Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Novela zákona o myslivosti z roku 2015



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaroslav Miňha | 10.03.2016 06:38
http://ekonomika.idnes.cz/stat-chce-trestat-zemedelce-za-premnozene-divocaky-ztrati-narok-penize-1n5-/ekonomika.aspx?c=A160309_170219_ekonomika_rts

Autor: Fido z Řáholce | 09.03.2016 17:19
Správná připomínka Vítku, tak teď se ukažte Vy všichni, kterým ta novela na webu Myslivost scházela. Jsem zvědav, kolik připomínek od Vás do Prahy doputuje.

Autor: Vít Pátek | 09.03.2016 17:11
Čerstvá data z MZe, resp. webu myslivost.cz:

http://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Aktuality/Navrh-novely-zakona-o-myslivosti

Takto to jde do externího připomínkového řízení.

Užitečný je hlavně soubor s původním zněním a vyznačenými změnami.

Ne zcela nezajímavá je i prezentace.

Autor: strejda zajíc | 07.03.2016 15:39
A ještě před tím to jde do připomínkového řízení.Už slyším ten rozhořčený kvikot např.zemědělců(AK a zejména ASZ).

Autor: Václav Sládek | 07.03.2016 15:27
Lidové tedy poslanecké tvořivost ........ vzpomeňte na Lišku tím nemyslím vůlpes vůlpes oprava:Vulpes vulpes.

Autor: Radek Chadim | 07.03.2016 14:34
To je další věc, jak to ještě umělecky ztvární poslanci ví jen bůh, a všichni víme, že jejich fantazie mezí nezná. Ale v důvodové zpávě je to celkem pěkně vysvětlené, tak by to mohli při troše snaze pochopit i ti poslanci, o co tady jde, ale divil bych se, kdyby tady nezafungovala nějaká Kancelář Blaník :-). Ne zatím nemám.

Autor: Vladimír Soukup | 07.03.2016 14:31
Radku tohle je návrh, který v parlamentu dostatečně zku.ví poslanci, takže bude stejně všechno jinak. Zajímalo by mě, kdo určí co je \"doba nouze\", pro mě je to cokoliv po zorání pole, případně stohektarové monokultury řepky přes zimu, tam přikrmuji ovsem ještě teď, jinak bych to srnčí jenom sbíral.
Už máš nějakýho Jorika II?

Autor: Radek Chadim | 07.03.2016 14:12
Pokus o celkem rozumnou změnu to není špatnej, ale pozitiva na chody v přírodě a v myslivosti se budou limitně blížit nule.
Nevím, jaké mají zákonodárci představu o lovu v lánu kukuřice o velikosti 30 ha, ale já říkám, když to nebudou lány maximálně 10ti hektarové, tak je to k ničemu.
Stejně tak dohoda sousedních honiteb o stavbě loveckých zařízení blíže než 200 m od hranic honiteb - v praxi prostě k dohodě nedojde (ukažte mně lesní honitbu, která chce snižovat stavy tzv. své černé zvěře v okolních polních honitbách) a bude to fungovat jako doteď, tedy víc než 200 m - proč toto rozhodnutí zákonodárci nehodí na státní správu, která zná o něco lépe místní poměry, a má přece jenom trošku nadhled nad věcí, než uživatelé honiteb, to nevím. Nakonec ono je to stejně jedno, protože každý to bude dělat tak, jak doteď :-).
Snad drobet by se situace potenciálně mohla zlepšit při náhradě škod způsobené zvěří, ale věřím ve vítězství zla nad dobrem, že i toto půjde nějak obejít a myslivci zase budou muset solit a solit.
Ale mohlo být i hůř.

Autor: strejda zajíc | 07.03.2016 13:29
Rozhodně to tajné nebude,když to na OMSy rozeslala zastupující jednatelka ČMMJ.

Autor: Radek Chadim | 07.03.2016 13:26
Mně ten odkaz jede, ale já myslím strejdo, že je to to samé, jen jsem to dostal podruhé od tajného dopisovatele s prosbou, abych to tady zvěřejnil. Doufám, že neporušuji státní tajemství :-).

Autor: strejda zajíc | 07.03.2016 13:24
Radku,tento odkaz mi to odmítá najít.Jinak jsem většině z vás/na koho jsem měl mail nebo byl funkční/návrh změny posílal.Jde o to samé nebo něco nového?Dík-zajíc.

Autor: Radek Chadim | 07.03.2016 12:23
Přišel mně na e-mail k tomuto tématu toto počtení:
http://myslivecke-forum.cz/files/nzom2016-03-07.docx

Autor: Tomáš ČENĚK | 19.10.2015 17:51
Přátelé - krátká informace o novele ZoM je na tomto odkazu: http://www.silvarium.cz/myslivost/mze-myslivecka-novela-by-mela-jit-na-vladu-do-konce-roku
Čekal bych, že se taková informace objeví i mezi hlavními zprávami na stránkách webu Myslivost a ČMMJ.
Lovu zdar! Tomáš

Autor: prroud | 24.01.2015 10:43
Mate stesti,to je dobre Frantisku,ale kolik je takovejch? Puda patri tomu kdo na ni a s ni umi hospodarit,a tech je zalostne malo,proto bych znarodnil a tem kdo umej a jsou zodpovedny bych ji zadarmo pronajal dokud se o ni chteji a budou starat."Zlatokopum" bych na.ral.

Autor: František Dušák | 24.01.2015 10:30
Zutro, ono to není o znárodňování, ono je to o rozumu. My máme štěstí na HS. Nájem přiměřený, vztahy dobré. Náš člen je hospodářem na drtivé většině polností, tudíž rozumná domluva. Les má obec, opět domluva.
Léta byly problémy s kukuřicí - škody. Loni začal hospodář dělat v lánech líchy ječmene. Když kukuřici sklízel, nestačil se divit. Zcela beze škod. Uloveno na líchách cca 30 prasat. A o tom to je. O domluvě, o jednání, o respektu nájemce a majitele a opačně, o respektu ke zvěři. Ne jen o penězích, ne jen o vlastnických právech. Prostě, kde rozum chybí, tam trpí vše. Tam, kde rozum vítězí, jsou spokojeni všichni. Nakonec i ta zvěř. U nás se, zatím, snoubí rozum s ekonomikou. Sv. Hubertu za to dík.
P.S. Ještě doplním. Jedná se o kukuřici na zrno, tudíž sklizeň na konci listopadu. A opravdu beze škod.

Autor: prroud | 24.01.2015 09:59
Hlavne koukaji kde a jak vydelat bez ohledu na ty pravy hodnoty,a to penize rozhodne nejsou,to je jen prostredek k ovladani stada.

Autor: zutro | 24.01.2015 09:27
Já to říkám furt,že by mělo dojít ke znárodňování.Komanči to měli dobře spočítané,a věděli že když to nechají soukromníkům půjde stát doprdele.A tam teď sme.Soukromníci jen ceckají dotace ,a ojebávají na daních.

Autor: prroud | 24.01.2015 09:09
Uz se nemuzu dockat az se zase pekne vsechna zem jako majetek naroda znarodni,docela vazne!Protoze tenhle bordel dlouho nevydrzi,ani nemuze,jde sam proti sobe.

Autor: prroud | 24.01.2015 08:58
"............ než podle nabídnuté ceny, v rámci zachování spravedlnosti pro všechny účastníky výběrového řízení."
Ale jsem se pobavil:-))))))))))))))))))))),tomu rikam ona spravedlnost:-)))),at vyhraje prase,nejvetsi kurva,hlavne ze na to ma!!!!!!!! Tak s takovou "(pa)spravedlnosti" tu mame co nevidet obcanskou valku-uz aby to bylo!
Jeste ted kuckam smichy,mame tady novou,lepsi spravedlnost,podle toho kolik penez mas,tim jsi spravedlivejsi,co umis,jakym jsi clovekem,vzal cert,hlavne ze mas:-)))).To se nedivim,ze nanejvejs spravedlivej Slovak Babis,si dela z Cech soukromou GMO Monsanto a bioplyn fabriku!Uz jen cekam az nas prejmenuje na "Babisovo"!Spravedlive!

Autor: Fesoj | 24.01.2015 00:29
Břéťo, to je ale přesně to, co kritizuji. Na co nějaký záměr, když peníze všechno přebijí. Pak je ten záměr pouhopouhá formalita. A ještě maličkost, kterou opakuji již nevím po kolikáté - vyignoruj se na to vykání, nemám, to rád !

Autor: Radek Chadim | 23.01.2015 22:04
Článek od F. Dušáka je až srdcervoucí, to je zase tunel sice přímej a né moc dlouhej (i když 20 mega kdo z nás má, že? :-)), přesto je tak temnej, že není vidět skrz. Holt stát, ten má peněz vždycky dost.
Dříve nebo později zase to dojde k tomu, že pod taktovou současného fungování státu netřeba cokoliv měnit, protože ať zákon změníte jakkoliv, situaci to do pozitivních rozměrů nikdy nedostane. Ke zlepšení situace je potřeba změnit chování státu, aby důsledně kontroloval dodržování zákonů, nic více. Nájmy honiteb LČR, noční vidění a další blbosti nejsou důležité, protože všechny problémy současné myslivosti lze vyřešit i bez toho.

Autor: Břéťa Ambrož | 23.01.2015 21:24
To Fesoj: Pokud byste se někdy ucházel o pronájem honitby Lesů ČR, pravděpodobně byste věděl, že povinnou přílohou žádosti je i cituji:

"5.3. Záměr hospodaření v honitbě - zájemce předloží jako součást nabídky také záměr hospodaření v honitbě se závazkem časové realizace (časového harmonogramu) plnění základních cílů záměru, rozvrženým na celou dobu trvání nájemního vztahu, tj. 10 let."

celé zde: http://www.lesycr.cz/myslivost/honitby-k-pronajmu/Documents/Pravidla_VR_uprava_2014.pdf

Jakou má ale váhu a zda je k němu vůbec přihlíženo se můžeme jen dohadovat.
Ale jak píše pan rici czech, při správě národního majetku nelze asi postupovat jinak, než podle nabídnuté ceny, v rámci zachování spravedlnosti pro všechny účastníky výběrového řízení. Žijeme v tržní ekonomice, ne v té centrálně řízené.... naštěstí...
Lovu BA.

Autor: rici czech | 23.01.2015 20:57
Já neznám v dnešní době jiný druh výběrového řízení na pronájem honiteb podniku LČR nežli ten kdo dá víc. Je to stejné jako při veřejných zakázkách -kdo to postaví nejlevněji .Nezlobte se na mne ,ale pořád žijete myslivostí doby před 25 lety ,kdy všechno bylo všech a pro dobro pracujícího lidu :-). Takže by mne tedy zajímalo jak a podle čeho má tedy státní podnik LČR vypisovat výběrové řízení na pronájem honiteb,nežli tím kdo dá víc .Těším se na odpovědi :-)

Autor: rici czech | 23.01.2015 20:52
Takže jinak Josef. LČR vypíšou výběrové řízení na pronájem honitby.Tam se dostaví již zmiňovaný Franta ,a Lojza.Oba dva předloží totožné plány na myslivecké hospodaření (tak jak Josef uvádíš) ,komu z nich tedy LČR pronajme honitbu ?

Autor: Fesoj | 23.01.2015 20:23
Podle čeho vybírat ? No právě podle těch "střednědobých" plánů mysliveckého hospodaření, které by pronajimatel - LČR - kontroloval a musel by mít právo v případě neplnění zámyslu uložit citelnou sankci, v horším případě i ukončit nájemní smlouvu.

Autor: rici czech | 23.01.2015 19:22
Máš pravdu Josef, jenže mne stále nikdo neodpověděl JAK a podle ČEHO by měl podnik LČR vybírat.Ono těch plánů co zlepšit a jak "hospodařit" napíšu tucet.Opravdu to nejde jinak, než nejvyšší nabídkou.Bohužel je to tak.....,stále je to státní podnik a platí zákon o veřejných zakázkách.A pokud se nemýlím tak už teď si dávají jako podmínku hospodáře s tuším 5 nebo 10 letou praxí .

Autor: Fesoj | 23.01.2015 19:10
Jenže myslivost není, respektive neměla by být jenom o penězích. Ideální by bylo, kdyby zájemci o pronájem honitby museli vypracovat nějaký elaborát o tom, jak chtějí v té honitbě po následujících 10 let hospodařit, zejména co chtějí zlepšit vzhledem k původnímu, tj. dnešnímu stavu - opatření na snížení škod, výstavba mysliveckých zařízení, políčka, další péče o zvěř... Ty nájmy, zejména u těch nejatraktivnějších honiteb, jsou sice předraženy, ale v globálu částka, kterou LČR za nájem utrží, tvoří úplné minimum z celkového objemu hospodaření a na to by měl být brán zřetel. Proč např. nelze snížit nájem z honiteb s trvalým výskytem rysa nebo i vlka, když je jasné, že myslivci musí pečovat i o zvěř, kterou neloví a která slouží jako potrava predátorů ?
A ještě něco - jelikož myslivost by měla být především souborem opatření k zachování našeho přírodního bohatství a ne prostředkem k dosažení zisku, měly by být náklady v souladu s příjmy a ne abychom my řadoví myslivci museli každoročně sahat do vlastní kapsy a za to zachování přírodního bohatství ještě platit.

