Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Moje, tvoje, nebo naše?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fido z Řáholce | 28.10.2016 10:56
Nechtěl jsem, ale nakonec mi to nedalo. Přátelé, MOJE, TVOJE nepovažuji za dobře nastavený způsob využívání lov. zařízení. Základ vidím v Provozním řádu MS a jak někteří píší, vše je v lidech-myslivcích. Píši nyní ne jako člen MS (přišli jsme o honitbu), ale jako uživatel honitby, který umožnil v honitbě výkon práva myslivosti bývalým členům MS. Honitbu mám velkou přes 2000 ha, normovaný stav jen drobná a srnčí, přesto vykazuji roční odlov cca 170 ks černé. Moje zkušenost je taková. Nikdy nedonutím všechny, kteří u mě loví jako stálý hosté na povolenku k tomu, aby dělali, tj. opravovali a stavěli lovecká a krmná zařízení. Každý rok utratím tisíce za nákup materiálů na tato zařízení a další tisíce na nákup krmení, tzn. že po nich chci jen to, aby krmili, vnadili, opravovali a stavěli. Zkušenost je taková že z počtu cca 25 SH jich cca 7 toto dělá, ostatní ne. Honitbu mám rozdělenou na úseky, kde musí zvěř přikrmovat, je-li tam vnadiště vnadit a také se starat o provozuschopný stav lov. zařízení. Každou sobotu vydávám krmení, chodí stále tak 5-8 SH. Nikoho nenutím, ale ti aktivní mají ode mě výhody, v povolence mají uveden odlov nejen srnců I.-III. VT, černou, ale také dančí, sičí, vysokou, kterou mám také OSSM k lovu povolenou. Ostatní loví jen lončáky do 2 let věku a povolenou škodnou. Jednou za rok se sejdeme, zhodnotím aktivitu a dle toho ne/vydám povolenku.
Lov.zařízení, kterých mám cca 70, mohou využívat kdekoliv. Samozřejmě je tlak na ta lov. zařízení, kde předpoklad úspěšného lovu černé je vyšší. Na čekanou se píší do sešitu a po zápisu, musí do půl hodiny sedět na posedu. Do půlnoci se píší modrou propiskou a hodlá-li jít i popůlnoci, tj brzy ráno, tak se hned napíše červenou. Po několikerém porušení odebírám povolenku. To vše jsem zapracoval do provozního řádu, který podepsali. Samozřejmě, že se stále objevují nějaké problémy a nářky, stačí pohrozit odebráním povolenky a je klid. Ulovenou černou do 20 kg si ponechávají hned, do 40 kg mohou, ale jen ti aktivní. Vše samozřejmě kontroluji a ulovenou zvěř vážím a eviduji.
Samozřejmě, jak to vyznívá z řady příspěvků, je situace v jednotlivých MS odlišná. Je ale dobře uvádět jak to kde chodí a případně zvážit implementaci. Filip Doza

Autor: Ramo | 28.10.2016 10:09
Mirku vymýšlel jsem kde co, ale v řepce úplně stačí kukuřice. Ještě dávám kuřecí kosti ale to spíš pro škodnou. Když je řepka, je ještě hlad, tak to chodí pravidelně. V kukuřici už to není tak snadné - není hlad a chodí to náhodně... Ještě dávám ořechy abych věděl že tam opravdu byla černá.

