Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Vše, co kazí současnou myslivost



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: ValíkVlastimil | 17.02.2015 15:26
Jo Petře tak to jsme na tom stejně,chápu tě.

Autor: Ellhenicky | 17.02.2015 15:18
Vlasto jsem Petr, ale já to uvedl jako příklad.Zákon to povoluje, ale normální myslivci již ze zásady neloví jak laně, tak vědomě bachyně.Takhle nás to učili a tak to i dodržuji. Kdo vyvrhoval samičí kus a v něm se hýbala mláďata, tak to už nechce zažít pokud to není nějaký masař.

Autor: Rudolf Husák | 17.02.2015 10:25
Autor: Ron Gordon | včera 21:11
Rudolfe, přeci se nenecháš odradit nějakým "puberťácký" opakovaným úsekářem. Máte velkou honitbu - máte, máte úsekaře - je to vaše věc, máte jiný názor na lov černé- také vaše věc, máš na to svůj názor - také tvoje věc. Diskuse je o tom, že mohu svůj názor vyjádřit a obhajovat. Diskuse není o tom, že někdo bude soustavně zůrazňovat že lovecký lístek mám od roku 81 a za všechno můžou komunisté. Je tu určitě mnoho diskutujících, kteří mají lovecký lístek podstaně delší dobu a nedělají z toho přednost. V podstatě , když nejde o život jde o ho...!
------------
Rone,já s Tebou sice souhlasím,ale tady neprobíhá diskuze,tady je nějaké geniální, pichlavé, soukromé školení myslivců a celé republiky.Já tady diskuzi všech ostatních,asi nějak přehlédl.

Autor: ValíkVlastimil | 17.02.2015 10:18
JO Lhenický(rád bych tě oslovil jménem ale neznám ho) ale je únor!!!a ve většině honiteb je bachyně hájena...

Autor: Ellhenicky | 17.02.2015 01:18
Kdo z Vás v lednu střelí laň i když je to povolené? Je to na každém z nás.To samé je i u bachyni.

Autor: Ron Gordon | 16.02.2015 21:11
Rudolfe, přeci se nenecháš odradit nějakým "puberťácký" opakovaným úsekářem. Máte velkou honitbu - máte, máte úsekaře - je to vaše věc, máte jiný názor na lov černé- také vaše věc, máš na to svůj názor - také tvoje věc. Diskuse je o tom, že mohu svůj názor vyjádřit a obhajovat. Diskuse není o tom, že někdo bude soustavně zůrazňovat že lovecký lístek mám od roku 81 a za všechno můžou komunisté. Je tu určitě mnoho diskutujících, kteří mají lovecký lístek podstaně delší dobu a nedělají z toho přednost. V podstatě , když nejde o život jde o ho...!

Autor: Rudolf Husák | 16.02.2015 19:51
Fesoji,omlouvám se,tohle téma jde už mimo mě,nechci už v této diskuzi reagovat.Jak jistě víš,problémy s černou zvěří vyřeší úsekář.Přeji ti pěkný večer.

Autor: František Dušák | 16.02.2015 19:06
A už se k tomu pomalu dostáváme. Tam, kde jsou škody a platí se, tak se prostě střílí. Knížecí rady o šetření bachyní mohou rozdávat ti, kteří neplatí škody.
A o tom je celá tato diskuse.
Už vidím "úsekáře" jak okřikuje lovce ve sdružení, kde se platí škody 320 tisíc. Ale ono všeho dočasu.

Autor: Fido z Řáholce | 16.02.2015 18:09
Loni jsme podlehli tlaku vl. honebních pozemků a OSSM a "šáhli" do bachyň. Pokud mě evidence neklame, bylo odloveno 8 ks v měsících srpen-prosinec 2014 o váze mezi 50-70kg. K dnešnímu dni máme odloveno 123 kusů černé, kterou nemáme normovanou. Předpokládám, že v letošním roce bude v důsledku odlovu bachyň nižší odlov černé. Vlastníci honebních pozemků + OSSM spokojeni. Naposled jsme škody platili v r. 2013, cca 320 tisíc (hrách). Loni škody zanedbatelné.
Jinak samozřejmě z 90 % lovíme jen lončáky a selata. Ten kdo uloví bachyni, má za povinnost odlovit i selata. Selat mezi cca 10-25 kg bylo odloveno 28. Samozřejmě že ne všichni jsou z toho nadšeni, ale jinou možnost nemají.

Autor: Fesoj | 16.02.2015 17:56
Rudolfe, i když budete prokazatelně lovit jen slabší kusy, odstřelu březích bachyněk v kategorii sele - lončák se nevyhnete. Také jsem střelil bachyňku 29 kg, v sobě 4 selata krátce před metáním a nemyslím si, ře by to byla chovatelská chyba. Naháňky v únoru a březnu nejsou zrovna košer, pokud nejde o akci na samotná selata obeznaná na obnově. Ale nemyslím si, že zvěřina z plné bachyně je "jedovatá" a troufám si tvrdit, že to prakticky nikdo nepozná. Tím nechci obhajovat lov bachyní před metáním, pouze konstatuji fakt.

Autor: Leon Zumr | 16.02.2015 15:52
Ty přednášky jsou i na videu ale to je moc práce si to pustit to se raději většina odvolává na výzkumy z šedesátých a sedmdesátých let kdy se lovilo do 5000 kusů a né 150 000

Autor: František Dušák | 16.02.2015 15:04
Leone, jsme u toho co píši níže. Podobný materiál jsem přinesl už kdysi dávno na schůzi. Byl jsem vyvrhel, ale postupně jsme se k tomu v MS dopracovali. A ruku na srdce, kolik myslivců ho četlo - 2 z 10-ti? A to je to vzdělávání. Nemusím souhlasit, ale musím přinejmenším znát. On Ziegrosser dělal v té době tyto přednášky na více místech a kdo chtěl mohl se zúčastnit. Ovšem bylo to v pracovní době a někde i za peníze. Kámen úrazu.

Autor: Leon Zumr | 16.02.2015 13:32
Asi to budete znát tak jenom pro ty co to neviděli a doufám že se tady nenajde superman co bude tvrdit jako jeden na fb že Ing. Petr Ziegrosser je jenom střelec co by rád všechno zlikvidoval http://www.profimysl.cz/web/archiv/2004/s2004.htm

Autor: František Dušák | 16.02.2015 12:21
Haralde tvojí větou "Sociální struktura tlup je narušená. Proč tomu tak je, všichni víme - je to naše chyba." bych si nebyl tak jistý. Hlavně slovní spojení "všichni víme" je podle mne blbost. Kdyby to totiž všichni věděli, tak bychom nebyli tam kde jsme. Kolik vedle sebe vidíš myslivců, kteří čtou Myslivost, Svět myslivosti, kupují si nové publikace o etologii, ekologii a chovu zvěře, navštěvují nejrůznější přednášky, semináře. Prostě kolik se jich neustále vzdělává a snaží se najít nové cesty. Minimum. Proto myslivost vypadá tak jak vypadá. A ČMMJ tomuto stavu jen nahrává. Když mi tady někdo napíše, že Egrtovo myšlení se hodí do dnešní doby, tak nemám co bych dodal.
Upozorňuji, že LL mám od roku 1981.

Autor: Rudolf Husák | 16.02.2015 09:24
Rone,
já jsem jen stručně popsal pouze situaci u nás v MS a uvedl jednu starší příhodu,toď vše.
Ty někteří chlapi, co loví v našem MS černou na čekání,je jich pár,se takhle prostě chovají,mají své zásady lovu a já s tím nic neudělám.
Ty problémy s odlovem černé Únor,lončáci,atd.,ty hádky kolem toho,to máme za sebou.
Ovšem to neznamená, že se u nás neloví bachyně,nebo lončáci, to jsem tady nikdy netvrdil,ani nenapsal.
Pouze zvěř kolem 90-100 kg,což je u nás lončák, se již v Únoru a Březnu u nás neloví,obzvlášť teď samotné kusy.Mohli bychom diskutovat o lovu černé,která vodí během roku,ale to je hlavně v lidech, kteří sedí s kulovnicí na posedu,navíc každá honitba je jiná i podmínky lovu jsou jiné.
Podotýkám,že jsme honitba se souvislou lesní plochou nad 1.000 ha.,lovíme tedy dospělou černou zvěř, kňoury i bachyně.Černá zvěř je u nás normovaná, ale měli bychom s ní hospodařit.
U nás v okolí našeho MS,(naši sousedé),je uloveno přes 300 ks černé,to číslo je každý rok podobné,takže,u nás v MS lovíme černé hodně.
A to, že se někde v této době v Únoru a Březnu!!!!,neustále pořádají naháňky a loví se bezohledně vše co vyběhne s tím se nesmířím nikdy!!!!!!!!!!!!!!!
Nevím jak by se mnozí v MS tvářili,kdyby jim někdo přivezl domů podíl zvěřiny a řekl,byla to plná bachyně strejko,měla v sobě 8 selat a byla plná mlíka ,tak si nechte chutnat,tohle se prostě neutají.
Já jsem příspěvek adjunkta nekomentoval.Souhlasím tady s názory,že se to stalo nám mnohým,že jsme se nějak ustřelili a nelze to vzít zpět,ovšem nebudu to dělat opakovaně, záměrně a pořád. Já ctím a dodržuji zásady lovu veškeré zvěře.

Autor: Harald Altmann | 16.02.2015 09:06
Většina z nás má myslivost jako koníčka. To je v pořádku. Málokdo si ale uvědomuje, že to není třeba jako stavění modelů. Z výkonu práva myslivosti vyplývají také povinnosti a málokdo si to dnes uvědomuje. Až budou vlastníci a nájemci zemědělských pozemků důslednější a skutečně začnou vymáhat škody a tím i odrovná několik spolků na základě vymáhání škod, pak se myšlení konečně změní. Dnešní stavy prasat jsou následkem myšlení takových Egrtů a jemu podobných. Někteří tady reagujete stejně jako ekoblbové, kterým jejich chování vyčítáte. Máte klapky na očích a bráníte se vidět celý problém komplexně. Beru, že pokud někde nedělají škody, tak se tak intenzivně neloví, ale na poli je to, kuwa, nutný!
Plně souhlasím s Frantou Dušákem. Občas se prostě stane, že se střelí plná bachyňka. Tomu se dnes nedá zabránit. Sociální struktura tlup je narušená. Proč tomu tak je, všichni víme - je to naše chyba. Stát se to totiž může i v létě s bachyňkou-seletem do 40kg živé váhy. Asi před 2 lety jsem začátkem června střelil sele ve věku 9-10 měsíců (kontroloval jsem chrup) a bylo plné. Po vyvržení s hlavou a běhy mělo 28kg. A vůbec si nemyslím, že to byla chovatelská chyba. Neodpustitelné je střelit bachyňku vodící.
Vyndejte si ty hlavy konečně ze zadnic a podívejte se kolem sebe na realitu!

Autor: Leon Zumr | 16.02.2015 08:55
To si vem Františku že někdo zajde tak daleko že jde nahlásit kolegu na SSM že pořádá naháňky na černou když chodí do revíru přes den s jezevčíkem a má v srpnu uloveno 42 selat a lončáků :-D Když ho tam vykopli že je debil tak se jezevčík stratil ze zavřeného dvora

Autor: František Dušák | 16.02.2015 08:04
Ještě pro osvětlení. Máme k minulému čtvrtku střeleno 120 prasat. Loni za sezonu 116 ks. Předloni asi 101 ks. Prasata vážíme a koukáme na chrup. Tudíž mám z čeho porovnávat. A plné se přiznávají, právě pro ta srovnání. A střílí se plné celoročně. Prokazatelně. Letos všechna černá střelena v kategorii sele - lončák. Pouze 5 kusů podle chrupu cca 30 měsíců. A včíl mudrujte.

Autor: František Dušák | 16.02.2015 07:38
Tak to bych soudruha příslušníka myslivce poslal do p... On může při výkonu policajta zkontrolovat plombu, toť vše. Zkuste mi někdo najít zákon podle kterého musím aktivnímu pomahači ukázat povolenku. Holt pomahač využil toho, že někteří ještě pamatují VB a jsou z nich posraní. Ještě bych ho zažaloval za zneužití pravomoci - blba.
P.S. Ještě dopíši. Pokud má zvěř plombu a já nemám v autě zbraň, tak už nemůže chtít nic dalšího. Pokud mám zbraň, tak zbrojní průkaz, v žádném případě lovecký lístek pokud nejsem na honebním pozemku a to silnice není.

Jinak Honzo, mi také nyní nelovíme větší prasata, ale na druhé straně v létě střílím 80-ti kilové lončačky, které jsou taky plné. A už jsem střelil i letošačku a byla také plná. Kdybych měl mít strach vystřelit na bachyňku, že bude plná, tak jen do 30-ti kil. Ostatní je už loterie.

Autor: Jan Slavětínský | 16.02.2015 07:03
"..Přesně, teď se ještě na poslední chvíli nechají ty škody zachránit. Co člověk nestačí odlovit v průběhu roku, tak teď na jaro se nechá ,i jednou ranou šest kusů. Škody jsou strašné a díky každému aktivnímu myslivci, který se je snaží vším úsilím snižovat.
Tak to má být. Každé MS si dnes hospodaří po svém a nikdo mu do toho nemá co kecat. Odpovědná osoba za myslivost je hospodář a platí co napíše a vykáže..."
Já patřím do té druhé ,horší skupiny myslivců. Černou zvěř mám rád, nedívám se na ní jako na potkany ,které je potřeba hubit. Teď už jí dávám klid, tím že teď střelím nebo nestřelím 3 prasata, u nás nijak škody neovlivním a nezachráním a nerad z toho vyhrnuji selata. Lovím až kolchozníci v dubnu zasejí. Jsem divný myslivec, já vím, ale naštěstí mi do toho nikdo nekecá.
P.S. Jen taková věc z loňska. V okolí jeden myslivec střelil čuníka. Při cestě domů ho úplně náhodou zastavila běžná silniční kontrola . Náhoda jako prase. Policajti chtěli vidět papíry, flintu,řidíčák atd. Jeden z policajtů byl myslivec a věděl voco gou. Viděl metrákového čuníka, chtěl vidět povolenku atd. Nakonec policie vzbudila veterináře,který vypracoval odborný posudek na ulovený kus. Už to nebyl lončák ale sekáč a celá věc skončila na SSM ve správním řízení.
Myslivec má na pět let šmitec a nejhorší na tom je, že teď tam ty škody nemůže řešit a černá je tam do pěti let určitě sežere.....

Autor: František Dušák | 16.02.2015 06:36
To, že Egert by nejraději trhal hlavu za odstřel bachyně je pochopitelné. On šéfoval honitbě pro rudé nadlidi, kteří chtěli ulovit do 2 vycházek, aby se mohli pochlubit na stranickém zasedání. Proto tam byl nadstav mufloní i černé zvěře. A ten nadstav přinášela zvěř samičí. Škody se neřešily a krmení se tam vozilo po valnících. Tudíž dávat za vzor zrovna tento způsob chovu zvěře a způsob výkonu myslivosti není moc šťastné.
A pokud někdo dostane ruku páně otevřenou, tak odchovat světové trofeje lze snáze.

Autor: Fesoj | 15.02.2015 23:27
Stando, u LČR, resp. VčSL, jsem lovil koncem 70. a počátkem 80. let. V té době tam /režijní honitba Orlické Záhoří/ bylo černé poměrně dost, ale bachyně se zásadně nelovily. V sousední honitbě "šéfoval" polesný Egrt, který sice dokázal odchovat světový rekord muflona, ale za odstřel bachyně by nejraději člověku utrhl hlavu a ten, kdo lovil lišky a kuny, byl u něj jen "bouchal". V Záhoří to tak přísné nebylo, ale stejně člověk musel zvažovat, co se černé týče, každou ránu a taky jsem za všechny ty roky neulovil jedinou bachyni starší 2 let, tím spíš, že jsme tam černou od jara do srpna nelovili vůbec.
Co se týče současného tzv. přemnožení černé, to je relativní pojem, z hlediska potravní nabídky dosud stavy /samozřejmě vinou člověka/ ani zdaleka nedosáhly optima, natož kritického množství a to přemnožení lze chápat pouze ve vztahu ke škodám, které černá v zemědělství působí. A ty sice reálně existují, ale ještě jsem neslyšel o jediném případě, že by jejich vinou zkrachoval nějaký zemědělský podnik, ovšem opačných případů - zkrachovalých mysliveckých spolků kvůli náhradě škod - přibývá a přibývat bude a obavy z tohoto "řešení" právě leckde vedou až ke genocidě černé zvěře, která ovšem vzhledem k její plodnosti a způsobu života nebude tak jednoduchá, jak jsme tomu v 90. letech byli svědky u zvěře jelení.

Autor: prroud | 15.02.2015 22:36
A ted si predstav,ze jsme jeste horsi nez ta cerna.

Autor: Leon Zumr | 15.02.2015 22:12
Stando podívej se kam to dospělo díky té ochraně a inteligenci černé škody jdou do miliard a pořád tady je někdo kdo bude peskovat když se uloví bachyně přitom je černá všude a zlikviduje na co přijde

Autor: Leon Zumr | 15.02.2015 21:50
Když se normální člověk podívá na statistiky lovu tak hned ví kdo tu černou namnožil do dnešních stavů

Autor: Leon Zumr | 15.02.2015 21:48
Ron Gordon pánové jako Husák to dodržují do dnes a pak mají problém ve futrech když jim ty rohy vadí

Autor: Děda z lesa | 15.02.2015 21:16
Nevím zda se nepletu, ale před 30ti lety končil lov veškeré černé 31.prosince a začínal 1.srpna... Pokuste se to někdo dohledat.
Je dost myslivců, kteří toto dodržují dodnes a má to nesporné výhody.

Autor: Ron Gordon | 15.02.2015 21:01
Rudolfe, ja nevím jak u vás, ale když si vzpomenu na dobu cca 30 let zpět, kdy se u nás začala černá rozmnožovat názory popsané Leonem a Františkem plně vypovídají realitě v té době, vzpomínám si, když koncem ledna jeden z členů ulovil půlmetrakovou bachyňku, která byla plna byl skoro vyobcován jako Herodes,vždyť do jsme mohli za půl roku střelit 6 selat.

Autor: Rudolf Husák | 15.02.2015 20:45
Autor: Leon Zumr | dnes 16:27
nojo úsekář musí ty sametový myslivečky hlídat protože bachyně je svatá kráva co masínko do mrazáku a penízky do kasičky dává :-))
-----------------
Vždycky jsme si myslel,že v.ůl musí mít rohy.Nemusí!!!

