Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ramo | 01.08.2014 11:07
...

Autor: Václav Sládek | 31.07.2014 10:15
Od minulého úterý do pondělka jsem si s vnukem lebedil na Slapech.Chytli jsme to správné počasí,ryby se také docela snažili.Voda teplá trochu nazelenalá ale to nemůže myslivci zkazit náladu takže koupání paráda.Spokojený byl i bordík.Jako každý rok jsme pozorovali ledňáčky při lovu.

Autor: Radek Chadim | 31.07.2014 00:06
Koukám, že tady to na fóru žije, když tady nejsem, tak něco teda napíšu.
Já jsem v neděli večer ulovil lišku. Vylezl jsem na kazatelnu na křižovatce až po půl deváté, neb jsem se do té doby díval na Tour de France. V devět, když sedím na kazatelně, telefonát, tak jsem to vzal, pač nikde nic nebylo, a zrovna vyběhnou na strniště z lesa divočáci a jdou mým směrem, ale vítr jsem měl špatnej, tak mě navětřili dříve, než jsem stačil najít nějaké to selátko - byly to 3 větší kusy a asi 10 selat. Po zaběhnutí divočáků do lesa jsem se otočil o nějakých 120 stupňů doprava a u lesa stála liška a číhala na myš. Vydala se směrem k vedlejší kazatelně, tak jsem se i já vydal k vedlejší kazatelně, ale po vylezení na ní liška byla pryč, tak jsem čekal až do půl desáté - všude běhalo poměrně hodně zajíců, tak to všude šustilo, a protože už byla dost tma, naposledy přejíždím strniště a 70 m u cesty stojí nějaký divný zajíc s dlouhou oháňkou, tak že ho zkusím :-). Liška zůstala v ohni. Jinak se snažím divočáky dohnat u kukuřice, je jich tam dost, ale zatím jsou špatně polapitelní. Ale ježto bohužel nastávají i tragičtější okamžiky v životě lidském, než že mysliveček nemůže u kukuřičky dohnat prasátka, tak si z toho nic nedělám a snad je příští týden budu u kukuřice intenzivněji nahánět až se rozsvítí měsíc.

Autor: Radek Chadim | 27.07.2014 10:12
Včera jsme s kolegou usedli do kukuřice do zasetého ječmeného pásu. Já na zem do prvního, on o 300 m dál do druhého na přenosný posed. V okolí ještě mlátili obilí, tak prd bylo slyšet, za večer mně vylezly 3 kusy srnčího, dva srnci a nejblíž asi 150 m srna. Komáři mně štípali až do půl desáté, kdy jsem uslyšel ránu - no ránu, spíše než klasická rána jsem slyšel svištět střelu vzduchem a klasická rána došla ke mně až po odrazu od lesa nebo protisvahu. Za chvíli telefonát, že střílel na sele, ale že pořád všude okolo pochrochtává bachyně, tak že tam mám přijít, ať nejprve sežerou mě :-). Po mém příchodu už bylo ticho, říkal že tam bylo kolem 30 divočáků různých velikostí od jeho posedu na pár metrů až po konec průseků - já o 300 m dál jsem neviděl ani štětinu. Na nástřelu 30 m daleko bylo kolegovo u nás první ulovené velice slušné sele o živé váze 25 kg, stříleno přes lopatky ráží .30-06 s tovární RWS Evo. Tu ráži a střelivo zmiňuju proto, že při bourání kusu jsem našel poměrně zachovalou hlavičku od střely, přestože kus byl normálně prostřelen, účinky na zvěřinu jsem bohužel zapomněl vyfotit, ale díry větší než padesátikačka na obou stranách a podlité to taky bylo celkem dost (ale bylo to přes lopatky), no uvidíme dál, jak tato ráže a střelivo budou fungovat.

Autor: Fesoj | 21.07.2014 23:12
Dnes k večeru sprchlo a tak jsem vyrazil ven, zda ta bouřka zvěř nějak rozhýbe, ale kdepak. Před chvílí jsem se vrátil domů. Příšerné dusno, vyšel mi srnec se srnou a oba se ploužili jak mátohy, pak sebou praštili do trávy, o nějaké bouřlivé projevy lásky naprostý nezájem a ani se jim nedivím, já jsem po příchodu domů mohl tričko ždímat, jak ze mě lil pot.

Autor: Jan Slavětínský | 21.07.2014 09:40
Lovu zdar ! U nás ty vedra zmáhají nejen lidi,ale i ta zvířata. Venku téměř nic nevidíš, splavenej seš hned co vylezeš na žebřík a zvěř vychází na samou tmu.
Pokud něco ulovíš,musíš to řešit hned. Ulovená zvěř ti ani v chladném sklepě do druhého dne navydrží,tak že pokud jde člověk ráno do práce a nemá doma chlaďák, tak teď radši nestřílí.

