Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Nová SPCE s tombakovým pláštěm



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: figi | 27.04.2017 15:48
Navíc dnes v době globalizace a kooperací - lidé jako kje slowfox vůbec netuší, kdo jejich střelivo ( a i jiné věci ) vyráběl. I SB dělá komplet střelivo včetně balení pro jiné věhlasné muničky. Ale toto střelivo zázračně funguje, jak jinak.

Před lety jsem řídil firmu KINEX. Vyráběli jsme krom jiného středy do byciklů. Na stejných linkách se stejnými komponenty i lidmi se vyráběly středy KINEX a středy SHIMANO. Jen se změnil laserový popis a krabičky. Řehtal jsem se vždy při čtení fór byciklistů, jak vychvalovali 3-5x dražší SHIMANO a haněli KINEX, který podle nich vydržel tak desetinu toho, co SHIMANO. Placebo je silné.

Autor: Maj | 27.04.2017 15:01
Zatracování střel SB je nesmysl, zrovna jako jejich vychvalování.
Je to prostě střela za cca 5 Kč dle ráže, nic více, nic méně. Na sport do 100m v pohodě, na tréning použitelné i na delší vzdálenosti.
Pokud chci na sport lepší střelu, musím přitlačit na cenu.

Na lov je to to samé.
Konstrukce střely byla změněna jak již píšou předemnou tím, že plech pláště potažený tombakem (potažení provedeno válcováním) byl nahrazen nemagnetujícím kovem. To znamená samozřejmě jiné chování střely při zásahu zvěře, zejména se to týká střel SPCE. U střel typu SP je konstrukce tak jednoduchá a rozklad tak neřízený, že k zaznamenatelnému zhoršení vlastností asi nedošlo.
Další vlastnost nových střel je ta, že dochází k podstatnému otěru materiálu pláště v hlavni, stejně jako je tomu u jiných moderních, nebo chcete-li nemagnetujících střel, třeba u zmiňovaného Vulcanu. U předchozích střel SB se tak dělo v daleko menší míře.

Neboli - ke zhoršení vlastností došlo na základě KONSTRUKČNÍ ZMĚNY, kterou si vyžádal trh.
To ostatně píše i p. Slavětínský.

Není to tím, že by výroba měla výkyvy ve kvalitě. (což na druhpou stranu neznamená, že nemusí existovat, jako všude...)

Zajímavé je, že změna materiálu pláště nemá vliv na přesnost, minimálně u střel SPCE to mám potvrzené.

Autor: Hannoverák1 | 27.04.2017 00:12
Autor: Slowfox | - 2 dny 15:04

Kolegové, asi tím někoho popudím, ale s tím počítám. Obecně k českým výrobkům nemám důvěru, protože mají špatný poměr cena/výkon(=kvalita). Neplatí, že čím je to dražší, tím je to i kvalitnější. V ČR je nízká produktivita práce, vysoké daně, hodně dovolené

myslím , že jsi odborník na vše ,tak se asi drž té ekonomiky

Autor: Jan Slavětínský | 26.04.2017 19:33
SB udělala nové střely na základě diskusí a kritiky nás myslivců a odlivu zákazníka, jelikož se báli o své hlavně a jak se k nim ocelové pláště starých střel chovají.
Přitom ten ocelový plášť byl potažený tombakem a v podstatě do styku s hlavní vůbec nepřišel. Drážky se zařezávaly pouze do něho. Ale změnily se vlastnosti a pevnost střely. To se už dnes ví.
Specielně v 8x57JRS stará střižná hrana funguje bez problému. Také mám asi stovku patron s červeným kapslem i když jsem zkoušel ledacos.
Kdo přebijíte, tak výborně se chová Norma Vulkan na parametrech laborace SPCE (hlavně rychlosti).

Autor:  | 26.04.2017 10:15
blank

Autor: Jan Mikyska | 25.04.2017 19:23
V českém i evropském průmyslu se trochu pohybuji a s těmi výkyvy s tebou nemohu souhlasit.
Netrpím tuzexovým efektem a tudíž pro mne vše zahraniční není automaticky lepší. Staré SPCE prostě byly lepší...

Autor:  | 25.04.2017 15:04
blank

Autor: Jan Mikyska | 25.04.2017 08:53
Co mám informace od kolegy, který 8x57JRS střílí už pár let, ještě poslední 12.7g SPCE byly dobré. Problémy dělají až ty nové střely s tombakovým pláštěm. Pokud máte možnost sehnat staré série, neváhejte. Já mám ty s lakovanou červenou zápalkou, mám jich asi 100 ks, mám i staré bez lakování, ale málo. Jako vhodnou alternativou může být ta Norma Alaska nebo Oryx a nebo Geco Plus. Co bych osobně chtěl moc rád vyzkoušet je originál Brenneke se střelou Basic! Jen je sehnat...

Autor: Radek Chadim | 24.04.2017 16:10
Tento jev se v .308 projevil už před pěti lety, dostřílel jsem staré zásoby SPCE a u nových co rána, to překvapení, proto jsem přešel na Lapua Mega, u kterých i nadále setrvám, tam už to je vždycky ovlivněno jen rukama, bohužel :-).

