Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Holubi



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Slavětínský | 17.08.2017 21:03
Dnes navečer jsem na chvilku vyrazil. První tři po ráně a když jsem spychl, tak jsem dva na tupl pěkně chybil. Prostě jsem po půl hodině čekání střelil na táhnoucího holuba a docela vysoko.I když jsem předsadil půl vozu, neslyšeli. Klasika redblack 8 brok. Lovu zdar.

Autor: hartjagd | 08.08.2017 19:05
Pro Ellhenicky: Zdravim,tak psal jsem,že se mi obdivuhodně zadařilo,povětšinou mi holubi lítali do protivky kdy už nalítali na strom(ne na hřadující)a nebo kdy odlítali potom co na chvilku usedli a já je trochu popohnal aby se vznesli,střílel jsem povětšinou na těch 30-35 kroků a dost jsem si vyčkával na takový ty tutový rány,na těch osm holubů mi padlo 11 patron kdy bych řekl,že na tuhle vzdálenost mi extrémě sedli ty 3mm broky,právě ty pro....ný jsem měl s těma 3,5mm,takhle se mi to nepodařilo ani kdy jsme měli letní střelby :D byla to spíše souhra náhod a taky loveckého štěstí,myslim si,že takhle se mi to už nepovede,proto jsem byl velmi šťastný za tento výřad.Byl jsem pak o 3 dni později znova na hřivnáčích a proto,že jsem měl velký oči tak jsem si vzal juniory v 3,5mm(maj z toho ZP perfektní krytí a používam je na kačenky které na ně velmi dobře slyší až na řekněme 45-50 kroků)no a vystřílel jsem 8 patron a byla z toho pouze jedna straka............tak,že bych se hodnotil za max. průměrnýho střelce.

Autor: Ellhenicky | 07.08.2017 08:48
Pro Hartjagd: Na kolik ran se Ti podařilo ulovit těch 8 holubů? On není holub jako holub(asfalťák). I olympijský vítěz Panáček uvedl, že na lovu kachen či bažantů není 100%.

Autor: hartjagd | 02.08.2017 14:46
Zdravim,Jane pro mě je lov Hřivnáčů nádherným zážitkem a musim uznat,že také jsem podobně postižen na vůni spáleného prachu :D jinak už delší dobu jsem nahlodanej pořídit balabány a zkusit jak to bude fungovat,je faktem,že asi něco na tom pravdy bude páč když se mi povedou krátce 2-3 střelit tak je nastražim jako balabány a asi o nějaký to procento lépe přilétaj,popřípade sednou nedaleko na strom a pozorujou co se bude dit,když si jich člověk včas všimne,je pozorný a hlavně bez pohybu tak se snesou.Lovu,lesu.

Autor: Jan Slavětínský | 02.08.2017 09:15
Přetáhl jsem to z \"Dnes\". Já byl včera též. Sedl jsem k takové strouze co vede k rybníku, lemovanou jívami a osikami. Na šest ran mi spadli čtyři. Pracovní zetháčko 301 - 12ka a červenočerné papíráky s 3,5 kou brokem. Ta rána i pěkně zavoní tím spáleným prachem. Hodinový lov, ale hezký. Lovu zdar všem. H.

Autor: hartjagd | 01.08.2017 22:43
Zdravim kolegové,sezona na hřivnáče začala a tak bych obnovil téma a trochu přehodil list nad neustálou debatou AMP..............dnes ráno jsem se vydal k potoku mezi strniska kam pravidelně na stromy sedávaj hřivnáči,vzal jsem sebou křesílko,svého čtyřnohého pomocníka a musim konstatovat,že se obdivuhodně zadařilo,na to jaké počasí úřadovalo jsem vydržel sedět od 7mi rána do 14 hodin odpoledne s bilancí 8 hřivnáčů,mohlo jich byt více nebýt některých promarněných tutových ran,ale i tak jsem děkoval Hubertovi a Dianě za krásnej zážitek,jen tak pro úplnost tak jsem si vzal ZP v 16 doplněno Vegama s 3 a 3,5 brokem.S pozdravem lovum,lesu.

Autor: Petr Havlín | 22.08.2016 16:35
Jak tě Honzo znám, tak bys ho sestřelil i kamenem:-) Jo kdo holt umí ten umí.Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 22.08.2016 07:11
V sobotu ráno jsem střelil hřivnáče z kulobroku. Byla to náhoda. Překvapil mě,vyšlápl jsem ho u polní cesty a letěl šikmo doprava ode mě. Byla to taková rychlá rána jen podle montáže, ale platila.

