Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Ondatry, nutrie, norci, bobři, vydry - zkrátka savci kolem vod



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 09.03.2014 11:54
Ano, byl to nějaký nóbl alkohol.

Autor: prroud | 05.03.2014 14:37
"proboha co je to za srac-ku",Josefe,co to bylo neukazali,nejspis nejakej liker pred jidlem? :-)))

Autor: ValíkVlastimil | 05.03.2014 14:29
A už to mám ☺ http://hlasky-z-filmu.cz/wp-content/uploads/hovno-z-nutrie.mp3

Autor: ValíkVlastimil | 05.03.2014 14:05
Není tento odkaz mimo diskuzi:-)---http://www.youtube.com/watch?v=5PzeyZ7TCk8

Autor: Fesoj | 05.03.2014 13:46
Leone, máš kus pravdy, ale mně to nevadí ani v nejmenším - já jsem si ji jednou dal v restauraci v Hradci Králové /užé mnógo ljet tomu nazád/ se slovy : "Slečno, přineste mně toho potkana !" A musím dodat, že byla výborná. Ale ať pátrám v paměti jak chci, zaboha si nevzpomenu, o čem to bylo řečeno ve filmu Kurvahošigutntág, že to chutná jak hovno z nutrie.

Autor: Leon Zumr | 05.03.2014 11:47
já si dám raději čuníka u nutrie bych měl pocit že jím potkana :-) Když je pozoruji tak pohybu moc nemaji

Autor: prroud | 05.03.2014 08:07
Presne stejne ja,Frantisku :-)

Autor: František Dušák | 05.03.2014 08:01
To já bych hafíkům nechal maximálně obrané kosti.

Autor: Ellhenicky | 05.03.2014 07:24
Nemám s nutriemi v přírodě žádnou zkušenost, ale když je strýc choval,tak to byla poměrně lenivá zvířátka. Jak se chovají na volno?

Autor: Leon Zumr | 03.03.2014 21:01
tak zítra budou mít hafíci zase nutrii,dneska jedna tak 5kg a druhou jsem nenašel zítra musí kouknout jestli někde neleží zamotaná v rákosu

Autor: Fesoj | 21.02.2014 17:25
Já myslím, že možnost nakažení je úplně stejná, ať to vaříš pro psy nebo pro sebe. Leptospiry obsahuje - pokud vím - zejména moč nakažených hlodavců, nákaza se šíří i prostřednictvím vody nebo potravin touto močí znečištěných. Nemyslím, že by ji někdo dostal z toho, že by pozřel pečenou či jinak tepelně upravenou nutrii. Důležité je při jakékoliv manipulaci s uloveným kusem dodržovat až úzkostlivě zásady hygieny, zejména si poté řádně umýt ruce, během práce nejíst a nepít. Je to něco podobného jako tularémie u zajíce, ale možnost nákazy je u leptospirózy vyšší, aspoń si to myslím. Fundovaně odpovědět by mohl nejspíš strejda Zajíc.
A napadla mě ještě jedna možnost využití - z těch mohutných hlodáků by měl šikovný klenotník umět vyrobit pěkný myslivecký šperk, mám takový dojem, že něco takového se vyrábí /pochopitelně ne u nás/ i z hlodáků sviště.

Autor: Leon Zumr | 21.02.2014 15:13
dospělý samec dokáže zrychtovat každýho psa tak že liška to jedině mladý.Unás se také drží v rákosí a kolem staré čističky z fabriky.JInak já divokou nejím to jedině pořádně uvařit psům

Autor: Fesoj | 21.02.2014 14:12
Výslovně jsem psal, že je nejlepší se tomu střetu vyhnout. Ale kdyby to mělo dojít až k soudu, nebál bych se toho. § 14 může být sice použit jako "strašák" na myslivce, kteří nejsou mysliveckou stráží - ale podle čeho by mohl být postižen NEMYSLIVEC, který ty nutrie chytá ? V právním státě by mělo platit, že co není zakázáno, je povoleno. A hubení nutrií by z hlediska ochrany přírody mělo být považováno za činnost vysloveně prospěšnou - píši výslovně hubení, protože to není lov, nejedná se o zvěř - žádný zákon to NIKOMU nezakazuje, jen je třeba nedostat se do rozporu s jinými zákonnými normami - např.se zákonem o ochraně zvířat proti týrání, i když i to je sporné, vždyť potkani se běžně tráví a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Co se týče predace, myslím, že máš pravdu, liška do střetu s tak dobře vyzbrojeným protivníkem asi půjde jen výjimečně a aligátory tady nemáme. Možná, že i dospělou nutrii by zvládl výr, ale zatím jsem nikde neslyšel ani nečetl,že by na výřím hnízdišti byly nalezeny jejich zbytky.

