Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Odložení - Rychlá rada



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: smajlik | 25.08.2014 10:32
Děkuji všem za rady. Ostatní si "chyté" poznámky mohli odpustit i když počítala jsem s tím že i takové se tu objeví. Přesto jak jsem psala je to náš první pes s PP tím padem i pes, kterého připravujeme na zkoušky, tím padem pořád ještě zjištujeme co a jak ho nejlépe a dobře naučít. I přesto má už pes po zkouškách a dopadl nad očekavání velmi dobře. Sami jsme až takový úspěch nečekali a jsme za něj sami rády.

Autor: Martin Skřivánek | 24.08.2014 21:09
tak se asi poprvé musím Prrouda zastat,taky nechápu proč tady ty domněnky a proč tak protivné odpovědi.Milane zv,zn,lz v 1ceně není žádné umění,to z tebe nedělá žádného kazatele.nevidím nic špatného v tom že se někdo míň zkušený zeptá na radu a odpovědi typu,že pes nic dělat nebude,už je pozdě atd nejsou žádná rada.Fesoj má jako vždy pravdu a jediný má pochopení.ani v jednom příspěvku jsem se nedočetl rady.smajlíku pošli mi mail.

Autor: Milan Jirmann | 18.08.2014 17:29
Pepo, naprosto s Tebou souhlasím, ale Smajlik, podle dotazů tady na fóru, dle mého, všechno honí na poslední chvíli. Vždyť psa na zkoušky připravujeme delší dobu, prakticky od štěněte, tak si myslím, že bylo dost času se poradit s někým zkušenějším. Já jsem to taky dělal a dělám, protože žádný učený z nebe nespadl. Abych to ještě upřesnil, předchozí dva psi byli otce a já jsem je pouze cvičil, proto jsem psal o třech psech v rodině. A s tím pověstným štěstím to je pravda. Můj současný pejsek před LZ 2x neudělal tréninkovou barvu, odmítal po barvě jít a v lese vždy zalezl do hromady klestí. Když jsem se kamarádů ptal, proč najednou nedělá, když bez problémů dělal barvu i 1000 kroků, tak mně řekli, že je asi trochu přetažený a venku je hrozné horko. Tak jsem mu dal do zkoušek pauzu. Jenom jsme dělali poslušnost, vodění na řemeni a odložení a samo sebou slídění, aby se proběhl. Po této zkušenosti jsem na zkoušky do Choustnikova Hradiště vůbec nechtěl jet. Nakonec mě syn přesvědčil a 1. cena - 234 bodů, vítěz zkoušek a dle rozhodčího nejlepší barva, kterou ten den posuzoval. To byla ta kapka pověstného štěstí na pravém místě. LOVU ZDAR!!!

Autor: Fesoj | 18.08.2014 16:54
Milane, já na rozdíl od Tebe ve Smajlíkovi nevidím potenciální množitelku, ale nezkušenou ženskou, která myslivosti a kynologii zatím moc nerozumí, ale snaží se, i když z pohledu zkušeného kynologa dost naivně - ale žádný učený z nebe nespadl. Když bych chtěl psa se zkouškami pouze kvůli produkci štěňat, tak za prvé bych si vzal fenu a za druhé bych raději vyplázl pár peněz a nechal bych ji připravit na zkoušky i předvést na nich někým, kdo to dělá na kšeft, než abych se snažil sám a s nejistým výsledkem. Na Tvém psovi, kterého sis připravoval sám se synem, je zřejmé, že nejsi žádný začátečník, máš zkušenosti a jak píšeš, je to Tvůj třetí pejsek. Zkus si vzpomenout, jak jsi byl nervózní, když jsi začínal - a pokud jsi jel jen podle knížky a zkušebních řádů, určitě jsi nadělal taky pár kopanců... Já jsem trénoval odložení zásadně na volno a pro fenu nebyl problém vydržet na místě třeba půl hodiny - jenže u zkoušek jsem byl celý rozklepaný trémou, nervozita se přenesla ze mne na čubu, tak se za mnou šla podívat - a bylo vymalováno, ty zkoušky jsem jí vyloženě zkazil já sám. Holt jsem zaplatil daň z nezkušenosti, s tím se musí počítat. Ono ve zkušebních řádech je sice všechno popsáno jasně a srozumitelně - ale jak postupovat, aby to na zkouškách skutečně všechno klaplo, to se tam nedočteš. A určitě se shodneme na tom, že pes není stroj, na některého platí to, na jiného zas ono - a v každém případě a u všech zkoušek je potřeba mít tu pověstnou kapičku pokakanýho štěstíčka.

