Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Mor prasat



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 27.06.2017 09:33
https://www.novinky.cz/ekonomika/441945-v-cesku-se-objevil-africky-mor-prasat.html

Autor: Zdeněk Ondruch | 20.02.2014 18:37
Tak já za sebe bych raději bral ty bažanty a zajíce a srnčí a to se u nás moc černé neloví. Ale možná alespoň přiznivá zpráva, během příštích let se bude do nafty přidávat asi 60% methylesteru z množství co se dává dnes a tak by se konečně ty obrovské lány s řepkou mohly zmenšit.Lovu Lesu Z

Autor: Libor Václavek | 20.02.2014 18:29
Marala nechápu , černá mu asi zryla trávu že ju tak nesnáší . Drobná se už nevrátí a s tím se musíme smířit ,zničená krajina bez remízků plná predátorů ,zemědělství, plno aut atd . Cerná je teď ve většině honiteb jediná lovná zvěř a chtěl bych vidět kde je přemnožená jak se pořád píše.U nás rozhodně ne , tak si jí vážím protože sedět v lese a pozorovat hvězdy je pro mě málo.

Autor: Maral | 20.02.2014 16:46
Vlastíku, promiň, chápu, Vy asi nemáte v honitbě koroptve, unáhlil jsem se.OK.
Rici - souhlas, je to jakési tiché demokratické rozhodnutí myslivecké většiny. Ono nejde o myslivost, jde o lov. Jen to nikdo nechce říci zatím otevřeně. Ale myslím, že to nebude dlouho trvat a někdo to řekne jak se říká - na plnou hubu. Pak to bude v pořádku, neboť se budou věci nazývat pravými jmény. Uleví se všem. Už aby to bylo.

Autor: ValíkVlastimil | 20.02.2014 15:54
Jo ale ve STANOVENÉ DOBĚ LOVU což není doba hájení...

Autor: rici czech | 20.02.2014 15:52
Marale,ty jsi evidentně študovanej člověk.Udělej si průzkum mezi myslivci či lovci a zeptej se jich na otázku: Jakou honitbu preferujete nebo by jste chtěli vykonávat právo myslivosti?
Za a) v honitbě kde není černá a uloví se pár kusů srnčího a na dvou honech po 50 zajíců a nějaký ten bažant? Nebo
Za b) v honitbě kde se uloví ročně 50 a více kusů černé plus pár kusů srnčí bez drobné?
Troufnu si odhadnout že z 95% bude odpověď za b.
Takže tvá snaha o nějakou nápravu v chovu černé je mizivá:-),neboť celorepubliková snaha je někde jinde.Takže o čem se tu vlastně bavíme!

Autor: Maral | 20.02.2014 15:37
§ 36 odst. 5 zák. č. 449/2001 Sb. - (5) V honitbách, kde pro některé druhy spárkaté zvěře nejsou stanoveny minimální a normované stavy, lze po vyjádření orgánu státní správy myslivosti u těchto druhů zvěře lovit samičí zvěř a samčí zvěř do stáří 2 let ve stanovené době lovu bez omezení a bez vypracování a projednání plánu.

Takže omezení pouze pro kňoury starší 2 let.

Autor: ValíkVlastimil | 20.02.2014 12:42
Maral- chceš říct, že kde není černá normovaná, neplatí doba hájení ?? a bachyňe se mohou lovit celoročně ???

Autor: Maral | 20.02.2014 09:29
Fesoj - nepřepískl, akorát, že to nejde vztáhnout plošně, takže se ti poctiví či ti, kterým zůstal ještě zdravý rozum, mohou cítit právem dotčení.
Ve spoustě honiteb není černá normovaná, a stejně se nikdo nepustí do bachyní, které se tam mohou lovit bez omezení (pochopitelně ne vodicí) celoročně. Protože jsou rádi za loveckou příležitost, toť vše.
Výsledkem je současný stav - množství prasat, které však prostředí v pohodě uživí a kapacita je ještě větší. Dále jsou to jen výsledky lidských pudů - touha po lovu, lovecké smečky, možnost téměř adrenalinového vyžití, placené naháňky, příjem MS za zvěřinu a já nevím, co ještě. To vše myslivci přijali během velice krátké chvíle za své a jako samozřejmost. Najednou se zapomnělo na ubývající drobnou zvěř! Černá se stala fenoménem. Prodejci zbraní a doplňků jsou spokojení - samonabíjecí kulovnice, kvalitní optika na noc, NV a termovize na pozorování, větřidla, posedové vaky a doplňky na noční čekané atd. - byznys jen kvete.
Všichni rychle zapomněli na prasečí mor kolem let 1995. Málokdo si vzpomene na záběry z televize, jak se likvidovaly chovy prasat. Je to tak dávno :-). Kdo se na to vše podívá shora a ne přes puškohled, tak pochopí. A upřímně černou zvěř polituje.
Pro mor byla charakteristická černá barva. A s tímhle přístupem se rýsují i černé zítřky. Kdo studoval na VŠ zoologii a biologii, ví o populačních cyklech dost.

