Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Harald Altmann | 30.05.2014 17:17
To oziris: pokud v takovou noc nejdeš ven na prasata, tak máš malou šanci v tuto dobu v polní honitbě ulovit prase. Zima, počasí na ho.no. Jak popisuje Michal, tak přesně taková je "prasečí" noc v poli. A máš velkou šanci ulovit. Když svítí měsíc jako protrženej, na sezení nádherně, pohodička, tak vyjdou prasátka na volné prostranství jen omylem.

Autor: Michal Brabec | 30.05.2014 10:24
Víš, Ozi, my dědci už tak dlouho nespíme, ale je fakt, že jsem celej den jak když mě nakope do zadku. Já vždycky sedím dlouho, i v zimě, ale to mám ve "svejch" kazatelnách udělaný pohodlí. Sedačku mám výškově stavitelnou ze Škodovky, na prkně Ti brzy upadne prdel. Taky vím, proč tam sedím a jak velkou mám šanci na dobrý lov. Budíček od Vietkongu za 30 korun mi dává vědět, kdy prasátka choděj, takže základ pro mě je mít dobře obeznáno a pak Tě ta víra udrží sedět dýl. Taky to občas nevyjde, ale když víš, že Ti na vnadu choděj každej den třeba už tejden, tak se zpravidla dočkáš..

Autor: oziris | 29.05.2014 22:46
Michal, lovu zdar! Krasny zazitok! Ja by som v takom pocasi von nesiel. Nemame prave diviaci revir, takze v hnusnom pocasi sa mi kvoli liske, ci skodnej von nechce, aj tak by neprisla. Ine som sa chcel spytat: to myslis vazne, ze si sadol na posed o desiatej vecer a isiel si domov o piatej rano? Ja zvladnem tak tri hodky max. Na druhy den si to dospal, predpokladam...

Autor: Michal Brabec | 29.05.2014 22:14
Tak jsem byl včera hlídat na zasetým... Déšť, vítr, mlha..
Po desáté usedám na pojízdnou a kontroluji viditelnost. Samosebou vidím tak na 10 metrů, tak co se dá dělat, aspoň to pořádně zavětřím, když není šance na lov. Otvírám všechna okýnka a vesele pokuřuju. Kole jedenácté slyším z mlhy funění. Rozeznávám obtížně dvě bachyňky s dorostem. Ťuknu hlavní o okénko a očekávám úprk. Stručně.. Po chvíli řvu z okýnka jak Turek, mlátím pěstí do bedny, ale "holky" se vždy po chvíli vracejí. Mlha se trochu rozptyluje, tak vidím, že jejich útěk končí asi po 100 metrech, ať řvu , jak řvu. A to na kraji pole vidím další dvě matky. To jsem ještě nezažil. Zahulákám pár urážek a vyčerpaně si zapaluju. To bude noc... V půlce cíga slyším zafunění přímo pod sebou. To je vrchol. Vystrkuji flintu z okna, ve stoje prohlížím terén. Baška vesele reje a za ní sele tak 30 kg. Střílím skoro pod sebe mezi slecha a selátko zůstává v ohni. Tak a bude klid.
Nebyl, do hodiny je to zas jak na Václaváku a o páté odjíždím domů vyřvanej jak z fotbalu. Zajímavej zážitek...

