Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Krejčí Karel | 30.09.2014 14:33
Jendo,Lovu zdar!243W.

Autor: Petr Havlín | 30.09.2014 13:59
Honzo Lovu zdar! Ve čtvrtek jedu zkusit štěstí do Krušných hor, a tak jsem jel nastřelit flintu. Chodí to na flek(dvě rány pod korunu), takže teď už jen to Hubertovo požehnání.

Autor: Karel poslík | 30.09.2014 10:34
Lovu Zdar !

Autor: Martin Síla | 30.09.2014 10:06
Honzo, Lovu zdar!
Takoví srnci "školitelé", na ty vzpomíná, ať mají na hlavě cokoliv....

Autor: Václav Sládek | 30.09.2014 09:06
Honzo Lovu zdar.Pěkně napsaný.

Autor: Jan Slavětínský | 30.09.2014 08:12
Stalo se vám, že jste měli dvě po sobě jdoucí čekané úplně stejné, doslova jako přes kopírák? Mě včera. Já to zkrátím.Nemáme odlovené srnce, tak kdo chce chodit, chodí, ale neloví se za každou cenu a neloví se všechno co vystrčí hlavu.... 14 dní s kolegou víme o paličkáči, ale jak ten nás školí...Když sedíme na horním posedu, vytáhne ze spodní meze, dvakrát kousne a zatáhne a už se neukáže. Když sedíme na spodním posedu, vyjde nahoře u horní meze. Buď se chvíli pase na jednom fleku nebo přejde přes roh pole a už se neukáže.Všechno daleko. Někdy nám ho prohnal šesterák, který tam všemu šéfuje a bylo hotovo. Když sedíme oba, že někomu přeci musí přijít, nevidíme nic. A tak to šlo 14 dní. Kolega to už vzdával a nakonec jsem tam poslední dva dny seděl sám. V neděli za sluníčka usedám na spodní posed na borovici. Proti posedu je konec meze, tak že z něho vidím po celém vrvhním poli až k té horní mezi,což je přes 200m a na spodní menší pole. Tiše jsem vylezl na žebřík a tak si vychutnávám ten klid a nádherný sluneční navečer. Kolem půl sedmé mi hned před posedem z pod takového keře trní a za jeho vykloněnou větví vytahuje kus.Beru dalekohled a ejhle. Je to on. Pomalu dalekohled za bundu, pomalu kulovnici do ruky, ale milý srnec se mi otáčí a dvěma volnými kroky zatahuje zpátky do meze. Ještě chvíli vidím zadní běhy a tak vím, že není nijak zrazený a doufám, že se ještě objeví. Vždyť ho mám hned před sebou a tak v duchu doufám, že buď se objeví pod mezí nebo někde "přivrchu". Vždyť je tam zasetá řepka.. Do tmy nic. Jako když se vypaří. Z vrchu mi přiběhl daněk - špičák, z protější strany lesa vytáhl kus, ale už bylo dost šero, nepřečetl jsem to. Jdu domů a říkám si,zítra je také den. Včera opět ve stejný čas usedám na borovici.Stejný slunečný navečer,paráda. V duchu si promítám včerejší čekanou a říkám si, hochu jestli mi tady zase vytáhneš, ale tomu nevěřím, bůh ví ,kde dnes si, tak už tě budu prohlížet přes puškohled.... Blíží se půl sedmá, v mezích klepají kosáci a tak si říkám, že by se něco mohlo ukázat. Očima letmo mrknu k trní a pod tou vyvrácenou větví vidím jen čtyři běhy,jinak je kus celý krytý. Všechno šlo tak nějak samo.Kulovnice je v rameni. Vím, že pokud to bude on, je to o vteřinách. V puškohledu vidím, že kus popochází jako by ode mě a objevuje se mi .Kousnul lupen a zvedl hlavu. Je to on. Nemám rád rány na krk, ale vzdálenost je na brokovou ránu a jinou šanci už nemám. Flinta střílí na pětník, bod sedí na středu krku a večerem jde rána. Zlomil se v ráně,dvakrát odkázal a ztichl v zelené řepce. Tak tento večer prohrál. V duchu děkuji sv.Hubertovi a hlavou si promítám celou tu řadu čekaných a toho adrenalinu, našoulávání a jak nás vždy převezl.. Úlomek,poslední hryz,plomba a potom už to znáte. Večer to volám kolegovi a tak to znovu probíráme. Říká,"tak jsem myslel, že už to letos vyhraje"...(243W, SST) Lovu zdar

Autor: Břéťa Ambrož | 29.09.2014 20:52
Dnes a vlastně už i minulý týden jsem poslouchal, jak se sikáčci krásně rozpískávají... pomalu od evropáků přeberou říjící otěže. Alespoň tedy zde - Tachovsko.... Lovu BA

Autor: Fesoj | 29.09.2014 07:36
Při nastřelování zbraně jedna rána nic neznamená, a kór u flinty, kterou nemáš ještě "osahanou". Musíš si zvyknout na stále stejné uchopení, zamíření a spouštění, prostě sžít se s ní - a to platí i pro dobré střelce. Proto se vůbec nestyď si nejdřív tyhle úkony natrénovat doma "nasucho", bez výstřelu - a i přitom kařdou fiktivní ránu vypracovat a dát si záležet. Vyplatí se to - při vlastním nastřelování, které bude následovat, se to projeví lepším soustřelem a snížením spotřeby střeliva. Já dělám i to, že při návštěvě střelnice, zvlášť když jsem nějaký čas nechal flintu zahálet, i tam je první zamíření a stisknutí bez patrony, respektive s prázdnou hilznou v komoře.

Autor: Martin Síla | 29.09.2014 07:24
Ty PTSky bys musel přebíjet. Pokud nemáš vybavení nebo poblíž nějakýho přebíječe, tak to neřeš. Kup několik krabiček RWS, ty jsou k mání snad všude a máš vystaráno.

Autor: Miroslav Štědrý | 29.09.2014 07:22
Dnes ráno jsem vyrazil na žebřik ke kukuřici,na opačnou stranu než ze kterího jsem střílel lišku,docela dost foukalo,viděl jsem dva zajíce a srnu se srnčetem jinak ani chlup.

Autor: Jan Heger | 29.09.2014 07:07
Nevím, jestli jsem hledal špatně, ale PTS nedělají v této ráži. Jinak díky.

Autor: Jan Slavětínský | 29.09.2014 06:37
Nebo vlašimské PTS. V 6,5ce fungují dobře a nejsou tak drahé. Až flintu nastřelíš,tak si z toho posedu bouchni na tu krátkou vzdálenost do papíru. Uvidíš ,že budeš podstřelovat. To je normální a je potřeba vědět "o kolik" a jak v případě potřeby mířit. Většinou stačí ke hřbetu (u lišky). Lovu

Autor: Krejčí Karel | 28.09.2014 12:03
Zkusit přebíjené 10,1 gramů Lapua Mega.

Autor: Jan Heger | 28.09.2014 11:08
Tu flintu mám asi 2 měsíce, koupil jsem ji se zbytkem Blaser 5 ks a půl krabkou SB. Zkoušel jsem ji s 2 ks Blaser a sedělo to v pivním tácku, vyzkoušel jsem i SB, které jsou lehčí a byly o 20 cm nahoře. Tak jsem chodil se zbylými CDP, že je dostřílím.
Dnes jsem si byl střelit poslední patron do terče 50x50 cm a zásah byl vpravo na hraně, takže už se nedivím...někde jsem si musel klepnout. Teď si chci sehnat RWS a znovu nastřelit.

