Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Párek



Vložil: Pavel Černý | 02.05.2017 09:40 | zobrazeno: 1786

Bažanti o krmení také vědí...


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Radek Chadim | 04.05.2017 15:41
Když se do čehokoliv vloží ženskej element, tak je všechno úplně, ale úplně jinak :-D. Tak já nemám nic proti střídavé péči obou rodičů, ale tento úkaz v naší honitbě je při nejmenším zajímavý :-).

Autor: strejda zajíc | 04.05.2017 13:29
Čemu se divíte?Když už jsou kuřata odstavená,necucaj a nebo slepička ztratí mléko,nastupuje otec!:-))

Autor: Pavel Černý | 04.05.2017 13:01
Radku, to vypadá na nějakou parádivou slepici, která na jaře kvůli bezpečnosti při hnízdění přepelichá do mimikry a v létě zase přepelichá do parádního šatu. Jó příroda je mocná čarodějka a když se do toho vloží ženskej element... :-)

Autor: jirka marek | 04.05.2017 12:50
Moc pěkné,i k zasmání!

Autor: Radek Chadim | 04.05.2017 12:20
Právě, třeba dnes ráno na každém vnadišti, kde sypu, stál kohout, na jednom se třemi slepicemi, na mém s jednou slepicí (ale chodí tam taky pravidelně se dvěma) a na třetím kohout s jednou slepicí, všichni s obojkem. Ale na tom dnešním prvním místě, kde byl dnes kohout s obojkem se třemi slepicemi, pravidelně každý rok na konci léta potkávám kohouta bez obojku s odrostlejma kuřatama, a vždycky bez slepice. Že ty kuřata vždycky přilnou k tomu kohoutovi, to je taky zajímavý, asi adopce :-), ale když o toku jsou všude obojkový, tak pak najednou v tom létě se tam objeví bez obojku a ještě s kuřatama, to je ještě zajímavější :-).

Autor: Pavel Černý | 03.05.2017 14:31
Radku, ono je to hlavně o tom, že silní kohouti obsadí pro bažanty nejatraktivnější lokality, kde je kryt, klid, krmení a voda. Tam je i nejvíc slepic a tím i šance uplatnit geny.
U nás tedy kohouti kuřata nevodí (na rozdíl od koroptvích kohoutků), snad s nimi jen v určitém období mohou být ve společném hejnu. Ale uznávám, že na Moravě jste družnější a může tam být všecko jináč :-)

Autor: Radek Chadim | 03.05.2017 10:10
Pavle, takhle když to čtu a přemýšlým nad tím, tak z našich 10 kohoutů v celé honitbě vím o jednomn bez obojku - pořád v jedné lokalitě. Zajímavé je, že právě toho jednoho bez obojku (během těch let jich bude jako jedinců patrně více, ale taky bez obojku) každý rok ke konci léta potkám, jak vodí tohoroční kuřata, většinou kolem tří až pěti kusů :-). Ti ostatní i když mají kolem sebe slepice, tak kuřata nemívají, nebo ty se nedožijí toho, abych je spatřil :-).

Autor: Pavel Černý | 03.05.2017 07:17
Dovoz to rozhodně není. Je to přírodní výběr. Do konce 80-tých let jsme vypouštěli výhradně obojkové + nějaké tenebrozy (ti se roztoulali a ztratili první). Obojkoví se vytráceli postupně. Pozoruju už řadu let, že když se v jedné lokalitě vyskytuje kohout s a bez obojku, vždycky dominuje ten bez a druhému ani nenaběhnou poušky. Je to i tento případ.

Autor: palkopal | 02.05.2017 18:38
Kde se tací krasavci vyskytují? Pozůstatky bažanta českého, který by se již neměl vyskytovat, nebo dovoz?
http://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Poradny/Odborna-poradna/Cesky-bazant
Znám jednu lokalitu na Vysočině, kde mají bažanty na divoko a ročně loví i desítky kusů, ale prý jsou všechno obojkoví (Radek zná, Mirošov u Bystřice nad Pernštejnem).