Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Hřivnáči



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Lubos O. | 10.07.2014 13:45
Pro začátek by měl stačit suchý písek , kdyby byli déle ve voliéře, doporučil
bych grit. Mojí maji nejraději grit červený, asi je nějak ochucený, taky
pěkně voní.Pravděpodobně fenykl nebo anýz? Také přidávám drcený vápenec/z lomu/, velikost drtě 2-3 mm. Ať se daří. L.

Autor: Fesoj | 10.07.2014 12:27
Včera večer jsem je ještě krmil do volátek, dnes už začali sami žrát namočený a krátce povařený půlený hrách, takže je asi vyhráno. Páni holubáři, co myslíte, stačí vložit jim do klece misku s pískem nebo je nutné sehnat pravý holubí grit ?

Autor: Ramo | 08.07.2014 09:38
Jaroslave děkuji !!! :-) Jak by se vám líbilo, když bych vám řekl, že mám doma pěstitelskou stanici psů ?!? Blbost že? :-) Hlavně NIC ve zlém, ale je to do očí bijící pěstovat nějaké živé zvíře...

Autor: Fesoj | 08.07.2014 07:19
Tak holoubci zatím žijí. Bohužel, stále musím krmit, sami ještě nežerou. Menší, asi holubička, je taková ochočenější a při vyndávání z klece ke krmení se už tolik necuká, s holoubkem je trochu problém, stále se bojím, že mu ublížím. Krmení střídám - jeden den máčené piškoty, pak zas kukuřice, dnes ráno dostali hrách. Ale dobré je, že po krmení, když mají plná volátka, je už můžu posadit na prst a odnést ke kleci. Pokud jsou hladoví, snaží se zdrhat.

Autor: Jaroslav Tatalák | 07.07.2014 13:11
Ramo,tak jsem to opravil,stačí?

Autor: Ramo | 07.07.2014 11:57
Jaroslave Tataláku - návrat pro CHOVATELE!! Pěstuje se zelenina! :-)

Autor: Leon Zumr | 03.07.2014 21:26
tak jedině z klece na pekáč :-)))

Autor: Fesoj | 03.07.2014 19:18
Tak ten ranní optimizmus byl předčasný. Volátka prázdná, zrní netknuté, takže jsem je naládoval ručně. Sousedka takhle vypiplala malou hrdličku a prý se jí jako krmivo osvědčily namočené dětské piškoty. Docela bych tomu věřil, doporučují je i pro mladé kanáry. Ty piškoty také obsahují vajíčko, sož by mohlo dodat i tu potřebnou živočišnou bílkovinu. Ale nejhorší problém je jejich vytažení z klece, jsou strašně hemživí a já mám "volšový ruce", tak se bojím, abych jim přitom nějak neublížil. Snad si zvyknou.

Autor: Jaroslav Tatalák | 03.07.2014 18:15
Před vypuštěním je potřeba je dát do voliéry, aby poznali okolí. Po několika dnech, kdy se sami krmí dát krmení před voliéru. Když se nestačí nakrmit venku, vrátí se na domácí zásyp.O to je to radostnější návrat.(pro chovatele).

Autor: Lubos O. | 03.07.2014 11:08
Fesoji,jméno Wolfgang Nagel jsem asi slyšel, ale osobně jsem neměl tu čest ho poznat, já zas nejsem až takový přeborník. Dobře že budou žrát sami, ale
vypusť je trochu déle, až budou schopni se o sebe postarat, staří už je po
týdnu asi krmit nebudou, tak aby si dokázali sehnat obživu. To už budou dole /posekané/ řepky a u silnic také něco najdou.Pod pošťáky jsem to zkoušel jednou taky, ale se stejným výsledkem jako kolega p.M.Kračmara.
Pak jsem je vždy dokrmoval růčo, ale musí být alespoň 2 týdny staří.Hřivnáči rostou podstatně rychleji něž holub dom. a mají v potravě daleko více živočišné bílkoviny, tak asi proto u malých holoubat těžký odchov?!
Luboš.

