Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 27.02.2014 16:06
A ještě dodám, že v posledních letech je čím dál tím častější výskyt a hnízdění hřivnáčů ve městech a vůbec v blízkosti lidí - já bydlím na polosamotě a již dva nebo tři roky hnízdí párek hřivnáčů v živém smrkovém plotě u souseda, odkud s oblibou létají na vysoký solitérní dub u mého baráku a tam pan holoubek koncertuje. Bydlím zde skoro čtvrt století, ale toto je otázka jen posledních dvou tří let. Přitom k lesu to je jen asi 200 m.

Autor: Jaroslav Miňha | 27.02.2014 14:38
Petře, v Praze hřivnáči zůstávají celoročně. Zářným příkladem jsou pozemky přilehlé ke starému terminálu na letišti. Když jsem je tam prvně viděl o Vánocích, nevěřil jsem...

Autor: Petr Havlín | 27.02.2014 13:25
Včera jsem sic v Praze, ale přesto, viděl a slyšel prvního hřivnáče.Dnes ráno jsem se po třech týdnech (konečně!)vypravil do lesa.Chtěl jsem se podívat po liškách a prasátkách. Kmotru jsem viděl hned za humny,ale flinta v tu chvíli ležela vybitá v pouzdře na zadním sedadle:-)V lese jsem potom našoulal nebo spíše on mě bekajícího srnce.Bekali na sebe dva a tento postupoval mlazinou přímo na mě.Teprve 10 kroků ode mě chytil vítr a odskočil.Krásný zážitek.Jinak jsem viděl asi 15ks srnčího a několik káňat a ptáci zpívají jak na konci března.
Nádherné ráno a pro duši to byl skutečný balzám.

Autor: Bečvář Ladislav | 26.02.2014 21:56
Sřivánka sem dnes neslyšel, zato sem slyšel kukat kukačku a velice sem se tomu divil jak je tady brzy, běžně přilétá tak kolem konce dubna.

Autor: zutro | 26.02.2014 17:11
Skřivánka sem slyšel v neděli,a včera viděl dva hřivnáče.Je to každý rok,pořád dokola ,a člověk je z toho nějak na větvi.

Autor: Čestmír Kunetka | 26.02.2014 17:06
Stejně jako Honza S., i já jsem si dnes vyrazil do revíru na kontrolu, doplnit i trochu ovsa, jestli zvěř bude ještě brát, a najednou ejhle co neslyším, skřivánek si zpívá ostošest. Holt, musí si vrznout, i kdyby měl zmrznout, i když v letošní zimě to nehrozí.

Autor: Petr Havlín | 20.02.2014 11:29
Honzo moc pěkně napsané a mívám stejné pocity.

Autor: Fesoj | 20.02.2014 10:06
Oldo, samozřejmě, překlepl jsem se !

Autor: Jan Slavětínský | 20.02.2014 08:22
Já si vzpomínám, že za starého zákona se ondatry chytaly jen do šlehaček (na jablíčko) a k jejich chytání stačila pouze povolenka k lovu.Tudíž chytání se mohl věnovat i člověk, který neměl lovecký lístek a když mu MS dalo povolenku. U nás ondratry vymizely jako by nikdy neexistovaly.
Včera jsem se šel navečer jen tak cournout po revíru,okouknout pár posedů jak přežily větry a co se na nich bude muset opravit , jak vypadají soukromé louky po prasatech atd.,no a kdyby se náhodou někde v loukách objevila toulavá škodná. Sníh už u nás slezl, louky osichají a to táhne tuhle škodnou ven.
Procházel jsem i lesem v místech okolo pasek, kde jsme o jedné naháňce ulovili nějakou černou. Člověku se to hned ve vzpomínce vrátí. Zrovna jsem procházel okolo nějakého štontu ,sbírám tam ze země rozmočenou patronu od esbalu a tak jsem jí zašlápl do kořenového náběhu starého pařezu,aby v lese "nestrašila" .O kus dál si všímám jizvy,která svítí na pravé straně smrčky a tak si v duchu říkám, "hochu tady ti ten strom vadil a asi čuněti zachránil život.." Připadám si jako ti od kriminálky a říkám si, kam se asi ten brenek odrazil a kam letěl. Tak si to tak v duchu promítám a najednou ho nacházím ležet nějakých 8 kroků od toho škrtlého stromu. Je roztržený ,ten železný šroub z něho čumí do strany, drží v kousku toho plastu že ho tlakem palce vyvalím . Je to plastik z 12ky.Docela mě překvapilo, že neletěl nijak daleko a v podstatě ho chytil a zastavil sníh.
Téměř se tmou se vracím k autu, sice jsem viděl jen pár kusů srnčího a dva ušáky, ale byl jsem tak nějak duchem spokojený a od chození příjemně unavený. S vidinou večeře jsem se vracel z lesa domů...

Autor: Radek Chadim | 20.02.2014 08:15
I když jsou ondatry zajímavé téma, tohle je téma Dnes.

Autor: Oldřich Koutný | 20.02.2014 07:24
O tom teda nic nevím že by byl lov ondater povolen jen odchytem...??
U nás jich bývalo taky daleko víc,děda vzpomíná že jich za sezonu chytil klidně kolem 100Ks...Dnes už se jen bavím střílením,letos jich mám 20Ks,na chytání už nejsou počty,nechci je zlikvidovat! Takovou pečenou nutrii bych si dal;-)a věřím že aj tu kožku bych prodal,ale místo nich se nám sem začínájí stěhovat bobři,už tu máme druhý pár:-/a na ty nemůžu:-(
Fesoji nebyly ty truhlíky spíš 50x10x10cm??

Autor: zutro | 19.02.2014 22:37
Býval, a myslím že je povolen lov jen odchytem.

Autor: Fesoj | 19.02.2014 21:12
Zdeňku, co myslíš tím "dostat to lovení do souladu se zákonem" ? Buď ji můžeš /v době lovu, samozřejmě/ střelit - nejlepší je skutečně malorážkou na hlavu, abys ji nerozbil. Nevím, proč se tomu zutro diví. Nebo lov odchytem, respektive lapáním. S kamarádem jsme používali truhlíky 50 x 50 x 10 cm. Dno tvořilo prkénko, zadní stranu, boční strany a střechu pozink plech. Přední strana /dvířka/rovněž plech o něco delší než výška truhlíku. Otevíralo se to dovnitř, pod stříškou vedl drát tvořící spoušť, na jeho konci kousek jablíčka. Ondatra vlezla dovnitř, zatáhla za spoušť, tím uvolnila dvířka, ta za ní zapadla a byla chycena, živá a nezraněná. Otočit se nemohla a skrz plech se neprokouše. Chycenou "myš" jsem vytáhl za kormidlo, strčil do pytle a usmrtil úderem o zem či strom - je možná též rána klackem do hlavy, ale to nedoporučuji, vznikne podlitina přes kterou se kožka blbě stahuje. Pokud chytím ondatru zřejmě malou a nedospělou, mohu ji bez újmy na zdraví pustit. Ovšem to vše je dnes už jen hudba minulosti, ondatry u nás vymřely jak dinosauři. Podobný truhlík, ovšem větší, by mohl fungovat i na nutrie, ale nejsem si jist, zda by běžný pozink plech jejich mocným hlodákům odolal.

Autor: Leon Zumr | 19.02.2014 20:22
u nás jich bylo ještě tak před pěti lety kvanta dnes nejsou a místo nich jsou nutrie v neděli jsem měl pořádnýho samce na brokovou ránu v pohodě ale nechtěl jsem pouštět bábu do řeky tak jsem ho pustil

Autor: Maral | 19.02.2014 19:04
Fesoj - Echinococcus multilocularis - měchožil větvený. Docela málo se o tomto nebezpečném parazitárním onemocnění mluví. Poslední známé šetření prováděla myslím vojenská veterinární služba, zjištěn výskyt ve VVP Boletice, promořenost byla uváděná docela vysoká, tuším něco kolem 46%.
Nejsem strašpytel, ale ani hrdina a proto lišku beru do rukou pouze v jednorázových gumových lékařských rukavicích, které nosím v batohu.
Je pravda, že poslední onemocnění v ČR bylo zaznamenáno dávno. Ale opatrnosti nikdy není nazbyt.

Autor: zutro | 19.02.2014 18:51
S malorážkou na ondatry?

Autor: Radek Chadim | 19.02.2014 18:28
Palach je rákosí :-)

Autor: Fesoj | 19.02.2014 17:43
U nás ondatry zcela vymizely. Dřív jsem jich za sezónu chytil průměrně kolem 20, teď už pěkných pár let v širém okolí není ani jedna. Snad to má na svědomí orální vakcinace lišek - ne že by je lišky vychytaly,ale ondatra je mezihostitelem tasemnic, které vytvářejí na ondatřích játrech boubele. Když jsem o tomto kdysi četl v Myslivosti, provedl jsem pitvu všech ulovených ondater v té sezóně /to již začaly ubývat/ a skutečně téměř každá byla nakažená.

Autor: Jaroslav Miňha | 19.02.2014 17:38
Oldo, co je palach?

Autor: Zdeněk Šváb | 19.02.2014 16:37
Kdybych dostal 60kč za ondatru, tak bych si lovem "zavzpomínal" na mládí. Jen to lovení dostat do souladu se zákonem....

