Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Pes pro začátečníka



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Václav Sládek | 26.05.2015 11:44
Nevím z jakých vrhů sám jsem měl všechny narozené v květnu.

Autor: fivlas | 25.05.2015 18:02
Ještě jedna otázka,z jakých vrhů je lepší štěně vybírat ,myslím v jakém ročním období a nebo je to jedno.

Autor: Fesoj | 25.05.2015 14:00
Nosí-li Ti kachnu z vody a má-li všeobecně vodu ráda, proč nezkusit SZVP ? Ovšem to jde dělat sice s kterýmkoliv plemenem, ale důležité jsou individuální vlastnosti jedince. Naučit psa přinášet z vody aport a správně ho předat, to není až takový problém. Ale aby šel pes do vody na povel, měnil směr dle pokynů pána a dokázal tam takhle šaškovat dvě minuty pro nic za nic - to už je horší. Můj pes byl vyložený \\\"vodomil\\\", po vypuštění ks slídění v rákosí tam pracoval tak dlouho, dokud kacxhny nevyhnal a liják mu vůbec nevadil. Ale to blbnutí na povel v hluboké vodě, když tam nic není, moc ochotně nedělal a byli jsme rádi, když z toho nakonec byla III. cena. Být horký letní den, byla by to čtyřka jak vyšitá...

Autor: Václav Sládek | 24.05.2015 13:26
Jiří mám již dvanáctiletého Bordíka musim tvé zkušenosti jen potvrdit.fivlas přeji štastnou ruku při víběru štěněte/Bordíka/.

Autor: Ing. Jiří Bartoš | 24.05.2015 10:06
Prvního psa jsem jako kluk měl drsnosrstého jezevčíka, pak jsem měl několik německých krátkosrstých ohařů, které jsem cvičil i pro kamarády. V loni jsem si pořídil fenku bordíka s obavou jaká to bude po více jak 20 letech změna, protože si vždy potrpím na poslušné a pracovité psi. Fenka však úplně předčila má očekávaní, úžasně poslušná a učenlivá. Již v loni na podzim jsem začal kapat barvy a v lese ji nechal prolézt každou rouru. V dubnu jsme byli norovat a já ji vzal sebou, aby pochytila tu loveckou atmosféru. U jedné nory kam starší pes nechtěl a já se domníval, že tam liška není ji pustil, aby si ji prolezla. Jen co tam vlezla bylo slyšet hlášení a zápas a za cca 5 minut se jí podařilo vyhnat lišku, kterou kolega střelil. Odnesla to jen pár škrábanci na mordě. Na zkoušky norování jdeme příští sobotu, protože dřív žádné nebyly. Po norování chci absolvovat LZ a BZ a pokud to půjde tak třeba příští rok PZ. Kachnu mi z vody nosila již na podzim.
Takže za mě Bordíka moha jen doporučit. Samozřejmě záleží i na konkrétním psu a chovné stanici, ze které bude štěně.

Autor: fivlas | 24.05.2015 08:19
Dobrý den,chci si pořídit Bordíka,jako mého prvního pejska.Myslíte,že bordík je pro začátečníka vhodné plemeno?Použití v honitbě do nory a na barvu.

