Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Značení černé zvěře



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 28.01.2016 12:28
Nebožtík hajný Fišera mne učíval : \"Rozmýšlej se, než vystřelíš - ale když už vystřelíš, tak střílej, dokud se to hýbe nebo dokud máš náboje !\" A to platí všeobecně, nejen pro černou - myslím, že jsem zde již popisoval případ jelena, na kterého bylo vystřeleno /lovcem i doprovodem/ celkem 9 ran, přičemž zasáhla jen ta první a uloven nebyl ! Kulička z šestapůlky roztříštila ramenní kloub a dál nešla. Nepomohl ani hanoverák a jelen byl ve strašně zuboženém stavu dostřelen až v únoru či březnu u krmelce.

Autor: Karel poslík | 28.01.2016 10:49
Vracím se k otázce, na kterou stranu častěji odbíhá poraněná zvěř, zda-li na stranu vstřelu nebo výstřelu a docházím k závěru že se ve svých odhadech necháváme strhávat neobjektivními podmínkami. Podle mého soudu jsou tyto priority. Pokud je poraněný kus součástí tlupy, odbíhá tam, kam odbíhá tlupa, pokud mu síly stačí. Pokud je zasažen v blízkosti krytiny tj. vyjde z lesa nebo z vysokého porostu, rákosí, kukuřice a pod na volný prostor, bude po ráně hledat spásu opět v tomto porostu a nepoběží do volného širého pole. Pokud bude zasažen uprostřed volného prostoru, záleží na tom, jestli vás těsně před ránou nenajistil. To se stává zejména při šoulání. V okamžiku výstřelu potom již funguje chemie adrenalínu, kus má vitalitu k úprku a ví, odkud přišlo smrtelné nebezpečí. Výjimkou budou případy , kdy je v důsledku poranění částečně zasaženo nervové centrum – střela lehce škrtla o páteř nebo lebku – pak asi neplatí žádné pravidlo. To jsou všechno případy, kdy je úplně jedno, ze které strany byl kus zasažen a směr úniku je dán pudem sebezáchovy a vrozeným vzorcem chování. Když si promítnu vlastní zážitky nebo věrohodné od kolegů a „odfiltruji“ výše popsané situace, zbývá mi nepatrný zbytek případů relevantních k podstatě původní otázky. Pokud se má paměť nemýlí, převažuje v těchto málo případech odskok zvěře na stranu vstřelu. Zdar Karel

Autor: Ellhenicky | 28.01.2016 06:36
Jedna zásada by ale měla platit a jistě to i potvrdíte, že na prase se má střílet i druhou ránu,pokud se hýbe.Můžete být přesvědčeni že jste ho smrtelně strafili,ale při jejich vitalitě to nemusí být pravda. To samé platí, když už střílíte na postřelené prase, kdy již nepůsobí šoková reakce z první rány. To se pak člověk diví, kolik má prase v těle olova.

Autor: Václav Sládek | 27.01.2016 19:37
Jedno z posledních selat co jsem dělal dosled.Kolega střílel 30-06 spr PTS asi 160m zásah na játra odešlo necelých 200m ale točilo se na stranu vstřelu a do dost prudkého stoupání posledních dvacetmetrů se stočilo ostře znova na stranu vstřelu to již šlo po vrstevnici na konci bylo zhaslé.Aby to bylo célé pes bordík 12+ dosled na řemeni.Stim stáčením nevím musel bych zapátrat v análech.