Autor: Oldřich Koutný | 19.02.2014 14:03
Není to tak,,slavné" jako dřív,(dřív bylo za ondatru v průměru 80Kč,dnes nějakých 60Kč,takže cena celkem srovnatelná,ale když si uvědomíte co bylo dřív za 80Kč,tak dnes by za ně musely dávat tak 300Kč)ale pořád každá koruna dobrá,aspoň je na patrony na příští rok;-)

Autor: jeden hajnej | 19.02.2014 13:50
Lovu Zdar! Ať se daří i dál. Vyplatí se dneska ještě lovit ondatry? U nás na horách nejsou ale tchán vyprávěl že dřív se dalo přijít na slušné peníze.

Autor: Oldřich Koutný | 19.02.2014 12:17
Včera,tak jako skoro každý den, jsem odpoledne vzal moji 1,5roku starou fenku ČF Bony z Nezamyslic a malorážku a vyrazily jsme obejít potoky,jestli nenarazíme na nějakou ondatru. Jelikož byl ale dost větr,tak jsme kromě tří párů březňaček nic neviděly. Jak jsme se blížily ke konci škarpy Bona začínala něco větřit,ale nepřikládal jsem tomu nějak zvlášť pozornost,protože jsem myslel že ji zaujal kos. S ondatrama už jsem nepočítal a aby se proběhla,dal jsem ji volno. Okamžitě skočila hledat do palachu na břeh. Po 10m jsem si všiml že se stále motá kolem starého,ze spodu vyhnilého stromu,který byl ještě ze všech stran obrostlý šípkem. Prodral jsem se k ní abych zjistil co se děje,ona se mezitím prohrabala a prokousala shnilou patou stromu dovnitř,až tam skoro celá vlezla,ale pořád jsem nevěděl co ji tak láká dovnitř. Abych si mohl posvítit dovnitř potřeboval jsem kousek shnilé kůry ukopnout.V okamžiku kdy jsem kopnul do stromu ozvalo se výhružné zaprskání a už jsem věděl že je tam asi kuna. Jenže co teď? Ja jen malorážku a Bona se s živou kunou ještě nasetkala,natož tak v přímém boji a když jsme jednou potkaly kočku,tak vycouvala..rozhodl sem se zavolat bratrovi,ať vezme brokovnice a svoji jezevčici,že na ně počkáme,JENŽE...kuna na nic nečekala,vyskočila kolem bony a dala se palachem na úťek. Bona se hned dala za ní,ale v hustém palachu prorostlém šípkama a bezem měla kuna navrch. Už už jsem si myslel že nad náma vyhrála,když v tom vidím jak ji zahnala na strom,na nic nečekám a střílím na kousek odkrytého těla mezi větvemi..Zásah,kuna pomalu slézá dolů a snaží se ještě z posledních sil o útěk,ale v tom už ji Bona drží v mordě,začíná boj,ale po chvíli kuna prohrává.
Nastává obrovská radost z perfektní práce mého první loveckého psa,velmi mile mě překvapila a náležitě ji odměňuju a chválím. V tom vidím jak přijíždí bratr,přeje mě Lovu Zdar,vzdáváme poslední poctu kuně a po cestě domů mu vykládám celý příběh..:-))

Trošku delší,ale aspoň něco na přečtení;-)

Autor: jeden hajnej | 19.02.2014 09:18
Tak nevím jestli moje včerejší čekaná patří sem nebo spíš do srandiček. Kolem půl desáté kuna, čtyři skoky a pryč, ani jsem nestih sundat rukavice. Hodinu po ní liška, ta už tak rychlá nebyla ale než jsem ji srovnal v optice mávala mi oháňkou.
Čekám že vyleze měsíček, místo toho se zatáhlo a padla mlha. Po půlnoci to balím a jdu k autu, na předím skle a kapotě ťápoty od kuny, asi se přišla zahřát na motor:-)

Autor: Pavel Černý | 19.02.2014 07:13
Dnes jsem zjistil, že je tady odprroudováno. Zaplať pánbůh!!!
V sobotu a v neděli jsme zkoušeli adepty. Bylo jich přihlášeno 33, tak jsme museli zkoušet nadvakrát. Nakonec se jich dostavilo 14 + 12 (dva to vzdali, a kvůli dovoleným a služebním cestám zbylé dozkoušíme v náhradním termínu). Úroveň znalostí spíše slabší. Čtyři budou opakovat jeden předmět, jeden celý kurz. Ale někteří byli i výborně připravení. No a jako obvykle padaly i perly. Např." Jak poznáte věk uloveného srnce?" "Podívám se mu do úst." :-))

Autor: Radek Chadim | 18.02.2014 18:09
Zdržte se všichni komentářů a soudů, nikdo jste u toho kromě Fida nebyli, a i ten až v poslední fázi. Tohle je téma Dnes.

Autor: Václav Sládek | 18.02.2014 14:55
Radku utni to tady.Do dnes z toho patří jen zážitek Fida vůdce psa při dosledu.Výhrady ve vlastním tématu.

Autor: Maral | 17.02.2014 23:12
Palkopal - kňoura nelze lovit celoročně, protože kňour je nepochybně nositelem přírůstku. :D:D:D Tak je to spravne a tak to ma byt...
Dále no comment. Střílet na samotné prase v téhle době ...A ještě na 100m - zcela jistě 100% obeznaný kus s 1000% jistotou... A ještě se pořádně netrefí a Fido dohledává... A naštěstí Fido přežil...
Kolorit myslivosti Czech made...

Autor: Fesoj | 17.02.2014 21:09
Staré přísloví říká, že "únor bílý pole sílí". No a já musím hlásit, že ode dneška u nás ten bílý únor mám - pod okny nám rozkvetl celý záhon sněženek. A včera jsem sledoval svatební lety krkavčího páru.

Autor: Radek Chadim | 17.02.2014 20:00
Doporučuji založit samotné téma :-).

Autor: ValíkVlastimil | 17.02.2014 19:45
JJ :-)

Autor: ValíkVlastimil | 17.02.2014 19:34
Ale Leone už si druhý... Dotyčný kolega co za celý loňský rok nestřelil prase a ani mu k tomu nepomohlo, že hájení dospělých kusů černé bylo posunuto o měsíc. Půl roku měl na to aby "přemnoženou" černou samičí dospělou mohl střílet hlava nehlava, tak jak ho k tomu nutí uživatel honitby...Pokud se k tomu odhodlal až v půlce února je samozřejmě jeho věc, jak si obhájí případné odlovení hájeného kusu(tím myslím sám před sebou)Už je to na jeho svědomí.Vím, že by dnes vzal ránu rád zpátky a věřím že mu toto bude poučením pro příště. Kdo z nás někdy neudělal chybu...

Autor: Karel poslík | 17.02.2014 19:23
Přátelé, abych trochu dodržel alespoň vstup na příslušné téma, začnu informací o tom, že jsem právě dokončil stahování a rozrušování selete, které v noci ulovil kolega Jarda. Seděli jsme ne víc než 400 metrů od sebe a už jsme chtěli jet domů , protože táhlo na jedenáctou hodinu a ráno vstáváme do práce. Jen jsme se domluvili , že začnem pomalu ustupovat z pozic, padla rána a jarda hlásil sele. Mělo 24kg a bylo jich tam pět bez bachyně. Ta má asi zrovna jiné starosti. Na mé pozici nebylo tuto noc nic k lovu. HLAVNÍ DŮVOD PROČ PÍŠU SE JMENUJE ROUDNÁ !! Nastal čas naplánovat termín. Pokud zůstaneme věrni tradici, sejdeme se jako vždy poslední květnový víkend, což tento rok chápu jako pátek 30.5. Hoďte do éteru vaše názory, nebo založíme samostatné téma ? Já už jsem natěšen si zarezervovet chatku a zastřelit nějakou kýtu. Zdar Karel

Autor: Václav Pašek | 17.02.2014 19:10
Dnes jsem viděl táhnout nad Prahou husy. O víkendu ranní ptačí koncert... Aby v březnu nezačaly ještě vonět v lese houby. :)

Autor: Leon Zumr | 17.02.2014 18:00
střílet v únoru na 65kg mrňouse to je teda blbost :-) pak jich nemá bejt tolik když to je samej ochranář :-))))))) to bude mazec až to dorazí :-/ https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1/1002370_1406896679563438_1228763484_n.jpg http://myslivost.cz/Aktuality/Vysetrovani-na-africky-mor-prasat.aspx

Autor: Martin Skřivánek | 17.02.2014 16:52
Zdendo néé :-). P.S. dnes mi jagoš vyhnal lišku a flinta doma :-).

Autor: martes | 17.02.2014 15:30
Martine,jestli Ti chybí prd , tak přijedu a porovnám Tě místo něho. Čau.

Autor: Martin Skřivánek | 17.02.2014 15:17
Jardo po Prroudovi jsem povzdechl se smajlíkem,teda ironicky.jo Hašek má setra,taky jsem to četl.

Autor: Jaroslav Tatalák | 17.02.2014 13:39
Martin si povzdechl po prroudovi. Kupodivu já si teď všechny příspěvky přečtu,dávají mě smysl a posloupnost bez blábolů a doměnek. Ale k věci. Dnes jsem si přečetl v celorepublikové drbně Blesku článek, jak se brankářský superman Hašek připravuje na "lovecké zkoušky".Taky propagace myslivosti. S pozdravem J.T.

Autor: milano | 17.02.2014 13:20
Martine jdu od toho :) A Radek by to mohl udělat, jak píše P. Slavětínský, pokud to uzná za vhodné. Stejně musí mít s námi nervy. :)
Prroud má týden pauzu naštěstí. M.P.

