Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Nový zákon



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Harald Altmann | 25.04.2014 09:28
Marale, v mém případě jsi mimo mísu. Jsem MH u HS, které provozuje honitbu ve vlastní režii. Takže Tvoje inovativní návrhy už máme víceméně zavedené. Srnců se střílí polovina než kolik je povolenek apod. Při přidělování odstřelu srnců II a III. VT je přihlíženo k aktivitám jednotlivých členů atd. Ono totiž v MS je organizace myslivosti jiná než v HS. V HS řídí myslivost honební výbor s MH. Diskuse jsou krátké, věcné a na schůzích není třeba se hádat. Kdo vystřelí na zvěř (třeba srnce) bez platné povolenky okamžitě končí – a to navždy. A navíc, za hodpodaření v honitbě je zodpovědný vlastník (nebo nájemce). Tak už vidím, jak by to vypadalo, kdyby mysliveckého hospodáře dělal placený státní úředník bez jakékoliv vazby na honitbu. Navíc by musel dělat hospodáře třeba v 10-ti honitbách aby vydělal na mzdu která jeho a rodinu uživí.
Takže závěrem Ti, Marale, musím říct, že se vůbec nebojím inovací a generační obměny. Já už jsem, myslím si, jeden z těch „obměněných“. Akorát mě štvou v myslivosti lidi, kteří se dále nevzdělávají v oblasti chovu, zákonů apod. a potom se nechají oje.at nějakým dalším troubou.

Autor: Harald Altmann | 25.04.2014 09:25
Vlastíku, je možné, že se pletu a že jde David krmit. Možná mě zmátlo to, že je diskuze o vnadění nebo to, že psal příspěvek v 19:21 a já jsem si to automaticky dal dohromady s večerní čekanou a vnaděním černé.

Autor: Maral | 24.04.2014 18:49
Milý Kamile, nevím, proč jsi tak vztahovačný. Nikomu nic nevnucuji a nikomu nehodlám nic znechucovat. Jen jsem nastínil motivaci - proč kdo dělá myslivost. Podle mě je opravdu na prvním místě lov. Ale nikomu jej NEZAKAZUJI a hlavně NEZÁVIDÍM ! Ale příčí se mi pokrytectví. Vždy si budu vážit více člověka, který na rovinu řekne, jsem vášnivý lovec a bez lovu si myslivost nedokážu představit, než člověka, který je založený úplně stejně, jen tu vášeň bude schovávat za další činnost a v duchu se bude třepat, aby jak se zde psalo, nepřišel o honitbu.
Nedělám si iluze. Jak zmínil Ron, je spousta mladých, pro které je prvotním zájmem lov. Ostatní věci dělají v míře nezbytně nutné a hlavně proto, aby se k lovu dostali.
Nejhorší práce je práce s lidmi. Nikdy se nelze všem zavděčit.
Jen jsem zde prezentoval svůj názor, že obava ze ztráty lovecké příležitosti vede mnohé myslivce k tomu, že pod tlakem okolností ohýbají hřbet. Je jejich volbou, jak hluboko jsou ochotni se sehnout. Já jsem pouze napsal, že nejsem zvyklý ohýbat hřbet a proto klidně pověsím flintu na skobu, ale do lesa budu chodit dále - přikrmovat, pozorovat, relaxovat, fotit.
A Kamile - nevyklepal jsem srnčí (pokud jsi myslivec, nechápu Tvůj způsob vyjadřování). I kozí farma má zpravidla svoji úroveň. Myslíš, že je v pořádku lovit srnčí o průměrné hmotnosti mezi 11kg a 12kg, když má vhodné podmínky pro to, aby průměrná hmotnost byla mezi 16kg - 18kg ? A takové kusy se před 15 lety normálně lovily jako průběrné. Jen jich bylo v té oblasti méně - mám na mysli početní stavy.
Jaký si to uděláš, takový to máš. :-)
Mimochodem, četl jsi někdy Kamile něco od Petra Martana ?
Myslivosti zdar !

Autor: ValíkVlastimil | 24.04.2014 16:04
Haralda,myslivecký hospodáři, možná se pleteš, co když opravdu jde David krmit..

