Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Holá na bál



Vložil: Jan Slavětínský | 12.12.2022 09:56 | zobrazeno: 1116

Existuje zákon schválnosti, všichni ho určitě znáte. Když něco jo potřebujete ,tak se prostě nedaří. Několik dní chodím a lovím holou do tomboly na bál. Od podzima mám na poli u kazatelny tlupu, kterou mám přečtenou a ty kusy mám snad i pod jmény...
Jsou tam dvá srnci a zbytek samá holá. Teď poslední dny si celá tlupa oblíbyla spodní protější roh pole, kde je zalehlá, postupně to vstane , pase se to na fleku a zase si to lehne. Našoulat to nejde a posed tam dole není. I kdyby byl, tak se tam člověk k němu nedostane aniž by tu tlupu nesrazil. Včera ráno, ještě za tmy usedám na boudu. Fouká z leva a drobně sněží. Nechávám spodní okno zavřené ,aby boudou tolik neprotahovalo. Rozednívá se a vidím celou tlupu zalehlou na svém místě. Dnes musím ulovit, čas tlačí..prostě musím. Třeba se něco stane, něco je zvedne a popoběhnou do pole , blíž ke mě. Ale ne, postupně se kusy zvedaly, popásaly a opět se to nehlo z místa. No nic, kus jsem měl vybraný. Ač nerad, ale budu muset udělat "Zajiceva".
Podložil jsem kulobrok ušankou, opřel loket o bok boudy, usadil hrot kříže těsně za lopatkou , vyjel s ním ke hřbetu kusu, povydechl a pohladil napínáček. Ránem švihla krátká rána ze savažky. Kus v ráně nadskočil a zmizel ve stěně lesa a s ním i celá tlupa. V puškohledu hledám nějaký orientační bod kolem nástřelu, abych až slezu věděl, kam vyrazit. Jsem na nástřelu...barva žádná. Hmm , začne vám to pracovat v hlavě... Udělal jsem kruh kolem nástřelu a vlezl jsem do lesa, kam kus po ráně zmizel. Rozhlížím se a vidím ho ležet mezi stromy ,20 kroků ode mě.
Je to dobrý..., ten pocit znáte všichni...Rána seděla těsně za plecí a uprostřed, jen propíchlé. Prostě supr rána pro tombolový kus..Ale že to nebarvilo, lovil jsem na sněhu, ale ani kapka barvy, to mě trochu zarazilo..Na toto je osmička úplně někde jinde.
Poděkování sv.Hubertovi, úlomek a práce, kterou všichni známe..Teď už aby klapl jenom ten bál..Jak řiká Roman, aby to bylo celé: ZH, 5,6x52R, Vlašim SP, cca 200 m, supr rána. Lovu zdar!


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Tomáš ČENĚK | 15.12.2022 22:34
Jendo, kdo umí, ten umí. Tohle střílení z nutnosti bývá přesně tak, jak píšeš. Zafunguje zákon schválnosti a pak dojde na um myslivce. Musíš mít nastříleno, aby se Ti "nerozklepala kolena" a dal s jistotou takovou ránu. Já s .223 REM na 200 kroků nekoriguji skoro vůbec. Roman dobře píše o podlitině v zimní srsti, ale na takovou vzdálenost už to nebývá špatné, dopadová rychlost není tak velká. Lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 15.12.2022 09:40
Lovu zdar Honzo!
Hezký zážitek. Ukazuje se že nová hračka v ráži 5,6 x 52R je ve správných rukách. Tohle je zkrátka ráže právě pro vyzrálého a zkušeného myslivce. O její vhodnosti k lovu srnčí zvěře byl už dávno před námi přesvědčen i nechvalně známý vrchní říšský lovčí (Reichsjägermeister)H.G., který ji dokonce nazýval „Rehpatrone“.

Autor: Jan Slavětínský | 13.12.2022 07:15
Lovu zdar, chlapi. Optiku na tomhle kulobroku mám Seadler 6 x 45 makro Jagermaister, klasické T. Německá optika, léta jsem to měl na osmičce, kouká to dobře a má to velké zorné pole. Potom jsem na osmu dal Docter a tohle i s montáží bylo nevyužito. Tak jsem k tomu pořídil tu savažku.

Autor: Matěj Fous | 12.12.2022 21:47
Honzo Lovu zdar. Jakou tam máš prosím optiku?

Autor: Roman Voříšek | 12.12.2022 11:55
Jendo, lovu zdar, taková ranka potěší. Zajímalo by mě, zda to bude podlité sraženou barvou.

Autor: Petr Havlín | 12.12.2022 11:01
Jendo super ranka.Lovu zdar!