Autor: Jan Slavětínský | 17.02.2014 13:10
Tak jsem to celé dočetl. Některý dosled má tyto konce a některý končí i úrazem. Jít bez psa, tak tě šili.
Co dodat za druhé. Střelit v únoru na takový kus ,je podle mě blbost. Hájit se lončákem a že má pouhých 65 kg a že je to kňour ,je druhá blbost protože tohle všechno mistr střelec zjistil až když prase leželo a stál nad ním.Taky to mohlo být všechno jinak.
U těchto věcí je potřeba domýšlet konce... Pokud je nový uživatel, určitě je po okolí roztříštěn starý "poražený" uživatel , který třeba prohrál výběrové řízení ,čeká na chybu a sleduje práci a činnost ve své bývalé honitbě...Státní správa potom vůbec nebere v potaz nějaké přání nového uživatele o lovu a většinou pořeší oba dva.
Radkovi navrhuji tuto celou diskusi odmazat a vrátit tématu Dnes jeho původní podobu.

Autor: Fesoj | 17.02.2014 12:53
Já tedy proti tomu, co a jak Fido napsal, nic nenamítám. On sám postupoval naprosto správně, čest jemu i jeho pejskovi - a pokud si to přečtou i nemyslivci, myslím, že to, že někdo, byť v době hájení, ulovil "nebezpečného, zlého a přemnoženého" kňoura, bude to poslední, co by jim na myslivcích vadilo. Střelec se dopustil chyby, to se stává, a protože zveřejnění chyby má sloužit pro poučení, aby se příště neopakovala, myslím si, že Fido udělal jen dobře, když uvedl naprosto objektivně všechny okolnosti - a je na každém z nás, jaký z toho pro sebe vyvodíme závěr

Autor: Martin Skřivánek | 17.02.2014 12:52
Milano ano ok,už se na to vy.er :-).je tu téma Dnes. Dnes mi tu chybí Prroud :-).

Autor: milano | 17.02.2014 10:03
Rici, podle Vás tedy ten dotyčný zákon o myslivosti neporušil, nebo jak tomu mám rozumět ? A Fido tu měl vyzdvihovat jen práci psa a to, že se mu nic nestalo ? V prvé řadě o tom neměl vůbec psát, nečtou to zde jen myslivci, je to těžké pochopit ? M.P.

Autor: rici czech | 16.02.2014 21:29
Jo nejhorší je že pokud napíšeš svůj názor zde ,jsi označen za neznalce a nedodržovatele zákona možná i naváděče k porušování,alibistu,hladovce po ráně,a nevím co ještě to obvykle jen proto že zrovna nesdílíš stejný názor na věc.A o udavačství nemá cenu diskutovat,je to náš národní kolorit,věci se dají řešit i jinak.Právě proto jsem reagoval na ty negativní názory na Fidovo příspěvek.

Autor: Tomáš Peroutka | 16.02.2014 21:10
RE Martin - Máš pravdu. Jinak udavačství je naše národní tradice. Otec mého dědy měl za války doma krásné německé ovčáky. Tak krásné, že za ním přijel velitel Zlínského gestapa a jednoho koupil. Kromě psů přišla řeč i na udavačství, dotyčný velitel SS si liboval v tom smyslu,že nejvíce zatčení pochází právě z udavačství....
PS: V květnu 1945 ho pro změnu navštívili hrdinní Rudoarmejci a odnesli si pod pohrúžkou zastřelení jeho kolo a hodinky.

Autor: Fesoj | 16.02.2014 21:08
Všude se tvrdí, jak je černá přemnožená, udělují se výjimky, nadává se na neschopné myslivce, kteří neumí lovit, ale u každé hranice honitby existuje 200 m pásmo, kde nelze postavit posed a lovit z něj černou, i kdyby se sousedé domluvili. Přitom populace myslivců stárne, šoulačce se jich věnuje stále méně a méně /vidím to zejména na sobě/ a čuníci si v těch "neutrálních územích" vesele pochrochtávají. A někdy mám dokonce dojem, že si toho jsou vědomi. Bezostyšně vylezou z lesa, překročí hranici, kterou tvoří potok, za ním to zkultivátorují, ale dál, kde do nich bylo párkrát střeleno, se odváží jen zcela výjimečně.

Autor: Martin Skřivánek | 16.02.2014 20:39
Tome větší problém dnešní myslivosti je ten že když se mladý kluk ustřelí jiný ho chce hned udat,podle mně je to horší než nějaký nátlak majitelů honiteb nebo jézédáků.to se stát může každému.v tom příspěvku se měl vyzdvihnout výkon psa a pomoc kamarádovi.jestli to prase mělo 60 nebo 80kg je vedlejší.

Autor: Tomáš Peroutka | 16.02.2014 16:51
Prasata nejsou přemnožená všude a tam kde jsou, by měla být lovena celoročně.
Pokud jsou některé zákony špatné, měly by se samozřejmě změnit. Mě se také např. nelíbí stávající formulace zákona o přiměřené obraně, ale to ještě neznamená, že odprásknu na potkání každého,kdo se chystá k něčemu, o čem bych si mohl myslet,že by mě to mohlo ohrozit na životě či na zdraví.
Černou lovím často a rád a každý ví, že střelba na špatně obeznaný samotný kus černé v tuto dobu znamená většinou střelbu na sekáče, kňoura nebo bachyni.

Autor: palkopal | 16.02.2014 16:29
A Ježíš řekl : "Kdo z vás je bez viny, první na ni hoď kamenem". Evangelium podle Jana, kapitola 8 Ježíš a cizoložnice.
Amen.
Zákony se porušovaly vždycky a čím víc se porušují, tím víc jenom se ukazuje, že naše právní normy jsou lecky odtržené od reality.
Můžete mi vysvětlit, proč kňoura prasete divokého za dnešních početních stavů a škod, nelze lovit celoročně?

Autor: Tomáš Peroutka | 16.02.2014 15:08
Zdravím. Příhoda, kterou popsal Fido je klasickou ukázkou toho, v jakém bordelu se naše myslivost a nejenom ona bohužel nachází.
Na jedné straně lovec, tlačený majitelem honitby k tomu, aby porušoval zákon, na straně druhé zákon, který je samozřejmě nadřazen přání majitele honitby.
Nemá smysl to dále komentovat a rozepisovat, co kdo měl udělat a neudělal a opačně. Striktně řečeno, takový majitel honitby by měl dostat tučnou pokutu a platit jak mourovatý a myslivci bych s ohledem na to, že jednal pod nátlakem dal trest nižší. Pokud nebudou striktně dodržovány zákony jak na straně majitelů tak i na straně myslivců,změna k lepšímu nebude.Všeobecně v této společnosti je citelný úpadek morálních hodnot a to, co se stalo a je popsáno Fidem je toho následkem. Nejsem v tomto optimista, že to bude lepší, ba naopak.

Autor: rici czech | 16.02.2014 14:47
Dnes jsme s kolegou objeli a obešli revír,zkontrolovali krmelce a lehce dosypali(srnčí stejně již moc nebere),okoukli cca 50ks srnčího na polích,a zasypali kachnám na polovypuštěných rybnících.Dopoledne pěkné počasí, po obědě již zataženo,no nic zůstávám doma a cvičím se psem aport:-).

Autor: Martin Skřivánek | 16.02.2014 14:10
Michale 1 s hvězdičkou! :-)

Autor: Leon Zumr | 16.02.2014 14:06
Nechápu že se tomu Michale vůbec divíš tohle je ta pravá česká myslivost takhle na mě někdo vystartovat při vyprávění zážitku z dosledu na poslední leči tak mu šplouchnu pivko do ... a jdu domů.Jinak tohle je ten hlavní důvod proč mám rád velký psy já bych musel nosit pampers :-)))

Autor: Michal Brabec | 16.02.2014 11:58
Tak jsem zase po čase u počítadla a žasnu. Myslel jsem, že se tady baví myslivci s myslivcema.
Fido jistě není takovej blbec, aby nevěděl, že to sem nemusel psát. Taky ví, jaká se stala u jeho přítele chyba - ví to každý. Mohl napsat, že to byl lončák a bylo by. Ale holt se svěřil "přátelům"
Nějak u Vás, myslivečtí přátelé, postrádám radost z toho, že se Fidovi nic nestalo a z výkonu jeho pejska.
Vím, co to je s baterkou v hubě lízt v noci do houštiny, i když si jsem ranou jistej. Jednou vedle mě sjela ze smrčku kuna a já si div nenavalil do gatí.
Už vím, že to není hrdinství, ale blbost - i ve dne. Takže Fido, příště víc opatrnosti, ale myslím, že na tohle dlouho nezapomeneš:-)

Autor: strejda zajíc | 16.02.2014 11:28
Pepo,asi už i k vám dorazily zprávy o "hnačkovinách"z chorého mozku jednoho východního mudrce.

Autor: Fesoj | 15.02.2014 20:16
Fido, taky nic ve zlém, ale pleteš si pojmy ! To, že někdo - třeba omylem - střelí kňoura místo lončáka, je typický exces a to, že někdo vyloží otrávené návnady, to už není exces, čili vybočení z normy, ale svinstvo nejhoršího kalibru.
Rici, lovu zdar - ulovit si kunu jen tak mimochodem během přípravy oběda, to se stane málokdy a málokomu, zřejmě máš u Huberta a Diany protekci ! Já jsem si včera obešel vnadiště. Kukuřice netknutá. Ale překvapilo mne to, že v korýtku u krmelce, kde jsem předevčírem založil oves, ho srnčí nechalo bez povšimnutí. To mi hlava nebere.