Autor: Kamil | 24.04.2014 14:23
Nenechte si nic znechucovat Maralem, který dělá myslivost z "donucení" - to ještě ale vůbec neznamená, že myslivcem je. Jako jedinný musel vyklepat srnčí protože to bylo podle něho jak na kozí farmě apod. Vždycky se najde někdo kdo sežral výtvor Šalamouna a prozřel jako jedinný a opravdový a bude rýpat do všech a do všeho a ukazovat jen svoji pravdu. Je to fundamentalista. Buďte nad věcí...

Autor: Ron Gordon | 24.04.2014 12:45
Dovolím si pánové začít citaci - "nejen chlebem živ je člověk", kterou jsem si upravil pro naši branži na "nejen lovem živ je myslivec". Nevím jaký věk má Maral a ani nevím jak dlouho se věnuje myslivosti, ale s jeho názory velmi často souhlasím. Nevím sic jak to myslel s tou generační výměnou, protože znám spoustu mladých myslivců a nevím jak by to dopadlo, kdy se jím předaly otěže. Věřte mi, již jsem o tom zde psal, kdy v našem spolku došlo v souvislosti s pronájmem honitby k takovým věcem, že se až stydím to zde psát - mladí myslivci spolku na valné hromadě hlasují proti pronájmu honitby spolku, honební starosta a další dva členové honebního společenstva - členové spolku nasadí nesmyslně vysoké nájemné a podmínky pronájmu včetně podmínky přijetí do spolku neúspěšných žadalelů o pronájem, a pak dojde k tomu, že ti připosraní členové spolku včetně předsedy na tyto podmínky přistoupí, protože trpí absťákem lovu a mražáky již maji vyžrané, více již zde ani nebudu rozvádět. Pro Michala - víš ja se těm rybářům ani nedivím, když to vezmu ze svých zkušeností, že když rybářský svaz vypustí do přehrady každoročně několik tun kaprů a pak tam vidíš jen stále jedny a ty samé rybáře, kteří musí za každou cenu odejít od vody se splněným plánem úlovku, které musí doslovně někdy pošlapat, aby měly míru, pak je skladují v mražáku a protože to nejsou schopni sežrat, tak jim to zestárne a skončí to na vnadišti pro divočáky. A jaký ten rybář je myslivec si každý dovede představit.

Autor: Michal Brabec | 24.04.2014 10:50
Promiň, Honzo, za dublování:-))

Autor: Michal Brabec | 24.04.2014 10:48
Tak jsem tu dlouho nebyl a začínám koukat.
Trochu mě to připadá jako rybářský "chyť a pusť". Byl jsem kdysi u toho, když se parta hightech rybářů pustila do dědka, kterej "zapakoval" kapříka tak 45cm. Velice sprostě mu nadávali do hovad, jak drancuje vodu a tak. Děda jen čučel, nevěděl, která mlátí, dokonce vytáhl povolenku a těm pitomcům ji ukazoval, jako že může, že nepytlačí. Hoši, praví rybáři, ale byli tak vostrý, že mu div nenamleli. My to pozorovali z placu o kus dál a jen díky tomu, že nás bylo víc jsme je poslali k šípku.
Já ryby taky pouštím, protože je nežeru, ale chápu ty, kterejm to chutná, že i kvůli tomu maj povolenku.
Jestli si tady začneme hrát na to, že když jdu do lesa s flintou, tak jsem hovno myslivec, tak já tu končím.

Autor: Jan Slavětínský | 24.04.2014 10:30
Chlapi,vždyť to je u každého koníčka. K myslivosti zbraň potřebuješ.
To můžeš říkat i o rybářovi - můžeš mít pruty a výbavu, ale podle vody budeš jen chodit,lovit nebudeš.Co to bude za rybařinu?. Prostě pokud tě něco baví, chceš tím žít a nějak tě to naplňuje.
Ano s foťákem a v golfkách můžeš chodit, zvěř přikrmovat, vysazovat po mezích kaštany a pod., ale to můžeš být u přátel přírody,zelených,skautů a bůh ví v čem.To nemusíš být myslivec. Zbraň k myslivcovi patří. Když zalovíš do historie a myslivecké kultury, tak všude je myslivec znázorněn s ručnicí na rameni,s fajfkou a se psem u nohy. Kdo přepočítává efektivnost myslivosti přes lov a přes mrazák, i to bohužel je... Ale to už bazírujeme...

