Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lov na velké vzdálenosti



Vložil: figi | 05.07.2011 09:45 | zobrazeno: 4503

Srnče 420 m, srna 429 m. Pozorně sledujte dobře viditelnou dráhu střely.


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: rici czech | 24.10.2011 19:58
Někde jsem tu četl ,že zvěř má mít šanci.Nesmysl -pokud se zvěř z jakéhokoli důvodu rozhodnu lovit tak NESMI mít šanci.V opačném případě to zavání postřelením a zbytečným utrpením zvěře.Takže každý lov by měl být proveden rychle a čistě.Takže já Figimu fandím i když lov na tyto vzdálenosti není můj šálek kávy:-)A ruku na srdce 99,9% myslivců to na takovou dálku nedokáže,a z toho 50% netrefí ani pivní tácek na 100m ,takže z loveckého hlediska si vážím Figiho znalostí a umu i když ho osobně neznám.

Autor: figi | 25.07.2011 18:54
Jane, nevím, kolik ty osobně máš ulovených vran na újedi, nebo s balabány. Já mnoho, jako mladý myslivec se stařičkou lankasterkou, na újedi, s balabány či živou vránou za každého počasí, hodiny v tuhých mrazech.
Lov na velké vzdálenosti mne baví, a proto tak občas lovím. Naštěstí to umím jak na blízko, tak na daleko.

Autor: Jan Horáček | 23.07.2011 15:20
To, co zde prezentuje figi není obor myslivost, ale obor střelba na velké vzdálenosti. Neloví mysliveckou zbraní, ale odstřelovačkou, ani optika na myslivecké poměry není normální. Z jeho prezentace lze usuzovat, že nevyhledává kouzlo přírody a zvěře v ní žijící, ale že vyhledává příležitosti střelby na živé cíle na velké vzdálenosti. Lovec myslivec, chce-li ulovit vránu nastraží újeď nebo balabána, postaví kryt a čeká - hodiny. Lovec střelec vyjde na kopec, vyhledá živé cíle, např. vránu na 400 m, rozloží nožičky u zbraně, změří dálkoměrem vzdálenost, směr a rychlost větru, nastaví miřidla, zalehne, zamíří a pálí. A když mine, rozmrzele zjistí, že pár metrů proměřil a špatně nastavil miřidla. ....Tak já nevím....Uznávám ale, když myslivec s klasickou výbavou umí v případě potřeby skolit zvěř i na větší vzdálenost.

Autor: figi | 12.07.2011 17:09
Tak založ diskusi a napiš, co tě zajímá.
Lovím od svých začátků před třiceti lety hlavně šouláním. Takže mi to nepřijde nijak těžké.

Autor: Jaroslav Miňha | 12.07.2011 14:46
Nemyslím si, že by Figi lovil nezodpovědně, zbytečně ho napadáte. Navíc zvěři je jedno, jestli jí ulovíte na třicet metrů nebo na třista. Důležité je, aby to nebyly sprasené rány.
V návaznosti na Figiho komentář 6.7. bych ho ale rád vyzval, aby se v diskuzi podělil o svoje "recepty" při šoulání, lovu ze země "na bodák", to zase zajímá mě.

Autor: Pavel Černý | 08.07.2011 11:29
Metry samozřejmě záleží na druhu zvěře, povětrnostních podmínkách, terénu, ale i schopnostem běžně vybaveného myslivce, který s sebou do přírody netáhne 10kg stativů, trojnožek, dálkoměrů... Časy se samozřejmě mění a pro některé naše dědy byl zaměřovací dalekohled zbytečný přepych. Dnes, zejména po nárůstu stavů černé zvěře, je nutností, ale ... všeho s mírou. Svůj názor nikomu nevnucuji, ale představa, že si v klidu na 50m prohlížím silnou srnu se srnčetem a najednou to srnče někdo z druhého konce honitby střelí, mě děsí. V Kazachstánu to bude jistě o něčem jiném...

