Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ramo | 01.10.2015 09:43
Vše úspěšným LOVU ZDAR!

Autor: Petr Havlín | 30.09.2015 21:43
Všem lovu zdar!

Autor: Pavel Černý | 30.09.2015 16:48
Všem úspěšným Lovu zdar! Já jsem dostal před týdnem od Matěje zprávu, že jsme byli hospodářem vyzváni k dolovení srnce (nebo i srnců) chybějícího do plánu. No, nějaké tipy jsme měli, jeden i hodně zajímavý - pravidelný osmerák - posledního srpna jsem ho pásl deset minut na 15 metrů, ale pár posledních dnů v září je na starého mazáka, který se ještě poctivě vyhýbá všem posedům, sám je pořád ve střehu a k tomu spoléhá na ostražitost vodící srny, asi málo. K tomu se v honitbě za posledních pár dní hodně změnilo - třeba strniště po řepkách byla většinou zaoraná. Navíc stejnou povolenku jako my, měl asi kdekdo, protože na posedech bylo pořád živo i v oblasti, kde prasata teď nejsou. Osmeráka jsme vzdát nechtěli, zkoušeli jsme ho střídavě oba, ale večer jsme obvykle viděli už jen tmavé fleky, jak zvěř vytahuje pozdě. A někdy také \"ani chlup\". Viděl jsem osmeráka s jistotou jen jednou, ale pro mne daleko. Mně se dnes ráno podařilo po přesunu od kazatelny, kde bylo pusto a prázdno, k žebříku na mezi, obeznat tři srnce a poté ulovit alespoň průběrného šesteráčka. Matěj se mi zase smál, že šest dní jezdím takovou dálku na takového žebráčka, ale znáte ho... Já jsem spokojený, že to na poslední chvíli přeci jen vyšlo. Fotku vložím zítra. LL

Autor: oziris | 30.09.2015 13:51
Vsetkym uspesnym lovcom lovu zdar! Pridavam aj ja svoj uspech, vcera vecer som pokrstil novu lavicku, ktoru som umiestnil na rozhrani kukuricneho pola, lesa a placu so suchou travou. Zasadol som o deviatej. 22:30 sa ozval v dialke srnec, v lese dvakrat nieco prasklo a ked vysiel mesiac spod mrakov, pred sebou som mal dva tmave flaky. Vysli spod tiena, ktory vrhal les, na travu, kde som rozoznal kontury a ked sa jeden natocil idealne, strelil som. Na nastrele prasa, cca 25-30 kg. Druhe utieklo. Podakovanie sv. Hubertovi, zalomok a cervena praca - sam. Celkom by ma zaujimalo, preco sa taketo prasata pohybuju same, vid galeria. U nas staru nestrelil nikto, aspon oficialne nie. Mozno susedia... Ktovie. LZ. A aby to bolo kopmlet: 243 win, Win Power Point 100 gr.

Autor: Krejčí Karel | 30.09.2015 09:12
Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 30.09.2015 08:37
Už jsem zase srovnanej, v neděli už jsem pifl zase jenom jedno. Lezl jsem na žebř a ježto bylo daleko vidět, koukám doleva a asi půl kiláků od posedu za silnicí vidím nějaké tmavé flíčky na čerstvě zaseté pšence. Tak zase lezu dolů, seběhl jsem k silnici, přišel k nejbližšímu sloupu v polu a jak tam docházím, divočáci se otáčí a jdou na mě. Vybírám sele co stojí kolem ryjící bachyně a jak si stoupne na široko mačkám spoušť. Rána hvízdne jak stojím u sloupu, po ráně všechny kusy odbíhají, na poli dva tmavé fleky a jedno sele příbíhá ještě blíže a zastaví 10 m ode mne. Nechávám je odběhnout, ježto už mám jen jeden náboj ve flintě, co si pro sichr nechávám na dostřelnou ránu. Jdu ke kusu a 10 m daleko je vyhrabaná půlmetrová díra od té bachyně a vyhrnutá hlína - to je ten druhej tmavej flek, co tam předtím nebyl :-). Stříleno na 80-90 m, sele samozřejmě :-) zůstalo v ohni.
Ale ty divočáky člověk nepochopí i kdyby chtěl, na tom poli byla loni kukuřice, já mám kukustrniště všude kolem kazatelen a když by prasátka chodili v klidu podél lesa, tak tam po nich ani nikdo nestřílí, pač je to od kazatelen daleko, ale ti hloupí divočáci raději jdou z hloubky vyrývat tu loňskou kukuřici - halt zvyk je kovová košile.

Autor: Vrba Frantisek | 30.09.2015 07:43
Lovu zdar všem úspěšným.

Autor: strejda zajíc | 29.09.2015 16:56
Lovu zdar vám přeje strejda Zajíc.To je ten,co ho v neděli kousla do tváře koala.Krve jako z vola a né ze zajíce.Vy nevíte,co je to koala?Toť nové plemeno psa,matka kopov,otec alano!Kamarád si koupil fenku kopova a ta mu po měsíci vrhla toto úžasné stvořeníčko.Cicmal jsem s s Rašou(z německého Uberraschung-překvapení)při prvním očkování a takhle to dopadlo.:-)))
A k tomu jsem i děsnej opičák!Webtaťka střelí dvě selata jednou ranou-asi je to nakažlivé-a tak já hned musím také.V noci jsem střílel na sele u kukuřice a ejhle,oni hned dvě.Hamoun jsem odpornej...I když to bylo nechca,čučel jsem na to jako myš.To zase sv.Hubert řádil,asi za to,že jsem ve čtvrtek pustil kňourka,mohl by z něho vyrůst dobrej velkej kluk.
Za ta moje myslivecká léta je to popáté,vždy nevědomky.Jedna příhoda byla obzvlášť zajimavá,ale je to na dlouhé povídání.Jen jednou jsem to zkusil schválně,ale byl jsem za chamtivost potrestán,kule chytla metr před laufem větev a bylo.Chtěl mít víc,nemá nic!
P.S. A aby to bylo úplne(jak říkáte):Oba kňourci-25 a 23 kg,55 metrů,jeden hlava,druhý srdíčko.Má milovaná osma.střelivo \"taký hnoj\" s červenou zápalkou.To větší jsem věnoval kamarádovi,kterému se zrovna teď nedaří.

