Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Recept na zvěřinové klobásy



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: petr1 | 24.02.2014 19:55
Chlapi jenom ne papríku a chili,nejsme přece maďaři ale češi, zvěřina je přece kvalitní surovina a nechceme si ji kazit něčím po čem nám pálí huba že ani nevíme co jíme.Leta dělám recept jak píše Ron Gordon ale bez chili a nemaj chybu. V jednoduchosti je síla.

Autor: ValíkVlastimil | 20.02.2014 22:04
Trochu mi kolega Přecechtěl tím ženským palcem připomněl naší hospodskou zabijačku.Jedna slečna, že bude s řezníkem míchat tlačenky a plnit . Samo, že rukou. Když už byly tlačenky naplněny, dotyčná slečna zjistila, že jí chybí zrovínka na palci ten gelový nalepovací nehet.Nevím, nikdo s reklamací nepřišel a všichni si pochvalovali ...☺☺

Autor: precechtel | 20.02.2014 20:47
napsal bych osvědčený recept na klobásu maďarského typu: 5 kg jelení maso / či jiná zvěřina /, 3 kg vepřové plecko, 3 kg vepřový bůček, 5 kg hovězí přední. Vepřové plecko a bůček umeleme nahrubo, zvěřinu a hovězí jemněji. Většinou se mi nechce, tak kupované maso nechám namlít v řeznictví a jenom zvěřinu doma, bo tam by mi ji z hygienických důvodů nevzali. Pokud mám hodně zvěřiny, lze jí nahradit hovězí, ale potom dát více bůčku, aby klobásy nebyly suché. Na 1 kilo směsi: 20 g kuchyňská sůl, 10 g sladká paprika, 5 g pepř mletý, 250 - 300 g česnek mletý na 15 - 20 kg směsi. Důkladně promíchat namleté maso s kořením, zvěřina nádherně váže, necháme 24 hod. odpočinout v chladu, potom narazit do střev, klobásky délky jak určí paní domácí - raději delší, potom udit asi 6 hodin. Doporučuju vyzkoušet, výborné a bez rychlosolí, jen samé dobré věci. Tím namletím sice kloblásy nemají na řezu tak pěknou strukturu jako když se bůček pokrájí nožem na kousky velikosti palce - malého ženského, ale netahám ze zubů žádné flaksy. F.

Autor: Ron Gordon | 20.02.2014 20:29
Fesoji, dát si jitrnici s krámu je skoro sebevražda, stejně jako si dát sekanou v restauraci. Tam najdeš vše, co je škoda vyhodit a jen se to zatluče kořením. Četmíre, s tou spojkou máš pravdu, lze udělat z jakehokoliv masa, které není tučné, ale přidávat teplou vodu do díla není zrovna nejlepší nápad. Tam by měla přijít co nejstudenější, nebo šupinkový led. Je však pravdou, že pokud to máš míchat ručně, tak to je o zdraví a pokud to děláš častěji tak je lépe si to provizotně ulechčit jak jsem psal - michadlem a vrtačkou. A jak říkal jedem můj kolega, na špatnou kořalku a dobrou ženskou jsem ješně nepřišel.

Autor: Čestmír Kunetka | 20.02.2014 14:49
Fesoji, musím ti mírně odporovat, neboť u jitrnic to není jen kořeněním, ale také kvalitou masa, které do jitrnic semeleš, i když do jitrnic se mele spíše tzv. "odpad" z vařeného. Jo a kupovanou, tu jsem několikrát zkoušel a všechny pokusy dopadly špatně - od té doby ji do huby nevemu.

Já osobně zvěřinové klobásy moc nemusím, i když jsou chuťově výborné. I když se do nich přidá 50% bůčku, zdají se mi dost suché.
Rovněž nejsem příznivcem hovězího prátu, a to ani do vepřových klobás. Když si dělám vepřové klobásy, maso nechám nasucho naložené asi týden, Přidám teplou převařenou vodu aby šly dobře rozmíchat a pak dlouho, ale opravdu dlouho míchám, až se z masa uvolní bílkovina a ta drží maso pohromadě, nerozpadá se. Proč bych tam cpal mleté hovězí, nedělám kabanos, chci masitou klobásu.
Ale jak píše Strejda Myslivec - každý podle své chuti, receptů jsou na internetu stovky, a všechny zaručeně nejlepší.

