Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lovecký oštěp



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: kesl | 25.01.2011 12:53
Nevím, jestli to nebudou číst zelení extremisté, ale je mi to celkem jedno. V té leči jsem také měl psa (fenu), takže jsem se též snažil. Jestli zde mohu doporučit účinný záraz při držení několika psy, tak jedině tam, kde je myslivecká rána, to jest těsně za loketní kloub. Nikdy jsem s tímto neexperimentoval, ale s pevným a dostatečnš dlouhým nožem to je okamžitá smrt. Proto si dovedu představit ten oštěp. Asi si ho vyrobím. Věřte, že to je jako rána z kulovnice, pro pejsky to nejbezpečnější a pro zvěř to nejrychlejší.
Pro Daksla-Ogárek je již objednán.
Pro Jardu-omluva, ale nezapomněl jsem. Prostě to nešlo, viz vlákno Zdravice. Jsem teď úplně volný, tak to natočení odmačknutí můžeme udělat kdykoliv, jestli máš zájem. Můžeme to pak všichni prodiskutovat v Roudné. L a L!

Autor: Petr Knobloch | 25.01.2011 09:54
Rád se přidám k této zajímavé diskuzi. Téma se sice zabývá loveckéým oštěpem, sklouzlo to ovšem i k obecné rovině naháněk atd. Proto si dovolím je pár poznámek z mé hlavy. Patřím ke skupině psářů, na naháňky chodím od počátku mé myslivecké kariéry (cca 8 let), zúčastnil jsem se desítek naháněk, vždy se psem(v posledních letech se psy 2-4 dle okolností). Jestli naháňky ano/ne je věc každého, sám je jako takové nemám rád, ale kvůli psům a ,,společenskému“ vyžití chodím. Vždy záleží na organizaci a hlavně schopnosti vedení ( hospodář atd.) a dají se zorganizovat i krásné akce. Mám ale pár poznatků ohledně ,,profi psářských naháňkových skupin“. Smečky psů jsou krásná věc, když to psi umí je nádhera je sledovat při práci..Ale.. Z posledních naháněk jsem nabyl takový dojem – když se účastní menší naháňky tato skupina(smečka), současně s ostatními psy, může to být někdy i na škodu. Jen pár příkladů. 1. Ostatní psi se dají velice snadno strhnout k ,,boji“ a pokud se smečce podaří prase chytit i ten největší posera pes si dodá odvahu a jde jim pomoci. Je pak problém praseti ukončit trápení, ale hlavně nezkušený pes si pro příště dodá sebevědomí a může to dopadnout zle. 2. Když se psi naučí divočáky chytat, většinou už je to taková pudová záležitost, že stačí aby někde zakvičelo a ostatní(ze smečky) jdou na pomoc a rázem se přestanou zajímat o zbytek černé v leči, přestanou hledat a věnují se jen onomu jednomu chycenému kusu. Což může být taky někdy na škodu. 3. Poslední poznatek je ten, že se mockrát stane, že psi prase chytí někde daleko před tlačnou řadou nebo daleko za ní. Psovod se musí vydat ,,dokonat“ psí dílo a to je taky velice nebezpečné, když není pořádná organizace. My v leči o něm víme, ale ze strany ,,štonťáků“ mu může hrozit nebezpečí.. Kynologii miluji, práci psů taky, líbí se mi secvičené smečky, nemám nic proti profi naháňkovým skupinám. Také chodím se smečkou a do podobných situací se běžně dostávám..
Zajímá mě váš názor na toto. Mimo jiné, psí smečky a psovody s oštěpy jsem měl tu čest vidět několikrát na společné akci a z pohledu psovoda jsem jednoznačně pro. Raději dostřelit..ale je mnoho případů, kdy to nejde..a co potom..