Autor: Aleš Pastorek | 28.05.2014 14:02
Včera večer po dešti jsem se odhodlal jít ven. Kdyby nepršelo, snad bych i zůstal doma, ale po dešti je šance daleko větší. Původně jsem si chtěl sednout do Luhů. Je to místo silně zarostlé buřením, trávou a vrbami s protékajícím potokem, kde jsou kaliště. Bohužel vítr zde foukal přímo na vnadiště. No nic, pojedu na nově postavenou kazatelnu, kterou jsem pojmenoval Na Ořechu, protože hned vedle ní stojí obrovský vlašský ořech. Kazatelna stojí v louce, s výhledem na velký lesní komplex. Sežráno tam také bylo každý den, ale podle stop je to bachyně se selaty. Co už.....Aspoň se na ně podívám, ať vím, co mám v revíru. Zasednul jsem ve 21:00 hodin a po 10-ti minutách vidím stát pod lesem prase. Ještě bylo světlo a nějak se mu na otevřené prostranství nechtělo. Po chvíli se otočilo a zmizelo zpět v lese, kde za několik okamžiků nastala rutika a mela. Dotyčné prasátko vyběhlo ven hnáno silnou bachyní a v závěsu za ní ještě dvě další bachyně. Chvíli se honili po louce a potom přešly bachyně k prostřenému stolu, vnadišti. Tak tedy ne jedna, ale tři. Selata se ani nedaly spočítat. Běhaly jako myši.....V duchu si říkám, tak tebe tady kamaráde nechtějí, ale jak na tebe. Lončák stál ve vysoké trávě a vidět bylo s bídou kousek hřbetu. Musím čekat. Až se nažerou bachyně se selaty, třeba přijdeš ještě hledat kukuřičku na vnadiště. Stalo se, jak jsem si myslel. Bachyně odcházely a lončák pomaličku, opatrně, krůček po krůčku přicházel "poklidit" zbytečky. Dlouho stál naostro a potom se pomaličku natáčel, až byl pěkně naširoko. Přes puškohled ještě naposled kontroluji vzdálenost od země ke spodní části břicha. Místa je tam dost, to nemůže být bachyně. Je to takový, jak já říkám "čapatý dostihový bažant". Běhy pěkně v zákrytu, což znamená, že stojí krásně na "blatt" a.... BÁÁÁC......Neudělal ani krůček a zůstal v ohni. Po povinné cigárce slézám a jdu na nástřel. Paráda! Lončáček kňourek, kterého ohaduji na čtyřicet kilogramů. Po bližším ohledání už jsem ale takovou radost neměl. Podařilo se mě prostřelit obě plecka, že i kdybych sebevíce chtěl, tak lépe už to snad ani nejde. Co nadělám, už to je a zpátky to vzít nelze......Vzdávám pocty ulovené zvěři, chvíli posedím a přemýšlím, co je špatně. Kdyby nebyla taková tma, asi bych si zkusil kontrolním výstřelem flintu, ale teď v noci tady nebudu rabušit. Zkusím ji v pátek po práci za světla. Rychle kus vyvrhuji, protože začíná znovu pršet a odvážím do chlaďáku a zvážit. Nechce se mě promoknout, jako minulý týden na Mrchovisku. Tam na mě nezůstala nitka suchá. Váha ukazuje 42 kilo. Hmm, mám celkem dobrý odhad, říkám si. Střílel jsem přesně ve 22:00 hodin a do postele uléhám chvilku před půlnocí po povinné štamprličce slivovice na "lovu". Více jich nemůžu. Ráno řídím.

Autor: Michal Brabec | 27.05.2014 22:45
Lovu zdar
Někde jsem to tu psal, jak se mi čurik zvedl po půl hodině. Stejná rána na krk, ale na blat. Střela MUSÍ zasáhnout páteř, jinak je zle. Jak pozoruješ, že prasátko zvedá hlavu nebo se pokouší stavět, hned střílej znovu. Taky jsem si všiml, že když ležící prasátko hluboce oddychuje, nevěští to nic dobrého.

Autor: oziris | 27.05.2014 12:02
Páni, lovu zdar úspešným strelcom. Včera ráno som vstal o tretej, bohužiaľ, spal som iba jednu hodinu... To viete, deti. Silu vôle a v polosne som sa obliekol a šiel na posed. Tam som videl pred pár dňami lanštiaka, ktorý vyšiel z lesa na cca 200 m. Ale zaváhal som a nevystrelil, takže odišiel a už som ho nevidel. Takže včera ráno repete. Sadol som si na posed, bolo 3:50. Zložil som si veci, otvoril všetky okienka (vietor bol dobrý), preskúmal ďalekohľadom okolie a otočil sa k zadnému okienku. Na okraji lesa, cca 40 metrov od posedu, stála čierna škvrna. Ešte som sekundu váhal, či to nie je srnec na ostro (svetla bolo málo), tak som to skontroloval pozorovákom. Nebol to srnec, ale lanštiak. Tak som siahol do opačného rohu po pušku a potichu sa otočil do okienka. Stál naostro, tak som mu namieril rovno medzi oči, ale hneď sa pohol a dal sa do mierneho klusu smerom popred posed, od lesa do poľa. Oprel som si zbraň, odistil, ale už nechcel zastať. Tak som zobral pušku do rúk, sledoval som ho v puškohľade a z celej sily som zapískal. Urobil ešte krok, potom sa zarazil. Presunul som rýchlo červený bod približne do miesta, kde sa hlava spája s telom, k uchu, a vypálil. Spadol na mieste a ani sa nepohol. Ja som ešte sedel na posede, bolo 3:57, teda strieľal som ani nie 10 minút po príchode. Tak som ešte čakal na švagra, aby mi pomohol, a kochal som sa pohľadom na úlovok. A predstavte si, že cca o pol hodinu začal "mŕtvy" diviak zdvíhať hlavu, takže som ho musel z posedu dostreliť do hlavy. Bol to nakoniec kanček, 75 kg nevyvrhnutý, tak 2-3 ročný. Prvá rana bola asi 8 cm šikmo dole za pravým uchom, v podstate v krku. Vstrel bol takmer neviditeľný, výstrel žiadny. Pri vyvrhovaní sme našli guľku pod kožou, preletela krkom, prestrelila ľavú lopatku a tam aj ostala. Strelivo 243 win power point. Vzdialenosť 38 m. Tohto roku môj tretí diviak. Hubert mi praje, pretože u nás čierna zver len migruje. Zaujímalo by ma, prečo sa diviak po rane, ktorá zasiahla krk a preletela v tesnej blízkosti chrbtice, prebral. Mimochodom, poškodenie zveriny bolo malé. Podliatina cca 10x10 cm.

