Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Srnci 2014



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 22.05.2014 09:39
Včera jsem kolem 19.30 potkal cestou na kazatelnu výstavního šesteráka, dle výrazné nosní skvrny asi 4 roky. Pomalu postupoval přede mnou skoro 100 m po cestě, občas se na mne podíval, jakoby věděl, že mu nehodlám ubližovat, až ho to přestalo bavit, dvakrát tiše bekl /do češtiny jsem si to přeložil jako "neotravuj a polib mi prdel"/ a zmizel v kakamrdí.

Autor: Karlos | 20.05.2014 14:22
Ahoj, tak já měl obeznanou dobrou raritku a od 16.5. už nepřišla. To je pech... :-D ale věřím že třeba o říji se mi podaří něco napískat.

Jinak budu rád za Vaše fotky z lovu srnců. Něco už kolegové myslivci přidávají - http://www.imyslivost.cz

Autor: Fesoj | 14.05.2014 08:34
Já se zejména v tuto roční dobu jen usmívám názorům, že u nás máme málo srnčího. Kam jdu, tam vidím dost nejrůznějších srnců i holé, je z čeho vybírat a že jsme neschopní a nedokážeme plnit plán odstřelu, a to někdy ani u trofejové zvěře, je otázka jiná. A že máme v revíru dost silných šesteráků, z nichž se většina neuloví a pokud se taková trofej objeví na přehlídce, tak většinou s poznámkou "sražen autem" nebo "stržen pytlačícími psy". Holt neumíme sklidit to, co jsme vypěstovali. Jenže když provedeme důsledný negativní výběr, pak pro skutečně "sklizňové" srnce nezbude v plánu lovu místo.

Autor: Martin Síla | 14.05.2014 08:17
Minulý měsíc jsem při pochůzce honitbou narazil na srnce parůžky zamotaného do ohradníku. Než jsem k němu doběhl, že ho vyprostím, tak se i s cca 10 metrovým kusem pásky utrhnul a oddběhl do lesa. Trochu mě to mrzelo a myslel jsem, že za ten špagát někde v houštině uvízne a už se neschledáme.
Minulý týden ale okolo sedmé večer vytáhl na louku. Srnec je v dobré kondici, tříletý slabý šesterák s "turbanem" z ohradníkové pásky.
Asi se ho pokusím ulovit....

Autor: Jan Slavětínský | 24.04.2014 09:57
Včera jsem obeznal srnce - má jeden paroh a druhý má vylomený šikmo dolu přes pravé světlo. Vytlučený, odhaduji ho na 3 roky. Na tom jednom má šesteráka s velmi krátkými tupými výsadami,výška nad slecha a ten vylomený je "takový holý klacek" na konci sploštělý. Tak na něj se potom mrknu...

Autor: Radek Chadim | 24.04.2014 09:41
Tohle téma není o ř nebo č, ale jak se vyvíjí letošní úroda srnců, tak se toho držme :-).

Autor: strejda zajíc | 24.04.2014 08:47
Česká myslivecká mluva 1972,Myslivost(Mottl)1966="ř",jinde zase "č".Takže se z toho nezblázním a nadále se budu obtěžovat mysliveckou mluvou!Apropó.v době nedávné jsem zaslechl nové myslivecké výrazy:oslovení mysliveckého druha."demente",kříženec tesáku a zavazáku="řezák".Holt člověk se celý život učí....

Autor: Harald Altmann | 23.04.2014 23:33
Ono vlastně jde opravdu o nic. Když je paličkář, tak má krev namísto barvy :-)))
Proč se obtěžovat nějakou mysliveckou mluvou. Ať nám všichni políbí pr.el! :-))))))

Autor: strejda zajíc | 23.04.2014 22:16
Františku,já klidně lovím paličkáře i paličkáče,ale jenom bulkaře,na bulkače kašlu!:-)Chlapi,hádáme se o prdu,v jedné mluvě myslivecké je to tak,v druhé zase naopak.A že prej paličkář je ten,co dělá paličky!A tak se ptám,kdo je dělá tomu srnečkovi,když né on sám?Ale nebojte-Lovu dík!říkat nebudu.Ne a ne a ne!