Autor: milano | 15.02.2014 19:19
Fido nic ve zlém, prostě se to stalo, přihodí se horší věci, jen si myslím, že se to nemusí takto prezentovat.
To, že lončák, když má žír, může mít 80 i více kg. je samozřejmě jasné.M.P.

Autor: Fido z Řáholce | 15.02.2014 17:39
Milano jen krátce, já jsem nepsal že to byl lončák, já jen napsal, že někdo na webu uváděl, že lončák, při dobrých životních podmínkách může dosáhnout hmotnosti 60 i více kg. Tečka.

Autor: rici czech | 15.02.2014 16:41
Tak abych také něco napsal do dnes:-).Při poledním smažení řízků mi zvoní mobil.Kolegovému jezevčíku se podařilo na hrázi rybníka vyhnat kunu na vzrostlý topol.Flintu u sebe nemaje,neboť se psy chodíme obvykle nalehko mne volal a prosil jestli bych nedorazil.Odkládám smažení :-),hrábnu pro flintu a náboje a během pár minut jsem na hrázi.Houkl výstřel a je po všem.Už dlouho jsem tak pěknou lesačku neviděl,jak v srsti tak velikostí.No a během pár minut zase smažím řízky:-)).

Autor: Leon Zumr | 15.02.2014 15:09
milano přečti si pořádně co fido napsal a k té velikosti jestli měl 65kg tak to byl kňour jak stodola a lovec byl hladový po ráně když střílel na takovýho obrovskýho kňoura :-)))) Fido dobrá práce psíka zachránil ti kůži i takový prcek dokáže nadělat paseku kamarád se s takovým potkal předloňský vánoce a bylo z toho válení u sestřiček s 15 čísel škubou na koleni

Autor: Martin Skřivánek | 15.02.2014 14:29
65kg velký kňour :-),mně měřil na kalhoty 130kilový.Fido chválím pejska!

Autor: milano | 15.02.2014 13:27
Fido, teď trochu ubíráte, v prvním příspěvku jste rozhodně o lončákovi nepsal.Chtělo to trochu zamyšlení že ? Ale nejlépe před tím, než se něco veřejně napíše. M.P.

Autor: Fido z Řáholce | 15.02.2014 12:42
Tak jsem chtěl popsat případ mého napadení kňourem při dosledu, neuvedl jsem hmotnost, ale klidně bych mohl citovat jednoho z přispívajících do tohoto fóra který uvedl, že, že při vhodných potravních a klimatických podmínkách může lončák vážit i 60 a více kg. Ono se hezky píše o vzpouře proti uživateli honitby, ale čeho tím dosáhnu. Jen toho, že přijdu o povolenku a na mé místo přijde jiný myslivec. Ano, uživatel má problémy se škodami, chce lovit bez ohledu na ZoM, samozřejmě že hosté, resp. ti, kteří dostanou povolenku loví jen to co jim zákon umožňuje. Případ mého kolegy byla opravdu výjimka. Takže Františku a Vy ostatní, nesouhlasím s nějakým ovlivňováním veřejného mínění. Dnes čtu v novinách o nálezu otráveného mořského orla. To jsou excesy, nikoliv kňour vážící 65 kg, nehledě na skutečnost, že veřejnost po masírování sděl. prostředky o přemnožení černé zvěře a obrovských škodách by spíše takovému případu tleskala než odsuzovala. A propos, vzpomněl jsem si na případ p. Plzáka-HS Stříbro, jak je jeho činnost popisována na webu Myslivosti. Jarda T. píše o absurdistánu a neschopnosti st. orgánu zasáhnout. A já nehodlám pokrytecky uvádět, že u nás je vše v pořádku, myslivci vzorně plní své povinnosti, dodržují zákon,k žádnému ne/úmyslnému porušení ZoM nedochází, atd. Všichni víme, jak to s myslivostí u nás je, že spousta MS skončila a bude končit, honitby si pronajímají nebo kupují movité právnické a fyzické osoby, kde je lov pro ně zábava a důkaz, že oni jsou něco více než my ostatní. Nedělejme z tohoto případu nějaké pravidlo, jen jsem chtěl jednak poukázat na dosled a možné následky a také vliv a postoje k myslivosti stran movitých nájemců nebo vlastníků honiteb.

Autor: Radek Chadim | 15.02.2014 09:39
Prroude, na fórky v tomto tématu není prostor, takže poslední várování.

Autor: prroud | 15.02.2014 09:30

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: prroud | 15.02.2014 09:20

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Radek Chadim | 15.02.2014 09:08
Ach jo lidi. Tohle je téma Dnes, o morálnosti a zákonnosti lovu dospělé černé zvěře v tyto měsíce diskutujte/se hádejte v jiných tématech.
Já jsem včera v deset vyrazil po měsíci při měsíčku na čekanou do polí, když jsem se vracel v jednu zpátky k autu, na horizontu tmavé fleky, kouknu do dalekohledu a ejhle divočáci. Ale měl jsem špatný vítr a žádnou chuť k lovu, navíc po chvilce jsem byl odhalen, tak mražák zůstává pořád prázdný, no lepší už to asi jen tak nebude.

Autor: strejda zajíc | 15.02.2014 08:43
Dnes jsem posnídal mozeček z divočáka na cibulce s vejcem a jsem zcela spokojenej zajíc.Teda byl jsem,než jsem si přečetl Dnes.Věřejně obhajovat porušování zákona!To už asi nejsme myslivci,ale politici,né?Jak píše jinde Radek,nějak v poslední době špatně chápu....:-)

Autor: prroud | 15.02.2014 08:19
"Vždyť za pravdu je různá sazba - jednou metál, jindy vazba a kdo ji řekne dřív, než včas, tomu pravda zlomí vaz!"No jo Josefe,jenze kdy je ono vcas? Pravda se zacina poslouchat v drtivy vetsine pripadu az kdyz uz je pozde,bohuzel.Jak se rika "s krizkem po funuse".

Autor: rici czech | 15.02.2014 08:07
Františku ,napište mne kde horlivě obhajuji porušování zákona!,nebo kde nabádám k jeho porušování!To jsou jen Vaše doměnky a ůvahy.Dívám se na problém z více ůhlů né jen schován za paragrafy a vyhláškami,ale také z lidského hlediska,ale vidím že stále hodně lidí to nějak nechápe,škoda.V tom mne právě utvrdil Váš příspěvek z včerejška v 14.14 kde vynášíte okamžité soudy bez znalosti místní problematiky a dotyčného lovce.
Dál už nebudu reagovat neboť jsem prozřel:-)

Autor: František Dušák | 15.02.2014 07:30
Re: rici
Srovnáváš jablka a hrušky. Ulovení III. místo II. není žádný přestupek dle zákona o myslivosti. Zvěř není lovena v době hájení, je to jen a jen na řešení toho, kdo vydal povolenku k lovu a ne státní správy myslivosti. Zákon asi moc neznáš, ale horlivě obhajuješ jeho porušování. Ale na to, že je malá znalost zákona mezi lovci jsem si již zvykl a nepřekvapuje mne to.

Autor: figi | 15.02.2014 05:41
Rici, to víš, že jsem se ustřelil, špatně odhadnout věk snce se mi stane.
Jen si myslím, že střílet vědomě v tuto dobu na "velké prase", jak zaznělo již v prvním příspěvku tohoto příběhu, je právě hlad po ráně, který se schovává za nejrůznější argumenty.
Veliké "hrdinství" a mizerná morálka.

Autor: Fesoj | 15.02.2014 03:43
Jaroslave, proč bych měl svůj nesouhlas před majitelem honitby obhajovat a dělat ze sebe geroje, jak píšeš ? Prostě nevystřelím, nic jsem neviděl, nic mi nepřišlo a šmytec. Zákon jsem neporušil a majitele nenasral, neb o tom neví. Vlk se nařral a koza zůstala celá.Vždyť za pravdu je různá sazba - jednou metál, jindy vazba a kdo ji řekne dřív, než včas, tomu pravda zlomí vaz !
A když ulovím na povolenku II. VT srnce III. VT, rozhodně to není totéž, jako ulovit kňoura V DOBĚ, KDYŽ JE HÁJEN, místo povoleného selete či lončáka. Mně se jednou stalo, a také jsem o tom zde napsal, že jsem v době hájení ulovil omylem bachyni. Přiznal jsem to, orgán SSM mi uložil pokutu 500,- Kč, já ji zaplatil a byl jsem rád, že jsem nedopadl hůř. Za chyby se platí. Ale nevím o jediném případu, že by za ulovení srnce jiné VT, než bylo napsáno v povolence, uložil orgán SSM jakoukoliv sankci, tyto věci se zpravidla řeší v rámci sdružení, takže si myslím, že kolega Dušák a Rici tak docela pravdu nemají a
srovnávají nesrovnatelné.

Autor: Maral | 14.02.2014 22:23
Sorry rici, ale četl jsi pořádně Fidův příspěvek 18:18 ? Už tam je všechno špatně. A tím to začíná. Když Ti tedy uživatel jako hostovi řekne - lov černou, nechci ji tady, mám škody, půjdeš cestou genocidy a budeš společně držet basu nebo si vzpomeneš na zákon o myslivosti ?
Ale tahle diskuze asi nepatří do Dnes a Radek to nejspíš brzy utne, až se vrátí z lesa. Ledaže by nepřišel s prázdnou a povznesl se :-).

