Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Barvář



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: strejda myslivec | 20.02.2014 12:55
Pes bez papírů není pes.
Je to stejný jako s autem. Auto bez papírů nesmí na silnici. Určitě by se našla auta bez papírů jezdí líp než podobná auta s papíry. Co ale s takovým autem? Jezdit s ním na černo? To samý se psem. Chci dělat myslivost, tudíž potřebuju psa lovecky upotřebitelného. Lovecky upotřebytelný pes musí mít určité zkoušky. ke zkouškám musí mít pes papíry.
A proč psa bez papírů? Buď se někomu líbí a nechce ho k výkonu práva myslivosti nebo ho chce mít na černo. Tak jak to auto bez papírů.
Když se falšují papíry na auta tak se falšují i papíry na psy. Proč? Buď s chutí ušetřit nebo se naopak obohatit.
Myslivost není ani o jednom.

Autor: rici czech | 16.02.2014 22:38
O tom žádná:-).Jen jsem chtěl říci že se mne zdá(ale možná jen mne) že se z barvářů stává modní plemeno,mnohokrát bez využití tam kde není pořádně na čem.No a poptávka převyšuje nabídku,proto asi tolik jedinců bez PP.

Autor: Nowotny | 16.02.2014 22:26
Předně, barvář je specialista na dosledy.Dnes už neplatí,že barvář = automaticky dosled vysoké.Barvář je schopen dohledávat veškerou zvěř a vzhledem k své specializaci by to teoreticky měl umět nejlépe ze všech loveckých plemen. Barvářské soutěže zakázany, hmm, je zajímavé,že tady u nás v ČR byly ,,zakázány",ale v jiných zemích Evropy, které jsou také v EU, se konají i tři za rok. Jednoduše dále nebyla vůle. Na takových soutěžích se využívá dosledů např.po naháňkách, jezdí se i 100-200km na práce, kdy postřely jsou neúmyslné. O postřelech na IHB no comment. Jestli I,II.,III. cena, to je otázka. Dle mého názoru je to celkem jedno, hlavní je, aby zapsáním úspěšně složené zkoušky do PP nezkončila pracovní kariéra daného jedince, kdy vůdce na IHBčkách barvářský řemen nerozmotal naposledy. Je jasné, že potencionální zájemce o štěně, který se podívá na inzerát, kdy matka a otec mají za jménem x zkratek, kdy některé končí římskými číslicemi, bude hlavně vybírat štěně po rodičích, kde je nejvíc I. Ale praxe je taková, že dobré, barvářské šťěňata, po pracovních rodičích se prodávají sami, bez nutnosti inzerátů.

Autor: rici czech | 16.02.2014 21:49
To je ono Martine,vzpomínám že před cca 15-20lety Barváře měli jen pracovníci lesů na Beskydech ,Jeseníkách a asi i jinde v lesních komplexech,kde je využili.Dnes je situace taková že znám případ kdy si barváře pořídili i myslivci ve smíšených honitbách kde prostě nemají mnohdy adekvátní vyžití,ztížený výcvik a potom je to asi problém ty IHB absolvovat.Není tolik možností na vysoké,na kterou byli barváři především využíváni.Ale je to jen můj názor a pohled na věc:-)

Autor: Martin Skřivánek | 16.02.2014 21:40
Fesoji ono třeba zburcovat rozhodčího,jet někam 100km a kdyby ten kus měl po pár metrech ležet není zrovna ideální.

Autor: Fesoj | 16.02.2014 21:15
S tímhle musím souhlasit. Ono z humánních důvodů byly také zakázány barvářské soutěže, na kterých se záměrně postřelovala zvěř - ale majiteli dobře pracujícího barváře, který chce, aby jeho pes složil IHB v I. ceně, také často nic jiného, než úmyslná rána vysoko na zadní běh nebo na kýty nezbývá...