Autor: oziris | 21.07.2014 09:04
Vidim, ze od mojho posledneho prispevku nikto nic nenapisal, asi su vsetci zaneprazdneni lovom na strniskach, nestihaju pisat :) tak teda ja som si vcera vecer vysiel na rovnaky posed ako minule a kvoli deficitu srncej si to o pol desiatej vecer odniesla tulava macka asi na 60 m, samozrejme, pri dodrzani vsetkych legislativnych predpisov. Rano som si privstal uz tretikrat po sebe, dufam, ze to prezijem. V sobotu u nas kosili velke pole (pol na pol kukurica - obilie). Takze vznikol krasny pas kukurice susediacej so strniskom asi v dlzke 1 km. Vyuzil som prirodny ukryt (osamely strom cca 80 m pred kukuricou) a zasadol na rybarsku stolicku. Pusku si opieram o fotostativ. Sedel som uz o tretej rano, videl som nejake srncie dost daleko. Potom ma zozadu prisiel skontrolovat srnec, ktory brechal asi 10 minut bez prestavky... Inak len zajace. Okolo pol piatej som asi 400 m od mojho stanoviska zbadal dve myskujuce lisky. Jednu zahnal "strazny" srnec, druha zasla do kukurice. Ale o pol hodinu sa vynorila podstatne blizsie pri mne, len ju stale zakryvali zvysky posekaneho obilia. Pozoroval som ju asi desat minut, ako myskovala. Pomaly sa ku mne priblizovala, ale na strelbu to kvoli prekazkam stale nebolo. Skusil som dvakrat cmuknut do dlane, neviem, ci to fungovalo, ale liska sa opat zacala blizit ku mne. Az sa dostala na volnu plochu a postavila sa na blat. Tresol vystrel, liska sa rozbehla, vratila sa a zase rozbehla, ale to jej uz vyleteli behy do vzduchu a ostala lezat. Lisca (fena), vzdialenost 100 m, zasah na vyssiu komoru, 243 win Ballistic Silvertip. A moj prvy ulovok zo stolicky a stativu. A inak dvanasta od januara. LZ.

Autor: oziris | 18.07.2014 09:16
Zdar. U nas sa zatva este len zacina a kvoli urode na poliach su pouzitelne tak tri posedy. Vcera rano som teda siel na jeden, kde je cerstvo pokosena datelina. Ocakaval som nejake srncie, ale z nedalekej obory utieklo par kusov danielej zveri, ktora posobi na srncie ako repelent... Takze som od pol svrtej rana pozoroval dve pasuce sa danielky. Okolo 4:15 sa pred posedom objavila tmava skvrna - macka. Klusala pred posedom asi vo vzdialenosti 150 metrov. A pretoze sa v mojej povolenke skvie veta "opravneny na lov podla § 29 ods. 2 zakona", chvilu som bol v pokuseni vyuzit toto opravnenie. Ale medzitym macka zmizla za krikom a povedal som si, ze cakam aj tak na srncie. Lenze kvoli danielkam sa ziadny srnec neobjavil. Takze ked po patnastich minutach vysla macka spoza kriku, uz som nevahal. Win Ballistic Silvertip urobil na 130 m svoju pracu a macka v agonii odbehla tak tri metre. Danielky po rane len zdvihli hlavu a dalej sa napchavali travou. Vobec som im nevadil. Pockal som hodinu, ale ked uz nic ine neprislo, zisiel som na nastrel po znaky. Na nastrele velky tazky kocur... Vecer som si povedal, ze pojdem na rovnaky posed, pretoze som mal silne tusenie, ze tam niekde musi byt liska. Historia sa opakovala, len s tym malym rozdielom, ze sa najprv objavila srna s dvomi srncatami. Pokojne sa pasli, ale len do chvile, kym sa zase neobjavila danielka a neodohnala ich... Mierne ma to zacina iritovat.... O 21:30 sa objavila za posedom dalsia macka, ale bola dost mudra na to, aby zmizla, len co som vystrcil hlaven z okna. O desat minut uz bolo poriadne sero. Ale mam Steinera 8x56 Nighthunter a ten sa v tychto svetelnych podmienkach priam vyziva. A preto sa mi podarilo o 21:45 rozoznat siluetu liscata, ktore sa objavilo z nicoho nic za posedom. Rychlo som siahol po puske, zapol cerveny bod na mojom Vixene a pockal, kym sa lisca natoci bokom. Bum, po rane sa lisca snazilo utiect, ale uz nemohlo. Na nastrele cca 80 metrov mlada fena, vstrel som nenasiel, vystrel priblizne v strede tela. Moja jedenasta liska od januara. V jeden den kocur a liska, som rad. LZ

Autor: Fesoj | 17.07.2014 22:28
Svatá Markyta hodila srp do žita a vyhlásila pro srnčí svatební čas...

Když začala srnčí říje, co by měl být první krok
začátečníka, než zkusí lovit srnce "na přískok" ?
Vyzvi zkušeného lovce, by ti se vším poradil
a též správnou výšku tónu na vábničce naladil.
Nanečisto, pod dohledem nejdřív si vše vyzkoušej,
pak se o lovecké štěstí opatrně pokoušej.
Kdo se ke své neznalosti nechce přiznat bez důvodu,
vyluzovanými zvuky může natropit jen škodu.
Pokud hloupě, bez rozmyslu používáš vábení,
všichni srnci v okolí jsou spolehlivě zrazení !

A až svatý Jakub poleze na svatou Annu, bude u nás říje vrcholit. Teď se holt musíme řídit podle církevního kalendáře, když už máme jednatele s odborným teologickým vzděláním. Amen.

Autor: Fesoj | 16.07.2014 22:54
Lovu zdar !