Autor: rici czech | 14.02.2014 22:10
Já se zase usmívám nad "mysliveckou" a "loveckou" dokonalostí:-)některých diskutujících.Ono hrdinství není dokazovat kdo je jaký a jak velký myslivec,ale také říct a přiznat pochybení s ponaučením do budoucna a pro ostatní.Argumentace typu:bych ho kopnul do ....,hovada nemají myslivost vykonávat apod, mne jako vyjádření myslivce moc nepřipadají,zvláště když Fido napsal že se jednalo o ojedinělý případ pochybení pravděpodobně z neznalosti.
Maral píše:Argumentace uživatelů honitby mne přijdou scestná a alibistická.
Opravdu si to myslíš?Tak to se kolikrát nedivím kam komunikace s majiteli pozemků spěje a ti potom radši dají přednost movitějším "lovcům" na které všichni nadáváme než tradiční klasické myslivosti.
Figi:ty ses nikdy neustřelil? Nezlob se na mne ale nevěřím:-).
V žádném případě zde neobhajuji nějaký lov v době hájení.Na druhou stranu pokud někdo uloví např. na povolenku 2věk. srnce 3věk. tak se dopouští toho samého přestupku který zmínil kolega Dušák.Komu se to nestalo?
Dnes je nejdůležitější na celé myslivosti komunikace s majiteli pozemků,zemědělci,protože ať se nám to líbí nebo ne na nich záleží v prvé řadě jaká myslivost bude.A připadá mne ůsměvné se zde osočovat a honit ego kdo je větší Myslivec.

Autor: milano | 14.02.2014 21:40
Při čtení toho příběhu jsem se usmíval, s tím, že na konci Fido napíše, jak se z toho snu probudí. A on to nebyl sen... M.P.

Autor: figi | 14.02.2014 21:35
Obhajovat ulovení kusu v době hájení samo o sobě vypovídá o tom, jaký je ten, kdo toto obhajuje. Plkat o ustřelení se, o tom, že to kdosi nařídíl a další kraviny - místo toho, přiznat pravdu, ať už je to hlad po ráně, neznalost lovené zvěře, a nebo naprostá ignorace zákona, ale v každém případě zejména nedostatek alespoň zbytků morálky lovce i těch, kdo toto obhajují.
Tohle Myslivec nedělá.

Autor: Jaroslav Tatalák | 14.02.2014 20:51
Fesoji, zkus si projevit svůj nesouhlas před majitelem honitby. Takových gerojů napočítáš na prstech ruky. A v tom je ten problém.

Autor: Fesoj | 14.02.2014 20:27
Plně souhlasím s Maralem. Majitel si může říkat, co chce, jemu za navádění k porušení zákona nic nehrozí, ale ten, kdo ho poslechne, se může šeredně spálit. Musíte lovit černou na potkání ? "Musíš" je sice velký pán, ale "nemusím" je ještě větší. Neříkám, že jsem se nikdy neustřelil, ale v životě by mě ani nenapadlo střelit na samotný kus černé, pokud si nebudu na 100 % jist, že se jedná o sele - zvlášť v této roční době. Pár prasat mám střelených, ale těch, které jsem pustil bez rány, bylo možná ještě víc. A ten střelec tam byl sám, majitel honitby mu nestál za zadkem a o tom, že si dotyčný odpustil ránu a řídil se spíš zákonem a mysliveckou etikou, než jeho pochybnými pokyny, by se v životě nedozvěděl. Ze strany střelce šlo jednoznačně o hladovost po ráně, snahu ulovit cokoliv za jakoukoliv cenu a výmluvy na majitelovy pokyny nejsou nic jiného, než obyčejný alibizmus.
Ale nemohu tak docela souhlasit s Františkem. Pokud o podobných průserech budeme všichni svorně mlčet a nedovolíme si z obavy, aby nás někdo nepomluvil, vyjádřit vlastní názor, bude jich neustále přibývat, protože v zásadě platí, že kdo mlčí, souhlasí.

Autor: Jaroslav Tatalák | 14.02.2014 20:00
Přesně tak, jak konstatuje František D.Vy už snad z nájmů honiteb budete vědomě prušovat zákon a ještě si to obhajovat!? Střílejte si tam co chcete, ale nelezte s tím na veřejnost.Fido, než něco napíšeš, sedni a přemýšlej. S pozdravem J.T.

Autor: Maral | 14.02.2014 19:58
Mě by ještě zajímalo, kolik ten kňour vážil :-). Kolegu bych kopl s chutí do pozadí. A nechci spekulovat, jak by se vše rozvířilo, kdyby kňour opravdu Fidovi narval pr--l a on skončil ve špitálu. Možná by došlo i na ten zmiňovaný § 42. Ač si s Františkem zde nepadáme kolem krku, s jeho kometářem zcela souhlasím.
Klidně mě kamenujte. Když jsem začínal chodit do lesa, abych viděl černou, chodil jsem s kolegou. Protože jsem střídal dalekohledy, řekl mi, ať používám pouze jeden a dobře pozoruji prasata a učím se odhadovat vzdálenost a současně hmotnost kusu v dalekohledu. Důrazně jsem byl varován před střelbou na osamocený kus. Ten osamocený kus na louce neudělá obrovské fleky. A hlavně se velice těžko na dálku čte, za tmy téměř vůbec. Pokud není možnost porovnání, raději si odpustit ránu.
Argumentace zájmy uživatele honitby mi přijde zcestná a alibistická. Lovte černou nebo máte utrum ? I za cenu porušování zákona ? Proč ohýbáte hřbet ? Ohnete jej jednou a už se nenarovnáte.
Fido - že střelci nikdo nedá pokutu ? Nenech se vysmát. Stačí na místo zavolat Policii ČR, nechat zadokumentovat kus, zvážit jej, určit věk. Policisté vše sepíší a postoupí příslušnému orgánu k vyřízení. Pokud není spokojenost s rozhodnutím OSSM, je zde ještě KÚ.
Jste myslivci a ctíte zákon nebo jste lovci nebo jste pokrytci a lháři ? O těch lhářích a lžích jsem četl zajímavý článek v Myslivosti 2/2014. Jak Vás může uživatel honitby nutit k porušování zákona o myslivosti ??? A jak na to může někdo přistoupit ? Pak je člověku k smíchu odvolávání se na mysliveckou etiku a tradice.
Nechápu. A teď mě kamenujte.

Autor: Pupek | 14.02.2014 19:32
Tomio bez dobrých vztahů s pozemkáři to nejde,pokud chceš dělat myslivost za únosný nájem. U nás máme tel.na všechny větší majitele a když je nějaký problém řešíme to. Pokud vznikne škoda,náhrada nebo náprava se pak domlouvá úplně jinak. Nás to zatím stojí jen traktor a naftu.Ti hrdinové z řad myslivců co se hned chtějí s majitelem soudit, nemají v honitbě dlouhého trvání,tak jak piše Rici.To ovšem neznamená že se má porušovat zákon.Je třeba s majiteli mluvit,vysvětlovat a hlavně seznámit je jak, co a kdy je možné lovit.Ti lidé to neznají,neví kdy je co hájené atd. vidí jen škody a proto mnohdy zní věty jako "všechno to postřílejte".Já věřím že se dá domluvit úplně s každým,důležité je mít zájem a s majiteli být v kontaktu i v případě kdy škody nejsou. U nás to funguje docela dobře.

Autor: František Dušák | 14.02.2014 19:20
RE Fido:
Dobře, beru že neznám místní podmínky, beru, že ustřelit se může každý. Ale neberu to, že se to zveřejní na všeobecně přístupném fóru. Dává to hůl do ruky všem antimyslivcům. A za tímto si stojím proti všem Fidům a Ricům.
Průser se stát může, ale ventilovat ho veřejně je kardinální blbost.

Autor: rici czech | 14.02.2014 18:59
Tomio,nebudu se přít neboť v Tvém případě to asi nemá moc smyslu:-).Nicméně si jen tak letmo zjisti kolik stojí zatravnění třeba 1ha pastviny:-),možná prozříš:-).Ač myslivec,tak stojím na straně maj.pozemků a chápu jejich pohnutky,protože ten kdo to nepochopil tak zpravidla o honitbu přišel a to velmi lehce a rychle.

Autor: Tomio | 14.02.2014 18:33
Škody, to je ted moderní slovo. Termín výrazné škody se používá i tam, kde prasata přerijou dvakrát za rok pár pastvin :-)

Autor: Fido z Řáholce | 14.02.2014 18:18
Přesně jak píše rici. Když přijdete jako MS o honitbu a nemáte možnost lovit někde u sousedů, tak vám nabídka nového uživatele na hostování přijde jako dar z čistého nebe. Samozřejmě, on si zvolí pravidla a po vás chce jediné, lovit černou. To co se dnes stalo bylo opravdu něco výjimečného a jak píše rici, ustřelit se může každý. Kamarád není žádný velký myslivec, loni u černé nula, letos jeho první kus. Samozřejmě ho to neomlouvá, ale také by bylo nesprávné jej pranýřovat. Jinak černou normovanou nemáme.