Autor: Nowotny | 16.02.2014 20:58
Nejsem si zcela jistý, ale důvod může být tento. Fena (pes) nesplnila podmínky chovnosti.Že má pes i fena PP, tituly z výstavy a ,,lovecky" vedení,ještě neznamená, že splnili podmínky chovnosti a můžou produkovat štěňata s PP. Proto, aby pes nebo fena byla chovná,musí splnit následující podmínky.Což je bonitace (exterier),mít v pořádku displazii a dvoje zkoušky.Bonitace,to není problém absolvovat a pokud pes nemá vady,které by ho vylučovaly z chovu,jedeme dál.Dispalzie - rentgen,nechat vyhodnotit,taky nic složitého.Předběžné zkoušky barvářů. Tyto zkoušky se dělají na umělé stopě (kromě technických disciplín) a připravit psa není až takový problém.Chce to čas,trpělivost,zásobu spárků a prostor,kde se dají stopy našlapat. Potud to zvládne bohužel i nemyslivec.Ale problém začíná u individuelní hlavní zkoušky barvářů (IHB). Tyto zkoušky jsou už naostro, na přirozené stopě poraněného kusu. Stáří a délky stopy musí splňovat určité parametry, pro zařazení do ceny-úspěšnému složení. No a právě,někdo si bez rozmyslu pořídí barváře,nemá dostatek příležitostí dělat dosledy (hlavně ženské bez lov.lístku) a jednoduše dotyčný chovatel nemá pořádně možnost se svým psem (fenou) tyto zkoušky na přirozené stopě udělat. Kolikrát se může stát, že IHB se zadaří až na třetí, čtvrtý pokus,protože předešlé dosledy nesplňovaly parametry. Zní to trošku divně, ale hodně chovatelů barvářů vyhoří na nedostatku možností pracovat, což je převážně způsobeno tím,že si před pořízením barváře neuvědomili,že dělat dosledy je tvrdá práce, náročná na čas (být časově nezávislý) a spoléhat na 2-3 postřely ve sdružení za rok je blbost. Takže si myslím,že většina těchto inzerátových producentů má sice fenu s PP s tituly z výstav, ale jejich barvář nemá IHB,takže není chovný, a tím pádem produkujue bohužel vědomě štěňata bez PP. Ještě může být, že dotyčný jedinec má nějakou vadu, např. displazii,tzn.nechovný,ale přece po naší ,,Betince" by byla škoda, aby nebyly štěňátka:-((((((.

Autor: Vrba Frantisek | 09.02.2014 23:48
Pro zařazeni barváře do chovu je nutné:Výstava V-Vd. Zkoušky:PB 1-2cena,IHB 1-2 cena, prokázaná hlasitost,jarní svod a bonitace.Plus vyšetření na DKK 1/1.Splnění všech podmínek je sice náročná záležitost,ale přesto ji splnuje dost psů i fen potřebných pro uspokojení všech zájemců o šteně.Pokud jde o štěnata bez PP,dovoluji si trvat na té Madle,jak jsem napsal 7.2.Sám jsem přišel loni v Lednu o Braku,a než jsem sehnal koncem Července štěně ABJ vyslechl jsem snad dvacetkrád otázku,proč nechci psa jako byla Madla od ženy počínaje a 4 letou vnučkou konče.

Autor: Martin Skřivánek | 08.02.2014 11:09
František Vrba má pravdu že dnes je chovatel povinen nechat všechny štěňata a za nadbytečné se platí jak píše Honza.taky se mi zdá těch barvářů bez PP moc,nevím jaké mají podmínky chovnosti,jestli musí být hlavní zkouška nebo stačí jen předběžná.jestli je problém s uchovněním nebo jak píše Leon,tím omezením,kdo ví.barvářů zase není tolik na ty kvanta štěňat bez PP.

Autor: M.Bergman | 07.02.2014 19:25
Je to sice OT, ale objevil se nedávno opačný problém a to, že lze získat rodokmen na jakéhokoliv psa i s vypsáním kmenu existujících zahraničích předků nejvyšších kvalit a ocenění a to na předtiskovém blanketu ČMKU. No, když se běžně falšují ŘP, VŠ diplomy apod. není se co divit-třeba že štěně žádné vlohy nepobralo.MB.

