Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Soutěž časopisu Myslivost 2014



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: radekbartik | 24.06.2014 09:19
Minulý týden dorazila otci, za kterého jsem posílal odpovědi, bruska na nože a spokojenost, takže za nás spokojenost a nože jako břitvy...

Autor: Ellhenicky | 20.06.2014 22:14
Josefe a nyní čekej žalobu za pomluvu a mimosoudní vyrovnání za poškození jména firmy :-). Něco podobnýho jsem dostal a udělal jsem s ním taky radost své neteřince, protože měla skutečný dalekohled, tak jako ty.

Autor: Fesoj | 20.06.2014 19:25
Ač je dávno po všem, musím se k soutěži ještě vrátit. Kamarádovi před pár dny přišla poštou výhra - dalekohled Tasco 20x56, věnovaný firmou Walter Trading, Horoušany. Po rozbalení následovalo velké zklamání. Šlo o výrobek bez českého návodu, rok výroby 2006, kvalita obrazu odpovídala zboží z vietnamské tržnice, prostě pro myslivce absolutně k ničemu. Uváděná cena 1400,- Kč. První reakcí "šťastného výherce" bylo hodit ho i s obalem do popelnice, ale nakonec ho odvezl mně a věnoval ho "malému náčelníkovi Spálená Huba", takže aspoň ten jedenáctiletý kluk měl z té "kvalitní optiky". radost. Ale stejně si myslím, že je pro ostudu, když nějaká firma věnuje do prestižní soutěže takový šunt. Ovšem udělala si tím na stránkách Myslivosti levnou reklamu - a o to zřejmě nejvíc šlo.

Autor: JindraLipník | 30.05.2014 21:45
rok 2003-2006 prům.2048 odpov.lístků,2010-2013 prum.1587 lístků.Tak si myslím,že soutěž není pořádána redakcí za účelem zvýšení počtu předplatitelů ,jak se domnívá Děda s lesa.Jo a všichni radilové,jak píše Děda taky nepřešli a nebo hodně omezili příspěvky.Mě nejvíce otrávilo,když po dlouhé diskuzi k některé otázce (vyřešené) se objevil dotaz jak to tedy je,kdo mi poradí) .Bylo jasně vidět,že tazatel předchozí diskuzi ani nečetl.Tak bych se podepsal pod strejdu zajíce,že soutěž by měla sloužit k rozšíření znalostí...Závěr??? tak tedy za rok,když dožijem hledejme,rozumujme,ale to výsledné a,b nebo c ať si opisovači najdou v jednotlivých příspěvcích .

Autor: Harald Altmann | 30.05.2014 17:29
Pavle, logicky, neposílám do redakce výsledky, nejsem účastník soutěže. Doma si výsledky dopisuji do ankety a počkám na správné odpovědi kvůli vyhodnocení - soutěžím, ale jsem "nezhrzený soutěžící". To proto, že sice soutěžím, ale vím, že nemohu nikdy vyhrát (bo jsem výsledky neposlal) a proto mě nemrzí, že nevyhraji.
Je v životě třeba posuzovat, jak se na věci dívá ten druhý. Ne vždy to připadá logické, ale z jiného úhlu pohledu se můžou nelogické věci stát logickými. Bohužel, v současnosti je spoustu myslivců (i lovců) kteří nejsou schopni přijmout jiný náhled na svět, než ten jejich, jediný správný. :-))

Autor: Pavel Černý | 30.05.2014 07:48
Jindro, dík, že sis dal práci s vyhledáním. Tahle čísla hovoří jasně. Když si z toho vezme poučení ministerstvo školství a příští rok předem zveřejní správné odpovědi maturitních otázek v testech (a následně vysoké školy otázky a odpovědi u státnic - viz plzeňská práva ....), může prudce vzrůst i úspěšnost maturantů a vysokoškoláků a tím konečně i stupeň vzdělanosti celého našeho národa :-))

Autor: JindraLipník | 29.05.2014 18:30
soutěže se účastním od prvního ročníku pravidelně.jegrovo prádlo a řemen na flintu mi slouží,knížku jsem přečetl a pušku prodal.Soutěžím kvůli adrealínu a já se klidně k tomu přiznám,že výhra vždy potěší.Opráším a případně získám nové vědomosti.Teď trocha statistiky.2010-2013:o-5 chyb:443,343,99,675.celkem odeslaných lístků:1830,1814,1313,1394.Krásně je vidět pokles odeslaných odpovědních lístků v roce 2012 kdy bylo možno poslat jen jeden kupon.Ale můžeme se opravdu radovat,jak rodina soutěžících v roce 2013 zmoudřela.Jak obrovsky stoupl počet lístků s 0-5 špatnými odpověďmi.A to si myslím,že otázky jsou stále těžší a hůře dohledatelné.Uvidíme jak to bude letos.Věřím že naše vzdělanost bude nadále stoupat.Anebo,že by to souviselo spíše s vzrůstající oblíbeností této stránky ???.

Autor: Pavel Černý | 29.05.2014 14:39
Františku, ty jsi přeci chytrý chlap. Tak musíš vidět, že "...nesoutěžím. Proto se k tomu vyjadřuji jako nezhrzený soutěžící." ... je logická ptákovina. Když nesoutěžíš, tak soutěžící nejsi. Ale ponechme každému jeho názor. Máme na něj všichni právo a tady si je jen vyměňujme. A obraťme list a nehádejme se.

Autor: radekbartik | 29.05.2014 13:45
Jo, jo taky souhlasím s Honzou, nemá to cenu škrabat, je to hra. Trávil jsem několik večerů hledáním na internetu a knihách, nejasné otázky hledal tady na fóru a buď dal na svou intuici nebo se přiklonil k místnímu názoru např. roháč:-) (a zrovna to bylo špatně)... Manželka už si klepal na čelo... Posílal jsem to to taky několik roků zpět, vždy neúspěšně a vždy jen jeden kupón. Letos poprvé se štěstí usmálo a je to nějaká bruska na nože...
Nezbývá něž poděkovat těm co tady radí a radili a těšit se na nějakou další soutěž. Myslím, že to poslední by bylo, začít se tu dohadovat kdo co opsal... Asi by to pak nevrhalo nejlepší světlo na celé tohle fórum a začal bych si připadat jak na schůzi nějakého "lepšího" mysliveckého sdružení.

Autor: ValíkVlastimil | 29.05.2014 12:56
Honzo to kdyby sázel sportku mohl by být na šrot i 2x do týdne možná už hezkých pár let☺ a možná by více propil než vyhrál. Vím, že tady je větší pravděpodobnost ale je to jenom hra.

Autor: Jan Slavětínský | 29.05.2014 12:40
Jo,jo,soutěž slouží k rozšíření znalostí,postrčení k hledání a vzdělávání...a všichni co jí hrají chtějí vyhrát a udělají co se dá. Je to adrenalin,soutěživost a na konci zajímavé ceny,motivace ....V hospodě když chlapi hrají obyčejný desetníkový mariaš, také chtějí vyhrát. A ten co čumí do karet může dostat i na budku...a jsou to jen karty. Včera jsem právě seděl a mluvil s jedním kolegou, který kroutil hlavou a že nevyhrál ani granule pro psa. Žil tím, prožíval to, on sám tam právě měl šest kuponů, dokonce stál u losování. Říkal:"Tři hromady tam byly" , velká 30 cm vysoká to byly ty do 5ti chyb a z té se potom losovalo a dvě tak centimetr vysoké, vyřazené. Stál jsem tam u toho...Nic."" Byl chudák na tabletku ,ale pořešil to asi panákem. A proto, když někdo něco vyhrál na svůj a jediný poslaný lupen, ze srdce mu to přeju...

Autor: František Dušák | 29.05.2014 12:05
Strejdo, Myslivost odebírám drahně let a nesoutěžím. Proto se k tomu vyjadřuji jako nezhrzený soutěžící. A znovu opakuji ten, kdo dá všanc své vědomosti a pomůže jiným je u mne borec.

Autor: strejda zajíc | 29.05.2014 12:00
Měl jsem za to,že soutěž slouží k rozšíření znalostí,postrčení k hledání a vzdělávání.Ale asi jsem se mýlil,jako už častokrát...
Jinak jsem dal zpracované odpovědi k opsání těm kamarádům,kteří měli zájem.(nic nevyhráli)-že by bez práce nebyly koláče?:-)Sám jsem si spoustu věcí oživil a našel i některé,které jsem neznal.
Fascinuje mne orlí zrak F.Dušáka,který na základě jiného názoru některých diskutujících dokáže vyhmátnout jejich fujvlastnosti,ničící naši myslivost.:-)))Škoda,že neumím závidět,tohle bych mu tedy rád záviděl...Rejp,rejp,chichichi

Autor: prroud | 29.05.2014 11:51
Hezky pocteni o Cesky povaze...... ;-)
Kdyz pisu "Cesky",myslim samozrejme celorepublikovy!

Autor: Děda z lesa | 29.05.2014 11:49
Vždyť opravdu o nic nejde, soutěž je cílena účelově na zvýšení počtu předplatitelů časopisu Myslivost, soutěžících nemůže být více, než je předplatitelů. A z předplatitelů se stejně zúčastní jen malá skupina.
Odebírám Myslivost od roku 1970 a soutěží se také neúčastním i když bych možná moc chyb neudělal, dávám možnost vyhrát jiným.
Jen se mi nelíbí příspěvky zavánějící trochu egoizmem.

Autor: Jan Slavětínský | 29.05.2014 11:39
Dědo,Františku, já když ve sdružení obejdu deset kolegů - předplatitelů,kteří nehrají a pošlu si to na ně, tak mám proti vám pravděpodobnost šance a štěstí 10x vyšší. Tak to prostě je a tak to lidé dělají. Já hru pouze sleduju, když vím poradím. Prostě nehraju a nezávidím nikomu nic,naopak. Je to mé svaté právo a už vůbec to nemá žádným způsobem vliv na moji myslivost a postoj k ní....Jen jsem zde nastínil některé věci.

Autor: Děda z lesa | 29.05.2014 11:31
Zajíci, proč tedy vnikl tento nový web ze starého "Radíme si" a přešli sem všichni staří radilové ?
Opisování je česká vlastnost už od základní školy, s tím nic nenaděláme a ani vrásky si s tím nedělejme, buďme přející k ostatním.