Autor: prroud | 23.01.2015 18:47
Dokud jste ochotny davat,bude se cena zvedat.Az jim naserete,pujdou dolu.Sami si hejckate nenazranost.

Autor: rici czech | 23.01.2015 18:37
No všichni nadávají na předražené nájmy honiteb LČR. Jak by jste tedy vybírali nájemce těchto honiteb ? Ať si kdo chce co chce říká tak jedině výběrovým řízením a to nabídkou nejvyšší nabídce. Bylo to tak za 1. republiky je to tak teď a bude to tak i dále. Ono ty LČR nemohou říct "tak Franto ty jsi tu gazdoval 10 let za 100000 kč tož my ti to zase za ty prachy pronajmem, no i když máme nabídku za jednou tolik :-). To je realita doby bohužel ,nebo bohudík ? :-) ,to ať si každý zodpoví sám komu by prodal auto ,jestli Frantovi za 5000kč nebo Lojzovi za 50000kč . :-)

Autor: František Dušák | 23.01.2015 15:52
Ne dokud bude lov černé takový kšeft. Ale dokud bude pronájem honiteb od LČR takový kšeft. LČR je státní podnik, stát vymýšlí 3,14-čoviny. Sýkorovo dědictví, podporované zrzavým Szorádem zcela vykolejilo platby za právo výkonu myslivosti. I některá HS začínají poukazovat na platbu za ha u LČR a chtějí také tolik. Souvstažnost hrozného zemědělského hospodaření a horentních nájmů žene průser s černou do konců, kdy se veškerá zvěř stane nepřítelem ekonomického zhodnocení hektarové jednotky. Kdo toto chce? Kam to dospěje? Škoda písmen.

Autor: Leon Zumr | 23.01.2015 13:56
dokud bude lov černý takovej kšeft jako je teď tak se nic nezmění

Autor: prroud | 23.01.2015 11:14
Ten by toho moc nenalovil,kolik je potreba,kdyz placenej,tak aby mel vysledky,a sledovanej,zadny oblbovani a plundrovani,zase by se nasli takovy co by si z toho chteli udelat soukromej kseft s masem a lovem,Ceska klasika.

Autor: František Dušák | 23.01.2015 11:07
Nejlépe s lukem.

Autor: prroud | 23.01.2015 09:15
Placenej lovec je reseni.

Autor: František Dušák | 23.01.2015 06:32
http://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Aktuality/Stat-da-lovcum-miliony-na-noktovizory

Autor: vk74 | 19.01.2015 09:29
Pozn. k členu MR Janu Hůdovi - je to předseda představensta Rybářství Třeboň, kde vykonávají myslivost na velkém množství rybníků, věnují se chovu kachen apod., k myslivosti má tedy určitě blíže než většina zde diskutujících. :-)

Autor: K2C3 | 19.01.2015 09:21
Složení MR
http://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asz/asociace-pozaduje-doplneni-myslivecke-rady.html

Autor: Děda z lesa | 15.01.2015 17:29
Pravděpodobně již nikdo z tohoto zvláštního seskupení nezažil tzv. malou myslivost (drobnou zvěř), takže tato drtivá převaha lesníků bude asi prosazovat to, v čem žije - chov spárkaté zvěře...
Zcela určitě se nebudou zabývat snahami o zmenšení honiteb, spíše naopak. Ale budou se snažit o minimalizaci škod v lesích - maximálním snižováním stavů veškeré spárkaté zvěře, pravidly při vzniku škod v lesích aj. Zemědělství (což je největší problém v návaznosti na myslivost) asi moc řešit nebudou, ale mohu se mýlit.
Chytřejší budeme, až proniknou zprávy z prvního zasedání MR...

Autor: prroud | 15.01.2015 17:14
Ten kdo doted,je to porad stejny Rone.

Autor: Ron Gordon | 15.01.2015 17:11
Jo asi tak, jsou to jen loutky, ale zásadní věc je kdo bude tahat za špagáty.

Autor: Vladimír Soukup | 15.01.2015 17:02
Dědo i majitel dřevařské firmy nebo rybář může prosazovat zájmy nějaké skupiny, takový "bílý kůň". Dělá to na mě dojem, že část lidí je tímto způsobem nastrčena.

Autor: Ron Gordon | 15.01.2015 16:57
Dědo, co se divíš, když chemik může být nejlepší ministr financí, tak proč by rybář či drvoštěp nemohl být nejlepší do myslivecké rady.

Autor: palkopal | 15.01.2015 16:57
Ani jeden vlastník honebních pozemků (lesáci jsou jenom správci). A gól je ing. Bureš, vyhozený z úřadu (no, jestli pozici superúředníka vyhraje bývalá ředitelka krajského úřadu kraje Vysočina, možná se vynoří na ministerstvu vnitra).
Posilování uživatelských práv na obzoru.

Autor: Děda z lesa | 15.01.2015 16:45
Dosti zajímavý obrat oproti minulým Mysliveckým radám předcházejících ministrů zemědělství.
Zvláštní je jmenování prezidenta rybářů nebo majitele dřevařské firmy - trochu to s myslivostí nesouvisí, očekávalo se zastoupení jiných lobujících institucí.

Autor: Harald Altmann | 15.01.2015 15:20
Je tam v MR dost lesáků, mám trochu strach, kam ta myslivost bude směřovat.

Autor: František Dušák | 15.01.2015 15:09
http://www.silvarium.cz/myslivost/ministr-jurecka-jmenoval-novou-mysliveckou-radu

Autor: prroud | 15.01.2015 12:05
Rone,to nemusim komentovat,cos zplodil dole,ze ne? :-)))).I ten technickej stav auta je o cloveku,a stanic technicky prohlidky je dost,a jde to,kdyz se chce:-).Horsi to je kdyz neumim,nechci se naucit,pak se branim zuby nehty,a pro takovy musi bejt holt ten zakon,stejne jako u technicky na auto,kdo ma zajem,ma auto v cajku,ani by ji nepotreboval.Nekdo to tu uz dobre napsal:"Vojak se stara,vojak ma",a kdo se nestara na toho se holt musi se zakonem.Leone,normalne ziram a neverim :-)))))

Autor: Leon Zumr | 14.01.2015 23:30
fakt úsměvné co tady někteří ze strachu že by jste musel jednou za čas na střelnici dokážete vyplodit :-)))))))))))))))))))))

Autor: Harald Altmann | 14.01.2015 23:00
Už se na to vyserte, jsou to kecy o hovně. Evidentně tady některým nesamostatným lidičkám chybí totalita. Někteří tady nepřekvapují, ale o Tobě jsem měl, Honzo, lepší mínění.

Autor: ValíkVlastimil | 14.01.2015 20:35
Jo Rone, zpoza možná, ze dna už těžko :-)

Autor: Ron Gordon | 14.01.2015 20:09
Prroude, prosím Tě, zatřepej s tou kouli co máš na krku a vysvětlí mi, co má společného technická prohlídka vozidla s kvalitami toho co sedí za volantem ? Stav zbraní- technickou - mi dělali při prodloužení ZP, pokud by se jim něco nelíbilo, tak by musel na zkušebnu zbraní, ale to pořád nená níc společného s přezkušováním řádného držitele ZP, tam musím pouze doložit od lékaře že jsem způsobilý já, takže také nějak podobně doklad o způsobilosti když chceš technické prohlídce. Takže prvně si něco přečíst, nastudovat a pak diskutovat. A s tou Amerikou to pánové nevidím růžově, on dovede prudit i zpoza Atlantiku. A již dávno Lenin říkal - učit se, učit se , učit se, neříkal zkoušet, zkoušet, přezkušovat !

Autor: Radek Chadim | 14.01.2015 19:43
Pánové, držme se tématu. Na tento problém máme kupodivu :-) jiný názor než prroud, to se stává. Ale dle mého to stejně není téma, co by politiky dohnalo k novele ZOM. Dojde-li k novelizaci, bude to z důvodů škod a tlaků údajných vlastníků pozemků.

Autor: prroud | 14.01.2015 19:37
Panove,skladejte se skladejte,me uz by tam stejne nepustili,ani do toho letadla:-)))))))))))))))))).Vlastiku,snad se nepocitas mezi ty "bouchaly" kterejm to je urceny? :-)))Slusny myslivci prece trenujou,zbrane ovladaj a bezpecnost taky,videls nastrel Peti ve fotkach,napriklad:-).Njn Frantisku,rozumim ti vic nez si myslis,ale ruku na srdce,opravdu jsme tak daleko,ze ty zakony nepotrebujeme?Vypada podle toho nase spolecnost,republika a i ta myslivost? Odpovez si prece sam :-).Strejdo,tu kanoi prosim hlinikovou,uz davno si ji preju,mam jenom kajak,dikec:-)))
A nepodporujte bankovni lupice zakladanim kont,setrete prasulky,kdybych o to stal,na cestu mam:-).Ale letadlo,to mi koupit muzete,to jo,i s hangarem na Ruzini,bych prosil,diky:-)

Autor: strejda zajíc | 14.01.2015 18:10
Klucí,vy jste ale na naše prudidlo tůze ošklivý.Co když se mu bude v letadle dělat špatně?Nebylo by lepší,koupit mu kanoi,nechat ho přezkoušet z pádlování a odstrčit ho od břehu?:-)

Autor: ValíkVlastimil | 14.01.2015 17:30
http://www.silvarium.cz/myslivost/jaky-bude-novy-zakon-o-myslivosti

Autor: František Dušák | 14.01.2015 16:16
Jsa chud i 10 000,- Kč dám. Při 100% záruce pádu přitlačím.

Autor: Vladimír Soukup | 14.01.2015 16:09
Jaký je číslo účtu? Přispěju rád, lidi si mají pomáhat.

Autor: ValíkVlastimil | 14.01.2015 15:57
Peťane napsal si-.panove,ja vas upozornuju ze od tyhle diskuse je pro me myslivec v lese verejnym nebezpecim!!!,kdyz vidim vase postoje ke strelnejm zbranim a jejich ovladani. Zvažuji, že se přidám k těm co se ti skládají na letenku do Ameru s Malajskými aerolinkami pokud nepřestaneš takhle kecat...:-)
Fido nechutné vypadá jinak...

Autor: František Dušák | 14.01.2015 15:02
JÓ peťane, taky mám docela dobré a ostré nože. Vždy mám jeden na pásku. Opakuji vždy - jen měním pásek a nůž dle situace kam jdu. Měl bych asi jít na nějaké přezkoušení,abych někoho náhodou nepořezal. Člověk nikdy neví, zda ten nůž používá správně dokud mu to nějaká komise dle zákona nevysvětlí. Člověk je holt blbec, který musí být neustále veden a řízen. Jinak by mohl začít přemýšlet vlastní hlavou a to by byl malér. Proto je třeba více a více zákonů, vyhlášek, příkazů, zákazů a BUZERANTŮ.

Autor: prroud | 14.01.2015 14:06
Podle me je to zda chodit a nechodit na cvicny strelby kazdyho vec Fido,jestli to delal nebo ne by ukazalo povinny prezkouseni....splnis,lovis,nesplnis,nelovis,bud do dalsiho prezkouseni,nebo dokud neprokazes ze uz muzes,zalezelo by na podminkach a zneni.A zdaleka by to nebylo tak drahy,si myslim,zalezi na tom jak by se to provedlo.Klidne by to mohlo bejt individualni,statni nebo policejni zkusebny nebo neco podobnyho urcite existujou,proste by se to jen rozsirilo o prezkusovani.Technicky na auta se taky delaji,je to podobny.Dojedes si udelat prezkouseni,dostanes papir,na jeho zaklade povolenku k lovu,jak je to prosty.Nedoneses,nedostanes.

Autor: Fido z Řáholce | 14.01.2015 14:00
Proboha, obraťte list. Už je to nechutné. Zásadní jsou dvě věci. Zda chodit nebo nechodit na cvičné střelby je v dikci MS, jak to zde uvedla řada kolegů. Jen ne žádné direkce seshora (ČMMJ, SZ). Podruhé, pokud ČS odsouhlasí nebo ve stanovách budeme mít každoroční povinnou účast na cvičných střelbách, měli bychom si také určit nějaká pravidla, jak a co budeme na střelnici střílet. Řada MS, jak jsem měl možnost poznat, pořádá tzv. "sranda mač", někdo bude první někdo poslední. Tyto střelby by však neměly vést k nějaké diskriminaci těch, kteří se umístili na posledních místech. Ono střílet na střelnice na terče a v reálu na zvěř je přeci značný rozdíl, jak psal Radek.