Autor: Václav Sládek | 26.05.2014 14:03
Chlapi Lovu zdar.

Autor: Fesoj | 26.05.2014 08:03
Lovu zdar oběma úspěšným ! Já pokud jdu ven, potkávám samé dobré srnce nebo holou. Zahlédl jsem sice jeden slabý kus, ale jen tak letmo, cestou na nákup se mi motal v louce pod silnicí, ale i když na první dojem se jednalo o srnečka /a první dojem bývá většinou správný/,byl dost daleko a neměl jsem dalekohled, takže si nejsem na 100 % jist, nešlo-li nakonec o čiplenku. A tam se nedá nikde sedět, zvěř o mně zpravidla ví dřív než já o ní, ale na cyklistu, pokud nezastaví, respektive nesleze s kola, mpc nereaguje. No, nějak to musím vykoumat.

Autor: Jan Slavětínský | 26.05.2014 06:33
Martine ,Lovu zdar!

Já střelil také, musel jsem na vyhrožování soukromníka,že má vytlučené a skousané borovičky a modřínky, co předloni zasázel (zalesněné pole)...Prej, "Jděte tam a zabte ho, nebo mi to zaplatíte...."
Tak jsem si tam sedl, z boroviček se zvedl srnec, odstřelová II.VT, tak jsem mu jí pro klid dal.... (uloven 24.5. ve 20,30 hod., 243W - Hornady SST,cca 50 m, na nástřelu, 3-4 roky, 17 kg)

Autor: Martin Síla | 23.05.2014 05:55
Včera pozvání od kamaráda.
Srneček, paličkáč 9 kg.
6,5x52R v ohni.

Příjemná návštěva...

Autor: strejda zajíc | 22.05.2014 17:51
Dnes jsem od jedné hodiny opět hlídal kobzole proti zlým čuníkům.Jednoho jsem vyhnal,stačil porýt jen pět trsů a protože jsem mu slíbil,že mu zafackuju slecha do hlavy,už se nevrátil.Při rozednění jsem zasedl v řepce a konečně se mi podařilo spočítat selata v "mé"tlupě.Od dvou bachyní(cca 60-65 kg)14 selat!Hodinku jsme si povídali a pak jsem si jěště na chvíli došel schrupnout.

Autor: Aleš Pastorek | 19.05.2014 16:33
Včera ve 21:00 hodin jsem zasedl na oblíbené místo s příznačným názvem Na Mrchovisku. Už nepršelo a rýsoval se tak pěkný večer a noční čekaná. Ve 22:00 začalo poprchávat znovu a po půl hodině zase provazy vody kombinované s oparem stoupajícím od země nahoru. Tak to můžu zabalit, říkám si v duchu, ale ještě pro jistotu kontroluji dalekohledem kraj lesa. Vrátím se zpět pohledem na vnadiště a dalekohled mě málem vypadl z ruky. Jsou tam....Tři stejně velcí "kluci", lončáci. Absolutně jsem je neslyšel přicházet.....Jako duchové. zkouším namířit, ale opar je mocnější a vidím siluety zvěře v mlze. Tak to je v háji. Nebudu riskovat, vždy´t ani nevím, kde to má hlavu a kde zadek.....Přestává pršet a rozfoukává se vítr. Opar mizí a prasata hltají poslední zrníčka kukuřice. Už je vidím i očima!! Že by?? Jasně, to vpravo stojí krásně na blatt! Teď......protějším lesem se nese ozvěna výstřelu a na nástřelu odkazuje lončák. Ještě jednou a naposled si odfoukl a bylo ticho. Leží, ale zase začíná pršet a ne málo. No, co už. co sis navařil, to máš. slézám z posedu, jdu do auta pro špagát na odtažení a cvičně si lončáka musím odtáhnout cca.500 metrů k autu. Potom je to několik minut. Vyvrhnout, naložit, zavézt do skladu, umít a pověsit do chlaďáku. Je hodina po půlnoci a já ulehám do postele. Střílel jsem ve 23:15. Na tu bídu s počasím to byla celkem rychlovka.

Autor: Václav Sládek | 18.05.2014 13:08
Tak to vyšlo hlavně že jsme se nepoprali.Ne bylo to v pohodě.

Autor: ValíkVlastimil | 18.05.2014 10:44
Václave srnčí schůzi jste měli mít před týdnem aby ti nedočkaví mohli už v pátek lovit ☺

Autor: Václav Sládek | 18.05.2014 10:18
Včera "srnčí schůze"trošku se protáhla tak jsem lehce prejásaný.