Autor: rici czech | 14.02.2014 18:05
Františku je dobré znát paragrafy:-),ale bez znalostí místních podmínek asi moc uplatnění mít nebudou zvláště pokud se černá stala středem zájmu jak státní správy tak uživatelů honiteb.Na druhou stranu ty Vaše poslední dvě věty nejsou vyjádřením příliš štastné.
Také znám případ kdy uživatel honitby dal ultimátum -buď budete lovit černou na potkání nebo máte ůtrum.A to ty škody šly řádově taktéž do statisíců.Takže je dobré si uvědomit že myslivci nejsou pány honiteb,těmi jsou majitelé pozemků a osoby na nich hospodařící.Myslivci pouze zčásti mohou za současný stav černé,takže jsme si tak trochu nakáleli do vlastního hnízda a teď jen sklízíme "plody" své práce.
PS:ustřelit se může každý a kdo tvrdí že ne tak ten se zpravidla ustřeluje pravidelně,no a hned to bonzovat na st.správu?Jsem myslel že tyto praktiky už dávno vymizely ,ale nestačím se divit asi né.S takovým bonzákem bych zase nevydržel já:-)

Autor: Fido z Řáholce | 14.02.2014 17:43
Františku, děkuji za reakci. Ujišťuji Tě, že jsem zdráv. Až budeš lovit v honitbě, kde uživatel honitby Ti přikazuje lovit v tuto dobu i jakékoliv bachyně, poněvadž škody na jeho polích jsou velké, tak máš dvě možnosti, buď se vzdát u něj povolenky k lovu a snažit ji získat někde jinde nebo lovit a dodržovat zákon a ostatní hosté ať loví jak se jim hodí.
Od mého kamaráda to bylo pochybení a v honitbě zcela výjimečný případ, kterého si byl vědom. Samozřejmě s jeho činem nesouhlasím, ale rozhodující je slovo uživatele. Ujišťuji Tě, že tu pokutu mu nikdo nedá. Uživatel honitby má v rukou škody, které jdou do statisíců, takže si to pochybení a porušení ZoM u OSSM obhájí.

Autor: František Dušák | 14.02.2014 14:14
Ten borec se dopustil porušení § 42 odst. 1 zákona o myslivosti a podle § 63 odst. 2 mu hrozí pokuta až 30 000,- Kč a zákaz činnosti do doby 2 let; tj. odebrání loveckého lístku.
Mít takové pako ve svém okolí, tak ho bez nejmenších skrupulí prásknu státní správě, protože hovada nemají myslivost vykonávat.
A ten, kdo to napsal na fórum musí být nemocen na hlavu.

Autor: ValíkVlastimil | 14.02.2014 13:56
Hardy stejná myšlenka jenom si byl rychlejší :-)

Autor: ValíkVlastimil | 14.02.2014 13:55
Nechybělo moc a mohl si mít natrženou p.del v lepším případě. Ono dnes střílet na samotné prase je dost risk i bachny už chodí samotné a plody dost velké, když pominu dobu hájení...

Autor: Hardy | 14.02.2014 13:48
Přesně tak, ještě že kňour nezpůsobil újmu na zdraví. Ale moc dobře nechápu tvého kolegu. Nechápu, jak může někdo v únoru vystřelit na samotné prase, když nemá obeznanou velikost, a už vůbec neví, jestli to je bachyně nebo kňour. V tuto dobu už může mít bachyně někdě čerstvě metená selata a ty budou někde odložené a ta může vyjít sama na louku.

Autor: prroud | 14.02.2014 13:41
Jesteze aspon tak,lovu zdar,Fido!

Autor: Fido z Řáholce | 14.02.2014 13:37
V 06.30 hod. kdy ještě ležím na chalupě v posteli, slyším tlumenou kulovou ránu a vzápětí druhou. Hned mě napadlo, že by to mohl být kamarád, který mě večer avizoval, že půjde na ranní čekanou. Po několika minutách telefon kamaráda. Střílel jsem na poli u lese na prase, zasáhl jsem ho, ale odběhlo. Prosím, vezmi psa a půjdeme ho dohledat.
Tak se i stalo,, rychle z postele, obléct, vzít kulovnici, pejska jagdterriera, nasednou do teréňáku a vyrazit. Na smluveném místě čekal kolega. Z jeho slov jsem pochopil, že za šera na vzdálenost cca 100 m vystřelil na divočáka, který vyšel z lesa na pole. Dle jeho slov to nebyl malý kus, byť zprvu si myslel opak. Po rána značilo zásah a vrátilo se do lesa. Druhá rána šla zřejmě mimo. Na nástřelu i stopě však není žádná barva. Pes za silného bočního větru vyrazil po poli do lesa. Šli jsme společně za ním a asi po 10 minutách slyším zprava, mimo les, vzdálené hlášení psa. Okamžitě zrychluji chůzi tímto směrem. Mimo les na rozlehlé travnaté a šikmé ploše se nachází malý křovinatý remízek a z něj vychází štěkot mého psa. Po příchodu s kolegou jej posílám nahoru nad remízek a sám se po čtyřech snažím přes husté křoví dostat k pejskovi. Doplazil jsem se na cca 2m, vidím psa i velkého kňoura s lesknoucími se zbraněmi. Kňour je velmi čilý a po spatření mě vyrazí nahoru. Kolega střílí mimo a prase se vrací zpět. Za neustálého dorážení mého pejska zalézá do hustého keře asi metr přede mnou. Trochu se snažím couvnout, když v tom vyrazí proti mě. Na okamžik jsem spatřil velké zbraně velkého prasete. Aniž jsem mohl vystřelit srazilo na zem, kulovnice mě odletěla, vzápětí se otočilo a zaútočilo mě na nohy. Rozpáralo mě pravou holínku a pak mě za ni uchopilo a snažilo se dostat výš k tělu. Pes ho držel zezadu, neustále jsem na něj řval a levou nohou jsem se snažil jej odstrčit. Po chvilce mě však pustilo a snažilo se utéct spodem. Kolega seběhl dolů a opět minul. Prase znovu vrátilo do křoví a dralo se ke mě a chtělo zaútočit, ale to už jsem jej zasáhl já a vzápětí zhaslo.
Řeknu vám, že když jsem z metru hleděl na jeho zbraně, nebylo mě dobře.
No,kolega to prostě s ranou na něj přehnal. Střelil na pěkného kňoura, rána mu naštěstí pro mě přerazila oba přední běhy, takže jeho motorika byla omezena, ale jinak byl velmi čilý. To jsem však nevěděl. Odnesly to naštěstí jen zimní boty a to díky i mému pejsku, který se snažil jej neustále zaměstnat a provedl perfektní asi kilometrový dosled.

Autor: Michal Brabec | 13.02.2014 17:50
Zdar!

Autor: prroud | 13.02.2014 15:25
Lovu zdar! :-)

Autor: Michal Brabec | 13.02.2014 13:52
Tak já včera úspěch, V 19.30 zasednouto do bedny, čaj, flaška, deka přes kolena, chvili kontroluju na praporku vítr. Je špatnej. Na hromádce srnčí, tak otvírám okénko, jestli mě navětří a ze zvyku hodím do okénka flintu. Navětřilo, jenže to není srnčí, ale tři selátka a už zvedají hlavy, jedno vyráží. Další ještě má hlavu v plevách, tak bodík za slecho a o půl deváté - kráva s volem táhnou polem - 33kg.
Dědo, hodně zdraví a opatrně!

Autor: prroud | 13.02.2014 12:34
K tomu jde dodat jen prani brzkyho uzdraveni Dedovi a pro farmare lepsi kdyz zaver zapomel doma,nez kdyby ho ztratil.Josefe,kdybys byl na lovu zavislej existencne,verim ,ze by sis nasoulal:-)

Autor: Fesoj | 13.02.2014 12:29
U nás v noci nebe bez mráčku, teplota -2, sice bez sněhu, ale vše postříbřené jinovatkou, světlo, že by se při něm číst dalo - takže po provedené eskortě manželky honem honem na kazatelnu a před půlnocí jsem už seděl. Jenže ze slibně vypadající noci se vyklubala noc mrtvá. Ani puštík nezahoukal, ani lištička nezaskolila, jen větříček vesele profukoval a jediné, co do 3 do rána opustilo svůj úkryt, byl bažant /plastový/ a zimou scvrklý polochcíplý ptáček, když jsem se šel vyčůrat. Divočáci ve spolupráci s liškami tudíž nade mnou zatím vedou už 3 : 0, jde mi to hůř než našim hokejistům v Soči, kdybych se měl živit lovem, nejspíš chcípnu hlady.

Autor: Děda z lesa | 13.02.2014 10:41
Hodilo by se spíše do Vtípky, srandičky...
Jezdím denně přikrmovat k mé boudě na novém místě, ale nechodím si sednout, po chemo a ozařování mám neprokrvené prsty a chodidla na nohou a v mrazech ledové nohy jsou pro mě průšvih.
Ale šel si tam sednout kamarád (farmář), svítil měsíček, zbytky sněhu - po chvíli mu přišla bachyně se slušnými selaty a když chtěl nabít, zjistil, že nemá závěr !
I toto se může stát myslivci po třiceti letech nyslivcování...

Autor: jeden hajnej | 12.02.2014 12:04
Výsledek dnešní ranní procházky: lišky nula, po prasatech jen trochu pobuchtovaná pastvina, pár kusů srnčího a pět párů krkavců.

Autor: Fesoj | 11.02.2014 19:11
Tak jsem byl nucen vyhlásit prasátkům příměří, neboť jednak mi byl svěřen do opatrování klouček vnouček a druhak má manželka odpolední, takže až do pátku musím být denně ve 22.45 v sousední vesnici, abych jí zajistil doprovod od autobusu domů. Ono by to sice šlo vyrazit až po návratu - jezdíme na kolech - ale bojím se, abych si pozdním příchodem tu černou spíš nezradil. Ale samozřejmě, že jsem nezapomněl dnes vzít kluka ke krmelci, přitom jsme dvě vnadiště mírně pocukrovali kukuříčným zrnem, jen tak rozhozeným, ať jim to dá víc práce a na to třetí jsme dotáhli předposlední pytel siláže.