Autor: Jan Mikyska | 24.04.2017 13:10
Po dvouletém užívání ráže 8x57JRS je čas na menší shrnutí: vystřeleno asi 35 nábojů, uloveno cca 25 ks zvěře, převážně černá. Stříleno ze dvou flint - já a kolega se stejnou flintou, ale v jiné honitbě. Nové střely jsou při lovu téměř shodné se starými SPCE. Svištění vzduchem, úder kule, značení zvěře, ranivost. Dá se říct, že většina ulovené zvěře zůstala v ohni, nebo do 40 metrů od nástřelu. Poškození zvěřiny minimální. Toť vše. Většině by tyto informace mohly stačit, zvěř byla vždy řádně ulovena nebo dosledována. Ale! Nové střely jsou dost nevyrovnané, zvěř buď hodně barví a nebo nebarví vůbec. U kusů nad 50 kg dojde jen zřídka k prostřelení - a to nejen u černé, ale i u vysoké. Když to vše shrnu, nejlepší byly staré SPCE, ať už s červenou zápalkou a nebo i ty novější. Nevidím mezi nimi žádný rozdíl, pocitově jsou ty nelakované zápalky lepší, ale to je individiální pocit zabarven zážitky z lovu. Pár kulí mám doma schovaných, pěkný hříbek jsem našel jen u těchto nových střel, staré se dost často trhají, ovšem v drtivé většině případů zvěř prostřelí a tak není co hledat - barvu ve sledu, ani kuli pod škárou ;)
OT: do 8x57JRS teď budu zkoušet Norma Alaska, jen při nastřelování jsem vyhrabal ze zákopu střely a jsou to krásné hříbky, nesrovnatelné s SPCE.

Autor: hartjagd | 22.09.2016 14:15
Zdravim,s kolegou používáme oba SPCE 12,7g do 8x57JS a nijak si nemůžeme stěžovat na nadměrný poškození,chvilku jsem byl nahlodanej zkusit Geco Plus hlavně na srnčí,ale v drtivé většině chodim-me na černou a zde fungujou velmi dobře,přesnost velmi dobrá kdy jak oba tvrdíme na \"sněhuláka\" naprosto postačuje na naše potřeby,nevim jestli začali laborovat s tvrdostí olova,ale prostě to funguje. Menší příklad za poslední 3 týdny kdy se zadařilo na dvou kusech černý a lišce:

1. sele/kňourek 25kg: na vstřelu(velikost ráže) chyceno žebro a část lopatky,na výsřelu chyceny 2 žebra a výstřel cca 5cm .......střelba na cca 30 m
2. sele/bachyňka 30kg: vstřel mezi žebra velikosti ráže,výstřel mezi žebra cca 2cm..........střelba na cca 30m
3. liška(lišák,velmi pěknej lišák) mezi 9-10 kg: vstřel na koso zezadu velikosti ráže na žebra za lopatku,výstřel na krku pod čelistí cca 2cm.........střelba na cca 25 m

Všechna zvěř padla v ohni s mirným odkazovánim (pouze u černé),nástřel velmi dobře zřetelný kdy na straně výstřelu byla v okruhu 1m viditelna barva a zbytky plicnich a svalových tkání.


Pro mnohé to bude naprosto úsměvné až nevěřícné,ale prostě to tak je,s pozdravem lovu,lesu.

Autor: Petr Havlín | 25.05.2016 15:24
Pánové trochu zchladím vaši dychtivost.S vývojáři jsem bohužel nemluvil.Jen jsem měl možnost vidět výrobu a zeptat se ná pár otázek. Přesto to sem hodím.

Autor: Marcel Špeta | 25.05.2016 14:30
Také se přimlouvám o článeček o exkurzi, to mne velmi zajímá. Přebíjím 20 let.
Jinak přispěji malou troškou do mlýna (@Jaroslav Rejdák), Hornady Interlock 185grs .308 WIN, úsťová rychl. 690 m/s - srnčí neudělá ani krok, nerozbíjí ani při průchodem přes žebra. Zatím spokojenost. Střelba do 100m. Ještě nevím jak u černé.

Autor: Petr Havlín | 25.05.2016 11:34
Emile pokusím se,ale asi až po Roudné.P

Autor: červenka emil | 25.05.2016 08:36
Petře napiš článeček o exkurzi pro nás kteří nebudeme v Roudné.Prosím,prosím.

Autor: Jaroslav Rejdák | 25.05.2016 06:34
Na ty SST jsem taky koukal a přemýšlím o nich, sám si přebíjím, takže není problém tuto střelu nalaborovat. Zatím ale zkouším Normy (Oryx a Vulcan) a chci taky ozkoušet účinek, takže až dostřílím stovku Vulcanů, možná zkusím i toto. ale o něco víc mně láká střela Interlock 195 grs (http://www.hornady.com/store/.323-8mm).

Autor: Václav Sládek | 24.05.2016 19:27
Petře budu jedno ucho.