Autor: martes | 29.09.2015 14:48
Všem lovcům,,Lovu zdar,,.Hlavně Petrovi k tomu prvnímu kusu daňčí zvěřě.

Autor: Roman Voříšek | 29.09.2015 08:58
Chlapi, lovu zdar!

Já jsem ulovil selátko, bachyňku po vyvržení 22 kg v pátek na oseté pšenici.
Našoulal jsem 5 ks černé podle lesa a lovil. Nic zvláštního, pocta ulovené zvěři, červená práce atd.
Ale byl jsem venku v neděli, vyrazil jsem v 23.00 a takovou smůlu, která se na mě nalepila, jsem dlouho neměl...
Na kukuřičné strniště mi přišlo nejdříve 5 ks černé. Pomalu, proti větru k nim šoulám a najednou odbíhají...
Důvodem je příjezd rychlíku - rudlu černé, který má jednu pořádnou lokomotivu a 11 vagonů... Jak je sucho, tak se od nich zvedá prach. Chvilku zmateně pobíhají po poli a pak se usadili u malého močálu. Šoulám k nim. Jsem téměř na dostřel, ale bachyni se něco nelíbí, velí a pryč. Zase oblak prachu a mizí za horizontem.
Vracím se zpět k autu. Pokládám kulovnici na sedačku, zvednu dalekohled a koukám na druhé pole, tam je černo.
Šoulám k nim, je jich cca 30 ks. 3 větší kusy, a dvoje selata. Dvakrát jsem je našoulal, dvakrát mi zatáhla do krytu. Prostě všechno špatně...
Kouknu na hodiny, je 03.15. Mám ještě málo a jedu se podívat do míst, kde jsem lovil v pátek. Tam je na poli 10 ks černé. Objíždím celé pole, pomalu šoulám, ale již jsem je nestihl, zatahují do lesa. Chvilku ještě stojím na místě, pak do zapraskalo a na strniště mi vytahuje samotný kus černé. Kňourek, cca 60 kg, ale nelovím. Naposledy zvedám dalekohled a na opačné straně pole vidím dalších 10 ks černé. Těm se ale na poli moc nelíbí a klusem se přesunují pod duby k rybníku. Já už ale jedu domů, sice bez úlovku, ale se zážitkem, na který dlouho nezapomenu.

Autor: Jan Slavětínský | 29.09.2015 06:27
Lovu zdar, chlapi. Nosler Part.od SB není zrovna nejlevnější patrona. Já bych se díval po inzerátech kolem střeliva - na Huntingu shopu a na Myslivost-lovectví , kde už kolikrát někdo prodával nějaké pozůstalosti 8x57 JS ještě v těch hnědých krabičkách. To byly patrony které fungovaly a na těchto inzerátech je koupíte za dobré ceny. Jinak já osobně bych šel do Oryxe případně Vulkánu nebo Geco plus.
A co nového z revíru? Včera ráno jsem ulovil slabou nepřebarvenou čiplenku. Našoulal jsem jí v lese u zasázené paseky, kde zkusovala mladé buky. Po vyvržení měla 11 kg. Lovil jsem kulobrokem, 8x57JRS, Vulkan, cca 40 m, rána za lopatku - neudělala krok,na nástřelu. Pomalu začnou hony a naháňky, bude se rychle krátit den, padne listí a do té doby bych rád ještě nějakou holou ulovil. Lovu zdar!

Autor: Ellhenicky | 28.09.2015 22:16
Peťo Lovu zdar a buď rád, že jsi jej ulovil v Čechách, v Maďarsku bys dostal nařezáno ještě lískovkou.-)

Autor: Petr Havlín | 28.09.2015 21:00
Včera večer jsem byl na pozvání u kamaráda lovit daňčí.Zasedli jsme s Jakubem,který mi dělal doprovod, na kazatelně u řepkového pole.Po chvíli vytáhl na pole kus holé,ale byl dobrých 300m daleko.Také se před kazatelnou pásly dvě srny čiplenky. V sedm hodin vyšel samotný kus holé daňčího,ale opět byl min 200m daleko.Bylo to daňče.Zkoušel jsem zamířit a asi by to šlo,ale nechtěl jsek riskovat.Naštěstí si to kus namířil směrem k nám. Když byl odhadem 100m postavil se na široko.Rozsvítil jsem zelený bod a namířil za plec. Po ráně kus značil a udělal pár skoků směrem k lesu,kde kousek od jeho kraje zhasl.Najednou vidíme,že v pravo od nás vyšel na pole daňek špičák.Kuba volal taťkovi,který je hospodář o úspěšném lovu, ale daňek,jako když je hluchý.Teprve když jsem nahlas začal mluvit i já,tak zatáhl zpátk do lesa. Došli jsme k daňčeti a Kuba mi předal úlomek spolu s gratulací k prvnímu kusu daňčí zvěře.Dál už to znáte. Při vyvrhování jsem zjistil,že rána ustřelila vršek srdce a kus plic.Výstřel padesátikoruna. Stříleno 7x57 SPCE ,vzdálenost 110m,vzdálenost od nástřelu 12m.
Děkuji Zdeňkům,Kubovi a sv.Hubertovi za pěkný lov.

Autor: červenka emil | 26.09.2015 08:55
Strejdo,tak se také přidám k vrahům ubohých prasátek.24.9.v 21.35 lončák cca 45 kg,8x57S,SB nosler partition 12,7g,cca 20m,od nástřelu 5m,vstřel za slecho,odvoz 2k1v.Nové patrony od SB mi dělají problémy po výstřelu se špatně vybíjejí,stejný problém má i kolega v 7x65R.Poradte střelivo v přibližně stejné cenové relaci /jsem důchodce/.