Autor: Milan Jirmann | 18.08.2014 15:36
Tak Smajliku je pravda, že Vás neznám, ale na Vaše dotazy jsem odpověděl. Pro Vás možná dost ostře, ale hold už jsem taková nátura. Opravdu si stačí pořádně pročíst zkušební řády a dotazy typu, na jakém řemenu mám při zkouškách vést psa na barvě, atd., by byly naprosto zbytečné. Ve zkušebním řádu je disciplína odložení popsána a je tam také přesně napsáno za co se známky snižují. LOVU ZDAR!!!

Autor: prroud | 18.08.2014 15:03
Milane,ja ti rozumel,napsal jsi to dobre,ale vzalo me,ze "smajlika" ani neznas,ja taky ne,tak to bylo zbytecne natvrdo a tak trochu zle......tak jsem to myslel a podle toho i odpovedel.Navic,je to prece jen jeho vec,a jestlise snazi psa vychovat a projit s nim poctive zkouskama i kdyz mozna neni myslivcem(coz nevime),pak je to treba sice "mnozitel",ale dost zodpovednej,no ne?Taky by se na zkousky mohl vyprdnout a sehna t si je treba "jinak" a nezadat tady o pomoc?Franto,ty se starej o svy a o to co mas v gatich,ja se o sebe dokazu postarat sam a Milan urcite taky:-))))))))))).I kdyz si Milane myslim,ze jestlize je stene v poradku a cvicim ho tak ze se mu opravdu venuju,muze mi bejt burt jakej "von" byl jeho otec a matka,hlavne ze byli cisty,sice verim na predpoklady po rodicich,kdyz jsou,tim lip,ale myslim si ze se to hooodne prehani,opravdu hodne!Zalezi na praci se psem,to je co se pocita.

Ps: Jinak ony "mnozitele" sice taky nemusim,ale sami si musej prijit na to co je dobry,nas stejne poslouchat nebudou,bohuzel.Apropo,nakonec jste nazvali prece mnozitelem i me:-)))))))))))))).Kdyz jsem rekl,ze dovolim svy fene jednou jedinkrat stenda,az ji budou 3 roky,a to kvuli ni...... :-)

Autor: smajlik | 18.08.2014 14:15
Milan Jirmann pes je od mala v lese, chodí na hody, lesní zkoušky nejsou jeho první, ale třetí má norovačky a zkoušky vloh..a rada od zkušeného člověka být měla, ale boužel padlo to, proto hledám radu a aspoň menší uklidnění že by mohl být uvazan při odložení u stromu a dostal aspon 1 bod tady..jinak ano 0 je když pes odejde což když je uvazaní u stromu odejít nemůže aspoň tak jsem to pochopila ze řadu..bud je pes na volno odložen a nebo s uvazaním u stromu, ale nesmí smykat..psa uchovnít chceme, ale připustit ho chcem jen jednou aby jsme měli potom od něj štěně a to až bude starší..žadnou chovatelskou stanici a množírnu s pp neplanujem

Autor: Milan Jirmann | 18.08.2014 13:05
Víš Prroude, ono to je někdy tak, jak jsem napsal. Štěně má rodokmen, jaký nemají pomalu ani králové, samí šampioni a poslední 3 generace nebyly vůbec v lese, natož, aby někdy něco dohledaly nebo dosledovaly. Ale to se v rodokmenu nepíše. Prostě nějakým způsobem udělají zkoušky a hotovo, jde se množit. Když si myslivec, který chce psa jako kamaráda a na práci nemá šanci tohle zjistit, tak si domů přiveze štěně a zjistí, že pes umí norovat pouze v peřinách a bojí se i zajíce a z kočky má panickou hrůzu. Prostě, když neznáš chovnou stanici, tak to je docela sázka do loterie si koupit štěně. Podívej se kam se dostali s chovem slídičů (kokršpanělů). Ještě uvedu, že mám doma drsnosrstého jezevčíka, který má ZV, ZN, LZ, vše v 1. ceně - vítěz zkoušek, který je lovecky využíván a má více jak 50 úspěšných dosledů. Psa jsem si připravoval sám se synem. Je to hlavně kamarád můj a celé rodiny a pracovní pes, bez kterého bych si už myslivost nedokázal představit. V naší rodině to je už 3. pes. Každý pes byl z jiné chovatelské stanice, kterou jsme si nějakým způsobem ověřili. Všichni psi byli pracanti s velkým srdcem. LOVU ZDAR!!!

Autor: František Dušák | 18.08.2014 12:27
A já bych chtěl mít tebe prroude v kalhotech.
Milan to napsal natvrdo, ale zcela správně.
Myslím, že kdyby smajlík napsal své jméno a v budoucnu jsme ho dohledávali u chovatelské stanice, tak bychom si mohli mnohé ověřit.