Autor: Fesoj | 20.02.2014 10:04
Když dva dělají totéž, nebývá to vždy totéž. Teď jsem to poznal na obyčejných jitrnicích. Dvakrát po sobě mi manželka koupila v obchodě jitrnici opravdu lahodné chuti, po které jsem se jen oblizoval. Potřetí ji koupila v jiném krámě, od jiného výrobce a musel jsem říci, že chutná jako když cucáš mrtvole nos, prostě naprosto nesrovnatelné ! A je to jen a jen kořeněním. Kdo umí, ten umí.

Autor: strejda myslivec | 20.02.2014 09:12
Psát recepty je na prd. Recepty jsou všude. Spíš se domluvte s někým kdo klobásy dělá, aby vám ukázal postupy a vysvětlil CO a PROČ se dělá. Jestli tam dáte tolik toho, nebo tolik támhle toho, je celkem jedno. Každá sůl jinak solí. Není pepř jako pepř. O česneku už nemluvím vůbec. Stejně je potřeba ochutnávat a finální chuť se chytá ne na gramy, ale podle jazyka.
Tisíc lidí - tisíc chutí.

Autor: Ron Gordon | 18.02.2014 12:38
Přidání cukru podporuje vybarvení masa do růžova, samotný cukr se soli je méně účinný. Přidáním asi čtvrtiny průmyslové solící směsi Praganda -( 0,75 kg sůl kuchyňská 0,25kg praganda, velká lžíce mletého cukru) dostatečně maso probarví a urychlí naložení. Prát je možno u zvěřiny připravit z kližkovitých části zvěřiny a krku jemně umlít a vykutrovat (jde i míchadlem na barvy do vrtačky). Koření vice méně dle chuti a zvyklosti, já používám na 1 kg masa : 2 g. pepř černý, 1,5 g kmín drcený, 1 g česnek doostřuji čili omáčkou půl lahvičky na 10kg. Zatím všem chutnají .

Autor: Martin Skřivánek | 18.02.2014 08:27
jo dík chlapi,zajímá mně jak to každý dělá.vždycky každá chutná jinak a dělá se to téměř stejně.

Autor: ValíkVlastimil | 17.02.2014 20:31
10 kg masa vepřový bok se zvěřinou, 1,5kg hovězího na prát, na každý kg masa 2dkg soli.1/2 bal. pálivé,1.5 až 2 bal sladké papriky(50 gramové balíčky),1 bal. pepře(20 gramové balení),1/2 bal. drceného kmínu, jedna lžička koriandru, 3 stroužky česneku.Vepřové a zvěřinu na kostky, sůl rozmíchat v 1 litru převařené vody zalít maso a na 10 dní do lednice.Po té hovězí 2X pomlít na jemno na prát, ostatní na hrubší šajbě.

Autor: milano | 17.02.2014 17:30
Jo cukr také, kdysi mi nějaký řezník říkal proč, ale už to nevím, myslím, že to pak nějak lépe váže nebo co, je ho tam trochu.Každý má nějakou svoji vychytávku, někdo třeba přihodí před vyndáním z udírny větvičku jalovce nebo rozmarýnu.Po vyndání z udírny jsme je s kámošem ještě dali "povařit" na 15 minut do brutaru v 70 stupňové vodě. M.P.

Autor: Martin Skřivánek | 17.02.2014 16:02
cukr taky?

Autor: milano | 17.02.2014 15:28
4kg zvěřiny, 4kg bůčku, 2 paličky česneku,3/4 sáčku pepře, 1/2- 1 sáček sladké papriky, 1/3 sáčku pálivé papriky,20 dkg soli, 1/4 sáčku mletého kmínu,kávová lžička nového koření mletého,lžičku cukru, lžičku chili, troška muškátového květu. M.P.

Autor: Martin Skřivánek | 17.02.2014 15:04
Poradte recept na klobásy.dík