Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

ŠPATNÝ ZÁSAH - ČERNÁ



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: ValíkVlastimil | 31.01.2014 13:31
Pupí :-) určitě můžou mám jenom jeden :-)

Autor: Pupek | 31.01.2014 11:48
Vlasto nemusí být jen v rovině,viděl jsem u starých zeissu přesazen celý hrot nad nebo naopak utopený pod rovinu. Každý ví kde má hrot a podle toho snad míří. Důležité je si vzít z téhle špatné rány ponaučení i to je pro některé lovce problém. Nenajít kus na sněhu a nebo dle stop zjistit v jakém je stavu,kam odešlo a jak se dál chovalo mě přijde divné,psa na sněhu není potřeba ani v případě kdy kus nebarví.

Autor: Maral | 31.01.2014 10:32
T je v době RD na noční lov překonaná záležitost.

Juro85, jaké je resumé ? Napiš nějaký řádek ještě, ať to můžeme uzavřít.

Autor: ValíkVlastimil | 31.01.2014 10:32
Hrubé T zeiss 4x32 hrot JE v jedné rovině s horní linií bočních ramen záměrného kříže !!!

Autor: lanus | 31.01.2014 09:52
Patálie s nadstreľovaním hrubým T sú dávno všeobecne známe a "poriešené" modifikovaným tvarom T-čka a to, že zámerný hrot nieje v hornej rovine bočných ramien,ale dosahuje len výšku ich stredu (čiže je v mieste kde sa križujú nitky osnovy č.4 ).
Predmetné riešenie je výborným kompromisom pre strelcov so slabším zrakom a je na škodu že Meopta nemá modifikované T-čko v ponuke !

Autor: Fesoj | 31.01.2014 09:35
K tomu nadstřelování při používání silného téčka - slyšel jsem, že jeden myslivec, starší člověk, který už trochu hůř viděl, měl svou osmičku, kterou používal výhradně v noci na prasata, nastřelenou tak, že mu chodila o 20 či 25 cm níž. Při střelbě srovnal vodorovná ramena s linií hřbetu, stiskl - a prase zpravidla zůstalo v ohni, nadstřelení ani podstřelení nehrozilo. Ve dne používal jinou zbraň.

Autor: milano | 31.01.2014 06:42
Strejdo Zajíci máte pravdu s tím rytím, potvrdilo mi to několik myslivců.
Od toho zálehu, kde jsem ho zvednul, už nebarvilo a nenašlo se ani se psem. M.P.

Autor: prroud | 30.01.2014 21:27
Strejdo,pises ze se uklidnuje.Ale mas zkusenost s tim,ze raneny zvire hleda vodu do ktery vleze? Nam se to stalo uz vickrat,da se rict pravidelne,v jednom miste lovu,kde tekl takovej vetsi,hlubsi potok,ale ne u cerny,tu neznam,nelovili jsme ji,nebyla.

Autor: strejda zajíc | 30.01.2014 21:17
Milano,čuníci to dělají.Ve stresu,ani to nemusí být poranění,se uklidňují rytím.Mockrát jsem to viděl u naší bachyňky Zuzany,po konfliktu se mnou(nadřízenou "bachyní") nebo se psama ,se uklidňovala rytím.A dokázala na dvoře srolovat trávník jako koberec.
P.S.Já si myslím,že to byl typický "štrejchšus"po hřebenu.