Autor: Daksl Kopov | 24.01.2011 21:55
Járo,u prasete je to jinak.Pokud by se to mohlo,tak za plec a otevřít.Dát vzduchu průchod.Četl jsem to:)

Autor: Jaroslav Miňha | 24.01.2011 21:50
Ervín - taky jsem udělal zkušenost s malou kudličkou vloni na naháňce. Jeden umělec tam s ní šermoval mezi psy, co drželi asi dvacetikilové sele, tak dlouho, až mojí čubině zevnitř proříznul líčko. A pitomec se ani neomluvil.
Já za sebe bych si na záraz u prasete netroufnul ikdyby se směl ( je záraz přerušení míchy u prvního obratle, ne?), ale účelnou chladnou zbraň místo dostřelné si představit dokážu, zvlášť mezi psy.

Autor: Jarda Rout | 24.01.2011 16:14
To jak jsem psal, že nemám rád , když honci loví v leči, platilo samozřejmě pro střelbu.... to potom je najednou u souseda v leči ticho a on čeká 20 m za linií co projde dozadu :)
To: kesl.... tak to byl určitě zážitek:) za loňskou sezonu mi přibylo na novém "pirštoku" 8 sedlářských nových cvočků

Autor: Milan Soukup | 24.01.2011 15:55
Podle mě u prasete je jediná možnost, jak dát záraz :-). Malá kudlička se k tomu rozhodně nehodí :-). Modří asi vědí :-). Určitou zkušenost jsem udělal. MS

Autor: kesl | 24.01.2011 15:51
26.12.2010 jsme jako vždy měli sousedskou naháňku. Spíše povinostní procházku. Bylo nás devět a pět psů. Vybral jsem krátké zarostlé údolí, kterým teče potok. Sněhu nad kolena a mínus 10. V té leči ležely ohnuté stromy a na nich sníh. A v těch větvích na zemi ložírovalo cca 40 prasat, což jsme předem samozřejmě nevěděli. Prasata vůbec z těch pelechů nechtěla a psi je tam normálně drželi pod větvemi a nedalo se tam ani dostat, natož střelit. Co vám budu povídat, za hodinu a půl leželo 9 kusů, s toho 4x záraz, protože jinak to prostě nešlo. Měl jsem s sebou tři nože a všechny jsem půjčil na zárazy a vyvrhování. Kdybych měl oštěp, bylo by půl práce. Lidi v leči a psi už potom nechtěli ani chodit.
Toliko k oštěpu. A jaký je rozdíl mezi lovem a zárazem? A jak zarážíte prase? Když vidím "lovce" s kudličkami sice ostrými, ale malými, ptám se jak by provedli záraz? Vždyť tím oštěpem je to přeci také záraz. Nebo se mýlím? L a L!

Autor: Jarda Rout | 19.01.2011 17:59
pro zájemce jsem dal do galerie zmíněný článek

Autor: Jarda Rout | 05.01.2011 17:58
Taky stejně jako Daksl nemám rád naháňky , kde loví honci v leči, je to pro všechny o hubu a když honci loví, tak nehoní a na výsledku je to většinou poznat.

Autor: Milan Soukup | 04.01.2011 07:33
Josef, tak dobrý, já to téma založím a těšte se :-), jak dostanete napráskáno :-), to bude něco :-). MS

Autor: Josef Hanzlík | 03.01.2011 22:02
Jo,rok jednaosmdesát,to jsem bránil na západní hranici vstupu imperialismu na naše území.Lidi,co tam bylo zvěře a jaká!Vysoká byla opravdu vysoká,daňčí všech barevných rázů od bílé po černou,černá zároveň s blatníkem od Gazíka,hub na kosu a hrábě,ostružiny jak holubí vejce a hlavně-bylo nám dvacet!

