Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lovu dík



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ron Gordon | 06.03.2014 21:33
Prroude, někdy z tebe vypadne i něco rozumného /08:14/. A co tak vzpomenout nedávné zapsání myslivosti do seznamu kultůrního dědictví, nepatří také myslivecké mluva k tradicím ? To je naše národní hoby, mně se to líbí tak, u nás se používá toto, vždyď je to jedno, je to prkotina.

Autor: prroud | 06.03.2014 08:18
Ten neznam Frantisku,a je dobrej.Vzpominam si na pouceni "mistru" se kterejma jsem kdysi delaval,kdyz mi rikali,ze konecny vykonceni prace,jen treba vylesteni dlazdicek po dokonceni obkladu,naolejovani,cistota,nebo zacisteni oblozeni podlahy kolem sten kde se stejka ono oblozeni se stenou pekne akrylem a presny zatreni,tyhle posledni malickosti "prodavaj,a delaj jmeno"! Az pak teprv privist zakaznika a ukazat mu dilo!On tu praci kolem nevidi,nedoceni,ale vidi vysledek,vidi za co plati,a ten prvni dojem,nesmi mit chybu.A ten dojem delaj prave ty malickosti,ta posledni "kosmetika"........

Autor: František Dušák | 06.03.2014 08:16
„Maličkosti tvoří dokonalost, ale dokonalost není maličkost.“ (Michelangelo).

Autor: prroud | 06.03.2014 08:14
Mam zajimavej dojem,az na vyjimky.Vsichni jste pro tradice,ale "malickosti" jsou prece takovy prkotiny proti velkejm problemum,tak na co se jima zabejvat? Podle me chyba,protoze z tech malickosti se sklada vsechno,i ty velky veci!Kdyz uz sahnout do tradic v pojeti "moderny",pak bych je delil na ty co ztratily v praxi smysl a na ty ktery jsou uzitecny,nerkuli udrzujici "folklor",tedy i pekny.A lovu dik je pro me uz jen znenim a smyslem,nesmysl,paskvil.To uz by mi daval vetsi smysl jen obycejnej dik,dekuju,to "lovu" je v tomhle pripade slusne receno "divny",a kdyz je odpoved zdar,nebo lovu zdar,coz smysl dava,tak na co to kur.it?

Autor: Pavel Černý | 06.03.2014 07:23
Františku Mývale, v něčem pravdu máš, ale s vymačkáváním zajíců a Lovu díkem ne. Za dar úlovku je možno poděkovat Dianě, sv. Hubertovi, paní Štěstěně...., ale ne nějakému Lovu. Zajíců jsem ulovil a vymačkal stovky (a také donesl domů pár špatně vymačkaných) a tak vím, že se vymačkání s ohledem na následnou kvalitu zvěřiny vyplatí. Ty špatně střelené zajíce (nikoliv zaječky - ty stačí pár minut po uvolnění křeče podržet za přední běhy.... a je "vymačkáno") je třeba vymačkat opatrně a nikoliv přes celou břišní dutinu, a poté brzy zpracovat. Nejlépe po stažení ještě namočit do studené vody se lžící octa. Toť celé kouzlo.