Autor: strejda zajíc | 26.09.2015 08:25
Lovu zdar!Vy vrahové ubohých prasátek...:-)))

Autor: Radek Chadim | 25.09.2015 20:51
A včera jsem byl přesvědčen, že jde jen jedno sele, nějakou dobu jsem sele sledoval při pohybu a že by chodila dvě selata v zákrytu to prostě nevypadalo. Navíc už bylo mnohem více příležitosti, kdy spolehlivě lupnout dva kusy za sebou, ale úmyslně jsem to nikdy neudělal a ani dělat nebudu, protože si nehodlám komplikovat život dlouhým dosledem s bůhvíjakým koncem - kdybych včera sele narychlo nedostřelil, tak by dlouho trpělo, protože zasaženo bylo do spojnice dolní čelisti a lebky a tam to rozbilo část hlavy o velikosti pěsti, přesto bylo schopno vstát, poměrně rychle se zorientovat a pak se dát do úprku směrem k lesu. Poučení je takové, že když je potřeba, lepší přisvítit a nedělat zbytečně hrdiny a pak hledat zvěř bůhvíkde, a že opatrnosti a obezřetnosti není nikdy dost.

Autor: Radek Chadim | 25.09.2015 20:37
Já už sem píšu jen poučné a něčím vyjimečné lovy, abych poučil lid lovící, neb člověk není nikdy dost chytrý, aby mohl být prohlášen za moudrého :-). Příběh, že jsem minulý nebo předminulý týden ulovil srnče, které jsem měl obeznané, přišlo přesně od míst, kde předchozí 4 večery, a že před tím tam přišel paličkář, na kterého jsem poslal toto úterý kolegu, ježto já už mám srnce paličkáře letos uloveného, a on ho kupodivu na první čekanou ulovil, sem už ani nepíšu :-). Ty moje povídačky tady už se řeší i na schůzích našeho HS, pochopitelně mě nechválí, spíše nadávají, co mám co kde psát, a těžce to nesou, patrně proto, že oni by ve většině mohli psát akorát Dnes večer jsem zase seděl doma :-).

Autor: Ellhenicky | 25.09.2015 16:19
Radku, ty na sebe vykecáš i co nemáš. Mne se to také jednou podařilo střelit jednou ranou dvě selata a několik následujících lečích jsem byl odsouzen, že jsem šetřílek. Ale jinak lovu zdar!

Autor: Václav Sládek | 25.09.2015 12:31
Lovu zdar.

Autor: Radek Chadim | 25.09.2015 10:20
Včera jsem vyrazil na lov přesvědčen, že se nebe protrhá a bude troška svítit, a když by nesvítilo, tak alespoň vyzkouším přenosný otevřený posed nově umístěn na rozhraní čerstvě zaseté pšenici a kukuřičeného strniska, ježto jsem tam očekával nápor černé zvěře na oné pšenici. No místo dobré, poměrně daleko vidět, stavba ale hrůzná a počasí dosti větrné, takže za hodinu jsem byl vyfoukanej fest. Když už jsem byl odhodlán že půjdu domů, neb nebylo skrz zataženou oblohu vidět a nebylo nic k vidění, uslyšel jsem ve větru jakoby kviknutí, šustilo strniště jak foukal vítr, ale na něm jsem nic neviděl, a pak z nedalekého lesa vyšel jeden tmavej flek, pak další větší a za nimi spousta malejch a vydaly se podél lesa. Tak jsem jim na dálku slíbil, že jestli vjedou do pšenice, budu střílet :-), ale nedbali mému přání a zaběhli za horizont za kukuřičné strniště. Počkám 5 minut a půjdu domů, říkám si, když najednou se kvičení ozývá stále blíže, vítr jsem měl dobrej a divočáci se pomale přilbližovali. Když už bachyně stála 10 m ode mne, druhá kousek dál, přiběhla i selata, neváhám, vybírám jedno tmavší sele, není nic moc viditelnost a když vidím krásně obrysy selete, co jde trošku zešikma, mířím na lopatku a mačkám spoušť. Všechny kusy odběhly, poslouchám, slyším sele odkazovat, tak je to dobré, říkám si. Po minutě odkazování tak nějak nekončí, což už se mi tak nelíbí, tak beru baterku a svítím na místo, kam jsem střílel. Jak tam jedu světlem, vidím pohyb opodál tak tam bliknu a vidím, jak sele stojí na místě a rozhlíží se, samozřejmě si říkám, hyml hergot donr vetr ta flinta střílí za roh, protože abych netrefil na 20 metrů, to je divný. Sele nikam neutíká, chvíli se točí dokola, takže zasaženo někam na nerv je, beru opět flintu, najednou se sele rozbíhá směrem k lesu, tak je rychle hledám a když je tak nějak v optice dávám druhou ránu a sele zůstává v ohni. Po sestoupení z posedu jsem šel k ulovenému kusu, prohlížím ho, první rána šla na hlavu, což ani zdaleka nebylo tam, kam jsem mířil, tak jsem se šel podívat směrem na nástřel a tam leží sele druhé, také přibližně 15ti kilové. Jestli šla selata za sebou, nebo se střela odrazila to nevím, ono pole je dost kamenité a kukuřičné strniště dost chlupaté, navíc jsem se seletem hodně dlouho táhl a úplně se mi nezdá, že by selata šla spolu tak dlouho v zákrytu, nicméně jsem situaci zachránil, že jsem si posvítil, když se mi to nezdálo, jinak bych to postřelené sele hledal ještě teď.

Autor: Jan Mikyska | 25.09.2015 10:14
Lovu Zdar! Chlaci, na radu starších jsem do 8x57JRS sehnal staré střižné hrany v stříbrnozelených krabičkách. Mám i nové s tombakovým pláštěm, ale ty nechám vyloženě na natláčky na černou.

Autor: Roman Voříšek | 25.09.2015 09:42
Honzo, lovu zdar!

Františku, já mám chuť vyzkoušet do 8x57JS Sierra 14,26 g od S&B.
Koupím jich krabku a dám vědět, jak fungují.
Kamarád v osmě vystřílel asi 40 patron se střelou Exergy a hodně si chválil.

Rozhodně výběr je, tak ať se vybere ke spokojenosti.

R. Voříšek

Autor: Krejčí Karel | 25.09.2015 08:12
Lovu zdar!

Autor: František Dušák | 25.09.2015 07:10
Honzo lovu.
Nyní trochu OT. Mám posledních 15 střižných s červeným v 8x57, to je nejdéle do konce října a ještě jsem neučinil rozhodnutí čím dál. Zatím je šetřím a lovím hodně 308 W. Ale když ta osma je osma.