Autor: Miroslav Kráčmar | 03.07.2014 10:03
Josefe,dej vědět,jak jsi dopadl.Bohužel Ti nedokážu poradit,ale zajímá mě to,protože kolega několikrát podsazoval mláďata hřívnáčů pod své holuby(mor.pštros)a tuším,že vždy uhynula.

Autor: Fesoj | 03.07.2014 08:50
Chlapi, moc děkuji za rady, i když to vypadá, že možná ani nebudou potřeba, Večer jsem jim nasypal trošku pšenice a do rána zmizela, takže nemají-li to na svědomí myši, mám vyhráno.
Luboši, neříká Ti něco jméno Wolfgang Nagel ? Také velký chovatel pošťáků, myslivec, trumpetista a výborný kamarád, bohužel dnes už loví ve věčných lovištích. Jeho holubi létali po celé Evropě, chovný materiál sháněl až v Německu, takže jste se možná přes ty holuby znali.

Autor: Lubos O. | 03.07.2014 06:53
Musím se trochu opravit, klíšťák tomu říkám, ale ve skutečnosti se to
"okřídlené klíště" jmenuje jinak. Skutečný klíšťák holubí je parazit trochu jiný. Ano potrava lze i trochu předvařit, je lépe stravitelná. Větší krmení se lépe krmí a je rychleji nakrmeno. Přeji hodně zdaru. Luboš.

Autor: Jaroslav Tatalák | 03.07.2014 00:11
Pro začátek kukuřici nebo pšenici povařit.

Autor: Lubos O. | 02.07.2014 23:13
Zdravím všechny na Mysl.fóru a nyní se pokusím trochu poradit Fesojovi. Myslivost i pošt. holubi dělám cca 40 let a tak uvedu svoje zkušenosti. Odchoval jsem cca 10 holoubat hřivnáčů a XY malých holoubat pošťáků. Krmení
stačí hrách, peluška, kukuřice nebo pšenice. U kořene zobáku se trochu přitlačí levým palcem a ukazovákem, druhou rukou se rozevře zobáček a podrží se otevřený. Nasype se pár zrníček co nejdále do krku , pustí se a nechá polknout. Opakuje se 2-3 x a pak se inj. stříkačkou/bez jehly/:)) zvolna stříkne voda. Krmí se do plného volátka, po krmení cca 1 hod. se znovu dá voda. Stačí nakrmit 2 x denně. Vedle/ do dvou misek/ dát vodu a krmení. Jestli slétli do výběhu, budou tak za týden přijímat potravu sami. Parazit je asi klíšťák/takové okřídlené klíště/.Možná i z toho důvodu opustili hnízdo nebo je něco vyplašilo/sojka,veverka atd./.

Autor: Fesoj | 02.07.2014 20:51
Prosím každého, kdo rozumí holubům, o radu. Před chvílí jsem na dvoře v ohradě u slepic chytil dvě zcela opeřená, ale ještě nelétavá holoubata hřivnáčů. Zřejmě měli hnízdo na některém ze stromů z okolí a jak se dostali do slepičího výběhu, nemám zdání, žádný vítr nebyl. Ale podstatné je, že jsem je odchytil, venku jsem je nechat nemohl, určitě by je sebrala kočka. Jenže co se týče krmení, zřejmě budou tihle holoubci ještě zcela závislí na rodičích, kteří by jim měli dávat změklý a natrávený obsah volete. A nemám tušení, jak a čím bych je měl krmit uměle, aby přežili. Jediná mláďata, která jsem kdy odchoval, byli dravci, sovy a jeden racek a uznejte, že tohle je něco docela jiného. Teď mají volátka plná, ale co ráno ? A taky jsem si všiml, že jsou napadeni nějakými kloši či co je to za svinstvo, jedna ta potvora se hned přestěhovala na mě. Kdo téhle problematice rozumí, odepište pokud možno co nejdřív. Děkuji.