Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lov černé zvěře jednotnou střelou



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Václav Sládek | 20.03.2015 20:34
Omlouván se za OT

Autor: Václav Sládek | 20.03.2015 20:33
Neobhajuji náháňky v březnu ale jednomu ze sousedních spolků zaseli kolchozníci kukuřici na stejných polích pro železnou krávu dva roky posobě.Letos je tam ozimá pšenka černá se do ní dala s takovou vervou že by šla hodně rychle do 3,14či.Jsou to na naše poměry veké lány.Nezbylo než černou řádně vystrašit.

Autor: zutro | 20.03.2015 15:26
Víte že právníci mohou úmyslně a beztrestně lhát.

Autor: Ellhenicky | 20.03.2015 13:37
Kde není žalobce, není soudce a co právník, to jiný názor. Na naháňkách se velké kusy zpravidla běžně nestřílí, ale jak píše Pepa lončák 80,-kg taky není výjimka-odhad věku.

Autor: Fesoj | 20.03.2015 07:54
Ovšem další paradox je to, že odsiřel dospělé černé zvěře na naháňkéch se povoluje proto, aby došlo ke snížení stavů /aspoň se to uvádí jako oficiální důvod/ a mohu-li na takové akci bachyni či kňoura lovit, je v zásadě jedno, zda kulí či brenekem. Navíc se taková rána jednotnou střelou dá mnoha způsoby zdůvodnit - od napadeni člověka či psa po prostý omyl v odhadu věku - a kdyby se nedělalo mnoho daleko horších zvěrstev, od střelby brokem po naháňky v březnu či dokonce dubnu - je ten rozpor, zda jen kule nebo i brenek, to poslední, co by mi vadilo.

Autor: Jan Slavětínský | 20.03.2015 06:47
Pokud dostanu vyjímku a mám povolen lov 1-2 ks dospělé černé (jak to většinou bývá), mám povolené např i světlo, tak by mělo být automatickou a samozřejmou věcí, že se ta zvěř bude lovit na čekané a né na nějakých naháňkách, jak to bývá.
Chlapi kteří to budou lovit, budou na tu zvěř mít povolenku. Já si myslím ,že i podstata té vyjímky a správného odlovu kusů je založená na této myšlence.
Ale jsme v Čechách. Myslím si, že i MH si může jako osoba odpovědná za provoz myslivosti v honitbě ,ke způsobu jakým bude lov prováděn, hodně říci. Jak píše Josef, kriteriem pravdy je ale praxe. Ten jeden povolený dospělý kus se loví pořád, každý týden jako lončák....a platí přeci to, co se napíše...Tam, kde to jede tímto způsobem, tam vůbec nikdo neřeší brenek nebo kuli.
Z pohledu zákona to chápu stejně jako palkopal. Lovu zdar

Autor: Fesoj | 20.03.2015 00:15
Já to sice vidím stejně, nicméně kritérirm pravdy je praxe. A ukažte mi myslivce, který na naháňce, kde je povoleno lovit dospělou černou, přičemž má kombinovanou zbraň, při setkání s bachyní či kňourem po kulové ráně nechá brenek v hlavni, pokud ovšem kus nezůstal v ohni !

Autor: palkopal | 19.03.2015 12:04
Já čtu zákon tak, že z § 45 odst. 1 písm. u) lze udělit výjimku, ale z písm. k) nikoliv - po udělení patřičné výjimky by se na společném honu mohla střílet i černá dospělá (bachyně i kňouři), ale nikoliv jednotnu střelou. Ta zůstnává vyhrazena pouze selatům a lončákům (zákon je nedefinuje, což je trošku díra v předpise).

Autor: Tomáš Pilík | 19.03.2015 11:22
Zdravím všechny. Včera jsem se s několika kolegy dostal do diskuze na téma lov černé zvěře na naháňkách jednotnou střelou do brokovnice. Domníval jsem se, že jednotnou střelou lze lovit pouze sele a lončánka, ale byl jsem \"přehlasován\" s tím, že pokud mám udělenou výjimku podle § 45 odst. 1 písm. u) /lovit na společném lovu zvěř spárkatou kromě laní a kolouchů jelena evropského a jelena siky, muflonek a muflončat, selete a lončáka prasete divokého; tento zákaz se netýká lovu v oborách,/, tedy, že na společných lovech mohu lovit i dospělou zvěř černou, automaticky neplatí druhá věta § 45 odst. 1 písm. k) /to neplatí při lovu selete a lončáka prasete divokého, které lze při nadháňce, naháňce nebo nátlačce střílet i brokovnicí s jednotnou střelou,/ a jednotnou střelou mohu lovit veškerou zvěř černou (včetně dospělé). Prosím někoho kovaného na toto téma, aby případně napsal nějaké ustanovení zákona, které říká, že v tomto případě je to tak, jak mě přesvědčovali kolegové. Děkuji.