Autor: myslivec michal | 17.05.2014 13:05
Dnes první srnče, málem jsem ho přejel na polní cestě mezi lukama. Když písklo pod autem, krve by se ve mě nedořezal. Odstavil jsem proto auto opodal a opatrně se vydal k místu, na ceste už stála srna a hleděla k zemi, když odskočila, odskočilo za ni i tak 5 denní srnčatko a plným hrdlem volalo mámu, takže snad bude v pořadku. Leželo v pruhu trávi mezi kolejema. M.

Autor: Radek Chadim | 17.05.2014 12:18
Michale, to se pleteš, neb jsem mladej mazák :-).
Včera mě málem divočáci sežrali. lépe řečeno jedna bachyně. Pač fouká škaredý severní vítr, šel jsem si sednou na roh řepky jako ve středu a doufal, že se tam opět objeví ta středeční čtyřčlenná tlupa, ve které jsou i dva lovné kusy. Myslel jsem, že divočáci vylezou z řepky o něco dál od rohu na stěně řepky, ale kolem osmé hodiny to nejprve uvnitř zakvičelo a zničehonic vyběhla patrně bachyně přímo na mě a zastavila se asi 5 m daleko, chvíli si mě prohlížela, ale asi jsem se jí moc nelíbil (a já se ptám proč?!? :-)), tak rychle zaběhla zpátky, pak vylezla 20 m daleko, po hledění na mě jak na vola opět zalezla a ježto jsem pojal podezření, že se hrne zase na můj roh, a měl v trenkách už trošku hnědo :-), odběhl jsem 20 m dál od řepky a ona za malou chviličku vyšla přímo naroh i s 8-9ti selaty, ale pořád jsem si jí nelíbil, tak opět zašla - z toho mám i pěkné video, které za chvíli hodím do Videí. Na čtvrtý pokus mě asi obloukem 20 m daleko přešla přes pole, přeskočila silnic a zmizela na druhé straně v pšenici. Mezitím v půlce řepky vyšel další samotný kus, byl i na 200 m dost dobře vidět a do tmy blíž než na 130 m se nedostal, tak těžko posoudit, jak je mladý, ale na lončáka to moc nevypadalo.

Autor: Václav Sládek | 17.05.2014 11:07
Včara navečer okolo 18hod. mi přišla vodící laň evropáka s kolouškem pěkně již za ní vyklusával.Je to dost brzy kladené.Cestou domu zvedl jezevčík kohouta a dvě bažantí slepice.Jinak několik kusů srnčí.

Autor: Fesoj | 17.05.2014 10:44
Tady u nás se jen potvrzuje staré přísloví, že v máji nemá oschnout pastýřovi hůl a mládenci přirození. Ale s výjimkou úterka, kdy padaly kroupy jak třešně, se jedná o pravý teplý májový deštík, srnčí courá po lukách celý den a urychleně se převléká do letního. Před chvílí jsem se vrátil z nákupu. A cestou jsem pozoroval moc pěknou čiplenku, jak labužnícky líže u slaniska. Teď čekám, kdy mi synek přiveze kostku soli, abych mohl umístit další dvě slaniska na atraktivní místa v revíru.

Autor: Michal Brabec | 16.05.2014 00:10
Oziris, Lovu zdar! Radkovi nic, to už je starej mazák:-)
Taky jsem si poseděl, zima jak v Rusku, za celou zimu jsem tak nepromrznul. Nádhernej měsíc, bezva viditelnost, takže je jasný, že nic nepřišlo....