Autor: Pavel Černý | 21.02.2014 12:59
Fesoji, jako bys nikdy neslyšel o "ochráncích přírody" :-) Jinak §14 odst. (1)f) Zákona o myslivosti. "Myslivecká stráž je oprávněna: usmrcovat mývala severního, .... , nutrii říční a další vyhláškou stanovené zavlečené druhy živočichů v přírodě nežádoucí,". Samozřejmě platí, není-li žalobce, není ani soudce, ale hada bosou nohou bych radši nedráždil :-). Ale i v předchozích letech, byť jsme opravdu nešetřili, stavy nutrií u nás stejně rostly, protože v rozsáhlých podmáčených rákosinách mají ráj na zemi (zeleným rákosem se živí celé vegetační období - mám vypozorováno). Liška dospělou nutrii zřejmě nevezme, a když ohař po střetu nemusí na šití, je to úspěch.

Autor: Leon Zumr | 21.02.2014 12:57
Pavle nestraš je :-) mě udělali noru přímo v zásypu tak vím jak jim chutná :-/

Autor: Matěj Fous | 21.02.2014 12:19
Problém bude možná také v tom,že kožka z nutrie má dnes min.cenu farmová a z volné přírody snad nulovou a maso z volné přírody z důvodu nemocí téměř nikdo nechce - snad jen vařit psům.Tak i o ten lov není potom tak zájem.U nás se již také vyskytují,před několika lety nepředstavitelné.

Autor: Fesoj | 21.02.2014 12:00
Pavle, váš problém s nutriemi je evidentně hlavně důsledkem toho, že nemůžete s flintou do honitby. V naší honitbě se sice nevyskytují, ale kdyby ano, lovil bych je, ač nejsem mysliveckou stráží /samozřejmě tak, abych se nedostal do konfliktu s jejich "krmiči"/. A odchytem do truhlíků, dobře maskovaných, aby ty pseudohumanisty neprovokovaly, se vlastně může zabývat každý, to jest i nemyslivec. Ohánět se nějakými ustanoveními o tom, že to může dělat jen myslivecká stráž, je obyčejný blábol, který by u soudu nemohl obstát. Není to lovná zvěř, takže nemůže jít o pytláctví a k jejich odchytu tudíž nepotřebuji ani lovecký lístek či povolenku. Není to ani v rozporu se zákonem o ochraně přírody, protože nutrie, stejně jako potkan, není chráněným živočichem, navíc je v naší přírodě nežádoucí. A chtěl bych vidět zákonné ustanovení, podle kterého by se ten, kdo je chytá, dopustil jakéhokoli přestupku, o trestném činu nemluvě.

Autor: Pavel Černý | 21.02.2014 07:24
Přátelé, tak já vám popíšu stav v oblasti kolem Prahy, kde se, kromě nejvíce přemnoženého druhu - člověka, přemnožily v posledních letech také nutrie. Stav ondater (které se podle mých pozorování s nutriemi celkem snáší) je velmi nízký, protože člověk zničil téměř všechny potoky napojením poddimenzovaných čističek, čímž ubyly ondatrám, které už i předtím značně trpěly chorobami (kokcidióza), vhodné biotopy. Nutriím ten sajrajt evidentně moc nevadí. Resp. na tyto odpadové smradlavé stoky se přesunou jen v zimě, když zamrznou rybníky. Přes léto jsou na rybnících a jejich propojkách. V minulém mysliveckém roce 2012/13 jsem jich jako mysl. stráž nalovil 21 kusů. Od loňského dubna jsme bez honitby, nikdo zde myslivost neprovozuje (jen nás pár skalních v zimě ze zvyku přikrmuje) a nutrie se úspěšně množí. Jen v "mém" bývalém úseku odhaduji stav na min. 100 kusů. Hráze rybníků jsou jako řešeta, na břehu se běžně propadáte. A z pohledu myslivosti? Průser! V dosahu až 150m od jakékoliv vody nelze přikrmovat zvěř. U srnčích korýtek jsou celou noc nutrie. V bažantích zásypech v rákosech i přes den. K zásypy 100m přes les od potoka vede stezka od nutrií, viditelná nejen na sněhu, ale i v listí. Vymýšlíme kam přikrmovat do polí, aby to ty potvory zase nenašly.... A ostatní lidičky mají radost a chodí je k rybníkům krmit a fotografovat. Jestli se podaří znovu ustanovit honitby (dvě, protože vcelku už to nepůjde), nedovedu si představit, že je někdo před těmi krmiči bude lovit. No a postoj "ochránců" byl vidět v té televizní reportáži. "Pochytejte je a NĚKDO si je vezměte na chov!" Pozn.: "...ale ne, že je pak budete zabíjet a už vůbec ne kvůli kožešině!"