Autor: Ramo | 16.07.2014 22:27
rici přeji Lovu zdar! Já letos ještě v nízkém obilí po vřeštění na cca 8 m!!! Brok 4mm minimagnum... Ale nebylo to dnes... :-))

Autor: Ramo | 16.07.2014 22:23
Jo jo, i na jihovýchodní Moravě už to začíná !

Autor: rici czech | 16.07.2014 22:14
Jsem se dnes v podvečer po obstarání drobného domácího zvířectva přeci jenom "urval" a vyrazil na letošní liščí louku.Usedám na zem na své oblíbené místo ,dokuřuji cigaretu a uvažuji jestli se mne podaří splnit přání kamaráda co shání lišku na výcvik ohaře.Nikde nic ,ani péro ani chlup,tak se dívám za sebe na vzdálené vrcholky Beskyd a uvažuji co se děje v mém rodišti,několik desítek kilometrů vzdáleném.Není ani 8 večer a z trávy vidím slecha lišky ,poté hlavu a následně celou v plné kráse.To vše na neuvěřitelných cca 15 metrů ,překvapila mne a i přes to že je ke mne čelem si mne nevšímá ,aniž bych byl nějak maskován,si hledí myškování v podrostlé louce.Pomalu zvedám kulovnici, rychlé odjištění,a v momentu kdy se vytočila bokem ,houkla rána a liška sebou praští do trávy.Nicméně po 243 to na výcvik není ,ale je to asi má nejblíže ulovená liška na solo lovu.Letos pátá. 243win SaB SP ,vzdálenost 15metrů! Lovu!

Autor: Krejčí Karel | 16.07.2014 07:07
Právě už to začalo.

Autor: palkopal | 15.07.2014 22:21
Dnes, po západu slunce, slezu z posedu (ten můj nepřišel), najednou rachot v protějším lese, přes pšenici směrem ke mně žene srnec srnu. Srna proběhla cca 15 m okolo, srnec se zastavil a kouká, koho že to má v revíru, po chvilce vyrazil za srnou, oba kličkují polem do dalšího lesa. Že by už?

Autor: Radek Chadim | 15.07.2014 15:19
U nás se tomu ani nesmějou, ale určitej účinek to mělo, a to ten, že já jsem tam přestal chodit a divočáci táhli dál do pšenice, ale funguje to na oba případy jen pár dní :-).

Autor: strejda zajíc | 15.07.2014 15:06
Hukinol?Ten už je u nás pouze spolehlivě rozesměje....

Autor: Krejčí Karel | 15.07.2014 11:17
Lovu zdar.Dobře grilovaný minulý měsíc neměl chybu.Přidal bych spláchnutím oroseným+hořčici+křen.

Autor: Radek Chadim | 15.07.2014 00:19
Já je taky miluju, zejména tu poslední fázi jejího bytí na talíři pěkně propečené, s chlebíčkem voňavým a okurčičkou.
V sobotu jsme udělali zátah na divočáky - stejný jako každý den od pondělí do pátku :-) - lidí k dispozici jsem měl plno, tak jsem je relativně smysluplně rozprostřel po revíru kolem řepky a byla z toho lončačka kolem 50ti kilo, která po ráně odběhla z kraje pšenice do řepky. Proto jsme zajeli pro Yorika, po vypuštění na volno dvakrát obkroužil pšenici, pak vyrazil do řepky a asi po 40 m 4x zahlásil - zprvu se mi to zdálo podezřelé, protože on u zhaslého kusu nikdy nehlásí, ale pak začal škubat, tak to bylo dobré.
Dnes - vlastně už včera - jsem sám vyrazil opět zkontrolovat pšenici, u které jsem minulé pondělí ulovil lončačku, z večera po dlouhé době prudce zprchlo, venku teplo a vlhko jak v prádelně, tak jsem v devět vyrazil. Na vojtěšce cestou k posedu byla srna s pěkným srnčetem, o kus dál srnec se srnou. Po čtvrt na 10 jsem vylezl na posed, chvíli ticho, pak jsem slyšel kvičení, ale zdálo se mi to z dálky u potoka, za další chvíli už jsem viděl, jak divočáci táhnou od potoka přes polehanou řepku k pšenici. Je zajímavé, že po dešti jdou divočáci velice často nejprve do potoka. Když jsem viděl, kolik přes polehanou řepku prošlo zase velkých kusů, tak jsem si nachystal flintu směrem na vedlejší pšenici a jak začali chodit divočáci vyžranou pšenicí, vybral jsem nejmenší z velkejch a udělal bum - v ohni zůstala lončačka kolem 55 kg živé váhy. Ještě jsem zajel pro Yorika, aby si zahledal, ale nebylo to ani potřeba. Už aby začaly žně a řepky byly fuč. Za týden na tomto místě 2x uloveno prase a 2x postříkáno hukinolem kraj řepky - a výsledek se nedostavil, i když kraj pšenice není více výrazně požrán než před týdnem, ale o to více začali řádit v prostředku pole, takže to vypadá, že smradlavá chemie divočáky moc nevyžene.