Autor: rici czech | 08.04.2014 18:02
Je vidět že spousta kynologů i zkušených má o těchto zkouškách či soutěžích zkreslené,neůplné nebo nepravdivé informace:-)
Absolvovat ůspěšně Huberta i s ulovením zvěře tak jak se má je za
1:lovecké štěstí
2:pevně vystavující pes,který je ůspěšný i v dohledávkách
3:střelecký um
Co se týče trialových soutěží: tak ty se dělí zda se hodnotí práce "do výstřelu" nebo i "po výstřelu".Dále podle zvěře na kterou se zkouší a lze zadat ohodnocení v případě dobrého výkonu.To znamená vyhledání zvěře v terénu(hodnotí se rychlost,nasazení,styl práce plemene,vystavení,absolutní klid před vylétnuvší zvěří. Podle toho se vypisují buď jarní,letní,nebo podzimní GT- praktický lov kde se hodnotí i práce po výstřelu(aporty,dohledání).
Jak na trial tak na Huberta se může přihlásit kdokoli ,plkat na internetu že tito psi stojí za h...o je opravdu jen plkání.Je třeba si taktéž uvědomit že tyto zkoušky nejvíce prověří VROZENÉ KVALITY JEDINCE, né to co je nacvičeno nebo vydrezůrováno.Podle toho kolikrát vypadají i výsledky kdy kolikrát s nastoupených cca 10 psů to ůspěšně dokončí třeba jeden. Pěkně aportovat naučím i kozu,ale nos,hledání,vystavování,chuť do práce a ten typický manýr ohaře musí mít jedinec ve vínku.To se nacvičit nedá.
Chápu že trialoví psi vzhledem ke svému nasazení v hledání jsou na dnešních honech spíše na obtíž ,ale ruku na srdce, proč tedy ty ohaře neboli stavěče chováme,na to aby jen aportovali a dohledávali?,vždyť to svede jakékoli konstitučně stavěné plemeno lov.psa,na to nepotřebuji ohaře!Ale najít a pevně vystavit drobnou mnohdy i na velkou vzdálenost a počkat na vůdce už jiné plemeno nedokáže,(a mnohdy ani většina dnešních ohařů)nad tím je třeba se zamyslet.
Trialové soutěže nejsou zdaleka jen pro ostrovní ohaře (anglické) ,ale i pro kontinentály,kteří se v poslední době zůčastňují čím dál tím více ,a pokud i např.MMO (jak říkám zástupce "lesních ohařů")má chuť, nasazení,může klidně tuto zkoušku běžet.Výhodou na těchto soutěžích je, že se posuzuje každé plemeno individuálně tzv.podle pracovního standartu (pokud ho má).Polopatě :nejde stanovit stejné měřítko pro pointra a stejné pro např.italského ohaře nebo fouska jejichž práce ,styl hledání ,rychlosti,a nasazení se diametrálně líší.
Jenže u nás je pořád zažitá určitá představa ohaře,a nechuť zkoušet nové věci či jiný styl výcviku a vedení ,které se používá jinde ve světě.Ano kdysi jsme byli velmoc která expedovala špičkové pracovní psy do zahraničí,dnes se situace mění a z toho zahraničí s oblibou psy importujeme.Možná je to také proto že jejich psi ještě neotupěli nedostatkem drobné a loveckého vyžití které si pes skupiny Ohařů bezesporu zaslouží.Ale je to jen můj pohled na věc z více ůhlů pohledu a souvislostí ,neboť vše souvisí se vším,tak jak se v dnešní době přesvědčujeme.

Autor: Honza Král | 08.04.2014 09:42
Soutěž svatého Huberta jsem sledoval na internetu několikrát.Kdo čte myslivost, je mu jasné, že tého soutěže se účastní hlavně kynologové, kteří chovají a vodí trialové psy. Myslím, že vetšina dobře zapracovaných psů v praxi by tyto psy na této soutěži!! strčila do kapsy. Samozřejmě trialový psi nepotřebují aporty, pracují před ranou a zde je myslím si to dobře znát. Kdo zastává názor, že se plemena stavěcích psů jiným výcvikem než na zvěři před ranou kazí, kdo vám nosí kachny z vody, kdo vám nosí zajíce, lišky kdo dohledává a aportuje bažanty? Máte doma specialisty na aport a dohledávku, vodního psa? Máte se psy zkoušky lovecké upotřebitelnosti? Ruku na srdce....

Autor: Václav Pašek | 07.04.2014 16:42
Tak to vyhrál německý křepelák. Ale má to háček samozřejmě, musí být hnědý s bílou náprsenkou nebo hnědobílý. :) Upraveno: Tak už máme zamluveného a je dokonce v neděli k odběru, hnědý s bílou náprsenkou. Pak děj se vůle boží...

Autor: strejda zajíc | 19.03.2014 11:07
Řekl bych,že debata sklouzla(jako obvykle)někam jinam.I já jsem vyrostl na lidové myslivosti(1.LL v roce 1972)a nějak mi uniká její vina na dnešním stavu loveckých psů.Např.řády z r.2008,podle mne je to produkt nové doby-rychle,snadno,lacino.Srovnávám náročnost zkoušek dřív a dnes a jaksi mi připadají nyní lehčí.Možná jsem už ale lepší vůdce.:-)
A co se týče ohařů,k těm jsem vždy zbožně vzhlížel jako k psí šlechtě.Mým snem byl ČF,hnědák s bílou hvězdou na prsou(jako byl Erik blahé pměti,kterého jsem směl jako kluk na honech vodit).A přesto jsem měl v životě jen jezevčíka,bulíky a iry.Jaksi mi uniká Leonovo pláč po "psu líhavém",k lovu pernaté.V zemi,kde se střílel víc jak milion zajíců?Kde na každé hajnici byl fousan či jiný ohař a dakl.
Pokud se myslivecká kynologie vydala špatným směrem,je to jen a jen naše chyba,kdo jiný to dopustil,příp.tomu napomohl?Plakat na forech nestačí.:-)
Ale k tématu:chytré knihy píší,že pes pro začátečníka je irský terier,zejména pro svou snadnou cvičitelnost.Aneb každý cikán svou planetů chválí.:-))A v pravěku to potvrdila i pí Baitlerová se svými IRT,já už od ní znal jen velšíky.Ale konec srandy,ať si každý zvolí,co se mu líbí,pro co má podmínky a hlavně ať si pes užije plnohodnotný život loveckého psa,to,pro co byl vyšlechtěn!
P.S.A kdo chce IRT,ať si místo jedné ruky rovnou nechá narůst trimovací nůž!