Autor: Mýval | 05.03.2014 23:15
Myslivecké fórum už nějaký ten pátek sleduji, ale když vidím jak některé z vás dokáže rozpálit taková prkotina jako ,,Lovu dík“ tak jsem se rozhodl napsat co si o tom myslím já. Dodržovat myslivecké tradice je určitě důležité a správné, a myslivecká mluva mezi tyto tradice určitě patří. Nemyslím si ale že takové drobné prohřešky jako ,,Lovu dík“ je to nejhorší co myslivost potkalo. Je mnoho důležitějších a vážnějších věcí se kterými se každý z nás určitě setkává a ty drobné prohřešky proti tradici občas nevědomky nebo z pohodlnosti či nějakého jiného důvodu udělá každý z nás. A co se mluvy týče, každý kraj - jiný mrav, a platí to asi i o každém MS zvlášť. Těžko asi přesvědčíte jako nový člen s teplím LL ostatní ,,strejce“ ve sdružení aby svoje zvyky (tradice) změnili, a tak to do vás postupně nasákne, protože kopírujete jen to co se ve vašem sdružení děje po generace, a s nástupem novodobých rychlokvašek, jak si někteří myslí to asi nemá moc společného. A pokusit se nějakého strejdu opravit že něco dělá špatně nebo že se mýlí?? To jste potom vy kdo porušuje zvyky a tradice.Taky sem se pokusil jednoho strejce přesvědčit že jezevec nepatří mezi psovité, ale nepochodil jsem protože jsem mladej tak vím kulový. Ale to už je dávno, a dávno patřím mezi strejce a ,,Lovu dík“ je tady pořád a sem aspoň za toto rád, že jsme nedopadli tak jak bývám občas svědkem třeba při předávání úlomku, že úspěšný lovec neví kam si stoupnout a co s úlomkem. Jedna otázka pro všechny ty kteří se tak pohoršují nad ,,Lovu dík“. Skutečně dodržujete všechny myslivecké tradice bez vyjímky. Když jsme třeba u toho lovu, skutečně si nevyhrnete rukávy při vyvrhování jak káže tradice, skutečně vykládáte jedlou a nejedlou část vývrhu na patřičnou stranu? Při honu na zajíce je pořád po ulovení vymačkáte aby se obsah rozstřelených střev lépe dostal do břišní dutiny. Tradice vznikají, zanikají, mění se a přizpůsobují se době, novým zákonům a novým poznatkům. Například dneska už asi málokdo pro odhad věku kňourů používá ,,tradiční“ metodu založenou na měření průměru zbraní. A co se mě týče, tak já kdykoliv se dostanu do honitby tak sem za to rád a děkuji za ty krásné okamžiky při ranní nebo večerní čekané. A pokud se mě podaří něco ulovit tak je to v určitém smyslu taky dar a za dary se sluší poděkovat. Poděkovat za krásný zážitek při lovu a proto na ,,Lovu zdar“ odpovídám ,,Lovu dík“.

Autor: Vrba Frantisek | 03.03.2014 10:55
Lovu dík nesnáším,podobně jako lovcuv dík-s timto jsem se poprvé setkal v překladu Lovu v rákosí od Turgeněva v šedesátých letech. Na druhou stranu raději vyslechnu lovu dík,než to že "jelena jsem trefil do pedálů" jak se mně jednou stalo.Jinak jsem přesvědčen že máme tolik vážnějších problému,tak že toto téma je tak trochu na dvě věci...

Autor: Fido z Řáholce | 03.03.2014 10:13
Přátelé, jen aby nám pro jednotlivosti neunikaly daleko podstatnější věci. Souhlasím s tím, že bychom naše myslivecké zvyky a tradice měli ctít. Bohužel, změny, které u nás nastaly, a pohled na myslivost stran různých subjektů vede k tomu, že myslivost se komercionalizuje, mnoho držitelů LS se na myslivost dívá jako na pouhý lov zvěře a z myslivců se stávají lovci.
Rozumím, že někomu "lovu dík" rve uši, znám kolegy, kteří jsou jinak vynikající myslivci, kteří na "lovu zdar" takto odpoví. Znám ale i takové, kteří dle našich zvyklostí odpoví "lovu zda" nebo "zdar", na lov chodí v maskáčích a na hlavně něco, co se podobá klobouku. A co je podstatně ještě horší je to, že myslivci v mnoha obcích a městech žijí v ilegalitě, nikdo o nich nic neví, neprojevují se. Co nám říkají tradice české myslivosti. Dost toho pamatují a prožil jsem před r. 89 hodně let na vesnici. Myslivci, to byl spolek lidí, kteří drželi tu pomyslnou první příčku v dění na vesnici. Brigády pro myslivost, obec, JZD, ples, akce pro děti, atd. To je to podstatné, co nám uniká. Stěžujeme si na nepřátelství sděl. prostředků, ale co děláme pro opak. Ano, "lovu dík" není správné, ale je to otázka jednotlivců, která na venek nepřijde. Jiná je výstroj myslivce, jeho chování v hospodě po pár sklenicích piva. A pak ta nečinnost MS navenek. To nám odebírá body. Ano, jakákoliv akce je otázka financí, jsou však takové, které by šetření měly být vynechány.
Ano, jako myslivci se snažme používat tu "naši" mysliveckou mluvu, nezapomínejme i na to na to dobré s tradic našich otců a dědů.