Autor: Petr Havlín | 24.05.2016 16:39
Před týdnem jsem byl ve fabrice SaB na exkurzi .V Roudné ti budu vyprávět co jsem se dověděl o střelách a výrobě

Autor: Jan Slavětínský | 24.05.2016 13:28
Už od dvou kamarádů jsem slyšel, co též loví s JRS a SPCE, všímají si, že nové střely SPCE nebo patrony,které nemají červený kapsl (nová výroba SB z posledních let), že jim po ráně srnčí značí, ale odběhne. (né daleko, ale odskočí)
Já léta používal patrony jen s červeným kapslem a srnčí mi po ráně odskočilo velmi zřídka, možná v poměru 1:10. Nevím, v podstatě se srnčí v ráně převracelo a s výstřely většinou jako pětikoruna. Neměl jsem důvod hanit ani plivat na SPCE. Určitě na to má vliv material střely a rychlost. Kdo ví kde to berou a co tam dávají. SB valí vojenskou výrobu a těm čmoudům z IS je jedno čím střílí. Do toho jako běžný spotřebitel nevidíš.
V Lysé jsem u stánku \\\"Štrobl\\\", kteří prodávají komponenty na přebijení viděl, že mají i SST od Hornady v ráži 8. Tahle střela by mě v JRS zajímala.

Autor: Jan Mikyska | 29.04.2016 11:21
Tak se rok s rokem sešel a něco mám s 8x57JRS uloveno. Porovnával jsem staré SPCE 12,7g s červenou zápalkou a nové SPCE 12,7g s tombakovým pláštěm.
Zásahy sedí, do 100 metrů neřeším. Lovil jsem stylem, že jsem náboje střídal. Lichá a sudá - červená zápalka a tombak. Z těch pár kusů si troufám říct tento závěr:
1. šetrnost ke zvěřině srovnatelná
2. tombakové střely jsou hrozně měkké a neprostřelují kusy nad 50 kg
3. u tombakových střel jsem méně slyšel úder kule (to je ale velmi subjektivní, záleží kde se loví, na počasí, atd.)
4. tombakové střely dělají pěkný hříbek, ale někdy se olovo oddělí (jako tomu je u většiny střel SPCE i staršího data)
5. staré SPCE se mi zdají silnější, je to pocitově ostřejší rana.

Autor: Krejčí Karel | 08.09.2015 18:47
Lovu zdar!

Autor: Ron Gordon | 08.09.2015 13:13
Takže já jsem byl stále věrný SB se střelou SPCE v ráži 7x65R. Je pravdou, že při hůře umístěném zásahu to dělalo trochu paseku, ale co jsem zjistil letos, kdy jsem dobral staré snad dvacetileté zásoby a použil nově koupené náboje vypadá velmi odrazující. Přesnost dobrá, odzkoušeno do terče, ale jinak trochu masakr. No ještě, že jsem koupil jen jednu dvacítku. Uvidím jaké budou další výsledky. Jeden snímek dám do foto.

Autor: Jan Mikyska | 08.09.2015 12:41
Geco Plus mám, nastřeloval jsem SPCE. Chci prvně vyzkoušet ty nové SB, srnčí a černá.

Autor: Jan Slavětínský | 08.09.2015 11:57
V té osmě JRS by mě to zajímalo. Potom napiš pár postřehů. V rážích 7 se nová SPCE chová hůř než ty původní. Hlavně 7x64 i v 7x57R.
Honzo v JRS vyzkoušej Geco Plus. Tato laborace v JRS funguje.

Autor: Jan Mikyska | 07.09.2015 12:45
Je to pár měsíců, co jsem si pořídil kulobrok 8x57JRS. Měl jsem k tomu pár starých 12,7g s červenou zápalkou, nějaké Normy. Nechtěl jsem to tím nastřelovat a tak jsem koupil nové 12,7g SPCE. Je to ta nová kule s tombakovým pláštěm, nepřitahuje magnet, plášť má narůžovělý. Číslo šarže 147/2. V sobotu jsem to nastřeloval, je to hodně přesné střelivo, prakticky kam jsem pohnul s puškohledem, tam šel i zásah, 5 ran a bylo hotovo (dával jsem taky opravený puškohled. Mám to nachystané, ale ještě jsem s tím nic neulovil. Zetka teďka bude do května odpočívat v oleji.
Poznámka: od kamaráda vím, že Sellier Bellot nyní dělá lovecké střelivo v omezeném množství, v malých sériích. Po zavedení ráže 5,56x45 NATO (.223) v AČR se silně přeorientovali na vojenskou výrobu, spolu s pistolovými náboji.

Autor: Jan Slavětínský | 16.10.2014 10:41
Utekl rok, co SB dala do oběhu vylepšenou SPCE s tombakovým pláštěm místo hlubokotažné oceli. Zatím s touto "vylepšenou střelou" nelovím, tak nevím, ale už jsem slyšel od kolegů, že se ta střela sype víc než s tím ocelovým pláštěm. Sice "šetří" hlaveň, ale hodně se tříští. Máte už nějaké své zkušenosti?