Autor: Ron Gordon | 17.03.2014 22:21
Pánové, Leone a Rici, není třeba se zde čílit, já s Vašimi názory povětšinou souhlasím, ale nemám rád, když se něco svádí na toho nepravého. Já jsem se nevyjádřil ,že Podhajský, Knoll a Bača se zabývali šlechtěním, ale zcela určitě se zabývali chovem a propagaci všestranného ohaře. Ale již zřejmě tehdy si uvědomovali, že jeho schopnosti jsou na víc, než jen vyhledání a vystavení zvěře. Tak jak se mění stavy zvěře, tak se i měnila pracovní potřeba psa. Určitě víte, že psa lze vycvičit k ledačemu, samozřejmě že ohaře nenaučíte norovat, ne že by ho to nešlo naučit, ale on se opravdu do té nory nevleze. To, že ohaři na zkouškách nevystavují není tím, že by se jím vrozená vlastnost vytratila, ale tím, že ani není co vystavovat, při výcviku se v mnoha místech s drobnou zvěří ani nepotkají a pak se kolikrát podívejte na to, kdo je vede.
Vámi navozená soutěž sv. Huberta v praktickém lovu je opravdu jen soutěž, protože co já pamatuji a to je hoodně dlouho, je možno drobnou zvěř lovit jen na společném honu. A výkony ve videu není třeba komentovat, to již učinil Pavel Černý, já osobně by se jen zastal poslední ho psa, který měl smůlu, že jeho vůdkyně neuměla střílet. Když budou mít naši ohaři takové podmínky jak na tomto videu, https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=w1AigulKaLY,tak i jejích práce bude obdobná. A tak nám, co se líbí určité plemeno tak si jej pořídíme a pak ho naučíme to, co potřebujeme, ke své spokojenosti.

Autor: Ellhenicky | 17.03.2014 12:15
Jak píše Martin. Můj první VMO viděl živého zajíce až na podzimkách. Nácviky s králíkem či přejetým zajícem od sousedů. Ohaři se pomalu vytrácejí, ale pak je problém jít na kachny.Když jsem začínal se psy, tak jsem chtěl křepeláka, ale líbil se mi VMO a u těch jsem zůstal a nedán na ně dopustit,není univerzál, ale umí všechno:-),kromě nory.

Autor: Martin Skřivánek | 17.03.2014 09:29
Josefe absolutně s tebou souhlasím.v oblastech kde byla dřív spousta drobné je dnes bažant vzácnost ,zajíc se téměř neloví a je všude řepka a v ní prasata.a že je dnes k vidění ohař na podzimkách co neumí vystavovat,no jo ale kde by se to měl naučit,dnes si musí ve většině oblastí k ohaři každý pořídit voliéru s bažanty.stačí si přečíst knížky od pana Paulišty jaký byli všestraní ohaři artikl do Francie.

Autor: Fesoj | 17.03.2014 09:16
Také si nemyslím, že lidová myslivost nepřála rozvoji kynologie, spíš naopak - a pracovní výkony našich všestranných ohařů sklízely zejména ve Francii zasloužený obdiv. Jenže časy se mění, lidé s nimi a psi, zejména jejich využití, jakbysmet.Vezměme si jen ty honiče. Co tady bylo k vidění dřív, za socialismu ? Pár ABJ, zejména proto, že dobře pracují i na barvě, sem tam nějaký štajerák a spíš jako kuriozita kopov. Zato bylo nepoměrně víc ohařů. Myslivec si prostě pořizuje psa pro práci a teprve v druhé řadě pro radost. Plně chápu nadšené chovatele a vůdce pointrů a setrů, jejichž nosová práce před výstřelem je doslova "pastva pro oko" - ale kde dnes tito pejsci mají možnost naplno předvést, co v nich je ? V řepce a kukuřici asi těžko. A navíc - u nás nikdy, ani za I. republiky, nebyla myslivost výsadou pouze velkomožného panstva a ani nějaký ten knížepán nebo hrabě nechodil na hony s takovými specialisty, kteří sloužili jen k vystavení zvěře a po ráně musel nastoupit retriever. A výmarský ohař ? Ten byl oblíben zejména u lesních zaměstnanců, zejména proto, že na osamělé hájence plnil i funkci ostrého hlídacího psa. Naši předkové v čele s Podhajským nebyli žádní blbci a když se snažili o to, aby byl ohař všestranným psem pro tehdejší podmínky, moc dobře věděli, co dělají - ale dnes, když může ohař získat loveckou upotřebitelnost, aniž by prokázal vystavování, musejí se obracet v hrobě.