Autor: rici czech | 24.04.2014 10:12
Maral to popsal naprosto trefně:-).Spousta "myslivců" si to bez lovu nedokáže představit a potkat je bez flinty jen se psem ,foťákem nebo dalekohledem jak brouzdaj honitbou a okukujou co by se dalo vylepšit a zlepšit je takřka nemožné.Je to drsné ,ale je to fakt.Prakticky od začátku roku do 15.května se s nima v revíru nepotkáte,proč? protože tam kde nemají černou není přeci co lovit.Proto!

Autor: Radek Chadim | 24.04.2014 09:26
Oba pánové, zachovávejte klid.
Placenej nebo neplacenej hospodář, to je úplně jedno. V danou chvíli vidím placení hospodáře za zbytečné vyhazování statních peněz, protože ani placení nezaručí, že daný hospodář nepůjde na ruku některým uživatelům honitby - za možnost lovu v jejich honitbě a za další protislužby, jak je tomu tak i dnes. Dozor nad naplňováním zákonů by měla vykonávat státní správa, ta kdyby vše dělala jak má a skutečně kontrolovala myslivecké hospodaření, tak nikdo nikdy o honitbu kvůli nedodržování plánu chovu a lovu - tedy početních stavů zvěěře - nemůže přijít. Jenže...
K tématu: omezit dávky krmiva či vnadidla měla loňi diskutovaná novela zákona, na kterou nakonec nedošlo. Upřímně řečeno to vidím jako úplně zbytečné, protože jsem přesvědčen, že vnadiště v problematice přemnožení černé zvěře hlavní roli nehrajou - tam hraje hlavní roli úroda na polích, úživnost lesa, vhodné podmínky pro život v lese a lovecký tlak na zvěř. Nějaké vnadiště jsou v tomto žebříčků až hodně vzadu, protože nikdo nevnadí proto, aby nelovil, čimž význam vnadiště jako výkrmny radikálně klesá. Jenže o zákonech rozhodují neodborníci v poslanecké sněmovně a zájmové skupiny na ministerstvech, zemědělci to vidí velice jednoduše a jednostranně, o soudech a soudních znalcích se snad ani nemá cenu zmiňovat... :-)

Autor: Maral | 24.04.2014 08:07
Jenom jsi mi Haralde potvrdil, že je načase dokončit generační obměnu v myslivosti. Všude člověk jen slyší, proč by to a to nešlo a pořád poslouchá, nojo, ale co když ten a ten udělá to atd. Běžte s tím připosraným myšlením už navždy do hájů. Protože tohle je to Tebou zmiňované přizdis.áčství.
Proboha, tohle nemůžeme dělat, s tím nemůžeme jít do sporu, protože co kdybychom přišli o honitbu !!!???
A víš jaká je příčina ? Naprosto jednoduchá. Drtivá většina myslivců si totiž nedokáže myslivost představit bez toho, že by nemohla lovit !!! Proto ty strachy o honitby a ta připosranost. To je ten hlavní důvod.
A co bys dělal, kdyby přišla nemoc a dvě třetiny zvěře padly ? Najednou by se lovilo například pouhých 10 kusů a členů v MS bude 30. Budete losovat ? Budete se hádat ? Ano, druhá možnost je správná. Vyhraje ten vášnivější lovec, prostě vystřelí, protože kvůli tomu dělá myslivost !
Všechny ty ostatní tanečky jsou jen kouřová clona. Krmení, brigády atd. Ale vše dělá většina jen proto, aby si mohla vystřelit. Pouze několik "bláznů" to bude dělat, ač nevlastní zbraň a ven chodí pouze s dalekohledem a s fotoaparátem.
Podívej se někdy v klidu do zrcadla, ale v klidu a o samotě Haralde. Přečti si někdy něco od Petra Martana. Zkus odložit flintu na nějakou dobu. Třeba na některé věci najednou přijdeš.