Autor: prroud | 14.01.2015 13:50
Zda se ti snad vsechno co je z Ameriky spravny a neomylny Rone?:-).Naucil jsem se brat jen to co mi prijde prima,ovsem u nas se naopak bere vsechno to nejhorsi,jelikoz to sem Amerika cpe horem dolem,aby ji prave zustalo jen to nejlepsi.Neznam jedinou zemi kam by Amerika prinesla "svou " demokracii prestoze to tvrdi.Kdyz chces v Americe zbrojak,podepisujes cestny prohlaseni a zaroven se dobrovolne podrobujes psychotestu ze jsi schopnej vlastnit zbran a zachazet s ni podle pravidel na ktery zbrojak plati.Sam si musis zjistit co smis ,co nesmis a jak,protoze ty sam poneses veskery nasledky chyb ktery udelas.A vsadim se s tebou o co chces,ze tam existujou urcite velice presny predpisy co,kde a kdy se zbrani smis a co ne,navic jeste podle toho ci onoho zbrojaku.Ja ho tam nedelal,protoze jako neobcan o nej ani nesmim zadat.I tak jsem mohl s tim,ze bych zalhal s obcanstvim a dostal bych ho,nebyl bych prvni,ale chran me ruka pane jak by zjistili ze jsem do dotazniku zalhal!A chran ruka pane kazdyho,kdo se byt jen pokusi obejit bezpecnost pri zachazeni se zbrani a nekdo ho pritom uvidi!Co vsechno se tim rozumi vis predpokladam sam dobre.Tam bys flintou na rameni na nekoho ciste nahodou a nechtic namiril jenom jednou,to mi ver,nebo polozil flintu jinym smerem nez je terc atd.Kdyz se lovilo,jezdili rangeri jen v dalce kolem a sledovali lidi dalekohledem,kdo neco zvrtal,dojeli k nemu a sebrali mu zbran,dostal ticket a papir k soudu kterej rozhodl o dalsim,jestli mu ji vratej a za kolik,tedy tu sezonu dolovil..........

Autor: Ron Gordon | 14.01.2015 13:04
Prroude, Ty americká perlo, jaké přezkušování mají v té Tvé Americe ? Jaké tam mají zbrojní průkazy, jak jsou přezkušování na vydání zbrojního průkazu ?
Pro ty, kteří se zde otírají o ty staré neschopné dědky jen toliko:
V kamnech praská, dědek každou chvíli
svadlé ruce sobě zahřívá,
kolo vrčí, syn si s prací pílí,
nádobu si z dřeva vyrývá.

Kolečko si divnou píseň šumí,
vnoučeti se očka kmitají -
"Hele, co náš táta všecko umí,
jak mu tříšťky z rukou létají!

Dřevo ukradl jsi v panském lese -
komu děláš z něho koryto?
"Dědovi; - již se mu ruka třese,
nádobí už všechno rozbito."

"Nauč mne to!" - "Vida toho kluka,
nač by tvá to ruka uměla?!"
"Až se tobě třásti bude ruka,
koryto ti synek udělá!"

V kamnech praská, dědek shrben pláče,
svadlé ruce syn mu zulíbá,
kolo mlčí, vnouče kolem skáče -
"Táto, proč se kolo nehýbá?"

Autor: Radek Š | 14.01.2015 09:56
Novela zákona se bude týkat hlavně škod způsobených zvěří a honebních společenstev to jsou témata o kterých by se měla vést diskuze.

Autor: prroud | 14.01.2015 09:09
Honzo,ja ti garantuju,ze precist si tuhle diskusi o zbranich a strileni zodpovedna kompetentni osoba,tak mas ten zakon o prezkusovani predcasne a cobydup,protoze nektery nazory,jakoze litat a bouchat s flintou jako kdyz zeres chleba jsou do oci bijici a ceka se vlastne jenom na "TEN PRUSER" po kterym si uz hned tak nekdo ani nevrzne!Takhle laxni pristup mi bere dech....panove,ja vas upozornuju ze od tyhle diskuse je pro me myslivec v lese verejnym nebezpecim!!!,kdyz vidim vase postoje ke strelnejm zbranim a jejich ovladani!A podle toho se samozrejme i zaridim.Osobne jsem pro to,aby mel kazdej psychicky zdravej clovek zbran,nebo ji mohl bez problemu mit za ucelem obrany svyho zivota,zdravi a majetku,nebo ostatnich,ale za predpokladu ze s ni bude umet zachazet,ovladat bezpecnost a bude prezkusovan!A to by melo platit pro kazdyho,myslivec neni vyjimkou.A jak vidim z reakci,opravdu je potrebnej onen zakon,protoze hodne "pro me bouchalu" se prezkusovani opravnene boji a udela vsechno proto,aby dal zustali verejnym nebezpecim,hlavne ze si bouchnou.Neprojdes,nevystrelis si,leda u kamarada na strelnici,dokud se to nenaucis a neudelas prezkouseni,spadla klec a za tenhle zakon vytahnu do boje.Panove,vy evidentne zapominate,ze jste prakticky jediny ktery si smej venku,v lese,jen tak strilet,tedy jste nejvetsim nebezpecim a presto ctu ze nemate zodpovednost!!!!
Tuhle diskusi beru jako hodne prinosnou.Mohli jste zacit jako myslivci a jit prikladem,nechcete,takze se vezmeme za to aby takovej zakon vysel na statni urovni,pro vsechny,to je vlastne jeste lepsi.

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2015 08:43
Radku máš pravdu tak napůl.Zažít si manipulaci se zbraní, zacházení,pohyby, rychlost a dostat to pod kůži, to doma nikdo v obýváku nepochytí, ani při pochůzkách v lese.Sorry ,ale zeptejte se někdy nějakého správce na střelnici,jaké má zážitky u sdruženích.To se dovíte věci...

Ve sdružení s prominutím ošetříš hovno, protože to musí odhlasovat většina a dovolím si tvrdit, že z deseti spolků to prosadí v jednom. Zajímalo by mě, jak se to prosadilo ve Švédsku a v těch severských zemích, kde musí (tam to musí je podmínkou) každý lovec nastřílet na jedoucí terč losa.
Z té naší ujeté diskuse říkáte: " do ZoMu to neprosadíte, do Zákonu o zbraních též ne, pokud by to mělo vzejít z nějakého usnesení z Jednoty a mělo to mít vztah na všechny spolky v republice, tak to nemůže vymyslet a schválit nějaký Pepík u stolu, ale musí to vzejít a být schváleno z nejvyššího sezení a to doposud byl SZ. """Nebo můžu v práci říci našemu řediteli, pokud chcete..."""
Je zajímavé, že pár lidí v každém spolku věci fandí, jedou, najdou si čas,neřeší to a nehledají všechna proč a různé důvody a potom je ta většina, kteří se ošívají a hledají důvody, jak s tím vyjebat.
Mě už tato diskuse nebaví a končím. To bych se také počínaje asfaltovým holubem mohl za chvíli dozvědět, že jsem masař ,střelecký hazardér a na myslivost se dívám po laufech. A to né. Zdar

Autor: František Dušák | 14.01.2015 08:09
Radku - BINGO

Autor: Radek Chadim | 14.01.2015 08:03
Bezpečnost při zacházení se zbraní přeci není v tom, jak kdo umí střílet. Od toho, jak kdo umí střílet, se pak odvíjí jen lovecké úspěchy či neúspěchy a bohužel někdy i utrpení zvěře. Ale bezpečné zacházení se zbraní či umění střílet a lovit, což není totéž, v životě neověříte na střelnici. Ono totiž při lovu jsou obvykle naprosto jiné podmínky, kterou jdou jen těžko nasimulovat - v lese jsou stromy, zvěř se pohybuje po nerovném povrchu, loví se v nepřehledném terénu, lovecká horečka,... Dobrý střelec na střelnici nemusí při lovu v životě nic trefit, a že takových případů pár znám, naopak střelec co střílí jen průměrně dokáže zvěř většinou dobře ulovit, pač dokáže vhodně vyhodnotit situaci a nepřeceňuje své schopnosti. Každý jsme jiný, chováme se při lovu a střelbě různě a na dané situace máme různé reakce, a těžko nějakým zákonem povinným přezkušováním se to změní. Jistá paralela s řidiči je tady na místě, denně jedu do práce 15 km a skoro každé ráno potkám agresivního nebo jinak nebezpečného řidiče, a co myslíte, když každý z nás půjde na přezkoušení jak to dopadne - každý z nás zaplatí litr, těch 5 minut se soustředí, aby to nějak odjel - a po obdržení lejstra budou prasata stále jezdit jako prasata a nic se nezmění. Na takové řidiče je přezkušování krátké, tady je třeba, aby policie aktivně jezdila v provozu a kdo jede jak hovado hned sankciovala a při opakovaní prohřešků honila po soudech. Stejně tak se zbraněmi, prostě opakovaně nebezpeční střelci se nesmí zvát na společné akce, ale proč to ošéfovávat zákonem a komplikovat život těm slušným, když to lze ošetřit v rámci MS?

Autor: František Dušák | 14.01.2015 07:33
Sbor zástupců - to je ta parta za jejíhož přihlížení a souhlasu byla vykradena ČMMJ? Tak to jó, ti jistě vyplodí něco zcela dokonalého. Ale hlavně mi mohou nařídit velké - nic.

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2015 07:15
Když to tak všechno zpětně čtu, máte pravdu. Nemá to cenu.
Kdo si chce udržovat střeleckou kondici, kterou mockrát zúročí při lovu a pro úspěšný lov a radost z dobré rány, tak na sobě pracuje. No a od těch co jsou sobě i okolí nebezpeční a víme o nich, od těch se držet dál.
P.S. Matěji zasmát se umím také, ale co takhle přijít s nějakým nápadem a něco navrhnout?

Autor: Maral | 13.01.2015 21:07
rici - naprostý souhlas !

Autor: Matěj Fous | 13.01.2015 19:22
Zdá se,že velká část příspěvků v tomto vlákně patří jinam - do "Vtípky,srandičky...",a to např.i návrh,že by jakýsi "sbor zástupců ČMMJ" měl rozhodovat o povinných střelbách - a co třeba povinnou střelbu kulí nařídit "Spolek přátel divokých prasat" a brokama že by to nařizoval spolek tzv.drůbežářů (t.j.těch,co vypouštějí z klecí bažanty a rovnou je střílí) ? A co ostatní,kterým jsou uvedené spolky tzv.u zádele?
To jsem se již více ale zasmál nad příspěvkem Dědy z lesa který doporučoval některým aby raději dělali místo myslivosti - holubáře. Tedy jsem si na Seznamu napsal slovo -holubáři- a rozklikl asi ten třetí odkaz "Holubáři - necyklopedie.No to jsem se nasmál! Schválně to zkuste také, to je síla!

Autor: prroud | 13.01.2015 19:21
Porid si jeste neprustrelnou vestu,jak vidim,nikdy nevis kdy te zachrani!:-)

Autor: ValíkVlastimil | 13.01.2015 19:20
Jo ty brýle třeba tyto...https://www.youtube.com/watch?v=2Y9BPSShHpU

Autor: prroud | 13.01.2015 19:16
Jak vidis Vlastiku,tak zdravi nebo zivot je pro nekoho pouhou ptakovinou,picovinou a podobne.Na kazdej pad dobry vedet :-).........a pak mu sver flintu.....Priznam se,ze me nikdy nenapadlo,ze by vlastnici zbrojaku a zbrani o tomhle potrebovali vlastne vubec vist diskusi,o takovy samozrejmosti.

Autor: ValíkVlastimil | 13.01.2015 19:01
Ty společné akce je kapitola sama pro sebe.Ano jednak je to o umění střílet a hlavně se udržet. Jezdí k nám pravidelně Němci na kachny. Každý rok větší či menší "mimořádka".Jednou postřelili sebe navzájem, podvakrát chytil nějaký brok někdo z nás.Loni jsem stál u staršího střelce, který jak táhl s kachnou už nevnímal, že sedá na vodu a když ji tam dostal tak vystřelil. Na druhé straně to cinkalo do rákosí.Stejný hon, ale jiný rybník nám to někdo "oplatil" z druhé strany.Měl jsem koukat kam kachny padají. Zalehl jsem za něho do traviny a bylo mi celkem jedno kam padají kachny co "můj" Němec zastřelí.Taktické neprůstřelné brýle jsem si už objednal:-).Ano musíme si připustit, že s určitým rizikem na tyto společné akce jdeme...

Autor: Radek Š | 13.01.2015 18:48
Co tady pořád řešíte takové ptákoviny ještě se toho chytí nějaká chytrá hlava a zamontuje to do toho nového paskvilu pardon zákona.

Autor: ValíkVlastimil | 13.01.2015 18:41
Jedny dvoje střelby nevyřeší vůbec nic co se týká zacházení se zbraní a bezpečnosti.Jo nastřelení zbraně před sezonou je něco jiného.Zkrátka někdo je se zbraní zžitý častou manipulací a střelbou, někdo méně.Souhlasím jsou to neřízené střely, asi jako spousta řidičů kolem tebe. Sestřelí x lidí v momentě a bez flinty...