Autor: Karel poslík | 27.01.2016 06:23
Když pominu zásahy hlavy nebo krčního obratle, u kterých není potřeba komentovat značení, střílím nejraději na nižší komoru nebo šikmo přes komoru, tj. vstřel za plecí ,výstřel před odlehlou plecí. Pokud je to blízko k nějaké rozsáhlejší rákosině nebo blízko k hranicím honitby, dávám ránu na plec a opět poněkud níže s ohledem na umístění srdce a hlavních cév. Raději vyřežu kousek prostřelené zvěřiny z plecí, než abych dělal dosled divočáka v rozlehlém a hustém rákosí a ještě k tomu v noci. Při ráně na plec zůstává zvěř vždy v ohni. Při komoře za plec někdy odskakuje do dvaceti metrů. Používám 270 W RWS KS 9,7g. Na naháňky beru 9.3 x 74R a střílím buď na komoru nebo vůbec. Ve výjimečně krátkých vzdálenostech ( pod laufem) střelím na hlavu. Běžící zvěř ( sele ,lončák, holá vysoká) po dobře slyšitelném úhozu těžké střely značí okamžitým zlomením a odkazováním na místě. Zatáčení unikající poraněné zvěře na stranu výstřelu nemohu s jistotou potvrdit. Spíše se mi zdá, že zatočí k nejbližší krytině nebo z kopce dolů. Kolega včera střelil sele 24kg. Na široko stojící, těsně za plec s JRS ID. Zůstalo v ohni, vstřel i výstřel jenom malé červené „razítko“. Na výstřelu přeražené žebro. Za ležícím kusem mocný šplouchanec barvy po průstřelu. Zdar Karel

Autor: Fesoj | 26.01.2016 12:06
Honzíku, nemusíš mít pravdu v tom, že šlo o \"v podstatě lehké zranění\". Podobným způsobem kdysi postřelil kamarád lončáka. Bylo to v noci, psa neměl, takže i když to bylo na sněhu, nechali jsme to na ráno. Prase šlo několik set metrů, pak si vybudovalo lože, které vystlalo suchými větvičkami z okolních smrčků a zaleho, samozřejmě hlavou do protisměru. Při dosledu bylo již zhaslé, naprosto vybarvené. Zřejmě šlo o poranění nškteré z periferních tepen. U Tebou popisovaného případu mohlo /a nemuselo/ jít o totéž, nicméně zaplat Bůh a sv. Hubert za Tvou včasnou dostřelnou ránu.

Autor: Jan Slavětínský | 26.01.2016 09:50
Možná jsem to jednou už psal, ale značení toho selete stojí za zmínku. O naháňce kolega vedle střelil z trojáku 7x57R- kulí PTS na 30 kroků na sele. To po ráně padlo a po chvíli se zvedlo a šlo ke mě. Volal na mě, já mu sele dostřelil. Jeho slova byly: \"podívej jak barví, to už nemohlo ,vždyť leželo atd\".. A teď to hlavní. Sele na sněhu od nástřelu ukázkově barvilo jako když leje konví, z obou stran, tak že jasný průstřel. Mezi našimi štonty to mohlo být 70 m a celou tuto vzdálenost stále silně barvilo. No a víte kam ho trefil ? Střelil ho blbě, na rozhraní přední strany kýt a břicha. Kule mu prošla krajem obě kýty a řízla ho kolem střapce. V podstatě lehké zranění, svalová rána. Sele nedostřelit,tak by možná 3 km barvilo a nedohledalo by se. Jak má srdce,plíce a běhy zdravé, to je tvrdý dosled a špatně končívá. A to je právě ta situace, kdy si myslivec myslí a pořád ví prd.Skutečnost je jiná. Podle té barvy od nástřelu by člověk řekl, že za pařezem leží...

