Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kulobrok nebo kulovnice?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: zutro | 19.07.2016 16:37
Já bych kulobrok lámal v okénku posedu.Hlavně bych nechal mírně skloněné a s pažbou bych šel dolů.

Autor: Jan Slavětínský | 19.07.2016 06:22
To je slabost UB kulobroků a 7x65R. Znám případ, že táta s klukem šli nastřelit jeho nový kulobrok ,který si mladý koupil a střílel jeden potom druhý a pořád to nebylo ono.Vybouchali krabičku během chvilky a povedlo se jim utrhnout kulovou hlaveň ze zašínování.
Já mám obyčejné ZH a mám vyzkoušené, že 4-5 ran v běžnám sledu létá do kruhu cca 5 cm. S pauzami do pětikoruny, někdy se dokonce rány překrývají. Naprosto bezproblémový.
Jediná nevýhoda kulobroku je přebití v kazatelně. Vytáhnout z okna, zlomit,zavřít .Prostě to šachování tam. S kulovnicí je to otázka dvou vteřin. Kulobrok je pro myslivost ale universálnější flinta,zvlášť ve smíšené honitbě.

Autor: M.Bergman | 18.07.2016 16:28
Kdysi před mnoha lety jsem míval kulobrok 7x65R/12 ale u nás na horách se broková hlaveň téměř nevyužila. Naopak často bylo potřeba opakovat kulový výstřel a ten u kulobroku nikdy nešel tam, kam první rána. Připájená broková hlaveň tu spodní výstřelem nahřátou kulovou jednostranně ochlazovala, což pokud si vzpomínám dělalo na 100m cca 15cm nad a mělo to odchylku i do strany. Po vychladnutí to zas střílelo dobře.
Takže posledních 25 let už jen kulovnice, kde jsem postupně vyzkoušel asi 7 ráží (včetně oslavované 308 W) a posledních 15 let používám převážně mi nejvíce vyhovující 270 W.
Pokud jdu večer na na černou do míst, kde se pravidelně vyskytuje liška a psík mývalovitý, beru si ke kulovnici na posed či kazatelnu i brokovnici.
M.B.

Autor: Václav Sládek | 18.07.2016 14:47
Vystačil jsem s kulovnicí ale mí dva čtyřnozí kamarádi mě přiměli koupit kulobrok.Při pochůzkách revírem někdy chyběl brok jindy kule při měsíčku preferuji kulovnici.

Autor: Tomáš Pilík | 18.07.2016 10:00
Mám zkušenosti s kulovnicí i kulobrokem a za mě na čekanou a šoulačku jednoznačně kulobrok. Řeči o tom, že to není ani kočka ani pes pocházejí většinou od kolegů, kteří kulobrok ani nikdy neměli.

Autor: Petr Janský | 13.07.2016 22:59
No já se kulovnice zbavil loni a už mám jen kulobrok a zatím maximální spokojeneost. Mockrát mi chyběla broková hlaveň, když jsem mohl lovit, ale nedalo se protože to bylo proti vsi, nebo na stromě.

Autor: strejda zajíc | 13.07.2016 11:37
Joj,to byly krásné doby,když jsem to měl naopak...:-)

Autor: Martin Síla | 13.07.2016 08:54
Na tom, co píše Honza něco bude....
Zajímavý je, že u flint jsem promiskuitní, ale babu mám jednu.

Autor: Jan Slavětínský | 13.07.2016 08:06
To je jak se ženskou. Někomu stačí jedna, někdo jich má víc. Každá je trochu jiná, v něčem i lepší a jinak to s ní baví...

Autor: Radek Chadim | 12.07.2016 23:15
Já to mám naopak než figi, já neumím střílet z ničeho, takže je jedno, co si vezmu :-), ale jako první flintu jsem si koupil opakovací kulovnici a zvykl jsem si prvně na ní, tak nosím v podstatě jen kulovnici - výhodou je u ní rychlé a pohodlé přebití, nevýhodu vidím v její délce a tedy v horší manipulaci na posedech a kazatelnách. Kulobrok nosím na naháňky, ale střílím v podstatě jen v sebeobraně.

Autor: figi | 12.07.2016 20:07
Vlastnil jsem zpočátku jen kulobrok, mnoho kusů s ním ulovil broky i kulí, po letech pořídil kulovnici a když jsem se naučil střílet i straky či kuny na stovky metrů, kulobrok roky odpočíval v trezoru. Teď už mám jen kulovnice.

