Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lancasterka a společné lovy



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jarin Beskydak | 16.10.2014 09:15
Ať to nevypadá, že hraju mrtvého brouka. Odpověď máš Prroude zde http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=vypsanidiskuze&id=727

Autor: Tomáš Peroutka | 15.10.2014 20:16
Ono všeobecně drtivá většina průserů při manipulaci se zbraní má jednoho společného jmenovatele - dotyčný nemyslí na to, co zrovna dělá. To neplatí jenom u zbraní, ale všeobecně, u zbraní bývají bohužel následky tohoto stavu myslí fatální, mnohdy s tragickými následky.

Autor: Radek Chadim | 15.10.2014 19:25
Já jednu brokovou lankasterku taky mám, nikdy jsem s ní nelovil a asi ani nikdy nebudu, ale párkrát už jsem ji ze skříně vytáhl na pokochání a řekl bych, že nabíjet dřív než před výstřelem není důvod a není to ani moc bezpečné, pač v nataženém stavu už je k výstřelu jen opravdu kousek, a to nejen zavaděním o spoušť. Navíc musím souhlasit, že na společný lov, kde zpravidla není moc času na přípravu střelby je to zbraň víceméně nevhodná, ale ZHáčko s pojistkou na lučíků taky není nic moc pohodlnost a bůhvíjaká bezpečnost při odjišťování, když strkám ruku před spoušť, takže... :-)

Autor: prroud | 15.10.2014 17:19
Samozrejme ti Mirku rozumim,ale evidentne nerozumis ty me:-). Vis ,kdyz tu neni dovoleno lovit "historickejma" zbranema a historickym zpusobem,promin,nedovolil bych je,jen jako sberatelsky kousky a jejich pouzivani na strelnicich.......je neco shnileho v tomto state danskem.......

Autor: Miroslav Štědrý | 15.10.2014 17:12
No nevím Prroude,mě ta optika k tomu celkem sedí není to žádný dělo něco krát 56 přijde mi celkem decentní.A když už si pořídím takovouhle zbraň tak chci aby se sní dalo i dobře lovit a ne že při prvním soumraku můžu jít z čekaný domů protože nic neuvidím

Autor: prroud | 15.10.2014 17:09
Ale jsem se nasmal,ty optice...........pest na oko je lepsi!!!! Kdyz uz stary zbrane,tak taky se naucit s nima lovit jak se puvodne lovilo!A ne je kur.it.Jeste jsem napriklad nevidel na klasickym luku miridla jaky mam na kladkaci! Bodejt,to by majitele hanba musela fackovat:-)))))))

Autor: Petr Havlín | 15.10.2014 16:58
Ono když ta Lancasterka vypadá takhle,tak bych si dal říct:-)
http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/102834-prodam-kulobrok/

Autor: prroud | 15.10.2014 12:47
Dal jsem sem par odkazu na obrazky....zmizely :-)......Jarine,ale uz je to dlouho co,cos byl na vojne,co?:-).Nic ve zlym :-)),nakonec v ty bezpecnosti se stejne v principu urcite shodujeme :-).Dneska laufem nahoru tak jeste na prehlidkach a na vojne je tech zbytecnejch nebezpecnejch situaci nejvic,protoze co vojak,to fakt "myslitel" :-)).
Souhlas Karle:-)

Autor: Karel poslík | 15.10.2014 10:13
Já osobně bych to nespojoval pouze s lankasterkami. Já jsem nervní, když se někdo točí proti lidem i s jinou zbraní. Ani u hamerlesky stejně na dálku nepoznám jestli už nemá náhodou odjištěno. Když však jsme u těch lankasterek , kterých je už jako šafránu, tak mám spíše pozitivní zkušenosti s jejich majiteli. Většinou už mají tito pánové za sebou nějaký vývoj a počínají si velmi obratně a bezpečně. Takové , které jsem já zatím potkal, bych mohl dávat spíše za příklad, jak se má se zbraní správně zacházet. Výjimky však , jak známo, potvrzují pravidlo. Jak napsal někdo přede mnou, největší nebezpečí nespočívá v konstrukci zbraně, nýbrž ve stavu mysli toho, kdo ji drží. Apropos, loni jsem stál na štontu na hrázi a vedle stojící kolega si neplánovaně „vystřelil“ metr před sebe do vody, v okamžiku kdy po vložení nábojů zavíral svoje staré ZH 101. Flinta spustila sama. Z historické literatury vím, že právě tyto příhody byly hlavním motivem ke konstrukčním změnám a zavedení následné řady ZH 200. Těch stovkových ZHáček bývá na společných honech poněkud více, než lankasterek. To už by bylo ale na jiné téma. Zdar Karel

