Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Brokovnice s drážkovanou hlavní



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Milan Soukup | 02.03.2011 18:28
Tyhle zbraně mají jediný důvod a opodstatnění, původ U.S.A, kde v některých státech je v blízkosti městských aglomerací zakázáno lovit kulovou zbraní - bezpečnost, účinný dostřel. A protože převážně lovená zvěř je jelenec, a bylo třeba zlepšit přesný dostřel jednotné střely do brokovnice, tak výrobce vymyslel drážkovanou brokovnici, toť vše. A v U.S.A. přes platnou legislativu nejede vlak. Jinak do 100 m to střílí docela přesně, ale na kuli to nemá. U nás podle mého názoru zbytečná věc, kulobrok udělá lepší službu, přesně tak, jak píše Honza. MS

Autor: rici czech | 02.03.2011 08:32
Taky si myslím ,že je to jen obchodní tah něco takového v našich poměrech nabízet.Možná ,že v zemích kde je povolen odstřel i jiných druhu než jen černé se to oplatí.Jde jen o to, že se mi dostaly do rukou starožitné hlavně brokovnice dvojky ve které bylo v jedné hlavni klasické drážkování do šroubovice a ve druhé drážkování podelné.Mám za to ,že v prvním případě to bylo ke stabilizaci jednotné střely ,a to druhé podélné k většímu rozhozu broku ,jinak si to nedokážu vysvětlit.

Autor: Jan Slavětínský | 02.03.2011 07:00
Měl jsem jí v ruce v Armsu v lověně. Krátká, jednoúčelová flinta - můj názor.
Podle prodavače to střílí brenekem přesně až na 80 metrů. Musí se do toho používat podrážové střelivo s plastovým kontejnerem, aby to drážkování mělo efekt. To není nic levného - kus se pohybuje okolo stovky +/- podle výrobce a typu.
Můj závěr je, že na 80 metrů střílet brenekem na běžící prase a odhadnout předsazení a trefit ho, je víceméně náhoda. Na běžnou vzdálenost do 30 ti metrů mi stačí Rottweil nebo esball i v obyčejném Zháčku. Jinak kulovnice.
Tak že drahá sranda, možná zbytečná a těžko prodejná flinta (i po omrzení)...

Autor: rici czech | 01.03.2011 20:52
Měli jste v ruce- stříleli jste?Zajímala by mě přesnost s jednotnou střelou popřípadě rozptyl broku:)