Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Konzervace zbraní



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomáš Peroutka | 17.03.2014 21:37
Zdravím, moje zkušenosti jednoznačně potvrzují Break free CLP.Konzervace vydrží rok i déle. http://www.clpservis.cz/break-free.html

Autor: Václav Sládek | 15.03.2014 10:55
Na čistění používám také Brunox.Na uložení v trezoru Konkor jednou tak za tři měsíce přetřu kovové části flanalem nasáklým Konkorem.Mám ho jak ve spreji tak v lahvi.

Autor: Ellhenicky | 15.03.2014 08:38
Jsme v Čechách, kde jsou všichni známí a vše se dá nějak sehnat. Já mám olej z armádních skladů.Prý ruská výroba, kterou nahradil nějaký jiný americký a tento se "likvidoval". Značku neznám, ale dobrý.

Autor: Maral | 12.03.2014 09:41
Děkuji Vám za odpovědi.

Autor: Jan Slavětínský | 12.03.2014 06:47
Na dlouhodobé uložení zbraně,tj.že jí po tu dobu nevezmu do ruky a nepřepucuju, mám osobně vyzkoušenou "konzervační vaselinu na zbraně". Trochu jsem tu plechovku ohřál nad plynem,aby vaselina povolila a na vyčištěnou flintu (na železo) jsem jí natáhl flanelovým hadrem - v podstatě taková viskosita oleje. Flintu jsem zabalil a dal do původní krabice. Takhle mi flinty přežily dobu přes vojnu.
V současné době, když člověk bere flintu několikrát v týdnu do ruky, jí přetahuji pouze mastným flanelovým hadrem , který je za léta prosáklý už různými oleji. Důležité je ,mít dosucha vytřený povrch ,ten potom přejet hadrem s olejem a v této fázi je úplně jedno jakým. Nejhorší je nic.Na povrch jsem používal i obyčejný olej na šicí stroje.Konzervuje úplně stejně jako "emerický"...

Autor: ondrej paul | 11.03.2014 20:15
Já konzervuju konkorem 101 a to tak,ze zbran poradne promazu a zabalim do novin a vim,ze kdyz bude v trezoru treba dva roky,tak se nic nedeje...dedova metoda...jeho Z-háčko tak bylo skoro 6 let zabaleno a po vytazeni bylo jak novy..

Autor: Jarin Beskydak | 11.03.2014 19:32
U WDčka chlapi psali, že na sebe váže nečistoty a časem zatuhne, nutno "proprat" v petroleji. Já ho taky používal, ale jen na krátké a zlamovačky. Neměl jsem sice žáden problém, ale je to přece jen spíše čistící olej než konzervační. Balistol jsem taky používal, ale smrdí jak botník fotbalistů a s vodou tvoří bílou emulzi. Konkor taky nebyl žádná sláva. Pokud je trezor v suchu, Brunox vydrží bez problému rok, na delší uskladnění používám Break Free CLP. Brunox má výhodu, že výborně čistí, výtečně konzervuje, voní a tudíž manželka neremcá. Vyzkoušel jsem přes 10 druhů olejů a za mě Brunox. Ale jen Brunox na zbraně, je i na kola, univerzál a čert ví jaké typy ještě. Lesu, lovu

Autor: Jaroslav Tatalák | 11.03.2014 19:22
WD skutečně zasychá.konkor 101 stéká, proto se musí po určité době nanášet zpět. Už jem o tom psal i v minulosti- čistím a konzervuji INKOREM 31,který je doporučován k dlohodobé konzervaci nad 12 měsíců. Na povrchu mírně ztuhne,pod povrchem konzervačního filmu je stále vláčný a tím nedochází k jeho stékání. Mimo to odpuzuje a vytěsňuje vodu.Po dlouholetém používání jsem plně spokojen

Autor: rici czech | 11.03.2014 19:02
Používal jsem všechny zde zmiňované přípravky:-).No nevím ,na konzervaci asi konkor 101 (levný kvalitní,a léty ověřený olej),stejně se doporučuje cca co 2-3 měsíce konzervaci zopakovat.
V současnosti používám na běžnou ůdržbu, včetně čištění ballistol ve spreji.Na něm se mne líbí jeho složení kdy nenarušuje strukturu a pevnost dřeva(nerozežírá).
U kdysi propagovaného WD se po letech přišlo na ůdajně jeho tuhnutí při delší době konzervace.Na posledním balení už nebylo ani uvedeno použití na zbraně.Tak nevím.

Autor: M.Bergman | 11.03.2014 17:54
WD 40 je dle mých zkušeností vhodný jak pro čištění tak konzervaci za předpokladu, že před uložením jsou všechny kovové části vytřeny do sucha.M.B.

Autor: Petr Havlín | 11.03.2014 17:35
Pokud ukládám zbraň do trezoru na víc jak měsíc,tak jej konzervuji Inkorem a přibližně co 14dní protáhnu znova vývrt.

Autor: Karel poslík | 11.03.2014 17:09
Když jsem měl v trezoru uložené cizí zbraně s výhledem uložení na dva až pět let, používal jsem na ně Brunox, stejně jako na své používané zbraně. Přežily to bez úhony , ovšem musím přiznat, že jsem je ošetřoval pravidelně v intervalu jeden až dva měsíce. Zdar Karel

Autor: Maral | 11.03.2014 16:56
Ptám se zkušenějších,
čím konzervujete zbraň, kterou odložíte vědomě třeba na půl roku do trezoru ?
Podle toho, co jsem se různě dočetl a dozvěděl je WD nevhodné, Balistol také není ideální a Konkor není vhodný každý, neboť je jej více druhů.
Díky za odpovědi.