Autor: Jan Slavětínský | 25.09.2015 06:02
Tak včera střižná hrana s červeným kapslem opět odvedla dobrou práci. Čekaná u prosečených lích kukuřice. Přišlo mi jich osm. Na nástřelu lončák 56 kg. V devět jsem už byl doma u své drahé polovičky. (8x64S, SPCE, 80 m.) Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 23.09.2015 14:05
Chlapci moji zelení-Lovu zdar!
Honzo,já to mám naopak.Jak stárnu,raději střílím slabou holou,než silné srnce.

Autor: Ramo | 23.09.2015 13:47
Lovu zdar !! Oběma...

Autor: Jan Slavětínský | 23.09.2015 11:50
Chlapi, Lovu zdar. Romane dobrý.

Autor: Roman Voříšek | 23.09.2015 11:26
Jendo, lovu zdar!

Já jsem lovil v pondělí.
Do lesa jsem vyrazil docela brzo, trochu si i odpočinout a do míst, kde jsem seděl, vytahuje dančí, tak jsem doufal.
Vzal jsem si osmičku, to kdyby se to vyjasnilo a jenom bych se přesunul na jiný žebřík na čuníky.
Těsně před sedmou večer mi na pole ( strniště po pšenici) vytáhlo 9 ks srnčí a jeden kus čipla, hodně slabá.
Rozhodl jsem se, že ji ulovím, ale bylo to dost daleko. Pořád jsem to nějak šteloval, kazatelna není tedy zrovna na mé rozměry, na puškohledu jsem si dal zvětšení 8x, rozsvítil si tečku, nedal jsem to, nelovím. Jindy.
Sedím v klidu dál a občas juknu ke stěně lesa. Najednou jedna ze srn prudce zvedne hlavu a dívá se směrem do lesa. Na kraji lesa stojí kmotra. Pomalu jde na pole, kulovnici mám v ruce, ale potřebuji, aby ještě kousek popošla.
Kmotru mám již proti okénku, zastaví se a cosi studuje. Dávám flintu do ramene, ale co to, je to vůbec liška, je nějaká obrovská!?
Já vůl jsem si nevrátil variabl na moje oblíbené zvětšení 6x a měl tam dokonce 10x, nějak jsem to přetičil více...
To mi hlavou proběhlo během vteřiny a už jedu kmotře tečkou po pleci a pak pohladím napínák.
Zůstala v ohni, lišák, že by mohl tahat pluh. Mám radost, neb dole v údolí máme vypuštěné kachny a lišák tam měl prostřený stůl. Lovu zdar!
8x57JS 12,7 SPCE.

Autor: Krejčí Karel | 23.09.2015 11:20
Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 23.09.2015 08:34
Minulý týden jsme po ohlášení uklidili na silnici sraženou srnu. Srna jako loď,bylo jí škoda a jak už to bývá, zbyl po ní sirotek. Nechci se rozepisovat s nějakým zážitkem. Byl jsem si tam do těch míst sednout k obrostlému poli a zjistit situaci. Bylo tam. Srnče jsem viděl,ale chtěl jsem mít jistotu,že chodí samo a že je to ono . Během čekané mi dvakrát vytáhlo na paši. Byl to srneček, normální srnče. Včera jsem si tam jel sednout zase a s rozhodnutím, že pokud mi vytáhne, zkusím ho ulovit. Celá čekaná se opakovala jako ta minulá. Vytáhlo mi o půl šesté z protější stěny, ale jako když to ví,nešlo do pole,ale bralo paši podél lesa. Nebylo třeba chvátat a chtěl jsem mít jistotu, že je to ono a že za chvíli za ním náhodou nevytáhne i srna. Srnče po chvilce zatáhlo do kraje. Po čase opět vytáhlo a zase zatáhlo. Ve třičtvrtě na sedm se u stěny objevil nepřebarvený kus. Byl to srnec. Chvili jistil a najednou k němu vybíhá to srnče. Trochu vzájemné nervozity,pobobíhání a na konec se srnec krátce rozbíhá proti němu a odráží ho. Srnče se mi vzdálilo o dalších možná 70 metrů dál. No nic, za chvíli bude tma, musím se rozhodnout.
Bylo to přes celé pole,taková \"Figiho rána\". Udělal jsem si na kazatelně polohu, pod winchestra jsem dal štuclík s pilinami (mám tam takový zrychtovaný pytlík - resp. nohavici z nějakých dětských tepláků zavázanou špagátem a nacpanou pilinami. Mimochodem moc dobrá věc, když je na to čas), natáhl jsem napínáček a čekal na vhodný okamžik. Teď, bodík byl s hranou hřbetu a večerem jde rána. Srnče tryskem vyráží dopředu a obloukem zabíhá do stěny. No nic, za chvíli bude tma, je to dobrých dvěstě kroků a než tam dojdu, abych taky našel nástřel. Musím si přichvátnout.Slézám z boudy,beru směr a vyrážím. Nástřel nacházím bez problémů, na trávě jsou šplíchance barvy, tak to člověka trochu uklidní,znáte to. Srnče lezelo zhaslé s ránou za lopatkou hned v krajním trní ,nějakých deset kroků od nástřelu. V duchu jsem poděkoval sv.Hubertovi ikdyž nemám tyto lovy rád.Čím dál víc a nerad už mačkám spoušť na holou a na tyhle kusy. Asi znáte....Dál už je to rutina, červená práce a co s tím...(No a jak říká Roman ať je to celé - 243W, SST Hornady, 200 m, komora) Lovu zdar

Autor: Leon Zumr | 23.09.2015 00:55
No v Dobrovicích nechtěli najímat na čištění specialisty kteří to dělali každý rok

Autor: Ellhenicky | 22.09.2015 23:47
I na můj vkus je těch náhodných výbuchů na tak malou zem v poslední době nějak moc. To si lidi skutečně neváží svého života. V SB Vlašim pracovník nesl údajně třaskavinu v plastovém kelímku. Kolikrát před tím to asi dělal a nic se nestalo. Jak říkala babička, když Pán Bůh dopustí i motyka spustí.