Autor: Ron Gordon | 15.02.2015 20:43
Pro Adjunkta, nediv se, jsem asi od přírody nedůvěřivý a když čtu tak ji uvažuji. Malý výtah z tvých příspěvků : V 19:00 jsem byl v lese a zamířil jsem si to na první vnadiště. Už tam byly tři prasátka, tak jsem to četl a vidím že dvě menší a jedno větší. / Ve 4 už sedím na kazatelně, po 10 minutách mi přichází / 4. h už zasedám na kazatelnu. Po 15 minutách zapraskání a na vnadiště mi /V 9 usedám, za pět minut mi vychází 5 kusů srnčího. Před třičtvrtě na 10 odskakují a přichází mi dva divočáci./ Usedám na kazatelnu, vítr dobrej. Viditelnost už výborná. Za 20 minut slyším z pravé strany zafunění. /Při příchodu k posedu vidím že nalevo je kus srnčího, tak pomalu vylézám na posed a odhrnuji sníh ze sedátka, pokládám šálu pod zadek a usedám. Srnčí tolik mého pohybu už neuneslo a pomalu zachází do prava. Po dvou minutách vychází něco na pravo, myslel jsem si že to bude to srnčí, ale byly to prasata. / No nakonec nebylo ani třeba. Za 10 minut mi na vnadiště vychází dvě prasata.
Takže pro mně jsi buď dítko štěstěny a nebo chodíš lovit do prasečáku. Ať již to je jak chce, nechť se ti i nadále daří a můžeme zde přidat známé - když se kácí les lítají třísky. Jen aby těch třísek nebylo více než kulatiny.
Pro ostatní -pánové nebuďme ve při, vždyť již je čtvrtstoletí po převratu a není zde zapotřebí vyvolávat duchy. To, že se neumíme domluvit, to nejvíce kazí současnou myslivost. A právě to někomu velice vyhovuje - rozděl a panuj.

Autor: Stanislav Haas | 15.02.2015 20:21
Fesoji, myslivost jsem převážně provozoval u LČR, tudíž podstatně jiné podmínky než u MS. Když se ulovil kus, vezl se do chlaďáku a hotovo. Žádný podíl, žádný kus do 30 kg nepatřil střelci, žádné plnění mrazáků. Za kg zvěřiny ve škáře se platilo 65,- Kč, proto jsem si ulovit kus pro zvěřinu jezdil jinam a tam rozhodoval doprovod. Kdyby se to vzalo pouze ekonomicky, tak ulovení každého kusu vytáhlo dost peněž z rodinné pokladny. Zástřelné asi nějaké bylo, ale to si převážně nechával hajný úseku, kde jsem lovil. Proto jsem si vždy hodně rozmýšlel ohnout ukazováček, ono ulovit nevhodný kus, nechat si za něj nechat vycinkat a ještě si spočítat, že mne to stálo minimálně pár set, to si jeden rozmyslí střílet na černý flek. Lovilo se do 15. ledna, pak jen sanitární lov a kusy vysloveně slabé. V kukuřicích prosekané linky šířky 3m, tam se zvěř cítila bezpečně a bylo dost času na přečtení. Přes léto jsme si dělali vějířovité linky křoviňákem, v jedné lince se kus přečetl a v další případně lovil. Ze začátku jsem měl také pochopitelně období, kdy jsem "musel" lovit, ale od toho byly nastavené mantinely. Střelit v únoru plnou bachnu, to bych další myslivecký rok dostal povolenku jen na škodnou. Byla pochopitelně jiná doba, černé nebylo moc a byla to jediná zvěř, kdy na každý kus nebyla potřeba zvláštní povolenka, jako na srnce. Když jsem ulovil 3 kusy za čekanou, tak jsem byl kárán, jak jsem nenažraný, že všechno vytluču. Tady je vidět, jak se doba mění.
Napsal bych Vám to na email, abych nejitřil a neprovokoval jiné, ale adresu jsem nezjistil.
Leone, už podle základů logiky a patologické psychologie to až tak hovadina není. Černé je moc, tudíž někdo rozhodl a prosazuje snižování stavů, což se nejlépe dělá genocidou matek a přírůstku v době, kdy je šance co nejvyšší a nejjistější. Lidé se také přemnožili vinou nedostatku lovu /válečných konfliktů/, příznivých životních podmínek, vyléčení život ohrožujících chorob etc. A jako by si příroda poradila s přemnoženými prasaty třeba za pomoci moru prasat, rozšíření predátorů...Tak i planeta si za čas poradí s obrovskou lidskou populací - HIV, degenerací a další. Činnost lidí přeci také prokazatelně škodí této planetě. Před časem proběhl jeden sociologický výzkum, jen místo lidí byly zkoumáni myši. V myší malé kolonii byly vytvořeny ideální podmínky k prosperitě. Počty jedinců stoupaly až na určitou hranici, pak se začaly objevovat nemoci, vzájemná agrese, kanibalizmus a populace začala slábnout. A i když se vrátila na výchozí počet, nedošlo k žádnému zlepšení a kolonie vymřela. Je jisté, že to samé čeká i nás.
To jsem se zase zakecal, to víte, bývalý učitel. Na naší škole bylo až 25% žáků s mentální retardací, poruchami chování a učení, proto vše rád vysvětluji obšírně i polopatě, i když vím, že zde jsou v naprosté drtivé většině diskutující normální:-):-):-):-):-).

Autor: Leon Zumr | 15.02.2015 19:40
Stanislav Haas občas máš dobré názory ale kolikrát z tebe vyleze taková hovadina ........

Autor: prroud | 15.02.2015 17:34
Reseni je prostsi nez by se mohlo zdat:-).1/ duchodci nejsou darmozrouti,ale zbytek populace je nevdecnej,ztratil uctu,problem chybejici a naschval potlacovany moralky,oni si na duchod nekolikrat vydelali.2/ premnozeni jde resit velice jednoduchym zpusobem,kdyz se da zase dohromady (ne)spravedlnost,dokonce se zabije vic much jednou ranou,nebo snad je nekdo tak naivni,ze se domniva ze vrazi a recidivisti budou nekdy makat,zmenej se,nebo budou uzitecny?.3/Ti co jsou umele zamestnany prijdou o misto,ale pomuzou tem potrebnejm,tim se snizi pracovni doba a stejne bude vseho vic nez je potreba,staci jen znat skutecny cisla,ne ty co se stadu cpou.4/bordel v antikoncepci ktera dela vic skody nez uzitku,lehce resitelnej,kdyby byl zajem,ale on neni,taky naschval.5/je celkem lehce spocitatelny ze penize ktery se vydavaji na duchody,podpory v nezamestnanosti a podpory na kdeco plus lidi co jsou v tomhle oboru placeny vyjdou mnohem draz nez zakladni nepodminenej prijem plus prilepseni duchodcum k nemu.A to nepocitam zbytecnej zbrojni a bankovni prumysl a mnohe dalsi.No a ted to nejdulezitejsi,chce to jen chtit a vzit se za to,musi to zacit kazdym jednotlivcem a hlavne detma,vracenim penez tam kam patrej,az za cloveka a nedovolit aby prachy delaly prachy z niceho,osvetou v mediich misto vecnyho lhani pro vladce a ty co maji nejvic a priblblejch serialu.Co ty na to,Stanislave? :-)

Autor: Stanislav Haas | 15.02.2015 17:23
Podle vaší uštěpačné demagogie se nabízí otázka - co tedy s lidmi? Jsme bez debat přemnoženi. Je dokázáno, že cca 30% populace je úplně zbytečných, na zvyšování HDP nepřispívají, je uměle zaměstnáno např. ve službách, nebo důchodci darmožrouti, ale ti se zatím tolerují, jsou to voliči. Kolik ubývá z kasičky na důchody, na platby ze zdravotního a sociálního pojištění, příspěvky v nezaměstnanosti...řešením by bylo utrácet přemnoženou lidskou populaci hned v zárodku. Tedy každou těhotnou na potkání:-(

Autor: František Dušák | 15.02.2015 16:35
Máš pravdu, třeba mě, sametového myslivečka od roku 1981...:-)))))

Autor: Leon Zumr | 15.02.2015 16:27
nojo úsekář musí ty sametový myslivečky hlídat protože bachyně je svatá kráva co masínko do mrazáku a penízky do kasičky dává :-))

Autor: strejda zajíc | 15.02.2015 15:42
Takhle to ,chlapci,děláte?Pak se nedivím,že to musí za vás řešit úsekář...:-)))

Autor: František Dušák | 15.02.2015 15:20
Leone, jaké škody. Prasat je jak šafránu. Na bachyni se nesmíš ani křivě podívat. Střílet jen kanečky, vždyť ti nic nepřinesou. Selata šetřit až do váhy min. 25 kg, když ta patrona něco stojí. To tady povětšinou čtu. Ale on to úsekář vyřeší.

Autor: Leon Zumr | 15.02.2015 14:24
hlavně ta hladovost aby bylo příští rok co do mrazáku a čím zaplatit škody

Autor: prroud | 15.02.2015 14:02
To muzeme,ale ve veselym tonu,ne ze si pujdeme po krku,ale k tematu nic nemam,momentalne se rozciluju nad zakonama o rybareni,taky zastarali a nepasujici,ve jmenu starejch struktur,podle nich je kazdej nepasivni zpusob rybariny privlaci,takova pitomost :-).Ale pouceni to dava,stary znamy ze si vsechno kazej zase jen lidi,plati jak je videt spolehlive a ve vsem.Dej psovi(blbovi) klacek(moc) a on te s nim sereze,treba jen proto aby ukazal ze je dulezitej,ze muze.Tak vymyslim pitomej zakon a budu se naparovat ze je ten zakon MOJE prace,jaka nadhera!

Autor: Stanislav Haas | 15.02.2015 13:28
Vezměme na vědomí napomínání administrátora v Dnes, můžeme pokračovat tu :-):-):-).

Autor: prroud | 20.01.2015 16:57
ok Radku :-),Vše, co kazí současnou myslivost : Nenazranost,podplatitelnost a pazravost vedoucich predstavitelu i clenu.Nesoudrznost,zavist,neprejicnost,bezohlednost,sobeckost,nenazranost,kratkozrakost,nektery tradice,skodolibost,necitlivost,neznalost,neumeni prizpusobit se,mlceni k nepravostem,lhostejnost,pohodlnost,strach se ozvat a vzit se o napravu veci.Doplnte.....

Autor: Radek Chadim | 20.01.2015 16:45
Pánové, držme se tématu.

Autor: prroud | 20.01.2015 15:21
Ja uz davno Rone,a nasel jsem tu odvahu si ji i priznat a smirit se s ni.I kdyz zase az tak davno to neni,trvalo to.

Autor: Ron Gordon | 20.01.2015 14:54
Pravdivé je říci o něčem, co je, že to je, a o něčem, co není, že to není. (Aristotelés)
„Pravda je shoda skutečnosti s poznáním. (Veritas est adaequatio rei et intellectus.) Tomáš Akvinský
Prroude, začínám mít podezření, že si poznal pravdu o sebe samém !

Autor: prroud | 20.01.2015 11:02
Pravda je pouze jedna jedina pro kazdou udalost,nebo stav a je to presnej popis udalosti,nebo stavu tak jak se skutecne udala,nebo jakej skutecne je!!!

Vsechno ostatni jsou bud polopravdy,domnenky,nebo lzi,nebo mix toho vseho.
Nehral bych si tedy se slovem PRAVDA jako kdybych zongloval.Kdo nezna pravdu,mel by psat jenom ze SE DOMNIVA ze je neco pravda,pripadne ze ji hleda.Nikdo kdo ji nezna ji tedy nemuze tvrdit,pouze diskutovat o domnence.
"Kdyby lidstvo znalo pravdu o sobe samem,zblazni se."

Autor: Fido z Řáholce | 20.01.2015 10:39
Pravda je to, co si neprotiřečí.
Pravda je shodou obsahu našich soudů s objektivní realitou.
Pravdivé je to, na čem se shodneme.
Pravdivé je to, co je užitečné.
Pravda je to, co dává smysl tomu, co říkáme.
Pravda je shoda věci a rozumu.

Autor: Fesoj | 19.01.2015 19:45
Už to tady jednou bylo, jen to připomenu :
Za pravdu je různá sazba,
někdy pomník, jindy vazba.
Kdo ji řekne dřív, než včas,
tomu pravda zláme vaz !

Autor: Fido z Řáholce | 19.01.2015 18:21
Josefe, samozřejmě, že vyjádření názoru k výroku druhého by mělo být provedeno slušnou formou. To jedna věc. Záměrně píši vyjádření názoru, nikoliv hodnocení jeho výroku, zda má, resp. nemá pravdu. Svým výrokem mohu prezentovat svůj názor na věc, problém, stav, atd., který může být zcela totožný s výrokem druhého nebo jen částečně nebo vůbec. To je podstata diskuze, získat co nejvíce různých názorů, podnětů, které pak můžeme zevšeobecnit a vyslovit určitý závěr, vyplývající z převládajícího názoru, na řešení určitého problému. Kdyby první diskutující k problému vyslovil 100% pravdivý výrok na problém, na řešení, atd. tak už není o čem diskutovat, co řešit, resp. ostatní výroky budou k ničemu.
Je jen dobře, že diskutující v diskuzi prezentují svůj názor, "SVOJI PRAVDU". Když o výroku říkáme "je to pravda, pravdivé“, prohlašujeme jeho nárok na platnost. To znamená, že výrok pravda pokládáme za obhajitelný. Jsme připraveni uvést důvody pro pravdu, tedy argumentovat. Pravda v tomto pojetí tedy znamená především obhajitelný nárok na platnost. Ale nám v diskuzi nejde o to, diskutovat kdo má a nemá pravdu, ale vyslechnout si názory druhých a poznat, co si o tom či onom ti druzí myslí. A mám-li se vyjádřit k výroku druhého a vyslovit třeba zcela odlišný názor PRAVDU, tak jak jsem uvedl o pár řádků výše, musím tu "SVOJI PRAVDU" být schopen případně vyargumentovat.

Autor: Fesoj | 19.01.2015 15:06
Nejlépe to vystihl Standa Haas. Na rozdíl od Fida z Řáholce si myslím, že hodnotit a samozřejmě zdůvodnit, proč ten či onen z nás nemá pravdu, může kdokoliv. Ale pozor ! Je obrovský rozdíl, když řeknu "Tenaten napsal či
řekl blbost a nemá pravdu, protože..." Tohle považuji za legitimní, korektní a slušné vyjádření svého názoru. Kdežto když řeknu "Tenaten je blbec, protože napsal nebo řekl tohle nebo támhleto", to už má do slušnosti daleko, tím dotyčného urážím a vede to k nechutným osobním sporům. Blbost může říci každý, včetně mne a neměl bych se urazit, když mne na to někdo upozorní - a to ani v tom případě, když jsem přesvědčen o své pravdě. To je maximálně důvod k diskuzi. Ale nazve-li mne někdo blbcem, tak se docela oprávněně naseru. Takže musím znovu připomenout - Standa má na 100 % pravdu, takže važme slova, pánové !

Autor: Ron Gordon | 17.01.2015 19:06
A znáš pokračování - co se sv(f)ine, to se nezláme.

Autor: prroud | 17.01.2015 17:48
Nuda je sfina,to ja znam:-)))))

Autor: ValíkVlastimil | 17.01.2015 17:35
Můj tata že není můj tata a můj názor není ten správný, tak to bych se na to podíval :-) Zdar váš Jájínek :-)

Autor: Fido z Řáholce | 17.01.2015 12:11
Jakákoliv diskuze na jakémkoliv fóru vyjadřuje názor jednotlivce, opírající se o své znalosti a životní zkušenosti. Můžu a nemusím s ním souhlasit, ale nemám právo hodnotit, zda dotyčný má nebo nemá pravdu. A propos, jakékoliv hodnocení druhého bude můj subjektivní názor a na to, abych někoho hodnotil jak dobrý je myslivec, tak jej v prvé řadě musím osobně znát a poznat dotyčného při jeho myslivecké činnosti. A mám-li hodnotit u druhého jeho vědomosti, schopnosti, dovednosti, návyky, atd. tak jde o proces, resp. dlouhodobé sledování a pozorování, nikoliv nahodilost. A pokud tak činím, tak mé závěry nejsou relevantní.
Je dobře, že na tamto fóru vystupují diskutující s různými názory. Diskuze není papouškování s názory druhých. Nemusím mít pravdu, budu-li se k něčemu vyjadřovat, ale sdělil jsem svůj názor, domněnku soud jak se na věc dívám já, a to je to podstatné. Nikdo z nás nemá právo o sobě tvrdit, že jen můj názor je ten správný.

Autor: Stanislav Haas | 16.01.2015 21:30
Vlastimile, když už jste to nakousl, pokusím se ozřejmit, i když tím asi vyvolám další vlnu nevole :-).
Skoro při všech lidských činnostech v určitém úseku nastane potřeba hodnocení. Nevyjímaje ani diskuzní fóra. Při tom platí nejedna zásada, ale jednu můžeme označit za prvořadou nebo hlavní. Ve stručnosti - vždy hodnotíme u jiných lidí jejich vědomosti, dovednosti, návyky, postoje, po novu kompetence = způsobilost k nějaké činnosti, třeba k vykonávání práva myslivosti, ale v žádném případě ne jeho OSOBNOST! Už jenom z toho důvodu, že tomu nerozumíte, vyřknete jen soud, svou domněnku, ale už jí nedovedete fundovaně zdůvodnit. Diskuze také neslouží k získání morální nebo jiné převahy nad druhým za pomoci berliček urážení, demagogie, ponižování, zesměšňování apod. A hlavně slušně, vyřčené slovo je jako vystřelený šíp.

Autor: ValíkVlastimil | 16.01.2015 16:44
Joo asi nám chybí umění úspěšné komunikace...

Autor: prroud | 15.01.2015 17:11
Tak ja nevim,ale k myslivcum bych se dal proto,ze mam rad prirodu,ale i proto,ze mam rad divocinu na taliri a to takovou,co si sam svym pricinenim a umenim supnu.Nevim,proc bych se za to mel jako myslivec stydet a posunovat lov az na posledni misto,kdyz je na prvnim,nebo druhym.....?Lovim rad a s chuti,to ze me nedela jeste davno ani masare ani vyhodare,nebo darebaka.