Autor: strejda zajíc | 29.05.2014 10:59
Ne,dědo,to nejsme.Jenom trochu podporujeme lenost a šlendrián,ale to se přeci dnes nosí-snadná a laciná vítězství,nebo se mýlím?

Autor: František Dušák | 29.05.2014 10:56
Dědo, pravdu díš. A hlavně vyplnit kupony za celé sdružení šlo dříve. Dnes je to pouze o předplatitelích. Já naopak obdivuji ty machry, kteří sem přehled dají. Nezávistiví, přející borci. Tak se jistě chovají i v životě a hlavně v myslivosti. Ti, kteří to odsuzují jsou zřejmě hladoví i při výkonu práva myslivosti. Prostě jájínkové. Toť můj názor.

Autor: Děda z lesa | 29.05.2014 10:47
Pavel Černý :
Jako autor tohoto vlákna se musím ohradit, Váš názor není v souladu s tímto dosud přátelským webem. Snaha byla probrat všechny otázky, zveřejnit zdroje správných odpovědí a nakonec zveřejnit všechny správné odpovědi k porovnání vlastních.
Že někdo něco opíše je běžné a členům velké myslivecké rodiny by to nemělo vůbec vadit - těch pár opsaných odpovědí v tom množství nehraje žádnou podstatnou roli a losování je jen o typickém štěstíčku.
Nebo jsme nepřející a závistiví ?

Autor: Pavel Černý | 29.05.2014 06:46
Je to tak Honzo, vždyť i tady někdo psal, že děkuje za pomoc s hledáním správných odpovědí a teď že musí vyplnit kupóny za celé sdružení.... Z toho důvodu mi docela vadí, že sem někdo před uzávěrkou dá přehled (téměř) všech správných odpovědí, protože pak nastoupí opisovači a výsledek je velké množství respondentů do pěti chyb. Ono to přepisování křížků do dvaceti odpovědních lístků je určitě také pracné :-), ale o tom by ta soutěž asi být neměla. A rapidně to snižuje šance těm, kteří se se soutěží opravdu potrápí a prověřují SVOJE znalosti a schopnosti.

Autor: Jan Slavětínský | 29.05.2014 05:57
Přátele jsou lidé - hráči,kteří od těch co Myslivost odebírají a hru nehrají, tak sbírají kupony a hrají na jejich jména za ně. Tak že tam např.mají osm želízek v osudí....ale to lze. Trochu mi to vadí i vůči těm poctivým jednotlivcům,kteří posílají jeden kupon.

Autor: JindraLipník | 28.05.2014 19:54
strejdo zajíci ty zasloužíš za slecha (určitě od redakce),jsi opravdu dobrej, opravdu dobrej, smekám, to nenapadlo tady ani ty nejlepší stopaře a lovce dokonce ani PROUDA,ale jak vidno stratit se u nás může vše.Možná téma pro pracovníky redakce jak se na jejich práci dívá asi těch 1400-1500 soutěžících).Ještě pro Báju,jsem přesvědčen,že opisovatelů je mnoho.Stačí se podívat na počty správných lístků a celkových počtu odeslaných kuponů za poslední roky .Pozor na změnu pravidel v roce 2012.Toto příjemné a přátelské forum k tomu velmi přispělo.Na toto tema jsme diskutovali tuším již loni.

Autor: Karel poslík | 28.05.2014 12:04
Pavle, samo se to neudělá, to máš pravdu. Jenže udělat fotku jedné stránky se správnými odpověďmi a jedné stránky s výherci a pověsit je na internetové stránky, je dnes dovednost pro žáky základních škol a zvládnou to do minuty. Tak si myslím , že by to mohl zvládnout někdo z organizátorů soutěže v zápětí po losování. Martine, byli jsme na tom stejně včetně toho roháče. Nu což, alespoň jsme si ze zákona zopakovali volně žijící živočichy, pro které je vymezen pojem zvěř. Jako sebevzdělávací prostředek je ta soutěž naprosto jedinečná.Za sebe mohu prohlásit, že při každoročním ověřování nebo vyhledávání správných odpovědí, musím projít větší objem literatury ,než před zkouškami na MH. Zdar Karel

Autor: Martin | 28.05.2014 11:26
Tak ani mé jméno se neobjevilo na seznamu výherců. Ale nevadí...byla to zábava i poučení a ikdyž každý rok říkám, že to bylo naposledy, už teď vím, že za rok budu luštit opět. Jen taková poznámka. Přijde mi rok od roku, že ty ceny jsou méně a méně zajímavé. Nemluvím teď o těch prvních deseti, tamm je to samozřejmě hodně zajímavé. Takže i já spíše než o ceny soutěžím sám se sebou a mám radost, že letos jsem měl pouze jednu chybu a to toho roháče, kde si stejně myslím, že se jedná o chybu redakce. Takže za mě mohu říci, že mě se tento ročník soutěže povedl. Jinak výhercům samozřejmě gratuluji.

Autor: Pavel Černý | 28.05.2014 11:17
Karle, zkus se na to podívat trochu z pohledu redakce Myslivosti. Živí je hlavně prodej časopisu a od počtu prodaných výtisků se odvíjí i cena za reklamu. V některém z příštích čísel se objeví jak jména výherců, tak správné odpovědi. Oni jednak potřebují ten časopis něčím naplnit (a ta soutěž jim dá časově i duševně dost zabrat - zkus si představit, byť s použitím šablony, kontrolu několika tisíc lístků) a tak to chtějí ještě zhodnotit naplněním několika stránek. Kdyby úplně všechno bylo daleko aktuálněji a volně přístupné na netu, kdo by pak časopis kupoval?

Autor: Karel poslík | 28.05.2014 10:49
Dobře to píše strejda Zajíc. Kdybych soutěžil jen pro výhru, nechal bych toho už před patnácti léty. Soutěžím ve VČS od jejího začátku. Když to bylo možné, posílal jsem i více lístků od svých nesoutěžících kamarádů, čili jsem za ta léta odeslal desítky a desítky odpovědních lístků , které soutěžili v kategiriích o nejhodnotnější ceny.Zdá se to z hlediska pravděpodobnosti až neuvěřitelné, ale já jsem za ta léta nevyhrál ani žvejkačku. Zato jsem prostudoval mnoho literatury, článků a mnoho informací z internetu. Soutěž mě pořád baví,ale je tu něco co nějak nemohu překousnout. Soutěž je vylosována v pátek odpoledne a my soutěžící předplatitelé si musíme počkat na ýsledky do úterního odpoledne. Nebýt pohotové fotky na našem foru, tak jsme do dneška neznali ani "správné" odpovědi.To je ve světle současných možností informačních technologií neuvěřitelná liknavost a já ji neumím chápat jinak , než jako okázelé přehlížení našich( předplatitelů)zájmů. Toto bude jednou ten důvod, proč se na celou soutěž i časopis vy.... Zdar Karel

Autor: Tomáš ČENĚK | 28.05.2014 10:03
Přátelé, kamarád ze spolku vyhrál i díky tomuto vláknu kulovnici Sauer. Děkuje všem, kteří se zúčastnili této diskuze. Za mně můžu říci, že ta flinta bude v dobrých rukou a že si ji zasloužil. Dělí se se svým tátou o staré ZH a když si v dobré víře koupil novou kulovou flintu, byla to bohužel IŽka, co střílí "za roh". Prostě investice na nic. Když se nám to povede, zajedeme do Roudné poděkovat osobně, nemáme to daleko. Mějte se fajn a Lovu zdar!

Autor: Bája | 28.05.2014 10:03
my jsme taky ostrouhali ;)
by ně zajímalo, kolik opsánků tady vyhrálo ;)
tím nemyslím, ty co tu řešili odpovědí, ale jen ty co nakoukli, opsali a vyhráli ;)
jinak gratlace těm na které se usmálo štěstí ;)

Autor: strejda zajíc | 28.05.2014 09:39
Jen ještě poznámku:V Přehledu cen v Myslivosti č.5 je i fotopast od f.Záhoří Army.A tu nikdo nevyhrál.Buď ji firma nedodala a nebo se "ztratila", patrně při přesunu.Zajíc jeden rypatej...

Autor: Pavel Černý | 28.05.2014 07:34
Tak já také nic, nicméně výhercům blahopřeji. Strejda to napsal výstižně. My se s kamarádem účastníme každoročně a každoročně také sami hledáme správné odpovědi (nejprve testujeme vlastní hlavy a pak teprve pátráme dál). Bereme to jako test vlastních znalostí a také jako hru.

Autor: Karel poslík | 28.05.2014 04:31
Blahopřeji výhercům. Z našeho fora je tam ještě Miloš Bartáček. Zdar Karel

Autor: strejda zajíc | 27.05.2014 23:24
Není důležité ulovit,ale lovit musíme stále!Aneb,jak říkají sokolníci:"Nelovíme pro kořist,ale pro to krásné při lovu!"A mám pocit,že někteří z nás na to stále častěji zapomínají...:-)))
P.S.Taky jsem nic nevyhrál(jako vždy),aspoň některé jistoty platí!

Autor: Děda z lesa | 27.05.2014 22:38
Tak aspoň někdo, příští rok snad vyjde těm druhým.

Autor: radekbartik | 27.05.2014 21:14
Tak se na mne usmálo štěstí a povedla se bruska na nože:-)

Autor: Fesoj | 27.05.2014 19:05
Ač jsem nic nevyhrál, mám radost. Štěstí se usmálo na kolegyni z našeho MS, respektive na jejího manžela, který je předplatitelem - ale té soutěži se věnuje především ona. Oba jsou myslivci tělem i duší a patří u nás k předním "budovatelům", co se týče výstavby a oprav mysliveckých zařízení. Soutěží každoročně a ten vyhraný dalekohled jim upřímně přeji. Horste a Evičko, srdečně gratuluji !

Autor: Krejčí Karel | 27.05.2014 17:48
Jako obvykle,opět kulové nic,ale není důležité vyhrát,ale zůčastnit se.Gratulace výhercům.