Autor: Martin Skřivánek | 17.03.2014 08:38
né v každém revíru má uplatnění honič,když jsou v revíru jen malé seče nebo ostrůvky hustého maliní mají dnes větší uplatnění jezevčíci a teriéři než např kopov.nemyslím si že lidová myslivost kynologii nějak ublížila.mám stejný názor jako Ron.

Autor: Leon Zumr | 17.03.2014 08:05
Pavle to jsem dal na ukázku kde je dnes ohař,podle zadaných bodů to žádná sláva nebyla a můžeš se na tuto soutéž přihlasit aby tě ohodnotily rozhodčí

Autor: Pavel Černý | 17.03.2014 07:24
Tak jsem se podíval na to video ze soutěže sv. Huberta a hluboce se omlouvám všem třem svým ohařům, včetně toho současného, že jsem jim kdy vyčítal z pohledu uvedené práce drobné chyby. To, že všichni vystavovali a i ten současný vystavuje, považuji za samozřejmost. Předváděnou práci bych převážně hodnotil tak, že psi chodí rychleji, než na co mají nos. To plivání zvěře před vůdcem (v praxi to znamená ztráty křídlované zvěře, zejména kachen) a jiné nešvary, bych u svých psů nestrpěl. Asi jsem na ně jako pes :-). Jo a ti střelci střílejí lehké bažanty také dost blbě.

Autor: Fesoj | 17.03.2014 00:40
Rici to popsal velice přesně. Doménou práce ohaře u nás byl především lov koroptví - ať už individuální, nebo v malých skupinkách dvou či tří střelců. S vymizením koroptviček klesly nároky na ohaře a většina výkonů, podávaných stavěči v dnešní době, by byla v 1. polovině minulého století pro ostudu. Ale s ohaři se nelovily jen koroptve - např. v Anglii se s nimi dodnes tradičně loví bělokuři, v Rusku tetřevi a tetřívci /krásně to popisuje ve svých knihách Luskač/. A málokdo ví, že skutečným "prubířským kamenem" práce ohařů v Rusku býval lov bekasín, kde se skutečně uplatnili jen psi s nejlepším nosem a dalekým a vytrvalým hledáním.

Autor: Leon Zumr | 16.03.2014 22:34
tady je video ze soutěže sv. Huberta https://www.youtube.com/watch?v=zx-cGLN5E08

Autor: Leon Zumr | 16.03.2014 22:06
rici ten kdo nezažil lov s ohaři ve 3-4 chlapech a nepoznal rozdíl v práci v poli když začneš připravovat ohaře na VZ to nepochopí

Autor: rici czech | 16.03.2014 21:54
Pokusím se tedy osvětlit co stálo za vyšlechtění ohaře-dříve nazývaného stavěče,neboť pozoruji že některým tento smysl uniká.
Ohař byl vyšlechtěn v době rozvoje palných brokových zbraní,a to z důvodu aby zvěř v poli našel- vystavil-počkal do příchodu lovce -a ten mohl lovit.Tzv. přivedení lovce k ráně.
V té době se drobná zvěř lovila solo ,nebo max. v několika málo střelcích.Proto bylo třeba míti psa s prostorným hledáním a spolehlivým a PEVNÝM vystavováním.
Tito psi musí preferovat drobnou zvěř a spárkaté si nevšímat,v opačném případě se z nich stávají štváči.
Až s příchodem období velkých honů,kruhových lečí apod.se začal ohař využívat ponejvíce jako přinašeč a dohledávač.Později se začlo s tzv.univerzálností, les,barvy,nahánění z houštin apod.Tímto se potlačuje jeho vrozená vlastnost,neboť se od nich požaduje přesný opak jejich původní práce.Ohař má v poli hledat vysokým nosem,využívat větru,jeho síly a směru terénu a při nalezení zvěře ji pevně vystavit až do příchodu vůdce.
Při lesní práci dělá přesný opak-rypák u země na barvě,vyhánění z houštin.Toto se dle mého po jisté době projevilo právě tím že psi v poli nemají už ten správný "manýr" místo vystavení zvěř vyhánějí nebo vystavují jen krátce což pro původní loveckou praxi bylo zcela nežádoucí,neboť s takovýmto jedincem by lovec "umřel hlady" nic by neulovil.Svůj podíl na tom že spousta ohařů už nedělá to co má ,je i nedostatek drobné,zejména pernaté-koroptví ,bažantů.Na původní využití práce ohaře navazuje dnes jediná soutěž Sv. Huberta v praktickém lovu,kde se hodnotí jak vůdce-lovec tak pes.Při této soutěži se loví pouze zvěř kterou pes našel a vystavil na ostatní se nestřílí.Platí poměrně přísná pravidla a hodnotí se do detailů jak lovec tak pes.
Rone:Vaše modly pánové Knoll,Podhajský nic nešlechtili,oni tehdá selektovali jedince jak po stránce exteriérové tak pracovní s vlohami pro všestrannou práci ,pouze začli dělat z "aristokratů" univerzální "dělníky" a k tomu vydali pár publikací,žel bohu dnes při stavech drobné jsou rady v nich mnohdy nepoužitelné ,nic víc nic míň.To daleko více obdivuji Jindřicha Steinitze-cvičitele,genetika který položil základ plemenitby podle které se některé kluby řídí dodnes.V jeho knize Ohař ,je snad nejlépe a do detailů popsán výcvik aportu,krok po kroku,řekl bych nejlépe a nejsrozumitelněji-doporučuji pro začínající kynology.
A Leon má pravdu.
Hough dopsal jsem.