Autor: Pavel Černý | 03.03.2014 09:35
Jendo, asi tak: pokud jsou ti kolegové ve většině a jsou mezi nimi i čelní funkcionáři spolku (což někde bohužel platí), neuděláš s tím nic. Můžeš jen skřípat zuby, případně z takové party odejít. Pokud jsou v menšině, může to být na každé společné akci vítaný zdroj příjmů do spolkové pokladny :-)

Autor: prroud | 03.03.2014 08:52
Asi jsem po ranu jeste pomalejsi Honzo:-),mam za to,ze je spisovna cestina,hovorova cestina do ktery radim i dialekty(maj svoje kouzlo),ale v myslivosti je ta tradicni myslivecka mluva,jak to spolu vsechno souvisi?Hovorovou cestinu pouzivam rad,spisovna mi "nevoni",dialekty moc neovladam i kdyz je rad posloucham.
Napadlo me,v myslivosti preci nepouzivame porad mysliveckou mluvu,ale dobry by bylo vedet,kdy by se mela vzdycky pouzivat?

Autor: Jan Rys | 03.03.2014 08:49
Lovu dík je nemyslivecké a je to jazykový i významový paskvil.
Chci však čtenářům tohoto fóra položit otázku, jak se postavit ke kolegům, kteří se prostě rozhodli, že budou používat občanskou češtinu, kde krev ke krev a oči jsou oči?

Autor: Martin Skřivánek | 02.03.2014 22:34
Dědo co v té myslivosti čtete? já ji mám prolistovanou za minutu a nemám tam co číst.hrozný časopis.

Autor: Děda z lesa | 02.03.2014 15:33
Fr.Dušák už se asi rozčílil a v Myslivosti č.3, str. 99 mu vyšel článek "Kde se nám tu vzali Lovu díci" ?
Celkem polopaticky jako my zde tyto paskvily odsuzuje a dokumentuje v 8 případech odbornou literaturou - doplním to ještě na 10 :
Karel Šimán - Česká mluva myslivecká 1946, str. 164
Josef Žalman - Základy myslivosti 1947, str. 443
p.Dušák tyto výrazy správně nazývá "zaplevelení hrubým germanizmem"...

Autor: rici czech | 02.03.2014 13:47
Ale Strejdo,netvrdím že mám pravdu a už vůbec netvrdím že lovu dík používám,ba naopak:-).Ale je vidět že tato malichernost tě trápí.V reakci na ten článek jsem chtěl poukázat pouze na to že není vše černobílé,a já se na věci snažím dívat z více ůhlů pohledu.Mne spíše naopak dráždí komentáře typu ,že tento výraz zde dotáhli "porevoluční" myslivci nebo mladí myslivci,neb stále častěji se s tímto fenoménem setkávám spíše u starší generace myslivců.Takže strejdo zajíci nic ve zlém:-).

Autor: Michal Brabec | 02.03.2014 11:15
Je psáno v knihách moudrých: Na pozdrav "Lovu zdar" je odpověď "Lovu zdar" nebo jen "Zdar". Co je na tom komu nejasného?
Podle mé nové tradice na "Lovu dík" patří "Trhni si" a odpověď "Nohou":-)
Ale je fakt, že nás trápí mnoho horších věcí. Aspoň dotyčný poděkuje...