Autor: Harald Altmann | 23.04.2014 23:44
Myslivecký hospodář placený státem? Kdysi už tu něco podobného bylo. Všechno všech a nikdo za nic zodpovědný. To by byla ta nejhorší varianta pro zvěř a myslivost! Jak a kdo zaručí, že ten hospodář bude neúplatný a bude to s honitbou myslet dobře? Vždyť není problém pošpinit nájemce jenom na základě sčítání zvěře! A nedodržení stavů je podnět na okamžitou výpověď z nájmu! A soused si v pohodě převezme (najme) zajímavou honitbu. Někteří vědí o čem píšu a Ty, Marale, to neřeš! Opět jsi mi potvrdil, že ještě nejsi dlouho myslivcem. A jestli ano, pak nám a myslivosti pomáhej Pánbůh, jestli vás je takových víc.
Bohužel, ale takovéto dotazy by se nemusely na fóru objevovat, pokud by myslivec byl skutečně myslící a inteligentní "soudruh". Dnes v době internetu není problém sledovat nové zákony a vyhlášky. Stačí se jenom trochu zajímat! I ten MH, který toto tvrdí by měl jasně a zřetelně sdělit na základě jakého zákona (vyhlášky) a paragrafu je zakázáno vnadit zvěř. Jsme prostě, bohužel, národ přizdis.áčů!
Davide, máš ale, asi, namysli že jdeš vnadit - nebo se pletu?!?

Autor: David Honzík | 23.04.2014 19:21
Chlapi mockrát děkuju. MH se zeptám a dám vám vědět, jak na to přišel. Jdu zvesela nakrmit.

Autor: Fesoj | 23.04.2014 16:56
Myslivecký hospodář - profesionál placený státem ? Nic proti tomu, ale v našich podmínkách si to neumím představit, stejně jako profesionální, státem placenou mysliveckou stráž po vzoru USA a Kanady, která by musela samozřejmě mít daleko vyšší pravomoci než ta současná. Že by to bylo zejména proti pytlákům potřeba jako sůl, to je samozřejmé - ale vzhledem k tomu, že v našem státě jsou práva gaunerů nadřazena právům slušných lidí, něco podobného žádný poslanec ani senátor nenavrhne, protože by to stejně neprošlo. Teď odbočím od tématu - ale na co je slušnému člověku zapotřebí například celý slavný Úřad pro ochranu osobních údajů ? Ten vyloženě nahrává kriminálníkům.

Autor: Leon Zumr | 23.04.2014 15:20
marale pokud chodí hospodář na SSM tak dostane všechny novinky a není problém vlézt na stránky myslivost.cz kde jsou taky všechny změny

Autor: Maral | 23.04.2014 15:01
Davide, já bych se hospodáře zeptal na číslo toho právního předpisu a to přímo na schůzi. Buď se tedy "historicky znemožní" na fóru anebo příště si rozmyslí střelbu slepými náboji a ještě od boku.
Podle mého názoru, pokud má mít činnost MS nějaký smysl, tak je třeba, aby výbor MS a MH opravdu pracovali. Za samozřejmé pak považuji to, že právě výbor či MH seznámí členy s případnými změnami legislativy, popř. je na to alespoň upozorní.
Zákony v ČR se přijímaly a přijímají jako na běžícím pásu a situace na bojišti se tak mění velmi rychle.
Já osobně jsem pro, aby funkce mysliveckého hospodáře byla placená. Byl by tak nejspíš zaměstnancem MZe. Jeden MH by vykonával tuto činnost pro více MS. Nicméně byl by to placený profesionál se vším všudy. Do jeho gesce by spadala právě i starost o informování MS o legislativních změnách.
Pokud se má v české myslivosti něco změnit k lepšímu, byl by právě tohle jeden z důležitých kroků. Od státní správy toho totiž moc čekat nelze.

Autor: Jan Slavětínský | 23.04.2014 10:22
Ano vnadiště být v honitbě nemusí.Není zmíněno ani v zákoně, není krmným zařízením (a proto lze u něho lovit) a tudíž ani nespadá do myslivecké evidence zařízeních vč.řešení nějakých pojistných událostí při jeho zničení atd. Je zřízeno "tzv.na hubu" ,prostě dohodou a se souhlasem vlastníka pozemku a má dočasného trvání. Ale pozor, výkon práva myslivosti v NP, CHKO, rezervacích, přírodních parcích apod. bývá často upřesněn nějakou vyhláškou, ve které může být přímo zřizování vnadišť zakázané. Mám kamaráda od Křivoklátu a u nich to bylo. Ani rohlík nesmí ležet před posedem...