Autor: Leon Zumr | 16.03.2014 21:32
v myslivecké kynologii je nejlepší mít všechno univerzální ale ono je to stejně jedno na zdejších honech na drobnou je potřeba stejně jenom přinašeč.P.S. ta lidová myslivost nezačala po 48 ta potřeba univerzálnosti přišla dřív když neměli na to mít specialisty tak začali dělat univerzály

Autor: Zdeněk Šváb | 16.03.2014 20:39
Leone, asi jsem fakt moc starý. Že ohaři nemusí vystavovat a norníci nejsou na norování, tak tomu opravdu nerozumím. To mně v době tzv. lidové myslivosti neučili!!! Dáli pan Bůh, bude mi letos 61. Zdraví Zdeněk

Autor: Ron Gordon | 16.03.2014 20:37
Neměl jsem v úmyslu k tomuto tématu diskutovat, nedej Bože radit, ale ze židle mně zvedla opět tradiční poznámka " a pak přišla lidová myslivost ". Myslím, že myslivec a kynolog ve věku 44 lét se má ještě hodně co učit, zejména když mu nic neříkají jména Podhajsný, Knoll, Bača , cvičitele a propagátoři všestranného ohaře, že by také patřili k lidové myslivosti ? Také malé přirovnání - proč se vyrábějí a prodávají auta a motocykly dosahující rychlosti až 28O km hod. když je většinou povolena maximální rychlost poloviční ? Ano, také to nemá logiku, ale komu se to líbí a má na to, tak si to pořídí. Myslím, že smysluplnější je pořídit si psa, který se mi líbi a vycvičit ho k tomu, k čemu jej budu potřebovat. Samozřejmě, pokud nechci provozovat chov.

Autor: Leon Zumr | 16.03.2014 19:32
Když to takhle bude pokračovat tak tohle vidět bude za chvilku zázrak https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t31.0-8/1040017_496346030438656_664675755_o.jpg
tenhle není můj https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/t31/461337_3864121639555_976597903_o.jpg

Autor: Leon Zumr | 16.03.2014 19:24
Zdeňku podívej se kam to směřuje ohaři nemusí vystavovat a LUP získají pak se ještě vůdci plácají po ramenou jak jim ohař maká na naháňkách.Někdo si koupí norníka a rovnou řekne že na norování ho nechce tak na co si kupuje norníka a takhle to je u všech plemen pomalu všechno se předělává na naháňky tak k čemu to je.P.S. mě je 44

Autor: Zdeněk Šváb | 16.03.2014 19:04
Leone 10.20, jsem starší, možná "lidový myslivec". Znám myslivce kynology "z té doby" a myslivce "z té nové". Jsem rád , že ti někteří "z nové", nejsou kynologové!!!

Autor: JindraLipník | 16.03.2014 18:34
ano,důležité je ,aby se ti pes líbil (pořízení je závazek na dlouhou dobu, manželky se mnohdy zbavíš dřív a snáz)a bylo pro něj využití.Drobné všeobecně ubýva tak asi ohaře,jak popisuješ možnosti v vaší honitbě bych nedoporučoval.Asi ten křepelák výborný pracovní pes a nebo ASS.Já mám ASS od mládí (dnes již 6 psisko) a spokojenost.Zajíce,lišku,bažanta unesou v pohodě.Voda je je jasná.Nosově jsou vynikající,takže dohledávka spárkaté bez problémů a žádná potíž to psa naučit.A pokud budeš mít štěstí a pes bude opravdu hlásit stopu tak nic lepšího není. Podle hlášení přesně poznáš jakou zvěř sleduje.Jsou opravdu učenliví a snad i chytří. Poslední roky mi manželka občsas říká ,mluv potich ať to Ellina neslyší.Fesoji,to ale opravdu není další díl mysl.latiny,fakt.