Autor: Ron Gordon | 19.02.2014 22:49
No, Maral to napsal dost neobratně, ale v podstatě myslivci udělali z bachyň posvátnou krávu, střelit bachyni bylo posuzováno často jako největší zločin. Vždyť lovíme laně, daněly, muflonky, srny a to nikomu nevadí. Čímže si to ty bachyně zasloužily, na to si myslím zná odpověď každý, není zapotřebí to rozvádět.

Autor: Fesoj | 19.02.2014 21:34
Marale, nenechávej prchlivost cloumat svým majestátem a uznej, že jsi to s tím zneužitím černé zvěře českou myslivostí dost přepískl ! Vždyť ty problémy s černou zvěří rozhodně nejsou jen naší, ryze českou záležitostí, v okolních státech na tom nejsou o nic líp - tak jaképak zneužití !

Autor: Radek Chadim | 19.02.2014 20:57
Pánové, v klidu. Stále nechápu tu souvislost černé zvěře a stavu české myslivosti, škoda že toto téma je mor prasat :-).

Autor: strejda zajíc | 19.02.2014 20:52
Kecy,kecy,skoro jako od Begaly!Česká myslivost zneužila černou zvěř?Ne,jen pár hajzlů,chtivejch peněz a požitků!A přát si,aby tu byl africký mor prasat?To snad může jen blázen,který je navrch namol!

Autor: ValíkVlastimil | 19.02.2014 20:41
Už aby tady byl,včera bylo pozdě...

Autor: Maral | 19.02.2014 19:06
A když to přijde tady, co to bude znamenat ?
Ukáže to pouze, v jakém stavu je česká myslivost a jak zneužila černou zvěř.

Autor: Leon Zumr | 19.02.2014 09:24
to se dalo čekat za chvilku to je tady :-/

Autor: K2C3 | 19.02.2014 08:45
http://byznys.lidovky.cz/v-polsku-nasli-mor-prasat-kvuli-nemuz-rusko-nedovazi-veprove-z-eu-1c6-/firmy-trhy.aspx?c=A140218_194211_firmy-trhy_ebr

Autor: Maral | 11.02.2014 21:24
Tak to seš "šťastnej" člověk, denně v revíru. S těma bachyněma to chápu. Řešili jsme něco podobného - kapitální kňour, dohoda ve sdružení, nebudeme jej lovit, dáme mu ještě dva-tři roky, uvidíme, jak na tom bude. Co následovalo ? Za dva měsíce jej ulovili sousedé. Střelec - lempl první třídy, venku jednou max. dvakrát za měsíc, ke všemu mizerný střelec, kňoura dohledávali ráno, našli po kilometru a půl. Bylo to jeho třetí prase v životě, což vzhledem k jeho věku nechápu. Od té doby je z něj ODBORNÍK na černou a king. Bez komentáře.

Autor: ondrej paul | 11.02.2014 18:36
Marale,taky ti rozumím,ale já moc dobře vím,co mi běhá po lese,jsem tam denně i 12 hodin...a vím ,že se ztratily staré vodící bachyně,které střelili polňáci a tím pádem to znamená,že nemá v rudlu kdo hlídat říjí a potom je to tak,že selata mají selata a pak je to velkej problém a u nás o přemnožení nemůže být v žádném případě řeč!!

Autor: Maral | 11.02.2014 18:29
Fesoj - přesně tak. Pokud by epidemie udeřila vší silou, tak by to byl celoevropský problém. A chovatelé prasat - zemědělští prvovýrobci se budou zajímat o příčiny, budou žádat odškodnění. Výsledkem může být novela zákona o myslivosti a zákaz chovu černé zvěře v honitbách atd. Já nevím, co koho napadne, ale pod tlakem emocí se ve vyhrocených situacích sahá ke krajním až extrémním opatřením...
Já tuhle zprávu beru jako velice důrazné varování.