Autor: Zdeněk Ondruch | 03.01.2011 20:16
Pepo, řídím se slibem složeným v roce 1981 v Javoříčku:"Vždy připraven".Z

Autor: Josef Hanzlík | 03.01.2011 20:05
Jasně,že to bylo na tebe kolego,doufám,že se nezlobíš,sám toho bouchala a masaře(už jsem si vzpoměl)používáš a o že máš třistaosmu si pamatuju.Trošku jsem Tě popích a už to tu pojede,už do sebe s osmičkářema "pudem",to bude rachot,mňam,volám Z.Ondrucha k pohotovosti!Milane,ať se páteř uvolní,nerv vzpamatuje!Jestli to zablokování nakonec nezavinil zpětný ráz osmy :)

Autor: Milan Soukup | 03.01.2011 18:51
to Josef Hanzlík :-) - nevím, jestli ten nezodpovědný bouchal byl na mě :-), 308 W mám, ale v podstatě jí nepoužívám :-). Tak já založím extra vlákno s tou 308mou :-), ať se tam všichni můžou vyřádit, zastánci i odpůrci :-). MS

Autor: Josef Hanzlík | 03.01.2011 15:04
No a já naháňky miluju.Před naháňkou nespim,ten den je pro mne svátkem a teď co s tím-jsem přesvědčený,že se to dá všechno skloubit.Každý z nás dá občas blbou ránu.(Teď nemyslím nebezpečnou,i když tu mám letos taky za sebou a je to má noční můra)Myslím špatně mířenou,s postřelením zvěře.Pak je třeba rychle ukončit zvěři trápení dostřelnou ranou,nebo-a teď jsme u pejsků,požádat o dosled psáře.Pokud je to rozumný člověk se zkušeností,můžem provést dosled a následující záraz za pomoci loveckého oštěpu.Vždyť i tato záležitost může být za dodržení maximální možné bezpečnosti a etiky lovu zajímavou zkušeností pro ty z nás,kteří práci s touto chladnou zbraní ještě neviděli.A jako výraz poděkování a uznání za pomoc a práci psa a jeho pomocníka psovoda dáme co?No přece část úlomku!No ale nezodpovědný bouchale a ještě něco,co už jsem zapoměl,když máte třistaosmu,není těchhle věcí zapotřebí,žejo?

Autor: Radek Chadim | 03.01.2011 14:03
Jsem sice zatím oproti ostatním mladá žába jak věkem, tak odslouženými léty u myslivosti :-) (i když na naháňky jako honec chodím už dobrých více než 10 let), ale čím jsem starší a od té doby co jsem i lovec a na myslivost se dívám v širších souvislostech, tak musím být stále častěji proti společným lovům na divočáky. Společný lov je dobrý akorát v tom, že se obvykle sejde dobrá společnost a po lovu je o čem vykládat, i když se nic neuloví. Dopad na tu zvěř - divočáky - bývá dlouhodobě negativní a poslední léta to u nás vidím stále častěji a výrazněji. Ale hodně záleží na organizaci lovu, lidech na nich a určitého smyslu pro rozumný lov.

Autor: Milan Soukup | 03.01.2011 13:31
Že Daksl zbraním moc nerozumí, tak to můžu potvrdit :-). Co se psů týče, to je jiná. A názor na společné lovy stejný jako Michal Brabec nás bude mít taky asi víc :-). MS

Autor: Daksl Kopov | 03.01.2011 10:28
Michale,Michale!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jaký konflikt?To je tvůj názor a můžu říct že možná většiny z nás!!
Ovšem vše záleží a to HLAVNĚ na vedoucím honu!!Věř,že pokud dá na začátku cenu za ulovené prase 5000Kč,nikdo na něj nezmáčkne.A dát za metrákové prase cenu za kg 50Kč plus pokutu 5000Kč si každý pořádně rozváží.A pokud nezaplatí-nahlásí se.Věř,platí každý.
Byl bych pro naháňky se slíděním,zvěř jde pomalu,je možnost si vybrat zvěř která se má lovit.Ovšem znáte to.Vůl bude vždy Vůl!!
Nenažranost po ráně je vidět bohužel i v leči.Najednou honci zmlknou a jdou lovit.Ano,není nutné řvát jak na lesy,psář potom neví na čem pejsci pracují a nemůže hlásit,ale při úplném tichu je jasné,že honec loví!!Věřte mi,že pokud je tento člověk se mnou v leči,se zlou se potáže.Kdo mě zná,ví o co jde!!Je to nevhodné a hlavně nebezpečné!!!!!!!!!!
Vedoucí lovu by měl tyto lajdáky řádně potrestat a vykázat z lovu!!!!
Co se týká dostřelu u stávících pejsků.
Pravda je,že by měl ukončení trápení dělat vůdce psíka-psář.Někdy to ovšem nejde a tak jsme rádi že slušný lovec tuto práci udělá za nás.Apeluji na všechny -buďte ohledupní k psíkům co nechtějí pustit.Nekopejte je,nemlaťte je pažbou,nenadávejte jim.Jsou to pejsci a pracují jak pro nás,tak pro Vás a to hlavně!!!K tomu je vedem a cvičíme.Berte i nás PSÁŘE jako nedílnou součást lovu a také tak trochu jako podivíny.Psářství je poslání.Není to jako být řadový myslivec.Je to něco navíc,je tam chlouba nad prácí svých psíků,nad tím že se o nich mluví.Bráníme je,ctíme a máme je rádi,i když by jsme je někdy raději přetrhli:)))
Nediv se Honzíku našem reakcím.Já nejsem dobrý střelec,nerozumím zbraním.Ale snažím se mít celou svou kynologickou éru dobré a kvalitní pejsky co pracují jak pro mě,tak pro vaše potěšení!!
Kdo Psářem dobrým jest-jistě mi rozumí!!!
HORIÓÓÓ