Autor: Leon Zumr | 20.02.2014 22:37
co by myslivec kvůli náplni do pekáče neudělal :-)))) http://www.ulozto.cz/x22Yt5Ph/zvireci-vetrelci-s01e03-avi

Autor: Jaroslav Tatalák | 20.02.2014 21:51
Nutrie-když jsem ji přinesl poprvé před xxxx lety, manželka chtěla vyhodit i ten pekáč, ve kterém jsem ji udělal klasicky na zelenině. Pak ochutnala a za dalších x let je sháněla sama.Upadnutím výkupu kůží, upadly i chovy. Maso vynikající, krátké vlákno, dá se zpracovávat na X způsobů. Jsou z ní vynikající klobásy nebo salám. Ale jak to vypadá už je to minulost. Docela bych rozšíření fandil raději než bobrovi. S pozdravem J.T

Autor: Václav Sládek | 20.02.2014 19:59
Nutrie vozil Jika Gabriel do Roudné na rožni to byla mňamka.

Autor: Čestmír Kunetka | 20.02.2014 15:01
Pánové, nutrie, ondatra - to jsou býložravci, takže jejich maso je dietní. Když se nutrie chovaly doma, tak náš špitál maso vykupoval pro dietáře. A že jsou obě cítit pižmem, chce to jen pečlivě odstranit tuk a maso odblanit.
Jak říkával děda, ze předku guláš, zadek nechat nahonit a až má mladé tak na česneku nebo na zelenině.

Fesoji - moc hezký příspěvek, o tom bobrovi jsem to slyšel taky, ale nemám to potvrzeno. Když byly ondatry, nebyly bobři, teď je hodně bobrů a málo ondater.

Autor: Čestmír Kunetka | 20.02.2014 15:00
Pánové, nutrie, ondatra - to jsou býložravci, takže jejich maso je dietní. Když se nutrie chovaly doma, tak náš špitál maso vykupoval pro dietáře. A že jsou obě cítit pižmem, chce to jen pečlivě odstranit tuk a maso odblanit.
Jak říkával děda, ze předku guláš, zadek nechat nahonit a až má mladé tak na česneku nebo na zelenině.

Fesoji - moc hezký příspěvek, o tom bobrovi jsem to slyšel taky, ale nemám to potvrzeno. Když byly ondatry, nebyly bobři, teď je hodně bobrů ale málo ondater.

Autor: Břéťa Ambrož | 20.02.2014 13:25
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/214411000100105/obsah/300509-premnozene-nutrie/

Autor: Fesoj | 20.02.2014 12:46
Nevadí, naopak ! Nutrii jsem jedl již několikrát, upravenou na různý způsob - dokonce jednou jsem si ji dal i v restauraci. je to výborné, šťavnaté maso, tmavší než králík a světlejší než zajíc. Ale z důvodu objektivity je nutno uvést, že při manipulaci s nutrií ulovenou ve volné přírodě /na rozdíl od farmových chovů/ hrozí nebezpečí nákazy leptospirózou a proto je až úzkostlivě nutno dodržovat zásady hygieny. S konzumací ondatry žádné zkušenosti nemám, z literatury vím jen tolik, že severoameričtí Indiáni je jedli běžně, bělochům prý moc nejede pro specifickou příchuť - ne nadarmo je její celý název ondatra pižmová. Zda se snáší ondatra s nutrií, o tom nic nevím - původním biotopem nutrie je Amerika jižní, u ondatry je to Amerika severní. A co se týče nákupu a vysazení nutrií do přírody - kdyby to někdo udělal u nás, kde již ondatry nejsou, mně osobně by to nevadilo, ale v každém případě jde o neoprávněný zásah do výkonu práva myslivosti, navíc o šíření nepůvodního, zavlečeného druhu a mohla by následovat i citelná pokuta.
A ještě k té konzumaci - v minulosti se vodní živočichové všeobecně uznávali jako postní jídlo a mám doma jednu prastarou kuchařku, kde je recept na úpravu bobra a vydry. Když byla vydaná, nutrie ani ondatry se zde ještě nevyskytovaly.