Autor: zutro | 28.09.2014 10:05
To mě taky už chtěl správce střelnice pomalu vyhodit když sem si střelil 20 ran z kulovnice a chtěl pokračovat.

Autor: lanus | 28.09.2014 09:50
V predmetnom prípade t.j. streľba na malý cieľ; na krátko a z posedu ;je lepší než tréning na strelnici (kde sa strieľa na rovine ) vyskúšať si kde rany padajú napr. na krabiciach z mlieka v " posedových podmienkach" .

Autor: Leon Zumr | 27.09.2014 23:14
za ty prachy dělat díry do země to je trošku drahý :-))) Jak píše Fesoj chtělo zajít na střelnici koupit něco levnějšího a pořádně si zabouchat do papíru i když to spousta chlapů odsuzuje,kamarád byl jednou se mnou na střelnici a málem ho vomejvali když jsem dal 2,5 krabky do papíru :-))))))

Autor: Fesoj | 27.09.2014 22:07
Což o to, stát se může všelicos - ale používat na plašení lišek jedny z nejdražších patron, co jsou ve Tvé ráži ke koupi, mi připadá trochu přehnané. Důležité je vědět, proč jsi chybil. Podle mě by to chtělo pár ran do papíru, za znovuzískání důvěry v sebe i flintu to stojí. Nebo na stejnou vzdálenost používat prak a hladké oblázky - výsledek bude stejný a přijde to levněji.

Autor: Jan Heger | 27.09.2014 19:58
Jak bych to nazval, když se daří, tak se daří.
Po náročném týdnu jsem dnes vyrazil na čerstvě posečenou louku, kde jsou blízko ní nory. Říkal jsem si, že by to mohlo vyjít a odjížděl jsem z domu se slovy když ne dnes, tak už nikdy.
O půl 7 usedám na žebřík, za 10 minut mi vytáhla z lesa po levé ruce liška. Jde směrem před posed a mám ji tak na 20 kroků, možná ani to ne. Odjišťuji pomalu flintu a mám ji již v kříži, čekám, až se natočí a zazněla rána. Liška kouká a zajímá ji dál ulovená myš. Celý rozklepaný pomalu přebíjím, liška poodchází a opět ji mám v křížku. Sedla si a znovu bác, bez známek zásahu odbíhá do lesa...rozklepaný, si říkám, co dál.Dvě kila v hajzlu a liška nikde. Měl jsem poslední náboj, tak jsem se šel mrknout na nástřel a byla zde pouze rýha po kuli.
Druhá chybená liška, tedy lišče. Lovecká smůla mi jde v patách. Do lesa chodím intenzivně, černou jsem potkal několikrát, akorát jsem se nedostal k ráně. 3 srnce bych měl, ale zatím nemám povolenku. I když, kdo ví, jak by to dopadlo...
6,5x57, Blaser CDP
J.H.

Autor: strejda zajíc | 27.09.2014 15:48
Lovu zdar!Že ty jsi převrtal flintu na lepší ráži?:-)
Právě jsem dokončil bourání selete i daněly,už mne nebaví dělat řezníka,dnes si asi dám loveckou abstinenci.:-))

Autor: Radek Chadim | 27.09.2014 15:44
Tak včera to byl z mé strany den plný varovných výstřelů :-). V podvečer zbytek kukuřičky co zbylo družstevníci rozesekli a odjeli pryč, na poli zbyly 3 pásy kukuřice a mezi nimi dva průseky. Ježto situace byla zapeklitá a nebylo bezpečno stříleti všude možně, rozestavili jsme se po stěnách prostředního pásu a čekali, co vyjde z krajních do průseků. Já blbec iniciativní jsem samozřejmě zaujal pozici na horním rohu kukuřice, takže jsem viděl na stranu kukuřice k lesu, tak na stranu v průseku. Dlouho se nic moc nedělo, no dělo, ale nevycházelo, až po chvilce vylezlo sele na straně k lesu, chvíli jsem váhal, pak našel v puskohledu a udělal bum, sele zmizelo v turkyni. Pak se zase nic nedělo, až z pásu, u kterého jsme stáli, vylezla tlupa přibližně o 12-15 kusech a šla podélně pásu. Kolega pode mnou nemohl střílet, ježto to bylo moc podélně, tak tlupa došla až přede mě, já už konečně nabil ostrejma a udělal bum. Selátko o sympatické váze 35 kg zůstalo v ohni. Za chvíli ještě kolega podemnou ulovil další sele a do tmy už nic nevyšlo, tedy vyšlo, ale nebylo vidět. Celkově v těch pásech mohlo být kolem 40-50 nebojácných divočáků. Takže včera nic moc střelecká forma, ale první sele uteklo bez barvení a večer a ani ráno nedohledáno, tak to přežilo bez úhony, akorát o kousek chytřejší :-).

Autor: Vrba Frantisek | 27.09.2014 07:58
Míro a Míro přeji Lovu zdar.Radku jak rád bych popřál i tobě!.Musíte se ví snažit pane správče...

Autor: strejda zajíc | 26.09.2014 22:36
To byl jen větříček a deštíček,co se tam pásl,jak už si psal minule.Divočáci by brali žír!To víš,my starci-staromilci,chichichi.:-)))

Autor: strejda zajíc | 26.09.2014 21:59
Radku,zkus pořádnou ráži,tvoje špuntovka je jim asi k smíchu...:-)))
To slabé srnče na potůčku mi není souzené.Sotva jsem dosedl,vnutila se mi danělka,no nestřelte ji.Takže zase červená práce,zítra rozbourat a podělit členy.Holt,co si hospodář neudělá sám...:-))

Autor: Radek Chadim | 26.09.2014 21:55
...přes den kukuřici sekli a sekli, divočáci se v posečených pásech pěkně popásali, tak jsem udělal poměrně hafo záběrů, tak až je přeberu, tak sem něco hodím. Většinou tam přebíhalo kolem 20 divočáků, v prvním pásu co jsem viděl to bylo ve 4 vlnách, tak bylo dost na co koukat. A v posledním průseku už se divočáci pásli vedle řezačky a nic je z míry nevyvádělo :-).