Autor: Michal Brabec | 30.01.2014 20:34
Máš tady Juro spoustu dobrejch rad. A to vážně.
Se 7x57 a 9G jsem střílel dlouhá léta. Na ní Artemis 7x50 se silným téčkem, je to flinta po tátovi.
Maral dobře upozornil na tuhle drobnost. Při špatné viditelnosti zmizí hrot kříže a máš tendenci nadstřelit. Píšeš, žes už trochu spěchal, a to zas podvědomě míříš víc na střed těla. Ale silueta prasátka má nad komorou docela vysoký hřeben osin, tělo začíná možná 10cm níž.
Nepíšeš, jestli jsi střílel pod úhlem, to by byla třetí věc pro nadstřelení.
A nakonec ta škára. Při ráně "na placku" škáru neodsekneš. Na to je moc elastická. Takže si myslím, že je "odrejpnutá" střelou pod větším úhlem, tj břicho nebo hřbet. Takže bych podle Fesojovy rady našel nejdelší osiny z nástřelu a soudil. A jak píšeš, žádná barva - a ta by po zásahu dole jistě nějaká byla. Aspoň pár kapek zkraje. Zásah na kobylku je tu už popsanej.
A nebo je to všechno ještě úplně jinak:-)))
Jo a ještě ten úhoz střely. 50 metrů je opravdu moc blízko - to si tipnu spíš na dopad "za" cílem.

Autor: Martin Skřivánek | 30.01.2014 16:35
líbí se mi co píše Aleš Pastorek.opravdu se musí věřit psu,taky jsem už slyšel v kukuřici řeči ten pes stojí za hovno já jsem ho slyšel v pravo,jde na druhou stranu,po pár metrech říkám pojd sem tady leží :-).

Autor: Jaroslav Tatalák | 30.01.2014 15:03
Vlastíku mám stejnou zkušenost. Úder střely je slyšet na větší vzdálenost, no nemusí to být nad 100m. Má svůj tupý ,krátký zvuk a nelze jej podle mě zaměnit za zásah do země. Tím netvrdím, že jej slyším pokaždé. Ale když jej zaslechnu, srdce poskočí v adrenalinovém oparu podruhé u jediného výstřelu. S pozdravem J.T.

Autor: ValíkVlastimil | 30.01.2014 11:13
Já ten úder střely slyším pokud střílím na větší vzdálenost, za 100 metrů.Ty rány na krátko, nebo ty poslední dvě na vnadišti (40 metrů) mi splývají s výstřelem.Jinak ta slezina o které píše Kája není dobré znamení. Jednou jsem našel po stopě ale menší kousek a taky jsme sele nenašly.

Autor: Karel poslík | 30.01.2014 10:23
Když jsme u toho nebyli, můžem jen hádat. Rychlá rána v obavách, že už jsou na odchodu, špatná viditelnost, možná lauf opřený natvrdo o pevnou podložku atd. Já když střílím, slyším úhoz střely málokdy. Když střílí kolega o kus vedle nabo i o půl kilometru dál, slyším úspěšný zásah vždy. Úhoz střely do země je úplně něco jiného. Pokud to střelec slyšel a nezmýlil se , určitě zasáhl. Nevím jak kde, ale u nás mají divočáci díky mírné zimě zatím stále velkou vrstvu běle.To způsobuje. že se vstřel a někdy i výstřel( pokud je prostřeleno) zatáhne a kus vůbec nebarví.Viděljsem nástřel, za kterým byla asi ve vzdálenosti dvou metrů vytažená část sleziny o rozměrech cca 2 x 15 cm. Prase barvilo minimálně a po kilometru vůbec. Po dalším kilometru "odstoupili" i psi a prase se nenašlo. Bylo stříleno s devěttrojkou a úhoz do tkáně jsem tehdy jasně slyšel. Zdar Karel