Autor: Jaroslav Rejdák | 25.01.2016 22:24
Já jako relativně čerstvý (ale o to víc zapálený) kynolog a vůdce bavorského barváře (máme ani ne půl roku po Pb) sbírám společně se čtyřnohým kolegou a kamarádem zkušenosti. Za ten ani ne půl rok máme 13 dosledů, až na jeden kus vysoké samá černá. Co si sám vybavuju a co jsem pochytil od střelců, tak mohu potvrdit domněnku, že pokud je stříleno na zvěř stojící naširoko, odbíhá dříve či později směrem na výstřelovou stranu (i když zpočátku odbíhá společně s tlupou a oddělí se až časem). Pokud je stříleno zešikma (zepředu na plec, nebo před plec, výstřely jsem zatím nezaznamenal, ale uvidíme časem s nabývajícími zkušenostmi). Co jsem ještě také vypozoroval, že zvěř i přez různé ráže a různé druhy střel i po dobrých komorových ranách (tech je ovšem dost málo :-) ) většinou nebarví od nástřelu, ale až po čase, na nástřelu bylo většinou barvy jen málo, ve třech případech bylo barvy hodně už od nástřelu. Uvidíme časem, s nabýváním dalších zkušeností.

Autor: Roman Voříšek | 25.01.2016 20:52
Míro, lovu zdar!

Já jsem včera chybil a tím pádem neotestoval nové SPCE ( jiný plech)...

Autor: Míra | 25.01.2016 20:38
Včera v 19:45 další sele, vyvržené 30kg. Střílel jsem na zvěř v klidu na krmelišti, ideálně na široko, na vzdálenost asi 60m. Vstřel kousek nad pravým loktem, ustřelená aorta, výstřel nad levým loktem, za okraj chycená plec. Na vstřelu přeražená dvě žebra, na výstřelu taktéž. Značení jsem nezaznamenal, sele prostě prudce vyrazilo vpřed a asi po dvou metrech zahnulo o 90° vlevo (na výstřelovou stranu), pak už jen rovně pod vrbičky, kde se mi ztratilo z dohledu. Na nástřelu jedna kapka barvy cca 1cm, pak asi dva metry nic, až v místě, kde zatočilo doleva, šplíchanec a pak už jak z konve pod vrbičky. Tam se otočilo proti směru a zhaslo. Celkový odskok asi 10 - 12m. Stříleno opět Gecem TM 11g (na Saka jsem ještě nepřestřelil), CZ 557, 7x64. Poškození zvěřiny naprosto zanedbatelné.

Autor: Míra | 20.01.2016 09:43
Pro palkopal:
po NSR od SB v 7x65R mi prasata 100% daunovali (malý vzorek asi 6ks okolo 50kg, stříleno výškově na střed těla, podélně těsně za lopatku), bohužel už asi půl roku nejsou k sehnání(v 7x64). S tím kolenem vs. loktem máš pravdu, ale snad jsme se pochopili.

Nad zatáčením na výstřelovou stranu jsem nikdy nepřemýšlel, až teď když na to přišla řeč. V tomto případě bych to viděl spíš na ztrátu opory na levé straně při přestřelení kosti nad loktem.

Autor: Kapral | 19.01.2016 16:27
Loni v lednu na sněhu lončák 63 kg, čekaná z kazatelny vzdálenost zhruba 100 m, 7x64 hornady sst 162 gr vlastní laborace,stálo krásně na plocho,po skoro předpisové komoře, zásah plic, srdce na polovic, roztrhlé jako lotosový květ, odběhlo asi 60 m. barveni jsem moc neřešil bylo to na louce,ale všeobecně sst je moc měkká střela a černá barví velice špatně. foto ve fotogalerii.

Autor: Michal Brabec | 19.01.2016 16:17
Ještě jak tu teď vidím co píše Palkopal, naprostý souhlas, taky se snažím střílet níž, barva se objeví blíž u nástřelu. To je dle mého názoru důvod, proč někdo haní nějakou ráži či střelivo, že to po ní nebarví.

Autor: Michal Brabec | 19.01.2016 16:08
Pro Tomáše.
S tím \"zatáčením\" na výstřel máš asi pravdu, já se vždycky bál to publikovat, jako že blbnu, že je to lokalitou nebo náhodou, ale dosled vždy zahajuji (když nemám jasnou stopu) na tuto stranu. U komorovejch prasátek si troufám odhadnout tak 95%. V mnoha případech i tehdy, kdy byl (dle mého) kryt dostupnější v \"protisměru\". Zase je fakt, že raněné zvíře asi prchá od zdroje hluku, tj. na výstřelnou. Ale někdy se stane, že se obloukem vrátí téměř na nástřel. Střelců je tu víc, tak pište...