Autor: Radek Chadim | 26.09.2014 21:48
Dnes jsem strávil celý den v revíru při sečení kukuřice, ty vulgarity co jsem viděl, no darmo vyprávět - asi 35 ha lán byl poprvé včera večer rozetnut, na kraji zůstal asi 50 m pás kukuřice, pak posečený pás a pak zbytek pole - včera se rozbila řezačka, tak ještě nechali jeden řádek nedosečený u toho zbytku kukuřice a vznikl tam zub. Hned jak v půl sedmé včera odjeli pryč, zasedl jsem do průseku ke sloupu, kvičení všude možně, žádný kus ale nevyšel. Tak jsem vyrazil s nadějí ráno, ještě za tmy občas vyšel nějaký divočák z kukuřice a hned zase zalezl. Po rozednění jsem opět přešoulal ke sloupu a jelikož se mi zdálo lámání za zubem kukuřice nejnadějnější, došoulal jsem na ten roh zubu - kolem sedmé vyšly z kukuřice dva kusy asi 150 m daleko- selata tak kolem 35 kg - pak jedno zalezlo a najendou tryskem překonává posečený pás a vbíhá do krajního pásu kukuřice, asi blázen říkám si :-), ale za pár vteřin sele tryskem vybíhá ve vzdálenosti 80-90 m a vrací se zpátky do velké kukuřice - to už ho vedu v puškohledu a když je na mé úrovni mačkám spoušť - asi blázen, říká si o mě to sele :-) a s úsměvem zabíhá zpátky do kukuřice, po krátké chvilce opět pravděpodobně to samé sele vybíhá jak vyběhlo poprvé, ale tentokrát se v půli posečeného pásu zastavuje, chvíli přemýšlí, říká si: tomu srandistovi druhou šanci už nedám, pač štěstí když se unaví, sedne i na vola :-), a vrací se spořádaně do kukuřice. Čekám nějakou tu minutu, jdu hledat nástřel, barva nikde, tak vlezu do kukuřice že prohlídnu řádky a kukuřici, jestli tam nejsou otěrky, když jsem v druhém řádku a podívám se doleva, stojí tam sele, co za chvíli prchne, v přibližně desátém řádku podívám se doprava a opodál stojí větší prase, co zavrchá a utíká pryč. Já dal varovný výstřel, o oni si ho nevzali vůbec k srdci... :-)

Autor: ValíkVlastimil | 26.09.2014 17:53
Mírové Lovu zdar.Strejdo Míro i já jsem koukal jaké pěkné selátko se na mně přišlo podívat☺

Autor: Ellhenicky | 26.09.2014 14:32
Strejdo, jestli jsi byl na prasátkách v tom ošacení, co jsi rovnal palouček, tak tě klidně mohli brát za toho kance:-).To se ti to pak loví. Lovu zdar.

Autor: Jan Slavětínský | 26.09.2014 09:16
Též Lovu zdar oběma.
Chodím denně a snažím se ještě ulovit nějakého průběrného srnce do plánu. Jak když to vědí. Všude samý šesterák a dobrý srnec. Začíná to přebarvovat a tak prohlížím i tu holou...Přichází ten idealní čas pro obeznávání holé, zvěř zatím vychází pravidelně a počasí jakž takž......

Autor: Fesoj | 26.09.2014 08:00
Lovu zdar oběma ! Já jsem teď měl takový nelovecký týden. U nás doma jsem neměl kde vyvařit hlavu z toho jelena a když jsem konečně zajistil u syna brutar, tak nebylo auto, abych ji tam dovezl, až mi z toho ta moje makovice začínala hranatět. Konečně to mám za sebou, už pracuje H2O2 - a musím se přiznat, že během vyváření jsme se snachou zdolali lahvinku jablečné kořalky, ač jsem jinak téměř abstinent. Taky se vám někdy stalo, že jste měli chuť a důvod se napít, ale neměli jste k tomu žádnou spřízněnou duši ? Když není s kým, je to horší, než když není co...

Autor: Václav Sládek | 25.09.2014 22:05
Tak oba Mírové Lovu zdar.

Autor: Ron Gordon | 25.09.2014 22:04
Lovu zdar !Strejdo, ale jinak - snad jsi nečekal, že čuník před zajicem vezme do zaječích.

Autor: strejda zajíc | 25.09.2014 21:11
Vlasto,dnes vůbec byli čuníci"ňáký divný"!Ráno nebyla,kupodivu,mlha a tak(světe,zboř se)jsem vyrazil škodit zvěři.Měl jsem sice na mysli to slabé srnče na potůčku,ale Hubert měl odlišný názor.Nechám auto na svážnici a pomalu jdu lesem k prostřední cestě a od ní šoulákem ke kazatelně.Občas si bliknu lucerničkou,abych hajnému nějaký strom nevyvrátil a tu,ajta krajta,mi na 5-6 metrů kříží štreku čuník,dobrých třicet kilo.Svítím na něj,ale dělá,že tam nejsem,vzápětí o kus dál další.Tak nevím,buď jsem byl přijat do tlupy nebo mne prostě ignorovali,což lze považovat za urážku Jeho Veličenstva Zajíce!Sednu na kazatelnu a po necelé hodince(6.20 hod)se prasečí panstvo vynese do nezaseté mokřiny v kukuřici a dále provokuje.Tentokrát se nekochám jako obvykle a urážku JVZ trestám trestem nejvyšším.Sele,kňourek,vyvržený 35 kg-čuník jako kytka.A I3 i C mléčné,takže opravdový letošák.Lovu zdar.

Autor: Ron Gordon | 25.09.2014 20:30
Lovu zdar ! Miroslave, ale když to tak čtu mezi řádky, tak doufám, že zde na forům nezabrouslí tvůj zaměstnavetel.

Autor: Miroslav Štědrý | 25.09.2014 16:00
Dnes ráno,když jsem jel z noční ve mě hlodal takovej divnej pocit ať si jdu sednout ven.Dojedu domů vezmu akorát kabát,klobouk,dalekohled a flintu a po tři čtvrtě na šest vyrážím, moje volba byla na jeden ze dvou žebříků ke kukuřici, ovšem na kraji louky už stálo hospodářovo auto.Říkám si no a je to v pytli,za chvilku začně být hezky vidět fofrem otáčím auto a jedu na druhou stranu kukuřice na žebřík který sem si tam přemístil miulý týden.Asi pět minut po šestý uý sedím na bříze.Za chvilku mi z takového bordelu do kukuřice přebíhá srna se slabým srnčetem.ale nezastavili se takže nestíhám ani vzít flintu do ruky.Říkám si no nic počkám co se bude dít dál.Netrvalo ani deset minut a skoro z toho samýho místa za takovým keřem se něco mihne,a ona liška šahám po flintě odjistím a připravým se co kdyby náhodou... za chviličku už liška běží do kukuřice najednou se zničehonic zastaví a v tu chvíli klidným ránem zní výstřel a liška zůstáva v ohni.Koukám na hodinky a je přesně 6:35.

Vzdálenost:60m
Kulobrok brno 7x57R SB SPCE 11,2g

Autor: ValíkVlastimil | 25.09.2014 13:30
Jen tak volně navážu na Václava o funění černé. Sedím si takhle u přehrady dnes ráno. Ryby mají dovolenou☺, právě jsem dosnídal a za mnou v lese lehce zašustí listí. Nic neobvyklého, někdy myšice, někdy kos,vůbec se neotáčím. Pozoruji čihátka abych něco nepropásl☻. Když slyším lehké cupitání až za záda, už mi to nedá a otáčím se. Hledíme si takhle z očí do světel tak 35ti kilovému seleti. Kňoureček si mě prohlíží, já jeho a jen tak přemýšlím kde je nejbližší obora či cirkus, protože z dvoumetrové vzdálenosti, takhle ve dne, ve volnosti, jsem si z černou ještě z očí do světel nehleděl.Ta půlminuta co jsme se takhle prohlíželi mi nadlouho zůstane vrytá do paměti.Jak se břehy svažují a ještě za mnou je taková mulda, ty pohledy byly ve stejné výši.Tak trochu jsem si vzpomněl na posledních pár čekaných, kdy jsem selátka ani nezahlédl a pak dnešní "setkání".

Autor: Václav Sládek | 25.09.2014 11:26
Radku věřím ti to turkyň je velice polehavá stačí slabý vánek,déšt podobný májovému někdy i zafunění černé.Abych se držel tématu navečer jsem si šel poslechnout k sousedům jelena který vystrašil mojí drahou polovičku když lovila hříbky.Seděl jsem na pařezu s dobrým větrem do noci a nic.