Autor: Ron Gordon | 15.01.2015 17:09
Tak Marale, až tolik jsem od tebe nečekal, uražená ješitnost to je to poslední pro diskusi. Docele lehce a bez té " cihly" ti můžu odpovědět, že pro mně je v myslivosti lov až na posledním místě a o tom, že myslivost jako taková skončí s tebou souhlasím, ono to již teď mnohde vypadá jako lovecké spolky a zkratka MS spíše odpovídá označení moto-střelci než myslivecký spolek. Tak se měj, a užívej si dokud můžeš.

Autor: Ellhenicky | 15.01.2015 07:16
Marale, svůj názor jsem Ti napsal hned ze začátku. Neznám moc lidí, kdo zde uvedl, že končí a skutečně to dodržel. Názorná ukázka, co kazí současnou myslivost. Někdo prosazuje své názory za každou cenu a tím rozjebává pohodu v partě. To, že se lidi pomlouvají a závidí, to je u nás běžné. Já mám v kanceláři pro tyto účely na zdi citát:" NETRAPTE SE PRO TY,KTEŘÍ VÁS POMLOUVAJÍ ZA ZÁDY. ZNAMENÁ TO, ŽE JSTE KROK PŘED NIMI A TUDÍŽ V DOKONALÉ POZICI, ABY VÁM MOHLI POLÍBIT PRDEL. Zkuste se tím řídit a bude Vám fajn.

Autor: Maral | 14.01.2015 23:25
No Rone, netrefil jsi desítku :-). Nepřímo jsi napsal, že se liším od "tradičních" myslivců. To je asi pravda. S názory velice blízkými mým se setkávám nepříliš často, ale přitom napříč celým věkovým spektrem. Velice mě překvapují například někteří myslivci - nazvu je trošku s nadsázkou 70+, se kterými se potkávám při nejrůznějších příležitostech. O mnohé z Vás by přerazili s chutí sukovici.
Liším se od Vás (naprosté většiny) ostatních zejména tím, že mě neovládá lovecká vášeň a kult trofejí. Nikdy jsem neulovil jelena, laň či koloucha, ačkoliv jsem je vídal často a pozoroval hodiny. Důvod byl prostý - v naší honitb to není celoroční zvěř. Lovili občas kolegové a sousedé. To bylo slávy !
Nikomu se u nás nechce v zimě lovit černou zvěř, která se úspěšně množí. To se členové MS raději na schůzi hádají o způsobu úhrady škod. Zajímavý přístup, že ?
Stále mám kolem 50% černé uloveno na šoulačkách, zbytek na různých čekaných a asi 10% na jediném vnadišti. To, že střílím v průměru na 7-8 kus, který vidím jsem již psal. Přesto jsem v MS za masaře, ačkoliv téměř veškerý úlovek tvoří příjem do pokladny MS.
Mohu Ti také poslat mraky fotek, neboť foťák sebou tahám stejně jako flintu.
Nikoho v MS nepomlouvám, každému popřeji upřímně Lovu zdar! k úlovku. Učím se stále, na rozdíl od některých kolegů. A na rozdíl od většiny myslivců myslivost vnímám komplexněji - tj. ve vztahu k ekosystému. Myslivost totiž není chov zvěře ve volné přírodě, jak se mylně spousta myslivců pořád domnívá. A to je jeden z největších omylů české myslivosti, ve kterém žijí tisíce držitelů LL.
Odpovězte si každý upřímně na otázku, co byste dělali, kdybyste nemohli lovit, střílet na zvěř . Asi by většina s "myslivostí" skončila, že ? Kurva a to není pokrytectví ?
Tímto se Jája Maral s Vaším fórem loučí.

Lovu zdar !

Autor: Harald Altmann | 14.01.2015 22:52
Kolegové, překvapuje mě, že jste procitli až teď. Maral se tu jako Jája prezentuje už cca rok!

Autor: Ron Gordon | 14.01.2015 20:39
Podívej Marale, strejda mně již v mnohém předběhl, ale jen stručně se spoustu tvých názorů se dá souhlasit, ale často zde vystupuješ jak by náš nebožtík hospodář řekl - " chytrý, jak by sežral Šalamounovo hovno". Typuji tě na myslivce, který s myslivosti začal již v pokročileším věku a klidně by tě mohl ztotožnit s naší čerstvým myslivcem, který sic je synem myslivce, dokonce předsedy k myslivosti zahořel až v čtyřicítce a po roku je tím nejzkušenějším, nejchytřejším , nejlepším .... ! Když loni ulovil statečně tři kusy dančí na hromadě při čekaných na divočáky na mé konstatování , že je to trochu nenažranost mi také opáčil, že mu to závidím ! Když jsem mu pak na foťáku ukázel několik fotografii vysoké a dančí, kterou jsem při šoulačkach nafotil tak mi opáčil proč jsem nelovil a odpověď byla velmi jednoduchá ve spolku je nás 30 a lovit chce celých 25. A k těm liškám, u nás by jsi dostal ještě po stovce za kažkou ze spolkové pokladny.

Autor: prroud | 14.01.2015 19:40
No strejdo,kdyz on ti takovej zavistivec dokaze pekne zkomplikovat zivot,ze jo Marale,zvlast kdyz jich je vic,ono u ni obycejne nezustane,ta je jenom zacatkem,jinak at se treba zapsknou :-).........

Autor: strejda zajíc | 14.01.2015 17:40
Asi přestanu používat své oblíbené úsloví:"Ty si chytra jako vydra" a začnu říkat "Ty si chytra jako maral".No,nerýmuje se to,ale to nevadí.Marala,nejsi ty nějaké zapšklé,chlape?Proč je tvůj problém,že ti někdo závidí?To je přece problém těch závistivců,ne?Oni jsou přece postiženi jedem závisti.I když se mi zdá,že i ty jsi něco jedovatého snědl.
Trochu mi zaráží,že jsi dokázal v lednu prodat čtyři lišky.U nás funguje monitoring u lišek ve čtvercích,vychází to tak na jednu lišku na honitbu.Až koncem roku,když SVS zrzky chybí,berou je i z lokalit,kde byly odevzdané dříve.Asi jiný kraj,jiný mrav.
Synovci moji milí,děda flákl hřebíček přes kebuli.Je to tu samé -já,já,já.
Co když kazíme současnou myslivost svýma hloupejma kecama na tomhle místě zrovna my?:-)))

Autor: Děda z lesa | 14.01.2015 14:41
Marale, nechápu souvislosti, asi vegetuji v jiných podmínkách.
Udělejme si pořádek doma, nastavme si ve všem jasná pravidla, vytvořme přátelskou atmosféru atd. - pak odpadne to věčné já jsem, já bych, já dělám..., ale ostatní - nebo my se snažíme, my..., ale sousedé...
Když bude myslivost všude dobře fungovat, nebudou ani důvody k negativním pohledům veřejnosti.

Autor: Maral | 14.01.2015 13:57
Tohle kazí současnou myslivost:

http://www.novinky.cz/krimi/358639-chyceny-pytlak-se-hajil-vasni-k-loveckym-trofejim-lov-si-natacel.html

Jak jsem dříve psal - nezvládnutá lovecká vášeň. U spousty myslivců obrovský problém. Na to navazuje hlad po ráně, závist.

Dědo z lesa - mám prodat flinty a začít chovat holuby kvůli primitivům, kteří mi závidí čtyři ulovené lišky v lednu, které jsem "prodal" na veterinu ? Jo, těch cca 1.500,-Kč jim jistě leží pěkně v žaludku. :D:D:D
A oni mu všechny čtyři zaplatili ? No a co zbude na nás ? A podobné přitroublé dotazy. Nezbude nic, protože sedí doma na prdeli. Lišku na 100 m nikdy netrefili, ale nesčetněkrát to zkoušeli. O ráně na 200m se jim ani nesnilo.
On střelil bachyni ? No a proč ? To je sakra málo lončáků ? Ne, není, jenže nikdy se všichni lončáci neodloví a pak již to jsou "hájené" bachyňky. Atd. se dá pokračovat.
Proč bychom lovili lišky v zimě, když můžeme na jaře norovat ? To není sci-fi, to je reality show v přímém přenosu.

Autor: Stanislav Haas | 11.01.2015 19:50
Ono je to asi úplně stejné ve všech spolcích. Dělal jsem 20 let hospodáře okresního výboru včelařů, po revoluci se už to nedalo vydržet. Vždy se našel někdo, kdo všude byl, všechno znal, od všeho měl klíče, do všeho kafral a práce žádná, na práci pro organizaci neměl čas. A také jsme měli staré včelaře, už tedy bývalé, kteří již včely nechovali, ale příspěvek zaplatili, aby mohli přijít na schůzi pookřát. Těm zaslouženějším jsme dali čestné členství. Letos jsem jako předseda revizní komise jezdil po okrese kontrolovat skutečné stavy včelstev kvůli dotaci. Staří, kteří sotva chodili o holích, měli bez výjimky vše v pořádku, když už opravdu nemohli, staral se vnuk nebo vnučka, ale střední generace převážně děs běs. On tedy mor ve včelstvech pořádek udělá, ale odnese to i hodně nevinných. Když někdo něco oprávněně kritizuje, nedovolil bych si mu říci - vykašli se na včely a dej se k holubářům

Autor: Lubos O. | 11.01.2015 16:42
Nyní mírný nesouhlas s "Dědou z lesa"/16.34/, holubáři jsou většinou organ. v podobných sdruženích a platí to samé co v MS:))))

Autor: Lubos O. | 11.01.2015 16:37
Plný souhlas s Fr.Dušákem a s "Dědou z lesa".
Jinak střelby/brok,kule/pořádáme na střelnici každý rok před lovem srnců, MS
platí střelnici. Neúčastní se pouze inteligentní menšina.:))
Já bych v MS s primitivní většinou myslivost dělat nechtěl."((

Autor: Děda z lesa | 11.01.2015 16:34
Proč se tady pořád vytváří z myslivců spolek závistivých, líných a pohodlných blbců ?
Pokud to tak někde máte a nevíte si s tím rady, prodejte flinty a chovejte třeba holuby...

Autor: Maral | 11.01.2015 15:35
děda z lesa - dosaď si závist, lenost, pohodlnost atd.

Autor: Rudolf Husák | 11.01.2015 15:33
František Dušák | dnes 09:40
.....Nevím jak kde, ale u nás máme pár staroušků, kteří by na přezkoušení nešli, ať znalostí, či střeleb. Prostě by myslivost pověsili na hřebík a to by je zabilo. Oni nejsou tím nebezpečím pro myslivost. Oni jsou šťastní, když se mohou jít projít revírem s flintou tak jak za mlada. Na naháňky chodí, protože si chtějí popovídat a vidět se s kamarády. Vždy jsou postaveni tam, kde je naděje na zvěř minimální až zcela vyloučena. A oni to berou, oni nejdou lovit, oni jdou vzpomínat.......
----------
Souhlasím s tímto názorem,ale? Ano,tito lidé,se již nepotřebují učit myslivost a zákony,chtějí se něco dozvědět ze sdružení,jdou mezi ostatní myslivce jen pohovořit a zavzpomínat,vlastní lov už je tak nebere,ovšem na společné lovy ještě dost těchto našich starších členů přijde a stojí s nabitou flintou,někde u paseky,některým je přes 80 let.
Mnozí mají sice zdravotní problémy,už to prostě neuchodí.Při naháňkách a jiných lovech,jim to usnadníme a dovezeme je v honitbě autem,kam je třeba.
Je ale pravda,že se s nimi tak říkajíc ucpavá díra,poněvadž nemají sílu zdolat třeba hluboké údolí a zůstanou většinou stát někde na kraji leče.
Ovšem souhlasil bych provést alespoň!!!!!, povinné brokové střelby,hlavně bezpečnost a bezpečné zacházení s flintou také ověřit nastřelení kulovnice,kdo s ní ještě chodí lovit,to by mnohým jen prospělo,né jen čárku o účasti, ale střelby skutečně absolvovat.Já si těchto chlapů važím,sám nejsem nejmladší,někteří pro myslivost dost udělali,ale je také pravda,že mnozí si nevystřelili,byť jen z brokovnice spousty let let a to nemluvím,když někteří vyndají,nebo ukáží, co mají s sebou za patrony po kapsách při naháňce.
Vím také od členů,že se vedle nich při naháňce,bojí někteří na štontu stát.
Před pár lety, jsme si na čl.schůzi po letech odsouhlasili brokové střelby,jen čl., MS, na vlastní střelnici před loveckou sezonou.Výbor MS navrhl že zaplatí každýmu kdo se střeleb zůčastní, patrony,zdarma občerstvení,zdarma terče,všichni to nadšeně odsouhlasili,ale v den střeleb,tam však přijelo jen pár mladších členů z ostatních jen někteří,další měli spousty výmluv a ty starší,nepřijel ani jeden,bylo nás v té době 61 členů.
Není šance u nás donutit celou kopmpletní členskou základnu ke střelbám.Hlavně,ověření si bezpečného zacházení se zbraní,ovšem potřeba by to bylo jako sůl.

Autor: Děda z lesa | 11.01.2015 13:21
Maral - primitivní většina ?
Ve sdružení s normálními myslivci se postupem času vždy vytvoří bezproblémové seskupení, které lze nazvat jednou velkou rodinou.

Autor: prroud | 11.01.2015 13:20
"Něco málo slov k přezkušování znalostí a střeleb.
Nevím jak kde, ale u nás máme pár staroušků, kteří by na přezkoušení nešli, ať znalostí, či střeleb. Prostě by myslivost pověsili na hřebík a to by je zabilo. Oni nejsou tím nebezpečím pro myslivost. Oni jsou šťastní, když se mohou jít projít revírem s flintou tak jak za mlada. Na naháňky chodí, protože si chtějí popovídat a vidět se s kamarády. Vždy jsou postaveni tam, kde je naděje na zvěř minimální až zcela vyloučena. A oni to berou, oni nejdou lovit, oni jdou vzpomínat a omladit duši. Vemte jim to a zemřou. To chcete vy mladí, kteří nyní nastřílíte a přezkoušení uděláte?" ..........Frantisku,to posledni co by normalni clovek chtel,je to co jsi napsal,ani me nenapadlo,ze by se to dalo takhle pojmout.Presto na prezkusovani z mojeho neprofesionalniho hlediska trvam,samozrejme u aktivnich myslivcu,dedouskove jak pises,si uz svuj pokoj davno zaslouzili,je logicky,ze tim zpusobem jak popisujes nenadelaji zadnou skodu,naopak,predavaji co se naucili dal.A mimochodem,Myslivec by s nim nemel vlastne zadnej problem,naopak masari a hledaci vyhod by ho meli,proto jsou u myslivcu,napadlo te to? Myslivec,srdcar prece ty veci zna prave proto ze jsou jeho konickem,jeho bytim ;-).Spis by se krasne oddelilo zrno od plev a jeste by se udelal i poradek.

Autor: Maral | 11.01.2015 13:05
Stando - ten článek ukazuje na idiocii, kterou je informační společnost prolezlá. Dříve se do redakce dostal novinář, který zpravidla musel něco prokázat a umět. Mimo jiné ovládat český jazyk, což dnes ti pisálkové z hovinek.cz neumí. Dnes každý, kdo má díru do pr...e sedne k PC, nadatluje stránku, ti pečlivější ji nechají alespoň zkontrolovat textovým editorem, a vyšle do virtuálního světa. Internet je zahlcen takovým množstvím informací, že se v nich utápíme. Proto mají články nadpisy s nádechem senzace, aby je někdo vůbec rozkliknul.
Článek samotný je slátanina bez racionálního základu a bez znalostí autora.
Františku - pěkně napsáno, souhlas. Jen je tady něco, čemu se říká umění včas odejít - jde pak pouze o formu odchodu - čestné členství, abych nezabíral místo ve sdružení mladším a nadějným, protože počet členů je třeba omezen atd.- vždy záleží na úrovni kultury v jednotlivém spolku. Cvok hladový po ráně je nebezpečím pro okolí. Je otázka, zda jej lze umírnit a to je třeba prostor pro ty starší a zkušené.

Dědo - ten koníček Ti ale leckdy dokáže primitivní většina ve spolku pořádně znechutit.

A poznámka k těm různým přezkušováním. Dostal se mi k přečtení názor, že by myslivci měli být povinně členy své nějaké profesní komory (dokáži to pochopit, neboť jde o ozbrojenou složku, která se zbraní zachází venku v přírodě, nejen na střelnicích) a každý rok na jaře by prošli něčím podobným, jako profesionální řidiči. Školení myslivců :-). Jednalo by se nejspíš o jednodenní záležitost v době, kdy je lovecká "okurková" sezóna. Aby si z toho nikdo nedělal byznys, přednášeli by nejspíš pracovníci MZe a SSM, popř. lidé z lesnických škol, kde se myslivost vyučuje. Nové poznatky, stručnou a lehce zábavnou formou, proloženo příklady z praxe a výsledky pozorování. Žádné závěrečné testy a jiné nesmysly.
Nevidím na tom nic špatného, pro spoustu "myslivců" vzdělávání skončilo obdržením LL. Navíc se zde lidé setkají, což je jinak problém. A není přece nutné se setkávat jen na společných lovech.

Autor: Fido z Řáholce | 11.01.2015 12:15
Souhlas s Františkem. Někde se staroušků váží, jiní o nich píší jako o brzdě v přijímání mladých, neloví, atd. Jak jsem napsal v jiném vlákně, jsem proti jakémukoliv "přezkušování" myslivců. Pořádek "doma" si musí udělat sami. Každoročně dávám povolenku cca 12 hostům, kteří mají více jak 65 let. Nejstarší má 74 a odlovem zvěře strčí do kapsy i většinu omladiny. A ti mladí, nebo středně mladí sice občas v honitbě vidíte, ale jakmile se setmí jsou doma. Ráno chodí málokdo. Na jejich omluvu jen to, že na rozdíl od důchodců chodí do práce a bojí se o ztrátu zaměstnání.
Samozřejmě, že mezi všemi věkovými vrstvami se najde pár tzv. rýpalů, kteří o co více mluví, o to méně je vidíte v honitbě lovit nebo se zúčastňovat jiných akci. Ale to vše patří ke koloritu dění v každém spolku.

Autor: Děda z lesa | 11.01.2015 10:06
p.Dušáku, tleskám...
Myslivost je především celoživotní koníček a ne donucovací spolek.