Autor: Zdeněk Ondruch | 13.01.2015 18:37
Myslivost je především radost a záliba a ne nařizování, příkazy a zákazy..... Kontrolní ověření nástřelu kulovnic se provádí snad v každém MS v našem okrese. Myslím, že je to jen pro dobrou věc a vše je otázkou dohody.F Dušák s R. Czechem to vystihli naprosto přesně. Lovu lesu Z

A pro odlehčení. Mě třeba v poslední době udělala velikou radost knížka od p. Bouzka - Šoulačky veselé i vážné Doporučuji. Pohladí to duši

Autor: rici czech | 13.01.2015 18:17
A vy tu řešíte pičoviny přezkušování ze střeleb ,které stejně nic neřeší ,neboť jak to tak bývá obvyklé i mistr tesař se někdy utne....

Autor: rici czech | 13.01.2015 18:15
No a ty naháňky je kapitola sama pro sebe. Na jednu stranu všude proklamujeme jak je třeba zachovávat v zimě klid v honitbě ,aby zvěř nebyla stresována a na druhou stranu se poplácávají všichni po ramenou jak to všechno prohnali ,kolik toho ulovili (spíše pokryplili).Společné hony na drobnou to samé.V honitbě kde se o bažanta či zajíce "nezakopne" se pořádají hony s výmluvou společenské události a setkání s přáteli,a honí se poslední zajíci či bažanti.Uvědomili jste si někdy jak vypadáme i u vesnické veřejnosti jak asi vypadáme když střelíme posledního zajíce za stavením ve vesnici? Pak se nedivím názoru veřejnosti na myslivce.Kdo trochu jen se zajímal o prvorepublikové zákony tak ví, že pokud byla například tuhá zima a stavy koroptví klesly, tak nařízením se prostě v daném roce NELOVILY. Ale pokud mne dnes myslivec ,který pamatuje 150ks výřady zajíců řekne že zajíců je dost a přitom se uloví 10 tak potom ať jde do prdele,a je mne vcelku jedno jaké má zásluhy nebo kdy se narodil.Z tohoto stavu je mne na zvracení ,a poznal jsem že většina myslivců tu myslivost dělá opravdu jen přes hlaveň pušky.Tož asi tak.....

Autor: Děda z lesa | 13.01.2015 18:07
Máme střelnici na brok i kuli a jsme tam poměrně často.
Vzpomínám si na jednoho dobrého myslivce, který při střelbách nikdy nenastřílel, ale na honech či naháňkách býval pravidelně králem honu - při něčem povinném a za účasti dalších čumilů snad míval trému (a podobných je dost), v těchto případech by sankce byly velmi nespravedlivé.

Autor: prroud | 13.01.2015 18:04
Me by vyvolavalo naopak usmev na tvari kdybych prisel na nahanku s pocitem,ze nemusim na ostatni davat extra pozor a behem lovu se nemusim bat odkud mi prilitne......nebo co se semele!Tomu rikam urcita pohodicka,uvolneni a komfort.Jenze na to musim vedet,ze vsichni vedi!

Autor: rici czech | 13.01.2015 17:59
Už tu moc nepřispívám, ale názory některých zde diskutujících mne vyvolávají ůsměv na tváři.Takové jajáčkovské příspěvky. Osobně se naprosto stotožňuji s názorem a pohledem na věc Františka Dušáka! Myslivosti,lovu a kynologii zdar s pozdravem Richard Czech :-)

Autor: prroud | 13.01.2015 17:47
Tak to se zrovna tobe Josko,hooodne moc divim,teda ty prvni vete!!!Anebo,je to proste uz moc dlouho cos se strilenim zacinal a nepamatujes se na ty seky cos delal a jak se ti ty veci tloukly do hlavy:-).A myslivec co strili jen "semtam" je vlastne takovej vecnej zacatecnik,narozdil od tech kdo trenujou!Na druhou stranu mas pravdu,na co uzakonovat povinny strelby,staci prece ono prezkouseni ze zakona;-).Kdo strili,nemusi se ho bat,kdy bude strilet a kolik je jenom na nem,ono se to pri prezkouseni ukaze uz samo:-).Jako aktivni strelec sam dobre vis,ze ti prakticky staci jen videt cloveka se zbrani jak vchazi na strelnici,vybaluje ji,jak ji bere do ruky,a uz asi tak cirka vis,s kym mas tu cest:-)

Autor: Joska | 13.01.2015 17:45
pro Leona, 25let jsem sportovně střílel malorážku a pistoli a v současné době (je mě 60)jsem stále členem sportovně střeleckého klubu a pořád střílím,
sice ne už závodně, ale střílím a pravidelně, přesto s uzákoněním povinných střeleb zásadně nesouhlasím. Jsem asi jediný.
Tak jako napsal Radek Chadim, nic to neřeší. Tvrdě prosazuji před loveckou sezonou povinné střelby kulovnicí v rámci MS. Kdo nenastřílí, nedostane povolenku na spárkatou a to z důvodu postřelení zvěře. Ostatní přesně popsal Radek.

Autor: prroud | 13.01.2015 17:37
Radku,mas pravdu,ale polozme si otazku,proc se ty veci dejou:-).Proc treba nepadas kdyz si obouvas ve stoje boty,priklad,je to proto,ze mas uz rutinu,jsi zvyklej,delas to casto.Nebo beres boty do rukou s takovou jakousi "posvatnou" uctou,jako neco "svatecniho"?Ne,delas to automaticky,je to kazdodenni zvyk,obouvas je a nepadas.S flintou a strelbou je to podobny.Cim vic a castejc s ni zachazis a delas veci "automaticky" ,tim min delas chyb,tim min zapominas neco udelat.....Kdyz s flintou casto manipuluju a pripominam si ze nesmim na nikoho mirit,delam to pak uz automaticky i s prazdnou,stane se to zvykem,atd,i mezi lidma,podvedome ji hlidam a nenamirim ani nahodou,kdyz se ohnu s flintou na rameni a podobne.....navic,tu flintu uz znam,automaticky jdu do polohy,mirim,mackam.....a vim kam to pujde.Je to jako se vsim co delam casto,nebo alespon pravidelne,dostane se mi to "do krve".A kdyz se nekomu nechce to naucit,holt musi bejt donucenej aby se chranilo zdravi ostatnich a nakonec i jeho.Az to bude ze chci a staram se,pak nebude muset bejt "musim",ale tak daleko jeste davno nejsme.
:-)))) To by ses dost divil co vsechno vypovi treba trenerovi,chovani cloveka v "bezpecnym prostoru",jeho manipulace se zbrani.

Autor: Leon Zumr | 13.01.2015 17:22
Vypoví to jestli se trefí,to jsi asi nepochopil že tady jde o ty bouchaly co neumí zacházet s flintou a ještě toho plno pomlátí a nepřiznaj,podívej se kolem sebe kolik jich umí nastřelit flintu kolik jich má na flintě starý krám nebo optiku od Vietnamců a Poláků a s tím pak lezou do lesa

Autor: Radek Chadim | 13.01.2015 17:12
Zase si nedělejme iluze, že zkušební střelba něco odhalí. Myslím, že většina nehod vznikne nerozvážností a zbrklou střelbou na vše co se pohne, pak malá část nehod jsou zapříčiněny nedbalostí, malá část nehod jsou prostě fyzické nehody, takže neumění střílet zapříčiní mizivé procento průšvihů. A když přijde borec na střelnici, nabije flintu v bezpečném prostoru, vystřelí dvě rány ze dvou kamsi do prostoru terče a pak flintu zase uklidí, tak to nic o jeho chování při střelbě a při lovu nevypoví.

Autor: Jan Slavětínský | 13.01.2015 14:37
palkopal- upřesni mi to. Nerozumím tomu s tou neznalostí. Já jsem o ničem konkrétním nemluvil a s tím zák.o zbraních mám pravdu. Tam je praktická střelba a zacházení se zbraní při zkouškách o ZP jinak nic.
Myslím si, že tato věc mohla být interní a vzejít např.od mateřské organizace ČMMJ, projít sborem zástupců a stalo by se to samozřejmostí každému členovi. Nevím, jsem blbec, obyčejný řadový člen, který by si jen něco přál....
Když to např.ve vlastním spolku prosadím a budou tam samí čarostřelci, tak jinde to zůstává při starém. To ztrácí efekt a podstatu celé věci.

Autor: prroud | 13.01.2015 14:33
V Ameru je to Leone prave podle majitele kde lovis,nekde jo,nekde ne.Coz neni spravny.Ale tam ma buchnu kdekdo,asi se pocita ze umej,protoze strelnice a strileni tam patri ke "spolecenskejm" akcim.Strili se porad a vsude.I deti.Navic to znam bliz akorat kde jsem lovival,Illinois,Wiskonsin,Minnesota,Indiana,Michigan.Jinde to muze bejt ruzny,zalezi na tom ci onom statu jak si dodela federalni zakon.
Uloha statu ve vydavani predpisu,stejne tak jako jeho ucel je u nas poradne nabouranej,a naprosto schvalne,to je uplne jina kapitola.Tady se stat umyslne likviduje,EU by nejradeji byla v multikulti bez statu jako takovejch,jen slepej to nevnima.Kdo neni zabednenej,ten moc dobre vnima co se deje a kam to zenou,policejni multikulti svet kde bude kazdej pod dohledem.Dnesni Francie,Cesko,Nemecko,Polsko,Norsko,Svedsko a nevim kdo jeste uz davno nejsou staty,zustaly jen statnosti,ve skutecnosti jim velej US ambasady!Na stat se nejde uz spolehat,tim spis bych se to snazil prave do zakona protlacit!!!Americky elity dnes nevyslovne sere,ze zustaly zachovany jednotlivy staty,to mi ver!

Autor: Leon Zumr | 13.01.2015 14:30
a i když tam přijedeš na poplatkový tak musíš nastřílet jinak máš výlet bez lovu

Autor: Leon Zumr | 13.01.2015 14:29
palkopal nevím jak v USA ale severské země to mají v zákoně nastřílíš s určitou flintou a můžeš s ní lovit nenastřílíš nelovíš

Autor: palkopal | 13.01.2015 14:20
To prroud : právě že je nutný a potřeba. Pro někoho má Honza naprostou pravdu, pro někoho prokázal neznalost úlohy státu v otázce vydávání právních předpisů. Dotaz: jak je to ve Státech s prokazováním ovládání zbraní? Taky musí všichni majitelé každoročně na střelnici?
To Leon : to není o tom, že by se někdo bránil střílení na střelnici, ale o tom, zda to musí stát nařizovat právním předpisem (Téma: novela zákona o myslivosti). Jinak - klidně kulobrokem na záslepku.

Autor: Tomio | 13.01.2015 14:18
S kozou by se měli dostat i ti horší střelci v 50m do pivního tácku. Na 100m i tak nějak do těch 15*15cm, to by bohatě stačilo.
Stejně je to na konci jen o stavu flinty, optiky a v té chvíli lovu tam hraje tolik faktorů. Nejhorší je, když nevím, jak flinta střílí a přesto jsem línej si to ověřit a chodím lovit, to je nezodpovědnost.

Autor: Jan Slavětínský | 13.01.2015 14:06
Vždyť tyhle "nemehla" nás všechny na společných honech ohrožují.Ostatní střelce, honce i psy. Uvědomte si to..
Mě je jedno kolik kdo má brig.hodin nebo bůh ví čeho, ale střelby by každý absolvoval jedny v roce. Nevidím v tom žádný trest,šikanu, prostě nic... V tomto bych byl tvrdý a nekompromisní.
Nevidím ani žádné papírování,šanonování a bůh ví co všechno jste vzpomínali.
Jediné co vidím je ,koupit si 50 patron (300,- boha to je peněz), zaplatit si 25 terčů (100,- boha) a vzít auto a někam dojet. Stejně by se k někomu jinému natlačili, tak o to ušetří. Né, lenost, pohodlnost a když se nemusí, tak se nemusí....To je jediný problém. Pozor, jsou to lidé různého věku.

Autor: prroud | 13.01.2015 13:56
Leone,kdyby do 10,tak je to dobry.Si myslim.To je tak zhruba ten povestnej tenisak,mozna malinko vic.Po tom jsme sli bezne lukem,a to na 60-80 yardu,s flintou s optikou to musi bejt sranda,paklize je slusne nastrilena.:-).Ovsem samozrejme,chce to znat pravidla dobryho vystrelu,ale zase promin,to je jak basnicka pro treti tridu,delsi to neni,jen si to precist a zapamatovat si to:-)).To neni zadna zatez,vedet jak drzet zbran,naucit se najit si "svou" polohu jisty strelby(ona je nalezena,ale myslivci to maji jinak,pochopitelne) a jak dejchat a mirit,mackat spoust,aby rana sedela.
Mimochodem,ciste neumyslne a nahodou jsem se octl u nas na strelnici a zrovna ji meli pronajatou myslivci,byl jsem tam z uplne jinyho duvodu,ale jako bejvalymu zavodnikovi mi neuslo,ze obecne,tu vec o strileni,nesplnoval nikdo,mazali to tam "nehoraznym" zpusobem.