Autor: prroud | 11.02.2014 18:23
Josefe,mozna jsi nepostrehl ono "pichnuti" v tom co jsem napsal,samozrejme si nepreju neco takovyho,ale ted je da se rict ta moznost poukazat na to,co se muze stat a ze se na to zrejme uz zadelava.Pro nic za nic by se po vzorcich nevolalo. :-(.Musim to napsat tedy na tvrdo,strilejte at mate maso,nebo budete zakopavat. :-(,Souhlasim s jednim hajnym i s Maralem,radeji min zdravyho,nez pochcipany premnozeny a dalsi skody z toho vyplyvajici.Je m i jasny,ze spousta dobrejch myslivcu ze sdruzeni co jsou na cerny existencne zavisly bude bito:-(,ale kdyz se kaci les,litaj trisky,co je dulezitejsi?....

Autor: Maral | 11.02.2014 18:19
Ondrej - já Ti rozumím. Ze svého pohledu máš pravdu. Ale statistika ukázala něco jiného a vývoj populace černé to potvrdil. A ten graf byl více než výmluvný. Jen jsem se divil autorově odvaze.
Kdysi dávno jsem našel na nějakém lesnickém serveru takové rčení:
Jdeš-li do lesa, střel co vidíš.
Jdeš-li do lesa a nevidíš nic, běž domů, protože nic nestřelíš.

Je to takové moc zjednodušené, ale bylo to v tom článku myšleno jako ponaučení, že se zkrátka nikdy nepodaří sečíst všechnu zvěř v lese a i když si člověk myslí, že tam nic není, tak se mýlí.
A tak nějak to asi bude i s těmi bachyněmi, ač to z Tvého pohledu vypadá hrůzostrašně jako genocida. Loni jsem také ulovil sirotky a ty pocity jsou zvláštní.

Autor: Fesoj | 11.02.2014 18:16
Péťo, já se Ti divím. Jak vůbec může někdo uvažovat tím způsobem, že by epizootie jakékoli choroby a u kteréhokoli druhu zvěře mohla prospět myslivosti jako celku ? Já jsem to zažil u divokých králíků a myxomatózy. Pak to začalo řádit v domácích chovech a dodnes se z toho příroda nevzpamatovala. Je sice pravda, že příroda právě nemocemi dokáže dřív či později potlačit přemnožení jakéhokoli druhu živočichů - ale opravdu jsme tak neschopní, že musíme čekat na to nejhorší a neumíme si poradit sami ? Maral si zřejmě velice dobře uvědomuje, jakou katastrofou by to mohlo v nejhorším případě skončit - a v tom, že upozorňuje na původní příčiny a možné následky, nevidím nic špatného a jen doufám, že jeho pesimismus je mírně přehnaný. Kéž by tomu tak bylo !

Autor: ondrej paul | 11.02.2014 18:08
Marale,s tím zašetřováním bychyní... myslím si,že v polních honitbách se během letních měsíců střelí víc bachyní,než je zdrávo!!Bachyně vystrčí hlavu z pšenice a hned jí koupí a nikdo už nevidí,že má pod běhy selata,která budou sirotci a žebráci!!Proč jinak by se do lesa po žních vracely selata bez bachyň?Pozoruji to hodně let a není mi z toho dobře!!

Autor: ondrej paul | 11.02.2014 17:57
Ano,myslel jsem z lesnického hlediska...A stím vytěsňováním bych to tak bledě taky neviděl,nejednou sem viděl,jak v oplocence,která měla 0.20ha byly zaparkovany prasata se srnčím zároveň...

Autor: Maral | 11.02.2014 17:47
Vlastíku, neznáš mě a přesto soudíš. Je to Tvoje věc. Nevím, jestli dohlédneš za hranice svého MS. Já se za ně dívám dost často, dost daleko a také se hodně ptám.
Pokud čteš pozorně a bez emocí, snadno zjistíš, že jsem psal ...kteří si z černé zvěře udělali pouze objekt svého primitivního loveckého vyžití... Tím je doufám řečeno vše. Pokud to nechceš chápat či nechápeš, je zbytečné dále polemizovat.

Jsem ten poslední, který má z téhle zprávy radost. Spíš mnou cloumá vztek. Jsem naštvaný na ty zmiňované lovecké primitivy, kteří s vidinou maximálního uspokojení svých loveckých pudů zneužili černou zvěř. Protože o nic jiného NEŠLO. Není drobná, máme černou, HURÁ. Máme na zaplacení přemrštěných nájmů. Dovedeš tohle pochopit ?
O tomhle jsem četl i článek v poslední Myslivosti. Autor tam doložil graf, ze kterého je vidět více než dvacetileté zašetřování bachyní samotnými myslivci. Je tohle normální?