Autor: František Dušák | 11.01.2015 09:40
Něco málo slov k přezkušování znalostí a střeleb.
Nevím jak kde, ale u nás máme pár staroušků, kteří by na přezkoušení nešli, ať znalostí, či střeleb. Prostě by myslivost pověsili na hřebík a to by je zabilo. Oni nejsou tím nebezpečím pro myslivost. Oni jsou šťastní, když se mohou jít projít revírem s flintou tak jak za mlada. Na naháňky chodí, protože si chtějí popovídat a vidět se s kamarády. Vždy jsou postaveni tam, kde je naděje na zvěř minimální až zcela vyloučena. A oni to berou, oni nejdou lovit, oni jdou vzpomínat a omladit duši. Vemte jim to a zemřou. To chcete vy mladí, kteří nyní nastřílíte a přezkoušení uděláte? Uvědomujete si, že přijde doba, kdy to nezvládnete? Na druhé straně máme člena ročník 1972, kontrolní střelby, které děláme malorážkou, současně si každý zde nastřelí kulovnici, splňuje perfektně. Ale je to cvok, hladový po ráně a loni na naháče postřelil člověka. Ale podle některých názorů zde, byl vlastně ten kvalitní, znalosti má, kontrolní střelby splnil. Ne, idiocie se nadá vymýtit žádným přezkušováním čehokoli. Idiocie se dá vymýtit jedině tím, že členská základna nebude připosraná a bude jednat s každým, tak jak si zaslouží. Se starouškem s úctou k tomu co vybudoval a co po něm zůstalo. S mladým blbem třeba vyhazovem. Oni dneska ti „mladí a bystří“ také jednou zestárnou. Uvědomění si běhu času by mělo být tak trošku, možná i více, zakódováno v mozku myslivce. On ten času běh je vidět každý rok v té naší, ještě krásné přírodě. Tímto jsem chtěl říci, vy kteří horujete pro přezkušování a jiné, dle mne, ptákoviny, udělejte si v lidech kolem sebe pořádek. Současné zákony vám to umožňují. Nebuzerujte lidi více než je nutné. Už takto máme svoji svobodnou vůli a svobodné rozhodování okleštěno více než je zdrávo. Moc jsem se rozepsal, omlouvám se a děkuji všem, kteří to dočetli dokonce. F.D.

Autor: Stanislav Haas | 11.01.2015 09:06
Tak mne dnes vytočil tento článek http://www.novinky.cz/domaci/358179-myslivci-se-chystaji-na-300-tisic-divocaku.html
Pochopitelně za tento podle nich alarmující stav mohou chataři a zemědělci, jen ne ti, kteří připustili tuto situaci. Návštěvníci tohoto fóra asi na čekanou chodí víc než do hospody, ale v běžných sdruženích je podle mého poptávání tak pět členů, kteří se čekané na černou zvěř věnují, ostatní sedí v hospodě nebo u televize a čekají, až jim někdo přinese jejich podíl a jen žvaní, jak by si rádi prase střelili, závidí těm, co loví. Členství je stojí tak 500,- ročně, tak je nic nenutí. Vzít někoho nového mezi sebe? Maximálně tak syna, bohatého podnikatele, někoho vlivného... Ale jinak ne, co kdyby pak chtěl sypat písek do naolejovaného soukolí. Prodat časově a množstvím omezenou povolenku na černou? No to už vůbec ne, on by nám tam lovil, pytlačil...Proč by stát nemohl prodávat licence na lov, jak je to v mnoha státech běžné? Pochopitelně s tvrdou kontrolou.
Není na čase úplně od základu změnit naší myslivost?

Autor: prroud | 08.01.2015 11:12
Otroci dotaci,jsme znova u penez.Ty si vezmes pujcku a zustane ti akorat prace a "drobky",uzitek ma nekdo jinej.

Autor: Fido z Řáholce | 08.01.2015 10:52
Jako další nešvar, zejména od velkých vl. honebních pozemků vidím rozorávání cest, likvidaci náletových dřevin, travin, rákosu kolem potoků a rybníků, atd. přilehajících k jejich pozemkům. Jejich argumentace je prostá, v katastr. evidenci je to vedeno jako orná půda, která se dříve neobdělávala a cesty nejsou zakresleny, byť na starých mapách zakresleny jsou. Krátí se nám dotace. Tečka.

Autor: prroud | 08.01.2015 10:23
Pravo je takovy ze muzes stokrat vedet kdo ma tu masinu,ale dokud ho na ni nechytis na miste,je ti to houby platny.Coz je v tomhle pripade v poradku,i kdyz bohuzel.Ale kde bysme byli abych cosi mel a jen proto ze to mam me nekdo otravoval.
Radek ma bohuzel pravdu,hodne vlastniku se chova jako dobytek jen proto ze "jim to patri".Ona se nekde stala chyba s tim vlastnictvim,kdyz mi patri zeme,je to i tak porad zeme a tedy priroda statu,a jeho narizeni k chovani k ni by mely bejt respektovany,dokonce vymahany!

Autor: Jan Slavětínský | 08.01.2015 09:32
Ono to ježdění s motorkama...Je čím dál více lidí (soukromníků) i MS, kteří využívají na určitá pole nebo louky dotací. Musí respektovat dotační politiku (osetí,kulturu, sklizeň a vše kolem) a když jim potom taková embria na čtyřkolkách raubují tyto kultury, je to k nasrání a musí to být žalovatelné. Dnes je to sledované JPS a není problém ty peníze vracet. Na vesnicích se ví kdo jezdí, kdo tu mašinu má, jací kamarádi se na hocha nabalují atd. To se dá zjistit....

Autor: Radek Chadim | 08.01.2015 09:20
Miloslav Hanzal: v poslední době jsem zažil několikrát, že majitelé rozkouskované půdy mně na mé výhrady o jejich chování v honitbě odpověděli: "však to dělám (i) na svém". Takže když si to oni schválí, tak můžou jezdit motorkama kde se jim zachce, nákladníma autama rojíždět potoky, pouštět své čtyřnohé miláčky, kde se jim zachce, a když se člověk ozve, je mu nadáváno, co se do toho sere, a argument, že se zastávám přírody není ani v nejmenším akceptován. Já bych se z důvodu vlastnictví pozemku, a že jich mám víc než snesu :-), nikdy nepovyšoval nad zákon a dobré mravy, což většina vlastníků dělá. Nejsou tací VŠICHNI a s některými se dá rozumně mluvit, ale těch rozumných mám dojem že je čím dál méně.
Nic více, nic méně jsem mým příspěvkem nechtěl říci.

Autor: prroud | 07.01.2015 18:50
Josefe,vzdyt me znas,ze to zle nemyslim,ale jsem uz takovej brnkalek:-))).A ze mezi ne patrime taky me neudivuje,vsak se staci jen mrknout co mame spolecnyho jak s cernou zveri,tak i s prasetem domacim,a ze toho je! :-)

Autor: Fesoj | 07.01.2015 18:31
Péťo, musíš uznat, že to označení "strunatci" má něco do sebe. Když si uvědomím, že mezi ně patří i člověk, potažmo Ty, projedu si Tvé příspěvky a zhodnotím, kolika lidem jsi už zabrnkal na nervy...

Autor: prroud | 07.01.2015 14:33
Ona je Amerika Rudolfe uvnitr vubec jina,nez co vyvazi ven.To spatny je tam "za plotem",ale zbytku sveta se to cpe jako "svoboda",aby se z toho doma mohlo pohodlne zit.Presto jsi tam i jeste dnes mnohem svobodnejsi nez tady,pritom poslednich 7 let i tam po svobode hodne slapou,ale jak jsem psal,vsechno ma svoje pravidla.Svobodnej jsi tam jenom v pripade ze jsi bezuhonnej,jinak beda ti.Ne jako tady,ze se kriminalniku a uchylaku bojej a uznavaj jakysi jejich prava.

Autor: Rudolf Husák | 07.01.2015 14:15
Proude,děkuji ti za vysvětlení a objasnění přísných zásad a způsobů lovu v USA a věřím že tomu tak je,proč bys nám lhal.
My jsme si holt po sametové revoluci,co se týče zákonů, vzali z té Ameriky,jen to nejhorší a né jen z Ameriky.U nás totiž vládnou zákony,které jsou na míru ušité pouze určitým úzkým skupinám lidí,vesměs bohatým skupinám.
Jen velice naivní člověk se domnívá,nebo si myslí, že v zemi České, existuje vymahatelnost práva a spravedlnosti,ani náhodou.
Já jsem pracoval téměř 14 let pro německou firmu Jagermeister,která je úzce propojena s německou myslivostí a podobnou preciznost v myslivosti jsem viděl právě tam.
Ovšem, tam se hodně dbá na provozování a výkon práva myslivosti,etiku, společné lovy,dodržování tradic,zvyků,dbají na velice kvalitní oblečení,krásné doplňky,drahé a pěkné zbraně.V 90 tých letech jsem si naivně myslel,že to bude brzy i u nás.
Věřím,že v soukromých honitbách je provozována myslivost zcela jinak,než v mysliveckých sdruženích,ale vše hodně záleží na lidech a také jak je kdo myslivostí nadšený.
Vlasto,máš pravdu,lovíme prase divoké,mě také netahá výraz ,,prasata,, za uši,jen jsem ale chtěl připomenout,že někteří myslivci,nikdy nepoužili,nebo vůbec nepoužívají výraz divočák,kňour,bachyně,černá zvěř....

Přidám malou perličku,měli jsme před 14 dny naháňku a při obstavené dlouhé leči stál pode mnou tak 40 kroků po levé ruce s automatem lovecký host,tak 45 let,kouřil a telefonoval,to mě ale vytáčí do běla,byl u nás poprvé,nikdy jsem ho neviděl,ale cigaretu teda zahodil hodně rychle.
Když byli honci z hruba v polovině leče,tak na něj a jeho souseda vyběhlo 6 ks černé 4 lončáci a 2 selata,mířil,mířil,ale střílel až hodně daleko za sebe do náletu.Za malou chvilku na něj vyběhlo ještě dalších 12 ks černé a opět vše vystřílel ale hodně daleko.
Když vedoucí honu leč ukončil,tak se rozhlížím kdo ze sousedů co má uloveno a povídám jemu,proč jste nestřílel na toho slabého lončáka,vždyť vám šel na 5 m.
To byla svině pane a to je chovný,víte.Co jste to říkal??,mu povídám,No sviňka víte,sviňka a to já poznám...,chtěl jste snad říct bachyňka né?Už mě neodpověděl,uražen jak šlechtic, šel ode mě k druhému sousedovi.Ani se nešel na nástřel podívat,poněvadž on prý to pozná že se netrefil,říkal po ukončení leče na srazu.
A takových neomylných a přitroublých taky myslivečků,kteří si to včera všechno někde koupili,jezdí po naháňkách hodně.

Autor: prroud | 07.01.2015 11:58
Vlastiku,zaujali me ti strunatci,uz sis nekdy na prase zabrnkal? :-))))

Autor: ValíkVlastimil | 07.01.2015 10:29
Taxonomické zařazení: PRASE DIVOKÉ

Říše: živočichovéAnimalia)
Kmen: strunatci (Chordata)
Třída: savci (Mammalia)
Řád: sudokopytníci (Artiodactyla)
Podřád: nepřežvýkaví (Nonruminantia)
Čeleď: prasatovití (Suidae)
Podčeleď: pravá prasata (Suinae)
Rod: prase (Sus)
Druh: prase divoké (Sus scrofa)

Rodově prase, druhově prase divoké, mě na rozdíl od Rudolfa za uši netahá když někdo řekne prasata. Pak by muselo vadit i když někdo řekne divočák. No pro myslivost černá zvěř, ale nebuďme až tak úzkoprsý.

Autor: prroud | 07.01.2015 08:27
Rudolfe,Rudolfe :-),s tim "americkym" oblecenim mas pravdu,i s tema tradicema,tema rozumnejma,s tema ctyrkolkama a vybijenim misto lovu se hodne pletes,na rozdil od nas,tam maji rangery a ti maji vetsi prava a moznosti nez bezna policie.Do lesa od urcityho bodu dal nic nesmi,ani ta ctyrkolka.Sice muze lovit kazdej kdo si koupi licenci,ale pravidla mluvej jasnou reci,kazdej je k ty licenci dostane a beda mu,jak na cemkoliv z nich ulitne.Nikdo te tam nenuti ke zkouskam(krome strelnejch loveckejch zbrani),ale opovaz se splist! takze kdo nechce zaplatit poradnej balik,prijit o auto a veci k lovu,nebo se nechat rovnou zavrit,ve vlastnim zajmu si potrebny veci zjisti.A neexistuje zadnej pardon,jestli jsi kman,nebo pan!Blbnout jak jsi napsal si muzes nekde na private kde si to zaplatis,ale ve statnim jedine s uctou a respektem,na rozdil od nas,te na nej ani se psem na snure nepustej,takze si rozmyslis jak a po cem strelis,dohledavat musis pekne sam a bez psa!A zkus tam navnadit a cekat na ujedi:-)))))))))))))),to udelas jen jedinkrat,to ti garantuju.Oplocenej privat urcenej k loveckymu vyziti je vec uplne jina,tam je mozny vsechno co majitel povoli,je to business.Tam je tocenejch i 99.9% loveckejch videi.Bodejt ne,kdyz se zver krmi z pickupu a beha za nima,lidi ji neprekazej,tam nejde o lov ale o porazku zvirete jinym zpusobem.Vsechno ma holt svy pro a proti.V Cechach to casto s myslivosti vypada tak jako v ty Americe,ale na tech privatech!!!Tam totiz kazatelnu,posed,nebo hrebik ve strome,na statnim nenajdes,muzes si prinyst a musis zase odnyst,poskodit nic nesmis!!Svoboda totiz ma svy pravidla.
A pravda,slysel jsem i o privatech kde jsou prisny pravidla,maso si sice urcite odvezes,protoze s tebou chodi i strelec,pro jistotu a kontrolu,ale nepustej te lovit dokud nejdriv neukazes jak umis strilet!To hned po prijezdu,jak neumis tak jak se zada,vratej ti penize a muzes jet domu!U nas co vim,se zadna strelecka zkouska skladat nemusi a za postrelenou zveri se proste pusti pes!
Lovival jsem jenom na statnim,protoze jsem odmital "lovit" zver "na obojku" a jeste za to platit celkem nehoraznej peniz.

Autor: Jan Slavětínský | 07.01.2015 07:07
Myslím si, že to Ruda velice pěkně shrnul a v podstatě není dál o čem diskutovat. Pokud někdo něčemu nerozumí ,tak ať si to přečte dvakrát.
Pane Hanzale - s tím HS ,bezzemky apod. sice máte pravdu, ale kdyby těm ostatním vlastníkům nebyla myslivost a to okolo ní jak říkáte "u prdele", tak by si dokázali prosadit hodně věcí. ZoM dává a umožnuje vlastníkovi hodně... Koho to zajímá, tak si zákon nastuduje a úplně jinak jedná a může jednat. Co si vlastníci na valné hromadě vymyslí (pokud na ní vůbec přijdou), odhlasují a dají do usnesení, to platí a pro myslivce se to stává "druhým zákonem a povinností". To je i ta demokracie a v každém HS to bude jiné. Dokonce majoritní vlastníci mohou např.za čas svolat valnou hromadu HS ,lidi o svém názoru přesvědčit a všechno doposud platné shodit a anulovat...,ale to nikoho nezajímá. Někteří vlastníci potom u piva vedou "chytré" ale hloupé řeči, které si ani nenechají vysvětlit a nebo se tomu díví....Tak že problémy jsou jinde. Honitba a administrativa kolem toho se musí udělat a v zákonném termínu a pokud není zájem lidí (vlastníků) kolem toho něco dělat, na konec to musí oblítat myslivci (i ti bezzemci), jelikož jde o jejich spolkovou věc,o další život MS a o honitbu. A pokud je vše v souladu se zákonem, je to platné....
( na vojně jsme říkávali :" voják se stará, voják má")

Autor: Maral | 07.01.2015 01:41
Rudolfe a Břéťo a Fesoji (jak to pěkně skloňuji) - souhlas !

Autor: Fesoj | 06.01.2015 23:34
Břéťo, co, co píšeš o celkové nevzdělanosti myslivců a s tím souvisící neochotě se vzdělávat dál, je bohužel tvrdá realita, to přezkušování po 10 letech by ukázalo, jak na tom většina členské základny je. Vloni se mi stalo, že jsem společně s dalším myslivcem pozoroval dravce, který nám kroužil nad hlavami. Neříkám, že každý musí poznat všechno, já bych si třeba taky netroufl rozlišit od sebe pilicha, motáka lužního a motáka stepního - ale luňáka červeného, kterého vzhledem k vykrojenému rýdováku nelze s ničím zaměnit, by měl poznat snad opravdu každý.
Že klasicky pojatá MS nemají budoucnost, v tom máš taky pravdu, ale nesouvisí to ani tak se vztahem k půdě, jako se vztahem mezi lidmi - moc mladých lidí se mezi nás nehrne, já to vidím na svém synovi, kterého by myslivost sice bavila a troufám si říci, že jsem ho ledacos naučil, ale jednak by si na ni absolutně nenašel čas, už takhle kvůli zaměstnání /jezdí jako TIRák/, zanedbává rodinu, druhak se mu nelíbí vztahy mezi myslivci, kdy ti staří mají vždy pravdu a mladší musí držet hubu a krok.
Neříkám, že v nově pojatých mysliveckých kolektivech, spolcích, nazvete si to jak chcete, by pro nově příchozí, zejména mladé lidi, nebylo místo - ale musí už konečně skončit hra na demokracii, vlastník honitby bude všemocným pánem, který stanoví pravidla - za povolenku zaplatíš tolik a tolik, smíš lovit to a to, máš přesně do detailu vymezena jak své práva, tak povinnosti - a pak to půjde. Ovšem chce to, aby vlastník honitby byl skutečně "osvícený diktátor" který, pokud sám nemá řízení myslivosti v malíčku, zajistil pro honitbu mysliveckého hospodáře na vysoké odborné úrovni a třeba i jako placeného zaměstnance s patřičnou odpovědností a pravomocí.
Pak nebude docházet k paradoxu, kdy čl schůze jako uřivatel honitby odsouhlasí plán chovu a lovu, přičemž jeho vypracování je vždy pouze na mysliveckém hospodáři. Ten ho také předkládá ke schválení majiteli honebních pozemků a posléze orgánu SSM a jelikož termíny pro jeho vypracování jsou šibeniční, nezřídka dochází k tomu, že je úředně potvrzen a schválen dřív, než je s ním čl. schůze seznámena - ono to zpravidla ani jinak nejde.