Autor: strejda zajíc | 14.07.2014 19:23
Jelikož divočáky miluji,daroval jsem jim život!:-)))

Autor: Ramo | 14.07.2014 17:12
Dobré Strejdo Zajíci!!! Kolik jste jich teda tím sví jeduplným dechem složil ?!? :-D

Autor: strejda zajíc | 14.07.2014 00:39
Žena má zákonná.Zaječice zvaná,mně dnes v podvečer na jedno vylákala,že prý i hajný s manželkou svou příjde.Ouha,plémě proradné ženské mne opět oklamalo,hajný přišel sám(dle hesla: se ženou svou do putyky vkročiti-dvojnásobná útrata a poloviční zábava býti).Neb se hrálo finále kopálistů,zdržel jsem se nemírně,neb všici tej Argentíně přáli a tak já,starý debil,síly vyrovnával!Tož,braši moji zelení,odpustitě,mám ji jak čert bradu....Do lesa vyrazím ráno,bych diviaka dechem svým usmrtil...:-)))

Autor: strejda zajíc | 14.07.2014 00:07
Dost dobrý!Na druhou stranu,Vašku,kam jste,s tím děckem,chvátali?

Autor: Václav Sládek | 13.07.2014 18:29
Včera polesí Svatá Anna u Dodříše.LZ sraz u chaty Jesefka.Dopadly pronás podle očekávání:jednou 3 slíděhí,2 z nahánění,2 z odložení takže druhá cena celkem 203 bodíků.Jo Jezevčík standard drsnosrstý Xero od Strážné skály věk necelých 14 měsíců.

Autor: strejda zajíc | 13.07.2014 08:11
Odpoledne jsme se Zaječicí dokončili novou kazatelnu na oblátku,u plané hrušně.Je to dobré místo,louka mezi kukuřicemi,byť poněkud frekventované jediným u nás žijícím primátem.Hned večer jsem tam s Arinem zasedl.Sedm kusů srnčího,srna se srnčetem tak dobrým,že se snad muselo narodit v půli dubna.Vůbec je to kladení srnčat poslední roky roztažené na dva a snad i víc měsíců.Hezký večer,tedy až na ty "brouky"!Rojení chroustka letního působilo potíže hlavně irčanovi,pořád je musel lapat,když na něj neustále útočili.Káně,snad poslední,co tu u nás žije,pomalu do tmy ,tyto brabouky intenzivně "lovilo".Tedy pobíhalo po louce jak nějaká potrhlá slepice a polykalo jednoho za druhým.Holt,když nejsou myši,každé sousto dobré.
Po návratu domu mi to nedalo,měsíc vytáhl dědka courat kolem strnišť po ječmenech.Prasátka se mi ale jen pošklebovala v pšenicích.Artrózička v levém rameni si stěžuje na flintu,nesu ji tedy na pravém jako četník.Zvyk je ale opravdu železná košile,po pár desítkách metrů je zas na levém.Ani nevím jak.A za chvíli zas.Taky to znáte?
A že bych neviděl prase?Při cestě domu mi vběhne cca padesátikilový lončák přímo pod kola!Brzdím i očima,ale kdyby čuník nezapnul forsáž,asi by to bouchlo!Auto i já držíme na dobré slovo a on do nás takhle!Měl štěstí,že zmizel v pšenici,jinak jsem mu naplácal olověnou metlou.:-)Doma se chlubím šéfové,že jsem prasátko chybil o 2-3 metry.

Autor: Ellhenicky | 11.07.2014 13:12
Včera jsem si šel sednout na posed k rybníku, kde máme vysazené kachny, protože jsem zde viděl dobrého srnce.Srnec sice vyšel, ale dost daleko, ale bylo se na co dívat. Občas k nám zalétá mořský orel a viděl jsem ho, jak nalétává na kachňata, ale ne na ty vysazené, ale na o hodně menší vedené divokou kachnou.Několikrát to opakoval, ale odletěl s prázdnou. Ale jak píše Radek, v obilí je prasat dost,jen se na ně dostat.Co bachyňka, tak 5-12 selat.To bude paseka..