Autor: Tonda Urban | 03.01.2011 08:53
Názor Routa a Daksla jsou praktici.Záraz by jsem volil jen u selete.Kdo někdy viděl jak si 100+ kg kanec udělám kolem sebe místo bude raději volit dostřelnou ránu (samozřejmně psovod).Tuto sezonu kamarádův pes přišel ke zranění.Ustřelená morda při dostřelení(od střelce ze štontu).Většina plemen psů je k neodvolání od postřelené zvěře. Možná by byla vhodnější vložná hlaveň menšího kalibru.

Autor: Jan Slavětínský | 03.01.2011 08:31
Chlapi je mi jasné,že vůdci kteří během sezony absolvují se svými pejsky nespočet naháněk,jsou v tlaku,tak ty situace a možnosti pro zárazy mají a jejich názor je mi jasný a rozumím tomu. Také si myslím,že by při dosledu nebo při držení kusu,by měl ten kus dostřelit sám vůdce, nikoli kdekdo z nejbližšího štontu.Ne každý kdo stojí na štontu se štětkou za kloboukem a "Schvanzenberáku" je zkušený myslivec nebo myslivec se zvládnutou loveckou horečkou. To také zjistíte až při nějaké situaci, protože jinak ho neodhadnete. Někteří takoví mají ještě "mokrá razítka" (nic proti nim..) ,ale jsou schopní střílet jakkoliv a v danou chvíli mají snad tmu před očima.. Já za svá léta myslivosti jsem si vždy při dosledu vystačil s tím esbalem.Chce to jenom klid a rozum. Zárazům prostě z "vlastního vnitřního pocitu" nefandím. Nic víc v tom není... Lovu

Autor: Martin Skřivánek | 03.01.2011 07:41
tlaková vlna může způsobit poškození sluchu.když je prase malé nebo hodně postřílené je oštěp asi dobrý,jinak dostřelovat.

Autor: Milan Soukup | 03.01.2011 03:56
On se asi vždy bude lišit názor člověka, který je v leči se psem a názor střelce na štontu. Já psa mám a vždy trnu hrůzou, co by se mohlo stát, takže bych hlasoval pro oštěp. Trvalé poškození sluchu psa při dostřelování popisuje v uvedeném článku např. Ing.J.Kostečka a uvádí, že ve Skandinávii jsou z tohoto důvodu používány tlumiče hluku výstřelu, právě z důvodu ochrany psa. MS

Autor: Zdeněk T. | 03.01.2011 00:30
Já osobně jsem zastáncem oštěpu rozhodně u menších prasat a nesouhlasím s p. Slavětínským. Jednou se mi to stalo, že mi pes při dohledávce držel prase v houší a někteří tam chtěli střílet. Jenže oni tam psa nemají, tak jim je to jedno.
A pokuste se odvolat psa JGT od postřeleného prasete!! Většina ostřejších psů prostě nezná bratra. Také jsem slyšel, že když je pes zakouslí tak se nemá dostřelovat, že potom může přijít o sluch? Nestalo se Vám to někdy?