Autor: Leon Zumr | 16.03.2014 15:31
já se tomu ani nedivím Pavle v dnešní myslivecké kynologii kdy ferrari orá pole traktor jezdí okruhy a šroubovákem se nahazuje omítka :-))))))))))

Autor: prroud | 16.03.2014 11:13
Leona jsem pobral,ma na mysli,ze pes se ma pouzivat k cemu je urcenej a co mu jde nejlip a ne ke vsemu moznymu,sroubovakem taky nezatloukame hrebiky a nenahazujeme omitku.......Mnozitele budou a bude jich pribejvat do ty doby,dokud ti spravni chovatele budou sroubovat ceny stenat do nebe! Taky by sis koupil zaruceny a provereny bio brambory,maslo atd.,kdyby to bylo cenove naopak vyhodnejsi nez chemickej humus,nebo aspon stejny,nebo ne? :-)

Autor: Pavel Černý | 16.03.2014 11:03
Leone, přiznám se, že tvůj poslední příspěvek jsem moc nepochopil. Podle mně je největší tragédií pro lovecké plemeno psů, když se stane módním. Viz kdysi hrubosrstí foxteriéři "po Dášence", později kokršpanělé, ... Dnes podle mě pořád platí, že je potřeba bojovat proti množitelům, jejichž hlavním kritériem úspěchu chovu je zisk. Jinak k původní Václavově otázce: je opravdu potřeba zvážit možnosti využití (kde není vůbec drobná, tam bych do ohaře nešel), časové možnosti výcviku a obecně času, stráveného se psem, a v neposlední řadě se ti pes musí líbit. A to nejen jako plemeno, ale i při výběru štěněte.

Autor: Leon Zumr | 16.03.2014 10:20
rici naši předkové se po staletí snažili aby byli pořádný psi na práci a pak přišla lidová myslivost a za pár desetiletí to dovedla tam kam dovedla a to nikdo už nezmění protože každý kdo chce aby ohař vystavil honič honil slídič slídil pod flintou a norník pořádně noroval a do nory se hlavně vešel je hlupák

Autor: rici czech | 15.03.2014 17:54
Bretoňák je především polař.Jeho předností je práce "před výstřelem" kdy drobnou spolehlivě staví.Jeho přednosti francouzi nazývají "maximum kvality při minimálních rozměrech".Jinak voda ,rákos a všehochuť "bordel" mu nedělá problém.Jeho nevýhodou u nás je to že v lovecké praxi jich je velmi málo a za 35 let jeho existence u nás se moc nerozšířil.Je to dáno i jeho konstitucí kdy mají někteří jedinci na spodní hranici kohoutkové výšky problém s přinášením větších zajíců.Ale praxí se i to poddá.Vystavování je u tohoto plemene zachováno a zakódováno velmi dobře.
Co se týče výcviku, tak se majitel musí zpravidla obrnit dobrými nervy neboť většina z nich oplývá hyperaktivitou,a POZOR nesnáší klasický donucovací výcvik tak jak jsme zvyklí u jiných plemen.Prostě zpravidla bývají měkkčí a nejvíce se naučí praxí a lovem.Z velké většiny je to dáno ,že ve Francii či Itálii odkud je jejich největší rozšíření se tento styl výcviku praktikuje.Prostě používá se pouze na to na co byl vyšlechtěn,o nějaké všestrannosti tam nic neví,a to je možná dobře.
Jinak zvládnou Bz,Szvp,Pz a je pár jedinců v republice i s VZ.
Co se týká jejich použití na černou tak nemůžu sloužit ,prostě je na černou a naháňky nepoužívám,je mne to proti srsti.Ovšem kolega je s ůspěchem na naháňky používá a spokojenost. Tvrdí že nejsou kontaktní na černou(což je asi dobře) u něho dělají ve smečce 2-3.
Já jsem u tohoto plemene zakotvil taktéž po několika NKO,výmaračce a MMO.Prostě na dnešní praxi kdy se loví pár zajíců a bažantů bohatě stačí,na kachnách není problém a na barvu využívám jezevčíka drsňáka.Každopádně je to plemeno s větší denní aktivitou a pohybem a hlavně kontaktu s pánem.A není krásnějšího pohledu kynologa, kdy na špacíru Vám kterékoli plemeno ohaře vystaví a ukáže někdy i dobře skrytou drobnou zvěř v terénu.Pokud drobnou ,ani její zbytky v revíru nemáte ,berte raději jiné plemeno u ohaře jinak nevyužijete jeho hlavní přednosti,především to co dělá ohaře ohařem neboli stavěče stavěčem.
PS: Já to vidím takto" ferrari si taky do lesa nepořídíte" ,je to jako z ženskou -všichni vybíráme podle vzhledu ,ale krása je pomíjivá a zbude ta praktičnost :-)))

Autor: Kvido | 15.03.2014 16:51
Alternativa MMO - EB - bretaňák. Splní i výšku na naháňky a i tam jsem ho viděl. Voda není problém.