Autor: strejda zajíc | 02.03.2014 11:00
Jasně,Rici,máš pravdu!Promiň,že si člověk dovolí napsat svůj názor!Děkuji ti,že víme,odkud se Lovu dík nasákl do naší mluvy.Závidím ti jistotu,že tvá pravda je ta pravá,já stále pochybuji a přemýšlím,různá tvrzení za strany na stranu převracím i po těch 45 letech mé myslivosti.Nic ve zlém,příteli.

Autor: rici czech | 01.03.2014 21:43
Diskuse bez přínosu:-).Zde nic nevyřešíme:-).Nicméně dnes se mne dostal omylem časopis myslivost do rukou(už dlouho ten bulvár nečtu)a tam si přečetl příspěvek kolegy Dušáka přesně na toto téma.Co mne zarazilo bylo že v článku zmiňuje že tento výraz vznikl z německého Weidsmannheil a odpovědi weidsmanndank ,a autor zmiňuje hrozný germanizmus!
Přitom pro šoulací hůl se vžil název pirštok,pro krátkou kulovnici štuc a tak by se dalo pokračovat, taktéž z německého výrazu.Proboha když se nad tím zamyslíme tak celá tradice myslivosti se odvíjí od germánských zemí.Počínaje oděvem(uniformy se stojáčkem,špičaté klobouky,kostkované lovecké košile)dokonce i zkušební řády pro psy jsou původně přepracované ze zkušebního řádu z období protektorátu z německa,a tak by se dalo pokračovat a konče přejímáním jejich výrazů mysl. mluvy,mysl.výzkumu apod.Taktéž nechápu kde přišel k tomu že tento výraz vznikl v době kdy jak píše" důsledek nájezdu německých lovců do našich honiteb".Nedávno jsem to probíral s jedním starým "kmetem" ,který tento výraz používá od roku 1965!!! Tudíž není vůbec pravda že se lovu dík rozšířil během posledních páru let ,ale minimálně několik desítek let.A už vůbec není pravdou že ho hojně používají myslivci mladší generace!
Takže pánové koho to zvedá ze židle ,tak se zase usaďte a vychutnávejte myslivost taková jaká je.Myslivost trpí daleko většími problémy nežli LOvu dík.A jak už zde někdo napsal ,buďme rádi že nám v dnešní době vůbec někdo odpoví:-)

Autor: jirka marek | 01.03.2014 21:16
To je celkem dobré,že v běžných honitbách se vývrhy kafilérii odváží(např.naháňky o výřadech sto a více kusů)!
Do teď jsem si myslel,že jsme celkem běžná honitba,no nic.
Jinak u nás taky samé lovu dík,myslím si,že je to hodně tím,že na "nějaké tradice",aspoň tady u nás většina kašle,né jenom tady tím,ale celkově a moc mě to mrzí,ale momentálně s tím nic nenadělám.

Autor: Fesoj | 01.03.2014 17:28
Dokonalost je důslednost v maličkostech, ale dokonalost není maličkost - máte pravdu, Petře a Strejdo !

Autor: strejda zajíc | 01.03.2014 12:05
Máš pravdu,Petře!U nás "Lovu dík" přinesli ti "úspěšní",ti,pro které je lov základem myslivosti.Vesměs mladí,kteří vidí v myslivosti činnost,přinášející finance.Úspěšnost=počet ulovené zvěře,zejména trofejové.Osobně jsem lovudíkaře začal potkávat až cca v posledních deseti letech,možná je to i otázka krajová,lokalní.A nakonec proč to řešit,že?Že velké věci začínají u maličkostí,to je přeci blbost...:-)))

Autor: Petr Havlín | 01.03.2014 11:24
Jiné starosti máme a spoustu, ale proč se nezamyslet nad tím proč a jak vykonáváme některé základní úkony. Nikomu tím neubližujeme a tříbíme tím argumentaci. Ostatně pozdrav - jakýkoliv se pomalu vytrácí i z běžného života, proto bychom my myslivci mohli dodržováním našich tradic dávat příklad i ostatním.