Autor: Radek Chadim | 11.07.2014 09:27
Minulou neděli jsem se domluvil s kolegou, on zasedl k jedné pšenici, já k druhé asi 500 m daleko, obě už jsou dost značně průhledné. Po hodině čekání jedna rána a smska od kolegy :-), že ulovil lišku, po další půlhodině slyším další dvě rány. Já seděl u pšenice, kde snad nebyl metr, kde by nebyl divočák, ale žádnej nebyl pořádně vidět. V deset to balíme a pak zjištuji, že kolega ulovil dvě liščata a jedno chybil. V pondělí po práci jsem zase vyjel k mé pšenici. Pšenice je vedle řepky, před posedem je k pšenici asi 20 m louky s potokem. V pšenici vidím stát srnu, jak se klidně rozhlíží, tak šoulám pomale, protože den předtím mně pěkně vynadala. Když jsem u žebříku a pomalu lezu nahoru, slyším hned na kraji pšenice u louky větší šustění a jak vylezu nahoru, tak bachyně už frká a větří a tlupa o dvou větších kusech a asi 8-10 tmavých, ale malých selatech, odbíhá dále do pšenice a zpátky do řepky. Pak to v řepce pořádně zašustí a je klid. Delší čas se nic neděje, pak to začne zase šustit a na horizontu do pšenice postupně vychází zase divočáci, je to kolem 100 metrů, selata jsou vidět, ale na ránu to moc není. Pak se ztmívá a začíná svítit měsíc, ale louka je ve stínu stromů, divočáci schází pomalu ke mně k louce, občas nějaký větší kus vyběhne k potoku na louku a ryje vlhkou zem kolem, pak se otáčí a vrací zase v klidu zpátky do pšenice. Kolem jedenácté vyleze větší kus, pochrochtává a za ním vychází dalších asi 6 větších kusů a 15-20 selata všech možných velikostí. V puškohledu žádné sele nemůžu najít a divočácí odchází dále po louce do zarostlého koryta potoka, kde se asi půl hodiny zdrží a pak se zase vrací zpátky do pšenice. Některé kusy ale stojí na louce a když jdou kolem posedu, vybírám nejmenší kus z velkých a na 15 m poměrně prudce dolů střílím. Prase vyrazí tryskem dopředu, sráží se s dalším větším kusem a pak všechny kusy odbíhají do pšenice. Bachyně z lovné tlupy začne varovně kvičet, moji divočáci se uskupují a odchází do řepky. Za horizontem byla asi další tlupa a též hlasitě odchází a více po pravé straně další tlupa.
Pak volám kolegovi, bereme jeho psa a lončačku 45 kg živé váhy pejsek nachází asi 70 m od nástřelu. V půl třetí jsem byl v posteli jak na koni :-) a v půl páte vstával, po příjezdu z práce jsem zpracoval divočáka a byl upozornit zemědělce, že se v jeho pšenici schyluje k pěstitelské katastrofě, načež tam byl on nastříkat hukinol. Teď jsem tam seděl dva další večery a po divočácích ani vidu, ani slechu, slechu vlastně jo, ale dál v řepce, tak jsem zvědav, jak dlouho to bude účinkovat, protože střelba na ně nijak zvlášť nezabírá - kolega co ulovil v neděli u té druhé pšenice dvě liščata a 3x vystřelil říkal, že divočáků tam bylo taky dost, ale už za dva dny to bylo zase stejný jako v tu neděli.

Autor: Radek Chadim | 11.07.2014 09:03
Tohle je téma Dnes, tak sem pište co jste ulovili, viděli, zažili nebo vytvořili v oboru myslivosti. Debaty o lovu šakala nechte do jiného tématu.

Autor: prroud | 10.07.2014 22:50
Lovu zdar rici.

Autor: rici czech | 10.07.2014 22:36
Tak dnes jsem si udělal večer trochu času a v 19hod. usedám na starý mechem porostlý kmínek.Usazuji se a zapaluji cigaretu ,jen abych si zjistil "odkud vítr vane":-).Dalekohledem jen tak přehlídnu louku a okraje lesa ,a dál se bavím 3 zajíci notný kus od mého zemního posezu.Po kmínku plané třešně o kterou se opírám pozoruji ty malé dělníky jak lozí nahoru a zase dolů.Jo mravenci ti makaj pořád:-).Jen tak opět bloumám když z remízu vychází kus srnčího.Beru dalekohled a zjištuji a pozoruji a kochám se líbivou trofejí.Starší srnec kterého jsem již dvakrát pozoroval,vysoký vidlák hodně nad slecha s do bíla vybělenými konci a krátkými předními výsadami.Srnec není žádný mladík ,pobere paši kolem kraje louky a po chvíli zase zatahuje do bezpečí.Již si říkám jestli mne ještě nějaký kus srnčího potěší návštěvou když se na hraně kukuřice objevuje znenadání zrzavá.Je vpravo ,nemůžu se vytočit a proto čekám co se bude dít dále.Několikrát povyskočí do výše a zaboří se do země pro chutnou krmi v podobě hraboše.Pomalu odchází ode mne krajem kukuřice vzdalujíc se a já pozoruji pěěkně čitelný kvítek na oháňce.Již si říkám že z lovu nic nebude když milá zlatá zrzavá mění směr a vychází směrem do louky.Zapírám se o zemní posez ,kulovnici v lískové trojnožce odjišťuji a čekám na vhodný okamžik.Ten po chvíli nadešel a po cvaknutí napínáčku pohladím spoušť.Zůstává na nástřelu bez odkazování schoulená do klubíčka s ranou na komoru.Teprve teď si uvědomuji ,že prakticky ve stejném místě jsem ulovil v sobotu srnečka,rozdíl je opravdu jen pár metrů mezi nástřely.Vzdálenost cca 120metrů ,243win SP SaB.
Postojím ,zapaluji cigaretu ,a pomalu se ubírám k autu.Cestu domů mne komplikují rozsvícené blikačky na osobáku a než k němu dojedu tak si všímám červené skvrny na cestě.Zastavuji a rozmlouvám s řidičem kterému je líto za srnce kterého smetl svým měsíc starým autem.Naštěstí měl pojistku,nicméně ze srnce je sekaná a mne čeká v pátek práce s lopatou,nehodí se ani pro psy.Srnce jsem znal,pohyboval se stabilně několik měsíců kolem dálničního plotu a osudnou se mu stala přiléhající okreska.Škoda ho,hlavně že se dotyčnému řidiči nic nestalo a odnesly to jen plechy a vystřelené airbagy nového vozu.