Autor: Ramo | 25.09.2014 08:13
Dnes jsem se dobře pobavil u vašich příspěvků Radku a Strejdo! :-))

Autor: strejda zajíc | 24.09.2014 21:09
Dnes jsem strávil třičtvrtě hodiny rovnáním a ušlapováním "srolovaného koberce"na loučce před kazatelnou u břízy.Některý z mých prasečích kamarádů-žádný prcek,nechal mi podpis,stopu jak dlaň-dostal chuť na masíčko a buchtoval a buchtoval...Kdo zná mou lepou postavu,dovede si představit,že jsem funěl víc,jak ten čuník...:-)

Autor: Radek Chadim | 24.09.2014 20:22
Dnes jsem zažil něco, co jsem ještě nezažil. Viděl jsem koňa blít, žábu mlátit pěsťou do skale, hadá chcát a tryskáč couvat, ale abych u nás při sečení kukuřice velice nadějného a řídkého lánu neviděl žádnýho divočáka, to jsem ještě neviděl :-). Je pravda, že včera to obsekli, dnes ráno jsme tam s kolegou vyrazili do obsečenýho a kolega v loveckém pásu ulovil 70 kg prase, ale na poli zbývalo ještě dobrých 20 ha kukuřice, tak jsem myslel, že tam nějaký to prasátko do večera do posečení zůstane, ale nezůstalo. Je to vystřílený, já to říkám pořád, a taky říkám, že ta turkyň je polehaná od dešťů a větru, ale nikdo mi nevěří :-).

Autor: Bečvář Ladislav | 22.09.2014 10:25
Gratuluji a lovu zdar.

Autor: Václav Sládek | 22.09.2014 09:25
Ondro Lovu zdar.

Autor: Ondřej Holeček | 22.09.2014 08:51
Tak v sobotu ráno se zadařilo a mě se povedlo ulovit svého prvního jelena v říji. Trofej dobrá, ale zážitek z jelení říje mnohem silnější. Už v pátek jsem mohl lovit dobrého jelena, ale odmítl jsem jelikož jsem byl v lese 30 min a chtěl jsem si to užít. Protože došoulat k jelenovi na 20m , dívat se a poslouchat jak troubí je pro mě neskutečnej zážitek. Za pátek a sobotu ráno jsem takto viděl cca 8 jelenů.
Pokusím se přidat videa a fotky do galerií.

Autor: Jan Slavětínský | 22.09.2014 06:28
Josef gratuluji a Lovu zdar !

Autor: Fesoj | 22.09.2014 04:06
No, mne to stejně trochu mrzí. Zejména proto, že když jsme úlovek dopravili pověšený na navijáku landroveru ke mně domů, domluvil jsem se s prohlížitelem, že ještě večer přijede a orazítkuje úmrtní list. Domluveno, provedeno - a když jsme poté seděli před barákem a pili kávičku, celou dobu se nám mohutným troubením připomínal pán říjiště, jehož ministranta jsem poslal do věčných lovišť. A za jelenáře se skutečně nepovažuji.

Autor: jeden hajnej | 21.09.2014 19:57
Lovu zdar! Názory na chovnost se budou asi různit vždycky. Na každé chovatelské přehlídce se najde pár chytráků kteří si hrají na jelenáře. Když to někdy poslouchám, nevím jestli se mám smát nebo brečet. Osobně se, Josefe neznáme ale z příspěvků které píšeš si myslím že zkušeností máš na rozdávání. Tvého jelena jsem neviděl ale podle popisu bych to viděl na správný průběrný lov. Sám mám už delší dobu problém s tím, jak jsou nastaveny kritéria chovnosti, ale to by bylo na samostatné téma.
Jinak podobně slabého korunového jelena jsem dnes ráno potkal taky:-)

Autor: Fesoj | 21.09.2014 17:14
Bohužel vnoučata - ani jedno - včera nepřijela, takže jelínek putoval do výkupu bez jejich asistence. Dle chrupu se jedná nejspíš o 3. paroží a co se týče chovnosti, názory se různí - přece jen se jedná o oboustranně korunového desateráka, ale většina výsad nedosahuje 10 cm a pak ta výkupní hmotnost 88 kg je také podprůměrná. Kdyby mi vyšel sám, nejspíš bych nestřílel, ale ten druhý byl podstatně lepší.

Autor: Vrba Frantisek | 21.09.2014 06:18
Pepo Lovu zdar.

Autor: Václav Sládek | 20.09.2014 18:23
Lovu zdar.Co vnuk měl radost z tvého úlovku?

Autor: strejda zajíc | 20.09.2014 14:47
Lovu zdar,Pepo!

Autor: Pavel Černý | 20.09.2014 10:48
Pepo, Lovu zdar! Doufám, že sem vložíš nějakou fotku.

Autor: Krejčí Karel | 20.09.2014 10:18
Lovu zdar!243W,malá,ale výkonná,ta píše.

Autor: Fesoj | 20.09.2014 09:34
Včera dopoledne mi žena říkala : "Tak jsem včera poslouchala, jak ses pokoušel troubit - no moc ti to nešlo." A já : "No nešlo, nešlo, protože jsem to nebyl já, ale dva jeleni - já je slyšel taky, ale seděl jsem jinde." A včera večer před půl sedmou jsem již hačal na svém oblíbeném posedu, odkud se ozývali. Cestou tam mne hned u baráku pozdravil můj starý známý srnec šesterák, pak jsem potkal na pár kroků srnu, vystavovala se jak na střelnici, ale mne lákali ti jeleni... Krátce po sedmé mi vyšla na louku laň a vzápětí jelen. Mladý desaterák, výrazně dlouhé opěráky, slušné koruny. Čekám dál, objevil se kolouch a další kus. Zase jelen - mlaďas, ale paroží podstatně slabší, nejdřív jsem ho považoval za osmeráka, pak jsem na jednom z parohů rozeznal krátkou výsadu v koruně. Ale když jsem ho porovnával s tím prvním, dospěl jsem k názoru, že ho škoda nebude. Posadil jsem bod za přední běh a bác. Jelínek vyhodil zadními běhy - to mne vzhledem k tomu, jak jsem mířil, dost překvapilo - a zmizel pod elektrovodem. Ostatní kusy za ním. Zdálo se mi, že zvolňuje - A najednou se objevil v takové průlině, stál a upřeně zíral do kmenoviny před sebou.
V takovém případě se má co nejrychleji opakovat a dát dostřelnou ránu - ale když jsem se podíval pořádně, zjišťuji, že to není ten jelen, na kterého jsem střílel, ale ten, co vyšel na louku jako první. Zřejmě pozoroval zhasínání svého kamaráda. A světe zboř se, ta laň s kolouchem se vrátili na louku zpátky. Za hodnou dobu, to jsem si už dával nezbytnou cigaretu, ten jelen zašel do lesa, laň s kolouchem se bez problémů pásli na louce. Ani jsem nešel na nástřel. Kamarád má totiž mladou fenku BB a je rád, když ho zavoláme pokaždé, když postřelený kus odskočí, i když si jsme jisti ranou. Během necelé půlhodinky byl na místě, fena hned zalehla do řemenu a během pár minut jsme byli u kusu. Při vyvrhování jsme zjistili, že kule na vstřelové straně chytla žebro a stočila se trochu dozadu, chytla zadní okraj plic a játra byla úplně na maděru. K průstřelu nedošlo, vybarvil dovnitř. 243 W, střelivo ruský Kentaur se střelou Hornady SPBT 6,5 gr. Věk asi 4 roky. Ale co mne mrzí, je to, že na druhém parohu je také náznak koruny, výsada asi 3 cm, kterou jsem původně neviděl. Možná, že jsem se měl na toho "ministranta" vyignorovat a čekat na hlavního jelena, ale kdo ví, jaký je - a na ránu na jelena jsem čekal celých 25 let, během kterých jsem jich bez rány pustil víc než dost.

