Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Nastřelování



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: M.Bergman | 30.04.2016 14:11
Vidím, že s nastřelováním mají noví myslivci nejasno a tak níže jsem okopíroval z minulosti \"nastřelovací manuál\", který já sám a řada známých i neznámých používá desítky let k plné spokojenosti.

****************************************************************************

Nastřelovat klikáním po každé ráně je ta nejhorší a nejdražší cesta dopídit se přijatelného výsledku. Každá slušná střelnice, co má nastřelovací stojan vás bude stát nejvýše 3 náboje a budete to mít na 50m střelnici nastřelené přesně podle vaší představy. Ze zkušeností vim, že většina myslivců nemá potuchy jak se s tím pracuje a proto následovně raději popíšu, jak nastřeluji já sobě a kolegům zbraně již řadu let :

1/ Vezmete si klasický pistolový terč, obrátíte jej na bílou stranu a doprostřed přilepíte jednu samolepící kruhovou černou terčovou záslepku. Používat klasický nastřelovací terč nedoporučuji.

2/ Pečlivým zamířením na tuto záslepku vystřelíte v sedě s oporou předpažbí (na měkkém podkladu) a s oporou obou loktů na desce stolu dvě rány, přičemž je dobré nechat mezi nimi 5-ti min. pauzu. Pokud jste průměrným střelcem, vaše zbraň je OK a náboje stejného provedení máte ze stejné série, pak budou oba zásahy v jednom místě nebo velmi těsně vedle sebe. Při tom je lhostejné, ve kterém místě jsou tyto nástřely v terči! Pokud máte zásahy rozhozené dále než cca 1,5 cm od sebe, pak je něco špatně. Měně pravděpodobné je, že by to bylo flintou.

3/ V místě, ze kterého jste stříleli upevníte nastřelovací stojan, vložíte a upevníte v něm lehce vaši kulovnici a jen pomocí stavidel stojanu a pohledem přes puškohled nastavíte zamíření vaší kulovnice prostřednictvím osnovy puškohledu na černou středovou záslepku terče, t.j. cíl, na který jste před tím pečlivě mířili a stříleli.

4/ Zafixujete ve stojanu zbraň, zkontrolujete zamíření a pokud je vše OK, pak pomocí točítek puškohledu posunete osnovu na zásahy v terči a středový bod puškohledu si umístíte k vašim zásahům. Současně provedete rektifikaci podle balistické tabulky náboje, kterým jste stříleli. Není to však podmínkou pro myslivce, kteří loví do 100m neboť u většiny současných ráží činí balistická odchylka mezi 50-100m cca 1,5-2 cm

5/ Vyjmete zbraň ze stojanu a ze stejného místa jako před tím vystřelíte se zamířením (opět na černou středovou záslepku terče !!) kontrolní ránu. Zásah bude již u středové záslepky a orientován v místě, na které jste si v předchozím kroku nastavili puškohled.

Osobně se mi za posledních cca 15 let stalo jen jednou, že nešla klasická lovecká flinta nastřelit (poškozené ústí hlavně) a létalo to pokaždé jinam.

Další možností pro myslivce, kteří sebekriticky vědí, že jejich mířená střelba nebývá většinou příliš přesná, ale přesto si chtějí zbraň sami nastřelit je následující. Použijete postup, jaký jsem popsal výše, ale terč si umístíte na vzdálenost pouhých 10m, kdy i při nejmenším zvětšení puškohledu již budete schopni dát dvě rány do jedné dírky což je při tomto způsobu nastřelování podmínkou ! Korekcí puškohledu podle bodu \"4\" pak provedete nastavením nad nástřelnou o vzdálenost rovnající se vzdálenosti jakou máte mezi osami hlavně a puškohledu své kulovnice. Takto bude zbraň nastřelena na vyhovující přesnost pro loveckou střelbu do 100m.
M.B.

Autor: Přírodní Lovec | 30.04.2016 13:28
Píšu pozdě, předpokládám, že již máš nastřeleno.
Jen pár postřehů:

- pokud chceš být dobrý střelec, neřeš nastřelovací stolici, nauč se řádně spouštět a máš vyhráno
- najdi si pro začátek 100m střelnici
- nešetři na munici, není problém nastřelit flintu na tři rány, i k tomu se dopracuješ, ale jen praxí ==> kdo nestřílí, netrefuje
- pokud jsi ze zbraně ještě nestřílel, ale víš, že by měla střílet jakž takž, dej si terč na 50m, vystřel a uvidíš, kde je zásah, pokud se pohybuje někde kolem středu, tak máš za sebou studenou ránu a můžeš nyní střílet na 100m
- podle typu zbraně vystřel s přestávkami tři rány
- použij oporu zbraně, střílíš vleže a pod botku pažby si ještě dej pytlík s pískem, eliminuješ lépe vliv Tvého srdce
- doladění provedeš korekcí na puškohledu
- vše, co děláš, Ti slouží ke zdokonalování, naučíš se pracovat s puškohledem a všechno kolem, vše Ti do budoucna dodá jistotu, navíc - co si neuděláš sám, to nemáš, nechej si poradit, ale spoléhej jen a jen na sebe
- vyhodnotíš rozptyl zásahů, zároveň se zeptáš kolegů, jaké střelivo je pro Tvou zbraň dle jejich zkušeností nejvhodnější
- KAŽDÁ ZBRAŃ JE VELMI PŘESNÁ JEN S URČITÝM DRUHEM MUNICE !!! A to je třeba časem vyzkoušet.
- v ideálním případě nemůžeš mít časem problém na 100m trefovat terčovou záslepku, pro začátek jsou zásahy v kroužku o průměru 5cm pro lovecké účely naprosto postačující s ohledem na výkon zbraně
- KVALITNÍ A PŘESNÉ LOVECKÉ STŘELBĚ ZDAR !!!

Autor: Marcel Špeta | 18.04.2016 20:16
@ Tomáš peroutka: X Five je kuwa dobrá zbraň, uvažoval jsem svého času o ní, ale 75 litrů je fakt dost a určitě bych z toho nenastřílel líp jak ze svého Tacticalu .40SW nebo zakázkovou 1911 .45ACP co mám ... :-)
Letošní Mistrovství republiky jsem rozhodl střílet Tacticalem.
(omluva za OT, kdyžtak pokec na m.speta@seznam.cz)

Autor: Tomáš Peroutka | 18.04.2016 19:20
RE Marcel(pánové odpustí odbočení od tématu): STI patří mezi špičku,např. Steelmaster 9x19,dost zvažuju nákup Sig Sauer P226 X Five classic 9x19,obě tyto zbraně musí být hodně srdeční záležitost, aby je člověk rád a bez výčitek svědomí zaplatil.

Autor: Marcel Špeta | 18.04.2016 18:25
v podstatně říkáme všichni to samé. Hrubě nastřelit na stolici a stejně zbytek je v rukách individuálního střelce. Stolici preferuji kvůli eliminaci chyby střelce a úspoře munice. Pokud se ujistím, že flinta střílí dobře a je optika v souladu s laufem, pak nastupuje fáze ladění s majitelem zbraně...

@Tomáš peroutka - je to přesně tak, závodně střílím z pistole už dost dlouho a vím, že půjčovat si kolegovo STI nemá smysl, každej vidíme a spouštíme jinak. Jeho excelentní zbrań z mojí ruky nestřílí dobře a při tom ze svého jsem úplně někde jinde a naopak :-)

Autor: Adam Kliš | 18.04.2016 16:03
Jsem rád,že jste my všichni poradili,moc se mi líbí jak krásně to napsal Fesoj.
Moc Vám všem děkuji.

Autor: Fesoj | 18.04.2016 13:53
Nemyslím, že je dobré srřílet ze zbraně upnuté do nasatřelovací stolice, Honza to napsal velmi dobře...

Chceš mít přesně nastřelenou svou kulovou ručnici ?
Využívej pro ten účel jen schválenou střelnici !
V klidu na palebnou čáru usedni či zalehni,
na měkkou podložku zbraň polož, vypal rány zkušební.
Zajdi k terči, zkontroluj rozptyl. Nedělej z toho žádnou vědu,
když zásahy jsou jinde, než chtél bys, když vzdáleny jsou terče středu.
Pokud jsi stéle stejně mířil a nestřílel jsi ve spěchu,
musí být pšknš pohromadě a to je základ úspěchu.
Střední zásah mezi nimi viditelnš označíš,
pak se na palebnou čáru volným krokem navracíš.
Ve výbavě dobré střelnice bývá nastřelovací stolice
a kdo ji umí používat, ušetří spoustu munice.
Vlož svou zbran do ní, jako předtím zamiř, pak všechny šrouby utáhni.
Ze stolice však nebudeš střílet, to je věc zcela zásadní.
Jenom křížkem puškohledu vyhledávej zásah střední.
Kříž se musí pohybovat, ale s flintou ani nehni !
Tak v praxi uplatníš znalost v teorii získanou -
při nastřelování zbraně jdi s mířidly za ranou.
Pro kontrolu by měla stačit už jenom rána jediná.
A teď již Lovu zdar Ti přeji, odstřel srnců začíná !