Autor: ValíkVlastimil | 27.05.2014 17:18
Už je to tady ☺-http://www.myslivost.cz/Aktuality/Vyherci-Velke-ctenarske-souteze-2014.aspx

Autor: radekbartik | 27.05.2014 13:15
při nejmenším trošku zvláštní:-(((

Autor: Bája | 27.05.2014 11:10
no výborně, tak si je můžou nacpat za klobouk ;)

Autor: radekbartik | 27.05.2014 07:25
tak mám oficiální info, že výsledky zatím zveřejněny nejsou a budou do konce týdne na stránkách Myslivosti...

Autor: Jan Slavětínský | 26.05.2014 14:12
Václave jsme dva. Nehraju tyhle soutěže,zařekl jsem se a jsem v klidu. Vždyť k myslivosti mám vše a v podstatě nic nepotřebuji.Tak to z povzdálí sleduji a pokud vím,poradím. Výhry přeji všem trpělivým a snaživým a o to víc začátečníkovi, který se vybavuje...

Autor: Václav Sládek | 26.05.2014 14:00
Soutěž jsem obesílal každý rok.Loni jsem dospěl k tomu že to nemám zapotřebí sr... mě nejednoznačné odpovědi.Letos od začátku soutěže si s úsměvem pročítám toto téma.

Autor: Bája | 26.05.2014 12:55
:D :D
No mohli dát rovnou online přenos :D :D

Autor: Karel poslík | 26.05.2014 12:25
martin píše jak teprve bude naštvanej. Já už jsem teď. Při dnešních možnostech IT mohl na netu viset seznam výherců minutu po skončení losování. Zdar Karel

Autor: Bája | 26.05.2014 12:10
a mohli byste to sem dát?díky ;)

Autor: Eva | 26.05.2014 11:57
manžel už to někde vyčetl. Bylo přes 1000 odpovědí v rozsahu 0-5 chybných, asi tak 100 cen a my také nic. Ach jo.

Autor: Martin | 26.05.2014 09:20
Cekam na ne take a uz se zas nemuzu dockat jak budu nastvanej a rikat ze uz to bylo naposledy, ostatně jako každej jinej rok už asi deset let :-)

Autor: Bája | 26.05.2014 09:09
pořád nejsou :/

Autor: radekbartik | 26.05.2014 09:09
zatím jsem nikde nenašel výsledky, byl někdo úspěšnější?

Autor: Bája | 24.05.2014 08:45
Posledně to bylo v neděli na stránkách myslivosti, třeba se letos polepší :-)

Autor: Eva | 24.05.2014 07:51
Byl jste někdo při vyhlášení výherců? Pamatujete si, kdo vyhrál hlavní ceny? Nebo dá se tato informace už teď někde najít?

Autor: Bája | 23.05.2014 14:41
tak už jsem to přelouskala 3 špatně :-)
Mám blbě wapitiho, roháče a otázku 21 tam jsme měla a

Autor: Bája | 23.05.2014 14:05
máte někdo ty výsledky ve větším rozlišení?z fotky poznám prd ;)

Autor: Pavel Černý | 23.05.2014 10:33
V Lysé jsem byl ve středu a v tom rozšířeném areálu jsem nějak vitrínu ke čtenářské soutěži přehlédl. Tak jsem teď využil ofocené výsledkové tabulky a kupodivu to mám bez chyby. Tak to už je asi vítězství a vyhraju už kulový :-)

Autor: Karel poslík | 22.05.2014 17:40
Nemá cenu diskutovat. Otázka 53 byla formulována zcela jasně a zákon 449 naprosto nezpochybnutelně definuje pojem zvěř. Pokud myšlenkové pochody zadavatele otázky jsou povýšeny nad zákon, je to naprosté diletantsví. S ohledem na skutečnost, že to bude jediná odchylka od vystavených odpovědí, které jsem se dopustil, hazím to za hlavu. Hned na začátku soutěže jsem předvídal , že k této situaci dojde, tak jako ostatně každý rok. Zdar Karel

Autor: Krejčí Karel | 22.05.2014 16:56
Mám pět chyb=2,45,53,56 a 64.Roháč je drobná zvěř-užitková?Handling jsem tipnul správně.Jako obvykle vyhraju kulový.....ne dvoják,brok.kozlici,kulovnici..Nechápu,tak jak jsou špatní,slepí,nekorektní rozhodčí na MS v hokeji 2014.Ale naši kluci už to musí dnes udržet,tento luxusní náskok 4:1.Málem to propásli 4:3.

Autor: strejda zajíc | 22.05.2014 16:03
Hodil jsem do fotek údajně správné odpovědi,jak je kamarád ofotil v Lysé.Č.72-opět šalamounská odpověď,jak jinak na blbě položenou otázku odpovědět,že?Č.53-roháč není zvěř,ale podle zadavatele otázky ano.A handling(46)obdobně.Čím se řídit,novým zkušebním řádem,platným od 1.4.2014,nebo starým?Řekl bych ale,že loni v tom byl větší bordel.Holt už to RR zmákla...:-)

Autor: martes | 20.05.2014 23:32
Nesoutěžím, ale všem tady ,,zdejším,,přeju výhru.Zdeněk

Autor: Václav Sládek | 20.05.2014 20:10
Držím všem pěsti.

Autor: Děda z lesa | 20.05.2014 14:18
Také věřím, že se dost "zdejších" myslivců vrátí z Lysé s nějakou zajímavou cenou.

Autor: Karel poslík | 20.05.2014 13:06
Hodně štěstí všem, kteří minulý týden poslali svůj odpovědní lístek. Už je to pouze v rukách osudu. Jedete tam někdo v pátek odpoledne "dohlédnout" na regulérnost losování? Zdar Karel

Autor: Jiří Janda | 15.05.2014 07:08
Ještě se vrátím k tolik diskutované otázce 53. Já se přikláním k odpovědi a.
To, že roháč není mezi zvěří, je pravda. Tady ale jde o mysliveckou mluvu a ta se vyvíjela a vyvíjí spousty let a některá literatura to i uvádí. Jedna z otázek je i na psíka mývalovitého (mývalovce kuního). Proč? Pokud vím, také není uveden v seznamu zvěře, nemá danou dobu lovu a přesto se loví. Rozhodl jsen se pro a. Přeji Všem hodně štěstí.

Autor: MichalLovec | 14.05.2014 23:23
K té 56 jsem vyčetl: Původně obýval všechny lesnaté oblasti severní Ameriky, Dnes už však žije je v lesích v hornaté západní části severní Ameriky a v některých velkých přírodních rezervacích.

Autor: Vrba Frantisek | 14.05.2014 22:56
Na rozdíl od Fesoje mám 33-b, vyhlášku jsem nenašel,ale sázím na rozdíl mezi chovatelem a držitelem. 53-c, Bo roháč není zvěř. a 56-a.V jednom z národních parků v USA chovají Wapiti jako původní druh,což jsem kdesi vyčetl.

Autor: MichalLovec | 14.05.2014 22:19
Díky :) Tak už mám všechno :)

Autor: Fesoj | 14.05.2014 22:12
Máš to dobře, už to tu bylo vysvětleno.

Autor: MichalLovec | 14.05.2014 18:59
Takže ta otázka 33 je C? :) a jak je to s tím Handlingem u té 46? :) já mám B...

Autor: Daldan | 14.05.2014 18:20
u té 33 je otázka podle platné legislativy a vzákoně je napsáno jménem a adresou, Bája zde dala i odkaz. Já se řídil tím co je v zákoně a né co je v některých knihách nebo někdo říkal. Není to první otázka u které jsme tady našli více odpovědí, ale v tomto případě jsem se řídil zákonem

Autor: Fesoj | 14.05.2014 15:45
Aleši, děkuji - co je psáno, to je dáno, pročež 33 opravuji na C.

Autor: Aleš Bečka | 14.05.2014 14:29
Otázka 45 je a) na 100% našel jsem fotku na netu a fotka je zrcadlově otočená, otázka č.33 je odpověď b) odkaz Vladimír Spejchal Dotkni se sokolnictví str.23- Jmenovka je destička nebo kroužek se jménem a telefonním číslem sokolníka.

Autor: Christa Frolková | 14.05.2014 14:23
Předpis č. 244/2002 Sb.---k otázce č.33 je dle vyhl.za C)
HLAVA I

LOVEČTÍ DRAVCI

§ 9

Bližší pokyny o používání loveckých dravců

(1) Lovecké dravce v sokolnictví mohou používat pouze osoby, které mají lovecký lístek, složily sokolnické zkoušky a používají lovecké dravce v souladu s právním předpisem na úseku ochrany přírody a krajiny.10)

(2) K lovu zvěře může být použit pouze takový lovecký dravec, který svým způsobem lovu a velikostí odpovídá druhu a velikosti lovené zvěře.

(3) Lovecký dravec musí být uvázán vždy za obě končetiny a během létání na volno nesmí být řemínky spojeny. Lovecký dravec musí být označen za účelem identifikace čitelnou jmenovkou chovatele s uvedením jeho adresy.

Autor: Fesoj | 14.05.2014 13:30
Jarmilko, co se týče té otázky č. 33, tam pozor - CHOVATEL nemusí být DRŽITEL. To, že je správně B, mi potvrdila dlouholetá známá sokolnice Olinka Ptáčková a jí na 100 % věřím ! U č. 45 - to si také opravím , dám A. U č. 51 - v praxi jsem se již víckrát setkal s tím, že zejména u "papalášů" vyvrhoval průvodce a střelec jenom převzal sáček s právem, ale myslivecky správný postup je B, nakonec odpovědi A a C se od sebe neliší. U č. 52 podle mne dýchánek je něco jiného než besedování, myslím, že besedovat mohou i koroptve. 53 - potápka roháč dnes opravdu není řazena mezi zvěř, ale kdoví, co chtějí autoři otázek slyšet, je to diskutabilní, ostatně 5 chyb je povoleno. 54 - hubertka u daňka není nic výjimečného, ale výjimečně /podle literatury, stejně jako srnec, může mít kelce. Nechávám tedy C, i když si nejsem jist, zda lze dančí kelce považovat za trofej. Otázka č. 59 - jak jsem již napsal, deerhoundy znám a lva mně v ničem nepřipomínají, navíc deerhound ani pudl nemají s dnešní myslivostí mnoho společného, proto dávám B. U č. 60 se samozřejmě jedná o A, tam jsem měl zbytečnou chybu, kterou musím opravit.
A plně souhlasím s tím, že když člověk něco napíše, měl by vědět proč, i když někdy uvažuje chybně.