Autor: prroud | 10.07.2014 22:11
Ten zakon je prece logicky pitomej uz ze svy podstaty,protoze to je jako bych tu zver prakticky celorocne hajil kdyz to ma bejt naopak a ma bejt intenzivne lovena,kdyz jde o predatora,navic kterej sem nepatri,ten urcite bude cekat na uloveni az se obejevjej tak zhruba z kazdyho sdruzeni ti jediny dva ktery ho ulovit muzou,navic jeste ti kdo maj okolo spoustu starosti a na lov se dostavaj v casovy tisni sem tam.Hlava mi to nebere....Logicky jak je neco invazivni a skodlivy,ma to strilet kazda flinta kdykoliv dostane prilezitost.To stejny s pytlackejma psama a kockama,nerikam toulavejma,ale prokazatelne pytlacicima.Pamatuju dobu,kdy kazdej drzitel licence byl povinnej v urcitym obdobi lovit kojota prednostne.Kdyby ranger videl ze lovim,jde mi kojot a ja ho necham odejit,sebere mi na fleku licenci!

Autor: palkopal | 10.07.2014 16:03
Bohužel, usmrtit nelze. Já si taky myslel, že není-li zvíře zapsáno na nějakém seznamu ochrany, lze usmrtit, ale pak na nějaké diskusi okolo nutrií v Hradci Králové (tuším) mě někdo vyvedl z omylu, či jsem to dohledal sám, ale platí podle zákona na ochranu zvířat proti týrání (č. 246/1992 Sb.) § 5 odst. 1 že "Nikdo nesmí bez důvodu usmrtit zvíře". A důvody jsou dále uvedeny. Takže obecně nic nelze, pouze co je povoleno (zákonem, seznamem, rozhodnutím úřadu atd.). Platí obecně pro obratlovce (definice zvířete ze zákona), neplatí tedy asi pro bezobratlé (u věch bych kušoval na nějaké seznamy chráněných - ale to bude asi v zákoně o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb.). Tož tak.

Autor: rici czech | 10.07.2014 15:35
Co porušil? No je třeba si asi opravdu zopakovat kdo dnes v dnešních platných zákonech a vyhláškách MŮŽE a za jakých podmínek lovit zavlečené druhy,které nemají dobu lovu.Myslím že ty osoby jsou tam vyjmenovány docela jasně!To zn. ten kdo může tak může ,ostatní bohužel nesmí!To jen český člověk je mistr v hledání kliček a výmluv.

Autor: Ellhenicky | 10.07.2014 13:51
Dříve mohl "škodnou" střílet každý myslivec,proto se Josef ničeho nedopustil a má pravdu i v tom, že co není zakázáno je povoleno.Nemá cenu tu něco nakousnout a nedotáhnout to do konce. Petře Tomane, co konkrétně porušil?

Autor: prroud | 10.07.2014 12:53
Nj,tentokrat kucii souhlas,zakon je sice zakon,ale jeli s nim nalozeno dobrym zpusobem a pro dobrou vec bez napachani skody,je to lepsi nez uplatneni voloviny,byt i jmenem "zakon"...umet pouzivat vlastni hlavu zadnej zakon nenahradi.Zakony jsou tu kvuli kriminalnikum.

Autor: Jan Slavětínský | 10.07.2014 12:36
Josef pravdu máš,ale i když myslivec bude v právu ,tak v očích veřejnosti bude ten nejhorší a ten pomyslný škraloup mu v místě bydliště zůstane hodně dlouho. To je jako s toulavými psy. Podle mého, ten vývrat je "tichý svědek" a nejlepší a klidné řešení.

P.S. Radku asi bych celého šakala z Dnes vyhodil.

Autor: Pavel Černý | 10.07.2014 12:33
Josefe, nemáš pravdu v tom, že ulovením psíka (nejsa MH ani MS) jsi neporušil zákon. Možná bys býval mohl u soudu zkoušet, že v zákoně není výslovně uvedeno, že nikdo další kromě MH a MS je lovit nemůže... ale to bys asi prohrál. Takže tvoje štěstí tkvělo ve skutečnosti, že tě nikdo neudal a nebyl natolik důsledný, aby si pohlídal tvé potrestání.
Je otázkou, zda lovec šakala opravdu přiznal, že střílel na zvěř, ze které viděl jen hřbet, nebo zda si to došperkovali senzacechtiví pisálkové. Jestli to přiznal, udělal chybu, protože také porušil zákon resp. základní pravidla lovu.
Na závěr musím, bohužel, souhlasit s Honzou, protože kdo nemá zálibu v obcházení soudů, bude v našem státě a za současné situace volit jeho řešení.

Autor: Fesoj | 10.07.2014 11:56
Vidíš, Honzo, a tohle je právě to, v čem se neshodneme. Když jsem neporušil zákon, nevidím důvod své jednání skrývat. Možná jsem naivní, možná bych nakonec dostal RCG /reťazom cez gule/, v našem Absurdistánu není nic nemožného, ale myslím si, že bát se blbů a ustupovat jim nelze donekonečna jen proto, že řvou hlasitěji než my. Dle mého názoru zákon ani myslivecká etika nebyla porušena a kdyby se ten případ dostal k soudu, asi by to střelec vyhrál, i kdyby toho šakala střelil vědomě.Když jsem, nejsa MH ani MS, ulovil u nás prvního psíka, taky jsem se nebál o tom mluvit veřejně, taky mi bylo vyhrožováno soudy - a nic se nestalo, protože jsem měl pravdu a uměl jsem si ji obhájit. Nenecháme se přece zahnat do ilegality ! Dnes už aby se člověk /a třebas i MH nebo MS/ pomalu bál ulovit i nutrii jen proto, že se na Novinkách dočte, jak je lidé chodí krmit a pan starosta jakési středočeské obce pečuje o to, aby jim byly vytvořeny dobré životní podmínky. Před pár lety proběhla tiskem zpráva, že "dva myslivci stříleli ptáčky a rozhořčení ochránci přírody proti nim zasáhli" - a nakonec z toho vyšlo, že šlo o naprosto legální lov hrdliček zahradních. Myslivci byli napadeni, nejméně jednomu z nich byla vytržena a následně znehodnocena zbraň a nakonec došlo k soudu, který ti myslivci pochopitelně vyhráli na celé čáře, i když o tom se v mediích už moc nepsalo. A je věcí názoru každého z nás, zda se na blbce vysere nebo se před ním posere.