Autor: M.Bergman | 01.03.2014 11:18
Šťastní to lidé, nemajíce jiných starostí, než aby řešili, jak by se měli jiní správně radovat z úspěšného lovu. Jen tak dál.... M.B.

Autor: téměř | 01.03.2014 11:16
-Petr Havlín-,vaše vysvětlení je asi nejlogičtější a nejrozumější.

Autor: Petr Havlín | 01.03.2014 09:21
Ještě k tomu Lovu díkování.Je zajímavé, že na společných akcích při nástupech nikdo na Lovu zdar neodpoví Lovu dík,ale při soukromém přání ano.Vždyť je to nelogické.Pkud používám Lovu dík a myslím si, že to je tak správné,tak proč to nepoužiji i na nástupu při společné akci? Mám rád tradice a odpověď Zdar je pro mě nejen tradiční,ale hlavně také logická.Děkovat mohu,Hubertovi,Dianě,Doprovodu atd. ale ne přeci Lovu.

Autor: Ellhenicky | 01.03.2014 08:34
Pokud Břéťa neupřesnil, že do kafiny vozí vývrhy z mega naháněk, tak jsem byl stejnýho názoru jako Josef.Nikdy jsem neslyšel, že by někdo toto dělal a v běžných podmínkách se to ani dělat nebude. Do kafiny jsem nikdy nedal ani jednoho ze svých psů,každého jsem si pochoval a to nejde o peníze.

Autor: Fesoj | 01.03.2014 00:26
Za prvé - propříště už prosím žádné "pane Fesoj", jsem toho názoru, že bychom si my myslivci aspoň tady na fóru mezi sebou měli tykat bez ohledu na věk, já jsem již sedminásobným dědkem a přesto, nebo právě proto tvrdím, že to, že se někdo narodil dřív, není zpravidla jeho vlastní zásluhou, proto tykám a o tykání žádám i ostatní.
Za druhé, z vlastního pohledu na věc nedělám dogma a naprosto souhlasím s tím, že u naháněk, kde se loví 100 a více kusů, je hromadný odvoz do kafilérie tím nejlepším řešením. Já jsem se s tím nikdy nesetkal, ale to je proto, že jsem se žádné takovéto akce neměl příležitost zúčastnit. Ale s výhozem z jednoho kusu zvěře jsem do kafilerky nikdy nejezdil, nejezdím a jezdit nehodlám, na to nemám čas, peníze ani auto a už to vidím, jak by mi ochotně vyhověl kdokoliv, koho bych požádal, aby mi někam na vzdálenost X km odvážel smradlavá střeva.
Ovšem je pravdou i to, že nechat výhoz někde tam, kde to bije do očí, nám myslivcům rozhodně nedělá dobré jméno a vždy je možnost to uklidit někam, kde tyto zbytky škodná velmi rychle uklidí i bez zakopávání.
A za třetí, co se týče spodních částí běhů spárkaté a hlav, to odděluji až doma a pak to samozřejmě zakopávám.

Autor: prroud | 28.02.2014 23:40
Jestli muzu svuj nazor,kafilerku na honech,ano,ale pri individualnim lovu pro me neni odpovedi:"proc bych nosil lopatu" a "cerna si to stejne vyhrabe"!Ja nosil polni rejcek a prestoze jsem pocital s tim,ze si predator hrabne,presto jsem zakopaval!Pravdepodobnost toho,ze poskytnu jinejm navstevnikum divociny pohled na vyhoz a roztahany streva s myslenkou,kterej dobytek to tu nechal,me k tomu jaksi samozrejme nutila,nestalo se(mozna nahodou),abych nasel pak vnitrnosti roztahany kolem i kdyz bylo hrabano a okusovano,ale porad na miste,v dire.............a zaroven jsem "pohnojil".Jsem totiz povercivej,verim,ze zbytky cejti ostatni zver stejnyho druhu a odrazuje ji to,mozna to tak ve skutecnosti neni,stejne jsem se tim ridil.Lovu dik! nekomentuju,zakladni mluvu beru jako tu cast tradice ktera je v poradku a mela by se dodrzovat,takze vim,ze lovu dik,ode me nikdy nikdo neuslysi(kdyz uz to ted vim).......