Autor: MichalLovec | 14.05.2014 13:11
Do kdy to mám poslat? :) stačí ve čtvrtek doporučeně nebo jak? :) Posílám poprvé :)

Autor: Jarmila | 14.05.2014 12:49
:) bylo mi to blbé jen číst ty vaše skvělé příspěvky a nenapsat něco. :)

doufám že po soutěži se tu sejdeme opět v hojném počtu a budeme rozebírat všechny ty chytáky co na nás letos opět nachystali.

Tak Lovu zdar

Autor: ValíkVlastimil | 14.05.2014 11:38
Hele jak se Jarmilka rozepsala...☺☺☺

Autor: Jarmila | 14.05.2014 11:35
Zdravím všechny soutěživé :) myslivce - sokolníky - kynology :)

i já jsem se dala na odpovídání otázek a na konci jsem kontrolovala odpovědi zde , musím napsat že jsem jich několik opravila ale i některé jsem nechala tak jak jsem je napsala já, protože si za odpovědna tak nějak stojím, i když třeba mylně a ráda se pak dozvím jestli to bylo správné nebo ne.

nebudu zde vypisovat jak jsem odpovídala ale vezmu to podle příspěvku Fesoje a spíš napíšu v čem jsem se lišila :)

otázka 33: tak jak tu bylo již několikrát napsáno, podle zákona stačí jen jméno majitele a adresa, když se dělal tento zákon nebyly mobilní telefony takovou samozřejmostí

otázka 45: zde vůbec nevím na 100% tak jsem se přiklonila k většině (díky za to :) )

otázka 51: jak je psáno v řádu: Je zvykem, že lovec, který zvěř ulovil a vyvrhl, obdrží část vnitřností, tzv. "lovecké právo", za které se považuje srdce, plíce, játra, ledviny, slezina, průdušnice s hrtanem a jazyk, případně běl, kterou lze oddělit prsty. Je také zvykem, že pokud lovec zvěř sám nevyvrhne, nabídne lovecké právo tomu, kdo zvěř vyvrhl za něho. Tudíž je to vůle lovce - doprovod nebo dohledávač na to psané právo nemá, ale všichni víme jak to chodí mezi myslivci, takže zde jsem jednoznačně za C

otázka 52: zde jsem vynechala ty koroptve, o níchž se spíš dočítám že v 10ti případech mají dýchánek 1x besedují

otázka 53: ač jsem tomu nevěřila tak opravdu potápka roháč nepatří mezi zvěř, dočetla jsem se to v knížce Myslivost v obrazech. Tak pokud je položena otázka která ZVĚŘ troubí měli by uznat pouze C

otázka 54: tohle byl pro mne zapeklitý oříšek. Opět v knížce Myslivost v obrazech je napsáno: Daněk má pouze jednu trofej a to lebku s lopaty, daněk nemá kelce, vyjímečně má hubertku. Pokud má někdo kůži z daňka za trofej se to nepovažuje, musel by ji mít s hlavou, lopaty, spárky i paspárky, kelkou. Taková trofej se stejně posuzuje jako lebka a lopaty. Toť chytrá knížka - takže zde opravdu nevím.

otázka 59: u této jsem měla od začátku A, ale po diskusi zde na foru jsem dala C a to z důvodu: jedná se o úsloví, tedy takové nějaké přirovnání a to mě po zhlédnutí obrázku skotského jeleního psa utvrdilo v tom, že je to myšleno takto hlava je bojovná jako lev a zadek má štíhlý jako chrt. Nic jiného mě nenapadlo.

otázka 60: A o tom není pochyb

Hodně se zde spekulovalo o LODNÍKOVI - tak na toho jsem zvědavá já dala C ale čím dál tím víc si myslím že to mělo být B :)

Autor: Miloš Bartáček | 13.05.2014 21:18
Daldan, já myslím, že ty "trumpetisty" máš dobře.Roháč není zvěř

Autor: Bája | 13.05.2014 21:15
a ten pes , mně to teda nepřijde jako polský honič, nebo dle čeho soudíš Fesoji?

Autor: Bája | 13.05.2014 21:09
tady http://eagri.cz/public/web/mze/lesy/myslivost/legislativa/uplna-zneni/100051637.html

Autor: Bája | 13.05.2014 21:07
Daldane to s tím dravem máš 100% správně, je to tak i v zákoně, tady někde v diskuzi bude odkaz, já to měla nejdřív taky špatně ;)

Autor: Daldan | 13.05.2014 19:26
Fesoji shodujem se ve většině až v tom "zadku psa" tam jsem hadal jinak, u toho besedovaní jsem se přiklonil jen k zajíci a křálikovi. Pak ta jmenovka dravce, našel jsem, že má obsahovat jméno a adresu chovatele, ono příjde mi to i logické, protože kde je napsáno, že člověk musí mít telefón. A toho štýrského brakýře jsem našel na více stránkách, třeba na http://www.celysvet.cz/styrsky-brakyr.php že pochází z křížence hannoverského barváře a istrijského honiče. Ještě jsem dal u která zvěř troubí jenom jelena a losa, ale to mám asi špatně co. No nic už jsem to stejně odeslal takže děj se vůle boží

Autor: Fesoj | 13.05.2014 18:49
Tak se pokusím napsat, jak to vidím já. Tak jsem zvědav, v čem se budeme lišit . rozhodně si nemyslím, že bych měl úplně všechno správně, v některých otázkách vyloženě hádám, zejména ten "předek lva a zadek chrta" a ani ten druhý /vyfocený/ psí zadek mi nic neříká. A klobouk ? Podle Tripese by ho měli mít oba vždy, ovšem v praxi jsem při této příležitosti v místnosti nikoho s kloboukem na hlavě neviděl.

1c, 2a, 3b, 4a, 5b, 6b, 7a, 8c, 9a, 10b, 11b, 12c, 13b, 14b, 15a, 16c, 17c, 18b, 19b, 20c, 21c, 22c, 23a, 24a, 25b, 26c, 27b, 28c, 29a, 30b, 31c, 32b, 33c, 34c, 35b, 36a, 37a, 38b, 39c, 40a, 41c, 42c, 43a, 44a, 45a, 46b, 47a, 48c, 49b, 50a, 51b, 52c, 53a, 54c, 55b, 56b, 57c, 58b, 59b, 60a, 61a, 62c, 63b, 64c, 65a, 66c, 67b, 68c, 69c, 70c, 71b, 72b, 73c, 74a, 75b, 76b, 77c, 78a, 79b, 80c.

Autor: MichalLovec | 13.05.2014 17:46
Já vím, ale konkrétně u 21, 33, 53 a 59 docela váhám mezi svými a těmi co jsou tady vyplněny :)

Autor: Bája | 13.05.2014 17:42
Michale pokud se podíváš níž jsou tu všechny odpověďi ;)

Autor: MichalLovec | 13.05.2014 14:40
Zdravím vás,
já si nejsem jist s otázkamy čílslo 15,21,33,47,53,56,59,66...máte někdo nějaké návrhy prosím moc by mi to pomohlo :)

Autor: Bája | 12.05.2014 19:57
Irone díky moc ;)

Autor: Iron | 12.05.2014 19:40
75 je b....Císařský patent Františka Josefa I. č. 154/1849 ř. z.

Roku 1848 došlo vlivem zrušení poddanství a osvobození půdy od feudálních břemen k výrazným
sociálním a majetkovým změnám. Zemědělci byli zbaveni robotní povinnosti a půda se stala jejich
výlučným vlastnictvím. Myslivecká legislativa byla nucena na tyto změny rovněž reagovat. Dne 7.
března 1849 byl vydán císařský patent č. 154.[86]

Autor: Iron | 12.05.2014 19:37
73 je C.....Nařízení Českého sněmu z roku 1573 Český sněm vydal v roce 1573 nařízení, které pojednávalo o ochraně zvěře, a které
současně vymezovalo oprávnění k výkonu myslivosti Vach et al. (1997).
V následujícím období byla vydávána některá dílčí omezení. V roce 1602 český sněm vydal zákaz lovu laní na dobu 2 let, lov jelena
byl zakázán mezi Hromnicemi (únor) a svátky svatodušními(červen, tzv. Landtagsschlusse.Podle usnesení zemského sněmu z 10.
května 1681, zajíci a koroptve se nesměli lovit od počátku postu v únoru až do sv. Jiljí, tj. do 1. září. Novák (1996).

Autor: Bája | 12.05.2014 16:21
Může mi někdo poradit odkud jste čerpali k otázce č 73 a 75, případně i odkaz?díky moc.

Autor: Krejčí Karel | 12.05.2014 11:49
Č.79b)

Autor: mladý myslivec | 11.05.2014 19:33
chtěl bych se zeptat jestli by jste my neporadily otázku č.79

Autor: mladý myslivec | 11.05.2014 11:14
s tou 65. souhlasím tu sem taky našel

Autor: mladý myslivec | 11.05.2014 11:13
můžu se zeptat na otázku 54 víte sem mladý myslivec a nenapadá co by měl za trofeje napadá mě(c) ale nejsem si jistý

Autor: Krejčí Karel | 10.05.2014 08:18
Absolutně jasnou odpověď na č.65 jsem našel v knize Lovecké zbraně v Čechách,že bratři Jan a H.Štifter byli pražští puškaři.
Šumavský básník byl ale Adalbert Štifter.
Nejasné mám otázky č. 2,8,12,13,15,17,18,21,22,23,33,38,45,46,47,48,56,59,64,66,68,71,72,73 a 75.Rozpište se o nich.Díky K.

Autor: Fido z Řáholce | 09.05.2014 17:56
Díky kolegové za nápovědu k otázce 65.

Autor: Děda z lesa | 09.05.2014 13:15
Omluva - z mého Šiflera se vyklubal Adalbert, i já už matu...

Autor: Daldan | 09.05.2014 13:12
Děkuju za tu 21, tam jsem se přepsal a ten Jan Stifter, našel jsem to stejně jako Martin

Autor: Martin | 09.05.2014 13:01
Jan Stifter byl známý pražský puškař. viz : http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivecke-zabavy/2009/Myslivecke-zabavy-03---2009/Z-dejin-lovu-a-ceskeho-puskarstvi.aspx

Autor: Děda z lesa | 09.05.2014 12:56
Stifter (1805-1868) - nejvýznamnější představitel německy psané literatury, zejména z oblasti Šumavy.