Autor: Tomáš Peroutka | 18.04.2016 13:36
Zdravím.
Ještě bych doplnil to, co napsal Honza. Stejné jako se stolicí (samozřejmě s nastřelovací, ta druhá je na lovu nebo na střelnici nežádoucí) je to i s nastřelením jinou osobou. V zásadě to nedoporučuji, protože jak už bylo řečeno - způsob držení zbraně a jejího spouštění jsou natolik ryze individuální záležitosti, že i nastřelení je pak individuální a nemusí být přenosné na jinou osobu. Jsem zastáncem názoru, že každý, kdo má lovecký lístek a hodlá lovit, by měl být schopný si zbraň nastřelit sám max. za přítomnosti zkušenějšího myslivce. Nic ve zlém, nemyslím to osobně,časem mě ale sám dáte za pravdu.
Uvedu klasický příklad na pistoli: Někdo strhává rány doleva,neví o tom a následovně posune hledí na pistoli doleva, aby odchylku v domnění že jde o chybu v nastavení miřidel vyrovnal.Na závodech pak pistoli půjčí kamarádovi, který rány nestrhává a kamarád trefí starou Belu,protože bude mít rány umístěné doprava. Tož tak. Lovu Lesu.

Autor: Jan Slavětínský | 18.04.2016 13:15
Jó...,přehlédl jsem to. Zvedám pomyslný klobouk..

Autor: Marcel Špeta | 18.04.2016 13:07
Přesně tak pane Slavětínský, ostatně také o tom referuji na konci mého příspěvku :-))

Autor: Jan Slavětínský | 18.04.2016 12:06
Při nastřelení flinty ve stolici. Né každému tak to nastřelená flinta sedí. Ona totiž ta stolice neeliminuje chybu střelce. Flinta je v ní idealně usazená a nastřelená. Potom jí do ruky vezme majitel a někdy to bývá všechno jinak. Jinak se do toho ten dotyčný dívá, jinak jí drží , nemá třeba krk, dlouhé ruce nebo flintu naklání atd. Těch faktorů,které mají vliv je víc. Nebo si dotyčný klasicky strhává ránu. V každém případě je potřeba, aby si po nastřelení zbraně ve stolici, majitel zkusil střelit s maximální možnou oporou (mimo stolici) alespoň dvě rány a podle toho doladit nastřelení přímo na něj. On s tím bude chodit a střílet. Tož pár mých postřehů.

Autor: Marcel Špeta | 18.04.2016 10:53
Snad mohu taky malinko přispět ze své 24leté střelecké praxe. Občas myslivcům nastřeluji :-)
Určitě doporučuji nastřelovací stolici, nechá se i vyrobit ze starého nůžkového heveru, nebo to obvykle někdo ze sdružení má nebo na střelnici se ví kdo to má už hotové. Existují i komerční řešení, ale to stojí od 4000 nahoru, to se nevyplatí pro jedno použití.
Zbraň upevníme a zajistíme proti nežádoucímu pohybu. Pokud je k dispozici laserový systém pro hrubé nastavení mířidel, tím lépe, pokud není tak dáme větší terč, papír na 50m a pokusíme flintu na hrubo nastavit aby se trefila do terče. Podle zásahu si na to místo nacvakám puškohled (na flek).
Pak se terč posune na 100m. Mezitím flinta vystydne a lze opakovat. Tady se už víceméně provádí jemná korekce.
Já kulovnice nastřeluji na 100m na flek, bohužel ideálních 150m nemáme na střelnici k dispozici. Ale stejně většina místních myslivců nestřílí dál jak na 100m, takže je to ok.
Důležité je vzít v potaz aby se střílelo ze studené zbraně, tak totiž bude lovit. Je tedy nutné nechat zbraň po výstřelu dostatečně vystydnout. Zbraň není zbytečně most naolejovaná, i před lovem doporučuji protáhnout suchým hadříkem. Olej v hlavni má vliv na přesnost o tlacích ani nemluvím, pokud by ho tam bylo moc.
Nakonec je stejně třeba, aby majitel zbraně si to vyzkoušel už bez stolice s oporou a dokonce není od věci separátně vystřelit víc ran aby střelec věděl, jak jdou zásahy pokud se zbraň ohřeje... lovu zdar!

Autor: Petr Havlín | 18.04.2016 10:01
Když nastřeluješ sám, tak vlastně i zároveň cvičíš a sžívaš se s flintou.

Autor: Jan Slavětínský | 18.04.2016 08:20
Adame, nastřelovat můžeš na střelnici, aby to bylo OK v rámci zákona. Nastřelíš si to buď sám nebo řekneš a vezmeš s sebu někoho, kdo to zná a nastřelí ti to. Nebo si dáš flintu k puškaři a potom si pro ní dojedeš.

Autor: lanus | 16.04.2016 19:22
Adam - Dá sa tiež použiť \"Vyhedáváni\" tu na stránke v pravo hore vložením slova napr.:\"nastřelování\".

Autor: Adam Kliš | 16.04.2016 19:12
Děkuju moc

Autor: lanus | 16.04.2016 18:16
Adam - Na základnú orientáciu v problematike stačí kliknúť napr. sem : http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=2&t=225 .

Autor: Adam Kliš | 16.04.2016 15:46
Zdravím,
Potřebuju poradit.
Nevíte,kde se nastřelují zbraně,kdo to provádí nebo jak se to má správně dělat?
Jsem začátečník a proto se raději zeptám.
Předem DĚKUJI za rady.