Autor: Leon Zumr | 07.02.2014 18:33
jak napsal Honza můžou to být štěňata navíc klub barvářů má tuhle podmínku 4/ U vrhů nad 6 štěňat zaplatí chovatel prostřednictvím poradce chovu do klubové pokladny
za sedmé a další 3000,- Kč. Fena, která odchová 7 štěňat a více v následném roce
nebude kryta.a když chce někdo sekat štěnda každý rok tak to je pro něj lepší je prodat mimo ale takových chovatelů asi moc nebude a hlavně by na sebe neupozorňovali takovou to inzercí tak že to typuji na gaučáky co nezvládli splnit podmínky chovu

Autor: Radek Chadim | 07.02.2014 18:21
Držte se všichni pokud možno tématu, prroude, pro tebe jedno z posledních varování ve všech tématech, jinak budeš na týden odpočnut.

Autor: prroud | 07.02.2014 18:13

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Fesoj | 07.02.2014 18:07
A to, že by fena měla mít jednou za život štěňata, není nic jiného, než zažité pověra.

Autor: Václav Sládek | 07.02.2014 17:29
Z inzerce mám stejný pocit.K počtu stěňat z vrhu která dostanou PP mám za to že všechny a je to snad dáné zákonem na ochranu zvířat.

Autor: Bečvář Ladislav | 07.02.2014 17:27
Slušnej chovatel by ti neměl nakrýt chovným psem fenu bez chovnosti, jinak je to na vyloučení z ČMKCHB.

Autor: Jaroslav Rejdák | 07.02.2014 14:03
Že se toto dějě vím. Mě ale přišlo, že u barvářů je to o dost víc, než u jiných plemen. A je mi divný, že se jedná i o štěňata po rodičích s tituly. Ale tam to bude asi tím, že je nechovná fena nakrytá chovným psem.

Autor: prroud | 07.02.2014 13:26

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Jan Jankovič | 07.02.2014 13:05

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: prroud | 07.02.2014 12:37

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Jan Slavětínský | 07.02.2014 12:31
No vidíš, je to tady. Jseš jeden z nich. A takto uvažují všichni, každý mávne rukou nad nějakou direktivou a klubovou politikou. Fenka prostě bude mít štěňata, ono se to nezblázní, každý bude vědět prd....No jo, tak to bohužel chodí.

Autor: prroud | 07.02.2014 12:26
Honzo,mam fenku a bylo mi doporuceno aby mela stenata,aspon jednou za zivot,kvuli ni!Az dosahne dospelosti.Takze mnozitele tohle neomlouva,jednou je jednou:-)

Autor: Jan Slavětínský | 07.02.2014 12:22
Mám dojem, že na 6 štěnat z vrhu papíry dostanete klasickým způsobem a na ty další
"nadbytečná štěnata" za příplatek, tuším že bylo 800Kč.Teď si nejsem jistý.
Co se týče štěňat pez papírů. I myslivci a chovatelé chovného psa či feny si kolikrát k tomu svému chovnému pořizují psa pracovního. Je to hlavně u psů,kterí se používají na naháňkách - kopovi, braky, JGT apod.Při těchto lovech je riziko zmrzačení nebo usmrcení psa a přijít o chovného,který stojí a má cenu desetitisíců, se nikomu nechce. Není divu a zvlášť teď, když naše slavná pojišťovna Hallali vyškrtla ze své nabídky řešení pojistných událostí pro LUPy.
Další množitelé štěňat bez papírů jsou dle mého i civilní majitelé sice čistokrevných psů,ale také bezpapíráků. Vžitý názor těchto lidí, že fenka by měla mít za život štěňata , je vede k produkci dalších a dalších. Třeba se pletu, ale myslím si že ne.