Autor: palkopal | 19.01.2016 16:07
Mě po 7x64 většinou daunují, vlašimské SB NSR 175gr, snažím se střílet nad loketní kloub (to není koleno). A pod prasetem vždycky lívanec barvy. Pokud střelím kousek výš, průstřel pod páteří a kus tak 20 až 50 m od nástřelu a bez barvení - prase má hluboký hrudní koš, chvíli to trvá, než se mu zalije barvou a patrně ztrácí vědomí poklesem krevního tlaku dřív, než začne barvit.
Rozdíl teploty i 30st.C má nepatrný vliv na rozdíl zásahu na vzdálenost, na které se běžně střílí černá, stejně tak rozdíl Vo i do cca 100 m/s není 10 cm. U kulovnice. U kulobroku možná, ale asi díky nestejné dilataci slabší a silnější hlavni (ale to jen uvažuju).

Autor: Tubus | 19.01.2016 14:38
Osobně do mé 308Win používám Lapua Mega 12g a jsem maximálně spokojen.Vždy nádherně slyším úhoz kule do lovené zvěře a to i na velice krátké vzdálenosti.Černá je většinou v ohni, nebo do 20m s pobarvenou stopou.Střílím dle situace komora, plec, slecho ... dle situace. střela dle mého názoru nerozbíjí a nepodlévá, oproti názoru kolegů.Střílím s tím i srnčí a vše o.k. Lišky to ale půlí...Výrazné značení u černé nepozoruji. Jen jaké si nahrbení, v případě že odchází z nástřelu.Před touto střelou jsem používal SP od SaB. Byl jsem také spokojen, jen v případě horšího zásahu na měko zvěř odcházela opravdu daleko, což s Megou dle mého názoru není takové a i přes horší zásah zvěř rychleji zaléhá...

Autor: Jan Slavětínský | 19.01.2016 14:35
Mráz bude mít vliv na změnu nástřelu. Vem si, že jsi nastřelil flintu při +20C a teď je -10C. Jednak material, optika a prach v náboji. Když to všechno sečteš bude to dělat 8-10 cm rozdíl proti původnímu nástřelu. Měl jsem takové dva kulobroky, tak že to jsem si nevymyslel. No a potom v mrazu na srsti mrzne divočákovi barva, tak že najdeš pár kapek na nástřelu a potom je to slabota.
Mě u tohoto tématu spíš šlo o různé zásahy ,různou ráží a střelou a následné značení. Sami vidíte jak kolikrát to sele po dobré nebo i špatné ráně jde daleko.
Nebo míříte někam a zásah je úplně jinde a pod jiným úhlem. Toho je potřeba si všímat a vyhodnotit sami sebe když ste zmačkli. Né vždy je problém ve střelivu...

Autor: Roman Voříšek | 19.01.2016 14:18
Já myslím, že mráz nemá vliv na funkci rostlináře :)
Tam bude chyba již při nákupu matroše pro výrobu střel.
Stačí koupit plech s trochu jinou tažností a je to hned.

Já jsem GECO TM vystřílel asi 90 ks v 8x57JS a docela spokojenost. Pak jsem zjistil, že je nehorázně podražili a navíc, koupit je někde v dosahu tak, abych nestrávil hodinu cesty pro náboje, se mi nepodařilo.

Tvůj postřeh o zatáčení kusu na výstřelovou stranu je zajímavý, pohlídám si to. Ale budu muset lovit 6,5x55 SE, protože po 8x57JS a bramborách SPCE od S&B mi to zůstává v ohni...