Autor: Oldřich Koutný | 20.02.2014 11:56
Já bych ještě k tomuto tématu doplnil i přípravu pokrmů,třeba z ondatry a nutrie,pokud to Fesojovi nevadí??
Jinak poučné čtení. O tom bobrovi jsem neslyšel,ale je pravda že když se nám nastěhoval na jeden úsek kanálu,kde vždy ondatry byly a bylo jich tam spousty,tak tam teď o ni ani nezavadíte...
A co třeba nutrie a ondatry,snesou se,nebo je nutrie taky vytlačí??Máte někdo zkušenosti z vlastních revírů?? Ptám se protože jeden dobrodruh z vesnice chce koupit několik párů nutrií a pustit je na ty naše potůčky. Neříkám že by se mě nelíbilo si občas nějakou střelit a pochutnat si na ní,ale kdyby to mělo být na úkor ondater,tak se v tom budu snažit co nejvíc zabránit.

Autor: Fesoj | 20.02.2014 09:50
Dovolil jsem si založit tohle téma a začnu těmi ondatrami. Jak víme, je to nepůvodní druh, záměrně dovezený do Evropy, konkrétně do Čech, počátkem minulého století, nevím přesně, zda r. 1904 nebo 1905. Je to vlastně největší z rodu hrabošů a tomu odpovídá i jejich plodnost - šířily se přímo lavinovitě a zaplavily celou Evropu. Kvůli přehnaným obavám z jejich škodlivosti byly dlouho postaveny "mimo zákon" a mohl je lovit kdokoli a kdykoli. Ovšem jejich kožešina, zvaná "bizam", byla a je dodnes natolik ceněná, že z některých lidí se stali profesionální "myšaři", kteří se jejich chytáním docela dobře živili. Ondatry byly loveny vypichováním z nor pomocí železných bodců, do želez, vrší, šlehaček a dokonce i fretkováním a stále jich neubývalo. Zato přibývalo těch "myšařů" a to až do r. 1962, kdy byla konečně ondatra zařazena mezi lovnou zvěř se stanovenou dobou lovu a hájení. Ovšem vůči všem ostatním druhům zvěře bylo její postavení zcela výjimečné. Byl zakázán její odstřel /kvůli poškozování kožešiny/ a povolenky k jejich lovu mohly být vydány i osobám nevlastnícím lovecký lístek. Dále bylo výslovně zakázáno chovat ondatry v zajetí a přepravovat je živé, asi kvůli obavám z jejich ještě většího šíření - ale to nebylo nic platné, ondatry žily všude, od potůčků - vlásečnic až po břehy všech velkých vodních ploch. Jejich užitečnost jako kožešinových zvířat mnohonásobně převážila škody, které lokálně vznikaly provrtáním hrází menších rybníků a jejich následným protržením - pamatuji povodeň, která zaplavila městečko Borohrádek někdy kolem r. 1960 a na jejímž počátku stály právě ondatry, které poničily hráze tří menších lesních rybníčků a potok protékající obcí se proměnil v dravou řeku.
Legislativní úprava jejich lovu trvala v podstatě až do přijetí současného zákona o myslivosti, pouze s některými malými změnami - např. došlo k zákazu používání želez a vrší. Dnes nic nebrání jejich lovu odstřelem, povolenky "myšařům" se již nesmí vydávat, ovšem na většině našeho území ondatry vymizely, nejspíše vlivem adaptace některých parazitů na jejich organizmus. A ještě jedna zajímavost - dnes platná doba jejich lovu je stanovená dost nešťastně. Ondatra je totiž jediné kožešinové zvíře, jehož kožešina je nejcennější na jaře. Kvalitu kožky totiž posuzuje kožkař podle jejího rubu a tzv "zelený", tj. podzimní a zimní bizam, má poloviční hodnotu proti jarnímu, "červenému" bizamu. Navíc u ondater odchycených na jaře tvoří drtivou většinu úlovků migrující samci, na podzim je to spíš 50 % samců i samic. Ale na závěr bych chtěl ještě říci, že s budoucností ondatry u nás to moc růžově nevidím a bojím se toho, že dopadne stejně, jako divoký králík. Přibyli jí totiž dva nepřátelé - norek americký, v jehož domovině tvoří ondatry podstatnou část potravního spektra a snad i bobr, o kterém jsem četl, že údajně instinktivně ondatry zabíjí na potkání, protože mu ničí hráze. Ale toto nemám nijak potvrzeno.