Autor: Milan Jirmann | 30.01.2014 09:56
Jak píše Ron, ten slyšitelný úder kule mohl být od toho jak narazila do země, potom ta střiž s kouskem kůže svědčí o tom, že kolega kus špatně trefil a pravděpodobně ho jenom škrtnul.
Přidám něco ze včerejšího dne. Bylo kolem 18:45 hodin, když mně telefonoval synovec a říkal : "Víš strejdo šel jsem ke kazatelně a prasata tam už byli, tak jsem se postavil ke stromu a čekal. Najednou se všechny rozešli směrem ke mně a když mě míjeli, tak jsem na jedno na vzdálenost 4m od boku v "sebeobraně" vystřelil. Prase spadlo, kvičelo a mlátilo sebou, tak jsem mu dal ještě jednu ránu. Ale co se dělo kolem mě, tak z toho jsem měl strach a z lesa jsem utekl. Když jsem to trochu rozdýchal, tak jsem šel na místo, ale prase tam není, jenom vyválené dva fleky, kde je barva. Potřeboval bych psa." Já byl v té době ještě v práci, tak jsem řekl, aby zkusil syna, že se psem půjde, ale ať na mě počkají, že v 19.00 hodin končím, že se tam půjdu podívat s nimi. A smál jsem se, až jsem se za břicho popadal. Dopadlo to tak, že sele bylo zhaslé asi 40m od nástřelu. V dráze bylo pár kapek barvy. První rána byla vysoko na trn, proto to kvičení a mlácení se po zemi. Druhá byla komorová a stejně odešlo. Kdyby pohotově nevystřelil druhou ránu, tak by byl s dosledem velký problém. Sele vyvržené 35kg. To jen tak na odlehčení, aby bylo vidět, co všechno se může stát. LOVU ZDAR!!!

Autor: Jan Slavětínský | 30.01.2014 06:38
V té lokalitě honitby a v terénu co Jura popisuje by neměl být problém s dosledem. V podstatě pečlivě prolézt ten remíz. Okolo na otevřených polích a teď na sněhu bys ho našel i "dalekohledem". Já na 99% věřím ,že i flinta bude střílet na flek. Prostě rychlá ,uchvátaná rána, které nedal tu pečlivost. Kdyby bylo jen trochu dobře trefené, tak v tom remízu přilehlo. Buď by ste ho tam našli nebo ho zvedli. 9g SP většinou prase neprostřelí, hůř to po něm barví než po SPCE, ale zase po něm zvěř líp padá. Alespoň to je má zkušenost. Pokud má kus ránu na předek, tak leží pár desítek kroků od nástřelu. Většinou se prase snažilo v šoku zajet do lesa a leželo kousek v kraji. Člověk takovou nepovedenou ránu dlouho vidí před očima.

Autor: Fesoj | 30.01.2014 00:13
Já jsem hluchý jak tetřev a úder kule do těla zvěře jsem slyšel snad jednou v životě. Zaplať pánbu za to, že jsem ho tenkrát slyčel - bylo to na sněhu, žádná barva, žádná stříž, 150 m až k říčce, tvořící hranici revírů, bez kapičky barvy. A do rána napadlo 25 cm sněhu... Lončák s dobrou komorovou, trochu vyšší ranou, neprostřelený, ležel asi 30 m od místa, kde jsem přerušil dosled, pod sněhem, bez psa bych ho nenašel. A Jardo T., příručku sebou nikdo tahat nebude, ale není snad takový problém tu stříž přinést domů a tam nad ní mudrovat - ovšem daleko lepší je místo stříže táhnout domů to prase, v tom se snad všichni shodneme.

Autor: milano | 29.01.2014 22:27
Snad mi Jura85 promine, nesouvisí to s jeho dotazem, ale je to také špatný zásah černé.
Dnes jsem šel po pobarvené stopě prasete, odhadem tak 30 kg, místy vidět ve sněhu, že tahne zadek.Žádné stříkance,ale také ne jen tak pár kapek.Po trase tak 300m si to prase minimálně desetkrát porejpalo v hrabance, několikrát rozrytý metr čvereční odhadem, jako by mu nic nebylo, jen na tom místě bylo více barvy, jak se zdrželo tím buchtováním.Na konci těch tříset metrů jsem je došel, vylomilo se z hromady klestu, bylo vidět jak na ten zadek nemůže a zatahlo do houštiny.Už to bylo večer, kamarád tam jde ráno se psem,tak jsem zvědav.Nevím, kdo na ně střílel, ani jak daleko šlo před tím, než jsem za ním po stopě šel já.Udivuje mne to, že prase, které barví a jistě mu je zle, po trase buchtuje. M.P.