Autor: Tomáš ČENĚK | 19.01.2016 14:02
Když čtu, co Míra píše, napadají mně dvě věci.
Když mi prase uteklo z nástřelu po komorové ráně, snad pokaždé v \"posledním tažení\" zatáčelo na výstřelovou stranu.
Druhá myšlenka je na změnu vlastností střely - tříštivost - v mrazivých dnech, jaké teď jsou. Co na to říkáte chlapi, co máte přehled o střelivu?

Autor: Míra | 19.01.2016 13:19
Jj. Sako Hammerhead 11g se mi už dneska veze z Budějovic po kamarádovi. Tohle byla nouzovka, protože jsem neměl co do flinty. U nás v krámu opět překvapili, do 7x64 neměli vůbec nic, dokonce ani SPCE. 30m z nástřelu není špatný, co ale nevydýchám, že to s takovouto ranou ani nekáplo barvy. Být to na louce bez sněhu, tak jsem také jel pro psa. A potom ta fragmentace a podlitiny.

Autor: Roman Voříšek | 19.01.2016 12:46
Míro, já jsem se po 7x64 mému kamarádovi nadělal dosledů, až běda.

Můj jezevčík ho miloval.

Ale chtěl jsem říci, že před lety pořídil do tohoto kalibru Sako, Hammerhead, tuším že 10,1 g, ty fungovali luxusně - na všechno. Krásně čisté výstřely, nic namletého a podlitého, moc se mi to líbilo.

Jenže nastal problém, když docházela várka patron a prodejce jednoduše řekl, nemáme, SAKO nedodává...

Teď je asi situace na trhu jiná, ale cena, ta šla brutálně nahoru. Tenkrát je kupoval okolo 25,00 Kč/ks, teď je cena určo přes 40,00 Kč.

A Lovu Zdar k ulovenému kusu černé zvěře!

R.

Autor: Míra | 19.01.2016 08:59
Docela zajímavé téma. Osobní zkušenost mám takovou že černá moc neznačí. Buď je to daun v ohni s případným odkazováním a nebo úprk z nástřelu na různé vzdálenosti.

Ale podělím se také o čerstvou zkušenost. Předevčírem konečně trochu napadlo i u nás, tak jsem zasednul na žebřík u mostku přes vodoteč mezi loukami a polem, kudy černá ráda chodí. Asi v 21hod vidím na nějakých 300m jek se směrem ke mě valí po poli černá koule. Kontroluji dalekohledem, že je to samotné prase, hádám do 50kg max. a velice svižně si valí přímo proti mě, jako když ho někdo, nebo něco zvedlo. Rychle beru do ruky kulovnici a začínám se sním rovnat. Divočák lehce vybočuje na mou pravou ruku a ve vzdálenosti cca 50m mě míjí. Už na něj chci hvízdnout, aby zastavil, když v tom sám zarazí a jistí směrem před sebe. Neváhám rychle usazuje kříž před plec v očekávání že se dá znovu do pohybu a mačkám spoušť. Slyším zřetelný úhoz kule a prase padá na předek, jak kdyby zakoplo. Rychle ale znovu vstane a vyráží v levém táhlém oblouku vřed, už ne ale tak svižně jako přišlo. Po cca 25m vběhne do rákosí okolo vodoteče a ticho. Na poli zůstává na sněhu rozhozená hlína a jasně viditelné zápory. Sbalím věci a po asi 10 minutách vyrážím na nástřel. Je vidět otisk těla, zřetelné zápory a rýha po střele, ale ani kapka barvy. Pomalu vyrážím po stopě k rákosí po celých cca 25m celkem dvě malé kapky tmavé barvy, až na rákosí je zřetelný otěr od barvy. Popocházím ještě asi 5m a vidím ležet kus ve strouze v tom největším sajrajtu, blátě a bažíru. Při vytahování kusu ven si to bláto naberu vrchem do faldovky, prasátko krásně celé obalené smradlavým bahnem, prostě paráda.