Autor: Ron Gordon | 27.10.2016 22:58
Ach rici, nevím zda jsi tak mladý či najívní. Tak já, šoulající dědek mám být ohleduplný. Kde je ta ohleduplnost ze strany vysedávačů na posedu, kteří mně během šoulačky lesní cestou svým terénním autem div nesrazí, jak mají napilno v dojezdu pod posed. Oni mně neruší, nezrazují mi zvěř? Ano, myslivci sedícímu na posedu se vždy vyhnu, protože ho vidím, pokud je někdo uzavřený ve vytopené boudě, tak asi těžko můžu posoudit jeho přítomnost a je jen jeho chyba, že svou přítomnost neoznačí . Ano, napsal jsem to co jsem řekl jednomu místnímu mládenečkovi a také ti mohu říci proč. V místě, kde je veksl, měl jeden starší kolega posed. Obyčejný žebřík se sedačkou v hraně lesa na dubu. Na opačné straně vede krajem lesa takový šikovný chodníček, jako stvořený k šoulání, který již od nepaměti používám. Tudíž posed versus chodník, ale na posed bylo vždy dobře vidět, zda je obsazený. Mnoho let nám nečinilo potíž, že on coby špatně chodící chodíval na posed, já šoulal a když jsme se náhodou sešli, tak jsme pozvedli klobouky na pozdrav a nic se nedělo. Místo se zalíbilo jednomu mládenečkovi a protože má dobré vztahy s hospodářem, bylo dohodnuto, že si vedle posedu cca 50 metrů postaví kazatelnu a zřídí vnadiště. Nikoho nenapadlo se toho starého člena zeptat na jeho názor a když měl připomínku na členské schůzi, bylo mu sděleno, že může chodit na kazatelnu. No, dopadlo to asi tak, že mládeneček se na kazatelnu skoro nastěhoval, buď tam byl on nebo jeho kolega a tak bylo stále obsazeno. Takže lidově řečeno \"vyjebali\" z dědkem za přispění hospodáře a na tento případ se mé vyjádření vztahuje, proto jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. S tím zrazením zvěře šouláním to nebude až tak horké, letos jsem prošoulal kolem kolegy sedícího na posedu aniž mně zaregistroval a asi 200 metrů od něj jsem střelil srnce a než jsem jej stačil vyvrhnout, tak on střelil prase.
Marcel to dobře vyhodnotil, nenápadný šoulající myslivec, kdy nikdo neví kdy a kde ho může čekat není zrovna v oblibě. Né, že při šoulání vidí podstatně více zvěře, ale i věci, které nejsou zrovna \"košer\", například našouláte předsedu spolku spolu se synem - adeptem při lovu srnce a samozřejmě, kdo asi loví ? Narazíte na kolegu na posedu, který na něco míří, přikrčite se ke stromu a bác rána a již ho vidíte jak jede dolů z posedu, jde k ulovenému srnci, popadne ho za parohy a již ho vleče z kopce dolů, žádný vývrh, žádný poslední hryz, žádná plomba a když ho pak nenápadně doprovodíte až k autu a při nakládání úlovku do kufru mu popřejete \"lovu zdar\", to je překvapení. Tak by mohl pokračovat poměrně dlouho a věřte nevěřte, není to žádná myslivecká latina.
Podle mně zde neobstojí ani ta uspěchaná doma, kdy nikdo nemá čas - jak nemá čas, když každodenně má čas kontrolovat a doplňovat hromady a po nocích u nich vysedávat, ano není čas něco udělat pro spolek, to je každý zaneprázdněný, ma směny a dalších tisíce výmluv.

Autor: Václav Sládek | 27.10.2016 10:57
Máme 6 lukrativních míst žádné hromady.Pri úplňku se volá hospodáři ten eviduje obsazenost těchto míst.Stejně nejde do revíru více jak deset lidí.Pro hospodáře je to práce navíc.Kolem těchto míst se nešoulá.Když je obsazeno vezmu židli zasednu bo se belhám to na šoulání moc není.Mimo lukrativní místa se domlouváme mezi sebou.Myslivecká zařízení stavíme a opravujeme stylem domluva pár lidí jde se na věc.Prakticky si mohu bez problémů sednout kam chci.Převážná část černé se loví na těchto místech.

Autor: Pavel Černý | 27.10.2016 08:38
Naprosto souhlasím s názory Richarda. Všechno je to o lidech, slušnosti a ohleduplnosti. Rád kombinuji čekanou se šoulačkou, ale přeci nebudu šoulat kolem posedu, kde ještě někdo sedí! O tom je dobré mít přehled nebo se z dálky přesvědčit, že je tam volno (když to terén a světelné podmínky umožňují), nebo z dálky bliknout, když dovnitř není vidět.
A jak správně napsal: pokud slušné chování u části členů chybí, je třeba nastavit pravidla.

Autor: rici czech | 27.10.2016 08:12
50% lovu lovím šoulačkou,ano je to jiný lov než vysedáváním na jednom místě,ovšem má to jeden háček,on totiž šoulající myslivec musí býti také ohleduplný k okolním myslivcům sedícím na posedech a néé se chovat jak tady Ron napsal \"já tu šoulám 50 let\" a prošmatlat půl revíru kolem posedů a zradit zvěř jiným.
Ano je to v lidech a jejich chování a ohleduplnosti k ostatním ,bez osočování,nevraživosti nebo povyšování se z jakéhokoli důvodu nad ostatní.
A pokud toto nefunguje je v honitbě třeba nastavit pravidla.