Autor: Jan Slavětínský | 10.07.2014 06:02
Souhlasím s Fesojem a jen bych to doplnil ještě o jeden bod. Vždy je potřeba najít pěkný vývrat nebo vyvalený velký pařez a tam mu najít místo odpočinku. Beze svědků, bez řečí,diskutování a nedej bože chlubení se....O takových věcech když ví dvá, už je to moc...Ale na to si každý musí přijít sám a z vlastního ponaučení.
Trochu nechápu, jak se k tomu dostaly Novinky. A ta diskuse pod článkem jen svědčí o tom, jak velké procento hloupých a zformovaných lidí žije v tomto státě... Lovu

Autor: prroud | 09.07.2014 22:46
Hm,ja jako amater bych sakala supnul taky,akorat bych se tim nikde nechlubil.Je to skodna a je ulovena ferove.Ale s tim,ze strilim lisku "po hrbete" samozrejme nesouhlasim,to taky klidne takhle odpravim chudaka sousedovic zatoulanyho Puntu,kdyz strelim,musim bezpecne vedet po cem.To neni podle me shazovani myslivcu a myslivosti pred verejnosti,ale pravda u toho jednoho konkretniho myslivce v ty jedny konkretni chvili.Toho "pisalka" neresim,neni ani treba.

Autor: Ivan Nedvídek | 09.07.2014 20:50
A ještě se omlouvám aby bylo jasné co jsem napsal, zapomněl jsem uvést aby to bylo bez pochybností v uvozovkách "tzv. hlupák pro media", naprostá většina myslivců, které znám jsou správní chlapi bez ohledu na to, zda řídí traktor, nebo univerzitu.IN

Autor: Petr Toman | 09.07.2014 20:45
Fesoji, ad bod 3., doporučuji si zopakovat základní pravidla tvorby právních norem a způsob jejich použití.
A pak si přiřaďte zákony a vyhlášky na úseku práva myslivosti k pojmům ... přikazující, zakazující a povolující a snad pochopíte, že se svým tvrzením jste dost mimo realitu. PT

Autor: Ivan Nedvídek | 09.07.2014 20:31
Fesoji, ač s tebou v argumentaci souhlasím mi není jedno co si o nás myslí 90% veřejnosti tedy těch těch, které označuješ za blbce. Oni, většina z nich nejsou blbci jsou jen zmanipulovaní a mají k dispozici podporu medií, které z utilitárních důvodů jdou proti tomu, čemu rozumějí být naprosto pitomě tzv. lidovou myslivostí. Kdyby šakala střelil pan kníže atd, pak by to bylo v pořádku. Ale nějaký hlupák, odpusť mi "buran z vesnice" to je jiná opera pro pitomého pisálka z Prahy. A vím o čem mluvím. IN

Autor: Jaroslav Tatalák | 09.07.2014 20:18
Fesoji, Ty mě mluvíš z duše

Autor: Fesoj | 09.07.2014 20:15
Kdyby mně přišel na dostřel šakal, bez váhání bych ho ulovil. 1/Jde o nepůvodní invazní druh, který u nás nemá co dělat a kdyby se zde měl uchytit trvale, byl by to doslova bič na srnčí zvěř. 2/ Z hlediska zákona nepožívá žádnou ochranu. 3/ Kdyby se našel nějaký "zelený mozek", který by argumentoval tím, že nesmím vystřelit na něco, co nemám zapsané v povolence, hájil bych se tím, že v právním státě co není zákonem zakázáno, je povoleno. 4/ Pánové, ruku na srdce - kdo z vás by šakala, i kdyby ho bezpečně poznal, pustil bez rány - a pokud by se mezi námi někdo takový našel, zajímalo by mne, proč. A konečně 5/ - názory "široké veřejnosti" tak, jak jsou prezentovány v mediích, mne absolutně nevzrušují - podle 90 % z nich jsme my myslivci jen obyčejní blbci a na to nemá cenu nijak reagovat.

Autor: Ivan Nedvídek | 09.07.2014 20:12
Možná, že jsem to neřekl jasně, hlavní problém je v následné komunikaci, ne v tom jestli vystřelil, to mu příliš nevyčítám. Myslivost, přírodu a životní prostředí v ČR nepoškodil a mohlo by se to stát každému z nás. IN

Autor: Miroslav Kráčmar | 09.07.2014 20:05
Pokud bude hňup psát o něčem,o čem ví hovno,další hňupové ho budou následovat.A na Novinkách to platí trojnásob......