Autor: Fesoj | 19.09.2014 13:41
Ondro, pozdravuj starou jelenářskou gardu, která tam ještě zbyla - Tondu Špinlera, Helmuta Dohnálka a Pepíka Líbala ! Aspoň doufám, že jsou všichni živi a zdrávi stejně jako před 30 lety, když jsem tam působil. A přeji upřímné Lovu zdar !

Autor: Ondřej Holeček | 19.09.2014 13:09
Dneska vyrážím na svého první jelena tak se nemohu dočkat ačkoli počasí asi moc přít nebude
Lokalita Orlické záhoří

Autor: Radek Chadim | 18.09.2014 18:40
Občas jo. Nechal jsem si ho nastřelit někdy v červnu kvůli liškám u řepky, jenže řekli my: na lišky se vyprdni, choď ke pšenici na divočáky, ať to tam není moc sežraný :-) - no nepomohlo to - a od té doby jsem ho měl venku jen párkrát. Za chvíli začnou naháňky, tak ho zase budu více nosit.

Autor: Jan Slavětínský | 18.09.2014 14:30
Radku a chodíš trochu s kulobrokem? Máš to Zháčko po strýcovi,že ano?

Autor: Radek Chadim | 17.09.2014 18:45
Gratuluju Romane, ať se celé tvé rodině daří.

V neděli jsem byl na střelnici a puškaře s mou kulovnicí, neb se mi vyrvalo přední poutko z pažby a flinta spadla hlavní na asfalt. Při první zkušební ráně rána letěla 10 cm nad, tak bylo minulý týden štěstí, že jsem střílel na větší kus :-). Po 6,5 letech jsem flintu poprvé nastřeloval, doposud celkem trefovala, tak nebyl důvod, i když Jéžišek asi bude muset přinést nový puškohled, neb se uvnitř patrně úderem odloupla barva a na skle jsou nalepený její malé kousíčky.

Autor: Tomio | 17.09.2014 16:31
Fesoji:
Je ovšem otázkou, zda si máme přát, aby naše děti v tradici pokračovaly, nebo ne. Někdy si říkám, že pokud nechytne lásku jako trám k myslivosti, která všechny nešvary dnešní myslivosti přerazí, tak ať ji raději nedělá, ušetří si spoustu starostí, zklamání, závisti atd....!

Autor: Fesoj | 17.09.2014 12:05
Když to ledaskde čtu, jak ubývá myslivců a co by se s tím mělo dělat, myslím, že Roman to vzal za správný konec, protože co si neuděláme sami, to mít nebudem´. Srdečně gratuluji, celé rodině přeji hodně zdraví, štěstí a pohody a hrdému tatínkovi navíc nějaký ten lovecký úspěch, kterým ho sv. Hubert odmění za dobrou práci !

Já teď soustavně chodím na jeden a tentýž posed, kde celkem pravidelně vídám vysokou, vynechal jsem jen včerejšek, protože jsem musel plnit dědečkovské povinnosti. A vždy je tam na co koukat, dalo by se i lovit, ale čekám na jelena. Předevčírem mi tam vylezl ještě za světla takový pokroucený šesterák, lovný, ale měl jsem jen pár vteřin na přečtení, navíc byl neustále v pohybu a skoro na 200 m. "Pořádný" jelen, podle hlasu soudě, se ozval jako obvykle až pozdě a když se s pěti kusy holé objevil, rozeznal jsem už jen že jde skutečně o jelena. A ráno za rozednění se už neozývá nic a navíc je všude mlha jak mlíko.

Autor: Jan Slavětínský | 17.09.2014 07:23
Romane ještě jednou má gratulace. Buďte všeci zdrávi, pozdravuj mamču a doma. Ahoj H.

Včera jsem z večera vyrazil na chvilku ven. Po týdenním hnusném počasí konečně přišel pěkný navečer. Lesy plné houbařů,tam vůbec nemá cenu chodit, tak jsem zasedl ke kukuřici a k mezím. Máme ještě lovit pár srnců do plánu a také pomalu začít s holou.S večerem mi z kukuřice pod mez vytáhlo 9 kusů dančího a další dva kusy, daněla s dančetem ,se objevily pod horní mezí, na nějakých 150m ode mě. Všechno holá. Tak jsem to prohlížel a vybíral, nebyl jsem s jistotou schopen určit, která ta daněla vodí a která ne a udělat nějakou blbost,to ne.. Nakonec jsem vybral a ulovil jedno danče,které se mi z těch čtyřech zdálo menší. Na nějakých 80 m, zůstalo v ráně. No a dál červená práce a starosti....Ale byl to pěkný navečer, vyjmečně všude klid,relax,prostě pohodová čekaná a i ten sv.Hubert mi na konec tu špetku nadělil. Lovu zdar.

Autor: Martin Síla | 17.09.2014 05:49
Romane, gratuluju a synka ať štěstí provází.....

Autor: Václav Sládek | 16.09.2014 21:06
Gratuluji a přeji malýmu a mamině pevné zdarví a tobě ať se splní všechna očekávání.

Autor: Aleš Pastorek | 16.09.2014 15:40
Gratuluji k synkovi Romane a všem přeji mnoho zdraví a štěstí.

Autor: Roman Voříšek | 16.09.2014 14:55
Ahoj kamarádi,

musím Vám nahlásit jednu novinu z domova, včera se nám v benešovské porodnici narodil syn Vít Voříšek. 3,48 kg a rovných 50 cm.
Maminka zdravá, i když byla komplikace, prcek se má k světu.
Doufám, že půjde v tatínkových stopách a k myslivosti jej to potáhne a já budu moci předat své zkušenosti další generaci.
Včera jsme s kamarádem lehce popili, neb oba dva jsme museli ráno fungovat.
Já to ale doženu!!!

Autor: strejda zajíc | 15.09.2014 18:42
Co se týče vydry,ukázková operace se zdařila,prosíme přítomné,aby smekli...:_)))
Kolegové udělali rybářům radost!No co,snaha byla.

Autor: ValíkVlastimil | 13.09.2014 16:28
No Vendo on Joska má asi zkušenost, že to funguje pouze u sousedů...

Autor: Václav Sládek | 13.09.2014 14:08
Lovu zdar.Pro strejdu a Elhenickýho šáhnutí je ověřené.Když neulovíš aspoň zvěř vidíš a když ani nevidíš tak přemýšlíš zda si neměl zůstat doma a pokračovat.Mám to již dávno ověřené z rybařiny a potvrzené při výkonu práva myslivosti jen mi uniklo co to má společného s Fesojem.