Autor: Marcel Špeta | 27.10.2016 07:59
zaujal mne postřeh Rona, nevraživost na šoulající myslivce. V sousední honitbě kamarád má občas nepříjemnosti, protože šoulá a říká, že vidí mnoho zvěře (víc než z kazatelny) a dění v honitbě.. a to je možná ten problém :-)
U nás se to vůbec neřeší. Ale je to taky tak, jak píše Ellhenicky, času je sakra málo a většinu toho volného zaberou brigády, připrava akcí apod. a do lesa se opravdu na lov, se člověk dostane málokdy. Osobně běhám po revíru s foťákem, máme tu úžasný výhledy na krajinu a teď na podzim je to paráda :-)
Ovšem kamarád co fotí zvířata a pobývá po lesích, tak také narazil u myslivců na velké problémy a byť to všechno bylo dohodnutý, tak viděl, jak mu rozmlátili fotokryt... asi obava, aby se nenafotila nějaká levota :-(

Autor: Ellhenicky | 27.10.2016 06:42
Vše je o lidech.Kdo se chce dohodnout, tak se dohodne. Jak píše Ron. Ona ta myslivost již není co bývala, bez nějaké té nevraživosti. Do lesa se chodilo odpočinout, vyčistit si hlavu a nejen ulovit za každou cenu. Dnešní uspěchaná doba, kdy většina myslivců se dostane během měsíce z pracovní zaneprázdněnosti jen párkrát do lesa, tomuto stavu i nahrává. Když nepočítám společné akce, na které si většina čas udělá, tak individuální lov se smrskává na zakrmení, posezení, v co nejkratší době ulovit a vyrazit k domovu.Co se týče užívání zařízení, tak některé spolky to mají za,vedeno v provozním řádu

Autor: figi | 27.10.2016 05:45
Nedá mi to a vyjádřím se také, i když jsem nechtěl.
Kdysi dávno, když se černá začala ukazovat více, zakládala se pro ni krmeliště. V pravém významu slova, krmilo se přes zimu a nesmělo se samozřejmě u nich lovit. Po letech, kdy ( ať už z jakýchkoli důvodů ) se rozšířil lov černé u návnady, bylo nutné začít rozlišovat, co je vnadiště a co krmeliště. Jako pomůcka byla s držitelem honitby často dohodnuta běžná igelitová taška. Pokud předložená návnada v jakékoli chvíli nepřesahovala objem té igelitky, bylo to vnadiště a mohlo se u toho lovit. Jakmile bylo krmiva více než do igelitky, bylo to krmeliště s tím, že lov v době nouze byl možný podle zákona 200 m od tohoto zařízení. Jakmile se předložila i sůl, automaticky šlo o slanisko a lovit se v době nouze také nemohlo.
Zároveň se musí respektovat to, že umístění jakéhokoli zařízení podléhá souhlasu majitele pozemku, který si musí vyžádat a zajistit uživatel honitby.
Osobně jsem právě kvůli možné nevraživosti a hádkám proti rozlišování co koho je, a všichni ať loví všude. A podle zákona.

Autor: Ron Gordon | 27.10.2016 00:34
Dovolím si jednu maličkou otázku: Je mi zapotřebí pro úspěšný lov hafo posedů a kazatelen s hromadami různého plesnivějícího a hnijícího odpadu ? Z mého pohledu není, již jsem to zde psal, neřadím se mezi tu skupinu \"řezníků\" vysedávajících u hromady s ukapávající slinou z koutku úst čekající na kousek žvance. Proč by já, šoulající lovec nemohl zjišťovat, kde co chodí a kde je šance něco ulovit. Proč by měl byt někdo privilegován tím, že si v honitbě zabere místa, kde má zvěř spády, kde se nejvíce vyskytuje, tím, že si tam postaví posed a naveze hromadu. Již nakousnuta problematika co se tam loví a kdy se tam loví s jednoduchou odpovědí - všechno a kdykoliv. Možná právě proto ta nevraživost na přítomnost někoho, kdo by mohl vidět, co se tam provádí. Začínal jsem myslivost před padesáti léty a jsem v jednom spolku dodnes. Vidím jak se doba změnila. Nikdy jsem neměl žádné problémy se starými myslivci, měl jsem před nimi přirozený respekt a od nich jsem nepociťoval žádnou nadřazenost, byla to kamarádská myslivost. A dnes - to je moje hromada, to je můj posed, to je moje kazatelna a tady mi nebude nikdo \"šmatlat\" jak se také vyjádři jeden začínající mládeneček, kterého jsem byl nucen upozornit, že já tudy šoulám již padesát let a on si tu svoji kazatelnu postavil teprve před rokem. Zase jsem se rozkecal, ale na závěr ne všechno je všech, ale vše je spolkové a i pronajímatelem honitby je spolek, takže žádný z členů nemůže být omezován v užívání honitby a spolkového majetku.