Autor: Maral | 29.01.2014 22:26
Tak to mě naučte, já úhoz kule neslyším i když se snažím vnímat, jen ránu z flinty a většinou k tomu večer ještě ozvěnu. Nejhlasitější je pro mě 223, 7x57R je proti ní tichá a 308 něco mezi.
Se 7x57R jsem nejdále střílel na 80m, ale prase vždy padlo současně s ránou a zásahu SPCE 11,2.

Hele Juro, ještě jedna otázka, jaký máš puškohled, přes který ses koukal ? Máš RD nebo jen křížek, T či jinou osnovu ? Já jsem se T po první večerní čekané zbavil, prostě mně nevyhovuje, nebyl jsem si 100% jistý zamířením. Od té doby jedině RD.
Psal jsi horší viditelnost, třeba se to mohlo projevit právě na zamíření. Jak psal Aleš, je to pryč a je to Tvoje věc, protože Ty víš jediný, jak to bylo. Hlavní je se z chyb poučit.
Já jsem tak kdysi škrábnul srnče na předním běhu. Ulovil jsem ho pak za tři dny. Hned na druhý den ráno jsem byl opět venku a když jsem viděl, že je se srnou i se sourozencem a nekulhá, tak se mi trochu ulevilo. Z nástřelu odbíhalo a lehce nadzvedávalo přední běh. Na nástřelu večer pouze dvě tři kapičky barvy, střiž s kousíčkem kůže a malinký střípek kosti. Pes šel po stopě, ale po 200m se otočil zpět.
Po ulovení jsem se nejdříve díval na ten běh, nepatrná ranka, jako po nárazu do kusu železa. Druhý den po minele jsem dal kontrolní ránu a musel jsem vyladit puškohled několika kliky. Jako příčinu jsem pak určil kombinaci ne zcela přesného nastřelení /nejspíš jsem někde klepnul puškohledem), špatné opory zbraně vzhledem k nedostatku místa a špatného koukání do puškohledu a ne 100% jistou ránu, kterou bych si dnes odpustil.
Naštěstí to byla dodnes zatím poslední minela.

Autor: Jaroslav Tatalák | 29.01.2014 21:18
Jardo, zásah 7x57 je stejně slyšet jako z 308.

Autor: Jaroslav Miňha | 29.01.2014 20:15
Vidím to na zásah někde ve škáře na hřbetě nad krkovicí. Dlouhé tmavé štětiny, kousek kůže. Tolik to nebarví a co steče se zachytí na bocích, nesetřepe to, pokud nemusel nic přeskakovat.
Myslím si podle popisu, že lovený kus má "podebraného jebůně" na zádech a jinak mu nic není. Náraz střely do země mohl být slyšet, 7x57R neumím, ale zásah .308 na 50m slyším. Pravda knedliky k 20g, ne 9g. Ale každý zásah je subjektivně jiný....

Autor: Ron Gordon | 29.01.2014 19:44
Otázka nebyla trefil- netrefil, jendoznačně trefil, ale blbě i to se stává. Pokud byly nalezeny štětiny s kouskem kůže je nejpravděpodobnější lehké škrábnutí, no a ten náraz kule mohl být ji následný náraz kule do zmrzlé země.

Autor: Jaroslav Tatalák | 29.01.2014 19:33
Fesoji, perfektní, akorát nevím kdo by si sebou v noci táhl příručku - doufám ,pochopeno v nadsázce. Pro střelce- pokuď jseš přesvědčen o tom, že jsi udělal vše pro dosled i když bez výsledku-není o čem dál debatovat. I o tom je myslivost. S pozdravem J.T.