Autor: Radek Chadim | 03.01.2011 00:23
Já si musím přiznat, že jsem srab, takže představa jakéhokoliv kontaktu s ještě živým divočákem loveckým oštěpem mě nijak zvlášť neláká a vždycky je lepší ho dostřelit, protože si myslím, že už 30 kg selete by mohlo člověka vážněji poranit. Letos mám 2x zkušenost z živým seletem kolem 15 kg, jedno bylo už od psa unavené a nechalo se i chytit, ale druhé, ač je pes honil po poli už 15 minut, tak se chytit nechat nechtělo a kousalo tak, že kdybych včas vždy neuskočil, tak by to určitě dost bolelo, protože cvakání to bylo opravdu hlasité :-), a to mělo jen 12 kg. Letos na naháňce střelec na štontu pod strání taky ulovil většího lončáka, psi se seběhli, ale divočák byl ještě hodně živý, sice nemohl odejít, ale stál na předních a kousal pořád kolem sebe. Po odchycení psů se dostřelil. Když by byl ještě živější, tak by se musel stejně dostřelit za pohybu a oštěp by to nevyřešil.

Autor: Michal Brabec | 02.01.2011 23:49
Možná, že budu první, kdo způsobí první konflikt na novém fóru, ale napsat to chci. Mě osobně se naháňky vůbec nelíbí!! Tolik pomlácené zvěře, nezodpovědná střelba a přeceňování střeleckých schopností. Jakoby davová euforie ze zabíjení. Střelci, které znám a vím o jejich vztahu k lovu, vím jak zodpovědně vybírají kus k odstřelu, jak v noci u vnadiště pečlivě vybírají prasátko a nakonec z nejistoty ani nestřelí, tak mnozí z nich se při naháňce změní v bouchaly. Nejsem jiný, taky vím o ranách, které jsem neměl pustit... Podzimní naháňka v kukuřici - 4 selata, 2 bachny. NIKDO nestřílel na obeznaný kus, ono to ani nejde. Sám by člověk nestřelil ani náhodou. V davu je síla a zvěř trpí. Co vy na to?

Autor: Jarda Rout | 02.01.2011 23:43
Použití loveckého oštěpu nebo obecněji záraz chladnou zbraní je v našich končinách minulostí jen díky tomu, že se ani vysoká ani prasata tady nelovila v takové míře a takovými způsoby, aby tyto situace nastávaly tak často jako dnes. V současnosti tyto situace prostě nastávají, přesně jak je popisuje Daksl. Svůj názor jsem napsal jednoznačně právě ve Světu myslivosti 11/2010 . Absolvuji ročně cca /15 až 20 naháňkových dní a svoje psy rozhodně žádnými esbaly ani kulemi ohrožovat nechci. Jestli bych si mohl vybrat mezi 30 vteřinami kvičení navíc při zárazu a i třeba jenom 0,5% šancí, že v tom chumlu to odskáče nějaký pes, tak jsem všemi deseti pro těch 30 vteřin. Stále si málokdo z těch, co stojí okolo leče a čekají na to, až jim něco přiženou psi, uvědomuje s jakým rizikem do toho pejskaři, psovodi (je jedno jak si říkáme) jdou. Ten, kdo si jde stoupnout na štont, riskuje rýmu a orosenou flintu. My pro ně riskujeme obrovské citové i finanční hodnoty, takže se nikdo nemůže divit, že se snažíme to riziko minimalizovat, třeba tím, že používáme vesty nebo GPS a snažíme se prosadit záraz, protože dostřel je pro psy nesrovnatelně větším nebezpečím. Ještě k té velikosti prasat. Postřelené sele do těch 30 kg (a to je nejčastější situace) je téměř vždy chyceno psy tak, že to nebezpečí pro člověka je minimální, navíc do toho vloží sílu k udržení i člověk. U většího prasete záleží na postřelu, když je 70 kilo prase hodně pohyblivé, tak i většina používaných psů nejde přímo na kontakt, takže býva dostřel možný. Při těžkých postřelech je i takhle velké prase chyceno psy a záraz je opět téměř nutností a pro člověka poměrně bezpečný. Psi riskují pro nás , my bychom měli občas trochu riskovat i pro ně. :)