Autor: strejda zajíc | 26.10.2016 22:19
Richarde,toto vytesat do kamene!Jen mi trošku(docela dost) vadí,když na krmelištích pro černou střílí i ostatní spárkatou,včetně parohatých a to dokonce i o říji!Ale okrádají sami sebe,o tu krásu a umění lovu.
P.S.Aneb komu to Pán Bůh do hlavy nedal,ani palicí mu to tam nenatlučeš...

Autor: rici czech | 26.10.2016 20:59
Zajímavé téma,...ze svého pozorování a zkušeností vím ,že nejvíc obhájců tzv.všechno je všech je mezi těmi co \\\"nezatloukli hřebík\\\" a pro ůspěšný lov neudělali vůbec nic ,jen zjišťují kde co chodí, a kde je šance něco lehce ulovit často přímo vyzvědačským způsobem.
A osobně si myslím ,že pokud si člen najde místo v revíru,postaví tam posed a zřídí krmeliště ,které den co den kontroluje ,doplňuje ,často vše ze svých zdrojů je krajně nemístné a pro mne nepředstavitelné že bych se ho jen zeptal jestli si tam mohu sednou!!! natož tam jít něco ulovit.
Myslím, že každý má tu možnost,zřídit,starat se ,investovat do krmení a benzínu,posedu apod.a proto by měl mít výhradní právo tam lovit před ostatními!!!To se týká ovšem jen vnadišť na černou popřípadě ůjedí na lišky.
Ostatní posedy,kazatelny k lovu by měly být jak se říká všech.
Znám revíry kde to tak funguje ke spokojenosti všech ,,bez hádek a osočování ...aneb staráš se máš..nestaráš se nemáš.Toť asi tak k tématu.

Autor: Miroslav Kráčmar | 26.10.2016 19:49
Ramo,čím a co, jako \"polňáci\"v řepce a kukuřici krmíte? :-))

Autor: Miroslav Kráčmar | 26.10.2016 19:08
Možná se zeptám blbě,ale proč máte honitbu rozdělenou na úseky?když všechno je všech?...

Autor: Tomio | 26.10.2016 09:22
U nás ve spolku je to tak, že máme rozděleno na úseky po pár členech. Ale každý může lovit kdekoliv a kdykoliv. Společné zařízení, tj. postavené na brigádách, jsou všech, kdokoliv tam zakrmí, nemá žádné privilegované právo. Jsou všech, všichni se podíleli na jejich stavbě.

Každý člen ve svém úseky může mít zříženo 1.vnadiště, kde si vlastními silami postavil zařízení, pak si zde za vlastní usílí vnadí, potom je morální povinností, aby kdokoliv ze spolku, kdo si tam chce jít sednout dal tomu, kdo tam vnadí vědet a po telefonu se s ním domluvil. O tomto zařízení vědí ostatní členové.

Už jsme měli taky takový případ kyblíčkových metod. Toto neuspěje. Můžeš ve svém úseku si sám zbudovat jedno zařízení, kde od listopadu do března máš přednostní právo lovu, pokud zde vnadíš za své.

Funguje, je nás pár na dost hektarů.

Autor: Ramo | 26.10.2016 09:12
JE TO VŠECHNO JEN O SLUŠNOSTI, KOMUNIKACI A S V Ě D O M Í !!! Souhlas s Honzou Sl. už to popsal dole. U nás je nepsané pravidlo, že když si někde krmím, tak tam jiný bez domluvy nechodí. Pozor ale, jsme polní honitba a toto platí hlavně o lovu v řepce a následně v kukuřici! Jinak lovíme všichni (ti co loví :-) ) všude. LOVU ZDAR

Autor: Tubus | 26.10.2016 07:40
Osobně si myslím, že případné \"dohady\" jsou hlavně dány zazvěřením honitby.Když je loveckých příležitostí dost, bude většinou každému jedno kam se \"posadí\". Když se jedná o \"prázdnou\" honitbu, kde zvěř většinou pouze přechází, mohou tyto situace vzniknout. Já na posedy, kde jsem nepřidal ruku k dílu prostě nechodím.Je mi to proti srsti.A dokonce existuje i úsek kam nechodím, protože prostě tam chodí \"Franta Vomáčka\", má to nejblíž od domu, tak co bych mu tam lezl. Názor kolegy Honzy Sl.- souhlas. Bohužel někteří členové to nepochopí nikdy.... Dělat vše společně, jak píší kolegové, je také zajímavá alternativa.Někdy však pro někoho z časových důvodů nereálná a zase může vzniknout to - na brigádě nebyl a na kazatelně dřepí :)