Autor: Fido z Řáholce | 09.05.2014 12:05
Daldane, otázka 65 Jan Stifter. Kde je uvedeno, že to byl puškař, já jej jako puškaře nenašel. Spíše to ukazuje na to b.

Autor: Hardy | 09.05.2014 09:39
Daldane, u té otázky č. 21 mám c). Už se to tu také řešilo. A otázka č. 46 s handlingem je opravdu nejednoznačná. Podle různých výkladů mohou být správně b) i c), záleží jaký výklad má za správný redakce časopisu Myslivost.

Autor: Daldan | 08.05.2014 18:18
děkuji za doplnění, některé jsem vůbec nevěděl, u některých jsem váhal

Autor: evuskap | 08.05.2014 17:37
Daldan: s odpověďmi jsem na tom stejně a to co ti chybí by mělo být 15)a, 25)b, 44)a, 48)c, 50)a, 53)c, 54)c, 59)b, 77)c. Tak všem hodně štěstí při losování.

Autor: Děda z lesa | 08.05.2014 16:50
Konečně se našla dobrá duše - teď se mohou rozporovat případné chybné odpovědi.
Přeji všem zúčastněným štěstí při losování, vloni jich bylo několik zdejších.

Autor: Daldan | 08.05.2014 15:28
Takže s odpovědmi jsem na tom zatím nasledovně
1)c 2)a 3)b 4)a 5)b 6)b 7)a 8)c 9)a 10)b 11)b 12)c 13)b 14)b 15)? 16)c 17)c 18)b 19)b 20)c 21)a 22)c 23)a 24)a 25)? 26)c 27)b 28)c 29)a 30)b 31)c 32)b 33)c 34)c 35)b 36)a 37)a 38)b 39)c 40)a 41)c 42)c 43)a 44)? 45)a 46)b 47)a 48)? 49)b 50)? 51)b 52)b 53)? 54)? 55)b 56)b 57)c 58)b 59)? 60)a 61)a 62)c 63)b 64)c 65)a 66)c 67)b 68)c 69)c 70)c 71)b 72)b 73)c 74)a 75)b 76)b 77)? 78)a 79)b 80)c

Autor: radekbartik | 07.05.2014 10:28
Hardy diky za info, to tema prochazim a kontroluji s tim co jiz mam, ale nektere ty otazky jsou fakt dost nejednoznacne...
jsem zvedav jak se pak budou obhajovat vysledky resp. reseni, pokud jak tu nekteri napsali nasli u nektere otazky v ruzne literature v podstate vsechny tri moznosti jako spravne :-(

Autor: Hardy | 07.05.2014 09:22
Otázka č. 68 se tu již řešila a odpověď je c)
otázka č. 52 se tu také již mnohokrát řešila. Byly tu názory pro možnosti b) i c).
Stejně tak se tu psalo i o otázce č. 45.
Otázka č. 42 je v zákoně a z toho mi vychází možnost c).
A k otázce č. 13 jsem někde našel, že by to mohlo být b), ale v tom si nejsem jist.

Autor: Berkut | 07.05.2014 06:58
Lodník 66c):
Hlavními aktéry parforsních honů byli tzv. pikéři a "smečkovůdci", psovodi, čili "valet des chiens", všichni jízdní. Kromě nich tu bylo deset myslivců pěších a několik "lodníků" pro hon na rybnících.
Zdroj:
http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivecke-zabavy/2005/Myslivecke-zabavy-05---2005/Slavne-parforsni-hony-probihaly-za-Cerninu-na-Jemc.aspx

Autor: radekbartik | 06.05.2014 22:15
Tak kromě těch otázek, které jsou značně nejisté tapu nad 13,42,45,52 a 68, poradíte prosím, díky

Autor: Daldan | 06.05.2014 15:54
K tomu wapitimu jsem našel jeden článek kde se píše o původu Severní Amerika a v druhém, že původné žili daleko na sibiři a teď babo raď

Autor: Hardy | 06.05.2014 07:53
Strejdo díky díky, u té otázky č. 76 jsem se přehlédl a psal jsem nejvyšší výkon :)
Ta otázka č. 46 už tu byla mnohokrát řešena, jsou tu názory pro možnosti b) či c).
A u tého wapitiho jsem našel článek, že je původním obyvytelem Severní Ameriky. Nic jiného jsem nenašel, tak jsem to tak bral...

Autor: Fesoj | 05.05.2014 22:26
Skotský jelení pes - deerhound - je taková subtilnější verze irského vlkodava, řadí se mezi chrty, ale že by mi jeho předek připomínal lva, to ani náhodou. Koukám na něj denně, sousedka je chová. Nabízí se ten pudl ve střihu "en lion", ale právě proto, že se to tak nabízí a navíc to nemá s myslivostí mnoho společného, dávám jelena. A s tím wapiti - taky jsem někde četl, že pochází z Asie a že má - i stavbou a členěním paroží - hodně společného se sibiřským maralem.

Autor: Martin | 05.05.2014 21:08
Jinak jsem všude u jelena Wapity našel původze severní ameriky a kanady odtud taky název Cervus canadensis. Ale je možné, že se mýlím.

Autor: Martin | 05.05.2014 20:55
já pořád nevím s otázkou 59. podle me to bude ten jelen ale zas přemýšlím o tom skotském psovi. Co myslíte?

Autor: strejda zajíc | 05.05.2014 20:12
Hardy,u té otázky č.56:jeleni r.Cervus pochází z Eurazie a i když se nyní tvrdí,že wapiti má blíž k sikovi než k C.elaphus,údajně přišel přes Beringáč do Ameriky.Tak jsem to někde vyčetl.
46?podle nových řádu to bude "c".
Č.76-nahlédni do balistických tabulek(tedy,pokud jsi se nepřeklepl.)
Uvidíš,kolik kamarádů i "kamarádů" to s potěšením tady opíše,aniž by se obtěžovali cokoliv hledat,číst nebo aspoň přemýšlet.:-)))
Karle 321teď:máš v tom poněkud hokej,projeď si alespoň příspěvky níže napsané....

Autor: karel321456987 | 05.05.2014 19:51
mam navrhy na nektery otazky např. přitelkyne je soudkyne a 71 je urco B, nebo mam 80c,78a,77c,76b,75a,74a,72a,71b,70c,79c,68c,65b,61a,60a,59b,58b,57c,56a,55b,53b?,52b,51b,50b,49b,48b,47b,46b. ale potrebuju poradit s 79,73,67,66,64,63,

Autor: Hardy | 05.05.2014 19:32
Tak někdo to už stihl opsat, strejda má asi pravdu, pomožme si v nejasných otázkách :)

Autor: Bája | 05.05.2014 19:19
Kateřino-otázku tam mají položenou- na zkouškách retrívrů se zkouší...-na klubových zkouškách ještě handling je, takže já dám navádění psa na aport.

Autor: Bája | 05.05.2014 19:11
Jen se chci ujistit, 31c, 35b, 40a, 41c, 42c je to tak?

Autor: Libor Nesvadba | 05.05.2014 14:32
teď jsem se díval do zákona o myslivosti a otázka 72 je opravdu B. Je tm pěkně popořadě vyjmenováno komplet B

Autor: Libor Nesvadba | 05.05.2014 14:26
49 hlásil Strejda zajíc níže, že on s medvědem :-), 59 je podle mě starý jelen a 63 rovněž Strejda zajíc potvrdil, že Veliz. :-))) Hodně štěstí všem při losování :-)

Autor: Jiří | 05.05.2014 13:39
Poprosil bych o odpovědi na otázky číslo: 49, 59, 63. Díky

Autor: Kateřina | 05.05.2014 10:49
72 píšu b) vše je zvěř, kterou nelze lovit a je v seznamu zvláště chráněných zvířat
co 53)a??? ale potápka není zvěř, přesto toto v myslivecné mluvě je...nevím

Autor: Kateřina | 05.05.2014 10:41
Co máte 48,56,59,76?

Autor: Kateřina | 05.05.2014 10:40
Zdravím všechny a dovoluji si také přispět se svou troškou do mlýna:-)
44 a)na obrázku je flat coated retriever
66 c)dříve naháněli jeleny do tůní a tam je lovili, kolega to našel v nějaké knížce, ještě ověřím v jaké
46 handling je navádění psa na aport, ale!! v nových řádech ke zkouškám toto již není, ale v soutěžích se to může objevit (pro lov. upotřebitelnost tam musí být disciplíny dle zkuš.řádu, ale možno doplnit třeba handling)..a teď babo raď

Autor: ¨Dafino | 05.05.2014 09:21
mám A)

Autor: Martin | 05.05.2014 09:10
A co otázka 44, s tím hafanem si nejsem nějak jist. Ohař nebo přinašeč?

Autor: JindraLipník | 04.05.2014 20:02
psík mývalovitý-uloven 8.12.1963 u obce Osoblaha.(1000 let myslivosti J.aE.Andreskovi)č.53 parádní chyták potápka roháč je mysliveckou řečí popisována,ale není zvěří v smyslu zákona o myslivosti podobně jako bekasina otavní nebo kvíčala.

Autor: Bája | 04.05.2014 19:32
jinak v encyklopedii myslivosti se potápka do zvěře řadí, takže si správnou odpovědí jistá opravdu nejsem.

Autor: Bája | 04.05.2014 18:59
osoblaha je přímo tady zmíněná ;) http://www.detmarovice.cz/Spolky/Myslivci.pdf

Autor: Martin | 04.05.2014 18:50
Kuna lesní, neboli medovka :-)

Autor: ¨Dafino | 04.05.2014 18:37
U č. 67 co jsem našel na netu, tak to má být Severní Morava a to vychází na obec Osoblaha.
U č.66 jsem našel, že se tak označoval pes, který vanášel lana z lodí na břeh, ale o kachnách žádná zmínka.
A co u č. 50 - na medu bych si dal dle jejich výběru pouze méďu, ostatní by moc dobře nechutnalo :-))))

Autor: Libor Nesvadba | 04.05.2014 18:23
no jo, roháč není zvěř!! Ještěže tady myslí více hlav :-))
Přátelé už otravuji naposled... kdy byl střelen první psík v ČR? Otázka 67.