Autor: téměř | 11.02.2014 08:03
tady čtu jak všichni chodíte ven,i já se jdu teď projít,včera jsem zvednul rudl prasat,napočítal asi 15 kusů srnčí,to jsem teda koukal protože u nás úplně zmizelo a co mě nejvíc potěšilo,našoulal jsem rudl mufloní asi na pátnáct metrů,vůbec to nechápu na zmrzlém sněhu to bylo hrozné,ale byli zalehlí na stráni kam svítilo slunce,asi se jim nechtělo pryč.Normálně jsem prošel kolem nich v kraji lesa a ani to s nima nehlo,se vsadim že až bude doba lovu a budu mít zkoušky o LL tak neuvidim ani chlup.Lovu,Lesu

Autor: Maral | 10.02.2014 23:43
Fesoj - klobouk dolů a medaili za vytrvalost. Dnes silný vítr, od 19 hodin ani chlup. Nu což, zítra vyrazím až o půlnoci na čekanou. Zítra večer - hezký večer s manželkou a o půlnoci ji opustím, nechám vychladnout a půjdu na louky počítat černou, která tam chodí pozdě. A ráno se vrátím domů s úlovkem. Tak to je správné a tak to má i být. :D:D:D

Autor: Fesoj | 10.02.2014 12:55
Včera večer /asi o půl desáté/ jsem sedl na kazatelnu, kde na člověka tak netáhne, jako na otevřeném žebři. Měsíc svítil skrz mraky, střílet by se dalo - jenže nebylo na co. Kmotřičky s partnery předváděli kolem 11. hod. svatební koncerty, ale ne zrovna blízko. Pak se vše uklidnilo a před půlnocí bylo vidět ještě trochu líp. A ve 23.55 se konečně ukázali divočáci. Bohužel jen ukázali, na dálku v protisvahu, asi na 400 m. Rozeznal jsem 4 velké černé fleky, kolem nich se pohybovala nějaká drobotina, ale spočítat se to nedalo, tak jsem jen čekal, zda si to nenamíří k vnadišti. Jenže za chvíli se udělala mlha a když ji později vítr odvál, už nebylo na poli zase nic. Nevěděl jsem, kam zmizeli, tak jsem čekal dál, skoro do 2 hod. No a pak domů -jako na potvoru, když jsem byl na půl cestě, nádherně se vyjasnilo, ale už se mi vůbec nechtělo se vrátit zpátky. Takže skóre je zatím 2:0 ve prospěch divočáků.

Autor: Václav Sládek | 10.02.2014 09:17
Moje hlavní průběžná myslivecká akce příprava JDR na zkoušky.Zatím je to takový "pitomeček" má necelých devět měsíců ale má to v sobě.Horší je poslušnost na tu zatím moc netlačím,stopa vůdce klid při výstřelu dobrý.Tak se snad po jaru bude dařit.

Autor: Ivo Ondráček | 10.02.2014 07:58
Tak abych shrnul dění za poslední týdny. V metrech dřeva i jinde jsme postupně narazili na tři kuny, vyběhla jediná, kteroužto jaksi nikdo netrefil:) To liška o den dříve padla v koncentrované palbě. Újedě nic moc, sem tam se na ně dojde podívat liška nebo kuna, ale není to žádná hitparáda. Lišky skolí ze všech sil, ale není sníh, nedá se sedět. Takže zbývá aspoň obíhání krmelců. Jádro i seno mizí jak na běžícím pásu. Zkusmo jsem si dal ke krmelci fotopast a za tři dny se vyfotilo pět srnců a mám rovnou najitého paličkáče na jaro. Zdar!

Autor: Čestmír Kunetka | 10.02.2014 06:50
Strejdovi zajícovi - přeji pevné zdraví co nejdéle, raději o rypáka víc, aspoň je sranda. A navíc u nás zajíců neustále ubývá.

Jaroslav Tatalák - s černou naprostý souhlas, nikde ani chlup. Každým rokem mi vždy vybraly zásyp až na hlínu včetně plev, teď nic.

Fesoji - mě naposledy chytla do chodidla taková křeč, že jsem opravdu spadl, naštěstí jen z postele. A to jsem měl nohu v teple pod peřinou. Nedovedu si představit kdybych byl na posedu. Proto vždy mám sebou deku na přikrytí kolen a v kapse lihové ohřívátko ZIPPO.

DNES - abych naplnil literu fóra, brzo jsem vstal, kouknu z okna a co vidím - NIC. Vyjdu na dvorek a co vidím - zase nic. Ani halogenový reflektor to neprorazil. A tak jsem si zase lehl. To jsem s těmi prasaty zase jednou vyje..l já.
A tak všem přeji zdraví, neboť v tomto počasí se bacily množí jedna radost.

Autor: Jaroslav Tatalák | 09.02.2014 17:21
Dnes jsem byl obejít krmeliště a vnadiště,no a marná sláva, jaro už se hlásí,zvěř už nebere nic, černá vnadiště ignoruje a není znát ani pohybové znaky v lese. Asi odjela do Soči. Za to je slyšet jarní zpěv sýkor, vidět honcování zajíců. Srnčí se drží ještě v rudlech, dnes jsem napočítal jen 34 kusů, vyhřívajících se na ornici v závětří.Při procházení honitby se stále více přesvědčuji,že máme více srnčího než zajíců. Odpoledne se zatáhlo a začalo pršet, tak zatáhnout domů k TV a PC a teplému čaji s valašským sirupem. S pozdravem J.T.

Autor: Martin Skřivánek | 09.02.2014 17:04
včera jsem viděl malé selátka,letos první.

Autor: Fesoj | 09.02.2014 16:25
Včera jsem zažil výjimečný sexuální den, neboť se mnou divočáci vyjebali, až to hezké nebylo. Kousek za barákem mám stráň porostou starým bukovým porostem, nad ní je pastvina nepravidelně navštěvována divočáky. Na jejím horním okraji mám na javoru posed. Ale jakmile opadne listí, stačí sebemenší vánek, termika ho zesílí a pravidelně mi fouká do týla - vždy zleva zezadu. A protože prasátka zpravidla rovněž přicházela na tu pastvinu zleva, umístil jsem vnadiště ne přímo proti posedu ale doleva, proti větru. V 8 večer jsem zasedl, teploměr ukazoval nádherných +5 stupňů a byl jsem přesvědčen, že vydržím a prasátek se dočkám. Jenže ten vítr byl čím dál tím protivnější a lezavější. Měsíc svítil skrz mraky, viditelnost dobrá, rozhodl jsem se, že do 1 hod. to vydržím. Ani jsem tak dlouho čekat nemusel. Ve 22.45 se to začalo na pastvině hemžit. Bylo jich mezi 10 a 15 kusy, většinou selata. Jenže vylezli oproti všem předpokladům napravo ode mne. Neměl jsem je vůbec daleko, 30-40 m, jenže ve stálém pohybu, jeden kus zakrýval druhý, tak jsem je vedl v puškohledu a čekal na možnost jisté rány - mířili samozřejmě k vnadišti - jenže ta hezká chvilka plná napětí trvala jen pár vteřin. Něžný větříček, kurva zasraná, mě jemně polechtal v týle - a v ten moment prasátka "utykala, utykala, utykala do pryč" a zmizela za obzorem. A když jsem se pokusil slézt, chytla mne taková křeč do promrzlé hnáty, že jsem byl rád, že jsem nesletěl. Doma jsem do sebe nalil kotel horkého čaje, zachumlal se do kutlochu - a protože my myslivci jsme nenapravitelní, dnes večer vyrazím zase. Jen pro změnu místo na posed na krytou kazatelnu.

Autor: JaroslavS | 08.02.2014 19:09
Michal Brabec - Ále co, zítra už mávnu rukou. Ale v tu chvíli jsem už málem startoval pilku

Autor: Michal Brabec | 08.02.2014 18:27
Jaroslave, to je mi líto. Tohle by mělo být všude v pořádku a s jasnými pravidly. Takhle ty zbytečný spory vznikaj...

Autor: JaroslavS | 08.02.2014 18:12
Tak já byl dnes dělat probírku v lese. Lesní zvěř jsem neviděl, ale ze všech stran se ozýval rachot motorových pil a traktorů. Zjištěny tři chybějící stromy , ale zase se nám v jejich okolí rozmnožily posedy /asi černé stavby bych usuzoval, protože se nás nikdo neptal a nikomu jsem povolení nedával/. Tak uvidím pokud se k nim nikdo nepřihlásí tak si bude kotel v zimě zpívat.

Autor: Michal Brabec | 08.02.2014 17:29
Tak já byl sedět od 9 do 7 ráno. Sotva lezu, jsem jak po kůzlatech, ale prasátka opět zvedly prostřední spárek. Ach jo.

Autor: prroud | 08.02.2014 16:06
Tak dnes nebyl marnej den :-),prouti bude malo,ale nejaky bude.Ale to hlavni je,jak pracujou energie,jasne ze jsem potkal onoho krosare,na hranici vjezdu do lesa,prijel,zastavil a zahlid me,tak jsem se k nemu vydal:-).Mel jsem jen jednu otazku:"Mas uctu ke zveri a prirode?" Odpovedel:"Mam",ze do lesa nepojede a odjel.Tak uvidime v budoucnu.Na kazdej pad uz o me vi a o co mi jde taky,a slo to slusne,dokonce s usmevem.Neni to spatnej den:-)

Autor: Petr Havlín | 08.02.2014 14:57
Vítej zpět Strejdo!Jsme celá rodina doma a je to tu jak tuberácké sanatorium:-)Děti přinesly nějaký Moribundus za školky.