Autor: rici czech | 09.07.2014 20:05
Když byl ten článek napsán tak jak byl napsán tak co chcete podporovat?

Autor: Jaroslav Tatalák | 09.07.2014 20:01
Hoši, hoši zase začínáme- nechci sahat do svědomí, nechci být soudcem. Místo, abychom toho chlapa podpořili proti žvástům nějakého poblblého takyžurnalisty tak zase začínáme mlátit do vlastních řad.

Autor: Ron Gordon | 09.07.2014 19:52
Tu nejde o to být soudcem, tu jde o to jak nás naše milovaná media vylíčí veřejnosti k obrazu svému.

Autor: Ivan Nedvídek | 09.07.2014 19:48
Rone, pokud budeme brát doslova jak je napsáno, pak se nedobereme skutečné pravdy. Když redaktor slyší, čekal na srnčí zvěř, klidně napíše čekal na srnku, aniž by chápal rozdíl mezi srncem, srnkou a srnou. Problém bychom mohli posoudit pokud by nám situaci vysvětlil myslivec, který střílel. Každý z nás, kdo čeká na zvěř, v převážné většině vystřelí na lišku, když přijde a je to tak správně. Nevím jestli bych vždy bezpečně odlišil v trávě šakala od velkého lišáka. Šakala znám jen z Afriky, ale to je šakal čabrakový, naprosto odlišný od balkánského. Druhá věc a podstatná je střílet jen, když mám na sto procent obeznáno. Ale u lišky, nevím, nechci tomu chlapovi sahat do svědomí. Podle mne je hlavní problém v následném posouzení situace. Neomlouvám, když si někdo splete srnu se srncem, ale šakal a liška.. nechci být soudcem. IN

Autor: Ron Gordon | 09.07.2014 19:31
To je zpráva jak hrom!
"Na severní Moravě se poprvé objevil šakal obecný. Na poli mezi Hukovicemi a Kunínem na Novojičínsku jej koncem června zastřelil myslivec.Preparátor muzea Michal Jakubec řekl, že myslivec čekal na srnu, kterou ale náhle něco vylekalo. Spatřil v řepce hřbet podobný liščímu a vystřelil. Na místě pak zjistil, že trefené zvíře není liška."
Když si tento popis přečte i myslivec, tak se mu zježí včechny chlupy ! Myslivec v červnu čekal na srnu ??? spatřil hřbet podobný lištímu a vystřelil !!!
To se pak divme jaký si o nás udělá názor široká veřejnost. Je otázkou jak to ve skutečnosti bylo a jak se to presentovalo.

Autor: rici czech | 09.07.2014 19:27
No celý problém vznikl že redaktor příslušného článku napsal že myslivec viděl v trávě jen hřbet lišky a v domění že střílí po lišce ulovil šakala.A to je jádro věci,neboť většina komentářů byla "myslivci pálí po všem co se hýbe" no a popravdě tak jak to tam bylo popsáno to tak bylo.Takže se opravdu nelze divit příslušným komentářům.

Autor: Ivan Nedvídek | 09.07.2014 19:15
Dnes jsem si přečetl na několika serverech diskusi k omylem střelenému šakalovi. Nemá smysl se vyjadřovat k hloupým argumentům lidí, kteří nevědí o čem mluví, ale hlavně chtějí dehonestovat myslivost a myslivce.Chtěl bych poprosit všechny z nás, abychom jim nedávali příležitost, abychom přemýšleli o dalších krocích, které v takové a podobné situaci učiníme. Laikům a zlomyslným nikdy nevysvětlíme, že pokud lišku tlumíme jen odstřelem, nikdy nesnížíme její stav na žádoucí úroveň i kdybychom byli v revíru každý z nás 24 hod denně. Lovu, lesu... IN

Autor: Radek Chadim | 09.07.2014 10:58
Njn, zase vedle :-), tak jsem to přehodil sem.

Autor: strejda zajíc | 09.07.2014 09:30
Děkujeme,dobrá vílo.

Autor: Václav Sládek | 09.07.2014 08:30
Věrko bezva.Dík.

Autor: Věra Miňhová | 08.07.2014 20:46
Ahoj zelení kamarádíčkové, a hlavně strejdo Zajíci.
Tak jsem vložila pár fotek z letošní Roudné. Tak jukněte. Popisky lidiček a komentáře prosím dodejte i vy. Mě se ty jména nějak ehm ...pletou. Kuju Věrka Miňhová.
Jinak se mějte fajn a dávejte na sebe pozor. Ať už doma či na dovolené ;-)

Autor: Jaroslav Tatalák | 03.07.2014 19:01
Vlastně včera jsem byl s kolegou na čekané. Prasátka řádí hlavně v pšenici, vnadiště vyluxovaná, ale černá je snad neviditelná. Chodí nepravidelně s jedním náskokem- v té době, kdy tam nikdo není. Jinak srnčí většinou zalehnuté v obilí, ukáže se až jej není možno pořádně přečíst. Předchozí šoulačka po lesních cestách - paráda mokrý až do pasu. Jak by teď bodly atomkecky! Tak snad dopřeje náhoda, štěstí od Huberta nebo až žně. S pozdravem J.T.

Autor: Radek Chadim | 01.07.2014 18:30
Červencové Dnes.