Autor: Leon Zumr | 22.09.2015 22:52
To bylo včera dneska bouchnul lihovar v Dobrovicích

Autor: Čestmír Kunetka | 22.09.2015 22:02
Dnes výbuch v SaB ve Vlašimi a s tím spojeno úmrtí tří pracovníků muničky. Co na to říct - člověk je nepoučitelný a porušování bezpečnostních předpisů má asi v krvi. Opravdu smutná událost.
Možná to sem nepatří, ale nechtěl jsem zakládat nové vlákno.

Autor: Vrba Frantisek | 16.09.2015 18:16
Všem úspěšným lovcům přeji Lovu zdar.Po přečtení Honzovi poznámky o štěstí sem se rozhodl večer vyrazit.Tak doufám že to štěsti je fakt unavené.

Autor: oziris | 15.09.2015 20:23
Krasa, Honzo. Lovu zdar.

Autor: Ramo | 15.09.2015 14:15
Všem a obzvlášť Honzovi :-) LOVU ZDAR!!!

Autor: Jan Mikyska | 15.09.2015 09:39
Lovu zdar všem! A jak vidno zříti: osma jest písmo svaté!

Autor: strejda zajíc | 14.09.2015 12:38
Honzo,upřímné Lovu zdar!To jsi jim pěkně vybral vešky.Kdyby tohle udělal každý,tak nás média natáhnou na pranýř,že jsme vyhubili chudáky prasátka...:-)))

Autor: Petr Havlín | 14.09.2015 09:33
Jendo Lovu zdar!Kdo holt umí ten umí.Na tebe platí rčení jednoho kamaráda,že tobě přijdou i když sedíš na míse:-)

Autor: Martin Síla | 14.09.2015 08:39
Honzo, ještě jednou Lovu zdar!!!
Je to paráda.

Autor: Pavel Černý | 14.09.2015 08:38
Strejdo a Honzo Lovu zdar!
Já včera vstal ve tři, nakrmil sebe a psa, sbalil fidlátka a po 40 km jízdy a kilometru chůze jsem seděl ve 4:50 v honitbě u Matěje. Chtěl jsem alespoň splnit odstřel holé, který jsem tam vloni kvůli Matějově zdravotní indispozici zůstal dlužen. Už za světla jsem viděl dvě lišky, ale na kulovou vzdálenost a proti frekventované silnici tedy ani náhodou. Po sedmé mi přišly tři srny a s nimi jedno slabé srnče. Věděl jsem už, ke které srně patří, ale po ráně, po které se srnče převrátilo, srny odběhly na Figiho vzdálenost, takže strejdu jsem už napodobit nemohl. Tak alespoň to srnče... vyvržené 5,5kg. Matěj se mi smál, že kvůli takovému chudáčkovi vstávám ve tři a projedu víc benzínu, než je cena úlovku :-) No, však ho znáte...
A tedy pro úplnost: kulobrok ZH, 7x57, SB MH 9g, 55m, zadní komora, výstřel dvacetikoruna.

Autor: Jan Slavětínský | 14.09.2015 07:26
Strejčku,Lovu zdar...Jak píšeš \\\"Stará dobrá SB s červenou bodkou.....\\\", tak vám také něco písnu ze včerejška z revíru a také se to týče Vlašimi s červeným kapslem. Ráno po páté jsem vyrazil ven a v autě přemýšlím, kam si sednout. Fouká jihozápadní vítr a tak jsem nakonec zasedl do meze na čtyřnožku.Před sebou zdiskované strniště,ďolík s bordelem a s potokem a za ním lán kukuřice.Za zády za silničkou další kukuřice. Rád tam chodím, zvěř tam má tah. Jak dančí,srnčí tak i čuníci. Tiše usedám,opatrně zavírám kliku mausera ,ještě letmá kontrola zajištění,kulovnici na klín,poštelovat dalekohled a na konec ruce do kapes. Je klid. Asi po čtvrt hodině v ďolíku dvakrát beklo srnčí a něco prasklo. Dalo mě to do střehu.Dalekohledem přejíždím kraj pole a rozhraní rozvoru s tou stařinou. Najednou se přede mnou na té hraně objevují čtyři tmavé siluety. Chvíli jistí a pomalu se dávají do pohybu směrem ke mě a mírně šikmo na pravou stranu. Čtyři samotné kusy, všechno stejně velké.Čtu je jako lončáky a pomalu jde kulovnice do ramene. Bodík, tiše odjistit, napínáček a pomalu si v puškohledu vedu to jedno vybrané.Jdou pomalu ale pořád jsou v pohybu, přibližují se. Nebudu sykat nebo něco zkoušet,není to daleko, bod sedí před pleckem - je to v úhlu a pomalu jsem pohladil napínáček. V ráně se čuník jen převrátil a bez sebemenšího odkazování zůstal ležet. Ty tři otočili a zpět. Hned jsem přerepetoval a v puškohledu sledoval co se bude dít dál. Jedno čuně se mírně oddělilo. Doběhli k té stařině do rozvoru, jedno zmizelo v dolíku, druhé tam zarazilo ale bylo ke mě naostro a to třetí boční, se stočilo doleva a rozvorem pomalu šlo k němu. Využil jsem této chvíle, bodík opět sedí na kořeni krku a ránem opět houkne rána. V optice vidím jak se čuník překlopil a leží. Vše trvalo 4-5 vteřin, nevím. Přebijím a sedím dál. Do plného rozednění je ještě dost času. V hlavě si přemítám celou tu věc zpátky, jako film. Najednou se podívám před sebe a o něco níž z trav vytahují dvě černé bachny a houf rezatých selat.Netrvalo vteřinu a první vyráží proti mě do pole. Za ní se to začíná rovnat, některá selata se předbíhají a pomalu se natahují do šňůry. Opatrně beru kulovnici a vybírám si sele,které má jakoby větší mezeru mezi ostatními. Bodík opět sedí před plecí a pořád s ním táhnu. Teď už jsem zkusil syknout a doufal jsem,že zarazí. V puškohledu sleduji jen to jedno sele,ale asi zareagovali a trochu zpomalili. Bod sedí a tak jsem pohladil napínáček potřetí. Sele se v ráně překlápí a všechny ostatní mizí zpátky v rokli. Slyším poslední zalámání a je klid. Pomalu se rozednívá. Tak a teď začíná realita. Všichni to znáte. Na poli tři čuníci, sám nemám šanci to odvézt natož tam zajet s osobákem. To je na traktor nebo na teréňák a ještě někomu podtrhnout nedělní ráno. Ten bude mít radost...Ale všechno dobře dopadlo...Tak že jak se to říká: \\\"Někdy štěstí i na vola sedne..\\\" Zatracované SB se střižnou hranou a s červeným kapslem fungovalo stejně jako \\\"strejdovi\\\" a to mám radost. Tak jsem si myslel, že vám to písnu pěti větami ,ale zase jsem se nějak rozkecal. Lovu zdar.
(no a jak říká Roman ,aby to bylo celé : 8x64S - SPCE. váhy - 47,52,15 kg, vzd.- 40,80,70 m)