Autor: Martin | 04.05.2014 17:58
Handling je buď vynášení kachny z divoké vody nebo navádění na aport. Mohu se zeptat, kde byl u nas uloven první psík mývalovitý?

Autor: Bája | 04.05.2014 16:08
K tomu handlingu mi to napsala kamarádka, která chová retrívry takto cituji:
V novych radech na oms zkouskach jsou rady dle slidicu. Na klubovych zkouskach handling jeste je. Od pristiho roku budou zkousky stejne jako na oms jiz letos. Tzn., ze handling na vystave neni. Nezamenuj to s profihandlingem-vystavovani. Na zkouskach je to vyslani psa na urcity kus zvere pro aport

Autor: Ka-il | 04.05.2014 15:58
A jinak bohužel najdeme hned několik otázek, kdy jsou různé prameny - nejčastěji starší literatura a Penzum proti sobě... Můžeme se podívat na na první pohled jednoduchý 48. ceremoniál pasování a přijímání mezi myslivce, kde není v penzu o klobouku ani slovo a na zde uvedených obrázcích ho přítomní nemají... Sekundárně i 54. počet trofejí z daňka - v penzu není daněk uveden jako zvěř mající kelce, to samé se dá říci i o hubertce... U daňka se zde můžeme dočíst, že trofejí jsou parohy (lopaty).. a šmitec,... taky že "kůže spárkaté zvěře je trofejí jen tehdy, je-li u ní hlava, běhy, ocasní partie, chybí-li některé části, jde o předložku..." Z toho by se dalo odvodit, že kůže tvoří pořád jediný celek s hlavou, tedy i s lopatami, ne... Jednoznačný rozpor se pramenem níže uvedeným (Mysl. zvyky a tradice, 1973) O otázce č. 52., tedy rozdílech ve výkladu "besedování" se již píše níže... Diskutabilní je i 46. záležitost disciplíny "handling", který je u retrieverů naváděním na aport, avšak nikde v nových zkušebních řádech není jako disciplína výslovně uveden... Tedy možná špatně položená otázka, co??? 66. Lodník??? To už je jenom třešnička na dortu... A jak už zmiňuji níže potápku roháče, zařazení mezi zvěř je samozřejmě logicky i klíčem k otázce č. 72 :-)

Autor: Ka-il | 04.05.2014 15:21
Potápka roháč není zařazena mezi zvěř. Pouze los a jelen. :-)

Autor: Vladimír Zavadil | 04.05.2014 13:16
Otázka č. 54 trofeje z daňka: Vach a Kovařík - Mysl. zvyky a tradice, 1973:
Lebka s parožím, daňčina - vyčiněná kůže, kelce (může mít i daněk), hubertka (může mít i daněk) takže 4 možné trofeje!

Otázka č. 59: b) starý jelen z časopisu lovu zdar, článek o starých jelenech

Autor: Daldan | 04.05.2014 13:02
K otázce č. 74 protože v našem sdružení náš rodiný klan pořádá už po několik let myslivecké plesy a na těch platíme poplatek OSA vždy. Konzultoval jsem to a mělo by to být to samé, důležité tam je živá hudba a účast široké veřejnosti takže by to mělo být A

Autor: Kamen53 | 04.05.2014 12:12
RE Krejčí Karel: můžu seš zeptat kde je možné toto najít

Autor: Krejčí Karel | 04.05.2014 11:41
Dám č.59c)Malá knížka-Myslivecké zvyky a tradice,Lovecké praktikum.

Autor: Kamen53 | 04.05.2014 11:06
Jak to vidíte s otázkou 59?

Autor: Karel Nusl | 03.05.2014 22:33
73 - c, našel jsem to v nějaké práci - internet je věc. 74 - podle mne a, jednou jsme něco pořádali a takhle to muselo být. 78 - Lead - olovo takže za a. Abych jen neopisoval :-). Lodníka netuším dávám psa.

Autor: Libor Nesvadba | 03.05.2014 21:23
č.66 Našel jsem na NETu o drobném psíkovi zvaném šiperka, který je nazýván "malý lodník",ale námořníci ho používali spíš k lovu krys na lodi, než k lovu kachen :-). Tak nevím, ale asi se přikloním k jelenímu vodnímu myslivci.
Přátelé, nějak se nemůžu dopídit odpovědí 73 a 74 a 78 Díky.LN

Autor: strejda zajíc | 03.05.2014 21:09
Kdo čte Myslivost od A po Z,nemusel otázku 71 nikde hledat,v č.3/2014 na str.101 v soudničce "Co se všechno může stát-Tajná zpráva" je to napísané.
S lodníkem jsem taky na nule,v některém starším čísle Myslivosti bylo o vodním lovu cosi psáno,nemůžu to ale najít(asi jsem málo a špatně hledal).

Autor: JindraLipník | 03.05.2014 20:32
č.71 jsem konzultoval s pracovníky dvou pověřených obcí oba shodně tvrdí,že musí na základě vydaného judikátu tuším,že nejvyšším soudem.Spor na šumpersku s nějakým ekologickým hnutím.č.66 nádhera a perla,která se může hrdě postavit vedle bujníka a bačkůrek.Vodní honba se opravdu na jelení zvěř prováděla.Jak jsem se dočetl v stará oboře na Hluboké je dodnes rybník,který se nazývá wassejagd.Že by se tak říkalo nějaké skupině myslivců jsem nezistil.K případné odpovědi B.Našel jsem psy různé jako:věžníka,sledníka,vyžle,podchrtie,veverčníka,psa běhavého,líhavého,pod krahujce,krevního.bobrového a jiné,ale lodníka žádného.Okolo husí taky nic.N o a aby toho nebylo málo,ještě to trochu zamotám.Otázka č.52 pro mě jasné B.Viz.česká mysl.mluva-J.Sekera 1972,mluva myslivecké-1999 Kovařík-Rakušan.A teď pozor:mysl.mluva-2007 Rakušan část slovník:besedovat-o ptácích hrabavých a zajících době honcování.Ale v te samé knížce u jednotlivých kapitol besedují už zase jenom zajíci a králíci a koroptve se spořádaně vrací k svým dýchánkám.A teď babo raď (přispívající dámy nechť poslední větu prosím neberou doslova).

Autor: Bája | 03.05.2014 15:29
díky za roháče, lodníka nevím.nemám ani tucha :/

Autor: Miloš Bartáček | 03.05.2014 15:18
A co ten lodník? To všicni mají nebo nikdo z nás neví?

Autor: ¨Dafino | 03.05.2014 15:14
Nejsem Libor, ale roháč - myslivecká mluva Kovařík, Rakušan 1994 str.46 - skřehotavě vloá, troubí.

Autor: Miloš Bartáček | 03.05.2014 15:14
Bája-http://eagri.cz/public/web/mze/lesy/myslivost/legislativa/uplna-zneni/100051637.html
a roháč -Mysl.mluva Kovařík-Rakušan

Autor: Bája | 03.05.2014 14:48
libore-roháče jsem našla jen na internetu, že troubí, našel jsi to někde v knížce?

Autor: František Dušák | 03.05.2014 11:58
Re:Hamin
Už je judikát, že informace musí být poskytnuty dle zákona o právu na informace o životním prostředí. Až budu mít chvíli, tak poskytnu číslo judikátu.

Autor: Daldan | 03.05.2014 11:53
Matěji 4 je A je to snad doslova stejně napsáno v penzu, 20 je c, poplet sis s to s oborou, je to taky v penzu a s tou jmenovkou jsem našel, že má obsahovat jméno a adresu takže c. S druhou polovinou zatím bojuju tak uvidíme

Autor: Libor Nesvadba | 03.05.2014 11:41
Přátelé, taky se morduji s otázkami... mimochodem za všechny předplatitele ve sdružení :-)). U 53. jsem vyčetl, že troubí i roháč a 54.C - paroží, kelka a případně hubertka...

Autor: hamin | 03.05.2014 11:10
otázka 54 - mohlo by být c, trofej - parohy, deka a hubertka - je možno? U otázky 71/a prosím potvrdit, nebo vyvrátit

Autor: Bája | 03.05.2014 09:06
Miloši jak to že 33 není B?
Já našla o jmenovce jen tohle: Jmenovka je hliníková nebo plastová destička nasunutá na chvatové poutko nebo přivázaná pomocí koženého řemínku na pařát dravce. Je na ní adresa nebo telefonní číslo na sokolníka. Pokud dravec ulétne a někdo jej najde, může pak zjistit sokolníka a ptáka mu předat nebo mu alespoň sdělit jeho osud.
čili mi to sedí na B) jaká je tedy správná odpověď?

Autor: Miloš Bartáček | 02.05.2014 23:11
Je to jak píše strejda zajíc a ještě si myslím, že č.4není B a č.33 taky není B.A ta č.24 si myslím, že z nabízených možností je A.
A co 74 a 66 ten lodník?Ví někdo?

Autor: strejda zajíc | 02.05.2014 22:26
Matěji,k té otázce č.15-pozorně si přečti článek v Myslivosti č.3/2014 o sokolnickém festivalu v Kataru(str.71).U otázek č.20,25,28 nahlédni znova do zákona o myslivosti.U otázky č.24 se nabízí a),ale...zákon říká:"...HS...musí přednostně umožnit ÚČAST NA UŽÍVÁNÍ HONITBY svému členovi....k této přednosti je povinno přihlížet i při rozhodování o pronájmu honitby.... "A tak se ptám,zda "účast na užívání honitby "je to samé jako pronájem honitby.Kdo má lepší právní vědomí,jak já,poradí?

Autor: Roman Herold | 02.05.2014 22:07
Matěji 13b

Autor: ¨Dafino | 02.05.2014 16:10
53 A), 52 b) - mluva od Kovaříka,
netuším - 59, 66,

Autor: Miloš Bartáček | 02.05.2014 15:39
No já si myslím, že když se hrabaví drží pohromadě, je to dýchánek.Konkrétně tedy koroptve, když jsou pohromadě tam kde nocují.Za mých mladých let to bývalo pobytové znamení.