Autor: prroud | 07.02.2014 11:59
Diky chlapi.Josefe,tak nejak si myslim,sam za sebe,ze ty "papiry" jak pises nejsou to pravy orechovy,dulezitej je pes a ne liebesbrief,aspon pro me :-).Dokonce se domnivam,ze pro psi plemeno je vhodny ho obcas ozivit "novou" krvi.Prave ty papiry jsou tim businessem!Ony mnozitele opomijim v tomhle pripade,to je jina kapitola nenazranejch blbu....
Ale brat s rezervou,nejsem v tomhle ani z expertova hovna para :-)

Autor: Fesoj | 07.02.2014 11:40
Františku, taky máš pravdu. Ale nevím, zda jiná kluby to mají stejné jako křepeláci, nebo zda je tam počet štěňat, kterým bude vystaven průkaz původu, omezen. Logicky bY tomu tak být nemělo, aspoň u loveckých plemen. A co se týče té zakázané redukce počtu štěňat ve vrhu - nikdo než chovatel sám neví, kolik štěňat se vlastně narodilo a zda některé z nich nemělo na první pohled viditelnou vadu, případně zda jich nebylo na možnosti feny moc a proto bylo nejlíp s kriplíkem okamžitě praštit o zem. Zdánlivě kruté řešení, ale logické a pro plemeno prospěšné, falešná sentimentalita není v tomto případě na místě, předpis nepředpis.

Autor: Vrba Frantisek | 07.02.2014 11:37
Jarku.vzpomen si na Madlu a tapa a je to jasné..Díky pane Chaloupku! Petře,do roku 1989 + - se PP vydával a ve vrhu se nechávalo 6 štěnat.Potom se ve jménu biznisu nechávali všechny štěnata,a dnes diky EU je dokonce redukce počtu štěnat zakázaná a v odůvodněných případech by štěně měl usmrtit vet.

Autor: Fesoj | 07.02.2014 11:33
To je lež jako věž ! Dřiv platilo, že chovatel směl feně nechat maximálně 6 štěňat, na ta dostal papíry a ostatní byl povinen utratit. Bylo to proto, aby měla zbylá štěňata dostatek mléka. Pokud chovatel nechal feně i "bezpapíráky" riskoval, že v případě kontroly provedené poradcem chovu nedostane průkaz původu žádné štěně z daného vrhu. Dnes už je to jinak. Toto si řídí kluby a např. u křepaláků platí, že chovatel může ponechat ve vrhu tolik štěňat, kolik jich fena bez problémů uživí a bude-li k ní mít další fenu, využívanou jako kojnou, nebo dokáže-li poskytnout štěnatům umělou výživu, může jich ponechat třeba 12, průkaz původu bude vystaven všem, ovšem zjistí-li poradce chovu při kontrole vrhu, že štěňata nejsou v pořádku, zase přijde o papíry celý vrh. Různé vyfikundace, množení bezpapíráků apod. provádějí větěinou různí, jak já říkám, "obchodníci se psím masem" zejména u dobře prodejných módních plemen. U loveckých psů to běžné není, protože pes bez papírů nikdy nemůže být uznán jako LUP. Jenže výcvik a zkoušky barvářů jsou snad nejnáročnější ze všech a tak se najdou myslivci, kteří si pořídí barváře bez papírů, zpravidla je to od feny či po psovi, kteří nemají uznanou chovnost a řeknou si "pro mě to stačí, na co chodit na nějaké zkoušky, vycvičím si psa jen pro sebe". Je to nešvar vedoucí nakonec k degradaci plemene, ale bohužel to existuje. Já bych pro výkon myslivost "bezpapíráka", byť sebehezčího, nechtěl. A pochopit bych tento postup dokázal jen v případě plemene, neuznaného FCI.

Autor: prroud | 07.02.2014 10:36
Taky by me zajimalo jak to dneska s tema papirama je,co mi kdysi kdosi rekl,tak v tom smyslu,ze prvni 4 stenata ve vrhu dostavaj papiry,co je navic uz je bez,kdyz se to necha.

Autor: Jaroslav Rejdák | 06.02.2014 22:42
Pánové prosím o vysvětlení. Proč je v inzerátech na štěňata bavorských barvářů tolik štěňat bez PP? I když jsou dle inzerátu po chovných lovecky vedených rodičích s tituly?