Autor: Rudolf Husák | 06.01.2015 23:15
Černá zvěř se zdržuje, pohybuje a loví v každé honitbě jinak.U nás se s černou snažíme hospodařit,byť naše honitba má černou zvěř normovanou.Mnoho příspěvku je napsáno velmi pravdivě a pěkně,tudíž s mnohými příspěvky souhlasím a v lovu a chovu černé a jiné zvěře tady na diskusi,bych se opakoval.
Ovšem nadpis článku Standy Haase je,,Vše, co kazí současnou myslivost !!!!
Myslivost si kazí myslivci hlavně sami,někteří nepoužívají mluvu,zvyky,oblečení, nedodržují nic,chovají se jak křupani s flintou,stačí se rozhlédnout po některé členské základně,co je tam dárečků a také po některých myslivcích v sousedních sdruženích a nebo jací hosté nám přijíždí na naháňky a společné lovy.
Neházím samozřejmě všechny myslivce do jednoho pytle.Znám a vážím si dobrých myslivců, kteří ctí naši myslivost a dodržují zásady lovu, téměř vždy,ovšem někteří?,hrůza a děs.

Velice výstižně a pravdivě to napsal Harald Altmann 16:36.
Z některých myslivečků,kteří si většinou vše koupili o myslivosti nic neví, nikdy se nic neučili a jen doslova drze nalezli mezi myslivce,je na zvracení.
Pro mě jsou to jen obyčejní ,,zabíječi,mluva,zvyky,tradice?????,to jim vůbec nic neříká i když existují i vyjímky.
Přitom nám tu krásnou myslivost, zanechali naši moudří,zkušení a uznávaní myslivečtí předkové.A mi,kteří máme myslivost hodně rádi, naši krásnou přírodu a vše co k ní patří,naši zvěř a veškeré ptactvo,jsme nadšení myslivci, srdcaři, jsme povinni v tradicích pokračovat a na vše úskostlivě dbát.
Všechno je ale jinak,je nás málo a proto jde naše myslivost do haj.zlu a vůbec, spousta jiných činností jde v této zemi do haj.zlu.Ovšem i tady na tomto webu,jsou některým myslivečkům tradice,zvyky,mluva k smíchu,že???
Všimněte si té mluvy ráno na naháňkách,když se to sjíždí,slušně myslivecky,mluví opravdu jen někteří,slyšíte jen čááu,ahóój,nesmí chybět vole,vole,vole a další hnusné a sprosté výrazy,při ranním setkávání.To chování a mluva během naháňky,liška je kur.va rezatá,slovo divočák řekne málo kdo,jen prasata,prasata.Střílel jsem tam na takového černého hajzla,ale má určitě nakoupíno!!!!,přiběhla mi tam svině černá,tak sem jí napálil atd......... Kdo z řadových členů se veřejně ozve a dotyčnýmu rázně přede všemy domluví??? Nikdo pánové,buď je nám hamba,bojíme se,nechceme jít do konfliktů a někteří blbečci z MS se tomu ještě smějí,snad se jim to i líbí a to nemluvím jaké perly padají z některých myslivečků,když mají řádně upito.
Nedavno jsem viděl jak se na jistou naháňku přiřítili na čtyřkolkách v maskovacích hadrech novodobý demokraté,bez mluvy,tradic,zvyků,jen lovci,střelci,kdo tyhle lidi zve???
Maskáče jak jednotky Unprofór,nebo nějaký partyzánský oddíl.Jsou to jenom zabíječi všeho živého,kteří slídí ve dne v noci honitbou a zabijí co vyleze.V kufrech ve předu na čtyřkolkách,z kterých padalo bahno,měli připravený krátký kulový automaty.
Tohle se šíří naší myslivostí jako mor,je to moderní amerikanismus,který různí zbohatlíci doslova hrnou do České myslivosti.Kdo chodí dnes na obnovu pěšky??Jen prolítaná honitba od aut.
V mnohých honitbách,krom srnčí zvěře,zůstala už jen ta černá zvěř,která je takto neustále pronásledovaná a přebíhá z jedné honitby do druhé.
To je současná myslivost pánové myslivci,slyším a vidím to ze všech stran.Slídí se v autech,na čtyřkolkách v noci po polích,poježděné louky,loví a honí se černá,lišky i srnčí, za pomoci světel,nočního vidění,na jakoukoliv vzdálenost,padají rány i mimo úplněk,když je naprostá tma,slídí se a čeká se na hranicích sousedů při naháňkách,když oni loví a říká se tomu dokonce i myslivost atd...To vše kazí současnou myslivost a veřejnost nás vidí a sleduje.
Takže tohle je pro některé, taky myslivost,je to můj názor,který ale nehodlám měnit.

Autor: Břéťa Ambrož | 06.01.2015 22:02
Podle mých zkušeností je opravdu největší hrozbou závist a dále celkově nekoordinovanost mysliveckého hospodaření v klasických MS. To je svázáno, jak už zde někdo psal, se špatnou vzdělaností myslivců (osobně bych byl pro zavést přezkoušení pro držitele loveckého lístku v intervalech např.10 let ze znalostí zákona o myslivosti a ochraně ŽP, ze zoologie lovné zvěře, ze zacházení se zbraní atd...), protože pro velkou část myslivců končí vzdělávání složením zkoušky o první LL.
Myslím si, že klasicky pojatá MS nemají budoucnost. Členové MS často nemají vztah k půdě (již zmínění bezzemci) a dělají si z revírů odchovny srnčího a černé na úkor pěstovaných plodin a lesů. Skutečné početní stavy srnčího jdou na mnohých místech do mnohonásobků stavů normovaných, to musí vidět každý laik pohledem z okna při jízdě krajinou.
Líbí se mi řešení, která jsem viděl u několika soukromých nájemců honiteb... Většinou vládnou v revíru tvrdou rukou managera (vždyť dnešní vláda se také snaží řídit stát jako firmu), nepřipustí mezi myslivci co mají povolenku závist, neochotu pracovat pro zvěř, důsledně dbají správnosti odlovu, neznají zamčené posedy a výrazy jako "Vencův posed a krmeliště", prostě se loví jak je potřeba a hlavně s ohledem na zákon a chovatelské zásady... a oni se ty úspěchy v podobě trofejových srnců a jelenů kupodivu začínají dostavovat....
Ať chceme nebo ne, myslivost se bude stále více komercializovat, ale nejsem pesimista a naopak si myslím, že to tu naší "lidovou" myslivost může vytáhnout z toho patosu kam se dostává....
Tak a ted do mě, za tyhle kacířské myšlenky, ale nikomu je nenutím.... jen názor jednotlivce... :) S pozdravem. BA

Autor: Fesoj | 06.01.2015 20:59
Péťo, na to se už nedá říci nic jiného než Gymy det ding ! Doufám, že víš, proč.

Autor: Ron Gordon | 06.01.2015 20:57
Tak pánové, je vidět,že když je téma, tak i diskuse se rozjede. Sleduji to sic od počátku, ale až dnes jsem to nevydržel a odhodlal jsem se něco napsat, nejvíce mně k tomu vyprovokoval Radkův názor, že v revírech máme prostor pro mnohém vyšší stavy černé. Ano prostoru zde máme dostatek, v letní době jsou revíry našich honiteb pro černou "zemí zaslíbenou" jak by řekl praotec Čech, nedohlédné lány řepky, pšenic ,ječmené, kukuřice, slunečnice a bůhví ještě čeho a k tomu štědrost "Bohů" - myslivečku, kteří nejen v době nouze obdarovávají štědře své čuníky. Takže opravdu je možné stavy soustavně zvyšovat a pak lovit. Vždyď již teď mnohé výřady z honů dokonale vystihují situci - na výřadu 10 - 20 kůsů černé , dva zajíci a někdy se i nějaký bažantí kohout objeví. Není problém na jednom čtverečním kilometru napočítat deset -patnáct "vnadišť " pravidelně pečlivě doplňovaných. Často se zde vyskytuje pojem "závist", ale to se myslím normálního poctivého myslivce netýká, to je doména lovců a já by si zde dovolil použít slovník presidenta a dodal by "nenažraných lovců". A co se týče vlastníku, bezemku a podobných diskusí, tak by jsme si měli uvědomit, že až skončíme svou životní pouť, tak si každý s sebou vezmem ty čtyři desky a skončíme dva metry pod zemí a nebo vyletíme komínem. Vzpomínám si , že kdysi byla zvěř definována jako národní bohatství, nyní se na ní pohlíží jako na věc ničí, podle posledních výkladu nového občanského zákoniku - toho kdo se ji jako prvý zmocní. Tak rychle uzákonit desetihektarové honitby a bude pro zvěř ráj na zemi.

Autor: prroud | 06.01.2015 20:21
Josefe,v pohode,ja jen tak uvazuju,ze vetsinou kolem posedu nebejva moc lidi se zapisnickama a nechodej se divat kam ze se to strilelo ani se neptaj na jmeno a rodny cislo.....osobne kdyz jsem nekde blizko kazatelny,zajima me jestli na ni nekdo neni,abych se tam neprocapoval a nevyplasil mu zver,taky by mi nebylo mily kdybych nekde hodiny cekal a pak mi to nekdo zkazil.S tema zakonama jsem uz kolikrat rikal,ze uznavam ty smysluplny a ty svoje,ty prihlouply od stolu me neberou a klidne to povim i u soudu.Ovsem vetsina lidi si tim povest kazit nechce,rozumim.Pak se ovsem hned tak neco nezmeni.....
Ps,jisteze si clovek nemuze strilet kde ho napadne,ale na mistech k tomu urcenejch,coz podle me kazatelny jsou...
A neplet se,s tim lukem jsi napadnejsi nez s flintou:-)))

Autor: Fesoj | 06.01.2015 20:09
No zas Ti vůbec nerozumím, Peťane ! Lukostřelba je bez rizika - tím myslím bez rizika, že dostaneš od policistů nějaký pojeb, to by sis musel stavět terče někam mezi lidi. A rozdíl, jestli střílíš na zvěř nebo na petlahev, je z hlediska zákona dost podstatný. Tréninkové střelba z palné zbraně je přípustná pouze na schválených střelnicích. Tak zní zákon o kterém si můžeme cokoliv myslet, ale musíme ho dodržovat, jinak se vystavujeme nebezpečí průseru. Že jsem tou tréninkovou střelbou v honitbě nikoho neohrozil, to vůbec není podstatné - tak jako tak mě to může stát v lepším případě pokutu, v horším papíry.

Autor: Fido z Řáholce | 06.01.2015 20:01
Nestačím se divit, co všechno v tomto vláknu probereme. Předně souhlas s tím, že vším hledej konkrétního člověka, v našem případě myslivce, MH, držitele/uživatele honitby. Pochopme, že podmínky a organizace lovu, stavy zvěře, mezilidské vztahy, atd. nejsou nikde totožné. Pokud mluvíme o některých malých vlastnících honebních pozemků jako králích, uveďme konkrétně kde tomu tak je, viz "myslivci loví rysy, orly", atd. Špičkování není tudíž na místě.
Problémy, které naši myslivost provází, jejich prapůvod je třeba hledat v nedokonalém ZoM. Odráží se to v problémech kolem HS, neexistence jakékoliv kontrolní činnosti, viz. např. to sčítání zvěře. Za nepravdivé údaje při sčítání zvěře může uživatel honitby dostat pokutu 10.000,- Kč. Dostal ji některý uživatel? Neznám takový případ. Čili, sčítání zvěře, jejich stavy odpovídají skutečnosti, což v mnoha případech asi nebude pravda nebo nikdo nikde neprovedl byť namátkovou kontrolu přímo na místě. Otázka také zní, kdo by měl a jak kontrolu provádět, OSSM? Ten by ale nesměl dělat nic jiného, nežli se věnovat myslivosti ve svém obvodu, z mé zkušenosti vím, že OSSM má x povinností a ta poslední je myslivost.
Takže, pokud si samotní myslivci, MH, držitelé/uživatelé honitby a funkcionáři na všech úrovních neuvědomí, že jak lehce mohou přispět k negativnímu hodnocení naší myslivosti, tak velmi těžká, složitá, namáhavá a dlouhodobá bude cesta vedoucí k nápravě.

Autor: prroud | 06.01.2015 19:45
Vlastiku,nerozhoupal,blbli jsme sice s rozhoupanejma petkama a tenisakama,ale ne v parku a ne za ucelem lovu.Co bezelo,to se nelovilo,na bezici a vystresovanou zver strilej jiny uchylove,v Evrope,ale zajimavy je,ze na pohyblivej terc,nebo bezici zvire jo,ale petka uz je problem? :-).Stanislave,zda se ti jako problem strilet z kazatelny do terce,nebo na petku? :-).Nastreluje se samozrejme na strelnici,na ty kazatelne jen doladit:-)
Vlasto,co bych si mohl rozhoupat je na jinacejsi hrani,a ne na houpani,jako bys to neznal:-))))

Autor: Stanislav Haas | 06.01.2015 19:20
To: Hanzal - proč bych se měl zlobit? Někdo diskutuje mírněji, někdo je v ráži, ale Pán potřeboval různé lidi, aby zabydlel tento svět :-):-):-). Nebojte se, když zalistuji ve svém brožovaném životě, to bude ještě témat:-):-):-). Nebyl jste na vojně jako absík v Litoměřicích u ženistů?
Myslet si, že mohu nastřelovat zbraň z kazatelny je také iluzorní. Za chvíli by nikdo nevěřil, ani kdybych tvrdil, že jsem střílel po lišce a minul. Byl bych jen za zapírače úlovků.

Autor: ValíkVlastimil | 06.01.2015 18:59
Péťo rozhoupat petku a střílet na ní s kulovnicí, nebo jednotnou z brokovnice trochu přemýšlej co napíšeš. Ty si si tu terčovnici v parku taky rozhoupal , že joo☺.Nepsal ti to náhodou Míra co by si si mohl rozhoupat...

Autor: prroud | 06.01.2015 18:23
Josefe,ani ta lukostrelba by dnes nebyla bez rizika! A jsme zpatky u toho zakladniho,to je u cloveka.Osobne si myslim,ze situaci v myslivosti mame v rukach vsichni,myslivci i nemyslivci,a je to videt ve vsem.Otazkou je jen to,kdy nam to dojde a budeme ochotny s tim neco udelat.A co ze nam ma dojit? Ze reseni je v kazdym z nas uvnitr,venku ho nenajdeme,na venek se muzeme jenom vymlouvat.A tedy nema ani s penezma vubec nic spolecnyho.Presneji: s okultni moci penez.

Predstav si Josefe kuriozni situaci ke ktery opravdu doslo.Nemeli jsme s kamaradem kde trenovat lukostrelbu,tak jsme si koupili tercovnice a jeli do parku.Tam jsme si nasli bezpecny a klidny misto,postavili tercovnice,vytahli luky,rozmerili vzdalenosti a trenovali jsme.Lidi naopak zvedave koukali,jako na atrakci,sem tam se prisli na neco zeptat a nasel se samozrejme i rypak co na nas zavolal policii,ktera samozrejme skutecne prijela.Vysledek? Policista prisel,popovidal,vyjadril obavy o zdravi ostatnich navstevniku parku,prosel se,zjistil skutecnost a poradil at si najdeme prece jen lepsi misto kde je min lidi,priste.Zadny kriky,zadny tlaky,zadny nervy,zadnej zakaz a vyhaneni..........protoze videl,ze se k tomu stavime zodpovedne a podle toho jsme zvolili i misto a nikoho jsme neohrozovali.
A to byl prosim park,v divocine by ani neprijel! Proto je mi celkem rebusem,ze bych nemohl trenovat z posedu kterej je k lovu a tedy strelbe urcenej!!! Jakej v tom je rozdil,jestli strilim na zver v danym miste,nebo na petku??!Na zver muzu,na petku nesmim?

Autor: zutro | 06.01.2015 18:16
Tak ja k píše pan Slavětínský o tom borcovi který si musel vystřelit na kňoura,tak něco podobného sem zažil také když sem byl pozván na hon na bažanty.Chlapík, také host,mohl mít něco přes padesát,si musel vystřelit na zajíce,zajíc po ukázkové ráně udělal kotrmelec,a dotyčný se smál jak pičí mládě.Na výřadu kolem 80 ti kohoutů a jeden jediný zajíček .Nikdo neřekl ani popel,asi moc vážený pán(blb).

Autor: adjunkt | 06.01.2015 18:13
Marale to je otázka trochu mimo mísu, to se nedá srovnávat. Na stojící cíl se samozřejmě střílí lépe, v klidu, s oporou, ale zase to bývá někdy na větší vzdálenosti, za horších světelných podmínek. Kolikrát se ti prase v ráně pohne a ani to nepoznáš. Nemluvě pak o dosledu v noci. Pokud střílíš na nahánce kulovnicí tak většinou víš jestli si prase zasáhl nebo ne. Pokud brokovnicí tak to bývá většinou na pár metrů a má možnost na to střílet více lidí. U nás na náháňkách stojíme kolikrát 10 m od sebe a to je pak účinnost velká. Samozřejmě nemůžeš mít za střelce lidi co za celej rok nedrží flintu v ruce. Neříkám že se vždy každý postřelený kus najde, ale to samé u mě platí i o lovu v noci.
Vím že je to přehnané, ale když seš proti naháňkám, tak to za chvíli můžeš chtít zrušit i hony na drobnou..
Jinak obrovský souhlas že nejvíc naši myslivost kazí závist myslivců mezi sebou ale i ostatních lidí.

Autor: Fesoj | 06.01.2015 17:21
Péťo, koukám, že to, co jsem napsal v minulém příspěvku, jsi vůbec nepochopil - já nesrovnávám zajíce s divočákem, ale porovnávám myslivost před 50 lety a dnes. Tehdy byli zajíci, bylo jich dost a nikoho ani nenapadlo, že za půl století bude ušák mnohde vzácností. Prase je proti zajícovi sice odolnější a současný způsob zemědělského hospodaření mu vyhovuje, ale stejně se bojím, že se klidně může stát, že za dalších 50 let bude vzácností i to dnes "přemnožené" prase.
A k tomu tréninku, o kterém píšeš, mohu říci jen to, že za mých mladých let podobné "blbnutí" nebyl problém, střílelo se z malorážky na různé krabičky unášené vodou potoka, nakoupily se komponenty, pár se nás sešlo při společné výrobě brokových patron, to přišla rána na pár haléřů, na příhodném místě se postavila vrhačka a pak se vesele bouchalo - jenže tenkrát není dnes a kdo by to chtěl zkusit podle Tvého návodu, zcela určitě by hodně rychle přišel o papíry. Lidé jsou různé, často blbé a pitomé, ale v každém případě až nepříjemně všímavé... Bez rizika by ta Tvá metoda byla jen kdybys trénoval lukostřelbu a to Ti je pro výkon práva myslivosti v naší zemi bohužel pouze na 3,14ču.