Autor: prroud | 18.08.2014 11:49
Tak s tebou bych chtel mit gumovy deti.....prislo se pro radu,ne pro kazani,hodnoceni a domnenky.....

Autor: Milan Jirmann | 18.08.2014 11:43
Hodnoceno známkou 0 a odchod. Prosím Vás pořádně si přečtěte zkušební řád nebo se s někým, kdo tomu rozumí poraďte a pak se nebudete ptát na takové věci. Jak jsem již napsal, mám takové tušení, že Váš pes bude v lese naposledy o zkouškách a pes nebude lovecky využívaný a až ho uchovníte, tak budete množiteli pokojových jezevčíků a budete uvádět, že štěňata jsou po rodičích, kteří mají různé zkoušky. LOVU ZDAR!!!

Autor: smajlik | 17.08.2014 23:28
A jak se bere u zkoušek že pes smýká s vodítkem ? Náš ho natahne, a chodí okolo stromu a čmuchá a hledá stopy..což dle mě není smykání, smykání je že by se chtěl z vodítka vyškubnout a jít za panem ?

Autor: Milan Jirmann | 17.08.2014 21:55
Když je něčeho moc, tak je toho příliš. Možná, že to přeháníte a nebaví ho to. Já jsem při trénování na zkoušky odkládal psa jenom jednou za trénink a na volno. Postupně jsem prodlužoval dobu i jsem u toho střílel, kdy byl sám a nebyl problém, ale musel jsem být důsledný. Obstáli jsme v první ceně a pes byl vítězem zkoušek. Pes musí vědět, že má zůstat na místě a Vy si pro něho vždycky přijdete. To se závislostí nemá nic společného, pokud pejsánek není vůdcem smečky a nevelí celé rodině. Myslím si, že se už ptáte pozdě. LOVU ZDAR!!!

Autor: Maral | 17.08.2014 19:40
Rychlá rada nad zlato. Obávám se, že týden je krátká doba na vyladění tohoto cviku. Ale zkouška je přece od slova zkoušet :-). Neuspěje poprvé, podaří se příště.
Pokud pes sedne, existuje přece povel "Lehni!". Odložení je cvik náročný u temperamentních plemen, nicméně trpělivým opakováním jde pouze o to,aby pes pochopil, co se po něm chce. Závislost na majitelích je zdánlivý problém, ten lze úspěšně řešit právě poslušností.
Ale vyladit to za týden - nevím.
Při odložení je třeba psa neustále sledovat a okamžitě reagovat na chyby (sedne - následuje povel "Lehni!", zvedne se - opět "Lehni!", pohne se z místa - okamžitě přibíhám a opakuji povel - "Lehni!", "Zůstaň!" atd.) Jakákoliv nedůslednost se později vrátí. Po úspěšném odložení a návratu k psovi anebo po povelu "Volno!" následuje odměna např. ve formě společné hry (pokud je pes závislý na majiteli, jak píšeš) aj.

Autor: smajlik | 17.08.2014 18:26
Zdravím. V sobotu jdeme na zkoušky kde je i odložení. Psa jsme učili odložení jak s přípnutím vodítkem, které leželo vedlě něj tak i bez vodítka ( ve starém zkušebním řadě to tak mohlo být) teď je zkušební řád nový a pes musí být co jsem pochopila buď bez vodítka jen obojek a nebo vodítko, ale uvazané u stromu. Takže ho učíme jen s obojkem. Jenže co s ním každý den cvičím tak první odložení fajn při odchodu od něj se otočí tak aby mě viděl kde odchazím, ale zůstane sedět..po dalším odložení, které je až po nějaké době už jde zamnou. Zkoušela jsem i s vodítkem přivazaním ke stromu šel za mnou (napínal ho) což dle zkušebního řadu nesmí..Tím že u odložení odchazí za mnou mám strach aby nešel i při zkouškach. Jak ho naučít pořadně odložení aby zůstal. Přijde mi že je hodně zavislej na nás jako na majtelích i když na něj zvyším hlas nic si z toho nedělá a jde za mnou se pomazlit (není nijak uraženej nic..co jsme zažili u min. psa) Na zkouškách vloh jsme měli strach že neuděla stopu vůdce a místo za námi půjde za nějakou stopou zvěře, ale po puštění letěl za námi, když jdu pryč ( z domu) tak je schopen být nějakou dobou u vratek a díva se kde odchazím..Tak jestli ta jeho závislost nesouvisí s tím že nechce být odložen..