Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Srnec ze 25.7.



Vložil: Pavel Černý | 05.08.2021 11:23 | zobrazeno: 1132

Z ročního špičáka nikdy nevyroste nadprůměrný srnec.
Od roku 2019 jsem si jistý, že je to srnec, kterého jsem letos ulovil. Na pravém shozu z toho roku je část vylomené pučnice, která se v dalších dvou letech ve stejném místě projevila deformací růže. Roček z roku 2018 ze stejné lokality je identický s tímto srncem s velkou pravděpodobností. I pravý parůžek byl všechna léta o něco silnější a s delšími výsadami.
Šetřit paličkáče znamená držet v chovu ještě daleko horší srnce.


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Oldřich Vopršal | 11.08.2021 13:28
Pavle, Lovu zdar! Jako kdybys mě z duše mluvil o tom šetření průběrných ročků.

Autor: Pavel Černý | 08.08.2021 21:27
Radku, já jsem si srnce pár desítek let kreslil (začal jsem s tím už jako kluk) a teď je už pěkných pár let fotím. Na to, abys mohl všechny vzájemně rozlišovat, musíš být celkem velký detailista. Je pravda, že u těch tuctových šesteráků si někdy úplně jistý nebudeš, ale často se dá najít znak, který se každoročně opakuje. A může to být třeba zvláštní barva srsti, nebo větší jizva na hlavě, která je i v srsti více let patrná. Foťák s velkým zoomem je k tomu skvělým pomocníkem. A pak tě překvapí, kolik těch srnců ve skutečnosti je. A v určité pro ně atraktivní lokalitě se dokážou i vystřídat, podle toho, který je v daném roce v nejlepší kondici resp. je nejagresivnější. A to nemusí být podle našich naivních kritérií zrovna ten s nejsilnější trofejí. Ti nejslabší mladíci budou ale vždycky pod největším tlakem od všech ostatních a už vlivem toho stresu z nich nikdy dobří srnci nevyrostou.

Autor: Radek Chadim | 05.08.2021 20:11
Tak třeba byl v dobré fyzické kondici, z toho třeba ještě vyroste silnej srnec, i když prvním rokem je to dvoucentimeterovej paličkář, se často v různých diskuzích dočtu. Tato logika samozřejmě postrádá základní povědomost o tom, že mezi ročky je stejné procento jako špičáků a paličkářů vidláků a o něco menší procento i šesteráků, tak proč nechávat paličkáře, když chovatelských kritériém je kvalita paroží? To že v domácích chovech se i z paličkáře dá vypiplat slušnej srnec je tím, že je to domácí chov bez druhové konkurence, s dostatkem potravy a hlavně klidu, navíc obvykle bez porovnání se stejně starými jedinci různé kvality.
Jinak pěkná prezentace, taky bych chtěl mít někdy takhle zmapovaného srnce. Mně se bohužel každý rok zdá, že přichází pořád nový a nový srnci, i když už mají i víc než 6 let :-).Tak třeba byl v dobré fyzickké kondici, z toho třeba ještě vyroste silnej srnec, i když prvním rokem je to dvoucentimeterovej paličkář,