Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Útok poštolky na hnízdo jiřiček



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel Zvářal | 09.12.2015 19:15
Poštolka plení hnízda jiřiček v letech latence hraboše, ale není to jev nijak častý. Většinou to dělají specializovaní jedinci. Znám z minulých 20-ti let jednoho samce. Naletuje do kolonie a za varovného číír číír od jiřiček zkouší vytáhnout mládě z otvoru. Co mě na poštolkách fascinuje, že dokáže ulovit i rorýse. O nich se píše, že spí za letu. Pozoroval jsem několikrát střemhlavý útok samce poštolky do lovícího houfu rorýsů. Poletoval bez většího zájmu v jejich rozvolněném hejnu a najednou po způsobu ostříže se pustil za pomalejším (spícím, dřímajícím) rorýsem. Dva takto ulovil. Jinak poštolka plení hnízda pěvců, ale např. i hrdliček. Stejně tak i káně, nebo i včelojed - ten dokonce zaletuje v klidu mezi činžáky - plení hnízda na stromech. Krahujec naproti okna rovněž hnízdo hrdliček, čerstvě vylíhnuté kuličky. No a samice krahujce pravidelně zaletují do stromů v sídlišti a decimuje hřadující hrdličky. Někdy je loví i za šera (téměř potmě) a trhá pod lampou. Jestřáb se do města bojí, tak krahujec je jediný významnější predátor hrdliček, ale i městských holubů. Těch sokolů u nás tolik není, navíc mladé holuby zdolá i poštolka.

Autor: Tomáš ČENĚK | 08.07.2015 08:22
Ramo, to dvojhnízdo mám v práci téměř neustále před očima (mám jej pohledově v úrovni monitoru, o kousek výš) a nikdy před tím ani potom jsem takový útok neviděl. Útočník ještě druhý den jen tak prolétl nad nádvořím.
Jednou v zimě se mi tu metr před oknem krásně předvedl krahulík. Zaútočil na ptáčky u krmítka, co tu každou zimu mám. Pro něj je takový lov \"každodenní rutina\", ale u poštolky mně to prostě překvapilo.

Autor: Ramo | 26.06.2015 09:57
Karla znám osobně a říkal mi, že poštolek je až MOC !! Má u nás budky pro sýčky, bohužel zatím neobsazené... On je totiž velmi rozumný ochránce! :-))

Autor: Fesoj | 25.06.2015 23:37
Karel Zvářal psal /tuším že na Loveckém fóru/, že v souvislosti se zvětšováním populace tohoto dravečka a jeho rozšiřováním do měst dochází i ke změnám ve způsobech lovu a preferované kořisti. Uvádí například to, že právě poštolky mají na svědomí úpbytek až vymizení populace kdysi tak hojného chocholouše. Takže tomu útoku na jiřiččí hnízdo se zase až tak moc nedivím.

Autor: Ramo | 24.06.2015 11:56
Tomáši to co jsi viděl, určitě NENÍ standartní způsob lovu poštolky a je to dost zajímavé! Obecně loví spíše ptactvo žijící na zemi. Asi je u vás letos málo hlodavců, anebo to zná a ví jak s jistotou a bez větší námahy sehnat úlovek. Zkus to hnízdo ještě pozorovat, za sebe si myslím, že se ještě vrátí, teda jestli je ještě pro co! :-)

Autor: Tomáš ČENĚK | 23.06.2015 11:08
Přátelé, právě jsem z okna kanceláře pozoroval útok poštolky na hnízdo jiřiček. Napřed zakroužila nad nádvořím a pak najednou nalétla a \"přisála\" se na hnízdo. Po asi dvou sekundách zase za probíhajícího útoku dospělých jiřiček odlétla. Už jste něco takového viděli? Já dnes poprvé.