Autor: Břéťa Ambrož | 28.02.2014 23:00
Ač mimo téma, ale pane Fesoj, v běžných honitbách se vývrhy normálně kafilérií odváží, (např. nahanky o vyradech 100 a vice kusu), nedělejte prosím dogma z vlastního pohledu, když se tak neděje.. I při individuálním lovu se vývrhy odvádí, chce to jen řád... a nebát se cca pár tisíc ročně za kafinu... Nojo no, nic není zadarmo... Lovu

Autor: Fido z Řáholce | 28.02.2014 15:18
Fesoji,ano, výhoz jsou nejedlé vnitřnosti zvěře, ale ne všichni myslivci si berou z ulovené zvěře ty poživatelné části. Fesoji, když se do výkupu dává ulovená zvěř, myslím spárkatá, tak se oddělují části běhů a hlava, jinak výkup na ní sráží 10% z váhy. Kam pak dáváte tyto části. U nás se vozí do kafilérie, byť to stojí nějakou korunu. A pokud jde o tu výhoz, hosté mají možnost zvěř vyvrhnout na místě, popř. odvézt k chlaďáku a tam ošetřit. Kdo to dělá na místě, uklidí vývrh/výhoz někde do míst, které nejsou na očích. Jinak se vozí do kafilérie.

Autor: Fesoj | 28.02.2014 12:12
Fido, co se týče toho vývrhu - respektive výhozu, který jsi nejspíš měl na mysli - tak v životě jsem neslyšel o jediném případu, kdy by někdo odvážel výhoz do kafilérie a co se týče zakopání, tak jednak málokdo sebou nosí na lov lopatu /namítneš ovšem, že by ten výhoz mohl odvézt domů a zakopat ho tam, ale ruku na srdce - kdo to dělá/, druhak při jeho zakopání v honitbě do hloubky menší než půl metru tam při příští návštěvě stejně zpravidla najdeš jen jámu, jak to divočáci vyryli. A to samé platí pro asanaci padlin. Pokud nemám podezření, že se může jednat o nakažlivou nemoc, kde by bylo na místě veterinární vyšetření, na nějaké zakopávání se vyignoruji a dotáhnu padlinu k újedišti. Tam bude v krátké době sežrána. Kdybych ji nenašel,dopadne úplně stejně, jen s tím rozdílem, že na újedišti se mohu dostat k ráně. A když ne, taky dobře - ta škodná něco žrát musí a asanací výhozů a padlin ji jen ochuzujeme o její přirozené právo.

Autor: Ellhenicky | 28.02.2014 10:18
Je to krajové a jen málo kdo se nad tím pozastavuje.Nezažil jsem za celý svůj život, že by někdo, někdy, někde, někoho za takový pozdrav a odpověď opravil.Pokud někdo po celý život odpovídá na Lovu zdar Lovu dík tak už své návyky měnit nebude,jsem jedním z nich.Mám to taky od svých učitelů, kteří již nežijí a v té době jsem to jako volovinu nebral a vážil jsem si jich. Ona se i ta normální slušnost mezi lidmi jaksi vytrácí,tak někdy může být člověk rád, že mu vůbec odpoví na pozdrav a ne jenom v myslivosti.

Autor: Fido z Řáholce | 28.02.2014 09:43
Myslím, že z toho "lovu dík" nebo "lovcův dík" děláme problém. Pro mě je důležité, že na "lovu zdar" mě dotyčný lovec alespoň takto odpoví. Znám některé,kteří něco zamumlají nebo řeknu děkuji. Rád se dívám v TV na lovecké pořady Fishing & Hunting a PV-TV. Maďarští lovci se líbají, neslyším žádné lovu zda či lov dík, ale zato na výřadu mají nádherné srnce, jeleny, daňky, divočáky a výřad je ukončen fanfáry a vatrami. Pro mě je daleko důležitější, aby myslivec, který uloví zvěř, této dal poslední hryz, což je pro některé obrovský problém. Také jde o to, jak se po ulovení nakládá s vývrhem. Slyšel jsem, že někdo jej dává na vnadiště, někdo jej odnese pár metrů a hodí do křoví. Myslím zákon říká buď zakopat nebo do kafilerie.

