalekohledu tak velký, že určitě vyhoví všem uživatelům a poskytuje pohodlné pozorování bez jakéhokoli omezení.
Ovládací prvky ostření jsou tradiční, ostření pravého okuláru s poměrně velkým rozsahem a centrální ostření, které je v dobrém dosahu ukazováčku ruky při pozorování. Ostření je velmi citlivé, chod naprosto plynulý a bez jakéhokoli náznaku vůle i po šestnácti měsících intenzivního používání. Vysouvací očnice u mnou testovaného dalekohledu dobře drží nastavenou polohu.
V balení je k dalekohledu dodáno i pevné pouzdro, řemínek na krk a gumové krytky . Řemínek pro zavěšení na krk je v pořádku a spolehlivý, krytky čoček objektivů nepoužívám a krytka čoček okulárů je podle mého názoru nepoužitelná, nasazena na očnicích prakticky nedrží a proto jsem ji nahradil novou.

První pohled přes optiku předčil očekávanou kvalitu. Ostrost obrazu je vynikající, zrovna tak barevné podání a kontrast. Ale teprve praktické použití při lovu ukázalo, že optické vlastnosti jsou to nejlepší na tomto velmi zdařilém dalekohledu. Obrysová ostrost je tak dokonalá, že za dobrých světelných podmínek umožňuje spolehlivé rozlišení paličkáče na vzdálenosti přesahující 300 m, což je se zvětšením pouze 10x neuvěřitelné. Tuto skutečnost jsem měl možnost během testování opakovaně potvrdit a i díky tomu jsem několik paličkáčů úspěšně ulovil. Velké překvapení mne ale čekalo při nočních lovech černé, kdy jsem za bezměsíčné noci opět po dlouhé době zvěř velmi dobře viděl v tomto dalekohledu ale optikou kvalitních puškohledů ne.
Až nepochopitelně dobře se chová tento dalekohled v protisvětle, a to i v přímém protisvětle vycházejícího či zapadajícího slunce. Dokonce i v případech, kdy je část vycházejícího slunce přímo v zorném poli dalekohledu je obraz naprosto čistý, bez závoje a čtení zvěře je naprosto bezproblémové. I po šestnáctiměsíčním testování nikdy neodolám a pokaždé si znovu užívám kvalitu obrazu proti východu či západu slunce.

Odolnost tohoto dalekohledu potvrdily i lovy v tuhých mrazech, kdy po několika hodinách v teplotách více než – 15° C ostření fungovalo výborně a díky tomu bylo pozorování zvěře příjemnou záležitostí.
Odolnost jsem ale nechtěně vyzkoušel i jinak, poměrně drastickým způsobem. Při návratu z jednoho z úspěšných lovů černé jsme v kamarádově autě odváželi tři ulovené kusy a v kufru auta jsme měli krom těchto kusů uloženy také zbraně v pouzdrech a dalekohled Foreman jsem odložil na pouzdro se zbraní. Ten se cestou svezl a zapadl do hrudní dutiny jednoho z kusů. Jak vypadal, když jsem jej po hodině nalezl, si mnozí jistě dokáží představit. Ráno jsem přemýšlel, jak dalekohled obalený po celém povrchu včetně čoček zaschlou barvou vyčistit, napadlo mne jediné řešení. Dalekohled jsem ponořil do nádoby s vodou, barvu nechal důkladně rozmočit, po hodině vytáhl a pečlivě silným proudem vody osprchoval. Čočky jsem opatrně očistil mikrovláknem a dalekohled nechal oschnout. Po oschnutí vše naprosto v pořádku, neprojevil se jediný náznak netěsnosti a povrch byl dokonale čistý.

Celkové hodnocení po šestnáctiměsíčním intenzivním loveckém používání dalekohledu Forman 10x52 je jednoznačně pozitivní. Výborná optická kvalita ve všech podmínkách, vysoká odolnost i vůči tvrdšímu zacházení. I když se snažím najít jakákoli negativa, tak jediným je gumová krytka okulárů, která je opravdu nefunkční.
Přestože jsem na kvalitu optiky velmi citlivý a řekl bych i zhýčkaný známými značkami, neváhám tvrdit, že tento dalekohled je na špičce současného trhu v poměru cena/výkon.


Miloš figi Fischer


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Krejčí Karel | 05.10.2013 07:27
Fomei?

Autor: Krejčí Karel | 05.10.2013 07:27
Konečně názor odborníka na problematiku výběru pozorovacího dalekohledu k věku lovce nad 40 let,či oční vadou nad 0,5 dioptrie,který již potřebuje optiku s výstupní pupilou 5-5,5mm.Fomei Foreman 10x52 je jistě nejlepší volba v poměru cena/výkon...Chtěl jsem porovnat,hlavně za noci šera se Zeissy 10x50W Jenoptem a 10x50 Dekarem,jak dopadne testování.Už jsem je prodal.Díky za porovnání,pokud máš některý ze Zeissů i za tento článek.