Autor: Fesoj | 23.04.2014 21:53
Mládí, stáří, paličkář, paličkáč - viz rubrika Články, str. 2, vloženo 7.5.2012. Protože jsme v tomto byli s Oldou Tripesem ve při, požádal jsem o odborné stanovisko Ústav pro jazyk český. Tak si to najdi !

Autor: Daldan | 23.04.2014 20:08
A to jsem ten co mého otce pořád opravuje že není paličkář ale paličkáč, né lovu dík ale lovu zdar atd. a pak se nechám strhnout davem a sám píšu paličkář, snad mě omluví mládí :-)

Autor: František Dušák | 23.04.2014 19:30
Figi děkuji, že lovíš PALIČKÁČE a ne PALIČKÁŘE.

Autor: figi | 23.04.2014 17:30
Slabé ( tenké ) pučnice jsou společným znakem všech paličkáčů bez rozdílu. Ulovil jsem i paličkáče ( několik ) s hmotností přes 15 kg vyvržení, a slabé pučnice byly vždy.
Z těchto srnců i přes jejich vynikající kondici nikdy nic alespoň průměrného nebude, průměrem pučnic nedosahují ani 10 mm a nadějní ročci s potenciálem dobrého paroží k hranici 100 b. CIC mají tento průměr minimálně 16 mm a jsou i tací, kteří mají okolo 20 mm průměr pučnice. Paličkáči v dospělosti sice nějaké paroží udělají, ale nikdy ani průměr.

Autor: Fesoj | 23.04.2014 16:38
No, já osobně jsem se s paličkářem nadprůměrným ve zvěřině ještě nesetkal.Ale myslím si, že paličky - pozor, nemám na mysli sice krátké, ale na bázi silné kuželíky - svědčí o rovněž slabých pučnicích a z takového srnce nikdy nemůže vyrůst nositel mimořádně silného paroží, maximálně průměr, takže jeho ulovení je v pořádku.

Autor: Daldan | 23.04.2014 15:36
Mě šlo spíš o to, že někteří zastávají názor, že pokud je paličkář silný ve zvěřině, tak příští rok nemusí nasadit slabé paroží a proto je nelovit. Já osobně se ale přikláním ke většině, paličkář je paličkář a do chovu nepatří

Autor: Fesoj | 22.04.2014 16:33
Obojí je pravda, nevidím v tom žádný rozpor. Paličkáři by se měli lovit na potkání bez ohledu na hmotnost a to i za tu cenu, že by se v případě jejich zvýšeného výskytu měl omezit lov ostatních srnců - i když já osobně zastávám názor, že v takovém případě by bylo nejlepší o tyto srnečky včas zvednout plán lovu. Ale nechávat paličkáře v chovu je velká chovatelská chyba.

Autor: Daldan | 22.04.2014 15:18
Zdravím všechny, chtěl by se vás zeptat na váš názor, u nás se loví přednostně ti nejslabší paličkáři, ale v některých knihách se píše, že paličkář se má lovit bez ohledu na jeho váhu. Co si o tom myslíte?

Autor: Fesoj | 16.04.2014 19:41
Co se týče těch slabých kusů bez střečků - ono asi také hodně záleží na tom, kdy byl ten kus uloven. 7 kg "žebráček", kterého jsem střelil na rozhraní července a srpna, neměl v nosohltanových dutinách ani larvu. A nosohltanové střečky jsem nikdy nenašel ani u sebeslabší čiplenky. Zřejmě to souvisí s vývojovým cyklem toho hmyzu, v srpnu je drtivá většina larev již vyfrkána, kuklí se v zemi a je základem pro promoření zvěře v následujícím roce. I z tohoto důvodu jsem pro radikální a zejména včasný odstřel těch nejslabších jedinců. Není na co čekat, ostatně dostatečný rezervoár těchto parazitů máme právě u holé zvěře a s tím nic /kromě odčervování u krmelců/ nenaděláme.