Autor: Petr Havlín | 13.09.2015 12:10
No to jo,ale já mám na papíru takovej tahák jak se míří:-))))

Autor: strejda zajíc | 12.09.2015 23:59
Péťo,ty střílíš lištičky papírama?Snad stačí brok nebo kule,néé?:-))))

Autor: Petr Havlín | 12.09.2015 17:14
Lovu zdar strýcu!Já se těšil,jak zítra vstanu a půjdu na lištičky,ale sklerosa mě o to připravila.Nechal jsem papíry doma.No tak se holt vyspím,ale mrzí mě to notně.

Autor: Václav Sládek | 12.09.2015 12:17
Strejdo Lovu zdar takový odlov je třeba o tom žádná.Těd jsem přijel z výstavy nožů v Příbrami no paráda sic jsem koupil jen fileťák od mé oblíbenéznačky WENGER zkusil jsem ho na ruce holí.Pro Karla Poslíka byly tam stánky komponentama na výrobu nožů poltovary čepelí materiál na skřenky a ostatní potřeby svrběly mě ruce.Holt pošetřím a příští rok zkusim něco spáchat.Jinak není nad to vidět vše na vlastní oči.

Autor: Krejčí Karel | 12.09.2015 09:32
Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 11.09.2015 23:01
Chlapci moji zelení,nějak to tu usíná,tož vám sem zas něco písnu.Dnes jsem slíbil Arimu,že pújdem spolu lovit,ale jaksi jsem se zdržel při štípání dříví a tak z toho byla nakonec via Jimny a bez psa.Protože foukal východní vítr,místo na louky jsem vyrazil dolů do Čtverce(pětihektarová enkláva brambor v lese).Měl jsem tam obeznanou srnu se slabým srnčetem.Taktak jsem dokouřil čvaňho po dosednutí a srna tu!Čtu ji jako starší kus a v tom u ní srnče,punťíky po sobě a obřitek a kýtky celé zes...,no,však víte.A teď,proč vlastně tohle píšu:na šedesát metrů zahovořila osma a srnče spokojeně odskakuje,vytáčí kruh cca 25 metrů a vrací se k lesu!Zajíc bakadla jak šnek,ale na komoře na výstřelné straně flek jak desetikačka!V tom se srnčátko hroutí a mně letí hlavou:Slabé mládě,špatná matka.Tak znova bum a je to.Něco se s tím Zajícem děje,jelenice jak hrom.Při pokusu zapálit čvaňháka si ho nejprve vrazím do oka,pak do nosu...:-)))Holt z lovce se stal chovatel a tak,když musíš,tak musíš.Ale už toho průběrného odstřelu nechám,dochází mi irská!Jak říká náš hajnej:ta voda z akumulátoru.No není to děs,co produkuje ta písecká lesárna za materiál?Dřív žádnej lesák nepohrdl ničím,co mělo aspoň 40% a on řekne tohle....Tak dobrou a Lovu zdar!
P.S.Stará dobrá SB s červenou bodkou.....

Autor: strejda zajíc | 07.09.2015 22:19
Tak ta kulhavá čiplenka už dokulhala.Je to tak,jak jsem myslel,je to loňské slabé srnče,které jsem z kazatelny Na bříze před rokem ostudně chybil.Pak na něj střílel jeden náš člen,vyskočilo a odběhlo,barvu nenašel.Škrtlý loket,jizva na olecranonu(to abych vám ukázal,jak jsem chytrý:-))).Proč to ale,kluci moji zelení,píšu?Když vyšla pod duby,rozfuněl jsem se tak,jako bych střílel na první kus spárkaté v životě!A že už jsem jich pár na ty věčně zelené pastviny poslal!A až mne tohle nepotká,už to nebude lov,jen prosté zabíjení.....

Autor: Krejčí Karel | 04.09.2015 08:35
Romane,Lovu zdar!
Dnes ráno v Přerově konečně trošku zapršelo po těch třech měsících nesnesitelných veder a ochladilo se teď na velmi příjemných 19st.

Autor: Ron Gordon | 03.09.2015 23:01
Takže opět dnes, ale nějak mi to zde nebere, tak dávám do článku. Asi je zde omezený počet slov.

Autor: Roman Voříšek | 03.09.2015 21:32
Teď jsem se vrátil z lesa, zase rychlovka...
Doma bylo hotovo, tak mě to táhlo do lesa. A měl jsem i vymyšlené místo. Moje vnadiště, které je kolem dokola samý dub a žaludy pěkně opadávají.
Sednu na kazatelnu, nabiju a prohlížím, zda nemám někde sršně, neb celé léto jsem tam nebyl. Opřu kulovnici do rohu a rozvalím se na lavičce.
Najednou slyším ve spadaném listí šustění, ale takové svižné, říkám si, to budou vepříci...
Jestli jsem seděl dvě minuty, tak to bylo hodně. V takové rokličce mi na pole vytáhla 3 selata a začala buchtovat. Rychtuji si k ráně dřevěný klacek, který mám přes celou šíři kazatelny, opřu oba lokty a večerem jde rána.
Sele se láme v ohni, ještě chvilku odkazuje a pak je klid.
Stojím nad selátkem, odhaduji jej na 15 kg po vyvržení. Rána na vyšší komoru.
A aby to bylo celé. Loveno na cca 130 m, celopažba CZ550, 6,5x55 SE, střelivo RWS se střelou KS.
Pocta ulovené zvěři, dubový úlomek za klobouk a Lovu Zdar!