Autor: SAKO | 29.01.2014 19:12
Prostě jsi ho netrefil, no jo, dno od kýblu na 50m, co už, nauč se střílet a hotovo. O ničem jiném to není, Kdyby jsi ho střelil klidně 223 - kou na komoru na 50m, tak Ti ručím za to, že udělá tak 20 kroků. A 7x57 prase na 50m musí zůstat téměř, opakuji, téměř - v ohni. utéct kousek může, ale určitě ně půl kilometru, aby jsi ho nenašel.
Stříž, nestříž, to ti teda nepomůže, kup si náboje, postav malej talíř na 50m a když ho trefíš, snad to bude dobré.
A jestli jsi ho trefil, nebo netrefil, proboha, jak to tady může někdo vědět ???
Nikdo to neví, každý jenom hádá. To je vše. To nezpochybnuji znalosti nikoho z fora.

Ale otázku, co jsi napsal, no nic, nemám moc slov........

Autor: Fesoj | 29.01.2014 17:19
Tak jsem to o té stříži našel a cituji - nejen pro Juru, může se to hodit každému z nás, i když vždy je lepší, když to nebudeme potřebovat :

Usuzovat na místo zásahu podle stříže je právě u černé značně obtížné, neboť černá zvěř má dosti proměnlivou barvu srsti a kromě toho mívá srst také často zamazanou. Přesto uvedeme aspoň hlavní typy srsti divočáků v zimním období, kdy se nejčastěji loví.
Na komoře jsou osiny 5-6 cm dlouhé, na špičce roztřepené. Střed a spodek osiny je tmavý až černý, horní část je světlejší až šedá. Barva podsady kolísá pd šedé do světlé.
Krk je porostlý na špičce roztřepenými osinami, které jsou v horní části krku 5-6 cm dlouhé, v dolní části o něco kratší. Jsou uprostřed a na dolním konci tmavé, u špičky světlé. Podsada je jemná, vlnitá, asi 4 cm dlouhá, šedavé až hnědavé barvy.
V oblasti břicha, ledvin a jater jsou osiny více nebo méně zakřivené, na špičce rozdělené ve dva konce, 5-7 cm dlouhé. Podsada je jako na komoře.
Na kýtách rostou osiny na konci roztřepené, 4,5-6 cm dlouhé, nahoře šedavé nebo špinavě bílé, dole černé.
Na horní části zadního běhu jsou osiny buď zakřivené nebo vlnité, roztřepené, 4-5 cm dlouhé, nahoře našedlé, ve střední a dolní části tmavé, se světlešedou nebo bělavou podsadou.
Dolní část zadního běku kryje tmavá, 2-2,5 cm dlouhá tenká srst, která se nečlení.
Horní část předního běhu je porostlá tmavohnědými až černými, 4,5-5 cm dlouhými, málo roztřepenými osinami, které jsou na špičce světlé, kdežto na spodní části předního běhu je srst jen 1,5-2 cm dlouhá, tenká, poněkud prohnutá, černé barvy částečně s hnědavým zabarvením, na špičce nečleněná.
Na hřebeni rostou mohutné, rovné, 8-10 cm dlouhé osiny, které jsou černé, na špičce rozčleněné a šedavé. Na břiše mají divočáci 5-7 cm dlouhé osiny, u nečleněné špičky prohnuté, uprostřed a dole tmavé.

Konec citátu, nevím, zda to k něčemu pomohlo. Pokud by se to prase našlo, samozřejmě dej vědět.

