Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Určení ceny zbraně



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Slavětínský | 12.10.2016 11:44
To ano, to jsem odbočil od 550tek, ale Poldi dělala zbrojovkám polotovary. Ty první 550ky měly hlavně z Poldi zrovna tak jako flinty z Brna. Potom se hlavně nakupovaly kde buď, no a Brno prošlo klikatou cestou až do dnešní podoby.

Autor: Marcel Špeta | 12.10.2016 11:42
@ p.Soukup: 550 mám a 557 jsem měl v ruce a chystám koupit. 550 ten napínáček je francouzký a nemůžu říct, že by to bylo spolehlivé, dost často se mi stávalo, že spoušť cvakla, ale nedošlo k odpálení náboje. Takže jsem jej šroubkem vyřadil z činnosti a jsem spokojen. Spoušť je tvrdá tak akorát a perfektně bodová, což mi vyhovuje a zbraň považuji za bezpečnou (!).
U 557 je ta spoušť tak jedovatá, že mi vyšel výstřel dřív než jsem chtěl (zamířeno bylo do bezpečného prostoru), ale pocit nedobrý. Nebyla to moje zbraň, nejspíš by to šlo poštelovat, ale jak jsem byl zvyklý se spouště dotknout ještě před výstřelem, tak tady bych si to nelajznul. Budu se na to ještě soustředit, jestli to nepůjde seštelovat, tak CZ 557 nakonec nekoupím, což by mne mrzelo, flinta mi sedne jak ulitá...

EDIT 12:30 | nejlepší by bylo si spoušť vyzkoušet na prodejně v Opletalce, aby bylo jasný, jak je to z fabriky, jenže ten arogantní machýrek vám s tím cvaknout nenechá ani s tím plastovým nábojem. To je zákaznický přístup, co? Hodně nerad tam pro něco chodím, možná to mám jenom já od té doby co jsem jim tam rozebral CZ 75 SP-01 Shadow Orange a okomentoval :-))

Autor: Vladimír Soukup | 12.10.2016 09:33
Trochu mimo dotaz, ale zajímal by mě rozdíl ve spoušti 550 versus 557, krom toho že 557 nemá napínáček, zvažuji nákup varminta, kdo to máte osahané ,napište. Díky.

Autor: Marcel Špeta | 12.10.2016 09:10
@ Jan Slavětínský: pane kolego a neplete dohromady Zbrojovku Brno a Uherský Brod? To byly docela odlišné firmy :-) Já mám takový matný pocit, že to co popisujete se vztahuje na Brno a ne UB .. ale Alzheimer je sfiň a už si detaily fakt nepamatuju... :-)
I když UB taky měli jeden čas zoufalý výkyv v kvalitě, ale kdy to přesně bylo už si nepamatuju...

Autor: Jan Slavětínský | 11.10.2016 20:04
Zavzpomínejte. U těch prvních serií kulovnic 550 ještě Poldovka fungovala a pro Zbrojovku dělala hlavně , demibloky, zámky pro ZPéčka ,500ky a pro Brno super. Po pádu Poldovky Zbrojovka skomírala, přestávala s výrobou a dodělávala zbraně ze skladových zásob. Pak přišla doba, kdy se ve Zbrojovce rozprodávaly flinty po balících. Museli jste vzít žok s deseti různýma flintama a dělejte si s tím co chcete. Tak se 2-3 domluvili, koupili ten pytel, každý si vzal to, co sháněl a zbytek rozprodali. Pamatujete tu dobu?
Puškaři,kteří byli prozíraví, najeli do Zbrojovky a pobrali ze skladů všechny zbytky dílů, zámků a závěrů co unesli a někteří z nich do dnešní doby dělají. Např. současné kusové Brna super za nehorázné peníze nebo 500ky. Už bez zámkové zbrojovácké strojní leptané rytiny na zámcích...V přechodné době Zbrojovka vyjela s kulovnicí B98 postavené ze skladových dílů, z pouzder závěrů z četnických mauserů z nějaké poválečné výroby co našli ve sklepech, ale s novou hlavní už pod signaturou \"Brno Arms\". Co se Zbrojovce z posledních let existence nedá upřít je kvalitní a pěkné dřevo na pažbách. To dříve nebylo.
Vzpomeňte jak někteří chlapi řešili, jak jim nové 550ky rezly, lezl z toho brunýr, měly mapy ve vývrtu a po zahřátí ulítávaly třetí rány. Reklamace, rozčarování a zoufalství..
Potom Zbrojovka procházela různými etapami až do dnešní doby.