Autor: Radek Chadim | 15.05.2014 00:23
Dnes to byl takový vtipný večer. Počasí, že by prase z řepky nevyhnal - sice nepršelo a navzdory tomu, že na severu už dva dny prší, tak u nás bylo polojasno, ale zima sama o sobě a do toho ještě studenej a silnej vichr, takže ani nevím, co mě napadlo vyrazit na čekanou - dobře jsem se vyzbrojil, vzal jsem si zimní boty a poseďák, který jsem hned navlíkl na sebe, takže se v tom vichru dalo i sedět. Jel jsem k mému přenosnému žebřu k řepce, kde jsem v pondělí ulovil lončáka, navnaděná kukuřička sežraná, takže tam zase něco dochází, ale dlouho se nic nedělo, do půl deváté nic ani nekviklo. Začal jsem přemýšlet, kam se poděli divočáci od sloupu, kteří chodili vždy první a poměrně brzo, ale pár dní (od neděle) už tam nebyli vidět. Jelikož jsem se díval tím směrem ke sloupu, tak jsem asi kilák daleko na rozhrání vedlejší řepky a hrachu viděl nějaké tmavé fleky, chvíli jsem je pozoroval, pak jsem usoudil, že to budou divočáci od sloupu odstěhování o lán dál a že je půjdu zkontrolovat. Najednou nedaleko od nich vidím dva lidi z blízké vesnice s dvěma psy, co běhají až k řepce, tak mě zase myšlenka jít divočáky zkontrolovat opustila. Když venčitelé odešli z pole, tmavé fleky se tam zase objevili, tak jsem přeci jen sesedl, došel k autu, přejel na opačnou stranu pole, kde jsem viděl ty divočáky, kvůli dobrému větru a vyrazil k hrachu. Od silnice na pole je taková pětimetrová mez nahoru, vylezl jsem na mez a divočáci stáli hned u řepky asi jen 30 m daleko a ryli v brázdě - velký jak jinak než pekně na široko, menší lovnější naostro. Pár minut čekám na lepší postavení menšího naširoko, ale ten zalézá do řepky, pak i ten větší a jdou řepkou přímo na mě. Jelikož nejsem Bivoj, ustoupil jsem od řepky asi 30 m a čekal, jak se situace vyvine. Mezitím jel tak trošku náhodou po domluvě přes sms kolem kolega, tak zastavil u mého auta a že se půjde podívat, co tam vyvádím. Když byl zrovna na silnici pod mezi, větší z divočáků vylezl z rohu řepky přímo proti němu a že půjde přes silnic, když se tak nějak potkali, tak divočák odskočil zpátky do řepky a kolega posléze došel ke mně. Mysleli jsme, že už jsou divočáci zrazení a že už nevylezou, ale po chvilce vyšli asi 50 m daleko, já jsem přes západající slunce nic v puškohledu neviděl, čekali jsme až zapadne slunce a trošičku se rozsvítí měsíc, když se tak stalo, vydali jsme se k divočákům, ale bachyně už si na ten roh řepky dávala pozor a jak tam viděla pohyb, pomale zatáhla se všemi kusy zase zpátky do řepky. Chvíli jsme čekali, mezitím divočáci vylezli na opačné straně řepky asi 400 m daleko, rozloučil jsem se s kolegou a vyšel jim po hrachu pomale naproti, když jsem je měl už poměrně blízko na dostřel, jelo po silnici auto, kterému asi něco přecházelo přes silnic, tak zatroubilo, divočáci zatáhli do řepky a jejím krajem postupovali mým směrem. Jelikož jsem měl takový boční vítr směřující lehce nazad, ale do řepky, musel jsem začít pomale ustupovat, takže jsem se vrátil zase k mezi, mezitím divočáci zase vylezli na pole asi 200 m daleko, tak jsem jim šel zase naproti, ale opět se vydali směrem ode mně a když už jsem je pomale docházel, opět zatáhli zpátky do řepky a šli opět proti mně, tak jsem zase začal pomale ustopovat... tento proces se opakoval skoro identicky ještě jednou, než divočáci zalezli definitivně do řepky a v půl dvanácté jsem to celej profokounej zabalil já :-). Takže né pokaždé to dopadne úspěšně, ale už vím, kde jsou, a hlavně jsou tam poměrně lovné kusy, tak na ně tam budu chodit a jestli zůstanou věrni místu, tak se třeba brzo zadaří - ale chtělo by to lepší počasí, což zatím nevypadá, protože když mi vítr nesfoukávál klobouk, tak mně sfoukávál trojnožku, musel jsem obojí pořád držet, takže žádná krása to dnes nebyla, ale pěkně jsem si zasportoval a srandy jsem si užil, to jo :-) - dnes jsem nehonil já divočáky, ale oni mě :-).

Autor: Karel poslík | 14.05.2014 11:35
Včera jsem se předvedl. V jedenáct večer při měsíčku (ten měsíc je důležitý) jsem vystřelil na tutové sele. Tutové proto, že jsem si počkal až bude stát na široko. Měl jsem dobrý vítr a nebylo kam pospíchat. Zvěř byla klidná, na vnadišti bylo pár rohlíků rozdupaných na strouhanku, čili zde měla zábavu na dlouhou dobu. Vzdálenost poměrně malá, střelba s oporou na měkké podložce a v klidu. Navzdory těmto podmínkám prase odešlo nezraněno, nádherně jsem podstřelil. Prostě jsem tam udělal jenom čáru a díru do zeměkoule. Pořád jsem si to před očima promítal a došel jsem k závěru, který jsem stanovil již v minulosti při podobné události s „nesmrtelnou „ liškou. Nenamířil jsem totiž na prase, nýbrž na jeho černý a ostrý stín od světla měsíce. Jednou jsem právě také kolem úplňku chybil tutové lišče. Potom přišlo druhé a já jsem si všimnul, že jej pozorovacím dalekohledem sice obeznám, ale hodně splývá s pozadím, zatímco v puškohledu mířím na jasnou a ostrou černou konturu. Začal jsem střídat pohledy přes pozorovací a zaměřovací optiku a záhy jsem objevil, že jsem v prvním případě mířil na černý stín. Moon light shadow se zpívá v jedné známé melodii. Náboj s kolimačním paprskem ukazuje, že sestava zbraň, montáž a optika je patrně OK. Dnes dám pro jistotu ránu na terč. Chyba byla někde za flintou. Zdar Karel Úspěšným lovcům viz níže, Lovu Zdar!