Autor: Břéťa Ambrož | 15.03.2014 15:46
Také bych doporučil hlavně plemeno, které se ti líbí a je ti sympatické...ty s tím psem budeš nejvíce času, ne kolegové co ti radi....I tomu ohari se dnes dá najít vyžití, chce to jen hold vice jezdit za drobnou zvěří a prilezitostmi se s ní setkat...

Autor: Roman Trojka | 15.03.2014 14:30
Vašku, to já bych Ti toho MMO schválil, bez jakýchkoliv výhrad... Prvního ohaře a to ČF jsem měl v roce 1993 od té doby mi jich rukama prošla celá řada a to všech různých plemen. A mohu dnes s klidným svědomím napsat, že MMO je plemeno s výbornými loveckými vlohami pro všestrannou práci a je to taky pes s ohromným vztahem k člověku. Tito malí špioni si mé srdce získali natolik, že budou můj život dělat krásnějším snad navždy... Je pravdou, že dnes typické práce ohaře na drobé zvěři je už málo, ale raděj ať ohař dělá dosledy a doprovází mě v revíru, než aby nedělal nic.. MMO je předurčen pro dnešní myslivost, je malý vzrůstem, ale při správném vedení upotřebitelný celoročně. Psa si má člověk vybírat srdcem... Je to přece náš společník na kus života! Jen pro odlehčení... ženskou si taky málokdo vybírá s ohledem na praktičnost, ale protože se nám líbí :-)

Autor: rici czech | 15.03.2014 13:01
Přesně tak Leone,nedávno jsem něco podobného řešil na Myslivost-lovectví.Spousta lidí to stále nepochopila.A na slovo univerzálnost zvláště u stavěče jsem od jisté doby alergický.

Autor: Leon Zumr | 15.03.2014 12:56
není to zákonný zákaz ale logický proto že ohař má vystavovat a postupovat tak že správně pracující ohař ti je na naháňce k hovn...jenom lidový myslivec po něm chce nahánění ale to nemá v české myslivosti cenu řešit.

Autor: Hans | 15.03.2014 12:44
Jak prvního psa jsem zvolil jagoše a jsem za to nadmíru spokojen. Hodně času jsem věnoval výcviku a navázání takové té zdravé "závislosti" na mě. Takže si mě pes hlídá a né já jeho.
K tomu použití- mám s ním vodní práce, takže an kachny chodí se mnou. Barvu máme taky a na té ho využívám nejvíce a jsem velmi spokojen s jeho prací postřelený kus ti podrží nebo když je větší zaštěkávám a drží na místě. Honičky máme taky a na naháňky chodíme. Noru má, ale já nenoruji. Vcelku univerzální pes, který mi vyhovuje. Nevýhoda- je trošku víc ostřejší a prudší (prase bere za ryj a někdy si něco vyříkává s jiným psem, tehdy když na něj jiný pes zavrčí).
Teď přichází mé ALE, ale MMO je teď aktuálně plemeno, které bych si rád k jagovi pořídil, jsou to super pracanti na práci v lese a na těch kachnách si taky užije. Holt vystavování bude oříšek, takže cvičení poblíž bažantnice nebo na "domácí" drobné.

Autor: Václav Sládek | 15.03.2014 10:47
Václave bral bych radu Leona.Vzal bych domácí politické tlaky sebou na výstavu a na zkoušky.Vše může být jinak.Sám jsem takle vybíral měl jsem také svého favorita.Výstavy ne ale na zkoušky se jezdím dívat pokud čas dovolí stále to mi z dob kdy jsem vybíral svého prvního psa zůstalo.

Autor: Václav Pašek | 15.03.2014 10:25
Ročně pořádáme tři menší hony na kachny. Máme asi 9ha vodních ploch. Zákon říká: "e) nahánět zvěř srnčí pomocí ohařů, ostatní zvěř spárkatou s pomocí psů v kohoutku vyšších než 55 cm," nebo je tam ještě jiné ustanovení, které zakazuje menší ohaře na naháňce?
Pak se dostáváme k domácím politickým tlakům, kdy malý pes neprojde. Asi mají někteří větší pravomoci :) Měli jsme retrívra bez papírů, ale to si nemyslím, že je zrovna vhodný... Bude to ještě boj, něco vybrat a pak větší vycvičit... Papírově bychom potřebovali honiče k barváři.