Autor: Daksl Kopov | 02.01.2011 22:07
To jsou slova jedné strany.Ten kdo je v leči a má pejsky to vidí uplně jinak.Osobně se snažím chodit beze zbraně,neboť střílet by měli ti co stojí.Ovšem bohužel se stane že pejsci prase drží.Pokud je to prase do třiceti kg,jde mu dát záraz nožem,ovšem pokud je podstatně větší,nevlezete tam.
A teď střel mezi pejsky.Ten kdo vodí-nevystřelí.Ten kdo má psa ale nevodí si to snad rozmyslí,ovšem bouchal šoupne klidně do nich.Dnes šestnáctá naháňka na černou a prvně moje fenky neměly možnost držet.Jinak na některé naháňce se jim to povede i třikrát.Najdou v leči pomlácené prase a bohužel jdou na kontakt.Je jich tam i víc a řešení nikde.Oštěp mám a musím říct že je to věc!!Ovšem nepoužívám ho a ani nikdo kdo ho vlastní.To je jasné.Zákon to neumožňuje.
Nabrousí se jen špička,neboť při nabroušeném octří po celé délce by mohlo dojít ke zranění psíků!!!
Pro dědu z lesa!!
Viděl jsem práci pana Bohdala z Otic.Používal nášlapné pero a byl vůdce bulteriérů ale pro zavist mu to bylo zakázáno.Úžasná práce.Tak jako někdo žere flinty,někdo žere kynologii.
Můžeš Jendo být na straně černé která má právě esbalem ustřelenou čelist,běh,prostřelené kýty a jiná zranění pořízená od lovců na štontech.Na nás je to dosledovat a ukončit utrpení.Věř mi a všichni-není to vždy jednoduché!!!!!!

Autor: Jan Slavětínský | 02.01.2011 21:18
Lovecký oštěp je historie a kdybych stál před rozhodnutím jestli deset oštěpů nebo si vzít brokovnici a dva esbaly, neváhal bych.Brokovnice je jasná volba...
Já nemám u černé zvěře rád zárazy a nevidím v tom něco lepšího nebo něco k obdivování. Pár jsem jich viděl i prase držené bulteriery a musím říci, že v tu chvíli jsem snad chtěl stát na straně toho vystresovaného prasete.Ten bezmocný ryk nezapomenete. Když jsem četl o době parfosních honů, o používaných technikách, tak bych tu feudální smetánku spráskal bičem...
Podle současné legislativy je pouze možný lov střelnou zbraní a myslím si, že to je rozumné..... Lovu

Autor: Děda z lesa | 02.01.2011 21:04
Tady bydlel v sedmdesátých letech myslivec (snad se jmenoval Andrle) s přezdívkou Franta-pes.Byl velmi populární tím (dokonce byl o něm film), že měl chovnou stanici bulteriérů a secvičoval smečky (3 - 5 psů) speciálně k lovu černé oštěpem.Sám takto ulovil mnoho černé, ale hlavně prodával secvičené a hotové smečky do NSR, kde šly na dračku.Pak měl nějaký chovatelský průšvih se štěňaty, přišel o chovnou stanici a odstěhoval se.Ale jak byl tenkrát právně ošetřen tento způsob lovu nevím.