Autor: Fido z Řáholce | 23.04.2014 09:59
ZoM hovoří jasně....§ 9 odst. 2,,,,je zakázáno poškozovat nebo ničit slaniska, napajedla, zařízení pro přikrmování, pozorování a lov zvěře a další myslivecká zařízení. K jejich vybudování a umístění je nutný předchozí souhlas vlastníka honebního pozemku. Nedá-li žádný z vlastníků honebních pozemků v honitbě tento souhlas, rozhodne o umístění slaniska, napajedla nebo zařízení pro přikrmování zvěře orgán státní správy myslivosti.
Zajímavá je poslední věta ....nedá-li žádný....... rozhodne o umístění slaniska, napajedla nebo zařízení pro přikrmování zvěře orgán státní správy myslivosti. Souhlas se vztahuje na slanisko, zařízení pro přikrmování zvěře a napajedla. Čili, nedáli vl.honebního pozemku souhlas s umístěním zařízení pro pozorování a lov. zvěře, tedy i vnadiště, není možné nesouhlas vl. pozemků resp. OSSM nahradit soudním rozhodnutím. Teoreticky tato zařízení v honitbě být nemusí, viz výklad ZoM, § 9 odst. 2.

Autor: Jan Slavětínský | 23.04.2014 07:22
Davide, je u toho potřeba používat hlavu a rozum. Je vnadění a vnadění. Pokud někdo v řepce mačetou vytluče kolo o průměru 15 metrů ,aby do toho z posedu viděl a začne tam krmit, totéž v kukuřici...asi je něco špatně a není divu, že se kolchozníkům zvedá tlak. Pokud vnadíš vedle řepky u nějakého rozvoru ,bude klid.Totéž na podzim na zoraném poli, určitě to nikomu vadit nebude. Prostě o tom to je. Víš co je občas vidět a jaké má někdo "vnadiště" a co všechno tam navozí...
U vnadění by měl fungovat stejný postup jako u stavby posedu a mysl.zařízení, tudíž souhlas vlastníka a uvědomění MH. Ještě jde o to, zda děláš vnadiště charakteru nějaké stavby ,střechy atd.nebo sypeš na holou zem. Újedi (kadavery) a vše kolem řeší veterinární zákon. Možná mě někdo upřesní nebo doplní...P.S. Ale jelikož jsme přišlápnutí těžkou lyžařskou botou EU a ze všeho posraní,možná u některých návrhů budeme rychlejší než blesk.

Autor: František Dušák | 23.04.2014 07:12
Takto vznikají všechny ty "zaručené" pravdy. Někdo si něco někde přečte a bez dalších souvislostí uvede v život. A ona "zaručená" zpráva si dál žije svým životem a dále nabobtnává. Jak psal Maral - průběžné myslivecké vzdělávání je u většiny myslivců na nule.

Autor: Leon Zumr | 23.04.2014 07:07
žádný bylo to pouze v jednom z návrhů

Autor: Jaroslav Rejdák | 22.04.2014 21:38
Můžu se zeptat, který zákon to řeší?

Autor: Daldan | 22.04.2014 18:53
Zdravím, co jsem našel nově k vnadištím je, že se nově může na vnadištích předkládat maximálně 5kg krmiva. Byly proto vymezeny nové pojmy, vnadiště a krmeliště, ale o zákazu vnadění na polích nic a ani jsem o ničem takovém neslyšel. Samozřejmě jsem to mohl přehlednout

Autor: David Honzík | 22.04.2014 18:10
Zdravím kamarádi myslivci. Na minulé členské schůzi nám bylo hospodářem sděleno, že vyšel nový zákon, který se týká zákazu vnadění na polích a v jejich blízkosti, a to ani po dohodě s jejich majitelem. Pochopili jsme to tak, že nesmíme krmit v řepkách, kukuřicích, prostě nikde. Pouze v lese. Kamarádi z okolních sdružení o ničem neví, tak bych chtěl požádat vás, zda mi k tomu něco napíšete. Mockrát děkuji. Myslivosti zdar!