Autor: Leon Zumr | 13.01.2015 13:46
Palkopal jsi schopen nastřílet na 100m do 5cm nebo jsi ten co trefí sotva tu A4 ? Ještě jsem nezažil nikoho kdo umí střílet a zacházet s flintou že by se tomu bránil!Honzo naprostý souhlas

Autor: prroud | 13.01.2015 13:46
palkopal,promin,ale kecas!Zenes to presne tam kam to neni nutny ani potreba,Honza ma naprostou pravdu! Myslivost je konicek a je fakt ze nema bejt plna narizeni a predpisu ze jeden nevi kam skocit a co udelat,aby se vyhnul kecum a postihum,na jedny strane,na ty druhy ma i myslivost jako kazdej jinej konicek par jistejch zasad ktery by mel kazdej kdo chce delat svyho konicka dobre znat,a umeni zachazeni s flintou a strelba z ni,paklize ji pouzivam k tem zasadam rozhodne patri,tak do toho netahej stoje na rukou!Navic pro toho kdo "zije" myslivosti,je to nejen konicek,ale primo poslani a ten verim,ma zakladni veci v poradku.Vymlouvaj se akorat "ti ostatni".

Autor: palkopal | 13.01.2015 13:38
Jene, je to jak s kanonem na komára.
Žádný právní předpis vás nenutí chlapa, co neumí střílet a zacházet se zbraní, brát s sebou na hon, Žádný právní předpis vás nenutí rozdělovat zvěřinu podle účastí na honech, brigádách apod. Žádný právní předpis vás nenutí chlapa, co neumí zastřelit zvěř, stavět na štonty, kde je pravděpodobnost, že mu přijde zvěř. Je to jenom o vás a vašem spolku. Když už se dokážete usnést, že zvěřina se rozděluje za účast na společných akcích, tak si také usneste, že na společné akce, kde se střílí, může jen ten kdo nastřílí (brokem, kulí, jednotnou), stejně tak s povolenkou. Klidně se i usneste, že střílet se bude jenom zbraní, která bude předložena ke kontrole dostatečné údržby (naolejovaná, ale ne zas moc) včetně nástřelových listů od výrobce až po současnost a to za každý rok povinných střeleb. Klidně se i usneste, že členem vašeho spolku může být jen ten, kdo dokáže navíc stoj o rukou s výdrží nejméně 2s. Je to váš spolek, vaše pravidla pro vaši honitbu. Stavějte se při tom klidně na uši.
Ale proboha, protože se nedokážete domluvit ve vašem spolku, nechtějte, aby to za vás někdo řešil právním předpisem a nutil k tomu i ostatní. Opatrovnické role státu jsem si užil dost a dost, jsem nesmírně rád, že to před 25 lety prasklo a nehodlám nečinně přihlížet snahám o zavádění starých pořádků v nové době.
Nejsem členem žádného spolku, jsem hostem u nájemce - fyzické osoby a takové, s prominutím kraviny, se tam zaplať bůh řešit nemusí.

Autor: Jan Slavětínský | 13.01.2015 13:00
Chlapi já se vám divím. Určitě všichni znáte své členy ve sdruženích a věřím ,že znáte i většinu chlapů ze sousedních spolků. Určitě víte, kteří z nich aktivně loví, myslivostí žijí a krom jiných akcí se objevují i na střelnicích. O honech a o naháňkách tito chlapi loví s úspěchem a v podstatě dělají výřad. Na druhé straně znáte i ty druhé, kteří nikam nejdou, flintu vezmou párkrát do ruky a na honech jsou sobě i okolí docela nebezpeční. Že netrefí, že má strýc zajištěno a zvěř je rychlejší než on nahodí flintu do ramene, to všechno vem čert. Horší když blbě střelí nebo si to odmáčkne při nabijení,vybijení... A že každý o nějakém případu,který dobře dopadl, víme, co??. A těchto lidí se to týká. Pro většinu z nich je nevydání povolenky o ničem, není to trestem, nic to pro ně neznamená. Oni jí nepotřebují a když jdou na společný hon, tak jí také nepotřebují.Zde lovit můžou. To je ten problém. A protože ve většině MS se přiděluje zvěřina podle účastí na honech, brigádách atd. tak tam chodí. Dnes to není o koroptvích a o bažantech ,kdy má strýc ve dvojce osmičky nebo desítku brok, dnes je to o černé, o kulovnicích a o brenekách. Brenek ti nikdo nehtem nevydloubne. Já jsem za svou éru myslivosti ještě nezažil, aby na spolkových střelbách byla 100% účast. Nikde. A právě chybí tito lidé o kterých mluvím a kteří to potřebují.Ošahat si flintu, tu bezpečnost, zacházení, manévrování, sžít se s ní,potrénovat atd. Zákon o zbraních nic neřeší.Tam jsou jen praktické střelby při zkouškách na ZP a kde se může střílet ze zbraní (střelnice).
Nevěřím a ještě jsem se nesetkal s tím, že by si šli všichni ve spolcích z vlastní vůle ,jednou v roce ,kondičně potrénovat. Jen pro to své svědomí, pocit a také když mu na štontě něco přijde, aby měl úspěšnou ránu.
Všem,kteří o tomto pochybujete přeji, abyste nikdy nemuseli o honě řešit nějaký
průser střelnou zbraní díky línému chlapovi, který nevezme flintu do ruky. Potom si zapapírujete i zavzpomínáte, jaký byl chlap brigádník, jak se možná oháněl motykou a sbíral plechovky po lese,ale to už je všechno houby platné...

Autor: Tomáš Pilík | 13.01.2015 12:47
Vrba Frantisek: Tak jsem si myslel, že by to asi mohlo probíhat, jen mě v tom první příspěvku trochu zmátlo to "Výsledek střelby nikdo nekontroluje".

Autor: zutro | 13.01.2015 12:13
Vidím to tak, jak pan Dušák.Mám toho papírování, a různých stupidních nařízení pokrk.Pomalu si budu muset zařídit regál se šanony jak v kanclu.K tomu různému proškolování.V práci míváme každý rok různá školení,třeba na tlakové nádoby se závěrečným testem.Pak si komisař oběhne rajón,zařízením které jsou v havarijním stavu ,vydá za úplatek dobrozdání,a když se něco stane obsere to dělník,jako vždy,ten komisař se z toho už umí vysekat. Kamarád chová ve velkém prasata,a taky říká že to zruší,co mu tam chodí kontrol , dělají jen problémy,a nastavují kapsu.Slyšel sem nedávno dobrou hlášku"komančové nám zakazovali mluvit,ale tato banda nám zakazuje žít".

Autor: Vrba Frantisek | 13.01.2015 10:54
Tome,je to snadné.Vystřelim jednu-dvě rány z každé zbraně,zkontroluji si nastřelení,a pokud je všechno v pořádku tak končim.A pokud nejsem spokojený s výsledkem,provedu korekci nastřelení-bud´sám nebo kdo si na to netroufne tomu někdo z kolegů pomůže a střílím znovu.Je to o odpovědnosti každého jednotlivce.

Autor: palkopal | 13.01.2015 10:46
Někteří tady si asi neuvědomují, že prokazování dovedností ohledně ovládání zbraní je řešeno v obecné rovině (tedy pro všecny zbraně) zákonem o zbraních, nikoliv speciálně zákonem o myslivosti. Máte představu, jak to do ZoM vůbec "nacpat"?
Blahoslavení duchem chudí, neb jejich je království nebeské!

Autor: Tomáš Pilík | 13.01.2015 09:27
Vrba Frantisek: Jak tedy zjistíte, že ta která zbraň je správně nastřelená, když nekontrolujete výsledek střelby? Když je povolenka za účast a nic se nekontroluje, přijde mi to tak trochu jako že se vlk nažere a koza zůstane celá.

Autor: prroud | 13.01.2015 09:25
Frantisku,nevim jak se prezkusujou,ale vim jak armada a v prvni rade vsichni "misari"! A ver mi,ze hodne!Porad se bavime o zbrani a strelbe ostrejma ktery zabijeji,prece......to nejsou hrabe:-).Tomu ze te serou ty ruzny zakazy,vyhlasky a narizeni se nedivim,jsme na tom stejne,vsak uz me nejakej patek znas.Ale vadej ty mizerny zakony a vyhlasky,ne ty ktery maji smysl.A jak uz jsme tolikrat napsali,je to v lidech,kdyby sami pristupovali zodpovedne,ani by tahle diskuse nevznikla,a to i v pripade kdyby nahore byli uplny hnupove.
"Spoléhat na zdravý rozum je nebezpečné, to by se mohlo vymstít - vládnoucí garnituře. Opravdu přehlídka totalitně-bolševického myšlení."Krasne jsi to napsal a potvrdil to posledni co jsem napsal:-).Minimalne polovina zakonu je zbytecnejch,KDYZ prave ti lide!
Ono se porad spoleha ze se stane neco jen jednou za cas,oproti treba bourackam,ale porad jde o lidsky zivoty,je i jeden zmarenej za 3 roky,napriklad,malo??! Asi je,kdyz to zrovna neni ten tvuj,nebo nekoho na kom ti zalezi......?A to nemluvim o tom,ze kdo vi,mozna bude zahodno,abysme se fofrem naucili strilet vsichni.

Autor: František Dušák | 13.01.2015 09:23
Peťane, a jak se přezkušuje PČR - pět ran na 5 m. Jak měšťáci - ještě horší, jak bezpečnostní agentury - vůbec, jak držitelé krátkých kulových zbraní - nijak. Běžte všichni do (_!_). Mne už všechna tato nařízení a přikázání tak serou. Ač nekuřák, neuznávám plošný zákaz kouření v hospodách. Jak stát pomohl tomu hostinskému? Nijak, tak ať ho nebuzeruje. To příští rok stát zakáže čepovat kořalku? Ta také škodí zdraví. A další rok podávat uzený bůček? Také škodí zdraví. Myslivci, místo toho aby se zaměřili na opravdu důležité věci, tak řeší 3,14čoviny. To stát potřebuje, bandu která se neumí domluvit, navrhuje ne uvolnění zákonů, ale naopak zpřísnění. Toho se ihned chytí a zpřísnění udělá. Kolik z vás oplotí cestou ke krmelcům nárost aby ho spárkatá neokousala? Kolik z vás po domluvě s majitelem pozemku vysází a zajistí plodonosné dřeviny - hrušně, jabloně, jeřáby, třešně, jírovce apod. Kolik z vás vyseje janovec, lupinu apod? Minimum a to je pro přírodu, potažmo myslivost důležité. Ne nějaké nablblé střelby, přezkušování ze znalostí a ostatních 3,14čovin. Když to tady čtu, tak si připadám jak v té nejhlubší totalitě. Přikázat, nařídit a možná něco povolit. Spoléhat na zdravý rozum je nebezpečné, to by se mohlo vymstít - vládnoucí garnituře. Opravdu přehlídka totalitně-bolševického myšlení.

Autor: prroud | 13.01.2015 09:00
Josko,ano,bezpecnosti prace,a to nosi elektrikar "sroubovak a zkousecku"! Coz teprve kdyby nosil ostre nabitou flintu!!! Ze ano??!!!
Prezkusovani strelby v takovym pripade neni zadnym ponizenim ani buzeraci,mela by to bejt bezna praxe.A jak pise Honzik,jasneze nebudu prezkusovat dedouska co uz nestrili,zase budme normalni.A je faktem,ze u prezkusovani ze streleb by to dotovany bejt melo,jde prece o obecnou bezpecnost a zmirneni utrpeni zvere.Vim ze budu jeste min popularni,ale dal bych kazdymu kdo aktivne zachazi se zbrani i povinnost blejsknout se minimalne jednou za mesic na strelnici.Vzpominam si na my mlady leta a souteze ve strileni,zachazeni a manipulace se zbrani a strelivem byla hodne sledovana a mohl jsi strilet jako panbuh,udelal jsi botu v bezpecnosti a nepomohla ti svecena voda,byl jsi z kola venku driv,nez bys nekoho mohl poskodit,nerkuli zabit!!! JInak panove :-))))))))))),vy co tak udatne zlehcujete tak samozrejmou vec!,konkretne vase nastrely bych mooooc rad videl!!!!! :-))))))
A mimochodem,"politicky korektne" jsem napsal "aktivni",protoze bejt po mym,ma tu povinnost kazdej kdo vlastni zbrojak a ma zbran!

Autor: Vrba Frantisek | 13.01.2015 08:55
Něktetří z poraděnku zapomněli na chodce.I ti nutně potřebují kurz chůze a pravidelné přezkoušení! Jinak v MS pořádáme před loveckou sezonou povinné kulové střelby kde nejede o to trefit nějaký papir A4 a pod.Jde o to zkontrolovat nastřelení.Výsledek střelby nikdo nekontroluje,ale účast je rozhodujicí pro vydání povolenky,A kdo se nezůčastní v daném termínu,musí se prokázat potvrzením od správce střelnice že se střeleb zůčastnil v jiném termínu.