Autor: prroud | 08.02.2014 13:27
Venku je nadherne,fakt jaro,slunce,teplo,beru psa a mazeme do lesa a k rybniku,jestli je prouti,upletu kacenam a slipkam kukane na snaseni :-),skoda takovej den zabit doma.

Autor: prroud | 08.02.2014 10:33
No proto!Strejdo:-)

Autor: Leon Zumr | 08.02.2014 10:24
tak to je dobře strejdo :-)

Autor: strejda zajíc | 08.02.2014 10:17
Ahoj,tak jsem zase zpátky.Včera mne pustili z nemocnice,přežil jsem,takže tu holt nebude o rypáka míń...

Autor: prroud | 08.02.2014 10:06
to jsi jinde na severu,tady polojasno az jasno,nad nulou,peknej den,zatim ;-)

Autor: téměř | 08.02.2014 09:45
u nás na severu je dnes taková mlha -že by nešla ani ukrojit,hrůza

Autor: ValíkVlastimil | 07.02.2014 07:11
Téměř dokonalé :-)

Autor: téměř | 07.02.2014 03:36
Fesoj,děkuji

Autor: Fesoj | 07.02.2014 01:26
Hezky napsáno, přeji další pěkné zážitky !

Autor: téměř | 07.02.2014 00:11
Dobrý večer,tak jsem taky něco hodim. Přes zimu máme míň práce tak se snažím být venku co to jde,ráno, pak si dát oběd,schrupnout a když jde přítelkyně na noční tak hurá zase ven,nedávno jsem na jedné kazatelně přidělal plexi na okna,hrozně tam táhlo a nikdo tam příliš nechodil,určitě i proto že zvěř věděla dřiv o myslivci než myslivec o ni,pochopitelně.Tak jsem si odpo.řekl že když už tam netáhne a je tam tak krásné místo v revíru že tam večer zajdu.Ráno jsem byl krmit a vzal to kolem této kazatelny a kouknul jsem po stopách,říkal jsem si že přeci nepůjdu někam kde se nezdržuje zvěř,ať taky něco vidim.V 19.00 už jsem seděl vybaven čajem a posed. vakem,nemělo být chladno,ale lepší ho mít než mrznout.Měsíček je v půlce a okolní pole je ještě bílé tak bylo vidět jako ve dne,za hodinu se zvedl vítr a já si říkal že stejně určitě nic nevytáhne i kvůli tomu světlu od měsíce.Vydržel jsem sedět do 23.00 a pak jsem se pomalu zbalil a lezu dolu.udělam pár kroků a slyšim zvěř,zastavil jsem se a koukám jak na bílém poli mažou na široko tři selata.To prostřední největší mělo do 30 kil.Hlavou mi blesklo že jsem se přeci dočkal.Vezmu baterku bliknu na ně a koukám jak se zastavili.Párkrát foukli udělali vlevo bok a davaj ke mě,došli ke mě na 20 kroků a koukali na mě.Přišlo mi jako by ve mě viděli svojí bachyňku která je určitě už odstavila a jelikož jsem adept tak jsem jen koukal jak po chvilce zatahují zpět do lesa všichni tři bez újmy.Toť můj dnešní večerní zážitek. Lovu Lesu. ps:doufám že to na vás není dlouhé,ale někdo si stěžoval že tu není nic ke čtení.

Autor: prroud | 06.02.2014 13:03
Tak hod nejaky "ukecany" tema Mateji,a hned tu bude veselo:-))

Autor: Matěj Fous | 06.02.2014 12:52
Tak dnes to zde úplně chrápe skoro jako na starém fóru a chudák momentálně (ne mentálně!)nemocný důchodce -jako např.já - si ani nemá co pořádně přečíst... !

Autor: Fesoj | 05.02.2014 19:37
Dnes jsem v TV na Nat Geo Wild sledoval pořad o pardálech obláčkových. A věřte nebo ne, fotopasti se nekradou jenom u nás, ale i v divoké indické džungli !

Autor: Maral | 05.02.2014 13:51
No zrovna "Ctihodný občan" se s tím moc nepáral :-)
Včera nevyzpytatelný vítr, ale prasat jako máku, jen o 500m dále...

Autor: prroud | 04.02.2014 21:00
Vidim problem v tom,ze dnesni "takyjustice" zakazala vychovavat lidem lidi.....a s darebakama se pare jako se ctihodnejma obcanama.At si kdo chce co chce rika,takovej poberta kdyz dostane zamlada poradne po tlame aby vedel co je slusny vychovani,nemusi pozdejc skoncit v kriminale za horsi veci....

Autor: Fesoj | 04.02.2014 20:48
Málo nebo moc, o to asi vůbec nejde. Někteří takylidé vidí nejlepší zábavu v tom, když se jim podaří cokoliv poškodit nebo zničit. Já od jisté doby nesouhlasím se zamykáním kazatelen, i když máme jednotný typ zámku a klíče, protože zamčená kazatelna vandaly přímo provokuje k tomu, aby se do ní dostali - co kdyby tam byl poklad ?

Autor: Leon Zumr | 04.02.2014 19:58
to nejsou prasata ale svině co umějí šroubovat závit :-))) z toho plyne poučení hlídat ty co mají pořád málo

Autor: Michal Brabec | 04.02.2014 19:19
Tak jsem včera seděl od 8 do tří do rána. Vichr jak blázen, měl jsem hrůzu, že půjdu lesem domů. Na chlebíček přišla kuna, srnečka, která odehnala lišku (přímo startovala proti ní, jen co se objevila), ale prasátka samozřejmě přišla až ráno. Tak si se mnou vytřely....

Autor: Fesoj | 03.02.2014 12:12
Ten zásobník z proděravěného kanystru jsem zkoušel taky, ale když uděláš díry moc velké, dokážou ti sežrat celý obsah kanystru za jedinou noc. Když budou malé,tak za deštivého počasí prasata vytvoří kolem kanystru bahno, kterým se ty díry ucpou - to je nevýhoda proti klasickému válci s kolečky na koncích,kde tohle nehrozí. Ale nejhorší je, že pokud vnadiště nebude delší dobu navštíveno, do kanystru těmi dírami naprší, kukuřice nabobtná, speče se a zplesniví.
Vlastíku, mně se to stalo taky, i když mám v podezření spíš nějakou dvounohou svini. Vyřešil jsem to tak, že místo zátky jsem na uzavření násypného otvoru použil kolík z měkkého dřeva /osiky/, který jsem tam zatloukl sekerou. Nabobtná, drží a bez opětovného použití kladiva či sekery vytáhnout nejde.

Autor: prroud | 03.02.2014 10:54
Do me rejes,a sam vyrabis:-))),hec,spatnes vyresil zatku:-)).Z cehoz ovsem plyne pouceni:"Prasata znaji a umeji pouzivat zavit!",od toho odvodime:"Myslivci,zkontrolujte si srouby na posedech!!" :-))))

Autor: ValíkVlastimil | 03.02.2014 10:51
Kontrola krmného válce, který jsem udělal ze zeleného kanystru.Prasátka už si zvykla(pouze jedna parta) ale jsou mazaný:-)) Vyšroubovaly zátku a ještě jí někam schovaly:-) Našel jsem ji včera když roztálo 15 metrů od válce...

Autor: zutro | 02.02.2014 11:01
2 stodoly +3 + pět je deset.

Autor: Fesoj | 02.02.2014 09:35
Taky gratuluji, Lovu zdar ! Mně prasátka znovu navštívila vnadiště, ale místo do revíru jsem se musel odebrat hlídat vnoučky, takže možná, že dnes konečně vyrazím.

Autor: prroud | 02.02.2014 01:34
Lovu zdar,Marale!:-)

Autor: Maral | 02.02.2014 01:30
Realita byla nakonec jiná než předpověď a z orkánu byl vánek. Vyrazil jsem na žebřík do remízku nedaleko lesa. K tomu téměř jarní noční teplota. Tma jako v ranci, po sněhu skoro ani památky, tak jsem vzal po delší době staré, ale přesné ZH zkurvené rychleným brynýrem (kterým jsem zkurvil narezlé tečky a ony už nejsou rezavé), protože střelba dále než na 40m nejspíš nebude připadat v úvahu. Mezi osmou a devátou večer přešly bez zastavení po louce postupně dvě lišky ve vzdálenosti, aby jim broky nenačechraly kožichy. Prasata jsem slyšel v lese, prošlo jich několik, puštík je poctivě hlásil, kolem 22:15 vyšel 12-ti členný rudl (dvě "stodoly", 3 střední váhy - zřejmě lončáci a pět selat) na louku. Začalo buchtování a obhlídka terénu. Počasí stálo při mě a vánek mi pofukoval do tváře. Po 10 minutách jsem měl jeden menší kus na dostřel, cca 25-30m. Padla rána, sele se bez odkázání svalilo na bok, zbytek rudlu opustil louku a zmizel v lese.
Dál to je skoro pokaždé stejné. Pomalý návrat k autu, jen tentokrát trochu delší, asi 900m. Na levém rameni flinta, na zádech batoh, v pravé ruce provaz a na jeho druhém konci sele. Vyvržené 38kg, bachyňka. Střela 7x57R S&B SPCE 11,2g, rána přes plíce těsně pod páteří.

Autor: František Dušák | 01.02.2014 08:47
Díky. Vše je GUT.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2014 08:36
Díky za upozornění, už by to mělo být ok.

Autor: František Dušák | 01.02.2014 07:26
Radku, prosím Tě, šupni tam archív 2014. Dík

Autor: Radek Chadim | 01.02.2014 04:27
Únorové Dnes.