Autor: Fesoj | 15.03.2014 10:03
Václave, bude to Tvůj první pes. A z vlastní zkušenosti vím, že prvnímu psu se člověk věnuje až úzkostlivě - bojí se, aby nenadělal při výcviku chyby, studuje literaturu, konzultuje se zkušenějšími a má obrovskou radost, když pejsek pracuje podle jeho představ. A samozřejmě především chceš, aby Ti byl spolehlivým pomocníkem. MMO je krásný pes, ale do honitby, kde není žádná nebo téměř žádná drobná zvěř to asi nebude to "pravé ořechové", protože nebudeš mít možnost ho pořádně vycvičit. Vystavování a postupování, to jsou disciplíny, které má ohař sice vrozené, ale aby je pořádně prováděl, musíš mít možnost je "pilovat" k dokonalosti - a nevystavující ohař není pořádný ohař.O klidu před zvěří ani nemluvě. Nikoho nebude zajímat, že jsi neměl výcvikové možnosti, důležité je, jak pes pracuje. Navíc, jak již bylo řečeno, předpokládám, že tam u Vás asi občas pořádáte naháňky a tam ze zákona můžeš vést ohaře pouze na vodítku a použít ho případně pouze na dosled. Sečteno a podtrženo - prvním a nejdůležitějším kritériem pro výběr psa je honitba, ve které ho budeš používat. Následuje otázka osobního vkusu - vybrané plemeno se musí líbit nejen Tobě, ale i manželce. Pokud oba preferujete spíše většího než menšího psa, stejně jako Petr Toman se vřele přimlouvám za křepeláka, s tímto plemenem já mám ty nejlepší zkušenosti a je možné ho úspěšně předvést na PZ i tehdy, nemáte-li v honitbě téměř žádnou drobnou - moje fena je absolvovala v I. ceně přesto, že bažanta viděla poprvé právě na těch zkouškách. Ovšem křepelák je pes s obrovským temperamentem a nesmírnou loveckou náruživostí a hodí se jen pro toho, kdo má možnost s ním být co nejčastěji v revíru. Vyžaduje důsledný výcvik v poslušnosti - dokud nemáš perfektní poslušnost, nesmíš ho v lese pustit z vodítka ! A rozhodneš-li se pro nějaké "batožinové" plemeno, což má také své výhody, doporučuji Ti, jako začátečníkovi, spíše něco, co má menší "akční radius", ale konkrétně Ti neporadím v tomto směru moc zkušeností nemám. V každém případě Ti přeji šťastnou ruku při výběru a hodně úspěchů při výcviku i vlastním loveckém využití, vždyť myslivec bez psa je myslivce půl !

Autor: Leon Zumr | 15.03.2014 09:07
ohař patří na pole i když tě kvanta českých myslivců bude tvrdit že to není pravda a ještě druhá stránka věci na naháňku ze zákona ohař nesmí a i když by ten MMO výškově odpovídal ohaři mají zákaz všichni.Moje rada je zajeď na výstavu zkoušky a tam koukej co by se ti líbilo,internetový rady a porady jsou na .......lepší je pokec s vůdcem v reálu

Autor: Petr Toman | 15.03.2014 07:17
Stejný "problém" jsem řešil před cca dvěma roky. Vyřešil jsem ho křepelačkou a nelituji. Jako mladý jsem taky toužil po MMO, ale proč jsem si ho nakonec nevzal, popsal přesně Rici. Proč mít ohaře, když ho nevyužiju k tomu, na co byl vyšlechtěn.
Pokud však nemáš možnost se aspoň trošku pravidelněji dostat k drobné zvěří, já mám, tak bych si jak píše Rici vybral, promiňte mi ten výraz, batožinového psa, jako je jezevčík, jelikož tahat na posed či kazatelnu 10kg je lepší než 20kg a více.
O různých plemenech psů, jejich využití, chovu, lovu, výhodách, nevýhodách a všeho kolem bylo v mnoha diskuzích na různých webech popsáno tolik, že napsat cokoliv nového ani snad nejde.
Takže za mne, analýza zejména loveckých/pracovních možností (pro toho psa) a pak výběr....ohař, slídič, barvář, norník.....a pak už to poslední...co schválí manželka:)
PT

Autor: rici czech | 15.03.2014 06:19
Za mne osobně a je to můj názor.Nevím proč pořizovat do takové honitby ohaře,zvláště když ve výčtu zvěře chybí drobná nebo alespoň kachny.Jediný důvod mne napadá že se ti líbí.
Netvrdím že malý musterland (zástupce "lesních" ohařů )neodvede práci na dosledech nebo barvě,odvede,jenže z praktického hlediska lovu (čekané,šoulačky) a přednostní použití na dosledech bych osobně upřednostnil menší plemeno.Na posed ho stěží vyneseš,pod posedem ho nechat nemůžeš(v létě ti ho sežerou komáři v zimě zmrzne).
Osobně bych nešel v takové honitbě s takovým výčtem zvěře,a s použitím jak uvádíš do ohaře.Osobně za sebe,bych šel do menšího slídiče,v případě vyžití i v norování do nějakého teriéra.Ale je to jen můj pohled na věc.

Autor: Václav Pašek | 14.03.2014 23:01
Jakého byste doporučili psa pro začátečníka do smíšené honitby? Zvěř hlavně sika, srnčí a pak občas černá. Mám takový tip - malý münsterlandský ohař.