Autor: Milan Soukup | 02.01.2011 19:39
Martine, v pondělí mu zavolám a dám Ti vědět, jak to vypadá. M

Autor: Martin Skřivánek | 02.01.2011 19:19
jojo je to ve Světě Myslivosti. "letěli vzduchem" ono se to pak místo hodu oštěpem mění na skok o tyči :-).já bych s tím takového kňoura teda nedráždil :-).na nějaké ty škuty co drží pes jo ale jinak bych se nepouštěl do větších akcí :-).P.S. Milane jak jsem ti psal před vánocemi zkus se na to poptat.dík

Autor: Lukáš Turecký | 02.01.2011 19:13
Na menší kusy pokud je drží psi si myslím, že by to šlo. Opravdu lepsí jak nůž. O tom by nám mohly napsat zkušenější psáři, co obejdou za rok více naháněk v lečích se psi než já :-)
Jinak Milane promiň, ale nevšimnul jsem si, že jsi psal Svět myslivosti a ne Myslivost. Tu já neodebírám. Tak si to nepřečtu:-(

Autor: Milan Soukup | 02.01.2011 19:00
Martine, oni to tam i uvádějí na základě praktických zkušeností z Německa (Rakušan, Ziergroser), že to není sranda, ale asi je to pořád lepší než ....
U 120 kg kňoura prý letěli oba oštěpáři vzduchem :-), až ho další lovec dostřelil. Ale u menších prasat se to mě osobně zdá velmi dobře použitelné, vůbec bych se nezlobil, kdyby došlo v tomto směru k úpravě legislativy. Jinak je to skutečně číslo 11/2010, Svět myslivosti. MS

Autor: Martin Skřivánek | 02.01.2011 18:49
Milane tak určitě lepší než nožem ale nic jednoduchého to nebude.na nějakého postřeleného kňoura bych radši držel v ruce flintu :-).

Autor: Milan Soukup | 02.01.2011 18:45
Martine, taky si nemyslím, že to je něco samospasitelného :-), ale jako vždy to bude chtít použít zdravý rozum :-). Ještě ověřím to číslo časopisu. MS

Autor: Martin Skřivánek | 02.01.2011 18:37
ono taky bodat oštěpem rozuřené prase v chumlu mezi psy nebude snadné,to bych docela rád viděl.to prase když se po tom oštěpu ožene snad zlomí ruce.

Autor: Lukáš Turecký | 02.01.2011 18:23
Teď to zrovna hledám. Zatím jsem to v tom čísle 11 nenašel. Budu hledat dále.
Jinak k použití to vidím naprosto stějně jako ty. A to jsem ani nevěděl o co jde. Přemýšlel jsem na co to může být dobré a došel jsem ke stejnému závěru. Hlavně vidím přínos v tom, když psi drží postřelené prase a dostřelit prase je velice nebezpečné pro psi. Dojít k němu a dát mu záraz se taky v určitých případech může stát nebezpečným. Pak bych viděl výhodu tohoto kančího pera. Ale čech je velice vynalézavý a už to vidím jak v lečích létají po houštině oštěpy jak v době kamenné:-)

Autor: Milan Soukup | 02.01.2011 18:14
Lukáši, je to vlastně prastarý způsob, kterak dát záraz černé zvěři, pokud jí např. drží psi v leči. V Německu je to legální. Asi každý, kdo to někdy zkoušel, tak ví, že to není moc sranda :-), když pejskové drží byť 30 kg sele :-). Nejsem si jistý tím číslem časopisu, tak snad jsem to uvedl správně. Při použití střelné zbraně může dojít k ohrožení psů i honců, nehledě na riziko poškození sluchu atd., trochu bych řekl, že svět nám utíká poněkud dopředu (resp. zpět) a my řešíme voloviny z nějakým webem :-). MS

Autor: Lukáš Turecký | 02.01.2011 18:05
Milane hned si ten článek najdu a přečtu si to. Abych se přiznal, ještě nikdy jsem to neviděl.

Autor: Milan Soukup | 01.01.2011 22:24
V listopadovém ?? čísle 11/2010 Svět myslivosti byl uveřejněn zajímavý článek o možnosti použití loveckého oštěpu/kančího pera v Německu při společných lovech na černou zvěř a vyjádření (vesměs pozitivní) některých vůdců psů k této možnosti. Když pominu poněkud rozdílný a nejednotný pohled některých představitelů ČMMJ k této problematice, jakým způsobem by jste se k této možnosti vyjádřili Vy? MS