Autor: Stanislav Haas | 11.10.2016 12:13
Vážený Jane, to přesně jsem myslel. Pro mne je totiž synonymum ke slovu inovace zkurvení. A ta štíhlá pažba s lícnicí vysloveně oku lahodí, i zpracování nemá chybu.
pro zajímavost - někdy kolem roku 2000 jsem si nechal vyrobit ve Zbrojovce zlamovací kulovnici na naháňky, tu když jsem vzal prvně do ruky, až jsem se oklepal. Hlaveň byla hrubá, jako kdybych si jí z venku soustružil sám a dal velký posuv, zásahy byly na všechny strany jen ne tam, kam jsem mířil, zámky po pár ranách žádná sláva, hned šla z domu.

Autor: Marcel Špeta | 11.10.2016 11:36
@Jan Slavětínský: díky za zajímavé info. Nové 557 už opět mají kované hlavně, měly je i 550 a o té \"díře\" mezi nevím. Kuličku jsem ihned vyměnil za konusový váleček, líp se s tím manipuluje a vypadá to o 200% líp :-)
Pažby v Brodě zesílili protože praskaly, ale vypadá to humpolácky, to připouštím :)
Letos asi koupím 557, moc pěkně mi sedne, ale ta spoušť jak píše \"figi\" bych snad radši z 550, na 557 je moc jedovatá na můj vkus...

Autor: Jan Slavětínský | 11.10.2016 05:50
Ty první serie ČZ 550 z let 95-96 mají kovanou hlaveň z legované Poldi ocele a tu první štíhlou pažbu.Buď klasiku nebo v luxu, bavorskou s lícnicí. Po krachu Poldovky tam dávali hlavně různé vč. čínských materiálů. Co se asi sehnalo a za kolik a z pažeb udělali jaká si humpolácká kopyta. Já mám též toho 243W z roku 95 a na to jak s ním chodím a nosím ho, tak má brunýr i lauf jako když ho včera koupím. Pouze kulička závěru je už bílá. Třeba se pletu, ale někde jsem to četl...Na bazarech se tyto kulovnice pohybují kolem 16 tis. +/- vč.levné optiky. Drahou optiku sundávají a buď si jí nechávají nebo se prodává solo.

Autor: figi | 10.10.2016 22:38
Jediné, co je u 557 lepší, než u 550 je uložení pouzdra závěru do pažby. Jinak je to tak nastejno, dokonce si myslím, že spoušťový mechanismus je lepší u 550.
Těch 16 bych za ni klidně dal.

Autor: Marcel Špeta | 10.10.2016 19:55
Chápal bych kdyby řešil CZ557 a CZ550, kde byly skutečné inovace a u některých inovací je otázkou zda k lepšímu, ale v rámci CZ550 řady osobně si žádných podstatných úprav vědom tedy nejsem a považuji to za kvalitní, ale stále obyčejnou flintu a běžně se CZ 550 Lux prodávají okolo 16 tisíc. Což si myslím, že je odpovídající bazarová cena za tuto zbraň.
Velmi stručně:
CZ 550 je vcelku spolehlivá zbraň s obdobou mauserova závěru, akorát má ošizenější uzamykání. Otevřený má docela vakl a hrubší chod, což u 557 není tak markantní a má hladší a kratší chod. Naopak považuji u 550 lepší systém pojistky, kdy v zajištěno nelze otevřít závěr, což u 557 lze a zbrojovka to uvádí ještě jako výhodu. Já na to mám odlišný názor, resp. bych u lovecké flinty trval na třípolohové pojistce a ne dvou. Ale o tom tady diskuze není, tak už mlčím :-)
Každopádně CZ550 mám a jsem s ní spokojen, je to blbuvzdorná flinta s dobrou ergonomií. Chod spouště mi zcela vyhovuje.

Autor: Stanislav Haas | 10.10.2016 13:49
Dnes jsem byl pro nový zbrojní průkaz, což vždy spojují s kontrolou zbraní. Vše v pohodě, ale při odchodu od okénka mne zdržel nějaký myslivec, jestli se může podívat na mou kulovnici. Překvapilo mne, že se s ní úplně mazlil a jestli jí neprodám, že obratem dojede pro peníze a můžeme jí hned převést. Nabízel víc, než byla její pořizovací cena, že je vyrobená v r. 1996, což prý byl poslední rok, než je výrobce začal inovovat, kochal se zpracováním a dobrým stavem. Nosil jsem jí jen 6 let na čekanou, nevystřelila ani 200 ran, i když pažba nějaké drobné ťukance má. Jedná se o 550 ČZ Lux, 7x64, optika Hanter 8x57, japonec s oranžovým bodem a odstupňovaným jasem, pevná montáž. Je tu někdo, kdo se ve zbraních pohybuje a poradí mi cenové rozpětí?