Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Papilomatoza



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivan Nedvídek | 24.06.2014 23:32
Před dvěma lety mi pozdě večer přišla slabá srnu s velkým nádorem na krku a dalšími na bězích až pod posed. Nestřílel jsem, protože předtím jsem se s papilomatozou nesetkal a neznaje nemoc bych si ani před sebou neobhájil proč sanitární odstřel. Srna však navíc trpěla průjmem. Po konzultaci s "p. Googlem" mi bylo už jasné oč se jedná a po souhlasu hospodáře jsem druhý den aplikoval léčbu, doporučenou Strejdou Zajícem. Fakt, že u nás se hodně pase jen potvrzuje Strejdův názor, že nemoc roznáší skot. Od té doby se u nás papilomatoza neobjevila. IN

Autor: červenka emil | 23.06.2014 12:41
Děkují Ti ušáčku.Unás moc dobytka není,,výskyt volů odpovídá celostátnímu průměru,,tak snad se naše srnčí ne nakazí.

Autor: Radek Chadim | 23.06.2014 12:10
U nás se tato nemoc občas vyskytuje, ale já jsem ji naživo v takovém rozsahu (jestli je to teda papilomatóza) jako to má ta srna ve fotogalerii viděl napoprvé až u té srny, i když nepochybuji, že menších nádorků bude mít asi více kusů. Před lety se u nás ulovil údajně srnec, ten měl nádory na spodní části těla a bězích.
Vzhledem k tomu, že srnčího vidím za rok poměrně dost a srna na fotce je první mnou viděný nakažený kus, tak to asi nebude nijak výrazně nakažlivé, ale hezky to teda nevypadá. Srna byla i přes nemoc v dobré kondici a kromě těch nádorů, které ji snižovali rozsah zorného pole, jí z dřívějších pozorování nic viditelně nebylo.

Autor: strejda zajíc | 23.06.2014 11:54
Zkusím si tedy zachránit život(i když mne by škoda nebyla).
Kde se vzala,tu se vzala,po větru přiletěla-směr větru ať si každý dosadí podle své politické orientace.Je to virové onemocnění,roznášené krevsajícím hmyzem a stykem(nejen pohlavním) s nemocnými jedinci.Zřejmě se rozšířila mezi zvěř od skotu na pastvinách.Zatím jsem ji,bohudík,u spárkaté neviděl naživo,jen fotky a videa.Znám ji u skotu,tam ale po určité době dochází ke vzniku imunity a papilomy odpadnou,vesměs bez následků.Též i u pséků.Je tu i možnost vakcinace skotu..Srnčí,zřejmě proto,že jde o "novou"nákazu u této zvěře,reaguje hůře.Záleží na velikosti nádorů a jejich lokalizaci.Posouzení zvěřiny-podle celkového výživného stavu,je nutno nádory neškodně odstranit,aby se dále nemoc nešířila.Léčba-velmi účinná-potahované(tombakem)tablety plumbum.
Doufám,Emile,že jsem,zejména své příbuzné,uchránil před zastřelením z tvé nikdy nechybující ručnice a přeji ti zdraví,pohodu a pohlaď za mne Věndulku.Pokud jsem tě neuspokojil,použij svůj ukazovák,nikoliv ke stisku spouště,ale datlování na PC-strejda google to jistě napraví.
Ať se ošklivý papilom vašim jelenovitým i jiným savcům vyhýbá.To vám přeje strejda Zajíc.

Autor: červenka emil | 22.06.2014 13:49
Strejdo zajíci napiš prosím článeček o této nemoci jelenovitých.Poslední dobou se stále častějí oběvují na forech fotky takto postižených srnců.
Kde se u nás vzala,příčina onemocnění atd..PRosím,prosím ušáčku a slibujíže tě nestřelím (ani tvé příbuzné).