Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Myslivecká rada ministra zemědělství



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 24.01.2015 00:21
Strejda Zajíc to nedávno v jiném tématu vyjádřil celkem přesně - kecy, kecy, ježek v kleci ! Zatím můžeme jen konstatovat, že nová myslivecká rada ministra zemědělství již existuje a o tom, co to bude znamenat v praxi, se můžeme jen dohadovat. Jediné, co je dnes jisté na 100 %, je smrt a daně a nikdy nebylo tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. Nebo snad líp ?

Autor: Radek Chadim | 23.01.2015 22:31
Ten náměstek z toho článku je spíše k smíchu, je zajímavé, že takové vtipné postavičky se vždycky dostanou na posty, kde můžou rozhodovat o věcech, o kterých nemají ani potuchy, a které už tak k smíchu poté nejsou. Nejprve jako právník bez myslivecké praxe se dostane na post náměstka ministra přes myslivost a pak ještě do dalších mysliveckých odborů dosadí další právníky, a aby tomu ještě dodal grády, tak jako poradní orgán si dodá lesáky a zemědělce - to je jasná známka toho kam to může vést. Ten už je pod vlivem - všech možných jen né myslivců a připraven hájit zájmy všech možných jen né přírody a myslivosti - ještě dávno předtím, než začal cokoliv vytvářet a byl důvod ho ovlivňovat :-).
A už mně sakra řekněte, co všichni mají s tou spárkatou? Naštěstí v textu Zásad je mimo jiné uvedeno: "Cílem myslivosti je ve volných honitbách udržení početních stavů spárkaté zvěře ve stavech odpovídajících optimálním stavům a přírodnímu prostředí.". Takže divočáků bude přibývat, protože jejich stavy neodpovídají dnešnímu řepkovo-pšenično-kukuřičnému přírodnímu prostředí :-), těch se tam vejde ještě mnohem mnohem více, to je holt současné přírodní prostředí :-).

Autor: František Dušák | 23.01.2015 15:26
No já také odebírám oba dva časopisy. A mohu říci, že každý je svým způsobem tendenční. Každý píše chvalitebně o svých koních a obhajuje tu svoji skupinu, svůj názor. Ten, kdo tvrdí, že to tak není, buď špatně čte, či je také tendenčně zaměřen. Zatím mi nedělá problémy odebírat obě periodika. Obě přečíst, udělat si svůj závěr a úsudek a najít tu zlatou střední cestu. Říci, že Myslivost je špatná a Svět myslivosti výborný, či opačně je prostě blbost. Každý časopis vydává jiná parta a každá má jiné priority, ač se obě party schovávají za záchranu české myslivosti. Blbost. Chtějí jedna jako druhá vládnout, lovit, mít honitby a myslivost je jim zcela u (_!_).

Autor: Fido z Řáholce | 23.01.2015 15:02
K2C3 co Ti ten rozhvor s Mgr. Mlynářem přinesl nového. MR je ustanovena, o malé tech. novele ZoM se hovoří rok i více, tak jako o novele ZoM. Nic nového pod sluncem. Mgr. Mlynář může mít různé nápady, dobré i špatné, ale jak sám řekl, hl. slovo bude mít MR. Pokud by čas. Myslivost prezentoval to co Svět myslivosti, tak není třeba kolportovat oba.

Autor: strejda zajíc | 23.01.2015 13:40
Pro K2C3:psal jsem toto oblíbené úsloví jednoho kolegy u Cermixu,nechápu co to má tedy společného s mysliveckými časopisy,resp.s mysliveckou radou.Neohryzali ti zajíci jabloňky?:-)

Autor: K2C3 | 23.01.2015 08:15
Slíbený článek lze stáhnout zde:
http://uloz.to/x2JKeApc/novela-pdf

A pro Zajíce: Vše není na hovno (abych citoval přesně), ale takovýto rozhovor v Myslivosti nenajdeme. Odebírám časopisy oba ...

Autor: K2C3 | 22.01.2015 10:58
Svět myslivosti se již v prosinci k novele ZOM vyjadřoval rozhovorem s někým z MZ. Článek zítra naskenuji a dám ho k dispozici. A neodpustím si rýpnutí, že postkomunistický časopis Myslivost se absolutně Světu myslivosti nemůže rovnat ...

Autor: Vít Pátek | 22.01.2015 10:50
Nevím, jestli je moje úvodní otázka tak špatná, ale každopádně jsem ji myslel poněkud praktičtěji, než kam se ubírá diskuse.
Jak K2C3 naznačil hned na začátku, jsou i lesníci (nebo zemědělci), kteří jsou přesvědčeni, že myslivost je "okrajová záležitost" a musí jejich obchodním zájmům ustoupit vždycky a ve všem, a jak plyne z další, pro mě ale příliš obecné diskuse, stejně tak jsou lesníci (a zemědělci), kteří myslivost považují obecně za prospěšnou a jsou ochotni v případě kolize zájmů hledat nějakou rovnováhu (ale také si ji mohou představovat velmi různě). A ještě ke všemu - není, z pohledu konkrétních zájmů, zemědělec jako zemědělec ("zemědělský velkopodnikatel", například) a lesník jako "lesník" (třeba majitel lesů, který do nich málem ani netrefí).
A mě prostě jen zajímá, zda někdo něco víte o konkrétních lidech v té radě, jaký je jejich "pohled na svět" a zda se tím pádem dá odhadnout, jak (kterými směry) ta rada rozhodování ministra a ministerstva bude ovlivňovat, hlavně ve vztahu k potenciálním novelizacím zákona o myslivosti.