Autor: Karel poslík | 11.07.2016 12:54
Já používám a střídám oba typy zbraní velmi často. Díky tomu, že mám v každé z obou zbraní jinou ráži a to docela výrazně odlišnou, tak nemám ani diléma s výběrem. V podstatě volím zbraň podle optiky a podle ráže, vždy ve vztahu k zamýšlenému průběhu lovu. Kdybych měl v obou zbraních stejnou nebo podobnou ráži i optiku ( proč asi ??), dával bych patrně mírné preference kulobroku a to zhruba ze stejných důvodů, které zde uvádí Honza. Na noční újedi si rád počkám až do světla abych trochu prohnal straky a už se mi také stalo, že jsem na poměrně krátkou vzdálenost střelil v noci kulí na kunu abych záhy zjistil, že jsem mířil patrně na její stín od měsíčního světla. Druhý den jsem tam šel s kulobrokem a střelil jsem krátce po sobě dvě, když jsem je „přikryl houfnicí“. Jindy jsem zase návraty z ranní čekané ukončil ulovením hřivnáčů, zase díky kulobroku. Kulobrok je také celkově kratší, rejdnější a v mém případě i lehčí, ačkoliv má poněkud delší hlavně (65cm). Kulovnici mám nastřelenou na větší vzdálenost. Ne že by to kulobroky neuměly, ale díky konfiguraci ráže, optika, střelivo je to tak v mém případě lepší. Střídám proto často obě zbraně a každá má něco do sebe. Pro úplnost uvádím základní data. Kulobrok A.Z. 20/76, 9,3x 74R snímatelná montáž s optikou 3.5 -10 x 50 . Bez optiky nastřelen na 50m, s optikou na 100m. Kulovnice CZ 550 270W s Meopta 7x56 RD nastřelena s RWS KS na ONV 180m. Více mám uloveno kulovnicí. Zdar Karel

Autor: Petr Havlín | 11.07.2016 12:14
Ráži mám u obou 7x57 takže nosím kulobrok kvůli tomu, jak píše Honza. Večer víc sedím než chodím a hlavně světelnost u Meopty je mnohem lepší. Ten starý zeiss je ale stále výborný a to silné ostré T mi vyhovuje.Nějak se s ním rychleji srovnám.

Autor: Ron Gordon | 11.07.2016 11:16
Tak vidíš Honzo, čeho jsem ušetřen - nemám problém z vybíráním, nemám problém že by mně nepřinášela štěstí, nejednou jsem měl dost času na přebití a kdyby byl \"hlad\" tak jsem mohl ulovit i více kusů, ale držím se starého zvyku, že myslivci ulovení jednoho kusu za den stačí. Jediné co by měnil, tak to puškohled, starý 6 Zeis, opravdu je již dnes překonaný, ale dobrý držák, téměř 40 let bez problému. Problémy zpravidla nejsou ve zbraní, ale v tom jaké ruce ji drží...

Autor: Jan Slavětínský | 11.07.2016 10:59
Já beru flintu podle toho kam se půjdu podívat a kdy a na co. Nejvíc chodím s kulobrokem, zvlášť po ránu a teď v tuhle dobu, kdy je myslivost hlavně o srncích a o škodné. Ten brok v revíru často potřebuji a hodí se. Kulovnice má výhodu rychlého přebití, ale s kulobrokem si myslivost víc užiju a vícekrát \"umažu lauf\".. A docela podstatnou a další roli hraje vlastní pověrčivost a přinášení štěstí u té či oné flinty.. Máš flintu, že s ní nic nuvidíš, nelovíš, nenosí štěstí a obráceně.. Zdar

Autor: Ron Gordon | 11.07.2016 10:39
Nevím, zda jsem to dobře pochopil, ale jak píšeš, tak by soudil, že vybíráš podle optiky a né podle zbraně, pokud né, rád by slyšel vysvětlení, čím je kulovnice(solo)na noční čekané výhodnější. Já jsem si po celou dobu vystačil s kulobrokem a jen kvůli ceně jsem si pořídil kozlici ižku, byla levnější než dolicování brokových hlavní na Brod.

Autor: Martin Síla | 11.07.2016 10:18
Nejraději chodím s trojákem(šoulačky). Na noční čekanou, na návštěvy kamarádů v jiných revírech a na \"delší vzdálenosti\" beru kulovnici.
Ráže volím dle momentální duševního rozpoložení :-)

Autor: Petr Havlín | 11.07.2016 06:24
Na radu Honzy to dávám na samostatné vlákno.
Kdo vlastníte kulobrok i kulovnici, máte nějakou preferenci kdy co nosíte?Já si většinou beru kulobrok(starý zeiss 6x32)ráno na šoulačky a kulovnici(meostár 3-12x56) večer na čekané.Na noční čekané samozřejmě kulovnici.