Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Sobotní při mrazíku



Vložil: Jan Slavětínský | 22.01.2024 08:06 | zobrazeno: 512

V sobotu jsem šel trochu vymrznout. Ráno jsem byl v lese, obešel jsem krmelce, vnadiště a zjistit pohyb kolem. Na sněhu byl vidět pohyb od lišek, černá tam také byla a klasika dančí, srnčí. Kolem páté nabalený vyrážím na kazatelnu. Stmívá se a každou chvílí zakvílí prasknutí ledu na přehradě. To je zvláštní zvuk a ten led praskne možné v délce několika set metrů.Začíná svítit měsíček a dole u přehrady zaskolila liška. Potom ještě dvakrát a bylo znát ,že jde někde kolem břehu a vzdaluje se. Po chvilce zaskolila přímo proti kazatelně na konci pole nebo v kraji v lese. Dalekohledem pozoruji okraj lesa, ale nic. Potichu pokládám dalekohled na polici před sebou a najednou v levém okně vidím pohyb. Liška vytahuje na pole, zarazila a rozchází se. To už mám kulobrok v rameni a lišku v optice. Něco se jí nezdálo, krátce zarazila a to mi stačilo. Po čtyřce broku z minimagnumky zůstává na nástřelu. Střílel jsem na 30 kroků. Přebijim a stavím flintu do kouta kazatelny a ruce na chvíli vrážím do kapes. Mráz štípe a leze za nehty. Asi po půl hodině vidím druhou lišku jak maže po poli. Přichází na mojí stopu co jsem šel k posedu, zarazila a než jsem jí stačil srovnat v optice ,otáčí a jede zpátky odkud přišla. Sedím dál, docela kosa a tak si říkám ,ještě půl hodiny a balím to. V tom v levém okénku vidím na poli lišku. Vytáhla od přehrady ze spodního rohu. Něco tam ověřuje a je na místě. To už jí rovnám v puškohledu, jsem zmrzlý, ztuhlý, ale posazuju jí tečku na předek k lopatce a večerem houkne osmička. Blýsklo se, nic nevidím. Beru dalekohled a prohlížím dole ten kout pole, ale nic tam nevidím. Pomalu balím, zavírám okna a ztuhlý opatrně lezu dolu. Jdu na nástřel, ale nic. Prostě jsem jí chybil. Jel jsem se tam podívat včera před polednem, vzal sebou i kýbl kukuřice na vnadiště. Nástřel jsem našel, rýhu po kuli, i stopy jak odbíhala. Nadstřelil jsem jí. Tak všem co také chodíte mrznout Lovu zdar.


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Tomáš ČENĚK | 23.01.2024 11:45
Jendo, lovu zdar! Dobrý zrzek. Vím, o čem píšeš. Na zimu jsem strašně háklivý, ovšem jen prsty na končetinách. Okamžitě mi je zima až do bolesti. Když přijde adrenalin v podobě loveckého zážitku, to bych následně prsty radši zahodil. V pátek jsem si v osm sednul, krásných -1, jenže začal foukat vítr, takže po deváté jsem už mazal domů za kamna.

Autor: Pavel Černý | 22.01.2024 12:30
Honzo, Lovu zdar!

Autor: Zdeněk Šváb | 22.01.2024 08:29
Lovu zdar!!!