Autor: palkopal | 13.01.2015 07:24
A to je tak těžké říci : "Strýci, pokud nepůjdeš s námi na střelnici, nepůjdeš ani na hon?" Nebo ho nestavět tam, kde si nevystřelí?
Znám jednoho, ten chodí na hony bez patron. Užije si, zavzpomíná, nikoho neohrožuje.

Autor: Jan Slavětínský | 13.01.2015 06:26
Josko, to je špatné přirovnání protože všichni ti lidé dělají svojí profesi a práci denně, čili mají praxi. Řeč byla pouze o praktických střelbách.
Nevím jak vy, ale já znám hodně myslivců,strýců, většina z nich má jen brokovnici a jejich myslivost je zúžená pouze na schůze, brigády,krmení a společné lovy. Za celý rok vezmou flintu až s prvním honem. Na čekané nechodí,s flintou po revíru nechodí, neloví. A právě o tyto lidí jde. Dostat je na střelnici.
Žádné přezkušování, žádná buzerace, žádné ponížení někoho, v podstatě ani ty finance nemá cenu řešit.
(podívejte se, jaká je situace s autolékárničkama. V televizi postraší lidi pokutami a u nás jí teď nekoupíš. Každý jde a bez keců si to dá dopořádku...)Já si prostě myslím ,že u nás v Čechách nechat něco na dobrovolnosti, to nefunguje...

Autor: Joska | 12.01.2015 20:43
Pánové, jsem přímo zděšen některými názory!!!!! Z těchto důvodů navrhuji, aby každý učeň vykonal po cca 3letech učňovskou zkoušku, středoškolák po 5ti letech maturitu, Ing a Mudr diplomovou práci, každý kdo má řidičský průkaz cca týdenní školení se závěrečnými testy a mohl bych pokračovat dále.
Proboha, zamysleme se nad tím.
Co se týká níže zmíněného oboru elektro a 3leté přezkoušení, to se týká pouze bezpečnosti práce a norem s tím souvisejících (také to každé tři roky musím podstoupit).
Nechme to raději tak jak to je, nebo budeme platit, platit a platit!!!!!!!!!!!!!

Autor: Václav Sládek | 12.01.2015 20:10
Střelby máme teda "jen" brokové účast je hnedle 100%.Jen bych jěště uzákonil aby povinně měla bezdětná maželství dětí.Jinak jak napsal František je to vše ve spolku.

Autor: Jan Slavětínský | 12.01.2015 09:06
Na závěr otázka. Kolik sdružení by to asi takto řešilo a dobrovolně? Jako všechno i tohle bývá postavený na pár nadšencích, kteří v tom spolku musí být a dokáží ho rozhýbat a donutí o tom chlapy hlasovat. Typnu si ,že 1% MS z okresu. V ostatních spolcích by šel život dál a postaru . (P.S. také to nemusí hlasováním projít a potom nějaká vymyšlená vazba k vydávání povolenky je pasé...,i tu vazbu s povolenkou musí někdo odhlasovat.A pokud se náhodou postižený odvolá , určitě vyhraje )
V tomto případě se přikláním k "povinnosti" protože to zasáhne všechny.
A končíme se střelbami a řešte něco jiného..... Zdar

Autor: Ellhenicky | 12.01.2015 09:03
Myslivost je stále na bázi dobrovolnosti. Vše je na dohodě,to už tu bylo několikrát řečeno. Mladí myslivci mají jasno,nenastřílíš, tak ahoj. Ti staří to mají stále jako koníček a většina z nich možná několik let nevystřelila. Mají svůj krmelec, svůj les svého psa a užívají si,tak proč jim to nedopřát.Za nějaký pátek, a věřte tomu, že to utíká, budeme na tom stejně.Nač vymýšlet nějaké "dokonalosti". Jak psal Strejda zajíc- veterinář a nemůže bez pověření dělat prohlížeče zvěře. Dotyční, a musí to být, za dva dny poznají zda byla zvěř zdravá či ne. A tak by to bylo se vším dalším. Neznám žádného rybáře, zahrádkáře či včelaře, že by se dále hromadně školil. To, že máme zbraně, tak většina si udělal řádný zbrojní lístek a lovecký lístek a ne zadarmo.Akorát by se našel zase někdo, kdo by toho zneužil.

Autor: František Dušák | 12.01.2015 08:52
Peťane, kdybys alespoň trochu znal zákon, tak víš, že povolenku k lovu vydává a schvaluje uživatel honitby, tj. v případě MS členská schůze, žádný hospodář, předseda, jak se někde ještě traduje. A jaké podmínky si členská schůze k vydání povolenky na jednotlivé druhy zvěře schválí je čistě jejich věc. Vše jde vyřešit v rámci sdružení, ale to tam nesmí být připosraní ti zdejší horovatelé pro zákony a toto dát v plén.
Tímto končím diskusi na uvedené téma, jelikož je to kvadratura kruhu. F.D.

Autor: prroud | 12.01.2015 08:29
Frantisku,ja nevim,Honza to napsal dobre,tezko protahnes mistne povolenky za nastrel,kdyz vetsina strilet neumi:-).Ovce poslouchaj jedine na zakon,a v tomhle pripade by nesmyslnej nebyl,kdyby to tak nebylo,naprosta vetsina z vas by strilela dobre a nelitovala za strelivo.Pak nedojde k zadnejm dohadum a zly krvi ve spolku.Chlapi,musi to bejt,predpis je predpis,jdeme na to,a je hotovo.Jen bych takovej zakon nebo vyhlasku nestavel jako znemoznovani prava myslivosti,ale jako pomoc.Proste strelby,opravny strelby a klidne jeste jednou v casovym useku dost dlouhym na to,aby si mohl dat strileni prumernej strelec do poradku a prosel.O tom to je,naucit se strilet,ne o tom ze nestrilet.

Autor: palkopal | 12.01.2015 08:25
František Dušák - !!!!!
Lépe to říci asi nelze, ale někteří nepochopí do smrti.

Autor: František Dušák | 12.01.2015 08:20
Honzo to je to o čem píšu. Schůze odhlasuje střelby a vydání povolenky na jejich základě. Bez střeleb povolenka pouze liška a vrána. Finito. Bez zákonů a vyhlášek. Pořádek si musí udělat každý sám tak jak mu to vyhovuje a ne šílenou spoustou buzeračních výmyslů.

Autor: Jan Slavětínský | 12.01.2015 08:15
Když tedy řešíme nějaké ty kondiční střelby. Je problém přesvědčit i samotné chlapy ve spolku,není to vůbec jednoduché a vždy vás někdo utře,že to není nikde napsaný a povinný. I když bude nadpoloviční většina pro a dokonce to projde schůzí, sdružení zaplatí patrony, dorazí polovina. "Ten nemohl a ten byl v práci a tomu nejelo auto...atd." Mraky výmluv. Já už se tomu všemu jen usmívám. Nepochopím myslivce ,kterému je lhostejná jeho vlastní střelecká dovednost a soužití se zbraní. Nechápu,ale budiž.Jsem rád když takový stojí na druhé straně leče a pokud mohu, tak ho tam i postavím. Jiné šance v danou chvíli nejsou.

Autor: František Dušák | 12.01.2015 07:52
A také by šlo před zimou všichni řidiči na školu smyku, na jaře cyklisté zkouška rovné jízdy po čáře, po pěti letech znova obhájit diplomku, každých 5 let návštěva manželské poradny a prodloužení slibu manželství a našel bych toho hodně co by šlo "zglajchšaltovat". Vám opravdu nestačí ty spousty zákazů, příkazů, nařízení a jiných zhovadilostí, které jsou denně sypány naší milou EU a našimi inteligentními politiky? Kuwa, tak si udělejte ve sdružení pořádek sami. Tam, kde to dokáží k tomu nepotřebují podpůrnou hůl zákonů, vyhlášek a nařízení. Tu podpůrnou hůl potřebují přizdisráči, kteří drží hubu, bojí se ostatním něco říct, tak se potřebují něčím zaštítit. Každé sdružení je samostatný právní subjekt a jak si udělá pořádek je na něm, případně držiteli honitby. Jděte už do (_!_) s vymýšlením nových a nových příkazů, které nemají hlavu ani patu.

Autor: vk74 | 12.01.2015 07:34
a ti lepší soudruzi určitě i bez osobní účasti !

Autor: Jan Slavětínský | 12.01.2015 06:32
Možná si někteří vzpomenete. Před rokem 89 musel mít každý člen odstřílené povinné střelby. Na jakékoliv střelnici, kde byl přítomen člen střelecké komise OMsu, měl razítko a na zadní stranu členského průkazu to potvrdil. Kdo to neměl, nedostal při prodlužování štempl a v podstatě měl pozastavenou činnost (LL). Tuším, že to tenkrát vzešlo od Policie krátkým dopisem na okres. Jednoduché, bez remcání.Sice nedemokratické a s pošlapáním lidských práv a bez možnosti svobodného rozhodování...., ale měli to všichni.

Autor: Leon Zumr | 11.01.2015 21:24
no nevím ale neznám nikoho kdo by střílel kulovnicí při zkouškách na ZP to za prvé.Za druhé jsou mraky bouchalů co neumí trefit tu A4 a plno těch se starýmy krámy nebo šunty z tržnice místo optiky a vesele si bouchají v lese po zvěři ty by to vyřadilo ze seznamu držitelů povolenky a toho se bojíte ? P.S. zažil jsem několikrát když dorazil spolek na střelnici a to byl masakr když slušně nastřílely 2-3 z deseti tak to bylo dobrý a když jsem si pokecal se správcem tak prohlásil že to úplně normální když tam takhle dorazí parta myslivců každej se klepe na patronou jak je drahá a jak těch 100m je daleko

Autor: Ron Gordon | 11.01.2015 21:00
No ono se těžko hledá kompromis, když každý má jen tu "svoji pravdu". Začnu to od konce - zlatý důl pro několik desítek úředníku tak jak u všeho v naší republice, kde opravdu jsou úředníci neúplatní. K přezkušování - vykonal jsem zkoušku, prokázal jsem znalosti tak proč přezkoušení ? Ano v případě že prokážu neznalost či nerespektování obdobně jak u řidičského průkazu- vyboduji se, chlastám před jízdou, ano, tam přezkoušet. Kontrolní střelby by měly být v zájmu každého, kdo chce lovit, ikdyž mnohdy se ti exkluzivní střelci, kteří se předvádějí na střelnici vynikajícími výkony při lovu zvěře rozklepou tak, že jí nejsou schopni trefit a v opačném případě si jsou svými výkony tak jistí a loví na každou vzdálenost a za každě situace, čímž způsobí daleko více škody než ten, který jak zde psáno s potíží trefí formát A4, je si toho vědom a loví na pár metrů.

Autor: Leon Zumr | 10.01.2015 21:25
jo zlatý důl a víš jak se sníží počty povolenek a víš co se ušetří papíru to se pak někde vrátí :-))))

Autor: Radek Š | 10.01.2015 18:28
Celé přezkušování bude pro někoho jenom obrovský zlatý důl.

Autor: Leon Zumr | 10.01.2015 18:16
to by byla darda za munici na té střelnici to by bylo piv propálených v prachu :-)))))))))))))

Autor: Maral | 10.01.2015 18:14
Já spatřuji největší nedokonalost zákona v nejasném nastavení pravidel - viz nesmyslné nájmy LČR. Někde honitba za pytel hrušek, jinde extrémní nájem, který zcela potlačuje definici myslivosti v zákoně a směřuje ji vyloženě komerčním směrem.
Dále je nejasná role státní správy, která zůstala po bývalých ONV. Dnes je to kočkopes. Naprosto neviditelné je MZe.
Práva vlastníka pozemku nejsou dostatečná, MS si může s kýmkoliv vytřít zadek.
O plánování je zbytečné vůbec hovořit. Tento model prostě nefunguje. Je na místě začít diskutovat o kritériích průběrného odlovu samčí zvěře.
Jestliže jsme okopírovali německou lesnickou školu (která sice v praxi nevede k trvale udržitelnému hospodaření), nevidím důvod, proč si nevzít inspiraci z německého modelu myslivosti.
Oblasti chovu zvěře známe, jenže v praxi dnešní pouhé plánování na malých částech v oblastech není schopno odpovídajícím způsobem myslivecky hospodařit tak, aby to vedlo v dané oblasti k celkovému prospěchu. Výsledek je prostě bída.

Autor: Harald Altmann | 10.01.2015 15:58
Ale teď vážně. Problém současného zákona není v jeho nedokonalosti, ale v lidech. Začneme se jím do důsledku řídit a problémy ubydou. Sebelepší právní norma nezaručuje, že různí vychcánkové nebudou hledat, jak ji obejít. Pokud nebude důsledně vymáháno dodržování práva, je tato diskuse o ničem. Plně souhlasím s příspěvkem Fida. Morálka lidí je zkažená. Bohužel, někteří se nedokázali vyrovnat se svobodnějším režimem po devetaosmdesátém a slovo demokracie chápou tak, že si mohou dělat co se jim zachce. Svoboda jedince končí tam, kde začíná omezování práv druhého - to si všichni uvědomme.