Autor: Maral | 16.04.2014 08:35
Něco na tom bude, i já jsem několikrát ulovil na konci září paličkáče, které jsem na daném místě viděl naposledy v květnu v poledne. Dvakrát mi dokonce paličkáče přihnal teritoriální srnec přímo k žebříku, kde se zastavil a ...
Lovím je na potkání, ač pan Kostečka je zásadně proti lovu samců I. VT.
Ale největší zážitek jsem měl před dvěma roky, kdy jsem v poledne spatřil slabého paličkáče u 60m širokého pásu asi desetileté bukové mlaziny. Na ni navazovala nová oplocenka ze dvou stran a paseka ze třetí (tam jsem jej spatřil).
Protože srneček zatáhnul dříve, než jsem se stačil přiblížit na dostřel, který mi předtím znemožňoval Sambucus Nigra, vydal jsem se do mlaziny a postupoval pomaloučku kachními krůčky a pak po kolenou dopředu směrem k plotu oplocenky. Necelých 100m mi trvalo neslyšným způsobem asi dvě a půl hodiny. Kousek se posunout a zase naslouchat. Připadal jsem si jako zelený baret či nějaký průzkumník.
Nikdy by se mi asi do podobné akce nechtělo, ale vrátil jsem se v myšlenkách o pár set let nazpět a řekl jsem si, že když jej neulovím, umřu hladem i s rodinou.
Nakonec jsem jej spatřil v dalekohledu asi na 15 m před sebou, pořád pomalu popocházel a jistil, ve chvíli, kdy se mi objevil v mezeře mezi stromky, jsem jej odlovil ránou ze ZH 7x57R. Zpocený jako myš.
Ten samec I. VT vážil 8kg, ale byl bez střečků.
V nějaké literatuře jsem četl, že stanovení doby lovu je výsledkem lidského unfairplay, neboť lovem těchto samců se chovatelská chyba nedělá a klidně by se mohli lovit i dříve. Jenže v ČR by se s tím svezli i další samci...

Autor: Fesoj | 16.04.2014 07:39
Srnci - myslím ti "normální" srnci - zpravidla vytahují z lesa na louky až po východu slunce /aspoň u nás/, zatímco s paličkářem se opravdu setkám spíš za ranního šírání nebo zase až blíže k poledni, když aktivita silných srnců již poklesla, člověk by řekl, že je nechtějí provokovat a s tím skrytým způsobem života paličkářů také souhlasím. Ovšem drží-li se paličkář své matky /a není to nic mimořádného/, vychází společně s ní, jakoby se spoléhal na její zkušenosti. Aspoň v době mimo říji. A zejména nad poslední větou Figiho příspěvku by se měli zamyslet především ti, kteří tvrdí, že "už mají několikrát prohlédnutý celý revír a žádní paličkáři nikde nejsou".

Autor: figi | 15.04.2014 22:55
Přesně tak, na paličkáče se chodí v jinou dobu, než na ostatní srnce. Dokáží žít neskutečně skrytě, opravdu jako by tam nebyli, stačí jim velice malá plocha, často jen keř v loukách a srneček se pohybuje do 50 m okolo. teritoriální srnci je berou spíše jako sport, většinou je to až rituální chování, kdy se teritoriální srnec zvedne, obejde pár svých značek v teritoriu, a pak jde neomylně na místo, kde zaléhá jeho roček, toho si zvedne a doslova "hravě" prožene, ale prvních několik metrů až desítek metrů naoko velmi důrazně. Často jsem toto chování pozoroval den po dni jako přes kopírák.
Ještě se mi nikdy nestalo, že by roček svoje stanoviště opustil po obeznání v druhé polovině dubna po obsazení teritorií. Mám jich ulovených přes šest desítek, a ještě mnohonásobně víc jsem jich pozoroval. Jsou každý rok ve stejných místech, a většinou velmi jednoduchý lov, až na vyjímky. Je jich více, než vůbec tušíme, často zůstanou nepřečteni a zaměněni za holou.

Autor: Ron Gordon | 15.04.2014 21:05
Připojuji se k názoru Figiho, jen by doplnil, že v zhledem k tomu, že jsou soustavně odbíjení teritoriálním srncem, jsou zpravidla v pohybu v jinou dobu a tím se jeví, jako by teritorium opustili. Často pozoruji, že silný srnec ani tyto slabé jedince nijak výrazně neprohání, spíše se zaměřuje na silnější konkurenci.

