Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Černení kulovnice



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Janský | 12.03.2015 21:54
Docela účinný a celkem levný způsob černění je: 1 díl louh a dva díly Savo. Po smíchání začne chemická reakce a lázeň se začne ohřívat. Je možné to ještě trochu přihřívat. Je nutno počkat až se ten louh zcela rozpustí a pak teprve dát předmět do lázně. Já takhle teď černil ZP-čko, akorát lauf jsem si nechal načernit u puškaře, neboť jsem neměl tak dlouhé korýtko a byl jsem línej si jej udělat. Jinak mi to načernilo i ty nerezový spouště a stále to drží. Ještě jsem to míchal takovou dlouhou nerezovou lžičkou a asi minutu a ta stačila taky chytit trochu toho černýho a je stále černá a to ji kolikrát už umyla baba takovou tou molitanovou houbičkou co má z jedné strany takovou tu drsnou hmotu. A to se prý nerez špatně černí.

Autor: Karel poslík | 01.02.2014 15:10
U některých zbraní mám na exponovaných místech také zrcátka, která by si zasloužila renovaci. Uvažoval jsem o studeném brynýru ,ale po zkušenostech od kolegy jsem od toho upustil a smířil se s malými, lokálními, na bílý kov vyleštěnými zrcátky. Kolega tam dává ten studený brynýr několikrát ročně a je to podlé mého soudu zbytečné. Na celkový teplý brynýr to u mě ještě neuzrálo, tak to neřeším, Františku, základní udaje o Tvých zbraních jsou velmi zajímavé, pověs sem nějaké fotky. Ta dvacitka by mohla být dost líbivá a potěšila by oko nejednoho účastíka našeho fora. Zdar Karel

Autor: Pupek | 01.02.2014 14:04
Jsou různé postupy černění. Tyto jednouché jsou rychlé a levné,ale pokud flinta nestojí jen v trezoru, dochází u ní k oleštění. Zas to nestojí ranec aby se jednou za 10let nemohla dát načernit.Pokud chce někdo echt načernit hlaveň aby vydržel desítky let, děla se to postupným černěním.Hlaveň je načerněna za tepla a nechá se ve vlhkém prostředí LEHCE zkorodovat.Následně se očistí, znovu načerní a tak stale dokola min.však 3x dle prostupující koroze. Na poslední dvě černění už hlavně do sklepa nejdou a černění se dělá v časovém odstupu. Takto načerněné hlavně jsou pak na věky,ale není to práce na den a nestojí pár kaček.

Autor: Jan Sokala | 01.02.2014 13:56
Spatna zkusenost,taky zkusenost.Me delali jen ten brynyr,a jestli pujdu nekdy opet brynyrovat tak opet k nim.Ja byl spokojen,a to si myslim ze jsem hodne puntickar.Ale jestli lepili krouzky k optice sekundovym lepidlem je prasarna....

Autor: Zdeněk Ondruch | 01.02.2014 13:29
Za tepla jednoznačně kulovnici.Z FAO jsem měl kdysi namontovaný puškohled Meopta 2100 3-12*50 RD,když jsem ho sundával z montáže, tak jsem ho sundával i s lakem, o tom jak byl tubus promáčklý ani nemluvím. Odborníci z Olomóca to přilepili sekundovým lepidlem k montáži.....

Autor: Jan Sokala | 01.02.2014 12:32
Taky spatna zkusenost s cernenim za studena.Dalsi pokusy jsem vzdal a nechal delat za tepla.Delali mi to kluci s FAO olomouc,opravdu parada.Povrch byl v nekterych mistech lehce porezly,cele to prebrousili,vylestili,a vysledny efekt,no nadhera,jak nova.Po 7 letech pouzivani,nebylo jedine misto kde by se brynyr osoupal,a jelikoz prevazne soulam,tak dostaval povrch co se tyce oteru zabrat.Tak jednoznacne brynyr za tepla.

Autor: Zdeněk Ondruch | 01.02.2014 08:48
No já už jsem rozlepený laufy viděl.....

Autor: Pupek | 31.01.2014 19:49
Je čeho se bát :-) jak piše Zdenek,ale to už je věc puškaře jak si pohlídá celý proces a teplotu lázně. Jak dá případné koště zas dohromady je též jeho starost:-) Nevím jak v UB v Brně černíme vše za tepla.Oškrabe se spoj.materiál,hlavně jdou na leštičku,odmastí se daji do držáku a ponoří do lázně. Pak se vytáhnou,zkontrolují,zchladí,otřou a je hotovo. Zas takové drama to není.