Prrrrroude :-) - to je prostě život :-). Mě mrzí, že když mi dá vývoj událostí za pravdu, tak na to doplatí zvěř. A sere mě to proto, že se tomu dalo předejít.

Autor: prroud | 11.02.2014 17:35
Souhlas,nejlepsi stav cerny by byl kdyby byla mirne "nedostatkova".To se snazim zavdecit myslivcum,protoze podle ciste soukromyho myho nazoru by byl nejlepsi stav jako za Marky Terezky,jen v oborach :-)

Autor: jeden hajnej | 11.02.2014 17:33
Ondřej měl asi na mysli škody čistě z lesnickýho hlediska. Pokud jsou přemnožený, můžou způsobit škody na přirozeným zmlazení, sem tam dokážou pěkně zrychtovat cestu nebo nabourat oplocenku. Přesto všechno se domnívám že v lese působí hlavně užitečně, ať už tou likvidací hrabošů a škodlivého hmyzu, nebo naopak podporou přirozenýho zmlazení:-) V každým případě by měla existovat určitá rovnováha, přemnožení čehokoliv nad únosnou míru je vždycky špatně.

Autor: prroud | 11.02.2014 17:10
co treba likvidace mladat a vytesnovani ostatni zvere?........Napriklad srnci jedna instinktivne,ale cerna je inteligentni predator.

Autor: ondrej paul | 11.02.2014 17:04
Prroude,můžeš mi říct,jaký škody dělaj v lese prasata?Že přerývají listí a hrabanku,nebo proto,že žerou myši,který v zimě okousávají sazenice buku?

Autor: ValíkVlastimil | 11.02.2014 16:58
Peťane ty si plácej co chceš-no comment...

Autor: prroud | 11.02.2014 15:59
No,nez se nekdo pusti Vlastiku jeste i do me,ja to jizlive nemyslel,naopak si myslim,ze by takova vec myslivosti hodne prospela,i kdyz by samozrejme bylo lepsi,kdyby ten scenar byl jinej,ale ty lepsi scenare asi bohuzel nehrozej.Jak to myslel Maral,nevim.Na premnozeny cerny nic dobryho nevidim,jen skody,jak v lese,tak na poli,tak na ostatni zveri,navic k tomu jeste ACH,abych se kvuli ni bal jit se psem do lesa,nebo i jen nekam mimo dum,do parku,kdyz leze cerna az do mesta.Marale,tak me napadlo,sledujes jak je pouzivano proti tobe cos rekl o myslivosti z donuceni chovatelama a mnozitelama cerny zvere? ;-) :-))))))))))))).To asi moc o celistvy prirode nebude,hmm.

Autor: ValíkVlastimil | 11.02.2014 15:54
Marale je opravdu vidět, že děláš myslivost(no myslivost) z donucení...

Autor: ValíkVlastimil | 11.02.2014 15:50
Marale až mi zaráží s jakou jízlivostí nebo lépe radostí podáváš tuto zprávu. Kdo se o černou zajímá alespoň trochu tak tuto zprávu samozřejmě slyšel.A že tady budeš psát jak rozjímáš nad střeleným kusem a jak nosíš z lesa plný bágl petek z tebe ještě nedělá myslivce a tímto si to jenom dokázal. Mimo jiné u toho kusu taky postojím a ty petky sbírám možná déle než ty a nikde to neventiluji, protože mi to připadá jako samozřejmost.Ano máš pravdu primitivové , nepřející a závistivý jsou všude...

Autor: prroud | 11.02.2014 15:10
Kez by propuknul celoplosne a na plny kule.Hned by se mezi myslivcema oddelilo zrno od plev a "nekdo" uz by se soucasnym stavem opravdu musel zabejvat.

Autor: Maral | 11.02.2014 14:53
Našel jsem tuhle zprávičku. A teď jsem zvědavý na reakce "milovníků" černé zvěře, účastníků naháněk v "dobře zazvěřených revírech" a dalších krátkozrakých, kteří si z černé zvěře udělali pouze objekt svého primitivního loveckého vyžití:

http://myslivost.cz/Aktuality/Vysetrovani-na-africky-mor-prasat.aspx