Autor: Aleš Pastorek | 29.01.2014 16:27
To je ta nejhorší situace, jaká může nastat.......Flinta střílí na "hřebík" a prase nenávratně v řiti!! Jaký z toho udělat závěr?? Jakékoliv rozumování bude pouze spekulace. Toto jsou ty nejhorší pocity zodpovědného myslivce po neúspěšném lovu. Udělal jsi vše pro to, aby se kus našel a více již udělat nelze. Nezbývá, než věřit, že to bylo pouze škrábnutí a tak nějak se utěšovat. Co už...... Výstřel zpět nevrátíš a skákat kvůli tomu pod vlak asi taky nebudeš. Občas se to stane každému, co lovíme divočáky. Nesmí to být ovšem pravidlo!! Už se tím netrap. Třeba ho někdo dostřelí a ty se dozvíš, že ten a ten střelil prase zrovna té velikosti, jako ty a bylo lehce "brnklé" přes běh, nebo hřbet.....

Autor: Maral | 29.01.2014 16:15
Já bych to viděl optimisticky na to škrábnutí.

Autor: Aleš Pastorek | 29.01.2014 16:07
Přesně tak Marale. Je mnoho okolností před výstřelem, co mohou ovlivnit dobrý zásah. Stejně tak i při dosledu je mnoho okolností, co mohou ovlivnit celou akci. To musí Jura85 vědět sám, jak se to seběhlo a jaký to dál mělo průběh. Nejsme jasnovidci a nikdo z nás mu do myšlenek nevidí.........Z každého nezdaru je ale třeba si vzít ponaučení a pevně si to "zafixovat" do paměti.

Autor: Jura85 | 29.01.2014 15:37
loveckou horečku jsem v době výstřelu zvládal, viditelnost byla horší, ale dostatečná na obeznání kusu. Černá se v tu chvílí chystala opustit vnadiště, střílel jsem trochu ve spěchu, ale na stojící kus.

Autor: Jura85 | 29.01.2014 15:31
připomínám jen, že jsem lovil v pondělí večer, celé úterý jsme hledali hned od rozednění, prošli jsme celý remíz, nasazovali psa, pak jsme ho i nechali na volno hledat (hlásí u zhaslého kusu). Bez výsledku. Teď jsem byl ověři nástřel a stříli to na flek, tak že flintou to nebylo. Střiž byla černá - dlouá i krátká, ale více dlouhé.

Autor: Maral | 29.01.2014 15:09
Nevím, jestli jsi v práci, když můžeš na net. V každém případě bych začal kontrolní ránou. Nevím, jak jsi střílel, co zima, lovecká horečka, viditelnost, optika, čas na ránu nebo spěch atd.
Předpokládám, že jsi během dne sehnal pořádného barváře a jdete na to. Brzy se stmívá...
Tlesknutí kule na 50m - mně se to nezdá, je to moc blízko.

Autor: Aleš Pastorek | 29.01.2014 14:24
Myslím si kluci, že jste něco špatně vyhodnotili.... Jak na nástřelu vypadal ten kousek kuže, co jsi tam našel společně se štětinami?? Byla tmavá, nebo spíše světlá, jakoby z podběhu, tzv. "kobylky"(hrudní kost). Rána na "kobylku" (hrudní kost) je jedna z nejhorších s velmi dlouhým dosledem, minimem barvy a na velice zkušeného psa.......Je mnoho ukazatelů, kterých si musíš při dosledu všímat. Jsou to maličkosti, které rozhodují o zdaru či nezdaru. Možná jste si "strhli" psa ze stopy v domnění, že jde špatně. Také jsem se této hrubé chyby nemohl dlouho zbavit. Snažil jsem se "přemýšlet" místo psa a bylo to špatně!! VŽDY DŮVĚŘUJ PSOVI!! Ať si říká střelec, co chce, věř psovi. On ví, co dělá, byť to na první pohled vypadá nesmyslně. Několikrát se mě stalo, že střelec tvrdil, že kus odcházel na druhou stranu a pes jde špatně. Vždy našel..... Pokud je to mladý pes bez zkušeností, mohl sejít ze stopy on a chytit se nějaké jiné "voňavější" stopy. Nevím, nebyl jsem tam, ale pokud jdu na dosled, nic se nesnažím uspěchat...... Vykašli se na ty druhé vnadiště, tam se nic nedozvíš......Vrať se s chladnou hlavou na včerejší místo činu, zapíchni na nástřelu do země klacek, opři o něho karton od kuřat a dej si kontrolní ránu. Přesně tak, jako včera. Potom budeš chytřejší. Napiš, jak to dopadlo. Pokud ten kus najdeš, stejně už ho jenom zakopeš, bude zapařený. V tuto chvíli už nic neuspěcháš, ale můžeš si z toho vzít mnoho ponaučení do budoucna, když už to tak dopadlo......Jó, chlapče, za živa se vždycky něco stane. Kdo nic nedělá, nic nepokazí.