Autor: prroud | 06.01.2015 16:08
Jestli ti na to staci Marale mesic,tak jsi hodne dobrej,poradne strilet budes jen kdyz budes mit prubeznej trenink,celorocni....proto si o streleckym umeni myslivcu vubec nedelam iluze!Ale je fakt ze je ani neobvinuju,pri cene streliva a nedostatku strelnic se neni cemu divit.....i kdyz se rika,kdo chce,hleda moznosti.......ovsem to se zas "kdosi" zacne okamzite hajit zakonama.Osobne bych se na ne vykvajznul a jedno dopoledne bych venoval treninku z posedu treba do petek na ruzny vzdalenosti v ruznejch uhlech,daj se i povesit a rozhoupat.Myslim,ze bych nic nezkazil ani par ranama co 14 dni.A premejslel bych i o posedu urcenym jen pro ten ucel pro vsechny ze sdruzeni,nekde kde by to co nejmin rusilo.

Autor: Maral | 06.01.2015 15:57
Adjunkte - jedna otázka. Půjdeme na střelnici, dáme si pevný terč a potom běžící. Jen tak, bez tréninku. Na který nastřílíš lépe ?

Výsledek Ti dá odpověď na naháňky. Nebo mi chceš tvrdit, že měsíc před naháňkou trénuješ minimálně jednou týdně na běžící terč ?

Miloslav Hanzal - přesně popsaná realita v HS. Vlastnické právo pro některé myslivce nic neznamená.

Autor: strejda zajíc | 06.01.2015 15:43
Miloslave,vždyť říkáte oba to samé!A Radek,to je známý kulak a latifundista,žádný "květináčník"...:-)))

Autor: Miloslav Hanzal | 06.01.2015 14:49
Souhlasím s tebou Radku, že jak píšeš v příspěvku v 08.55 "mnohem více kazí současnou myslivost mezilidské vztahy", ale ten tvůj blábol o vlastnících pozemků coby králích lidstva, to se ti teda povedlo! Patřím mezi ony vlastníky pozemků, i když jsem většinu pozemků pro stáří převedl na syny, a rozhodně se jako žádný král necítím, ale ten tvůj blábol mě uráží! Mohu ti dokázat, že opak tvého tvrzení je pravdou - že bezzemci ve sdružení, plus vlastníci tzv. "květináčů" (t.j. pozemků o výměře pár metrů čtverečních), si na základě plných mocí od vlastníků pozemků, kteří mají nějakou myslivost u prdele, prosadí na valné hromadě HS vše co potřebují - volbou honebního starosty počínaje až po pronájem honitby za pár fufníků (přenesením pravomoci valné hromady HS na honební výbor, jelikož svolávání valné hromady je vždy pofiderní). A mohu ti dokázat, že toto se svede udělat v pěti lidech, stačí k tomu na 14 dní vyvěsit na úřední desku obce oznamení o konání valné hromady HS. Tak jaképak kecy o vlastnících - králích lidstva? Nevidíš si do úst Radku Chadime. Radši mi řekni, než mě vybanuješ, proč mě ten tvůj web odhlašuje, když zadám trvalé přihlášení? Myslím si, Stando Haasi, že jsem neporušil tvoje zadání vlákna, (Vše co kazí současnou myslivost),či snad ano? M.H.

Autor: prroud | 06.01.2015 14:25
No,Josefe,srovnavat zajice s divocakem je trosicku nadneseny,co rikas? Neznam jedinej pripad kdy by zajic napadl psa,nebo cloveka s tragickejma nasledkama,strejda zajic se naopak o pejsky stara,a prikladne:-),zato vim o par tragickejch vecech kdy se potkala napriklad osamocena maminka s kocarkem s divocaky,neprezila ani ona,natoz miminko,z toho nenasli nic,ji slusne ohlodanou......jiste jsou to ojedinely pripady,ale........doba se meni.
Divocak je skodna a mel by bejt vzacnejsi,at je vic srnciho,vysoky atd.i jejich maso je zdravejsi....Potkat srnci,nebo jeleni zver,muflony,kamziky,to je zazitek,potkat prerostly krysy vyvolava spis smyseny pocity.
Kdyz si dam jelena,vim ze nedlabu potencialniho neboztika i kdyby ho v lese nasel,kdyz prase,vzal bych na to jed,ze ho dlabu,jestli kolem nej prebehlo :-))))
Klidne verim tomu,ze kamarada co se opilej ztratil pred lety po silvestru v lese a nikdy ho nenasli,posleze zbastili zdejsi myslivci co si pochutnavaji na cerny,jeste si pritom mlaskali.

Autor: Stanislav Haas | 06.01.2015 14:00
Je krásně vidět, jak se doba mění. Na přelomu roku 2001-2 bylo umrznuto, sníh, černá nemohla k zemi a tak hledala v bažantnici. Za měsíc se mi jich podařilo deset, Dianě dík. Ještě že už bylo 15. ledna, jinak by mi snad zakázali vstup do lesa. To bylo řečí, že mám také něco nechat pro jiné /sedící v hospodě a u televize/ Jedna byla menší bachyňka, za kterou jsem dostal kartáč, že sahám do matek.../jako podíl jsem dostal jednu zamřelou krkovičku ze selete, aby se hned někdo nestaral, kam jsem zvěřinu nacpal:-)/. A za 10 let ti samí lidé ve vyšších funkcích nechali černou vystřílet, že žere bažanty a mrzačí psy. A tu zaznívá, že situaci dokáže vyřešit snad jen mor. Ale uvědomte si, že pro většinu myslivců ve sdruženích je prase to jediné, co může lovit. Srnce jednou za dva-tři roky, nějaká liška a kuna a jinak nic. Jak se říká - šetřit se musí s tím, čeho je hodně.

Autor: Fesoj | 06.01.2015 12:15
Radku, přemnožení jakéhokoliv živočišného druhu lze chápat dvojím způsobem : 1/ že jeho stavy vzrostou do té míry, že si zdevastuje své životní prostředí, které ho už nebude schopné uživit /a to u divočáka, jak správně píšeš, rozhodně nehrozí, potravní nabídka daná člověkem je taková, že těch prasat by se zde uživilo ještě mnohem, mnohem víc a nemyslím si, že by v zimě, když nebude semenný rok dubu či buku měli divočáci hromadně hynout hlady, uhyne zpravidla sem tam nějaké to osiřelé sele, dospělé kusy si tu potravu vždy najdou, i za cenu delší migrace/. 2/ přemnožení lze ovšem chápat i jako takový stav, kdy se dostává ten živočišný druh do střetu zájmu s člověkem - a to je velice, velice subjektivní a u černé zvěře s tím již dnes jsou lokální problémy. Když byly v 60. a 70. letech minulého století stavy zajíců na historickém maximu, nazval to snad někdo přemnožením ? Pochopitelně ne, užitek převyšoval škodu a proto jen houšť a větší kapky - že jsme si toho /myšleno jako celá společnost, nejen myslivci/ nedokázali vážit a že je dnes zajíc leckde vzácností, to považuji za celonárodní ostudu. A jen se bojím, že to prase v budoucnosti dopadne stejně jako dnes zajíc a koroptev - já se toho už nedožiji, ale kdoví co čeká naše děti a vnoučata - při současném tempu degradace přírody to bude měsíční krajina.

Autor: Petr Havlín | 06.01.2015 10:52
Marale není nic horšího než zevšeobecňování.Podle toho jaká já znám vnadiště, tak je tam nasypáno trochu zrní a kukuřice tak 2-3kg popřípadě něco jiného v tomto množství. U nás černá spíše přechází a tak lovíme kolem 40ks ročně a to hlavně selata a lončáky.Starší kusy jsou tak 2-3 ročně.
Myslivost nejvíce kazí závist a nepřejícnost mezi myslivci a neochota něco společně dělat.

Autor: adjunkt | 06.01.2015 10:30
Naháňky mi nepřijdou jako špatný způsob lovu, ale musí být dělány pořádně. My letos měli akorát jednu. Vždy se snažíme zvěř na sněhu obeznat a jít na jistotu. Pokud se zvěř postřelí tak není problém ji na sněhu dosledovat i značnou vzdálenost. Pokud to jsou menší leče tak se většinou i zvěř vyžene a výsledek je docela dobrý. Zveme jenom známé léta ozkoušené střelce.
A do těch prasat se hold občas střelit musí. V posledních letech se na podzim u nás drží stále mlhy a o úplňku nejsme schopni lovit, takže naháňku na obnově schvaluji.
Odstřel pouze selat mi taky nepřijde jako něco úplně nelogického. My teda lovíme sele i lončáka, ale řekněte mi, kdo pozná na pár metrovém průseku v běhu jestli se jedná o lončáka nebo starší kus. Koor když někteří lončáci mají okolo 100 kg. U selete je to snadné. Dospělá zvěř by se měla lovit individuálně.

Autor: Maral | 06.01.2015 09:45
Radku, věřím,že jsi to psal v legraci. Co by se jinak dělo s černou, pokud by byla na dvojnásobných stavech ? Ano, kapacita prostředí je větší a má ještě rezervy. Ale teď v zimě ? Když bude slabý rok na žaludy a bukvice ? Kolik padlin by bylo, pokud by se do lesa nevozily tuny žrádla ?

A znovu se zeptám, kde je rovnováha mezi zvěří a prostředím, kterou mají myslivci dle zákona udržovat ? KDE ?
Vždy ke konci podzimu je slyšet i z médií, že začínají společné hony a myslivci "sklízejí" plody své celoroční práce ? Jaká kurva sklizeň ??? Co je to za blábol a mýtus ? To, že celou zimu krmím jako debil, abych udržel stavy takové, aby bylo co lovit ??? V zákoně se hovoří o přikrmování v době nouze. Ta není jasně nikde definovaná. Proto se vozí prasatům tuny žrádla a sraček, které již nikdo nechce.

Chov a lov společně s nezvládnutelnou loveckou vášní, to je záhuba jakési "české" myslivosti. Znalosti spousty myslivců o ekosystémech, jejich existenci a zákonitostí se limitně blíží nule. A ti studovaní (lesníci) na to zase v naprosté většině serou.
Proto jsme tam, kde jsme. A bude už jen hůř.
A jak napsal Tomio - účastníci těchto placených byznys-akcí se na tomto vývoji podílí. Naprostá pravda. Tam nejde o setkání, tam jde jen o lov. Setkání je jen zástěrka, aby to nevypadalo na první pohled tak, jak ve skutečnosti je. Smutné.

Autor: Jan Slavětínský | 06.01.2015 08:56
Chlapi, všichni jste zkušení myslivci a dobře víte, jak by taková nahánka dopadla, kdyby hospodář řekl, "loví se vše"...Ty "velké" se líp trefují a na výřadě by jich leželo...a selata by byla pouštěna. Na druhou stranu si uvědomte, že ve spoustě honiteb dnes černá drží myslivost, poskytuje celoroční možnost lovu, přináší spoustu zážitků, příjmů do spolkové kasy i hodnotnou zvěřinu. Pokud není nůž na krku a ti chlapi mají zdravý rozum,tak si i s touto zvěří myslivecky hospodaří a bezhlavě jí nedecimují. Ono jak kde. Tam ,kde loví 200 ks černé ročně, tam je asi něco špatně a musí se věc řešit radikálně. Ale v běžných honitbách se černá loví pořád ve stejných počtech +/- a záleží na roce. Pokud ročně lovíte 50 +/- kusů, tak nebude bezhlavě střílet co vystrčí hlavu. Další věc je, že pořád MH zodpovídá ,jaká zvěř se na naháňce loví . No a další věc je, jak se takový omylem střelený kus řeší dál....Pokud ráno na nástupu lidé slyší, že se za omyl platí, dost lidí si dává pozor. Přesto se najdou tací, kteří si za ty prachy zmáčknou na trofejového kňoura a ještě jim zůstane zvěřina. Berou to s úsměvem a 5 tis. pro ně není žádá suma. Tyto "myslivce" nemám rád a ani je za myslivce nepovažuji.
Jak napsal Harald, za všechno si lidé můžou sami... Dále kraj dotuje lovci zástřelné (alespoň u nás to tak je), které se od letošního roku ještě zvedá cca o 100 kč (čili na nějakých 400,-) a v podstatě je dotovaná mladá zvěř do 7 měs. a bachyně. Je to i taková motivace pro ty co chodí, aby přednostně zmačkli spoušť na tyto kusy.

Autor: Radek Chadim | 06.01.2015 08:55
Vidíte to všichni moc černě - tedy s tou černou. Počty černé zvěře ani zdaleka nedosahují takového počtu, který by odpovídal úživnosti a kvalitě prostředí, těch divočáků se do krajiny v současné podobě vejde ještě mnohem mnohem více :-). Druhá věc je ta, že stát nic řešit nechce, státní správa není schopna vykonávat dozor, že obecně zemědělec nebude nikdy spokojen, lesáci také, ale všechny tyto skupiny mají na počty spárkaté zvěře největší vliv, i když shodně tvrdí opak :-).

Mnohem více kazí současnou myslivost mezilidské vztahy, dojem, že když vlastním pár metrů půdy, tak jsem král lidstva, protože já jsem vlastník a já si můžu dělat co chci nedbaje zákonů této země, a neschopnost lidí rozumně zauvažovat nad svým konáním - nejvíc není slyšet ten, kdo mluví pravdu nebo pravdě se blížící skutečnosti, ale ten, co křičí nejhlasitěji.

Autor: Tomio | 06.01.2015 08:51
No, kolegové, čemu se divíte, oni tu honitbu musí taky něčím zaplatit, musí zaplatit krmivo, aby tam černá byla v zimním období.
Srnčí zvěř je decimována, choroby,zemědělská technika, sečení luk. Není lukrativní. Vysokou jim lesáci rozmluví velmi rychle, pokud by snad i byla. Takže zbydou prasata, aby zaplatili LČR super nájem.
Provázaný kruh, zemědělství přeje bioplynky,řepka.

Takže já ho plně chápu, že se snaží přežít v té džungli a nedopadnout na břicho, protože kdyby si ty 3vedoucí bachyně odlovil, z čeho by příští rok tu honitbu zaplatil.
A tak to bohužel je, a každý kdo tyto poplatkové akce uznává se na tomto vývoji podílí.

Autor: Fesoj | 06.01.2015 08:00
"Střílí se jenom sele" - slyšeli jste slovo Boží, Bohu díky. A kdo to poruší, pak : 1/ může být uživatelem honitby pokutován za lov nepovolené zvěře, 2/ může se mu stát, že je nucen ten kus odkoupit za cenu většinou podstatně převyšující obvyklou cenu výkupní, 3/ pokud se mu to nebude líbit a nezaplatí, je víc než jisté, že do té honotby již pozván nebude, a konečně 4/ je-li uloven kus starší 2 let, stačí, aby uživatel honitby toto oznámil a střelci hrozí postih ze strany st. správy myslivosti za porušení zákona. A že je z celospolečenského hlediska žádoucí snižovat stavy černé zvěře, to nikoho, ale opravdu nikoho nezajímá, tím spíš, že není-li nájemce honitby úplný pitomec, při zasílání pozvání na monstrnaháňku na černou /kde se střílí jen sele/ rozhodně nezapomene na ty, kdo sedí v příslušné kanceláři st. správy. Vždyť to jsou přeci také myslivci a také si rádi vystřelí. Já na bráchu, brácha na mě - a to se vyplatí !

Autor: ValíkVlastimil | 05.01.2015 23:11
Josko už ani lončák NE.Velký "hráč" na okrese s velkým lesním komplexem a co myslíš, na naháńkách se střílí jenom sele. Velká naháňka na Dobříšsku a slova jednoho hospodáře střílí se jenom sele.Pokud sdružení opravdu nemá nůž na krku, pak snaha snížit stavy černé tady není.Už pouze opakuji, některé z vás-u lesních honiteb,kde černá škody nedělá ta snaha není už vůbec ba naopak. Ty desítky, možná stovky tun kvalitního krmení jsou toho důkazem. Začarovaný kruh a jak Josko píšeš, že příroda si poradí sama je, myslím si, jediné řešení...

Autor: Stanislav Haas | 05.01.2015 17:32
Není třeba se omlouvat, není proč. Také bych šel tlumit, sele jsem si "objednal" v jedné soukromé oboře, snad ještě tuto zimu sníh bude. Domácí vymazlená slivovička, zvěřinové klobásky a hned se bude tato doba zdát radostnější.

Autor: Václav Sládek | 05.01.2015 16:46
Míro teda strejdo zajíci po přečtení tvého příspěvku z 3.1.21:38 konstatuji že na mě ty chmury také jdou a jelikož jsem člověk od nátury poslušný šel jsem tlumit a v 0.30 se zadařilo.Plevelim to tu Stando promiň.