Autor: K2C3 | 22.01.2015 10:32
V naší honitbě je zastoupen jak větší zemědělský podnik, hospodařící řádově na 1000 ha, tak několik menších sedláků hospodařících vždy tak na ca. 100 - 200 ha. U malých je vidět snaha podpořit myslivost, obnovení-odbahnění rybníků, zvaní na sběr kamene výměnou za obilí, většinou hospodaří v eko. Velký podnik dělá řepku, kukuřici a jede si tvrdě za svým, úhyn srnčího z lánů řepky byl na rozboru, přímo nedokážeme nic, ale mezi řádky je jasné, proč parazité oslabený kus dokážou zamořit, od konečníku až po srdce ... Toto může být všude různé, ale u nás platí, že čím blíže má člověk ke svým hektarům, tím lépe se chová i k myslivcům. Státních lesů máme pronajatých minimum.
Shrnout to vše do jednoho pytle zkrátka nejde a na diskuzi tady máme jinačí odborníky, kvůli kterým normální diskutující odcházejí ...

Reaguji ještě na ty zlaťáky a ropu, je mi jasné, že vlastnictví pozemku není vše, ale váže to sebou určitou zodpovědnost. Velké podniky tyto vazby nemají a bohužel i hodně lidí, vlastníků např. zděděných pozemků ten vztah nemají a nezajímají se, jinak by nemohli pronajmout a nechat si pozemky ničit. Bohužel jsem se mnohokrát setkal s názorem, že než pronajmout sousedovi, který si za dotace koupí nový traktor, to raději pronajmu "JZD" - to je jaksi přijatelnější ... "JZD" překradené na a.s. pak párkrát díky své organizační struktuře švihne ztrátu, Andrej Agrofert rád skrze ZZN rok dva počká a potom udeří a lidé se najednou nestačí divit, jaký se sehraje kolotoč. No a tak máme začarovaný kruh, přetrhané vazby majitelů pozemků díky komunismu tvoří bohužel nevratné škody a i díky celé této situaci bude reforma ZOM vždy bojem zájmových skupin a pochybuju, že se něco změní k lepšímu ...

Autor: Ron Gordon | 22.01.2015 10:26
Já by řekl, že jde o právo vlastnické k pozemkům a tomu co na nich roste, nikoli právo vlastnické k zvěři. Když vyoráš na svém pozemku hrnec zlaťáku také ti budou patřit ? Když budeš dělat na zahradě vrt pro topné čerpadlo a narazíš na plyn či ropu - taky si myslíš že bude patřit tobě?

Autor: Tomio | 22.01.2015 10:17
K2C3 a jsou to opravdu snahy vlastníků, nejsou to spíše vazby v zemědělství těch, kteří plundrují půdu, kterou mají pronajatou, kolipak z těch tisíc obhospodařovaných hektarů vlastní ty velké zemědělské společnosti. No asi zase tolik ne, jinak by si tu myslivost, se kterou jsou nespokojeni provozovaly samy.
Ona ta pravda je jinde a to přijít k penězům za co nejmenší náklady. Samozřejmě to není situace sedláka, který vlastní 3pole, to je malý hráč, na ty se to musí navléci, aby to vypadalo, ale velcí hráči jsou jinde

A co se týká lesnictví v ČR, zvláště pak Lesů vlastněných státem. LČR bude mít své divize, kde bude chovat zvěř, jako reprezentativní honitby, ať ta zvěř bude dělat škody nebo ne, a bude jedno jaké, postupem času tyto velké honitby vzniknou. A u těch ostatních pozemků, je to otázka, většina lesníků má vztah ke zvěři, zvláště ta starší generace. A pro LČR je to zdroj příjmů, ale je otázkou jakým směrem se vydají.
Teď je jen otázkou času, kdy zvěř najdou ten limit, kdy zvěř působí minimální škodu a nájemci jsou ochotni platit vysoké nájmy, jakmile tento bod optima nastane, budou maximalizovat svoji přidanou hodnotu. Tudíž dokud budou myslivci cálovat ok, budeme tlačit na snižování stavů, jakmile cálovat přestanou, bud si to LČR stáhnou pod sebe, nebo se najde další vůl, co ty prachy dá, případně už nebudou nikterak aktivní.

A většiny honiteb s honebními společenstvi se toto nedotkne, jediná alarmující zvěst by byla snížení výměry honiteb, pak by to zatřáslo hodně

Autor: K2C3 | 22.01.2015 07:44
Řekl bych nešťastně položená otázka! Od lesníků - zástupců majitelů lesů, od zemědělců - zástupců majitelů pozemků snad nemůžete čekat, že budou protěžovat zájmy myslivců - skupiny lidí, kteří na cizích pozemcích vykonávají svého koníčka. A je to tak správné, byť se to většině zde diskutujících nemusí líbit. Oproti právu vlastnickému je myslivost okrajovou záležitostí, s tím je třeba se po dlouhém období, kdy nám byl tvrzen opak, srovnat!

Autor: Vít Pátek | 22.01.2015 00:44
Co říkáte na složení nové myslivecké rady ministra zemědělství?
Podle deklarovaných profesí či oborů činnosti výrazně převažují lesníci.
Ze své vlastní zkušenosti vím o lesnících-myslivcích či alespoň s kladným vztahem k myslivosti i o lesnících se vztahem nulovým ba záporným.
U těch konkrétních lidí znám leda u některých z dřívějška jméno...
Až dojde na "lámání chleba" (např. u návrhů novel zákona o myslivosti), na věci kde se zájmy myslivců a lesníků (a třeba i zemědělců) rozcházejí, co se dá od téhle rady čekat, že bude ministrovi radit?