Nicméně značení zřetelným upadnutím na předek následně odběhnutí asi 30m. Vstřel před pravou plecí, výstřel levou plecí přestřelená kost nad levým kolenem, hmotnost po vyvržení 30kg, sele. Vzdálenost střelby asi 40m, ráže 7x64, Geco TM 10,7g, zbraň CZ557.

Ještě ke střelivu, velké zklamání, střela se neskutečně tříští. Srdce tohoto kusu bylo jak po zásahu broky, několik šrámů a drobných otvorů, zvěřina okolo plecí podlitá výstřel asi 3x3cm, ale hlavně absolutně bez barvy, jak na nástřelu tak po stopní dráze. Bez sněhu by to bylo na psa. Kus jsem nestahoval, tak víc podrobností nemám, ale co bylo vidět po vyvržení tak docela rozbitý. Geco normálně nestřílím, tohle je zbytek co mám doma a protože mi došli PTS a Geco chodí stejně, tak jsem je vzal. Ale asi půjdou do papíru.

Ještě jsem přidal fotky do fotogalerie.

Autor: Tomáš ČENĚK | 11.01.2016 13:46
Sele cca 30kg, cval na 30m, slug SB ráže 12 přes zřejmě obě stehenní kosti - prase se převalilo a za stálého kvičení se pokoušelo o \"odplazení\" po předních. Následovala rychlá opravná rána na mozkovnu, po které již jen krátce odkazovalo. Vstřel a výstřel na první pohled odpovídal ráži a střele - nebyl jsem u stahování.

Autor: igman | 08.01.2016 11:53
tejto jesene dva lanštiaky cca 50 kg,jeden na lúke asi 60 metrov odstrelený hrot srdca poškodené pľúca v ohni, priestrel , druhý na zákrme 40 metrov šikmá vyšia komora poškodené pľúca priestrel ,na výstrelel v podkoží kusok olova, odskok 50 metrov farba po celej stope 9,7g federal SP 308 Win

Autor: Václav Sládek | 07.01.2016 14:23
Na podzim jsem byl na 4 naháňkách čož je vzhledem k mému \"podvozku\" dost.Při nich jsem moh střílet dvakrát.Poprvé kolega vedle na štontu štřelil kulovnicí na sele cirka 15kg které šlo ven z leče ve vyšší trávě jsenm neviděl že by značilo dal jsem na něj z brokovnice tupl slugem první těsně za druhý zasáhl žebra hodně dole.Sele se otočilo o 180°popoběhlo asi pět metrů směrem zpátky do leče a padlo v trávě nebylo vidět.Bylo zasaženo kolegou kulí na komoru můj slug mu přerazil žebra otevřel břišní dutinu.Při druhé naháňce jsem na lončáka nemohl střílet ne boť jsem ho měl proti vsi.Takže na podzimních naháňkách úspěšnost 0.

Autor: Jan Slavětínský | 05.01.2016 06:41
Poslední. Dvě silvestrovská prasátka z ranní malé naháňky.
1)sele, v běhu za leč, cca 70 m, 7x57R -SP 9g, zásah na střed žeber a šikmo do protější plece, zasaženy játra,plíce. Padlo v ráně, neprostřelené.
2)lončák, v klusu, cca 100m, 7x57R -SP 9g,rána blbá- na konec žeber a víš, zásah ledviny,hematom pod páteří,průstřel. Padlo v ráně, krátké odkazování,zhaslo na nástřelu.

Autor: Jan Slavětínský | 05.01.2016 06:33
Můžeme si zde udělat malý přehled z praxe.
Velikost zvěře, vzdálenost, postavení (čekaná, naháňka), ráže, střela, umístění zásahu, (zasažení orgánů),značení,barvení,průstřel-zástřel.Případné poškození zvěřiny.