Autor: Harald Altmann | 10.01.2015 15:31
Ještě bych navrhoval každý rok opakovat slib manželství - cena úkonu 2000Kč. Dále řidičák, přezkoušení - cena úkonu 5000Kč každé dva roky. A takhle by se dalo pokračovat. :-)))). Už je mi jasné, proč MvDr nemůže dělat prohlížitele bez absolvování "speciálních" zkoušek. To je přesně proto, že takových lidí co jsou papežštější než papež je na světě spousta - a ti největší hňupi jsou koncentrování v EU a ČR.

Autor: prroud | 10.01.2015 15:12
To bych chtel videt,jak by nekdo ojebal nastrel treba pred nahankou,kdyby si poradatel usmyslel,ze prezkousi strelce........Panove nezlobte se na me,ale pro me je u lovce(nepisu myslivce,ale plati i pro myslivce kterej lovi)nejdulezitejsi to,ze umi strilet a vi co lovi,to jsou pro me zakladni predpoklady a ty bych zkousel at uz na to mate nazor jakej chcete.Kdo to udela je mi vlastne jedno,kdyz to udela a podepise,protoze kdyz si to nejakej Lojza nejak zaridi a prijde stiznost,odnese to zkousejici i s Lojzou a pravem!

Autor: Leon Zumr | 10.01.2015 15:10
jinde ve světě to jde jenom v Čechách se z toho snažíme vykecat různými rádoby důvody

Autor: Fido z Řáholce | 10.01.2015 14:17
Přezkušování MH, resp. myslivců ze znalostí mysliveckých zákonů, vyhlášek, zda umí ze své zbraně dobře střílet atd. je blbost. Stále zde zdůrazňujeme, že MS je samostatný právní subjekt, který si svými stanovami určuje pravidla lovu, chování členů, atd. ve svém spolku. Jestliže MS navrhne OSSM na funkci MH osobu, která má mezery ve znalostech z myslivosti, jeho chování jako funkcionáře neodpovídá důležitosti jeho funkce, tak je to jejich problém. To samé u řadových myslivců. Jestliže se některý člen nechová "myslivecky", tak by měl reagovat výbor, resp. ČS.
Na počátku 90 let, kdy se uvolnila morálka ve společnosti, jsme měli v MS člena středního věku, který se rád "napil" a pak se hrubě choval ke spoluobčanům a manželce. Po společném lovu na drobnou zvěř a následném posezení v mysl. chatě, napadal pod vlivem alkoholu kolegy myslivce. Odezva na jeho chování v obci se snesla na hlavu všech myslivců. Výbor navrhl písemné napomenutí, při opakování vyloučení z řad čl. MS. Nezabralo to, byl na návrh výboru MS ČS asi po půl roce vyloučen.
Chci tím říct jen to, že MS, ale i HS jako uživatelé/držitelé honiteb, nesou spoluodpovědnost nejen za chování svých členů, ale i jejich odbornou, mysliveckou zdatnost. Je hloupost, organizovat pro myslivce povinná školení v dodržování např. mysliveckého řádu, spíše je třeba netolerovat nevhodné chování a vystupování jak ve společnosti, tak při spol. honech. Jak mnozí diskutující psali, vše je v lidech, žádný zákon, školení, různé testy nenapraví negativní zvyky a neschopnost některých myslivců.

Autor: Tomio | 10.01.2015 13:10
Proude-> A kdo to bude vzhodnocovat, hospodář honitby, prosím tě, pak ti oblíbenci to vždycky nějak nastřílí a ti neoblíbení, bud ano ne, na to není potřeba žádná úprava zákona.
Prostě todle je věc nájemce honitby a ne státu, tudíž v zákoně to nemá co vyhledávat.Pokud vydává povolenky uživatel honitby.

Je mi jasný, že zvěři je to jedno, kdo ji zmrzačí. Ale jak říkám, tudy cesta nevede.

Autor: prroud | 10.01.2015 12:49
Tomio,co to tady tocis? Ja nerekl ani slovo o vylucovani ze spolku!!!! A rikas to spravne,netrefis,nebudes lovit! Az trefis,ukaz a zase budes.Tak prostou vec si dokaze zorgnizovat a ohlidat kazdej hospodar,nebo to dokazou na okrese.Neni problem jednou do roka jit na strelnici a nastrilet terc.kdyz nenastrilis,mas opravu jindy,pak treba jeste jednu.Nedas to,nelovis,dokud se nenaucis strilet,myslivec muzes bejt porad!A prestan s nejakou profesionalitou a konickama,ty raneny zveri je to u prdele,to je o zodpovednosti k ni!!!Kdyz nejsem "reznik",tak jsem kus dreva,to se povedlo :-)

Autor: Leon Zumr | 10.01.2015 12:08
k čemu by byla potřeba nějaká organizace na přezkoušení? a když má 300 táců na revír a neumí střílet tak si má zaplatit kurz kde ho to naučí

Autor: Tomio | 10.01.2015 11:53
Proude, ty jsi kus dřeva, fakt.
1)Nikdo neříká, že má dostat povolenku, tak mu ji nedejte, ve spolku si ty pravidla utvořte, nebo nájemce honitby, ale nemůžeš to prosazovat tak, netrefíš, pak ti vezmem lovecký lístek, vyloučíme ze spolku,z čmmj atd. Co to jako je, si uvědom, že to není profesiónální činnost. A to chceš jako po státní správě, aby tam naběhlo 70 000 lidí a stříleli na střelnice a dostal pak potvrzení, že může lovit.... to nevidíš jak je to unreal....! Kdo to bude kontrolovat, kdo bude vypovídat smlouvy s nájemcem, který to nesplní, atd.
On Lojza netrefil, tak tu honitbu za kterou platí 300 000, mu vezmeme, a budem hledat nového nájemce, který trefí. Ted on já se netrefil, měl jsem utržený kříž.... a půl roku bude čekat na další přezkoušení...

2)Pokud takto, tak ano, bude jednotná organizace, každý bude muset být v čmmj, nebo já nevím v čem, budou se přezkušovat, každá honitba bude spadat pod tuto organizaci, nikdo jiný právo myslivosti nebude mít, než člen této organizace, atd. Pak je možno nějakou profesiónální úroven nastavit. Ale to už vidím, jak se někteří zase staví na zadní.

Autor: Leon Zumr | 10.01.2015 10:56
klasika a podle mých zkušeností proti tomu vždy bojují bouchalové co netrefí právě tu zmiňovanou A4 ale na srnce si zmáčknou na to frajeři jsou.

Autor: prroud | 10.01.2015 09:19
Chlapi,s tim strilenim neblbnete!Starsi clenove by nemeli prece problem kdyz stejne nestrilej.Zadny prezkusovani. Ale kdo chce lovit,na prezkouseni,jen zasnu nad tim,co tu ctu,takze kdyz je nekdo 30 let myslivec ale neumi strilet,tak prima,bude postrelovat zver,neco dohleda,neco ne a vy ostatni pak budete dohledavat kusy s ustrelenou pulkou tlamy,no bezvadny,nechavat chcipat raneny kusy v bolestech a hladem,protoze je nekdo zaslouzilej,kua to nikdo nevidi jak je to zcestny??? Neumis strilet,dej se sakra na sachy a necpi se do lovu!On ti nejakej sikovnejsi kolega neco supne.Ale je fakt,ze novej zakon bude nejspis o necem jinym,jak pisete......takze dalsi svinstvo.

Autor: Tomio | 10.01.2015 08:28
Já bych si dovedl také několik změn, ale z některých z Vás mě vstávají vlasy hrůzou na hlavě.

Proboha, přezkušování myslivců, to jako budete chlapa co třicet let dělá myslivost, je v důchodu, tahat po nějakých testech, nebo že musí trefit A4 na 50m. Aby mohl jít ven v zeleném. Pro ty lidi už to není lov,lov pro ně je to záliba,koníček a vy mu ji chcete vzít kvůli tomu, že by mu dali třeba otázku o husách....! Dále 70000 lidí překoušet, vždyť to je k ideologie.

Je otázkou jestli by MH neměl projít vždy nějakým školením po X letech, ale zase jednou tu zk složil nejde mu to zakázat. To pak můžu jít znovu na zkoušky ze statistiky a vezmou mi diplom, když ji neudělám.

Je to koníček,záliba není to povolání jako elektrikář, nemáš za to mzdu atd...

A teď k návrhům,
Pravomoci SSM jsou velké,daly by se ještě zvětšit.
Úplně jinak bych nakládal s nenormovanou zvěří. Nasčítat v závislosti na škodách, které jsou udržitelné, nebo ne, vypracovat plán lovu a ne nějaké bez omezení 36, a výjimečně 39. A ještě více bych se zaměřil a ty vykuky s hranicí vedle oblasti chovu. Vůbec je možná načase tu tabulkovost s normovanými stavy přehodnotit. U nás máme normované zajíce a bažanty, zajíců místo 80 máme 10 a bažantů 0 a stále je vykazujeme.
Vnadění povolit jen v malém množsvtví, případně do válců,staveb, STOP zatuchlým plevám,silážím atd a pokutovat!!! Vždyt je to hnus, kopa siláže, na ni pneumatika v ní pod deklem kukuřice.
A taky zrušit, noktovizory a další pomůcky, které zvyšují možnost pytláctví, pokud uživatel není schopen stavy zvěře zredukovat, převezme SSM a zorganizuje bud otevřenou nátlačku s lovem černé, vysoké bez rozdílu věku a pohlaví. Až zredukuje zvěř v daném místě předá zpět nájemci. To by se hodně zakouřilo někde.

Vesměs, ale souhlasím s tím, co napsal Honza Slavětinský, bojím se otevření a zájmů lobistů

Autor: Ellhenicky | 10.01.2015 05:57
Ve většině MS bylo běžné, že se prováděly dobrovolně povinné cvičné střelby před odstřelem srnců. Pak se zpřísnily podmínky, že střelby jen na vyhrazených střelnicích a byl konec.Chtít po někom aby někam jezdil, když nemusí a vystřílel krabičku patronů...
Při posledním projednávání změny ZoM některé spolky byly slyšet a veřejně uváděly své požadavky či návrhy. Nyní je na této frontě nějaký podezřelý klid.

Autor: Krejčí Karel | 10.01.2015 03:17
Tak to by bylo velmi přísné a nelze pro tisíce našich lovců být bez povolenky po povinných střelbách.Co raněná,nedohledaná zvěř?

Autor: Leon Zumr | 09.01.2015 23:57
když přezkušovat tak každý rok :-)) ale z manipulace se zbraní a střelby na terč nesplníš limit nelovíš a hotovo,jako to je na severu tam dostaneš po testu povolení na lov se zbraní se kterou jsi splnil zkoušku

Autor: Radek Chadim | 09.01.2015 23:37
A k čemu novelizace zákona o myslivosti? Když není vůle a státní správa je neschopná kontrolovat činnost, pak se změnou zákona nic nezlepší, protože pořád nebude vůle a stát bude fungovat pořád stejně. Za další dokud se nebudou řešit příčiny problémů (a to nebudou) nikoliv jen následky, tak může být zákon jaký chce.
A již několikrát zde v různých tématech zmiňovaní divočáci jsou toho důkazem, přístup některých z nás k nim jako ke škodné čí myslivosti škodící není vůbec na místě, naopak by jsme na ně měli pohlížet jako na vzor, na vzor JAK TO NEDĚLAT :-). Tak dlouho se s tím nic nedělalo, až se to podělalo, a teď všichni kroutí hlavou, jak je to možné, a neví si s tím rady, což bohužel ještě není konec tohoto smutného příběhu, protože teď stát začne přemýšlet, jak se zbavit svého dílu zodpovědnosti za vzniklý stav (noční vidění, baterky, lovení všeho při každé příležitosti), což problém v žádném případě nevyřeší, spíše naopak. Tak na co něco novelizovat, aby se to dělalo jako doposud?

Autor: strejda zajíc | 09.01.2015 22:32
V souvislosti s myslivostí-prohližitelé zvěřiny jsou opakovaně proškolováni po pěti letech,za nemalý peníz(toť asi hlavní důvod.)Právě dnes jsem takovéto opakované školení absolvoval,jako veterinární lékař se státní zkouškou z hygieny potravin a 35letou praxí si stále doplňuji vzdělání.:-)))
Některé věci níže uvedené (odstřel např.nepůvodních druhů)by spíš měly řešit vyhlášky.Živá zvěř je "ničí"(kromě obor).takže jasné regule,tvrdě a přísně vyžadované-kým?-jedině státem!Dodržování norm.stavů,plánů odstřelu,péče atd,zde v naprosté většině případu je HS mimo(leckdy i mimo mísu).Velkej bič a malej dvorek,na nás,bejky zelený!Dneska má totiž kdekdo dojem,že si může dělat,co chce!Dyť je to ničí...Nepřipomíná vám to něco?