Autor: Jarin Beskydak | 14.10.2014 20:08
Prroude, to není o tradicích. U ozbrojených složek se taky nosí dlouhá zbraň hlavní vzhůru (vojnu snad pamatuješ :-)). Je to dáno tím, že pokud by nedopatřením došlo k výstřelu, tak u střely letící vzhůru je minimální pravděpodobnost, že někoho trefí. Riziko při případném odrazu od země (když ji nosíš hlavní dolů) je větší hlavně když chodíž ve skupince (týká se hlavně ozbrojených složek). Hlavním důvodem ale je, že jednou za čas sebou v lese sekneš. A v té chvílí je výhodou, pokud máš zbraň hlavní nahoru, že "nenaryješ" do hlavní bordel. A domysli si, co by se stalo kdyby v téhle chvíli došlo k nešťastnému výstřelu - hlaveň ucpaná .......

Autor: Tomáš Peroutka | 14.10.2014 19:28
Zdravím všechny. Mám na tuto záležitost osobitý, nicméně léty ověřený názor, totiž KDYŽ JE NĚKDO BLB, NEZACHRÁNÍ HO ANI SYSTÉM NĚKOLIKA POJISTEK A PRŮSER STEJNĚ UDĚLÁ,

Autor: prroud | 14.10.2014 18:13
Jarine,vsechno je jenom o zvyku.Osobne pri soulani mam zbran,nebo mel jsem vzdycky v ruce,mirici prede me,sikmo do zeme.Holt ty "tradice" :-).Ale chce to mit predstavivost a pouzivat hlavu.Co se stane se zbrani s hlavni k nebi kdyz se ohnu,kam miri? A co se zbrani laufem k zemi? Osobne se ridim ne zakonama,ale jistou pomuckou,ze moje svoboda konci tam kde muzu svym jednnim ohrozit kohokoliv jinyho krome sebe.S vedomim plny zodpovednosti za svoje jednani.Zas se mi nekdo vysmeje,ale tak me to naucili v Americe,delej si co chces,cim poskodis druhyho,na to se ho musis zeptat,co poseres,to si s plnou paradou jen ty sam odseres naprosto bez pardonu!Jen TY SAM neses zodpovednost a nasledky za svy konani nebo nekonani!

Autor: Ellhenicky | 14.10.2014 17:56
Před lety jsem zažil a přežil jednoho našeho kolegu, který již loví v jiných lovištích, lov s lankasterkou na kachnách na tahu. Přišla na něj potřeba, flintu položil do rákosí a při návratu na původní místo si na ni šlápl a obě hlavně vypálily na druhý břeh rybníka, kde naštěstí nikdo nestál. K tomu se přiznal dodatečně až na poslední leči. Flintičky jsou to hezký, ale taky mám ten pocit co Honza.

Autor: kocourvbotach | 14.10.2014 15:33
Vzhledem k tomu,že jde o staré flinty,tak bych byl hodně opatrný.ve starých Myslivostechz první republiky jsem kdysi četl,že kvůli častým neštěstím byly na společných akcích na podkarpatské Rusi zakázané remeny na zbraních..jinak ale jsou to určitě krásné flinty z duší,jen to chce k nim chlapa s mozkem.