Autor: prroud | 28.02.2014 08:03
Ucta se neprokazuje odkejvavanim volovin...........

Autor: téměř | 27.02.2014 23:35
už se těším jak vysvětlím mému patronovi kterému je 69let a s myslivostí začínal před rokem 70,že na lovu zdar se neodpovídá lovu dík.samozřejmě že budu mít úctu ke starším a váženým členům a tak budu držet hubu a krok,jak se říká

Autor: ValíkVlastimil | 27.02.2014 20:40
Tomio ale těmi "malichernostmi" to právě začíná...

Autor: Tomio | 27.02.2014 08:47
Prátelé, to, kam se dospěla česká myslivost vidíte všichni. A opravdu odpověď lovu dík na lovu zdar je ten nejmenší problém. To, že slýcháváte "gratuluji k lovu", "děkuji", to, že lovec v 50% neví, že úlomek není zálomek a že se dává na pravou stranu klobouku, to, že zvěř na výřadech bývá často na levém boku, to je běžná věc a ne u adeptů. To, že adept neví, že by měl jako nově příchozí obejít ostatní účastníky lovu.
A to nemluvím o vztazích a praktikách v honitbách. Proto lovu dík považuji za tu nejmenší malichernost, co může myslivce trápit.

Autor: Jan Slavětínský | 27.02.2014 07:51
To je smutný...

Autor: George K. | 27.02.2014 07:51
Vyučujícího bych až tak neodsuzoval. Ta blbost je napsána i v penzu. A je i prezentována v článcích o mysliveckých tradicích psaných v Myslivosti. Jejichž autor připouští pouze jednu pravdu a to tu svou.

Autor: téměř | 27.02.2014 07:40
děkuji za vysvětlení,jen bych trochu reagoval na odpověď pana Slavětínského,jeden z vyučujících v kurzu používá právě Lovu dík,takže je normální že když někoho nezkušeného někdo povolaný naučí (blbost) tak to ten žák bude opakovat.

Autor: Jan Slavětínský | 27.02.2014 07:25
Jsou adepti,které myslivost baví, těší se na dovršení věku a na den,kdy jim přijde pozvání na začínajicí kurz ke zkouškám z myslivosti. Jako děti proběhly různé "Srnčí trofeje" a byly v různých kroužcích. Tito jedinci jsou schopní téměř hned v první hodinu kurzu složit zkoušku....Potom jsou adepti - opak. Mají spoustu práce, nestíhají, ke zkouškám se učí na poslední chvíli a doslova s odřenýma ušima prolézají. Vím, co to je a učit se při práci a proto i tyhle adepty beru s nějakou rezervou,proti těm, co si to někde koupí. Ti mají většinu nešvarů oposlouchaných někde z naháněk a od stolů hospod a posledních lečí, na kterých stavějí . Ta první skupina vám nikdy "lovu dík" neřekne,bude vědět co to jsou "bačkůrky i kaštánky" , poznají kafku od vrány i mladého jestřába od káněte.
Jelikož je nás už něco do 70 tis členské základny, musíme to holt těm Lovu díkům někde po straně vysvětlit. Od našich zkušebních komisařů při našem OMS už všichni adepti odchází se znalostí Lovu zdar....