Autor: Jura85 | 29.01.2014 13:10
právě, že dosled prováděl hospodář s jezevčíkem (mladý pes) se zkušeností na naháňkách, ale bez zkušenosti na ostrém dosledu. Bohužel zkušenějšího psa jsem nesehnal. dnes jsem se byl kouknout na jinem vnadišti, které tato tlupa také navštěvovala a byly tam po oba dny. dnes jdu ověřit nástřel, tak uvidím

Autor: Aleš Pastorek | 29.01.2014 12:39
To, kam byla rána umístěná v ten konkrétní moment musí vědět jenom a pouze střelec. Bez kontrolní rány se ale neobejdeš. Nejlépe na tom stejném místě. Pokud to bude OK, tak jste špatně hledali...... Také jsem tak několikrát dosledovával po "tutovém chybení", nebo "škrábnutí" některého kolegy. První pes se "nechytal" a mnohdy ani druhý pes. Zkusil jsem to druhý den já se svým psem a až na jednu vyjímku, kdy nám nebylo umožněno u sousedů provézt dosled, jsme vždy našli. Vyjímkou nebyly dosledy třeba 2km s následným dostřelením ještě druhý den dopoledne..... Uvidíš po kontrolní ráně. Myslím si, že tam někde bude.....Co to bylo za psa, jak byl starý a kolik má zkušeností??

Autor: František Míka | 29.01.2014 10:37
Děkuji Karle! Já jsem si to myslel, že to zase popletu. Inu starší sklerotik. Já v těchto případech prostě mířím vždy o něco, podle citu, níž a celkem to jde. Zvlášť malé, vyběhané lišky však umím úspěšně nadstřelovat, ale ono zamířit téměř pod ně se člověku tak nějak nezdá.

Autor: Karel poslík | 29.01.2014 10:26
Je to obráceně. Zkopce dolů níže miř a do kopce ještě níž. Při střelbě do (velkého) kopce je do dané i anatomií. Mají li býti zasaženy hrudní orgány při střelbě odspodu, je nutné mířit níže. Zdar Karel

Autor: František Míka | 29.01.2014 10:12
Vzhledem k tomu co uvádíš a za předpokladu střelby z posedu je téměř jisté, že byl zasažen hřbet. Ztotožňuji se s názorem Jendy Slavětínského.
Jak je to, abych to nepopletl? Když střílíš do kopce (nahoru) miř níž a z kopce (dolů) tak ještě níž. Budu rád když mě opravíte mýlím-li se.

Autor: Jura85 | 29.01.2014 09:54
ahoj, tak stříleno bylo ráží 7x57R střela 9gr SB poloplášť, vzdálenost 50m, naše honitba je jen samé pole kromě 30 ha remízu, kam černá chodí z okkolních honiteb, remíz jsme prohledali cely se psem, žádná další barva
nebyla ani na okolo remízu nikde nic.