Autor: Pospisil Matěj | 02.05.2014 15:37
Tak sem hodím první část mých odpovědí :) Tak schválně, jak mi je ohodnotíte???!! :)1.C 2.A 3.B 4.B 5.B 6.b 7.A 8.C 9.A 10.B 11.B 12.C 13.nemám 14.B 15.B 16.C 17.C 18.B 19.B 20.A 21.C 22.C 23.A 24.A 25.A 26.C 27.B 28.B 29.A 30.B 31.C 32.B 33.B 34.C 35.B 36.A 37.A 38.B 39.C 40.A
Kdo dá tu druhou polovinu?? :D

Autor: Pospisil Matěj | 02.05.2014 15:24
Ta 53, 54, má to někdo někde nalezené?? s troubením mám Bčko jen jelen a ty trofeje z daňka, je jen lebka s parožím, nebo i deka??? Dík

Autor: Pospisil Matěj | 02.05.2014 15:22
Hardy: Bája, Penzum vydání květen 09, skupina I. Slovní, str. 83, BESEDOVAT = držet se pohromadě (o ptácích hrabavých nebo o zajících v době honcování) je to tam :)

Autor: Bája | 02.05.2014 15:04
Martine já to mám takto 44a , 52b, 53c,74a u ostatních váhám.

Autor: Bája | 02.05.2014 14:52
poradí mi někdo s 59?

Autor: Bája | 02.05.2014 14:51
jinak soška je tyč podepírající tenata ;)

Autor: Bája | 02.05.2014 14:46
Matěji, můžu vědět, kde v penzu jsi to našel?já ho prošla a nic, našla jsme jen že besedují zajíci a králíci.

Autor: Martin | 02.05.2014 14:10
Potreboval bych otazky: 44,52,53,54,59,66,71,72,74.ostatni jakz taks snad ano.Takze rad pomohu.

Autor: Martin | 02.05.2014 14:08
Hardy,trrier byl uznan FCI v roce 1963 a fousek 1964.takze fousek je spravne.

Autor: Děda z lesa | 02.05.2014 14:01
Sice jsem toto vlákno vyprovokoval, ale netušil jsem, že skoro vše bude o psech a sokolnictví...
Kynologie je moje slabina, maximálně vím, že sudlík je ostnosrstý ohař, ale pevně doufám, že se zde najde několik mysliveckých bardů, kteří zde zveřejní všech 80 správně zodpovězených otázek k případné konzultaci.
Nebo se projeví typická česká vlastnost, rozšířená i mezi myslivci ?

Autor: Pospisil Matěj | 02.05.2014 13:51
Hardy: ne střelc může nabídnout, ale právo náleží střelci, popřípadě tomu, kdy zvěř vyvrhuje ( průvodce) takže B

Autor: Pospisil Matěj | 02.05.2014 13:50
52. je c, viz. penzum besedování zajíci a hrabaví :) já bych potřeboval pomoct s 54řkou, je to A nebo B??? a potom lodník ?? jinák 64 sudlík je C, ohař s hrubou srstí, viz. penzum :D dík M

Autor: Hardy | 02.05.2014 13:47
A dále se budu možná ptát asi hloupě a hledám v tom určité záludnosti, ale u otázky č. 51 mám také trochu nejasnosti. Myslivecký řád ve svém čl. 73 uvádí: "Je zvykem, že lovec, který zvěř ulovil a vyvrhl, obdrží část vnitřností, tzv. "lovecké právo", za které se považuje srdce, plíce, játra, ledviny, slezina, průdušnice s hrtanem a jazyk, případně běl, kterou lze oddělit prsty. Je také zvykem, že pokud lovec zvěř sám nevyvrhne, nabídne lovecké právo tomu, kdo zvěř vyvrhl za něho."
Což mi vlastně vychází, že je na libovůli střelce, jak se rozhodne. Ale já žiju v tom domnění, že to prostě patří tomu, kdo to vyvrhne.

Autor: Hardy | 02.05.2014 13:30
67b), 71b), 73c).
Otázku č. 66 bohužel zatím nevím. Dále mi z těch názvů nejsou známé soška a sudlík.
A dále mi je hodně nejasná otázka č. 72. Vždyť v seznamu se nachází tam všechny uvedení savci. v tom a) jsou kriticky ohrožené a v těch dalších možnostech jsou druhy silně ohrožené. Ale v seznamu zvláště chráněných druhů živočichů jsou všechny. Tak nevím...
A pak asi docela otázka č. 47) ani jedno z těchto plemen nemělo uznaný standard v roce 1964, fousek byl v roce 1963, teriér 1968 a vlčák 1989. Ale vychází mi z data blízkosti ten fousek.

Autor: Kamen53 | 02.05.2014 11:37
Potřeboval bych otázky 66, 67, 71, 73

Autor: Kamen53 | 02.05.2014 11:35
Jaromír Kovařík, Ctirad Rakušan Myslivecká mluva, bohužel nevim jak je to s tou koroptví

Autor: Ivuche | 02.05.2014 10:42
Kamen53 -. díky, já našla jenom ty zajíce :-) můžu se zeptat z jaké knížky to bylo? Díky

Autor: Kamen53 | 02.05.2014 10:14
Ivuche: 52) v knížce jsem našel že besedují jak zajíci tak králíci, tak bych tvrdil že a) to nebude, 68c), 30b)

Autor: Martin | 02.05.2014 09:29
Tato třetí část otázek mi dává nějak zabrat :-)

Autor: Miloš Bartáček | 01.05.2014 20:04
Říká někomu něco otázka č.66-lodník?

Autor: radekbartik | 30.04.2014 22:29
Díky strejdo:-) mate jistotu u 59 u 13 nevím jestli odlétá s kořistí od nebo k sokolnikovi

Autor: Ivuche | 30.04.2014 21:20
52a), 59c?), 67b), 68?, 71?, 73c), 74?, 75b....
a u 30 mám b...

Autor: Kamen53 | 30.04.2014 16:46
Chtěl bych se jen ujistit je u otázky 46b) 52b)?

Autor: strejda zajíc | 30.04.2014 11:30
Radku,já a medvěd,Velíz a pražský puškař.

Autor: radekbartik | 30.04.2014 07:38
Zdravím taky jsem se chvíli zabýval řešením otázek a nějak se mi nedaří najít jasnou odpověď na otázku kdo byl Jan Stifter, další otázka na kterou jsem zatím nenašel jasnou odpověď je jaké lovecké sídliště bylo předchůdcem Křivoklátu. Díky za případné objasnění. Další nejasnosti přijdou:-) Např. otázka, která zvířata se v lidové mluvě označují stejně...

Autor: Krejčí Karel | 25.04.2014 09:59
Píši 25b)30c)Ale co otázky č.52,59,67,68,71,73,74,75,?

Autor: KOVAR VLADIMIR | 25.04.2014 08:25
LADA
DOBRY DEN,MUZETE MI NEKDO PORADIT S OTAZKOU 30 A 25?
DIKY

Autor: Krejčí Karel | 24.04.2014 14:35
Tipuji 35b),36a)

Autor: Jiří | 24.04.2014 13:18
Zdravím, chtěl bych poprosit o rady u otázek č. 35 a 36. Děkuji mnohokrát.

Autor: Martin | 23.04.2014 19:18
22 c), 43 a)

Autor: Kamen53 | 23.04.2014 17:05
Prosím o radu u otázky 22 a 43. 22 podle zákona a vylučovací metodou jsem usoudil, že by to mohlo být b). U 43 vůbec netuším.

Autor: Eva | 17.04.2014 18:55
Kumbera - Výcvik loveckých dravců

Autor: Vrba Frantisek | 17.04.2014 17:29
Hardy otázka 26 c-Žalman,Základy myslivosti str 507.Evo dik za ot.32.O jakou knihu jde?

Autor: Martin | 17.04.2014 09:38
Jo jasně, 17 je za c, tam jsem se překoukl. Tam je to celkem jasné.

Autor: Hardy | 16.04.2014 20:33
Tak u dvou otázek si myslím, že je to jinak. U otázky č. 17 je to s největší pravděpodobností c). No a otázku č. 21 jsem tu již zmiňoval, zde si myslím, že je to také c).

Autor: Martin | 16.04.2014 18:30
Potřeboval bych si ujistit pár otázek, kde si sice myslím, že to vím, ale pochybnost je :-). takže 17 a), 18b) 21 a), 41 c), 42 c), 44a), 45a)

Autor: Eva | 16.04.2014 09:17
Děkuji za radu a u otázky č.26 je to C, otázka č.32 B (bylo to v knize o sokolnictví)

Autor: Hardy | 16.04.2014 07:57
Já bych potřeboval pomoci s otázkami č. 26 a č. 32. Odpověď na tyto otázky jsem hledal hodně dlouho a prošel i nějaké ty knihy, nejčastěji však na internetu, ale nikde se mi danou odpověď nepodařilo najít. Děkuji mnohokrát

Autor: Hardy | 16.04.2014 07:54
U otázky č. 21 si myslím, že to je c), jelikož v § 41 zákona o myslivosti je uvedeno: "Provedením lovu orgán státní správy myslivosti pověří uživatele honitby, v jejímž obvodu jsou nehonební pozemky, popřípadě uživatele nejbližší honitby, kterému také patří ulovená zvěř; v katastrálních územích, v nichž není žádný honební pozemek, pověří osoby, které mají platné lovecké lístky; ulovená zvěř patří těmto osobám." A jelikož otázka zní "při povolení lovu na nehonebním pozemku v katastrálním území, kde neleží žádný honební pozemek", směřuje mi to právě na to c)
Otázka 23 je určitě a). Je to stanoveno v § 210 odst. 1 písm. b) zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s § 14 odst. 2 téhož zákona.
A u otázky č. 24 si také myslim, že je to a), jak je stanoveno v § 32 odst. 2 zák. č. 449/2001 Sb., o myslivosti, kde je uvedeno: "okud honební společenstvo užívá honitbu na vlastní účet, je povinno přednostně před dalšími osobami umožnit účast na užívání honitby svým členům. K této přednosti je povinno přihlížet i při rozhodnutí o pronájmu honitby."

Autor: Eva | 15.04.2014 13:36
u otázky č. 44 si také myslím,že je to A.