Autor: Pavel Černý | 27.02.2014 07:04
Jsem rád, že dotazujícímu se téměř myslivci odpověděli všichni stejně a správně. Jen bych to nesváděl na hajného Straku, protože tomu už to napověděl nějaký "odborný poradce". Možná ta odpověď vznikla někde v terénu, když nějaký lovec ještě rozklepaný vzrušením z lovu nebo zimou po celonoční čekané utrpěl při odpovědi "Lovcův dík" uzel na jazyku a vznikl z toho ten nešťastný "Luvu dík". Další pak zjistili, že se to opravdu vyslovuje snadněji a už to jelo! Nejhorší je (viz odkaz Georga.H), že tuhle blbost šíří hospodáři a další funkcionáři a ještě mladé myslivce, kteří odpoví tak, jak je to učili v kurzech, na poslední leči odsoudí a zesměšní. Ti by zasloužili "papíry do čistírny". Na M - L jsem opakovaně zachytil další perlu: u fotek shozů někteří přispěvatelé popřáli úspěšnému sběrači "Sběru zdar!" a ten odpověděl "Sběru dík!" = logická analogie k "Lovu dík" :-))

Autor: Děda z lesa | 26.02.2014 21:08
Diskutováno mnohokráte na mysliveckých webech...
"Naše známé" - Lovu dík, Lovčí dík či Lovcův dík jsou převzaté paskvily z německých překladů a okamžitě po válce je očistil od české myslivecké mluvy nestor mysliveckých slovníků Dr.ing. Karel Šimán. Jeho Česká mluva myslivecká z roku 1946 dodnes slouží jako základ i vzor dalším mysliveckým slovníkům.
Beze zbytku platí, co říká rici czech, ale prohlédnete-li si třeba na Myslivost-lovectví komentáře k úlovkům, Lovu dík se šíří jako lavina, zejména u mladších ročníků.

Autor: Fesoj | 26.02.2014 21:05
Pan Dušák má naprostou pravdu. Jediná správná odpověď na "Lovu zdar" je zase "Lovu zdar" nebo - častěji - jen "Zdar". Sice ono to přímo tak trochu vybízí, když nám někdo gratuluje k úspěšnému lovu,vyjádřit své poděkování slovy "Lovu dík". "Lovčí dík" nebo "Lovcův dík", ale správné to rozhodně není ! Umíte si představit, jak by to vypadalo, kdyby po skončeném společném lovu na závěrečné hospodářovo "Lovu zdar" všichni účastníci odpověděli jinak, než "Zdar" ? Je to určitá tradice a ta by se měla ctít vždy a za všech okolností. Tradiční havířský pozdrav je "Zdař Bůh" a žádného havíře ani nenapadne odpovědět jinak, než zase "Zdař Bůh". A myslivci by to měli dělat obdobně.

Autor: Georg.H | 26.02.2014 20:54
http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=32&t=6674

Autor: rici czech | 26.02.2014 20:53
Na Lovu zdar se odpovídá buď zase Lovu zdar nebo zkráceně Zdar.Lovu dík zavedl do myslivecké mluvy hajný Straka v jednom z filmů.Teď nevím jestli "za trnovým keřem" nebo jiném dílu.Je s podivem že tento výraz používají i myslivci notně" prošedivělí".To svědčí o tom že se výraz ujal.Samotnému mne to uši nerve ani nenadzvedává ze židle.Myslivost se mění tak se mění i mluva a zvyky.Taky už nikdo neloví předovkama.Místo zálomků se dnes používá gps navigace,místo mušky a hledí výkonný puškohled a tak by se dalo pokračovat.

Autor: téměř | 26.02.2014 20:40
Dobrý den,v březnovém čísle časopisu myslivost jsem se dočetl v článku od pana Františka Dušáka že naše známé Lovu dík nemá v naší Mysl. mluvě žádnou tradici a je to spíše zlozvyk. Tak teď teda nevím,nikdy jsem po úspěšném lovu neslyšel lovce jinak odpovídat na Lovu zdar než zmiňované Lovu dík. řekněte mi prosím co se používá u vás a jak se stavíte k Lovu dík. Autor také zmiňuje známé publikace které pročetl a že nic takového nenašel a jak mu to rve srdce když slyší Lovu dík. také chci podotknout že jsem adept a rád se nechám poučit od zkušenějších. Díky za případné příspěvky. Lovu,Lesu