Autor: Radek Chadim | 09.01.2015 22:19
Přezkušování u myslivců je celkem zbytečné, přezkušování bude jen otravování těch, co pro myslivost něco dělají, protože ti co se myslivosti nevěnují a mají LL se na to pak při nejhorším vybodnou, a ti co si LL koupili či se k němu dostali prapodivným a zrychleným procesem si přezkušování zase koupí a či se k němu dostanou prapodivným a zrychleným procesem :-) (a že mám pocit že jich je čím dál tím více), protože těžko se najde nějaký státní orgán, a orgánu je ve státě dost :-), který by průběh přezkušování kontroloval, protože myslivost není ani státní poklad, ani celospolečenské téma číslo 1.

Autor: prroud | 09.01.2015 21:59
Ekektrikari jsou prezkusovany co 3 roky,bez pardonu,a elektrina tece porad stejne,tekla a tyct bude,bezpecnost je porad stejna.........nic novyho se v ni uz nevymysli,jen modifikace.Pochybuju ze je to se strelbou jinak,vcetne ohrozeni zivotu,kdo nenastrili,mel by mit utrum,taky bez pardonu,uz jenom kvuli utrpeni zvere.O tom ze kdo nevi "na co strili",ani nemluve.

Autor: palkopal | 09.01.2015 21:43
Zkouška z myslivosti je o prokázání odborné způsobilosti. Záleží-li způsobilost na vědomostech, případně zručnosti či praxi, prokazuje se (v naší společnosti) pouze jednou, neb se má za to, že nabyté vědomosti, zručnost či praxe se nezapomínají. Je-li odborná způsobilost vázána na fyzickou zdatnost či zdravotní stav, musí se prokazovat buď opakovaně, nebo po určité době. Tak je to u nás ve všem - odborné vzdělání pro výkon povolání (výuční list, maturitní zkouška, vysokoškolský diplom), důstojnická zkouška, živnostenský list, získání řidičského průkazu, zbrojního průkazu, licence odborného lesního hospodáře, licence taxátora atd. atd.
Ani u zbrojáku se neopakuje zkouška, pouze prokázání zdravotní způsobilosti (jednou jsi prokázal znalost předpisů, bezpečnou manipulaci se zbraní, rozborku pro čištění a trefil terč, tak proč znovu otravovat tebe i zkušebního komisaře).
Takže chtít opakované přezkušování u myslivosti, z celospolečenského hlediska marginální záležitosti, rovná se pošetilosti, zcela vybočující z obecné právní praxe.
Že spousta chlapů včetně MH nezná téměř nic, svědčí o nízké úrovni vyučujících či přednášejících a zkušebních komisařů, nikoliv o nedostatcích právního systému.
Znám jedno MS, kde povolenky k lovu vydávají poze na 1 rok a po prokázání střeleckých dovedností na střelnici - kdo nenastřílí, nedostane. K tomu není třeba zákon či vyhláška.

Autor: prroud | 09.01.2015 20:49
Dedo,a tu skatuli co si tam postavil Ceskej oligarcha jsi videl? Kde sebral povoleni ktery nema vubec ani existovat pro takovou lokalitu a takovou hruzu co do ty prirody zasadil a kolik pozemku z toho sebral???...Nedelam si absolutne zadny iluze,kde je mozny neco takovyho!!!

Autor: figi | 09.01.2015 20:47
osobně si myslím, že pár věcí by doladit šlo, ale že se to zvrhne přesně tím směrem, o kterém psal Honza Slavětínský.
Navrhl bych ale jednu podle mého velmi důležitou věc, a to povinné přezkoušení všech myslivců po pěti letech a následně opět po pěti letech od získání prvního LL. U MH bych trval na přezkoušení po třech letech od vykonání zkoušek a to třikrát opakovaně.

Sousta chlapů vč. MH neumí a nezná téměř nic !

Autor: palkopal | 09.01.2015 20:24
ZoM se nevypracovává pro zvěř (jednak neumí číst, jednak bez něho dokáže vesele existovat), ale kvůli lidem, aby :
1. byla stanovena pravidla, kdy, kde a jak je možné se zmocnit zvěře, která nikomu nepatří,
2. byl umožněn výkon práva myslivosti i bezzemkům (povolení vstupu na cizí pozemek za účelem přivlastnění si věci, která se na něm nachází),
3. byla stanovena pravidla chování, aby se lidi při tom vstupu na cizí a braní si zněho nepotloukli navzájem.
Vše ostatní je jen doprovodný kolorit, provázející spor majitélů pozemků a bezzemků, výsledná podoba předpisu pak dokládá, kdo ve společnosti zrovna vládne a má navrch právo užívací či vlastnické.

Autor: Ellhenicky | 09.01.2015 20:17
Rejpnul jsem do tématu, protože bylo mrtvé.Proude, vystřelit na psa má své podmínky a všechny musí být naplněny, ne že každý myslivec vystřelí na každého psa v lese. Mám LL od roku 1979, jsem MS a za tu dobu jsem střelil jednoho psa, který prokazatelně pytlačil, majitel ho na noc pouštěl ven a šel i po lidech. Myslím, že většina zde píšících maji podobné skóre. Co se týče návrhů nového zákona, tak nějaké nepravosti by se měly zjistit, než budou odklepnuty a pak už se s tím nedá nic dělat. I když jsme v Čechách kde se novelizují novelizované zákony:-)

Autor: Děda z lesa | 09.01.2015 19:10
O "nutnosti" novely mysliveckého zákona se prakticky mluví od samého počátku jeho vzniku v roce 2001...
Stávající zákon není až tak špatný, vychází z letitých podmínek středoevropské myslivosti, ale vrtat v něm musí věční nespokojenci z řad SVHP, ASZ, SVOSL ap. Jak praví Fr.Dušák, v případné novele nepůjde ani tak o zvěř (pro kterou se vlastně zákon vypracovává), ale o zištné zájmy uvedených skupin - viz letité snahy o snížení výměr, zvýšení nájemného, razantní řešení škod atd.
V minulosti již prosakovaly právě z MR při Mze zaručené drastické zprávy počínaje 115 či 250ha honitbami, nájemnými lovci na likvidaci stavů zvěře, celoročními lovy snad veškeré spárkaté - volby tento stav utnuly a nakonec vznikla pouze celkem přijatelná novela vyhlášky 245/2002 pod č. 403/2013.
Je jasné, že novela zákona je horký brambor, ale je mnoho a mnoho důležitějších zákonů, na ten náš si asi ještě chvíli počkáme.
Spíše jsem zvědav na novelu zákona 114/1995, který má nahradit zákon o Národním parku Šumava - ministr Brabec jej slíbil na leden 2015...

Autor: prroud | 09.01.2015 16:44
Samej ing,dr,prof,mudrjudrpudr..........a kam myslivost dotahli panecku,tomu rikam inteligence,na co studovali??Ale ono je to videt nakonec vsude,kam nas blbeckove cpou.....trvam na tech blbeccich!!!Ocividne to neni jenom vzdelani,co dela z cloveka Cloveka!

Autor: Fido z Řáholce | 09.01.2015 16:30
Nevím Františku jak je to s tou účastí ČMMJ na jednání o novele ZoM, ale na webu MZe je stále uvedena Myslivecká rada ministra ve složení, jak jej jmenoval bývalý ministr Toman. Zdali ministr Jurečka jmenoval nové složení MR nevím. Případná novela ZoM bude pocházet právě z úst čl. MR.

Ing. Martin Žižka-předseda
Ing. Jiří Papež-mistopředseda
Jan Votava
Ing. Libor Řehák
Dr. Jiří Hanák
Ing. Jindřich Šnejdrla
Ing. Josef Stehlík
MVDr. Miroslav Vodňanský
Ing. František Kučera
Ing. Jan Hůla
Ing. Pavel Indra
Ing. Jiří Novák
Ing. František Havránek
Prof. Miloslav Vach

Autor: František Dušák | 09.01.2015 15:07
Pánové, nechci vám brát iluze, ale zákon se neotevírá kvůli střílení čehokoli. Ten se otvírá kvůli loby majitelů pozemků na posílení jejich práv, většímu tlaku na škody zvěří, snazší likvidaci nechtěného druhu zvěře na pozemcích apod. O myslivost v této novele půjde až naposledy. Již jsem některé nástřely viděl a pokud se ČMMJ bude chovat jako dosud, tj. nezúčastňovat se jednání a připomínkování, tak Sv. Hubert s českou myslivostí.

Autor: Jan Slavětínský | 09.01.2015 09:48
Já se bojím,že celá novela bude mít úplně opačný efekt,tak jako všechno do čeho se začalo šťourat. Na konec to bude o stavech zvěře, škodách, povinnostech uživatelů, práv držitelů a honitbách.
To co zde píšete je pro praxi ,praxe je ale na mnoha místech taková jak píšete...
Já osobně bych současný zákon nechal být. Není špatný i když jde o kompromis a hlavně jsme ho všichni už za ty léta "strávili".

Autor: prroud | 09.01.2015 09:10
Ellhenicky,"Dle mého soudu by se v chystaném zákoně měla vrátit možnost odstřelu pytlačičích psů a koček všem myslivcům",souhlas,ale s jednim ALE,a to je PROKAZANEJCH pytlacicich,ne ze uvidis psa u padliny,nebo kusu upytlacenyho jinym psem kterej nasel a odstrelis ho!Nevim jak u jinejch majitelu psu,ale ja chodim se svym do lesa casto a sem tam neco najde,nedej boze a buh chran toho "myslivce" co by mi po nem strelil,a nedejboze ze by trefil,sel bych sedet za vrazdu a to naprosto vedome,toho vola bych si vychutnal!!! Pisu jen jak to je.....a bylo by dobry s tim pocitat.At mas nazor taky z jiny nez myslivecky obce:-).Takovej pes,konkretni pes neco stoji a musi se cvicit a vychovavat,kdyz nemluvim o vzajemny lasce,co ma sakra vetsi cenu,ten pes,nebo kdejaka zver co se rodi dokola porad a je strilena?Muj pes je clenem rodiny,strelis mi po moji rodine?? A ted ruku na srdce kdyz das povoleni vsem "takymyslivcum" co si radi vystrelej prakticky na cokoliv,co myslis,jak to dopadne? Jeste jsem v lese nevidel pytlaciciho psa,natoz smecku,je to tak spatny ze by si kdekdo po psu mohl strelit???!!!

Vzdycky pocitej s velicinou jmenem clovek,dam priklad pro pobaveni: Nasi maji malyho pejska,fouska krizenyho s necim:-),naramne ostrej partyzan,v lese radil ale nikdy nepytlacil,nikdy se nedotkl zvere,pod dozorem i kdyz mel svou hlavu a uz vidim myslivce co ho uvidi,bude pro nej pytlak.A hned dalsi vec,je to pes,takze jak fenka hara,pretrhne se aby se k ni dostal,normalni vec,ovsem to nevadilo majiteli fenky aby otcovi(mel stesti ze jsem tu v ty dobe jeste nebyl) nepovedel,ze jak naseho psa uvidi kolem jeho zahrady,ze nam ho pribije na vrata(to by me ani nestacil dorict),a predstav si,ze by takovej VOCAS!!! byl myslivcem a psa si proste vycihnul...........

Autor: Karel Friedrich | 09.01.2015 08:08
Přidal bych možnost střílet zavlečené druhy (norek americký, psík mývalovitý, nutrie, mýval) pro všechny držitele loveckého lístku. Rovněž upravit dobu lovu pro typicky noční zvěř (jezevec, obě kuny) po celou noc a ne jako nyní jen hodinu po západu a hodinu před východem slunce což je do očí bijící nesmysl v zákonu o myslivosti. Prodloužit dobu lovu jezevce od září. Možnost pružně reagovat na přemnožení druhů škodící nejen myslivosti ale i zpěvným ptákům a jiným vzácným živočichům (např. sojky).

Autor: kocourvbotach | 09.01.2015 08:06
Téma do kterého se nikomu nechtělo....Souhlasím s Ellhenickým,ještě bych přidal zákaz vnadění černé zvěře(hromady),celoroční odstřel veškeré černé zvěře na nějakou dobu a potom předání pravomoci OSSM aby mohlo operativně povolovat takový odstřel podle oblastí a aktuálních stavů zvěře.
Povinné přezkušování,nebo alespoň účast na školeních pro všechny myslivce dejme tomu po pěti letech jak z vědomostí,tak střelby.
Zrušení zákazu lovu na čekané do 200 metrů od hranic a ponechání na dohodě sousedů.
Povinné odevzdávání markantů veškeré ulovené spárkaté zvěře.

Autor: Ellhenicky | 09.01.2015 07:17
Dle mého soudu by se v chystaném zákoně měla vrátit možnost odstřelu pytlačičích psů a koček všem myslivcům a ne jen MS a MH . Dále upravit podmínky "sanitárního" odstřelu.
Jinak téma dobré, zájem malý a přitom všichni víme co je třeba:-)

Autor: Maral | 04.01.2015 09:31
Rok 2015 bude ve znamení přípravy novely zákona o myslivosti.
Vaše názory - co je třeba změnit ?