Dnešní nález.



Vložil: červenka emil | 21.06.2013 17:48 | zobrazeno: 2650

Dnes nalezený úhyn v blízkosti výskytu škůdníka.Zatím se mi ho nedaří ulovit.Kdych si bral sebou vejce tak už mém vysezené kuřata za hodiny co jsem už v lokalitě výswkytu strávil.


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: prroud | 23.06.2013 17:43
Diky Josefe,to jsem chtel cist,odkud se vetsinou berou.....a je mi lito ze ti "odesla" kamaradka:-(,vrati se ti v jiny,uvidis...

Autor: Fesoj | 23.06.2013 17:23
Proude, aby se ze srnce stal škůdník, musí se u něj vyskytovat dvě věci současně. Zabijácké paroží bez výsad, které lehce pronikne hluboko do protivníkova těla a zabijácká povaha. Proto se škůdníci rekrutují zpravidla ze starých zpátečníků, ale nemusí tomu tak být vždy - škůdníkem se může stát i srnec středního věku, ale to ostré zabijácké paroží tam musí být. Zlou a rvavou povahu může samozřejmě mít i srnec s pěkným souměrným parožím, jak jsi psal Ty - ale aby takový srnec, právě vzhledem k architektonice paroží, své soupeře na potkání a bez problémů vraždil, to se zpravidla nestává, zranění jím způsobená nebývají smrtelná a slabší sok má obvykle možnost spasit se útěkem. Potkám-li v honitbě starého srnce s ostrým parožím bez výsad, nebudu ho kvůli zjištění povahy posílat na psychotesty, ale co nejdřív ho uklidím do přezimovací obůrky se stabilní teplotou -18°C a neudělám chybu. Nepovede-li se to včas, budu podobně jako Emil nacházet jeden úhyn za druhým.

Autor: prroud | 23.06.2013 15:40
To snad ne,zpatecnik je starej srnec co ma nejlepsi za sebou,ne? Skudnik vrazdi,to je trochu jiny kafe:-)

Autor: Michal Brabec | 23.06.2013 12:50
Prroude, nemohly se Ti poplést pojmy "škůdník" a "zpátečník"? (nebo škůdňáč a zpátečňáč?, jak komu libo)

Autor: prroud | 23.06.2013 08:18
Njn Jozefe,skodaze nejsou na ulozto.cz naskenovany knihy o myslivosti,prave od tech nej autoru,uz bych je mel ve slozce a louskal je:-).Haraburdi je tam vselijaky,ale hodnotny veci aby clovek pohledal :-(.Urcite by tam i o tech skudnicich bylo vic.

Autor: Fesoj | 23.06.2013 07:55
Emile, těch kuřat se neboj - já vejce nosím pořád s sebou a zatím se nic nevylíhlo ! Ale možná, že už budou zasmrádlá... A Proude, já osobně si pana Nečase velice vážím a mám ho v hluboké úctě - ovšem není Nečas jako Nečas, já mluvím o Josefovi, jehož Srnčí zvěř má čestné místo v mé knihovně.

Autor: prroud | 22.06.2013 11:06
to jo,logicky,ale videl jsem i fotku skudnika s vysadama,prislo mi to jako pekny a soumerny parozi,presto to byl udajne skudnik,soumernej vidlak,takze zadny dlouhy spice....nevadi,napadlo me jen ze mozna existuje nejakej znak v chovani podle kteryho jde spatnej material urcit,aby ho clovek poznal i bez toho aby byl svedkem souboje a zabiti dobryho srnce,ze by mu predesel.

Autor: Michal Brabec | 22.06.2013 10:04
Prroude, paroží je uzpůsobené tak, aby se při soubojích výsadami zakleslo do sebe a boj je vlastně přetlačování. I tak ke zranění občas dojde. Dlouhé, rovné špice se nemají o co opřít a přímo ohrožují lebku i tělo protivníka.

Autor: prroud | 22.06.2013 09:24
Strejdo,njn,ale tos mi moc nepomohl,on takovej Necas by byl taky kdybych ho neznal celkem sympatak:-),ale zdani klame:-),i kdyz zrovna u nej si nejsem az tak na 1000% tim umyslnym gaunerstvim jistej....tim ho teda neomlouvam,protoze kdo ke zlu mlci,je stejnej jako ten kdo ho pacha.Presto bych rad tu lekci a prosil o ni, o srncich skudnicich :-)
"Dospělému srnci, který nosí paroží špičáka, se říká škůdník, protože při soubojích zraňuje soupeře." vic jsem nenasel:-(,ale myslim si,ze nejen takovej muze bejt skudnikem a zadnej jinej.....mam za to,ze srnec vyhrava souboj utekem protivnika,ale jestlize ho zacne "dobijet",uz je to o necem jinym?....

Autor: Krejčí Karel | 22.06.2013 07:46
Moooooc dobrý srnec-ten je lepší než zlatý,nejvyšší body CIC na světě,je diamantový?

Autor: strejda zajíc | 21.06.2013 22:00
Proude,snadno.Je jako naši politici,neustále škodí!:-))

Autor: prroud | 21.06.2013 20:58
Amaterska otazecka Emile,jak se pozna s jistotou takovej "skudnik"?