Autor: Fesoj | 05.01.2015 12:02
Sčítání zvěře ? Dá se o něm mluvit u jelena, kde se aspoň někde daří na zimu koncentrovat zvěř do obůrek, aby neškodila, sčítat se dá muflon, daněk, s trochou dobré vůle i sika - i když to sčítání bude vždy zatíženo nějakou tou chybou. Ale u srnčí zvěře se o nějakém sčítání nedá vůbec mluvit a černá zvěř vzhledem k jejímu "normování a nenormování" je kapitolou sama pro sebe. Co se týče škod na lesních porostech, tam myslím vždy lze dosáhnout rozumného kompromisu. Myslivci že si proti sobě poštvávají lesníky ? Vždyť plán lovu musí ti lesníci, coby vlastníci a pronajimatelé odsouhlasit, mají spoustu práv - od navýšení plánu přes úplné zrušení chovu zvěře v dané honitbě až po předčasné ukončení nájemní smlouvy.
Ono je to asi tak, že pokud uživatel honitby, potažmo myslivecký hospodář, uvede stav zvěře, který má do reality jakkoliv daleko /zpravidla je silně podhodnocen/, nikomu to ani v nejmenším nevadí, pokud škody způsobené zvěří nepřesáhnou únosnou míru. Mám-li NKS srnčí zvěře 100 ks a skutečnost je 300, přičemž nejsou ze strany vlastníka lesa hlášeny žádné škody, je vše v naprostém pořádku - nebo snad ne ? U černé je to úplně něco jiného, tam zpravidla působí škody jinde, než kde je ve větší míře lovena. Management černé zvěře v našem státě, plánování a neplánování, to je všechno jen vytloukání klínu klínem a slovo "šlendriján" skutečně nejlépe vystihuje současnou situaci - jenže zákonodárce a to jak poslanecká sněmovna, tak zejména ministerstvo zemědělství, které by především mělo vyvíjet iniciativu, si hrají na mrtvého brouka a jediný, kdo je kritizován za současnou situaci, jsou údajně "neschopní" myslivci. Ale co mají dělat, když jsou zákony nastavené tak, jak jsou ? A zejména u černé zvěře nad tím zůstává rozum stát. Dřív se na naháňkách lovilo vše, co vystrčilo ryj, jedinou určitou ochranu požívala bachyně vodící zřejmě nevyspělá selata. Dnes vedoucí honu vydá striktní pokyn "střílí se sele a lončák", ulovení velkého dospělého kusu, zejména v honitbách, kde není černá normována, je sankcionováno citelnými pokutami a každý si tu ránu na trochu větší zvíře 2x rozmyslí. Samozřejmě, že z chovatelského hlediska jde o správný postup - jenže ta selata a lončáky ani při největší snaze neodlovíme všechny, stavy narůstají a jediný způsob, jak dosáhnout jejich snížení, by bylo radikálně sáhnout do dospělých bachyní. Vlastně ne jediný, zbývá ještě jedna cesta - tiše počkat na prasečí mor nebo jinou pandemii, však ona si příroda pomůže sama.

Autor: Tomáš Pilík | 05.01.2015 10:56
Domnívám se, že jedním z velkých problémů je sčítání zvěře, naprostá nesoudnost některých uživatelů honiteb při stanovení jarních kmenových stavů a následné zpracování plánů lovu. Jsou spousty honiteb, kde by se podle statistik úlovků nechaly prokázat několikanásobně překročené normované stavy zvěře (myslím tím hlavně spárkatou zvěř). Tato krátkozrakost vede většinou k tomu, že si myslivci proti sobě poštvávají zemědělce i lesníky. Domnívám se, že nejzávažnější je tento problém v případě siky japonského, černé zvěře a jelena lesního (evropského). Nakonec se všichni možná budeme divit, co se v důsledku tohoto šlendrijánu semele.

Autor: Maral | 05.01.2015 10:09
To podstatné jsem předal člověku, který má blízko k myslivecké radě na MZe. (Ale nejsou to všechno věci z mé hlavy.) Nicméně její složení se bude měnit. A je otázkou, do jaké míry se tam podaří natáhnout různým lobistům či lidem, kteří jsou lobisty ovlivňováni.
Pokud novela bude "řešit" pouze alibisticky "stavy spárkaté zvěře", tak je úplně k ničemu a za pár let přijde novela další. Společně s tím se tam mohou natáhnout některé nesmysly (snižování výměry honiteb apod.).
Jeden z největších problémů myslivosti vidím právě v tom nepochopení udržování rovnováhy mezi zvěří a prostředím. Myslivost totiž jede stále v předlistopadových kolejích - chov a lov.
Správnější by jistě bylo znění - prostředí a rovnováha. Vytvářet zvěři prostředí pro existenci a udržovat pomyslnou rovnováhu. Což se nám stejně nikdy ideálně nepodaří, neboť klíčovým faktorem je matička příroda.

Jak to vypadá v praxi dnes dokumentuje černá zvěř. Vytváříme jí příznivé prostředí, ale nejsme schopni nastolit rovnováhu, protože nájemci lesních honiteb jsou nadmíru spokojení a "polaři" platí škody.

A ještě na jeden problém české myslivosti jsem zapomně. Lovecká vášeň, která zaslepuje smysly a racionální uvažování.

Autor: prroud | 05.01.2015 09:13
Marale,a co to udelat jako to delavam obcas ja,sesmolit problemy,chybejici zakony a mizerny zakony s oduvodnenim a poslat je na prislusny ministerstvo se zadosti obeznameni s jejich resenim,nebo neresenim,s tim,ze celou korespondenci rad opublikuju? Zadat vysvetleni. Oni tam jaksi zijou oddelene od reality a tyhle veci jim muzou dost pomoct.Kdyz nic jinyho,nemuze pak nikdo rict: "my jsme nevedeli".
PS.jestlipak vis ze existuje neco jako "bila kniha" kam se pisou hrisnici a jejich hrichy,k pozdejsimu pouziti az se bude "uctovat"? Vedou ji obycejny lidi co jim nejsou lhostejny ruzny svinstva,aby se nezapomelo co kdo kde a kdy. ;-)

Autor: Maral | 05.01.2015 09:02
Ellhenicky - jakým způsobem ? Tím, že vlastní pozemek a mají k němu vztah. Dost MS stále trpí předlistopadovým duchem.
A dotáhnu do konce předchozí úvahu. Lesní komplex rozdělený na několik honiteb, nenormovaná černá. Domluví se v českých podmínkách uživatelé honiteb a budou postupovat dle § 3 odst. 3 zákona o myslivosti ? Ať si odpoví každý sám.
Je dodržován § 3 odst. 1 zákona o myslivosti ? Asi jak kde.
Loňský rok v ústeckém kraji poodhalil něco, o čem se jen šeptalo.
Slouží společné lovy na černou k dosažení cíle vymezeném v § 3 odst. 1 ? Těžko, pokud by nájemci v odpovídajících lokalitách chtěli řešit černou, postupovali by dle § 3 odst. 3. Ale o to přece vůbec nejde, jde v prvé řadě o lovecké povyražení na společné akci a to se zakryje řečmi o setkávání kolektivu. :-)

80-90% myslivců dělá myslivost pro možnost lovit. Tato většina neřeší § 3 odst. 1 zákona o myslivosti. Loví se proto, aby nebyly škody, nikoliv proto, aby byla zachována jakási rovnováha mezi zvěří a prostředím.
To je jeden z největších problémů české myslivosti, možná ten největší. Stojí zkrátka na hliněných nohou.

Autor: Fesoj | 05.01.2015 07:49
Stando, ten včerejší pořad jsem viděl. Na Slovensku došlo k tomu, že myslivec na sedadle spolujezdce držel mezi nohama dvě flinty, jedna z nich /ne jeho vlastní/ byla nabitá, vyšla rána a zasáhla ho do hlavy. Hrubé porušení bezpečnostních předpisů o zacházení se zbraní si zase jednou vybralo svou daň. Ale páni redaktoři samozřejmě nezapomněli připomenout, ač tam nebyla žádná souvislost, některé případy třeba i několik let staré - táta při střelbě na kachnu upadl dozadu, vyšel výstřel, zastřelil za ním stojící dceru. Dále byl znovu omílán ten případ zastřelení kluka, který spal ve spacáku v řádku posekané vojtěšky /ať byl výrok soudu jakýkoliv, v tomto případě značný díl viny nesl zastřelený sám/ a pak tam byl ještě jeden případ, ale ten moc nerozebírali, protože bylo upuštěno od potrestání - zřejmě to nebylo nijak jednoznačné. Ale v každém případě musíme počítat s tím, že pokud k nějakému tomu průseru dojde, media si na nás smlsnou a neopomenou vytáhnout kdeco, třeba i to, jak u hradu Rábí vystřelili Žižkovi oko /kdoví, zda to nestřílel myslivec ?/.

Autor: Stanislav Haas | 05.01.2015 07:12
Včera na internetu: myslivec si v autě prostřelil hlavu, večer ve zprávách bylo, že myslivec střílel na kachny, zamotal se a zastřelil někoho za sebou. To jsem ale nezachytil celé. Pochopitelně je vše v lidech.
Aby nedošlo k mýlce, rozhodně nejsem proti platbě za pozvání na naháňku, spolek s ní má určité výdaje, ať je to občerstvení, doprava po honitbě a navíc vůdci psů nic nehradí. Jen mne v tomto případě zarazilo vyjebání s vlastními celoročními hosty, kteří si koupí povolenku na černou a pak jim jí někdo jiný na naháňce vystřílí. Černá se sice natáhne z okolí, ale ne za zbytek zimy. Příklad z jednoho LZ - na shánění bažantů a ostrahu si najmulo profíky, kteří ještě dostali pokyn střílet černou na potkání, vše bez rozdílů. Srnčí je pro ně také škodná (pokope honce), černá škodná, a to se jedná o profesionální myslivce. Tak jak by mohli mít zájem o zvěř majitelé polí, když jim zvěř ničí úrodu? Ještě tak majitelé lesů a trvalých travních porostů, které nechají jednou do roka zmulčovat a ještě jsou myslivci.

Autor: strejda zajíc | 04.01.2015 22:57
K tomu není co dodat!Díky.Petře,mluvíš mi z duše.

Autor: Ellhenicky | 04.01.2015 21:26
Marale, neurážej normální myslivce.Plebs, konzervy. Můžeš mi říci jakým způsobem vlastníci pozemků dají myslivosti racionální základ? Asi to soudíš, jak to chodí u Vás a dle sebe. U nás jsou skoro všichni členové vlastníci pozemků,naháňky pořádáme,neprodáváme, zveme pouze kamarády a známé.Kromě naháněk pořádáme ples,akce pro děti,brigády,akce společně s obcí. Souhlasím s tebou pouze v tom, že stav myslivosti odráží stav společnosti,což znamená, že peníze a hajzlíci mají zelenou a s tím je nutno něco změnit,jinak jsme skutečně v pytli.

Autor: prroud | 04.01.2015 17:57
Vsechno je to jenom v lidech,jednom kazdym.

Autor: Harald Altmann | 04.01.2015 16:36
Odpověď na otázku "Vše co kazí současnou myslivost" je zcela jednoduchá a krátká. Jsou to sami myslivci. Bohužel, ti poctiví a ti, kterým myslivost skutečně leží na srdci jsou moc slušní a hodní na to, aby se dohadovali s tím loveckým "plebsem" o dodržování tradic, zákonů apod. Jsou bezmocní proti bezcharakterním parchantům. Nedokážou bojovat stejnými metodami. Je to vidět i tady v diskusním fóru. Mluva se nedodržuje, kdo dodržuje zákony je hlupák atd. Jestli chceme, aby myslivost "přežila" pro další generace, pak se každý zamyslete sám nad sebou - nad svým působením, vystupováním a tolerancí.
Protože, dokud bude synonymem slova "myslivost" slovo "závist", pak je to cesta s kopce dolů!

Autor: Maral | 04.01.2015 15:35
Stanislave, naprosto s Tebou souhlasím. Otázka "prodeje štontů" je jedna z těch etických. Černá zvěř nahradila drobnou. Neochota nájemců lesních honiteb lovit je evidentní, oni škody neplatí a hlavně - chtějí lovit, proto si rybník nikdy nevyloví. Na hlavu postavený je management černé zvěře, kdy několik např. 600-900ha honiteb tvoří lesní celek cca 3000ha, ale černá dle litery zákona a vyhlášek tam není normovaná.
Když je blbá hlava, trpí celé tělo. Blbá hlava je na MZe, neboť to nastavuje pravidla a řeší legislativu. Trpí tím myslivost, ale hlavně zvěř.
Osobně bych naháňky na černou zrušil. Střelba na zvěř v pohybu není nikdy 100%. Ale primitivní plebs se chce bavit. Chléb a hry. Pořád stejná písnička. Pro konzervy je naháňka VRCHOL. Zorganizovat jinou společnou akci, kde se kolektiv sejde - to se nechce nikomu vymýšlet. Proto lpěme úzkoprse na tradicích.
Kdo z těch konzerv se zamyslí nad budoucností. Spolková myslivost spěje pomalu ke konci, nemůže přežít, protože nemá racionální základ. Ten položí jedině vlastníci pozemků.
Nájmy honiteb, kde "hospodaří" zbohatlíci - kapitola sama pro sebe. Střílí se vše, co se pohne. Spolkoví sousedé skřípou zuby, ale jsou rádi alespoň za to, že i oni si občas vystřelí. Do řešení problému, upozornění na porušování zákona a do sporu s "novými" sousedy se jim ovšem konzervativně nechce. Bližší košile než kabát.
A tak se dá pokračovat...
P.S. Ještě k té zákonnosti - kdo četl Myslivost 12/14, v nějakém příspěvku autor citoval článek z Nálezu Ústavního soudu. Po přečtení mi došlo, v jakém morálním humusu se česká myslivost nachází, neboť realita se zcela rozchází se zmiňovaným Nálezem. Z toho mi vychází absolutní pohrdání právem. Následovat může buď obroda nebo dekadence.

Autor: strejda zajíc | 04.01.2015 15:12
Miloslave,někdo psal,že 80ti procentům myslivců je zákon k smíchu.
Stando,hospodaření s černou v současných podmínkách je iluze ve blůze,prvotní je dostat se na únosné stavy a pak mohu "hospodařit".Ty uvozovky jsou naschvál...Na tvá pole navazuje sousedovo lesní komplex,přirozená komora prasečí populace.A na polích např.250 ha řepky takřka v kuse,jinde 200 ha kukuřice atd.A teď,babo,raď!Za kalendářní rok 2014 uloveno celkem 95 prasat,z toho 52 na naháňkách.Společné lovy se nám nezvykle vydařily,oproti jiným letům,přičítám to zejména vyšším počtům černé a dobré práci oslovské smečky(složené ze psů,ne z oslů-název podle Oslova):-)))Každý člen má možnost pozvat hosty na naháňku,hostovské povolenky neprodáváme.Osobně nepovažuji naháňky za dobrý způsob lovu-zvěř v pohybu,o postřelení zvěře leckdy střelec ani neví,problémy s dosledem atd.Je to ale jedna z mála možností společných loveckých akcí u nás.Já ostatně ani nefandím lovu na vnadištích,zejména proto,že někteří krmí na pěti místech a pak nesedí ani na jednom...A čuníci baští a nikam nemusí...Ono mi v posledku stejně připadá,že je důležité ulovit jakkoli,ale ulovit!Někam se vytrácí krása samotného lovu.Asi to bude tím,že jsem ten "zkostnatělej"....
P.S.Máš maprostou pravdu,že dobrý se spíš pokazí než špatný polepší!

Autor: Stanislav Haas | 04.01.2015 13:47
Pánové, pánové, tak Vás tu chvíli poslouchám a nestačím se divit:-) /smrtka ve hře Járy da Cimrmana/. Jakákoliv sociální skupina je přesným průřezem naší společnosti. Když mohou být ojediněle kněží a učitelé pedofilové, policisti a lékaři zabíjet, politici krást, jak by mohli být myslivci výjimka. Všude je převážná část dobrých lidí a několik nedobrých, kteří to jméno kazí. Bohužel sociologické výzkumy prokázaly, že když do průměrného kolektivu vmísíme patologického jedince, vždy kolektiv stáhne dolů. A když do podprůměrné skupiny dosadíme vynikajícího jedince, tak jej skupina zkazí nebo vyobcuje. Proto je iluzorní si myslet, že MS ze svého středu vyobcuje ty, co nepracují pro spolek a nebo kazí slušné jméno. Výjimky určitě jsou, ale já spíš znám případy, kdy tři nově přijatí členové tak rozloží MS, že nakonec dobrý hospodář je vyhozen.
Myslel jsem, že nadhodíte i jiné obecné téma, když né, začnu zase já. Už to zde zaznělo - naháňky na černou. Já osobně je považuji za hřebíček do rakve alespoň iluzornímu hospodaření s černou zvěří. Ale z jiné strany. Sdružení prodá několik povolenek pro hosty, cena řekněme 30.000,-. A když po sklizni začnou prasata chodit na vnadiště, uspořádají několik naháněk pro kamarády za 500,- za štont. Leče se hoblují 3x za sebou, aby opravdu nepřežilo vůbec nic. Polovina kusů je ulovena protiprávně, za trofejového kňoura hospodář účtuje 5.000,- (to se střelci vyplatí). A hosté v MS za zbytek zimy neuloví skoro nic. Připadá vám tento běžný postup normální? Hosté už pochopitelně další rok už zájem nemají, ale MS naláká zase dost jiných troubů. Jak to děláte u vás?

Autor: Miloslav Hanzal | 04.01.2015 10:29
Pro strejdu zajíce - s tou samovraždou ještě počkej, zase by to udělalo špatný dojem o naší myslivosti ... už vidím ty titulky :"nejen tularemie, ale i sebevraždy decimují zaječí populaci". Možná to moje přirovnání bude zase trošku pokulhávat že to bude zase Super !!! Pokud někdo nepochopil co jsem v minulém příspěvku chtěl říci, je jen jeho věc, a "má právo se k němu svobodně vyjádřit". V žádném případě tady nechci svými příspěvky kazit Standou (Haasem) zadané vlákno a doufám že se bude pokračovat v přátelském duchu.
A propos, strejdo zajíci, jak jsi přišel na těch osmdesát procent?
P.S.P.S. - čuníci u nás nějací běhají, na rozdíl od těch mých "neběhavých běhů" s ucpanýma trubkama. Zdravím všechny "písmáky", M.H.

Autor: prroud | 03.01.2015 21:41
Nenazvu strejdo,protoze konas :-).Kdyby alespon polovina konala,vypadalo by to jinak.