Autor: Martin | 15.04.2014 09:56
Otázka 23 si myslím že je a)

Autor: Eva | 15.04.2014 09:52
Dobrý den, může někdo poradit s otázkou č.21, 23, 24 ? Myslím si,že 21 = a, 23 = c, 24 = a. Ale nevím to jistě. Děkuji.

Autor: Vrba Frantisek | 10.04.2014 22:57
44 spiš a,na ohaře se mně zdá trochu při těle,ale jistý si nejsem.V minulosti pocházeli fotky psů vesměs z přílohy Náš pes,ale letos se nedaří je najít

Autor: Hardy | 10.04.2014 08:13
Já ty psy vidím stejně. Akorát u otázky č. 44 si nejsem jistý.

Autor: Krejčí Karel | 08.04.2014 17:20
Tipuji psy takto:
38=b)otterhound
44=b)ohař
45=a)bavorák

Autor: Martin | 08.04.2014 08:47
Přátelé, chtěl jsem se zeptat. Myslivost jsem půjčil bratrovi a soutěž jsem si zatím černobíle okopíroval. Bohužel kvalita tisku se podepsala na kvalitě fotografií pejsků a tak si nejsem jistý plemenem u otázky 44 - mám jen nějakého hodně znetvořeného pejska. Je to Německý ohař nebo retrievr? Děkuji.

Autor: Radek Chadim | 01.04.2014 19:28
Hop do dalšího měsíce.

Autor: Děda z lesa | 31.03.2014 22:07
Vzhledem k nedostatku sokolů a tím i jeho ceně se dnes cvičí jen ke krouživému čekání (eliminace ztráty vzácného dravce) - 37 a).

Autor: Jiří Víšek | 31.03.2014 20:16
Tak a je tu druhá várka otázek. A hned si nevím rady, s otázkou 37, na více stránkách jsem našel že se Sokol stěhovavý cvičí jak ke krouživému čekání, tak k lovu z pěsti. Co myslíte? Co je správně?

Autor: Fesoj | 13.03.2014 08:15
Předmět : myslivecká latina, hodnocení - 1. Velmi dobré, ale spíš do Vtípků. tahle "dobré rady" jsou někdy k nezaplacení !

Autor: Pavel Černý | 13.03.2014 06:45
Jindro, aby ti to Radek nesmazal, že jsi OT :-). Tady bude asi co člověk, to názor a tudíž tato otázka do soutěže patřit nebude. Nicméně na toto téma znám jednu neuvěřitelnou, ale prý pravdivou historku. Jeden můj kolega před časem jednomu známému herci a tehdy začínajícímu myslivci, který si nesl z honu první dvě kachny, poradil, že divoká kachna se paří stejně jako domácí, jenomže ve studené vodě. Jeho paní mu večer volala, co že to tomu bláznovi poradil, že už je dvě hodiny zavřený v koupelně s kachnami a nadává jak špaček :-).

Autor: JindraLipník | 12.03.2014 20:32
po roce zase všechny zdravím,dědo nezoufej on se to zlepší.Loni jsme v tuto dobu nadávali na bačkůrky,předloni na bujníka a někteří plamenně nadávali a
kritizovali (né všichni) redakční radu.Letos je zatím vše jasné.Otázka 1 až 5 zákon o myslivosti a související předpisy.6 a 7 lehce internet,8,9,10 základy střelectví,mysl.mluva,zbytek časopis myslivost č.3 a sokolnický slovík.Tedy nic těžkého a i úplný laik by to byl schopen zakřížkovat,tudíž není,dle mého třeba radit a předvádět své znalosti.Mě teď tíží jiná otázka,kdo odpoví.V kdejaké staré i nové kuchařce čtu,že pernatá zvěřina se nepaří.Říkala to i moje babička,žena revírníka,i moje maminma,žena myslivce,říkal jsem to i já mojí manželce.Bažanta dodneška škubu,kačenu dříve jsem škubal,pak rozdával hlavně lidem které jsem neměl příliš rád.Pak jsem je stahoval a tím vědomně přicházel o to nejleší.V poslední době( na popud manželky)je před oškubáním pařím a po té škubu což jde velmi dobře.Rozdíl v kvalitě a chuti masa není vůbec žádný. Tak proč se nemá pařit ? Ví to někdo???

Autor: Daldan | 12.03.2014 07:14
Děkuji za radu, pokud budu příště vědět něco já, rád poradím

Autor: Děda z lesa | 11.03.2014 22:37
Pořád čekám na aktivitu odborníků (v tomto případě Slavětínsý, Figi aj.), ale asi si říkáte, co si dědek nadrobil...
Daldan - Defurney je speciální zámkové ústrojí u hamerlesek, kde se zámky napínají obráceně tzn. zavřením hlavní.

Autor: JaroslavS | 10.03.2014 22:01
Nemohlo by to být De Furney? Třeba u dvojky originální systém napínání?

Autor: Daldan | 10.03.2014 18:33
Zdravím všechny kolegy soutěžící, s první sadou otázek jsem se docela popral, ale otázka č. 7 co je to defurney, na tu se mi zatím nepodařilo nalézt odpověď. Nemám asi ty zprávné knihy a internet mi moc taky nepomohl, ikdyž je pravda že zatím na to moc času nebylo, třitýdení syn zabírá veškerý čas. Přeji všem hodně štěstí v soutěži

Autor: Karel poslík | 09.03.2014 17:18
Zdar přátelé, také si myslím. že to hlavní teprve přijde. Zatím to bylo takové zahřívací kolo, které se dalo zvládnout, nebo ověřit s časopisem Myslivost, nesmrtelnou publikací od Ing. Dr Karla Šimana, zákonem 449 a lehkou nápovědou přítele internetu. Jestli bude zase 80 otázek, tak máme ještě 65 potencionálních perel před sebou. Soutěži a všem soutěžícím zdar !

Autor: Děda z lesa | 07.03.2014 12:46
Konzultace vypuknou asi až po uzávěrce soutěže a kontrole před odesláním.
Jinak nemá cenu něco "tajit" před ostatními, těch pár zdejších jedinců soutěž neovlivní - ale přeji všem něco vyhrát.

Autor: Hardy | 07.03.2014 11:47
Dědo, teda jestli Vás/Tě tak mohu oslovovat, děkuji mnohokrát. A jsem i rád, že mé úvahy byly správné.
Tak pravdou je, že tu bývalo mnohem živěji :) Třeba zatím všichni hledají, čtou a čtou, a nemají ani čas pro samé študium nás tu poctít svou přítomností :)

Autor: Děda z lesa | 07.03.2014 09:54
Kam se vytratili radilové, bývalo tu živěji...
Hardy - u rolniček je to jedno, čili 12 c)
Sokolnický zavazák se liší od mysliveckého tím, že má tupé ostří, aby nedošlo ke zranění dravce, který váže kořist . čili 14 b)

Autor: Miloš Bartáček | 05.03.2014 11:52
Martine, ne že neumíš hledat.Jenom špatně čteš-stačí to zmiňované březnové číslo myslivosti, včetně příloh.

Autor: Hardy | 05.03.2014 10:10
Baldrián se opravdu používá k přípravě větřidla pro újediště.
Já mám spíše problémy s otázkami týkajícími se sokolnictví. Na jednu stranu se rád poučím a tak čtu a čtu :), ale na druhou stranu jsem zatím nikde nenašel. Třeba věci týkající se rolničky. Nikde jsem nenašel, na který chvat se umísťuje. A jelikož se umísťuje na poutka, které jsou na obou chvatech, tak si myslím, že je to asi jedno, kam se rolnička umístí.
Dále sokolnický zavazák, jelikož slouží k usmrcení kořisti, asi nebude mít tupou špičku, ale s tím ostřím nevím, u toho pouze tipuju.

Autor: Děda z lesa | 04.03.2014 17:43
Baldrián je prášek z oddenku kozlíku lékařského, používán jako návnada nebo větřidlo.
Čili 6b.

Autor: Jiří Víšek | 04.03.2014 17:36
Zdravím kolegové, nejsem si jist s otázkou číslo 6. K čemu se využíval Baldrián?

Autor: Děda z lesa | 04.03.2014 15:30
Hadrář je starší označení mladého kňoura, někdy také kalhotář - čili c)

Autor: Fesoj | 04.03.2014 14:08
Jé bych tipoval na toho myslivce, i když v praxi jsem se setkal s výstižnějším "hastroš".

Autor: Martin | 04.03.2014 13:28
Tak jsem si řekl, že letos už opravdu ne!!! No přišlo březnové číslo myslivosti a už sem v tom zase :-)jen hadráře ne a ne najít :) Buď neumím hledat, nebo mám špatnou literaturu. Našel jste ho někdo?

Autor: prroud | 03.03.2014 22:29
Achaaaaaa,tomu Matejovi to pali,vsechna cest:-))

Autor: Ron Gordon | 03.03.2014 22:28
Tak stačí jen počkat, až se najde několik tipujících a pak to koupit. Protože jak píše prroud - jnam ho neprodá. Ten se svým vešetníctvím figuruje na kdejakém bazaru, který otevřeš a stále stejná nabídka.

Autor: prroud | 03.03.2014 21:29
Neproda ho! :-)))).Kam ti mam poslat to kilo? :-))

Autor: Matěj Fous | 03.03.2014 21:25
A co takhle si prozatím udělat vlastní soutěž tohoto fóra?
Jako první otázku dávám: Urči datum,kdy Tomáš Mička prodá dámský lodenový komplet nabízený ve vetešnictví.Za každý tip vybírám 100,-Kč ,peníze vyhraje ten,který určí přesné datum prodeje,pokud nikdo neuhodne,peníze propadnou ve prospěch zadavatele otázky! :-)

Autor: Karel poslík | 03.03.2014 10:07
Jednoznačné to ještě nebylo nikdy. Nemnohu se dočkat až to odpoledne uvidím.Zdar Karel

Autor: Děda z lesa | 03.03.2014 10:05
Jak je tady tradicí, asi začneme společně řešit správné odpovědi na zde populární soutěž na str. 122 a doufat, že někdo z Vás něco vyhraje v Lysé...
Jen doufejme, že odpovědi budou jednoznačné a ne jako minule a předminule dvoumožnostní, zatím první část je dobrá.