Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Podkládáte kroužky montáže puškohledu?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Marcel Špeta | 18.04.2016 11:07
myslím, že pan Slavětínský to napsal jasně. Snad jen doplním, kromě toho , že nedoporučuji žádná futra, tak tyto vložky třeba z papíru a jiných materiálů se stejně časem vymačkají a dále mohou, dle materiálu, držet vlhkost a pak to tam časem stejně oxiduje.
Jen jednou v životě jsem byl nucen podložit kroužek, abych dostal puškohled do polohy, kdy šlo ještě cvakat s křížem, ale jednalo se o sportovní zbraň, takže ta nebývá vystavena nepřízni počasí. Ale na loveckou zbraň určitě žádná futra a vycpávky. Toť můj názor.

Autor: Petr Janský | 06.04.2016 13:12
Ono na ty dělené kroužky stačí dát papír na tubus a natlačit přez něj ty kroužky a papír jde zlehka vtáhnout. Vždy to tak požívám a na puškohledu není vidět žádné poškrábání. Vhodné je také ty kroužky zalapovat na trnu.

Autor: Tubus | 22.03.2016 09:27
Dělené kroužky, varianta která má dělící rovinu dost pod osou, doporučuji nasazovat \"obouruč\", kdy na vrchol kroužku jemně zatlačím palci a ukazováčky jako by jemně rozevřu. Takto se dá kroužek nasadit bez poškození tubusu puškohledu.... Další variantou je nasadit do dírek pro šroubky nějaké tyčky ( nejlépe hliník nebo dřevo ) a stisknutím konců tyček kroužek jako by jemně rozevřít a nasadit. Výsledek je totožný - žádné poškození.

Autor: Fesoj | 19.03.2016 22:28
Zcela jistě jsem pouhý diletant a naprostý nešika, co se podobných věcí týče. Dokáži sice bez problémů nastřelit zbraň /s výjimkou mé Ižky, která si žije svým vlastním životem a kterou zatím nedokázal nastřelit nikdo/, ale tímto mé schopnosti v tomto směru končí. Proto, když jsem si kupoval novou zbraň - Marlina XS 7 v prodejně Renesance Praha - raději jsem si přivezl puškohled sebou a jeho montáž včetně výběru kroužků jsem svěřil odbornému personálu prodejny. Poradili, vysvětlili, proč použít zrovna tohle a nic jiného a zcela zdarma smontovali. Dnes, po několika letech, nemohu k jejich práci vznést jedinou kritickou připomínku a vše funguje tak, jak má. Proto rozhodně nejsem přívržencem nějaké lidové tvořivosti.

Autor: Karel poslík | 19.03.2016 20:02
Můj názor je nepodkládat. Kroužek rozměrově vhodný k tubusu škody nenadělá. Pozor na fenomén, který výstižně popisuje Honza Slavětínský. Horní polovina kroužku bývá často s nepatrným přebytkem materiálu a tím se dostává až pod vodorovnou osu. Jde to sice nasadit, ale i při úplném dotažení nemusí být tubus festový. Pak se musí právě ten přebytek opatrně po desetinkách ubírat ( oboustranně). Dotahuji rukou křížem všechny šrouby po jedné otáčce až nelze s tubusem pohnout a potom po čtvrtce všechny šrouby bez nějakého násilí. Není potřeba moc tahat , ono se to jen tak nepovolí, protože materiál kroužku je měkčí než ocelové šrouby, které se do něj v závitech tzv. \"kousnou\". Nemám s tím ani po létech žádný problém. Všímám se zbraní kolem a už jsem viděl všelijaké podložky i dost exotické. Někdy mi to připomíná dobu, když se začaly vyrábět bezdušové pneumatiky a garážoví kutilové do nich vkládali pro jistotu duše. Zdar Karel

Autor: Jan Rys | 19.03.2016 18:49
Tento problém s jistotou řeší kroužky SAKO Optilock.

Autor: Jan Slavětínský | 17.03.2016 06:12
Na žádný drahý zbrani to nevidíš. Domácí kutilové,kteří si hrají na puškaře ,ti jsou schopni všeho. Dřív sis na flintu dal puškohled a měl ho tam pořád, tak že se tato věc ani neřešila. Když si pořídím pořádnou optiku, nemám důvod jí desetkrát do roka sundavat a vyměňovat za jinou a řešit otlaky po montáži...Pokud tomu chci předejít, přehodím to nebo prodám i s montáží.
I ta nejkvalitnější montáž, prostružené kroužky a pečlivě srovnané v ose udělají na optice znatelnou stopu po upnutí.
Nejhorší jsou na půl dělené kroužky, ta jejich vrchní část, která má dělící rovinu dost pod osou a musí se to doslova nacvaknout na tubus. Pokud ten kroužek nemá dobře zaoblené hrany,tak si uděláte stopu na puškohledu hned při prvním usazení kroužku,který ještě ani neutahnete....

Autor: Miroslav Kráčmar | 16.03.2016 18:22
Já použil lamely z žaluzíí oken...

Autor: Petr Havlín | 16.03.2016 13:18
Co je nejdůležitější,tak nešetřit na kvalitních kroužkách.Potom by se tubus neměl otlačit. Dotahovat s citem - rozhodně ne na krev.

Autor: Břéťa Ambrož | 16.03.2016 10:08
Dobrý den,
chci se zeptat zda se dají něčím vypodložit kroužky montáže, aby nedošlo k omačkání tubusu puškohledu...pokud ano, tak čím (lepenka, atd...)? Nebo je to úplný nesmysl? A jak moc dotahovat šrouby kroužků, aby neudělali otlaky na optice? Momentovým klíčem, nebo \"na krev\" ? Děkuji. Lovu Zdar!