Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dotaz



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: ValíkVlastimil | 22.04.2014 17:30
Ten kovový nevydrží někdy ani do druhého dne ☺☺☺

Autor: Děda z lesa | 22.04.2014 13:33
Maďarsko je zaplaveno akátem.
Sloupky na oplocení u všech dálnic mají akátové - údajně vydrží 40 - 50 let, což nevydrží ani kovový sloupek.

Autor: Fesoj | 22.04.2014 13:19
U nás hospodaří dva zemědělské subjekty. Jeden pro oplocování pastvin používá kolíky, které si sám vyrábí ze smrkové tyčoviny, druhý dováží ze Slovenska pro stejný účel kolíky akátové, zřejmě z důvodu větší trvanlivosti. Takže i ten nenáviděný a zatracovaný akát může být k něčemu dobrý - ostatně násady z akátového dřeva jsou kvalitou srovnatelné s jasanem a mladé akátové výhonky, dokud nezdřevnatí, jsou velice oblíbenou pastvou pro zvěř. Takže z mého hlediska akát ano - ale pod přísným dohledem, protože na vyhovujících stanovištích se z něj skutečně může stát dominantní agresor.

Autor: palkopal | 22.04.2014 09:08
Akát je sice agresivní, to ano, ale jeho případná potřebná likvidace je celkem jednoduchá záležitost.
Jinak - akát mají v Maďarsku vyšlechtěný do klonů jako rychlerostoucí dřevinu.

Autor: Fesoj | 22.04.2014 08:20
Tedy - abych nakonec nekecal, můj syn není botanik a jako akáty označil ty stromy proto, že byly trnité, ale pokud vím, z našich původních dřevin mají trny trnka a hloh a ty tvoží zpravidla keře.

Autor: Leon Zumr | 21.04.2014 22:12
toho co vysazuje akáty bych kopnul do prdele že by si tejden nesednu takovej sajrajt co zlikviduje všechno kolem bych likvidoval přednostně

Autor: Zdeněk Šváb | 21.04.2014 21:08
Aby ta firma nedostala dotace z EU na výsadbu akatů a pak opět dotace na likvidaci nepůvodního druhu!?

Autor: Fesoj | 21.04.2014 20:11
On samozřejmě žere jikry všech ryb - ale stále je to ryba stojatých nebo pomalu tekoucích vod a pochybuji, že by dokázal žít v pstruhovém pásmu, natož se tam rozmnožovat. Ale k těm nepůvodním a invazním druhům by měl, nemýlím-li se, patřit i akát. Minulý týden přivezl můj syn s kamionem z Holandska větší množství akátů, jednalo se o vzrostlé stromy s kořenovým balem, určené k vysazení někde v Praze na Vyšehradě. Takže doufám, že ten "boj" s nepůvodními druhy nepůjde tak rychle a jednoduše, jak si někteří ekologisti představují.

Autor: prroud | 21.04.2014 09:18
Je skoda ze se nechytil jak mel,v Ameru je to nadherna a chutove vynikajici ryba.I kdyz jinej kraj,jinej mrav,Amici ho moc nemusej,stejne jako kapra,berou je jako skodnou a nejedi je,protoze se zivej bordelem ze dna,jsou "spinavy".Aspon tak mi to bylo vysvetleny,neco jako prase pro muslima.
S tim sumeckem u nas a pstruhovou vodou prodavam Josefe jak jsem jako mladej rybar v detskym veku koupil a jak me to ucili.Neslo o to,ze by snad sumecek pronasledoval pstrouzky,ale ze hledal a zral jikry:-)

Autor: Fesoj | 21.04.2014 05:26
Sumeček americký pro pstruhové vody nebyl, není a nemůže být pohromou, zejména proto, že v těchto vodách nežije a jeho doménou je hlavně cejnové pásmo. Je pravdou, že jeho introdukce žádný užitek nepřinesla, ale rozhodně nebyl původcem nějaké ekologické katastrofy jako např. králík v Austrálii nebo náš kapr /a další kaprovité ryby/ v severní Americe. A v intenzivních chovech ryb, kde by sumeček skutečně mohl znamenat pohromu, se s ním rybníkáři dokáží vypořádat.