Autor: prroud | 29.01.2014 09:13
Dobra,omlouvam se,to ze je podstatny a tim se zabejvam:najit prase,je jak jsem se dozvedel ta samozrejmost,jako by se tedy uz stalo.Nezodpovedel a nekomentoval jsem otazku podle mnozstvi zasadnich dodanejch faktu: kousek kuze a srsti,strelil jsem,nevim kam,reknete mi to :-).Sypu si popel na hlavu,ze jsem se snazil o reseni a ne o kritiku.Odpoved prvnim slovem: nevim(a vim proc nevim),byla zjevne prehlidnuta,pres hubu jsem dostal za zbytek komentare,takze,pardon:-)

Autor: Milan Zelinka | 29.01.2014 08:31
Na sněhu by mělo jít lépe číst. Jestli se kus oddělil od rudlu a i s dosledem by to mělo jít lépe.Vem si dovolenou a vyraž do terénu obhlédnout ochozy jestli někde nebude barva.Jakou ráži jsi střílel??? Lovu.

Autor: Jan Slavětínský | 29.01.2014 06:35
Typoval bych na hodně vysokou ránu - škrábnutí při hřbetě. I tady někdy bývá slyšet seknutí kule jak proletí hřebenem divočáka. Kus bude zdravý, dosled 0.
Pro svojí jistotu bych si dal kontrolní ránu.

Autor: Fesoj | 28.01.2014 23:51
Juro, máš-li možnost, vezmi do ruky knížku Černá zvěř od Wolfa a Rakušana a tam je dost detailně popsáno, jak vypadá stříž z jednotlivých částí těla. To by Ti mohlo napovědět. Já osobně moc nevěřím, že šlo o škrábnutí, za prvé kvůli tomu, že jsi slyšel úder kule, za druhá právě kvůli absenci barvy - při škrábnutí jí zpravidla bývá víc, při dobré ráně, zvlášť nedojde-li k pneumotoraxu, může barva úplně chybět a kus dojde bez barvení třeba i několik set m, než se zaleje dovnitř natolik, že zhasne. Mně se tohle stalo minimálně 2x. A jak psal Maral, chybí ty důležité údaje - vzdálenost, ráže, střela a jak daleko jste šli po stopě, než jste to vzdali. Na druhou stranu pro škrábnutí by svědčilo to, že se jednalo o osiny se zbytkem kůže, tedy ne přestřelené, ale vytržené. Ale ten slyšitelný úder kule mne mate...

Autor: Maral | 28.01.2014 22:20
Vzdálenost, ráže, střela - chybí.
Nejspíš jsi ho jen škrábnul. Chtělo by to minimálně kontrolní ránu na terč.

Autor: prroud | 28.01.2014 20:29
Nevim Juro,ale snaz se ho najit!,jednou nebo dvakrat je malo....osobne bych ho hledal aspon 3 dny...

Autor: Jura85 | 28.01.2014 19:59
AHOJ KAMARÁDI, VČERA JSEM ŠEL NA ČEKANOU NA ČERNOU. NAPADLO 10 CM SNĚHU, VNADIŠTĚ
NAVŠTĚVOVANÉ KAŽDÝ DEN. V PŮL JEDENÁCTÉ PŘIŠEL RUDL. JEDEN KUS CCA 30 KG SE DOBŘE POSTAVIL NA ŠIROKO, PADLA RÁNA A TICHO. SLYŠEL JSEM TLESKNUTÍ KULE, MYSLEL JSEM, ŽE BUDE VŠE V POŘÁDKU. ŠEL JSEM NA NÁSTŘEL, ALE OUHA. DVĚ KAPKY BARVY A STŘIŽ - JEDNOTLIVÉ KUSY POMĚRNĚ DLOUHÉ S MALÝM ZBYTKEM KŮŽE. BYL PŘIVOLÁN PES, ALE BEZ VÝSLEDKU, BEZ JAKÉKOLIV BARVY VE STOPĚ. NEMÁM RÁD TAKOVÉHLE KONCE LOVU, KDY VÍM, ŽE JSEM ZVĚŘI ZPŮSOBIL TRÁPENÍ A NEVÍM JAKÉ. KAM MYSLÍTE, ŽE JSEM HO ZASÁHL. AHOJ JURA