Autor: Radek Chadim | 13.09.2014 11:20
Od neděle jsem chodil zase ke kukuřici, ježto začíná na ní být dost vidět přitomnost černých breberek, před 10 dny ještě byla pěkná stojatá a teď po deseti dnech už je stojatá, ale naležato. V neděli jsem k ní přijel až v deset, byl jsem jinde, ale byl tam zemědělský ruch až do 10ti a pak už mě to přestalo bavit. Po vystoupení z auta jsem podél kukuřice popošel asi 50 m a už slyším šustit a kvičet divočáky na třech místech po celé stěně kukuřice. Za dvě a půl hodiny vyšly akorát dva větší kusy a pak vyběhli tři bachyně s asi 10-12 selaty, divočáci běželi ponejprv na dědinu, pak na moje auto, pospíšil jsem tedy k mému autíčku, abych jim nadběhl, ale velká huňatá bachyně byla chytřejší než lovec a i když jsem měl dobrý vítr, na dobrých 130-150 m se ji na mě něco nezdálo (což nechápu, já takový sympaťák :-)), otočila to zpátky obloukem na turkyň a celá tlupa byla pryč.
Vyrazil jsem na stejné místo i v úterý, po setmění už to zase všude kvičelo, chvíli jsem seděl na stoličce u sloupu, hodinku podřimoval a poslouchal, nikde nic nevylézalo, popošel jsem blíže ke kukuřici, ze které kromě dvou větších kusů nic nevyšlo. Po jedenácté padly od sousedů rány, za 10 minut z pole do kukuřice v dáli přiběhlo asi 15-20 divočáků, celý večer až do těch ran to všude kvičelo, ale nikde nic nevycházelo.
V úterý už jsem byl odhodlán něco pifnout, ale zase nic ven z kukuřice nevycházelo, i když pohyb tam byl. Tak jsem zašoulal podél dvou stěn, při zpáteční cestě kolem jedenácté bylo ale všude ticho. Když jsem přicházel ke křižovatce cest, najednou vidím na cestě stát bachyni a jedno sele, ale viděli mě dříve, tak zatáhli zpátky do kukuřice. No nic, jsem marnej, říkám si a pokračuju teď již mnohem opatrněji podél kukuřice směrem k autu. Asi v půlce slyším šustění na vedlejším řepkovém strništi a směrem ke mně přibíhá bachyně s 5-6 selaty, když narazí na můj pach, pokvikne a zatahuje rychle do kukuřice, zatímco selata se uskupují a vyčkávají, mám je sice už v puškohledu, ale čekají poměrně dlouho a pak tryskem hupky do kukuřice, takže nestačím ani mrknout. No nic, jsem marnej, říkám si, ale... jak selata vbíhají do kukuřice, tak za nimi asi 100 m vychází dva větší kusy a začnou klidně přerývat řepkové strniště a pomalu se přibližovat ke mně. Čekám a přemýšlím, co s nimi, zdají se mi dost velké na mě, jedno odchází dál od kukuřice, druhé jde blíže kukuřici, ale obě souběžně přichází blíže, to vzdálenější když dojde na můj vítr, pochrochtne, ale nezabíhá do kukuřice, jen přiběhne k tomu druhému, co je blíž kukuřici, a zase klidně ryje, což naznačuje, že to asi nebude stará bachyně, ale nějaký méně zkušený lončák. To už jsem odhodlán i jedno z nich ulovit, prohlížím je v puškohledu, tak čekám, až se jedno z nich lépe postaví a když je zvíře proti díře a bod sedí kde má, mačkám spoušť. Po ráně kus zůstává v ohni, rána šla na vyšší komoru a štrejchla zespod páteř, druhý kus odskočí do kukuřice a celá kukuřice zašustí všemi směry, takže pár prasátek tam schovaných asi bude. Lončák, 80 kg živé váhy, můj druhý největší v životě, pěkně vypasený z kukuřice.

Autor: strejda zajíc | 12.09.2014 22:23
Odpoledne volal známý,abych pospíšil na hrad Zvíkov poskytnout pomoc poraněné vydře.Betálné kšeft,borci.Dojedu tam,filmařu jak nadrbáno,vydrouš ukrytý v motoru dodávky!To tedy Zajíc ještě nežral.Po kratším uvažování o taktice ulovení tohoto vodního savce jsme ho za pomoci Jílkovo smyčky(na odchyt a fixaci
prasat)a odmontování několika kabelů dostali ven a následně do přepravky.Konzultuji celou situaci se ZSŽ Makov("Pokud držíte vydru pevně za ocas ve visu,nekousne vás.V žádnem případě nedávat glukózu!") a vyrážím směr Písek na ošetření vydrýska ke kolegům na ošetřovnu.Při přesunu do uspávacího boxu se přesvedčuji,jak pravdivé jsou informace o ocase a kousání.Stejně jsem měl těch prstů nějak moc-6+5=11.:-))Ten rybolapka měl patrně mač s parníkem,ovšem hlavou(ani vydří)dno parolodi neprorazíš!Takže byl častečně skalpován a i na prutě jakousi trhu.V inhalační narkoze byl značně povolnější,než v motoru Boxera,to vám povím!Je stejně zajimavé,jak je to chytré zvíře,když po zranění vyhledal pomoc u lidí,hodných filmařů .Včera večer totiž přikráčel na nádvoří hlavní branou za světel pochodní.Co neudělá někdo pro to,aby se dostal k filmu a do pohádky Sedm krkavců!A pak že jsou lasicovití hloupí!Budu mu držet palce,zítra se dovím víc,ale prognoza nevypadá špatně.

Autor: strejda zajíc | 12.09.2014 18:46
Petře,o tom nepochybuj!Funguje to dokonce i doma,ať si fesoj co chce říká.Začínám se bát,že si Zaječice pořídí milenku,protože já lovím a ona jen pomáhá s transportem.I když tuhle měla čuníky jak housku na krámě,ale holt zase "myslela".
Teď musím na výbor MS,ale večer vám napíšu,jak jsem dnes lovil vydru.

Autor: Ellhenicky | 12.09.2014 16:20
Asi to všichni znáte, slíbený kus zvěřiny na svatbu či narozeniny. Když se musí, tak kde nic tu nic. Včera jsem vyjel ke kazatelně na částečně posečené pole, kde byly delší dobu vysečené pruhy, ale pro mokro se nedalo sklidit. Dvakrát před tím, kdy jsem v pátek měl odevzdat desátek, jsem zde seděl, ale srnčí bylo daleko,pro mne nad 150m, tak jsem seděl a pásl. Večera jsem přijel kolem 18.00 hodiny a z posečeného pole odjížděl kombajn.Vzhledem k počasí, kdy sice nepršelo, ale bylo to na spadnutí, jsem již zůstal na místě. Po 15-20 minutách , co jsem seděl, začalo na pole vycházet srnčí. Mohl jsem si vybírat.Střelil jsem nevodící srnu o které jsem to věděl. Ale vzhledem k tomu, že se na poli ukázal lišák jak stodola, tak jsem seděl dál. Ten se taky promenádoval mimo dostřel. A aby toho nebylo málo, tak na druhém konci pole vylezla bachyně a šest selat. Ani prasátka se nepřiblížila.Než se úplně setmělo, tak jsem udělal vše, co se s ulovenou zvěří sluší a patří a odjel jsem domů již v dešti. Když jsem nad tím tak přemýšlel, tak ono asi bude na tom "šáhnutí" před lovem něco pravdy. Dva dny pomalu ani chlup a pak úplná zoologická zahrada:-)

Autor: Václav Sládek | 12.09.2014 16:08
Přestalo chcát tak jdu ven se psy.Otava je úrodná.Uzenýho cejna jsem dostal minulý týden to sem si pošmák.Pryč jsou doby kdy jsme jezdili do Dědovic brali jsme jich 40 kousků víc se kámošovi do udírny nevešlo.Popíjeli jsme lahváče a plivali kosti.