Autor: Radek Chadim | 03.09.2015 10:18
Tak samotné kusy a tlupy stejně velkých kusů bez selat bývají většinou kňourci, nebo méně často nevodící bachyně, já jsem samotný kus snad ještě ani neulovil nebo si na žádný nevzpomínám - vždy jsem lovil alespoň ze dvou příchozích kusů, a ty byly také vždy kňourci, co si tak vzpomínám.
Tomio, než přijedeš, tak z něho bude osmiletej kňour tutově :-).

Autor: strejda zajíc | 02.09.2015 22:34
Všem,kterým Hubert popřál úspěch,posílám Lovu zdar!
Radku,někdy se to tak stane,že člověk jakoby nebyl.Za ta léta,co se kamarádím s prasátky,se mi párkrát stalo něco podobného.Jdou okolo tebe,nevidí,neslyší,nenavětří....

Autor: oziris | 02.09.2015 15:05
Tomio, je to tak. Ja sa stale este ucim, takze by som si vahu netrufol tak presne odhadnut, ale kolega, ktory mi pomahal, je masiar, takze ma slusny odhad. A inak, sam to nechapem s tymi kancami, tohto roku uz moj piaty a vsetko kanci, resp. loncaci-kanci. Je fakt, ze tu maju celkom dobre podmienky. Donedavna u nas boli len ako zver migrujuca, ale teraz, s ohladom na mnozstvo hektarov kukurice, lesiky a vodu, sa zacinaju celkom udomacnovat.

Autor: Jan Slavětínský | 02.09.2015 12:37
Pánové Lovu zdar. Dobrý. Já se teď zaměřím na holou, je na ní nejlepší čas.Chci to mít max.do konce řijna odlovené,pak to bude o čunících. Protože den se bude rychle krátit ,do toho člověk musí chodit do práce a dá jakž takž sedět.

Autor: Tomio | 02.09.2015 12:03
Oziris: Koukám, že se s těma prasatama celkem nadřež, každé druhé skoro metrákové :-D.
Radek: Toho kňoura šetříš pro mě viď :-).
Já byl ted o víkendu dvakrát, dvakrát mě prasata skoro zbořily žebřík, sedávám v lese poblíž houštiny s kalištěm u obrovských lánů sousedů kukuřice, v sobotu v noci tam prý pořádali rojnici se psy jako na vojenském cvičení asi 15ran :-D a dvě noci vždy kolem 10 mě vzali do společné koupelny. ALe v lese špatná viditelnost a vždy byly neustále v pohybu. Cíl pro následující 3týdne je nějaká holá dančí a srnec s fibromatozou. Na prasátka nebude měsíček....

Autor: Radek Chadim | 02.09.2015 09:33
Letos u kukuřice jsem taky viděl patrně velice slušného kňoura, odhadoval jsem ho na +-150 kg živé váhy a zbraně mu jsou i v noci dost dobře vidět, takže lončák to asi nebude. Párkrát jsem ho viděl z posedu a jednou potkal i osobně tváří v tvář na nějakých 50 metrů.

Autor: Radek Chadim | 02.09.2015 09:18
Co jsem zažil včera na lovu, to jsem ještě nezažil :-).
Už několik večerů honím po strništi po kukuřici divočáky, ale nemůžu žádného dohnat, hlavně teda kvůli špatnému východnímu větru. Hodně svítil měsíc, tak divočáci nechodili nijak do pole a drželi se u lesa, než jsem je došel, popošli buď na horizont nebo jsem je měl daleko, většina selat hodně malá... Včera jsem si říkal, že je poslední den, kdy jim dám šanci se nechat ulovit, pač pak už zase bude měsíc vycházet pozdě. Včera jsem vyjel až v deset, vylezu z auta, nad hlavou jasno, ale od západu se ženou mraky, do hodiny bude zataženo, říkám si. Na rozdíl od předchozích večerů se otočil vítr na jihozápadní, tak plán byl jasný - dojít tam, kde jsem předchozí večery nemohl kvůli větru stát a jak prasátka vylezou z lesa, udělat pif paf - jednoduché a naprosto efektivní :-). Po sto metrech od auta vycházím na horizont a divočáci jsou už ale na poli a asi jen 130 metrů předemnou, mám dobrý vítr, neváhám a vydávám se za nimi, z levé strany přechází do mého řádku kukuřičného strniště, tak jdu po řádku pořád za nimi, občas rozdělám trojnožku, mířím, ale zdá se mi to pořád hodně daleko. Po asi 150 m, zrovna když zkouším mířit, slyším šustění skoro přímo na zády a skoro povětru, beru flintu z trojnožky a otáčím se a za mnou asi 20 m stojí asi 100 kg prase, říkám si teď frkne a bude. Ale prase se hned rozbíhá, probíhá 5 m kolem mě, kousek předemnou přebíhá do mého řádku a beží k ostatním prasátkům, po pár metrech se ještě zastavuje, otáčí, jakoby si řeklo \"a nebylo tam něco\" a pak běží naprosto nezrazeno za ostatními divočáky. Prostě jako bych tam ani nebyl :-). Samozřejmě divočáky už jsem nedohnal, pořád utíkali předemnou, pak se zvedl silnej vítr, a jak začalo strniště šustit, tak zaběhli do lesa a byli fuč. Ale veselo bylo :-).