Autor: Jarin Beskydak | 14.10.2014 14:13
Chlapi neblázněte.
Prroude, pokud šouláš nebo se jen se zbrani někam přesunuješ (posed atd.), míří hlaveň (hlavně) vzhůru do nebe.
KF - lankasterky běžně mívaly bezpečnostní ozub. Tedy pokud je kohout spuštěný, klepneš po něm a nic se neděje. Dobře to je vidět když se zbraň "zlomí", zatlačí se na kohout a nic se neděje, uderník nevyčnívá z baskule ven. Když se však zmačkne spoušť, jde slabým tlakem na kohout potlačit úderník několik milimetrů z baskule, rádoby do situace odpálení náboje. Pokud to tak nefunguje je bezpečnostní ozub v háji a je nutno k puškaři. Osobně jsem se s lankasterkou u které by bezpečnostní ozub nebyl, nesetkal.
Máte někdo zkušenost, že by se vyráběly i bez toho bezpečnostního ozubu?
Lesu, lovu

Autor: Karel Friedrich | 14.10.2014 13:46
Nabitá lankasterka je velmi nebezpečná zbraň i když má vypuštěné kohouty, stačí jen kohoutem zachytit o oděv, o větvičku nebo jen lehce zbraní klepnout, aby spustila.

Autor: prroud | 14.10.2014 13:09
http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/101181/myslivec-na-kromerizsku-skolil-zenu-slysel-pry-sramot-v-krovi-a-tusil-prase.html , a tohle se jmenuje "zachazeni se zbrani" Peto!!!

A mimochdem,onen "odpornik" :-),ma opravdu hodne nastrilino.........i flintou!A vidis Peto,hned prvni veta mluvi o tom,ze na stonte stoji chlap co na tebe miri natazenou,ostre nabitou buchnou,ono je v principu uplne jedno jakou!!!

Autor: Petr Havlín | 14.10.2014 12:05
Koukám, že jako vždy se ozval náš odborník na všechno:-)Prroude tohle vlákno se jmenuje Lancasterka a společné lovy.
Honzo jeden kamarád má krásnou lancasterku obojetnici v 16/93x72R.Co jsem ho viděl na společných honech, tak kohouty natahoval vždy až těsně před objevením zvěře(když byla slyšet,nebo ji hlásili přicházející honci) a zase je vybíjel, když prasátka přeběhla.

Autor: prroud | 14.10.2014 09:58
Strelna zbran je strelna zbran at je jaka chce,platej pro ni prisny zasady pouzivani,jakejsi ritual,kterej je treba za kazdejch okolnosti dodrzovat! Plus jeste konkretni veci tejkajici se pouziti zbrane pri lovu.Osobne bych takovy ty ruzny vazny opomenuti na "verejnosti"(doma se klidne odbouchni,tvoje vec)trestal okamzite zadrzenim zbrane a zbrojaku,a to bez pardonu!Neexistuje za zadnejch okolnosti abych nevedel kam mi miri lauf,nabitej,nebo ne,a nikdy to neni jinam nez do zeme prede mnou,paklize se nechystam ke konkretnimu vystrelu,to znamena,mirim!Pres to proste nejede vlak!A vubec ti nemusi jeste schnout inkoust,to plati pro kazdyho a neustale.

Autor: Jan Slavětínský | 14.10.2014 07:26
Je to blbý pocit ,když pod vámi ve stráni stojí na štontě chlap, na předloktí položenou obojetnici s nataženými kohouty a jen se díváte do těch trubek...Tak jako si někdo kupuje Blasera, tak druhý je fanda a shání kohoutkovky. Beru, ale tyto zbraně na společných lovech nemám moc rád,právě i z důvodu jejich okamžité "připravenosti"...
Několikrát jsem se přesvědčil, že majitelé těchto "dnes moderních" flintiček nemají sice hluboko do kapsy, ale často mívají mokrý ingoust na razítku loveckého lístku a jejich um a zručnost v ovládání těch kohoutků a zbraně ,bývá různá. Když kolikrát vidím jak to vybijejí, spouští kohouty a šermují s tím, běhá mi i mráz po zádech.Jasně, flinta a její konstrukce je jedna věc a druhá věc je chlap,který s ní manipuluje. Bavil bych se pouze o těchto zbraních, bezpečnosti a jejich používání na společných lovech. Máte podobné zážitky? Co si myslíte ? Ať je o čem diskutovat.