Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Tam, kde býval les



Vložil: Radek Chadim | 15.02.2019 16:30 | zobrazeno: 1945

K tématu článku o stavu lesích, aby si někdo nemyslel, že melu z hladu :-).


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Radek Chadim | 26.02.2019 16:02
To je 300 ha jen na naší straně údolí, jinak od Brna po Okříšky a od Znojma po Nedvědici je smrk totálně poschlej a borovic 2/3.

Autor: Břéťa Ambrož | 24.02.2019 08:11
Nebojte, i s 300 ha si příroda poradí, kor když to bude trochu rozloženo v čase jak píšete... Vzpomeňte na velké orkany z přelomu milenia a jaká jsou to teď krásná místa plná života...

Autor: Radek Chadim | 21.02.2019 16:16
To je jen 50ha, kde se zatím výrazněji těžilo, celkově je to na 300 ha jen na naší straně údolí, druhá strana je to stejné, okolní lesy taky. Nejde o tu planinu, ale o tu krajinu, všichni kříčí sucho sucho, teď se odlesnilo a zmulčovalo, takže sucho v dané oblasti bude ještě mnohem větší než doposud, pač tam bude foukat, svítit slunko. Teď při každém větším větru dojde na ty ostrůvky těch borovic, ony teda stejně schnou, takže ty to mají za pár už teď, a jak popadají ty, otevře se to ještě víc, a při každém dalším silnějším větru začne docházet i na listnáče a za pár let tam nebude jedinej strom. Teď místo toho, aby se dřevo vyváželo po svážnicích, tak leč je to přírodní rezervace, tak se to tahá kolmo nahoru (dnešní vyvážečky s obrovskéjma kolama to zvládnou), kde vznikají rygoly, aby voda asi mnohem rychleji odtíkala při slejvácích a bylo ještě větší sucho a eroze.
A ta pěstební činnost než to začne zase vypadat trošku jako mladý les a zaroste to je na 5-10 let, navíc bůhví jak to půjde, protože zalesnit takovou plochu bude finančně náročné, sazenice nebudou, lidi nebudou,... a vzhledem k tomu, že se myslím tak nějak dočasně zrušila povinnost zalesnit paseku do dvou let od ukončení těžby (nebo kolik že to je), jak jsem někde četl, tak se to může táhnout mnohem dýl.

Autor: Břéťa Ambrož | 20.02.2019 16:18
Já bych to neviděl tak tragicky. 50 ha není zase tolik, proběhne výsadba + nějaké nalety a bude z toho pro život mnohem zajímavější biotop, než byl smrkovo-borovy vysoký les...

Autor: Václav Sládek | 16.02.2019 12:58
U pramene Vltavy jsme byli před 14 roky v té době to již byla katastrofa.

Autor: strejda zajíc | 16.02.2019 00:22
U nás to samý,smrky požral broučínek,část mladiny polámal sníh a větříček,jak ve smrku ,tak v borovicích.Je to k pláči nebo na šaškec.

Autor: Radek Chadim | 15.02.2019 20:00
U této paseky si já vždy vzpomenu na různé ekologické aktivisty, kteří se před zhruba 15ti léty přivazovali na Šumavě u pramene Vltavy ke stromům, aby se tam netěžilo a nechal se boj s kůrovcem na přírodě. Tehdy to byli ekoteroristi a neodborníci a všichni jim za to nadávali, ale dnes vidím, že to byli né odborníci, ale přímo vizionáři :-). Oni to sice dělali z přesvědčení, že spasí svět a že to tak má být, aby ten dříve hospodářský les jimi považováný za původní :-) se s tím popral sám, vedlejším efektem byl však důkaz, že by ta těžba, když už se ten kůrovec tam rozjel, patrně stejně nic nevyřešila, a akorát by se na tom napakovali zainteresovní jedinci, a měli naprostou pravdu a mají za své vizionářské schopnosti můj respekt :-), neb tento les je opečováván každodenní péči a stejně dopadl takto jak dopadl. Také se potvrdilo, že na přírodu je člověk krátký, a díky jejich zápalu pro věc dnes můžeme na Šumavě sledovat s náskokem 15ti let, jak se s tím příroda vypořádává :-).

Autor: Karel poslík | 15.02.2019 18:53
Na každém takovém místě by měla být alespoň jedna šibenice a na ní jeden z těch pošuků, co se přivazovali ke kůrovcem napadeným smrkům, aby zabránili jejich včasné těžbě. Nebo jeden restituent, kterému se v devadesátých létech vrátil les a dodneška neví ani kde přesně to je.

Autor: Radek Chadim | 15.02.2019 16:35
Z 50 ha tady a na dalších fotkách stojí stěží 10 ha lesa, a to jsou stěží v polovině. To nemluvě o zbývajících borovicích, ty půjdou do kytek letos a listnáče do pěti let.