Autor: Radek Chadim | 13.05.2014 13:35
Lovu zdar!
Já jsem lovil tedy .308 win a Lapua Mega 12g, pro ty, co nevědí, co je moje oblíbená ráže a oblíbený náboj. Kus sice odběhl 120 m, ale na nástřelu byly kousky plic, tak jsem tušil, že až se proběhne, třebas i do řepky, tak zůstane někde ležet, navíc v té řepce jsem šel až jako druhý, tak jsme neměl ani moc strach :-). Jelikož už jsem od října v podstatě nic neulovil a vystřelil jen párkrát, tak ta rána nebyla úplně na pohodu a po ráně jsem měl netypicky i docela loveckou horečku, ale ono byla taky dost kosa. Kus měl vyvržený 50 kg přesně a vývrh vážil 20 kg, střeva plná řepky, blata, zeleniska a 2 zrníčka kukuřice, takže byl trošku větší než jsem čekal (čekal jsem tak 50-55 kg živé váhy), ale byl nejmenší, co ten večer přešlo přes cestu.

Autor: Vrba Frantisek | 13.05.2014 11:41
Pánové,oběma přeji Lovu zdar.A všem kdo provádí dosled v řepce, ať Vás to prasátko nepřerve.

Autor: prroud | 13.05.2014 10:47
Lovu zdar! Obema :-)

Autor: oziris | 13.05.2014 10:36
Radku, lovu zdar! Vcera vecer som dopadol podobne ako ty. Hokej (nas, nie vas) stal za prd, tak som sa rozhodol, ze si pojdem sadnut na lavicku, kde som v piatok vecer videl na moment dva tmave tiene. Lavicka stoji na poli s cerstvo zasiatou kukuricou, na okraji lesa. Zasadol som uz o pol osmej, otvoril som si nealko pivo a cakal. 20:45 sa po lavej strane v poli objavil diviak, ale ked som zamieril, zvysne svetlo zapadajuceho slnka padalo do puskohladu v takom nestastnom uhle, ze som videl len "mlieko" a cierny flak. Mam Vixen 2.5-10x56, co zase nie je az taky sunt, ale strielat som si za takychto podmienok netrufol. Diviak (taky loncacik) 4-5 sekund postal, istil na vsetky strany a nenahlivo zmizol v remizke. Uvidel som ho potom na druhej strane pola, daleko v obili. Trochu som si to vycital, ale vysledok bol znacne neisty, tak som si radsej taku ranu usetril. Cakal som dalej, mesiac krasne svietil a bolo bezvetrie. Tak nejak som tusil, ze sa tam cierna musi ukazat, ked som ju tam videl pred par dnami. O 21:40 z lesa vysli dvaja lanstiaci, a prechadzali rovno popred lavicku, vzdialenost som odhadol na vyse sto metrov. V mesacnom svite som ich pekne videl. Ako klusali, striedali sa, raz viedol jeden, raz druhy. Oprel som pusku o zabradlie lavicky, zamieril som na cerveny bod a zistil som, ze to asi nedam... Som v podstate zaciatocnik, polujem tri roky a takuto situaciu som este nezazil. Diviaky mi pripadali male a na taku dialku mi ani ta opora nepripadala moc pevna. Namieril som na druheho, ale pohol sa. Tak som preniesol bod na toho prveho, ktory stal na blat. Mieril som zhruba na komoru, vydychol som a potiahol spust. Ozvena vystrelu sa odrazila od lesa. V puskohlade som videl ciernu skvrnu na svetlom poli. Okamzite som prebil a rychlo zamieril este raz. Lezi! Mieril som este par sekund, ak by sa nahodou zdvihol, ale potom som uz rychlo utekal k nemu. Zistil som, ze vzdialenost bola poriadne nad 100 metrov. Merane cez google, 140 m. Na nastrele lezal kancek (neskor sme zistili, ze nema zostupene semenniky-varlata, tazke v prvej chvili som si myslel, ze som streli bachynu), tak okolo 65 kg. Zostal v ohni, este chvilu odkazoval. Podakoval som sa svatemu Hubertovi, siel som odlomit zalomky a zavola svagra na pomoc. Strielal som s rosslerom, .243 win, strela winchester power point. Zasah asi 1 cm PRED lavu lopatku, v podstate som zasiahol krk. Vstrel aj vystrel bol dierka-dierka, takze power point zrejme nezasiahol ziadnu kost. Na nastrele mnozstvo farby, takze som musel trafit velke krcne tepny. Toto je moj treti diviak. Mal aj zbrane, sice nevelke, ale predsa. Mam velku radost, aj ked sme ho so svagrom drali do jednej rana a z nastrelu sme ho museli odtiahnut lanom cca 400 metrov. Po tom kukuricnom poli a cez les to teda nebola ziadna sranda... Este by som sa vas chcel spytat, ci to mate aj vy tak, ze v noci na taku vzdialenost mate pocit, ze sa to proste neda trafit... Inak, ak by gula letela 5 cm pod, asi by som minul.