Autor: Pavel Černý | 15.04.2014 15:03
Já mám stejné zkušenosti jako Honza Slavětínský. Jednou jsem měl ve "svém" úseku před lovem 4 takové srnečky. Když jsem 17. 5. jednoho střílel, druhý na mě ještě koukal. Poslal jsem tam na něho kamaráda a on už žádného nezahlédl. Jednoho jasně rozpoznatelného viděl po měsíci jiný kolega 4 km daleko (ale nestihl vystřelit) a já ho pak ve svém úseku zahlédl až v říjnu po lovu. Zvláště u těch slaboučkých ve zvěřině pak souhlasím i s Fesojem se zamořením parazity. Proto vždy doporučuji neváhat a lovit.

Autor: figi | 15.04.2014 14:26
To, že se paličkáči neustále stěhují, protože je pořád honí starší ( i stejně staří ) srnci je jen myslivecká pověra a stále tradovaný nesmysl. Tito srnci jsou naprosto věrní místu, i když jsou i několikrát denně prohnáni stejným srncem v jeho teritoriu. Když srnečka vidím v dubnu, s jistotou si na totéž místo pro něj v srpnu či září přijdu. Samozřejmě je nutné respektovat potravní nabídku v teritoriu.
V pvní polovině dubna obeznávat paličkáče je trochu předčasné, mnohým srnečkům to ještě vyroste. To však platí u normálního průběhu zimy.

Autor: Jan Slavětínský | 15.04.2014 14:03
I když vím, že do odstřelu toho obeznaného paličkáře ještě dvakrát jiný silný srnec z teritoria vyžene a paličkář začne vycházet jinde, tak pomalu srnčí prohlížím a sleduji co a kde chodí,jak ti srnci vytloukají,kteří už vytlučeno mají a kteří ne.Podle toho si typuji i jejich věk apod. Jelikož za léta zpět vím, že co v I.VT u nás ulovím do konce května než vzroste tráva,obilí a kryt tak ulovím, potom je šance až po řiji na strništích ,protože během léta je to u nás problém. Každoročně 3-5 paličkářů objevím a obeznám a protože je lovíme na potkání a neomezeně, snažím se je lovit hned z kraje odstřelu bez ohledu na přebarvování. Jak píše Josef, jsou to kusy pod 10 kg a vždy plné střečků. Jako srnce je lovím rád, je to lov i adrenalin,ale v podstatě to "srnec" není. Já osobně už bych tyto srnce ani jako trofej nepreparoval.Snažím se tyto kusy odlovit a potom si užívat lov srnce v řiji. Ale ty časy ,že jsem nedospal rána na 16.,to už je "historie" a jestli ulovím ty 3 nebo 4 paličkáře je v podstatě jedno. V životě je víc důležitějších věcí.

Autor: Fesoj | 15.04.2014 13:39
Přiznám se, že nějakému hledání paličkářů měsíc před zahájením lovu jsem se nikdy nevěnoval, spíš mě zajímá, zda se znovu setkám se srncem, který měl loni mimořádně dobře nasazeno a jak vypadá letos. Když v době lovu narazím na paličkáře, ulovím ho přednostně a povede se mi to zpravidla každoročně. A co se týče toho čekání, až budou přebarvení a vytlučení - to bych u těch nejslabších, střečky promořených kusů, mohl kolikrát čekat až do druhé poloviny července. A to již zpravidla ty střečky vyfrkali a přispěli k vyššímu zamoření revíru v budoucnosti, o možnosti úhynu ani nemluvě. Pokud v červnu slabý roček není zcela přebarvený, zpravidla se jedná o kus parazity napadený. V tom případě nemá smysl uvažovat o léčení. Přesná rána z kulovnice - jiné řešení zde není !

Autor: Milan Jirmann | 15.04.2014 13:16
Já je speciálně nevyhledávám, ale vím o dvou, ale lovit je po začátku lovu nebudu, Počkám si až budou zcela přebarvení a vytlučení, aby to k něčemu vypadalo. LOVU ZDAR!!!

Autor: Tubus | 15.04.2014 10:07
Zdravím... Tak za měsíc to začne.Co srnci uvás?Chodíte už okukovat a hledat paličkáře? Nebo už o nějakém víte?