Autor: prroud | 21.04.2014 00:37
Jednoduchy Vite,vykopat se z EU a NATO,plus vseho co jenom prizivnici.Tim nemyslim se izolovat,ale stat se znova panama ve vlastni zemi a s ostatnima bejt rovnej s rovnym,zamakat na vlastni sobestacnosti statu v cem to jde,a neni toho zrovna malo,potravinama pocinaje.........to by byla rana na komoru!

Autor: prroud | 21.04.2014 00:32
Co sumecek americky Josefe?,z toho neni vubec nic a je pohromou pstruhovejch vod,a myslim si ze nejen tech.

Autor: Vít Pátek | 20.04.2014 23:17
Europoslanec Poc si jen před volbami honí triko. Nic neprosadil, byl jen poslancem-zpravodajem. Jde o Evropskou komisí zpracovaný návrh Nařízení Evropského parlamentu a Rady, který momentálně prošel s pozměňovacími návrhy prvním čtením v Evropském parlamentu.
Návrh: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0620:FIN:CS:PDF
Pozměňovací návrhy:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2014-0088+0+DOC+XML+V0//CS#title1 (je třeba si zkopírovat do prohlížeče celý text, editor fóra odkaz nevím proč krátí)
I když jsem k mnohému, co pochází z EU velmi skeptický, například o valné většině tzv. eurodotací si myslím, že pouze devastují fungující trhy, jsou živnou půdou gigantické korupce a v důsledku ničí morálku, resp. to co z ní ještě zbývá, samotný tento dokument po rychlém přehlédnutí dokumentu i pozměňovacích návrhů za nějak výrazně škodlivý nepovažuji. INVAZNÍ nepůvodní druhy (jen o nich ten dokument je), které představují reálný problém a je žádoucí se s nimi nějak vypořádat nejen uvnitř jednotlivých zemí, ale i koordinovaně na území EU, opravdu existují.

Problém nastat může, ale až kdyby se někomu podařilo prolobbovat u Evropské komise na dokumentem předpokládaný seznam nějaký konkrétní druh, který tam dle zdravého rozumu nemá co dělat. Ten seznam totiž už bude v rukou samotných "euroúředníků" v Evropské komisi, jí dotyčný dokument vytvoření toho seznamu ukládá. (Koneckonců podobný problém jako u eurodotací, kde dokonce k vygenerování negativního efektu dochází leckdy až na úrovni národní - ať už parlamentu aplikujícího společnou dotační legislativu, či tupých nebo různě ovlivněných úředníků.)

Pro zajímavost představa některých českých biologů z Botanického ústavu ČSAV a Přírodovědecké fakulty UK:
http://invaznidruhy.nature.cz/res/data/151/019808.pdf

Stručněji řečeno: než začnu proti něčemu, co se mi nelíbí, bojovat (a nemyslím tím planě se nad tím rozčilovat), je dobré si důkladně zjistit, kde to má "komoru", na kterou je nejlépe mířit.

Autor: Fesoj | 20.04.2014 22:55
U ryb se to snad posuzuje tak, že pokud je zde nějaký druh již asi 4 generace, považuje se za domácí. Ovšem u ryb také neznám žádný druh /snad jen karase stříbřitého/, který by měl nějaký negativní vliv na původní ekosystém.

Autor: prroud | 20.04.2014 21:01
Elhenicky,taky jsem necinkal,ale tahat se do toho musim,njn,z toho se nevykroutim,jako clen naroda,treba prijmout zodpovednost:-).Navic,i presto jsem cekal zlepseni a ne co se statem vyvedou a my ze je to nechame udelat.Asi jako kazdej z nas.Na nejaky roky a podobne bych se vykvaknul,vazne bych to bral podle selskyho rozumu,jestli ten druh neskodi domaci prirode a je z nej uzitek,na co bych ho zakazoval a vlastne sam tak pachal skody?Soustredil bych se na to co skodi a nic z toho neni,tam to ma smysl.