Autor: M.Bergman | 12.08.2016 15:30
Pokud holubi sedí na drátech VN, raději na ně nestřílejte. Ne, že by hrozilo porušení lanového drátu VN, to brokem neutrpí, ale řada takových vedení dnes nese i optokabel a tady stačí jen jeden brok a škoda jde do statisíců. Už k tomu došlo nedaleko od nás v r. 2014. Vzhledem k rozsahu škody hledali viníka zpětně pomocí záznamu ze satelitu. A našli. Takže berme také na vědomí, že \"velký bratr\" nás za denního světla při velkém průseru může zpětně dohledat kde lovíme, případně jak v daném čase kráčíme v honitbě k autu nebo domů. Do té doby jsem si to sám vůbec neuvědomoval M.B.

Autor: Tomáš ČENĚK | 11.08.2016 22:38
Zpátky k holubům, jak to tu čtu, svrbí mě prsty. Včera jsem po poledni koukl na dráty pod chalupou nad posečeným polem řepky a bylo jich tam plné dráty přes 3 sloupy. Dnes ani brko. Tak uvidím zítra. Jestli budou létat, půjdu provětrat dvojku.

Autor: Jan Slavětínský | 11.08.2016 11:48
Rone startuješ a šťouráš se v tom úplně zbytečně. Myslím si, že jsi nepochopil Josefa. Přečti si to znovu. Josef má pravdu v tom, že netřeba vypisovat zvěř, která nepodléhá plánování a stačí do povoleky napsat \"zvěř nepodhléhajicí plánování dle zákona\", je to defakto totéž a zahrnuje to současně zvěř dravou i holuba....Zajímalo by mě, kolikrát vám kdo za vaší mysliveckou éru kontroloval povolenku a kde. Mě za 32 let myslivosti ještě nikdo. Rozhodně nikdo nechce z chlapů od Policie dělat blbce, jak říkáš, ale v podstatě jsou jediní, kteří by v praxi chtěli vidět doklady a povolenku. A pochybuji, že vědí která zvěř nepodléhá plánování ... Ale zasíráme si téma \"Holubi\" !!!

Autor: Fido z Řáholce | 11.08.2016 11:21
A co norování, jako jeden ze způsobů lovu zvěře, takéto máte v povolence uvedeno.

Autor: Ron Gordon | 11.08.2016 10:58
Ano, pánové, naše typický české proč bychom se obtěžovali s nějakou povolenkou a vypisováním, že nám něco ukládá zákon to nám může být šumafuk. Na druhé straně se ze budeme pídit po detailech k přehlídkám trofeji, které take šly bez problému více než třicet let a nyní hledáme samé obezličky. Jinak, mám za to, že dva z diskutujících z řad policie by měli především své kolegy poučit a ne z nich dělat na fóru blbce. Poslední pták co do vlastního hnízda sere. Je smutné, když hospodář je líny vypsat povolenku dle zákona a ještě smutnější když myslivec loví bez povolenky. Kdo mi v zákoně najde \"ústní povolenku k lovu\", tak mu pošlu litr kvalitní slivovice. LL.

Autor: palkopal | 11.08.2016 08:35
Fajn.
Tak když v povolence nemusí být uvedeni holubi (druh zvěře, počet ks), proč musí být ostatní zvěř (srnčí, dančí, mufloní, jelení, černá), když je to pořád podle jednoho předpisu?

Autor: Ellhenicky | 11.08.2016 07:52
Než jsem stačil zareagovat na to, zda pytlačím či ne, tak to napsal Pepa. Drobná a zvěř myslivosti škodící,když ji mohli lovit všichni, se do povolenky nepsala, ale všichni to měli povoleno ústně a šlo to 30 let bez problémů. Co se týče policejních kontrol, tak to pomalu taky nehrozí.Jak píše Honza, když policista není myslivec, tak ani neví co je k lovu potřeba za doklady. Jak dlouho se používá značení ulovené zvěře a teprve počátkem roku přišel přípis, jak takové plomby vypadají.Vím o čem mluvím.

Autor: Jan Slavětínský | 11.08.2016 06:29
Josef, praxe je taková,že povolenku k lovu bude chtít vidět maximálně nějaký praporčík od Policie při silniční kontrole,když tě náhodou zastaví na cestě domů z revíru a v autě uvidí flintu a ulovenou zvěř. Tak tě proklepnou i po této stránce a naprosto s tím souhlasím. Já jí v životě ještě nikomu neukazoval. Jelikož má povolenka dost kolonek a bude do ní čučet jen ten praporčík, tak z těchto důvodů bych tam např.toho hřivnáče vypsal, jelikož co je psáno ,to je dáno a ušetříš praporčíkovi přemýšlení a zjišťování skutečností. Pokud sám není myslivec, tak naší legislativu a názvosloví nezná.
Další věc je a v dnešní vystrašené době i dost pravděpodobná, že když budeš celé odpoledne někde střílet, že je tam na tebe nějaký chalupář plašan pošle a tam tě přijedou zlegitimovat. Co jseš zač, co tam lovíš a máš-li to povolené.Záleží s jak zdatným příslušníkem bude mít člověk tu čest....
Jinak máš pravdu ,ono je to v podstatě jedno.