Autor: ValíkVlastimil | 12.09.2014 14:22
Ahoj Václave- neudím. Z poslední "výpravy"☺ jsem si vzal 6 menších a dělal salát. Předposledně jsem si pěkně zachytal.29 cejnů, 4 kapříky, jeden padesátník se mi vypnul u břehu a jednoho okouna.Porozdával jsem cejny vedle sedícím starším rybářům na uzení. A to byli cejni i 56 cm.

Autor: Václav Sládek | 12.09.2014 11:14
Nám chčije od večera a nepřestává.Vlasto udíš je?

Autor: Krejčí Karel | 11.09.2014 19:46
Dnes od rána celý čtvrtek opět chčije a chčije.

Autor: ValíkVlastimil | 11.09.2014 19:09
Koukám na radar jak se nasouvá oblačnost a myslím tak do pul hodinky prší. Škoda, ráno jsem chtěl jet na ryby na Orlíkovské cejnování :-((

Autor: Milan Jirmann | 11.09.2014 17:35
Od rána prší a prší.

Autor: Fesoj | 10.09.2014 16:11
Všem úspěšným lovcům Lovu zdar ! Já jsem si včera večer vyšel s kloučkem vnoučkem na kazatelnu - a po půl hodince jsme byli odvoláni, že maminka musí jet na noční, takže dědek bude hlídat a ráno vypravovat do školy. A dnes chvilku svítí sluníčko, chvilku prší a přesto, že Měsíc by teoreticky měl svítit, kvůli mrakům to s čekáním na černou moc růžově nevidím.

Autor: Karel poslík | 10.09.2014 14:23
V sobotu jsem byl zase po roce na parádní společné akci. Byl to hon na kachny v Mezihoří. Jako každý rok klapalo všechno jako hodinky. Ulovili jsme celkem 76 kachen, což byl v podstatě očekávaný výsledek. Poslední leč byla také příjemná a potkal jsem kamarády, které potkávám právě jen na tomto honu. Ulovil jsem čtyři kačeny a vždy hned první ranou, tak jsem byl velmi spokojen. Dlužno dodat, že jsem potom dvěma ranami parádně chyboval na dvě kachny, které se mi zdály být naprosto "tutové". Zkrátka zaručeně mrtvé kachny po mém tuplu letěly klidně dál. Dnes odpoledne balím věci a zítra večer vyrážím na Slovensko, podívat se na říji. Nemohu se dočkat. Zdar Karel

Autor: Pavel Černý | 10.09.2014 13:18
Lovu zdar! i tobě Honzo k lišce. U nás jsme měli rekordního lončáka 105 kg po vyvržení a dalšího 97 kg. Oba uloveni někdy v říjnu až listopadu, když padly poslední kukuřice.

Autor: Jan Slavětínský | 10.09.2014 13:07
Pavle, Lovu zdar ! Jsem rád,že mi potvrzuješ to, když jsem zde před léty psával,že máme 90 kg lončáky (lovené v prosinci) - mylně vykazované za kňoury, jelikož ani nemají prořezané poslední stoličky.
Prostě v "kraji" s úživností není problém tuto váhu dosáhnout. Lovu

Autor: Václav Sládek | 10.09.2014 11:14
Lovu Zdar.To si s tebou Matěj užije.

Autor: Pavel Černý | 10.09.2014 07:35
V pondělí k večeru jsem opět využil pozvánky od Matěje, abych mu večer pomohl konečně ulovit (nebo lépe odvézt a pověsit) prasátko a druhý den ráno pak splnil povinnost ulovit k srnci také nějakou holou. Matěj jako obvykle předem objel honitbu na motorce, obeznal pobyt černé zvěře a na vybraném místě trochu navnadil. Připravil suchou variantu na zem a mokrou, záložní, na kazatelny. Po odchodu z domova před 19. hodinou začalo bouřit a pršet a suchá varianta padla. Matěj šel na kazatelnu, kde měla být větší pravděpodobnost, ale také střelba na větší vzdálenosti. Já to jistil u podmítnutého strniště v rohu kukuřic o nějakých 450 m dál. Při cestě přes celkem čerstvou podmítku, už v lijáku, se stopy prasat nedaly přehlédnout. Za chvíli déšť ustal, chvílemi svítil měsíc, ve čtvrt na jedenáct další půlhodinový déšť - ideální prasečí počasí. Asi v půl dvanácté SMS od Matěje, že je tam mrtvo a že už ho to nějak nebaví. Ujišťuji ho, že za těchto podmínek prasata musí courat. Za chvíli už SMS, že mu právě jedno zalezlo. Viděl postupně vícekrát alespoň dvě (jedno i pod posedem), ale vystřelit nestačil. Asi je zradil měnící se vítr. Mně se na kraji kukuřice ve směru od Matěje po půl jedné objevil konečně bubák. Dalekohled ukázal prasátko. Velikost na cca 90 m odhaduji dost špatně, ale tipuji lončáka a ostatně povolený je i kňour. Jsem přesvědčen, že půjde ke mně a přes roh podmítky. V dobrém větru v klidu posouvám židli, přendávám laťku na podepření lokte, zapínám bodík a před zamířením odjišťuji. Prase jde podle kukuřice ke mně a na cca 40 m dělá nadvakrát s krátkým zastavením vpravo v bok do téměř ideálního postavení. Tečku na plec a mačkám spoušť. Prase padne, dvakrát hrábne od kukuřice, po obratu zase na dvakrát posun zpět na nástřel, a už je klid. Po přebití posílám SMS, že teď je na řadě Matěj, ale ten už jde ke mně. Prasátko je ovšem poněkud větší, než jsem čekal, ovšem lončáka potvrzujeme. Červená práce, Matěj jde pro auto s vlekem, převoz, pověšení, dočištění, svačina - a jsou 4 hodiny. Shodujeme se, že za hodinu v našem věku už vstávat nebudeme. Ráno k hospodáři - prasátko má i bez cca 3 kg plsního sádla pořád ještě 82 kg. Mléčné I2 potvrzují věk cca 17 měsíců. Mají se v těch polích dobře! Při loučení mi Matěj říká, ať si zase někdy udělám čas a přijedu střelit nějakou tu čiplenku. "Zase střelíš prase a já se budu muset dřít!" :-))
Pro úplnost: ZKK 600, 7x64, GECO 10,7g, mírně šikmo přes spodní část lopatky, ustřelená horní část srdce, jádro střely v srdci, plášť na druhé straně na žebrech. LL

Autor: Václav Sládek | 05.09.2014 20:19
Lovu zdar.Mě přišla liška v sobotu necelých 100m od baráku mladej drsňák ji prohnal a do desezi minut se vrátil.

Autor: Jan Slavětínský | 05.09.2014 07:32
Včera jsem zase po dlouhé době nejen že viděl lišku, ale i jí ulovil.Objevila se mi před osmou hodinou na protější staně louky. Rána z kazatelny,cca 100 metrů, JRS,Geco Plus, na nástřelu. Nemá cenu více psát, všichni tento okamžik a lovecký prožitek znáte... Lovu zdar!

Autor: Krejčí Karel | 02.09.2014 13:05
Lovu zdar!Taky zde dnes od úterního rána "chčije a chčije".