Autor: Václav Sládek | 13.05.2014 09:26
Radku Lovu zdar.Nám chodí na zasetou kukuřici někdy i přes pachový ohradník.Kolega seděl v sobotu do 01h.přišli až nad ránem.Tak jsem v neděli zased v 22.00h seděl do tří.hrozně fučelo tak jsem to vzdal.

Autor: Jan Slavětínský | 13.05.2014 07:05
Radku Lovu zdar! Já včera také seděl skoro do půlnoci a nedočkal se jich. Chodí mi denně na zaseté pole s kukuřicí, denně jim tam v rohu sypu, po každé vymeteno, ale chodí to nad ránem. Už je to na tabletku nebo na panáka....Kdyby člověk ráno nemusel vstávat do "Kolbenky" a budovat kapitalismus...

Autor: Radek Chadim | 13.05.2014 00:45
Poslední týden chodím skoro každý den k řepce u sloupu z videí, přestěhoval jsem si na roh řepky přenosný posed, který u kolegů nevzbuzuje moc velkou důveru :-). Pár párů párů divočáků v té řepce chodí jako každý rok, v pátek jsem tam pustil kolegu a on tam ulovil lončáka. Hned v sobotu to tam už zase lozilo jakoby nic, v neděli ráno taky, tak jsem věřil, že když vytrvám, tak tam něco ulovím, lépe řečeno že mně přijde lovný kus, protože bachyně se selaty tam je viděl v podstatě pořád. Včera tam šel zase jiný kolega a nikde nic nevycházelo, a to bylo po dešti, tak jsme se spolu domluvili, že vyrazíme dnes opět, ale já budu sedět na místě jak on v neděli a on uhlopříčně na druhém rohu řepky. Jelikož jsem byl znaven, pač jsem ráno v půl páte vstával a přes den jakoby pracoval v zaměstnání, tak po příchodu na posed se mi hned oči kližily, kvičení bylo slyšet z poměrné dálky, tak do čtvrt na devět klid. Pak už se kvičení přibližovalo a na horizonut jako z videa vylezla bachyně se selaty, pořád chodila sem tam (z toho by mohlo být i nějaké krátké video), ale více mě zajímalo kvičení, co se přibližovalo k mému posedu, kde je taková řídká řepka ve tvaru písmene L, do které ale z mého nízkého přenosného posedu nevidím. Mezitím další divočák v dáli na horizontu vycházel z řepky, šel podél řepky po cestě ke mě a pak zase zpátky, ale jelikož byl pořád naostro, těžko jsem mohl kus lépe obeznat. Při setmění pěkně vyšel měsíc a divočáci v řepce vlezli do onoho elka a chodili pořád sem tam. Já se narozdíl od jednoho pana soudního znalce nedomnívám, že lov bez vnadiště u řepky je efektivní, proto jsem tam na cestičku na ochozu rozesypal maličko kukuřičky, aby divočáci při přechodu z řepky přes cestu do pšenice měli motivaci se zastavit. Za chviličku vylezl z řepky kus a šupky na kukuřičku, za ním v dáli už do pšenice přeskočily další dva větší kusy. Chvili hledá kukuřici po cestě, tak si prohližím, moc malý se mně nezdá, velký také ne, tak odepisuju kolegovi čekajícímu na protější straně řepky, že ještě chvíli počkáme, a po 15 minutách pozorování zapínám červený bod a bum. Vyjmečně vyšlehl plamen z hlavně, divočák kvikne a pak to chvíli šustí všemi směry a je klid. Prohližím cestu, divočák nikde neleží, tak volám kolegovi na protěší straně řepky a žádám ho o pomoc s dosledem, po chvíli svítím baterkou na cestu, řepka se ještě hodně naposledy pomele a je klid. Po příjezdu kolegy nasazujeme psa po barvě, barva nejprve vede ale 70 m pšenicí, obloukem se stačí zpátky k cestě a řepce, přeskakuje přes cestu a pak stojíme u řepky vysoké jak já a barva vede dovnitř. Stopa s barvou se v řepce stáčí opět zpátky k posedu a po asi 50 m v řepce nacházíme lončáka tak přibližně 55 kg živé váhy, střelený zešikma ze zadu dopředu, výstřel poměrně těsně za lopatkou, mou oblíbenou ráží a oblíbenou střelou odběhl dobrých 120 metrů. Pak teprve začala ta správná sranda vytáhnout divočáka ven, naložit, odvézt... znáte to.
Tento dlouhý lovecký příběh jsem sem nenapsal, abych vás dojal, ale abych ještě jednou touto cestou poděkoval kolegovi :-) za pomoc při dnešním, vlastně už včerejším lovu.