Autor: figi | 08.07.2011 09:58
Co to vlastně je myslivecká vzdálenost ? kolik to je metrů ?

Autor: Pavel Černý | 08.07.2011 09:51
Obdivuhodné umění střelce, to bych já se svojí výbavou a dispozicemi nedokázal. To je ale v kladném smyslu vše. K poctivé české myslivosti vždy patřilo, že zvěř má mít určitou šanci, třeba i zpozorovat blížícího se lovce nebo od něj dostat vítr. Proto se ve slušné myslivecké společnosti nestřílí na zalehlého nebo panáčkujícího zajíce, po zemi běžícího kohouta ani na odskakujícího srnce. A proto existuje pojem myslivecká vzdálenost. Srnčí zvěř i na 50m a s dobrou optikou čtu a porovnávám hodně pečlivě (až na jasné výjimky), než se rozhodnu lovit. U nás v hustě obydlené rovině by taková střelba nebyla ani bezpečná, takže si zaplať pánbůh zvykat nebudu muset. Fuj to jsem si oddych...

Autor: Milan Soukup | 08.07.2011 08:05
Hold když někdo umí, tak umí :-). A vybavení tomu odpovídá. MS

Autor: Erika Doležalová | 07.07.2011 08:13
Když je kvalitní zbraň, kvalitní optika (na flintě i pozorovací) a hlavně kvalitní střelec, proč ne.. Můj šálek kávy to není, ale když to někdo umí, tak to umí a dělá. To že bylo srnče velikosti srny ještě neznamená, že jde o kvalitní kus, taky mohla být ta srna slabá (a srnče větší prostě proto, že bylo jen jedno..) a pak se velikost těžko posuzuje, často se mi stalo, že mi přišla silná srna se slabými srnčaty nebo srna, která byla "drobek" ale srnčata měla pěkná a silná..

Autor: figi | 06.07.2011 23:11
Oba se mýlíte. Můj ten výrok najisto není, nevím, kde jste ho slyšel a s kým si mne pletete.
Průběrný odstřel provádím zodpovědně i na velké vzdálenosti. Možná si zkuste přečíst něco tady
http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=41&t=115&start=405

Autor: Jiří Gabriel | 06.07.2011 19:47
figi: Pro mě je to také zcela nemyslivecké. Je zjevné že jste excelentní střelec a možná i lovec, což je asi tak vše. V mysli mám Váš výrok že pro vás je terč i zvěř jen target (cíl) a nevidíte rozdíl. Opravdu mi běhá mráz po zádech že budoucnost České myslivosti patří maskáčům, zbraním na dvounožkách atp..

Autor: Miroslav Kráčmar | 06.07.2011 18:41
Vy si pane figi asi s průběrným odlovem hlavu nelámete.Pro Vás je kus,jako kus.Srnče o velikosti srny...No ono se to na tu dálku asi moc dobře nepozná,zda je kus chovný či ne.

Autor: figi | 06.07.2011 13:06
A ještě pro p. Běťáka - zrovna v tomto týdnu mám úlovek na 3 m, a každý rok několik kusů pod 10 m. Na šoulačce i na čekané na zemi. Umím lovit jak na opravdu kontaktní vzdálenost, tak i na dálku. A oboje mne baví.
figi

Autor: figi | 06.07.2011 13:02
Na střelnici to mám mnohokráte odzkoušeno. Na zvěři nic nezkouším.
Lov na velké vzdálenosti je specifický a stále více rozšířený způsob lovu. K myslivosti v dnešní době už patří. Zvykejte si na to.
figi

Autor: Běťák Jiří | 06.07.2011 12:27
Pane figi,

můžete nějak logicky vysvětlit,co vás vede k tomu chodit po honitbě s odřelovací puškou, střílet na vámi uvedené vzdálenosti a ještě to prezentovat na mysliveckém fóru? Co to má společného z myslivostí? Proč to zkoušíte na zvěři a ne na střelnici. Je pro vás těžké si dojít ke zvěři? Přijde mi to jako v Americe.Běťák Jiří