Autor: Jan Slavětínský | 02.09.2014 09:50
Od sobotního odpoledne až do této chvíle u nás stále leje a leje. V sobotu ráno jsem měl v plánu, že si přivstanu a půjdu si sednout ke kukuřici, ale byla taková mlha, že i ptáci chodili po zemi. Na konec mi to nedalo a jel jsem do revíru až po rozednění, spíš se jen tak projít s brokovnicí,omrknout místa a podívat se ,jestli ještě náhodou do polí k potoku nelétají hřivnáči.Jdu pomalu po hraně kukuřice a krajem brambor až do protějšího rohu pole,kde je pruh louky a středem teče potok. Je tam pár vrb a loukou vede el.napětí. Je to flek kam hřivnáči rádi létají a sedají po drátech i do těch vrb.Přes tu mlhu byla ráno viditelnost 50-70 kroků, prostě paráda a zdálo se, že se to rychtuje na hezký den. Docházím do rohu kukuřice a tak si tam v prvním řádku dělám štont , upravuji si výhled na obě strany a přebijím si brokovnici. Tiše stojím a vzpomínám na zážitky z těchto míst za ty roky zpátky...Za zády se mi rozčiluje kos. Otáčím hlavu a říkám si,co ho tam kluka asi vyděsilo. Z kukuřice do brázdy brambor vytahuje toulavá škodná..3,7 brok z Roudné od Káji Poslíka jí ukončil ranní toulku. Jen jsem přebil kozlici a nad hlavou slyším hvízdání letek. Hřivnáč mi táhl přesně po hraně kukuřice přímo nade mnou. Rovnám ho s metrovým předsazením a mačkám. V ráně slyším seknutí broků o letky,vzduchem se snáší obláček peří a jen slyším žuchnutí někde přede mnou do louky. Taková ranka potěší. Po chvilce se mi nad hlavou objevují tří. Jsou výš a tak táhnu s tím krajním,zdá se mi o něco níž. Tahnu s předsazením a mačkám .Hřivnáč na ránu slyšel a padá,zkouším ještě druhého když měnili směr a zrychlovali,ale toho míjím. Sluníčko se snaží prodrat skrze mlhu,ale moc mu to nejde. To ráno je takové vlhké a pěkné. Po chvíli vidím ,jak nad dráty letí asi pět hřivnáčů. Vybírám si toho blíž,táhnu s jeho rychlostí a s metrovým předsazením a mačkám. Zase slyším seknutí broků, ale holubi letí dál. Dívám se po nich a ten jeden se mi nezdá. Letí níž a pomaleji ,najednou se jakoby zhoupne, začne se točit a střemhlav padá do brázd brambor nějakých sto kroků ode mě. Tak slyšel na ránu,říkám si. V kapse jsem měl poslední dvě osmičky, které jsem si chtěl nechat na zpáteční cestu k autu,co kdyby byly potřeba...to je zákon schválnosti.Vždyť to byl hezký lov a stačilo.. Dopoledne jsem s mladým udělal nový žebřík v jednom takovém šikovném rohu u kukuřice. Je tam činnost a černá tam chodí z takového bordelu stařin a trní. Roh kukuřice doslova leží jako po kroupách. Vybrali jsme místo v košaté vrbě pěkně s výhledem a nějakých 50 metrů od rohu a podélně s tou stařinou. Trochu tam nakrmili a jen čekám až přestane lejt. A leje v kuse už třetí den. Lovu.

Autor: Fesoj | 01.09.2014 21:46
Dnes u nás od rána v jednom kuse drobně prší. Přesto jsem ještě za tmy vyrazil, ale podcenil jsem počasí. Málo jsem se ustrojil, promokl jsem dřív, než jsem sedl na kazatelnu a klepal jsem kosu tak, že jsem se neodhodlal vystřelit. Viděl jsem 11 kusů srnčího, z toho jen jednoho srnce. Starší, parůžky sotva po slechy - ale pro letošek už má vyhráno, plán je splněn. Spíš jsem chtěl ulovit jednu starou, slabou nevodící srnu - žemlové zbarvení, vpadlé boky, typicky odstřelový kus, ale na bezpečnou ránu jsem se necítil. Tak snad příště.

Autor: Jaroslav Tatalák | 01.09.2014 18:56
Taky vlastně už včera jsem se konečně odhodlal, po znechucení trajdajícími houbaři, trochu na večer provětrat a s dvěma kolegy jsme vyrazili směr honitba. Mé rozhodování zda šoulačku či čekanou rozhodla příroda sama.Začalo krápat, tak honem na kazatelnu. Kousek od ní na strništi mladá srna,chtě nechtě jsem ji musel zradit, suchá nit mě byla milejší. Jen co se posadím, před kazatelnou se producíruje srna se srnčetem. Chvíli se paství a pak v hustém lijáku zalehnou.Po půl hodině vychází na strniště další srna se srnčetem a za nimi můj známý srnec vidlák, vysoko nad slechy odhadem 4-5 let.Vloni mě tam vycházel taky, bohužel povolenka na I VT. Dále v tom samém místě srna se dvouma srnčatama a jedna samotná čiplena, radost koukat. Začíná se šeřit a vychází další kus, tmavší zbarvení,ve zvěřině průměr.Rychlá prohlídka-hlava z boku nic, střapec neobjeven.Pak se kus natočí naostro proti horizontu a volně odchází a mezi slechy je vidět na pravé straně tak 5ti centimetrová anténka.Jako kdyby tušil že je na něm červený bod, tak pečlivě držel směr volné chůze až na takových 150 m a tam se postavil naširoko. Nejsem žádný ostrostřelec zvlášť za šera, tak snad někdy příště.

Autor: Radek Chadim | 01.09.2014 17:35
Dnes byl drobný výpadek těchto stránek, omlouvám se. Už by to mělo všem zase fungovat.

Autor: Radek Chadim | 01.09.2014 01:24
Dnes vlastně už včera jsme dělali naháňku v kukuřici, takže jsem zase o něco chytřejší a zkušenější :-). Na nástupu odhadem kolem 70 lidí, z toho větší polovina do tlaku a z toho větší polovina s pejskama, takže jsem čekal, že to s divočákama pohne. Začátek akce jsme nechali až na brzké odpoledne, přesvědčeni, že aspoň bude kukuřice oschlá a my nebudeme mokří :-). Při první leči v levém pásu kukuřice, který je od zbytku pole oddělen ječmeným pásem, začaly rány padat hned z kraje, tak jsem si říkal, aspoň se vystřelilo, tak je to dobrý :-). Když jsme se blížili ke konci, tak jen kolem našeho pásu byli uloveni 4 divočáci. Když jsme nastupovali prostřední pás pole, začalo lehce kapat, pak i blýskat se a hřmět, v půli lánu slejvák jako prase, než jsme vyšli ven z kukuřice, mokří jako vepři, po polňáčkách tekly potoky vody, tak jsme to odpískali a na nejnadějnější pás a přilehlý les už jsme ani nešli, než jsme svezli 9 ulovených kusů, vyvrhli je, odebrali vzorky, tak bylo šest hodin z toho 3 v pořádným slejváku promočení až na kost. To si člověk pak říká, jak je ta myslivost krásná :-), a nejen lovecké historie jsme probírali až doteď :-).

Autor: Radek Chadim | 01.09.2014 01:16
Zářijové dnes.