Autor: Fesoj | 12.05.2014 07:56
Neděle u nás proběhla ve znamení přeháněk a vzhledem k tomu, že jsme měli návštěvu, plánovaná večerní vycházka do honitby odpadla. Ale vlastně jsem o nic nepřišel. Když jsem se krátce po půl deváté před barákem s odcházející návštěvou loučil, připadali jsme si jak na safari - na loučce před námi o rozměrech necelé 2 ha si dali sraz hned 4 srnci různého věku, síly a stupně přebarvení a za vzájemného hlasitého přesvědčování si dokazovali, který z nich má na tohle teritorium přednostní nárok. Věděli o nás, ale z naší přítomnosti si nedělali vůbec nic, ze zkušenosti vědí, že mezi baráky jim od lidí nehrozí žádné nebezpečí, úniková vzdálenost před člověkem je zde podstatně snížena a k tomu ještě zapracoval adrenalin. Moc pěkný zážitek !

Autor: Fesoj | 10.05.2014 09:32
Včera jsme měli kontrolní střelby z kulovnice - 3 rány na terč srnce na 100 m vsedě s oporou - a tam se mi povedlo "zaperlit" jako nikdy. Jedna desítka, 2 x 0 mimo terč. Stříleli jsme totiž ze dvou štontů. Když jsme šli zkontrolovat výsledky, povídá mi kolega : "Doufám, Josef, žes mě trochu podpořil !" A taky že jo - dvě kuličky jsem poslal do komory toho jeho srnce !

Autor: Radek Chadim | 06.05.2014 21:32
Včera navečer jsem byl u řepky a letos skoro poprvé jsem tam viděl divočáky, hned na třech místech. Jedlé kusy však nebyly v pšenici ani vidět a nejedlé kusy s malými seltay se promenádovaly na cestě kousek ode mně, jako bych tam ani nebyl, a to vše celkem ještě brzo za světla.
Dnes už disciplinovaně zase u sloupu jako chodívali loni daleko v bezpečí dva větší divočáci.

Autor: Václav Sládek | 06.05.2014 19:43
Včera si bordík Cir udělal další zářez do"pažby"po stopadesáti metrech dosledoval lončáka kňourka.Cirka 40kg střelený naměko ale již zhaslý.Holt se kolegovi rána moc nepovedla.

Autor: Martin Síla | 06.05.2014 13:34
Dnes po cca roce mám odblokovaný přístup na tohle pro mě domácí forum.
Hurá.

Autor: Martin Skřivánek | 06.05.2014 06:10
Jardo ty tetřívky bych chtěl vidět,to ti závidím.

Autor: strejda zajíc | 05.05.2014 23:58
Dopíjím kafe a vyrážím na druhé kolo hlídky u brambor,které zlý divočák loupí.Udělám mu "bububu",až se mu slecha zkroutí....:-))

Autor: Jaroslav Rejdák | 04.05.2014 15:47
Tak dnes jsem viděl tokat tři tetřívky. Na hřebenech Krkonoš byla sakra zima - květen a na kleči námraza jako v lednu :-)

Autor: Václav Sládek | 03.05.2014 09:27
Tak aby tu nebyla jen soutěž Myslivosti včera navečer na rybách přišla taková zima že po ulovení druhého kapra jsem utek domu.Mělo to jedno velké plus házel jsem drsňákovi aporty na kraj vody.Nemá vodu v lásce vždy čekal až připlave aport ke břehu ale potom proněj několikrát plaval.Tak snad až to bude na koupání si H2O oblíbí.Dnes by psa nevyhnal jaká je kosa.

Autor: figi | 01.05.2014 21:01
To nechtěj.
Tady jsou na několika místech už roky, je sice hezké se na ně podívat, je super pozorovat rodinku s mláďaty na vycházce po loukách.
Ale - jsou neskutečně uřvaní, z louky na které jsou vše uteče, srnčí v naprosté panice. A čučet každou čekanou na jeřáby a nic jiného, to tě brzy přestane bavit.

Autor: Fesoj | 01.05.2014 20:37
Dnes jsem oslavil Svátek práce mysliveckou prací - provedl jsem jarní asanaci krmelce - a odměnou mi byl nevšední zážitek, když se nevysoko nad lesem objevil veliký pták, který mi táhl přímo nad hlavou. Podruhé v životě jsem viděl jeřába popelavého. Za několik minut letěl stejnou trasou zpět. Když mi o jeho výskytu v naší honitbě vloni koncem léta říkal revírník, nechtěl jsem tomu věřit. A za pár dnů nato jsem se s jeřáby potkal sám. Revírník viděl dva ptáky, já tři - vzhledem k roční době to byli nejspíš rodiče s potomkem, jeřáb zpravidla snáší jen 2 až 3 vejce a ne každé mládě musí přežít. A dnešní setkání mne přesvědčilo o tom, že tihle nádherní ptáci tady někde poblíž zahnízdili, i když bych to teoreticky zde v podhůří Krkonoš rozhodně nečekal.

Autor: Radek Chadim | 01.05.2014 08:50
Květnové dnes.