Autor: František Dušák | 31.01.2014 19:13
Mám brokovnici r. 16, zámky H/H r.v. 1921, dělaný teplý brynýr - perfektní, r. 20, r.v. 1919 - opět teplý brynýr - perfektní, malorážka r.v. 1928 - opět teplý, kulovnice r.v. 1923 - opět parádní teplý brynýr, kulovnice r.v. 1936 - zase paráda. Takto mám ještě pár zbraní prvorepublikových a všechno teplý brynýr..
Pak mám ZKK 601 - ošoupané hned, opraveno za studena a k ničemu, půjde na teplý brynýr.
Prostě brynýr a dřevo musí být perfekt i při každodenním nošení. Je to moje vizitka.

Autor: Zdeněk Ondruch | 31.01.2014 19:00
Těch vodiček jsem vystřídal několik s více méně stejným efektem, jak píše Honza. Na drobný odřeninky stačí, ale v podstaě po 3-4 vycházce jde dolů- potom tě to přestane bavit jako mě. Dnes jsem odvezl mou 500 k puškaři do UB a nechávám dělat brynýr nový- přestalo mě to bavit. Jinak letované hlavně se zásadně černí za studena, v lázni by se rozjely spoje mezi laufy, kulovnice se dělá v teplé lázni.Lovu lesu

Autor: rici czech | 31.01.2014 18:56
Čestmíre pravda,zvláště u prvorepublikových dvojek,kozlic,trojáků se každý puškař "kroutil" jak had ,a těch výmluv:-).Asi na tom něco bude,to letování tenkrát a dnes...Načernili vše ,jen do těch hlavní se jim jaksi nechtělo.Dnes to neřeším ,flinta má mít "patinu" a né vypadat jak vytažená z krabice.Ale je to jen můj pohled na věc.Jinak to černění za studena různými rychločernidly opravdu má krátkého trvání.Obvykle několika vycházek,nu ale na kontrolu na PČR dobrá věc:-).

Autor: prroud | 31.01.2014 18:38
Neni ten studenej nahodou jen na opticky zakryti opravdu drobnejch kousku,tecek, na dobu,nez bude potreba ho opravit profesionalne?Takze ne na zacerneni flinty.....ale jen aby "neblejskala"?

Autor: Čestmír Kunetka | 31.01.2014 18:32
Františku proč tak silná slova, studený brynýr flintu přece nez...ví, flinta je pouze flekatá a vypadá jak po tyfusu. Navíc, jak píše Honza, brzy to sleze. Nevím kolik stojí teplý brynýr u puškaře, ale vím, že se toho hodně chlapů bálo. Že se rozletují hlavně, že se popustí hlavně, že to bude rezavět a nevím co ještě.
Teplý brynýr se dělá při teplotě max 145 st. C, tak se není čeho bát a dobrá flinta si dobrou péči zaslouží, a k tomu patří i brynýr.

Autor: František Dušák | 31.01.2014 13:33
Jendo, pravdu díš. Mám své flintičky moc rád na to, abych je kurvil. Moje flinty musí mít jen super péči. Rychlokvašky kurví myslivost a rychlý studený brynýr kurví flintu. Ani jedno nesnáším.

Autor: Jan Slavětínský | 31.01.2014 13:10
Měl jsem tuhle lahvičku za těch 130 kč. Je to na prd.Na flintě to nedrží ať to odmašťuješ jak chceš. Má to i jiný odstín a po pár čištění to z flinty zmizí.
Když brunýr, tak od puškaře a teplý. Starý sundat, hlaveň musí být bílá až na čistý kov a potom to má kvalitu.

Autor: Maral | 30.01.2014 15:22
Já jsem tak "léčil" ZH. Koupil jsem si malou plastovou lahvičku. A ty malinké chybějící plošky to opravilo ke spokojenosti. Kápneš, necháš působit a je to.
Něco takového:
http://www.zbraneliberec.cz/obchod/pece-o-zbrane/brynyry-a-galvanika/black-line-25-ml--brynyrovani-za-studena

Autor: Jaroslav Tatalák | 30.01.2014 15:19
Co by laik, jsem si koupil černění za studena ze Štramberka na starší brokovnici. Černil jsem jen hlavně, odmastil jsem je 2x a přípravek použil podle návodu. Po vyleštění to vypadalo docela obstojně, ale je to tak na přechodnou dobu, časem se otírá. S pozdravem J.T.

Autor: Milan Lukeš | 30.01.2014 14:31
Nemáte někdo nějakou zkušenost s brynýrem (černěním) za studena.Potřeboval bych začernit odřeniny na kulovnici.Moc děkuji za jakékoliv info...