Autor: strejda zajíc | 03.01.2015 21:38
Při čtení tohoto vlákna na mne jdou chmurné myšlenky.Asi vemu flintu a půjdu se do lesa zastřelit!:-)))
Všechno je špatně,někdo nám to holt kazí.Osmdesát procent-není to náhodou osm lidí z deseti?Buď žiji v jiné zemi, s jinými myslivci a nebo jsem furt v lihu,či neskutečný snílek.Není všechno jak má být,to jistě ne,ale tohle?Pomalu si začínám myslet.že proudovo "buditelství" je nakažlivé.Ať mne Peťan klidně nazve vovčanem,jsem ale zřejmě ve skutečnosti větší rebel než on.Říkám své názory v Ms ,na okresních sněmech atd.a příp.se s tím pak potýkám.Diskuze na foru jsou k...,protože si tu každej melem to svoje a "přesvědčujem přesvědčené"!Takže raději vypadněte tlumit čuníky,než nám tu naši myslivost uplně rozrejpou...:-)

Autor: Fido z Řáholce | 03.01.2015 21:09
Miloslave, nepleteš si dobu, píše se r. 2015, kdy má každý právo se svobodně vyjádřit. Tvé srovnání s těmi vraždami, spadlými letadly je opravdu skvělé. Vlastně, myslivost, myslivci, let. katastrofy, a vrazi jsou si jako činnosti velice blízké. Super!!!
Naši myslivost kazí neodpovědní myslivci, zavdávající příčinu těm pisálkům. Ano hodně myslivců žádá schopné, odpovědné, fundované, nepodplatitelné vedení ČMMJ. Ano, to je oprávněný požadavek. Oprávněný požadavek je i to, žádat po ostatních myslivcích alespoň elementární dodržování mysliveckých zákonů, vyhlášek, Mysliveckého řádu, atd. Ve světle negativního pohledu velké části veřejnosti na myslivce přistupovat odpovědně k výkonu práva myslivosti. Ano, většina myslivců je poctivých a osobně nemám rád hodnocení, pro které jsem vedl řadu diskuzi s různými ochranářskými spolky, kteří s oblibou s tučnými titulky prezentovali své názory na myslivce "paušálně", např. myslivci střílí rysy, tráví orly, atd. Já osobně jsem v přírodě rysa neviděl, tak jsem ho nemohl ani zastřelit. Ale účel to splnilo.
Čili pane kolego, tak jak dokážeme na různých fórech ocenit úspěch jednotlivých myslivců, spolků, atd. měli bychom dokázat i na těchto fórech odsoudit ty jednotlivce, popř. spolky, kteří nám kazí dobré jméno. Srovnání s leteckými katastrofami atd. nepovažuji za působivé.
A na závěr jeden případ. V místě mého bydliště zůstalo MS bez honitby. Přesto téměř všichni bývalý členové mohli jako hosté lovit v podstatě za nezměněných podmínek. Jeden myslivec, místní občan zastřelil občanovi obce psa,kterého pravidelně venčil a kterého myslivec znal. Byla to jednoznačně chyba myslivce, který porušil ZoM. Hrozila mediální prezentace. Okamžitě bylo jednáno s majitelem psa a co bylo neméně významné byla skutečnost, že jak v místním tisku, tak okresním tisku byl případ námi prezentován jako ojedinělé selhání jedince a uvedeno stran společnosti, provozující honitbu opatření k eliminaci podobných případů, včetně uvedení trestu pro myslivce. Mohu Vám pane kolego sdělit, že prezentace v tisku v této podobně měla u veřejnosti obrovský ohlas. A to je dle mého osobního názoru jedna z cest, jak zlepšovat náš obraz v očích veřejnosti. Filip Doza

Autor: Miloslav Hanzal | 03.01.2015 18:07
Ty, Fido,při vší úctě, nespletl ty jsi si web?, či vlákno? Takže podle tebe by každý myslivec měl mít místo másla na hlavě spíš nad hlavou svatozář? Neříkám že zastřelení kolegy je normální, Bůh chraň, ale když už se tak stane, tak všichni víme jak si na nás média "smlsnou". Stačí se podívat večer na zprávy v televizi, kde je sáhodlouhá reportáž jak policie kontroluje myslivce před honem na alkohol. Národ si pak musí udělat obrázek jak nás policie chrání abychom se nepozabíjeli a že jsme banda opilců, kterou je potřeba mít pod kontrolou. Ale že je každý večer ve zprávách v Tv pět mordů, jednou za týden spadlé letadlo se 150 lidmi, to už je jaksi normální.
Jinak Fido, pokud chceš moralizovat, chtělo by to být trochu konkrétnější, jinak je to "mlácení prázdné slámy". M.H.

Autor: prroud | 03.01.2015 16:25
"Říkávalo se, že když chci druhé za něco kritizovat, nesmím mít sám máslo na hlavě".........to by to vypadalo,kdyby si kazdej delal co chce a nikdo by se neozval:-)).Jenze od toho tu je neco o cem se rika "moralka" a co je tak vehementne potlacovany a prekrucovany.Od toho tu je stado ovcanu.Kdo vyboci z rady,budiz proklet,zesmesnen a zabanovan:-))).
Nemaji jit ti nahore prikladem tem dole Fido? Meli by to prece bejt ti nejlepsi z nejlepsich..... ;-)

Autor: Fido z Řáholce | 03.01.2015 16:17
A pak že ČMMJ, myslím tím vedení, jsou....nebudu to tady vyjmenovávat. Ani dole ti myslivci zřejmě nejsou žádní svatouškové. Jen se o tom nepíše. A když, tak to už musí stát za to. Myslivec zastřelí/postřelí kolegu, zastřelí lov. psa, ale i neloveckého, chráněného živočicha, atd. To nám dělá špatný obraz u veřejnosti a náhled na myslivost a myslivce vůbec. Říkávalo se, že když chci druhé za něco kritizovat, nesmím mít sám máslo na hlavě.

Autor: SAKO | 03.01.2015 11:39
Když už se můžu vyjádřit, tak plně souhlasím s Maralem a to ve všem. Jak v jednom, tak v druhém příspěvku, ano, iluze s dodržováním zákona si opravdu, jak napsal Maral dělá jenom snílek, ale tady to všichni vědí, jenom to nikdo nechce napsat. Ahoj.

Autor: Miloslav Hanzal | 03.01.2015 11:01
Mluvíš mi z duše, Pepo. Připojuji se k Ellhenickému.

Autor: Ellhenicky | 03.01.2015 07:51
Pepo, dodal bych pouze AMEN. Není to sentiment, ale životní zkušenost ke které dojde časem každý.

Autor: Fesoj | 03.01.2015 04:09
To, co teď napíši, patří, myslím, mezi ty základní věci, které naši současnou myslivost kazí... Dnes ráno mi volala kamarádka ze sdružení, že je nás zase o jednoho méně - na Nový rok našla manželka mého bývalého náčelníka zhaslého na dvoře. Veliký myslivec, o rok mladší, než já. Holt se už kácí v tom našem lese, s tím nic nenaděláme - ale právě proto, že nevíme dne ani hodiny, bychom si měli uvědomit, že nějaká závist a podobné pocity nám jen zbytečně otravují život, že bychom v myslivosti a ve vztazích mezi myslivci měli hledat to pozitivní a ne na sebe plivat jedovaté sliny. Při této smutné příležitosti přeji Vám všem - a především sám sobě - aby naše vzájemné vztahy byly vždy tak srdečné jako na srazech v Roudné a abychom na stránkách tohoto fóra vystupovali vůči sobě vždy slušně, bez vzájemných urážek, jak jsem na to již nesčíslněkrát upozorňoval. Lidičky, vždyť život je strašně krátký, myslivost by měla sloužit k jeho zpříjemnění a ne k tomu, abychom si vyčítali "lepšího" srnce, víc střelených prasat a vlastně cokoliv, co se myslivosti týče ! Nestojí to za to.

Autor: Ellhenicky | 02.01.2015 23:11
Pepo, v době mobilů lze předběžný souhlas, jak uvádíš, dostat, ale již nevím, kdo to tu psal, že mají předběžný souhlas od SSM všichni myslivci a papírování se provádí dodatečně. Někde to jde, jinde o této možnosti(na SSM) nemají ani páru.

Autor: Stanislav Haas | 02.01.2015 08:00
To se to nám rozběhlo, akorát někoho příspěvek jsem čekal jako druhý, no ale nezklamal. Já vím, že snad všechna témata už jsou zde probrána, ale mně je bližší být na straně "čertova advokáta" a na vše se už dívám s odstupem, neb se to už mne netýká.
Tak co se týká prvního případu, vrchním lovčím jsem byl pokárán, že jsem měl lovit, že pro tyto případy má předběžný souhlas, jen je třeba kus okamžitě předložit. Tak u muflonky jsem se staral jen o to, jestli nevodí muflonče, když ne, hned ležela, ani jsem jí nevyvrhoval, dojel jsem pro fořta, ukázal a papírově to pak vyřídil on. U srnce jsem konat nemohl, neb by se jednalo o čisté pytlačení, nejsem členem jejich sdružení.

Autor: Fesoj | 02.01.2015 07:16
Ale u té ještě běhající zvěře jsem přece jasně napsal, jak to jde udělat s dodatečným vyřízením papírů. Je to jen a jenom o vzájemné důvěře, protože myslivecký hospodář má v tomto směru "krátké fousy" a vydáním předběžného tlf. schválení sanitárního odstřelu by překročil svou pravomoc. Je to sice blbé, ale je to tak - zas jeden typický případ, kdy by měl zákon dát MH větší důvěru. Proto potkám-li v lese v době hájení kus, volající po okamžitém sanitárním odstřelu, nevolám hospodáře, ale pracovníka SSM, neboť on a jenom on je oprávněn povolení odstřelu vydat - a zda předběžně telefonicky nebo nnásledně papírově, to už je v zásadě jedno.

Autor: Ellhenicky | 02.01.2015 05:44
Marale, povolení sanitárního odstřelu jsem myslel na odstřel ještě běhající zvěře. Co se týče zvěře zraněné při srážce s autem, jak píše Fesoj, tak to dělá asi každý automaticky aniž by se pozastavoval, že dělá něco nezákonného. Na výstavách je spousta "sanitárního" odstřelu.

Autor: Maral | 02.01.2015 00:47
Elhenicky - trochu si protiřečíš, ne ? Na jednu stranu sanitární odstřel ošéfovat zákonem, jinak jsem pytlák. Na druhou stranu provádět sanitární odstřel každý a papíry řešit dodatečně. :-)
Naháňky jsou jediná společná akce ? A co brigáda ? Co takhle společná čekaná v šesti, možná více lidech a v případě úspěchu "půlnoční výřad" ? Jaký si to uděláš, takový to máš.
Kdo chce žít v zajetí tradic, je to jeho volba.

Chceš mít ve sdružení zkostnatělou většinu ? OK. Tvoje volba. Slyšel jsi někdy jméno Mgr. Vladimír Bádr ? Byl jsi na jeho přednášce ? Co říkáš na údaj, že pouze u cca 40% trofejí na CHP je správně odhadnut věk v určité toleranci ? Zbytek je střelba mimo. Jaká je tedy skutečná hodnota případných červených bodů ? A tak se dá pokračovat. Doba jde dopředu.

Iluze o dodržování zákona o myslivosti si dělá snad jen snílek. Myslivecká "solidarita" nade vše. Nenavádím k porušování zákona, naopak, řídím se jím. Ale nedělám si iluze o realitě.
A jestli nazveš cochcárnou usmrcení trpící zvěře dříve, než mám v ruce papír s razítkem či tel. souhlas - budiž, je to věc názoru. Vyřizuj povolení a choď znovu 14 dní hledat poraněný kus či kus bez čelisti. Je to otázka Tvého svědomí a Tvého náhledu na etiku. Jestli za to ze mě někdo udělá honce - klidně, je mi to jedno. Ze mě udělá honce a ze sebe pitomce.

Autor: prroud | 01.01.2015 22:42
To zrovna o sanitarnim odstrelu nebylo Leone,jen o desitkach srncich vyvrhu nachazenejch rano.....po nocnich pytlackejch akcich ve velkym.Jeste jsem nejak necetl o nejakym zatahu na pytlaky,protoze takovou paseku jen jeden,dva ,tri lidi za noc neudelaj.

Autor: Fesoj | 01.01.2015 20:42
K tomu sanitárnímu odstřelu. Povolení k němu může vydat v současné době orgán SSM a na této praxi není třeba nic měnit. Dnes se prakticky nestává, aby se myslivec do honitby vypravil bez mobilu. A co mu brání, aby v něm měl uloženo číslo na kompetentní osobu, která je v případě, že věc nesnese odkladu /a to je většinou/ oprávněna vyslovit se sanitárním odstřelem předběžný souhlas. Zavolám, vysvětlím situaci a uslyším-li "ano, střílej", není co řešit - tedy samozřejmě nemluvím o předložení uloveného kusu k veterinární prohlídce apod. Zejména u kusů sa přeraženými běhy, sraženými motorovým vozidlem, jsem vždy poraněné zvěři okamžitě zkrátil utrpení a pak teprve řešil administrativní stránku případu. Zatím si na mne nikdo nikdy nestěžoval.

Autor: Ellhenicky | 01.01.2015 20:38
Václave, hospodář je na to malý pán.Sanitární odstřel by měl provádět každý, kdo narazí na poraněnou nebo jinak vadnou zvěř.Papírové vyřízení by bylo dodatečně, ale o tom zatím rozhoduje"okres"

Autor: Václav Syrový | 01.01.2015 19:58
Já si myslím,že největší problém je v nechtění se přízpůsobit době. Většinou mám zkušenost,že starší členové sdružení žijou neustále v době minulé a nenechávaj si vysvětlit,že to co šlo dřív dnes jde lépe a jinak.Staré zvyky a tradice je potřeba udržovat a dodržovat,ale zas opět i s ohledem na dobu. Zářným příkladem jsou reflexní prvky při společných akcích. Ještě před pár lety to byla blbost a nyní už skoro všude to alespon honci nosí a úspěch to má. A k tomu sanitárnímu odsřelu. Dal bych to do kompetence mys. hospodářů, který by vydal souhlas dotyčnému a následně by to vypapíroval. V době mobilů by to bylo otázkou pár minut.

Autor: Leon Zumr | 01.01.2015 19:56
strážáci vědí když maj na palandě narvaný rance a když nevíš co je sanitární odlov a jak se prokazuje tak si dej lopatou přes pazoury když dostaneš chuť psát

Autor: prroud | 01.01.2015 19:43
Mel bys Peto vedet co se deje na Libave a severni Morave..........strazaci vedi....
Pochybuju ze je to jinde prilis jinaci.

Autor: Petr Havlín | 01.01.2015 19:24
Jsem rád Peťane,že jsi ve formě i v novém roce.Všechno znám,všechno vím,všemu rozumím a hlevně!!! ke všemu se vyjádřím!!!!!!!na všechno vím recept-no prostě supermyslivec.

Autor: rici czech | 01.01.2015 18:39
Myslivost začíná tam kde končí zákon a začíná cit. Přeberte si to jak chcete pánové.

Autor: prroud | 01.01.2015 18:21
"Určitě by bylo dobré sanitární odstřel ošéfovat v zákoně o myslivosti." Smesny a dobre vis proc Ellhenicky:-),Uz takhle jsou myslivci nejvetsi pytlaci,co si budeme namlouvat,ze? Jeste jim dej do ruky tak nadhernej nastroj jako je sanitarni odlov!I kdyz mezi poctivejma lidma by byl zveri urcite obrovskym nastrojem v jejim utrpeni.......jenze je to o lidech a lidi jsou prave ve jmenu penez,nebo moci ten nejhorsi dobytek.

Autor: prroud | 01.01.2015 18:17
"Základ bude do budoucna vždy stát na penězích." tak to se nastesti hodne pletes,protoze se bude realita vyvijet jinak.Ale urcite to jeste nejakej ten patek jenom o tech prachach bude Marale.

Autor: Ellhenicky | 01.01.2015 14:54
Marale, nevím jak dlouho střílíš,ale osobně bych tě ve spolku či sdružení nechtěl.V něčem máš pravdu, ale nemůžeš si dělat "chcochcárnu". Můžeš mít koule jakékoliv, ale zákony se musí dodržovat,někdy na hraně, ale musí. To co ty neuznáváš, tak někteří preferují.Majitelé norníků se svými psy většinou nechodí po výstavách a naháňky jsou někde jedinou společnou akcí.Co se týče sanitárního odlovu, tak to zde bylo již probíráno. Málokdy se setkáš se zvěří na které žádáš sanitární odstřel následovně, ale na některých okresech mají sanitární odstřel povolen celoročně.Jestli nemáš povolení, střelíš něco v době hájení, někdo se někde zmíní a je z tebe honec. Určitě by bylo dobré sanitární odstřel ošéfovat v zákoně o myslivosti.

Autor: Maral | 01.01.2015 13:51
Já to vezmu obecně - myslivost si "stráží" tradice. Domnívám se, že přílišné lpění na tradicích je na škodu, neboť doba se vyvíjí a nelze ustrnout jak názorově, tak materiálně na jednom bodu.
Co kazí myslivost podle mě:
1) Stav myslivosti jen odráží stav společnosti.
2) Vzdělávání myslivců končí u většiny složením zkoušek. Diskuzi o nových poznatcích většina starých "pardů" na členské schůzi smete ze stolu
3) Střelecká mizérie a neochota se zdokonalovat, ověřovat si své schopnosti každoročně na střelnici

Spolková myslivost se neslučuje se současným společenským uspořádáním a postupně spěje k zániku ať se nám to líbí nebo ne. Základ bude do budoucna vždy stát na penězích.

Osobně neuznávám lov lišek v době, kdy mají mladé, jsem odpůrcem norování a naháněk.

Sanitární odlov, jak popsal Standa - na rozhodnutí je málo času a je to věc každého jednotlivce. Já mám "koule" na to, abych takové kusy odlovil a až pak řešil ostatní. Zvěř nemá trpět a to je pro mě na prvním místě.

PF 2015!

Autor: Stanislav Haas | 01.01.2015 11:57
Přeji dobrý rok 2015 a měl bych podle mého názoru námět na trošku hlubší diskuzi. Což tady založit vlákno o všem ne vždy pozitivním, co se v současné myslivosti, sdruženích, honebních společenství a soukromých honitbách děje, co myslivosti škodí. Vynechal bych ČMMJ a Halali, to už jsme snad dostatečně probrali. Což pro začátek neúcta k zákonům, zvyklostem, tradicím a myslivecké mluvě? Témat se nabízí moc, jen prosím o slušnost, respektování odlišných názorů. Nezacházel bych moc do detailů, určitě zde slídí nepřátelé myslivosti, ekoteroristé a jiná škodná.
A hned začnu. Doby lovu jsou daná věc, která by se měla dodržovat, ale... Ve svých začátcích jsem obeznal bachyni, která měla ustřelenou spodní čelist. Už neměla dobu lovu a tak jsem nevystřelil. Druhý den jsem dostal povolení na sanitární lov, ale bachyni se už ulovit nepodařilo. Druhý případ byla muflonka bez zadního běhu, asi od sečení. A letos jsem měl kousek od včelína dobrého srnce, ale opět dle mého názoru s ustřelenou spodní čelistí, asi si někdo troufl ránu na krk a neměl na to. V případě neulovení jistá smrt hladem. A opět zase po době lovu. Smutnější o to víc, že když jsem se obrátil na místního hospodáře a poté několik členů MS, nikdo neměl sni snahu něco řešit. Jaký je Váš názor - přes zákon nejede vlak a nebo myslivec je od slova myslet a tudíž nedovolit nepřiměřené utrpení zvěře?