Autor: oziris | 01.09.2015 20:27
Lovu zdar uspesnym strelcom. Co sa mna tyka, ako som prazdniny zacal, tak som ich aj skoncil - kancom. Vcera vecer bol spln, tak som posluchol volanie divociny a siel von. Mame posed na mieste, kde velke kukurice pole pretina mokrad porastena vysokou suchou travou. Ale miestami je dost zlahnuta, od srcnej a ciernej. Cely vecer nic, len som pasol jednu srnu. Pred jednou hodinou rannou srna zbystrila, vo svetlej mokradi sa objavil tmavy flak a po cca 5 minutach postupneho priblizovania som mal jasno - diviak. Srna odskocila, ako sa diviak priblizil na dostrel. Bol ale na ostro. Videl som vsak, ze sa nikam neponahla, tak som si pockal, kym bude na blat a prask. Pocul som, ako gula pleskla, mieril som na plece, lebo 243... po rane ticho a bez pohybu, cez dalekohlad vidim, ze je to dobre, cierny flak vo svetlej trave. na nastrele 75 m cca 120 kg kanec, rana sla do spodnej casti krku, takze som v podstate minul... ale v ohni. strelivo win power point. dalej uz cervena praca s ochotnym kolegom, skoncili sme o piatej rano. zial, nase nocne dobrodruzstvo malo rano dohru, pan hospodar tazko znasal, ze sme ho v noci nezobudili na prehliadku ulovku a naznacoval, ze som asi strelil bachynu, ked som sa tak ponahlal s rozrabkou... no co uz, podla zakona ma na to pravo, chcel som ho usetrit prebdenej noci, ale pre dobrotu na zobrotu, to bolo naposledy a nabuduce volam uprostred noci aj keby traktory padali... lovu, lesu, foto vid galeria

Autor: Vrba Frantisek | 01.09.2015 20:14
Chlapi oběma přeji Lovu zdar.

Autor: Petr Havlín | 01.09.2015 15:44
Kluci Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 01.09.2015 15:30
Dnes ne, ale v sobotu jsem seděl na úplněk.

Rozhodl jsem se poděkovat místu, kde jsem ve středu minulý týden ulovil lončáka, 65 kg vyvržený.
Překrásná noc, kazatelna na ideálním místě a kukuřičný lán cca 300 m vzdálený od mého místa.
Sedím a vychutnávám ten klid. Okolo osmé, jak když mávne kouzelným proutkem, ze všech vesnic nějaká muzika, pak ohňostroj... Ale to mě nechalo v klidu.
Když už byl měsíc tak akorát ve výšce, za zády mi v trávě něco štrachá. Opatrně se otáčím a na hraně stínu, který vrhá obrovská vrba, stojí kmotra. Pomalu a opatrně sahám po flintě, kmotra se rozešla a jde do kopce. Než jsem se srovnal, byla skoro na horizontu, takže jsem nakonec nestřílel. Škoda, ulevil bych drobné...
Na dobré dvě hodiny byl klid, občas prošlo srnčí. Kouknu ke kukuřici a na strništi po ovsu, se kterým kukuřice sousedí, buchtuje dospělý kus černé. Prohlížím jej, bude to bachyně, pěkná almara . Po čase se podívám znovu do míst, kde byl samotný kus černě a těch černých kuliček tam nějak přibylo...
Aha, baška a devět selat. Najednou se srovnají jak husy a pomalu mi mizí za kopec, kam nevidím. Přemýšlím - buď půjdou rovnou do lesa, do rákosí a nebo, jak mají často ve zvyku, stočí to ke mě, právě k té obrovské vrbě. A dopadla varianta č. 2.
Mají to z kopce dolů, takže docela valí. Táhnu se seletem a když mám tečku dobrý cenťák před ryjem selete v puškohledu, pohladím napínák. Kule syčí jak papiňák a pak žuch...
Je to dobré, trefil jsem. Odbíhající kusy ještě kontroluji v puškohledu a během několika sekund, jako kdyby tam nikdy nebyli. Pouze čáry v orosené trávě.
Přebijím až na zemi a pomalu jdu na nástřel. Hledám, svítím čelovkou, nemohu nic najít. To není možné, slyšel jsem jasné uhození kule... V dohledu také nic.
Obracím se a jdu pro auto, kde mám mého jezevčího veterána. Ještě v autě mu dávám barvářský řemen a jdeme na dosled.
Říkám mu, dědku, je to na tobě, kde máš prasátko. Pomalu jde do míst nástřelu a já nervózně čekám, až začne vrtět prutem. Během chvilky se tak stane a vede mně směrem, kterým jsem to vůbec nečekal. Po zhruba 50 m jsme u selátka, do 25 kg. Rána na zadní komoru, výstřelová strana ucpána střevními kličkami. Proto nebarvilo.
Jezevce líbám, hódně dlouho jej chválím a mám radost z jeho práce.
Hlásí na kus, občas jej popotáhne, prostě koncert. Pak pocty, červená práce a domů, kus pověsit a ošetřit.
8x57JS, SPCE 12,7 g a nic rozbitého.

Autor: Radek Chadim | 01.09.2015 11:03
Minulý týden ve čtvrtek jsem ulovil lončačku u dost sežrané kukuřice, kolega na stejném místě tři dny přede mnou. Seděl jsem u rozesečené kukuřice až do půl jedné, až jsem uslyšel praskání z nedalekého zarostlého potoka, tak jsem se zrychleným tempem přesunul na jeho konec, v půli cesty už praskání bylo sakra blízko, rozdělal jsem trojnožku a když prasátka začala vybíhat, bachyně mě zkoukla, frkla a tradá přes strniště do nedaleké kukuřice. Bohužel pro její tlupu se v půli cesty rozhodla, že mě ještě prověří, tak se celá tlupa zastavila, já vybral nejmenší z 4 velkých kusů, ježto selata se mi zdála malá a na sto metrů když bod seděl na prostředku jsem zmáčkl spoušť. Po ráně všechny kusy zmizely v kukuřici a byl klid. Himl hergot že bych netrefil, říkám si, nástřel jsem nenašel, ale po pár metrech za předpokládaným místem nástřelu bylo docela dost barvy, tak jsem zajel pro Yorika s blikacím obojkem, vypustil jsem ho a šel pomale za ním, lončačka ležela 120 m od nástřelu s dobrým barvením, rána šla na zadní komoru s průstřelem plic. Pak už jen vytáhnout ven a naložit, ve 3 hodiny jsem ulehal do postele a ještě do dneška jsem ten spánkový deficit nedohnal :-).
Přes víkend vyjeli družstevníci na dost sežranou kukuřici a já viděl ve dvou lánech 2 bachyně a 10 selat a v druhém jeden jediný samotný kus, na to jak bylo sežráno celkem slabota.

Autor: Radek Chadim | 01.09.2015 10:42
Záříjové Dnes.