Autor: Fesoj | 11.08.2016 01:31
Psát do povolenky jmenovitě holuba, lišku, kunu a spoustu dalších druhů je nesmysl. Stačí uvést \"Zvěř nepodléhající mysliveckému plánování - dle zákona\" a jmenovitě s uvedením počtu, pohlaví a věkových tříd jen zvěř spárkatou -i když i zde by mělo stačit např. \"jelen - dle rozhodnutí ČS a plánu lovu\". Ovšem proč bychom to dělali jednoduše, když to jde složitě, nicht wahr ?

Autor: palkopal | 10.08.2016 13:28
Nebo veřené přiznání se k pytláctví?

Autor: Ron Gordon | 10.08.2016 13:18
Velice zajímavý dotaz hodný myslivce.

Autor: Jan Slavětínský | 10.08.2016 12:08
Samozřejmě že máme...

Autor: Ellhenicky | 10.08.2016 10:26
Máte holuby zapsané v povolence? U nás to nikdy nebylo, ale nový hospodář to zavedl.

Autor: M.Bergman | 09.08.2016 10:32
Takhle se holubi loví v Rusku.

https://www.youtube.com/watch?v=EbHxdSfi6K8

Autor: Děda z lesa | 08.08.2016 16:46
Holubi bývali za mlada mojí vášní, několikrát jsem se tady chlubil mým rekordem - 32 kusů za ráno na soli.
Jenže to bývávalo, na pastviny nebo solární elektrárny nelétají, maximálně na řepková strniště, pšenice-ležáky se tady již téměř nevyskytují.
Tak aspoň fotografii z r.1974 do fotogalerie.

Autor: Radek Chadim | 08.08.2016 09:43
Já jsem včera obešel potoky, jestli na stromech nebude nějaký hřivnáč, ale nikde nic. Když jsem šel zpátky tak jsem dva viděl, ale odletěli za stromy a pak jsem ještě nestihl straku, kvůli které jsem si vzal flintu, ježto jsem je tam den předtím viděl, a ani se moc nebály :-). Ale stejně jsem měl jen 3mm broky, tak přiště si vezmu tedy tříapůlky, ono to sice na funkci nebude mít vliv, ale správná výbava je základ úspěchu.

Autor: Václav Sládek | 08.08.2016 09:06
Také mám stejnou zkušenost.U nás hřivnáče skoro nikdo neloví.

Autor: Ellhenicky | 08.08.2016 08:51
Honzo,mám úplně stejně zkušenosti a poznatky jak uvádíš.Kdo tvrdí, že holub je měkký na ránu,tak kecá. Lov holubů má své kouzlo. Akorát mne zarazilo, že na rány nereaguje srnčí, které se pase kolem 100 m od padajících ran.

Autor: Jan Slavětínský | 08.08.2016 08:02
Také nejradši chodím ráno, na to vycházejicí sluníčko než začne hic. Chce to vědět kam létají - buď se slétávají na nějaké strniště po řepce, nebo na dráty nebo mají oblíbené krajáky v nějakém místě. Chce to být dobře krytý a mít dobrý výhled. Vidět holuba z dálky,být připravený a střílet rychle když ho máte nad hlavou. Odpoledne chodím kolem páté a do sedmi ,potom dýl k večeru už houkají po lese a přelítne občas nějaký. Mám vypozorováno, že když je pěkné počasí, tak létají víc, ale v odpoledním vedru z vás jen teče, to patří k těm mínusům. Používám broky 3,5 mm po kterých hřivnáč spadne zhaslý, většinou dostane 2 broky a je prostřelený. Broky 2,5 mm dokonce i 3 mm se mi zdají slabé. Holub je tvrdý na ránu a často mi po těch menších brokách sice spadl, ale musel jsem ho uhnat, chytit a zapeřit. 3,5 mm platí i na sedícího holuba. Lovu.
P.S. jak jsem psal v Dnes, letos jsem střelil tři na 4 rány. Začaly žně a holubi se různě přemisťují a tam ,kam létali před týdnem, tak dnes přetáhne sem tam jeden. Koncem srpna se většinou srazí do hejn a začnou někam létat. To když člověk zjistí kam, tak to bývá pěkný lov...

Autor: Ellhenicky | 06.08.2016 09:04
Právě jsem se vrátil ne z hradu, ale byl jsem na holubech. Čtyři kusy na 7 ran bez balabánů. Jak jste Vy úspěšní a kdy na ně chodíte?Já mám vyzkoušeno, že nejvíce létají než začne svítit slunce z rána.