Autor: Ellhenicky | 20.04.2014 20:41
Prroude,já určitě necinkal,mne do toho netahej:-) Mně vadí, že někdo se zabývá pitomostma a ještě na tom legálně vydělává.Někdo jsem četl, že druhy, které jsou v dané lokalitě více jak 100 nebo 200 let se počítají sice ne za původní, ale již za "domácí"

Autor: prroud | 19.04.2014 10:08
Prece koncernum,Elhenicky,za vsim hledej prachy!........taky sis pro to prece zacinkal,ne? Rozumnej clovek by probral co je z "dovozu" uzitecny a co skodlivy,ale k nam se dovazej jenom svinstva,ve vsem ......co se v minulosti dovezlo dobryho,musi pryc!Mas to vsude kolem sebe,staci koukat.
Ale hlavne jenom remcat a nic s tim neudelat!

Autor: Ellhenicky | 19.04.2014 10:02
Nejhorší je, že někdo "pomazaný" vymyslí 3,14čovinu,jinak to nelze nazvat, a další pomazanej, aby se zviditelnil to rozmázne a už to jede. Jako by nebyly jiné důležité věci.Jen o většině nepůvodních rostlin i živočichů nemá normální smrtelník pochybnosti, že k nám patří a málokomu to mi vadí. Komu takové nařízení pomůže?

Autor: prroud | 18.04.2014 21:52
A planetu tedy clovek.........at zije EU a nasi protektoratni "posranci"....

Autor: Děda z lesa | 18.04.2014 13:42
Je to celkem cca 2.000 živočišných a rostlinných druhů.
Nás by měl zajímat modřín, akát, jírovec maďal, kaštanovník...
Ze zvěře bažant, krocan, sika, daněk, muflon, kamzík, jelenec, koza bezoárová, kozorožec...
Rybáře pak většina ryb.

Autor: Václav Sládek | 18.04.2014 12:39
Jane k tvému příspěvku 07:44 je to smutný fakt.Naši politici odtržení od reality na nás z vysoka ........

Autor: palkopal | 18.04.2014 09:45
Vzhledem k tomu, že Alois Jirásek ve svých dílech neuvádí nic o tom, že by praotec Čech byť jen občas hulil, zákaz marihuany lze očekávat.

Autor: Jan Slavětínský | 18.04.2014 09:08
Kdo ví jestli tam bude zahrnutá i marihuana...

Autor: Fesoj | 18.04.2014 08:53
Protože bohužel žijeme v Absurdistánu, mám důvodné obavy z toho, že křižácké tažení proti "nepůvodním" druhům budou odnášet především kamzíci, mufloni, daňci a kdo ví, zda ne i bažanti. On i ten zákaz pěstování topinambur na Slovensku je krokem ad absurdum.

Autor: Jan Slavětínský | 18.04.2014 07:44
Co pak zvířata a rostlinstvo. Proti utečencům a všem přičmoudlým přivandrovalcům z Východu,Muslimům a jiným "nepůvodním", proti jejich invazi k nám a do zemí Evropy, nikdo nebojuje. Ještě jim zadarmo dáváme lékářskou péči, střechu nad hlavu,azyl, papíry a na naše chudáky děti se dělají sbírky víček od petek. To mi vadí. Sorry za OT.

Autor: Maral | 18.04.2014 07:33
Uncle Google:

http://www.pavelpoc.cz/evropska-priroda-bude-lepe-chranena-pred-invaznimi-nepuvodnimi-druhy.html

Autor: Zdeněk Šváb | 18.04.2014 07:08
Co víte o tom, že Europoslanec RNDr Pavel Poc měl prosadit na posledním zasedání Europarlamentu zákaz invazních nepůvodních druhů /zatím asi 50/ rostlin a živočichů???