Autor: Ron Gordon | 25.10.2016 22:31
Honzo, máš pravdu, že podstatou je jedinec - člověk. Neumím si představit, jak chceš takového jedince pořešit a jak mu chceš něco vysvětlovat jak to bude ve spolku fungovat bez ohledu na spolek či provozní řád. Já jsem nikdy nebyl vysedávač na posedech ani přítel \"hromad\", ale v obdobném případě, jak popisuje tazatel by to vyřešil zcela jednoduše, kamarádsky - na jeho bliknutí by mu odpověděl také bliknutím, došel by pod posed, slušně a hlučně by jej pozdravil, poptal se, jak se mu na posedu sedí, co by vylepšil a pak s halasným \"lovu zdar\" by odešel na vnadiště, které by řádně pomočil a ubíral se k nějakému jinému posedu. Na hrubý pytel, hrubá záplata aneb chytrému napověz, hloupého nakopni. To nic nemění na mém názoru, že žádný člen nemá právo si uzurpovat nárok na byť sebemenší část revíru jen pro sebe.

Autor: Marcel Špeta | 25.10.2016 21:32
z mé velmi krátké zkušenosti jsem se s podobným jevem taky setkal, ale výhradně od služebně výrazně starších myslivců. Jinak co to v posledních letech vedou kluci v mým věku (44), tak se striktně staví společně, materiál kupuje sdružení (striktně) a krmení taky, takže pak nemůžou bejt dohady. Jinak je bráno za samozřejmost se vzájemně informovat kdo kdy kam jde. Popř. se přátelsky domluví, že teď si bude tam a tam týden, dva, tři vnadit zvěř a všichni respektují a nelezou tam. Ono stejně dneska loví jen pár členů.
A jak tady zaznělo, spolupráce utužuje vztahy. Samozřejmě pitomci jsou všude a u jakékoliv zájmové činnosti. Určitě doporučuji věc řešit hned a bez odkladu, jinak vznikají ještě větší problémy ... ale to je na dlouhou diskuzi a myslím, že tady všichni s tím už nějakou zkušenost mají a netřeba to rozvádět.

Autor: Miroslav Štědrý | 25.10.2016 20:46
Souhlasím s Honzou, osobně znám několik takových lidí.Jsem rád, že u nás ve spolku takové problémy řešit nemusíme. Dám jeden příklad jsem ve spolku jeden z nejmladších a nemyslím si že dělám málo snažím se stavět a opravovat co nejvíc to jde a jak mi čas dovolí , mám tam kolegu, který je taky hodně aktivní založily jsme spolu cca před rokem vnadiště a pokaždé když tam z nás dvou chce někdo jít napíše sms a domluvíme se.To samé platí ikdyž jdeme na čekanou jinam vždycky buď já nebo on napíše sms jdeš dnes do lesa? já půjdu tam a tam a je po problému (chodíme nejčastějc) a když se náhodou stane že si nenapíšeme a potkáme se takhle u kazatelny jenom na sebe mávneme a jdeme dál žádný problé , žádná závist když tam náhodou něco střelí.Myslivost přece není jenom o lovu.

Autor: Jan Slavětínský | 25.10.2016 20:13
Rone máš sice kus pravdy, všichni víme, že všechno konzultujeme s vlastníkem i MH, ale podstata věci je člověk-jedinec, který šetří, je mu líto dát stovku za hřebíky, něco postavit, mrzí ho dvacka za telefon , litr benzínu kdyby měl někam něco dovézt, ale jak vysvitne půlka měsíčku, tak ví kam jít... A tady je potřeba bez ohledu na spolek a provozní řád nebo úsek, takového rádoby myslivečka pořešit a jemu vysvětlit, jak to funguje a on bude ve spolku fungovat. Na štěstí u nás nic takového neřešíme, ale kolega není jediný, který má ve spolku podobné kamarády.. Všichni víme o čem se tady bavíme a věřím, že to čtou i ti, kterých se to týká...

Autor: Ron Gordon | 25.10.2016 19:59
Nevím jak ve sdruženích, ale v každém mysliveckém spolku by mělo být ctěno, to, za jakým účelem byl spolek založen a to je zpravidla za účelem společného výkonu práva myslivosti v honitbě. Tudíž, když si obeznám nějaké místo, kde chci zřídit posed či kazatelnu, tak v prvé řadě věc konzultuji s vedoucím úseku, pokud je spolek má a pak s mysliveckým hospodářem a buď je mi to odsouhlaseno a pak můžu jednat s majitelem pozemku a až poté něco budovat. Ovšem musím mít na paměti, že pokud něco buduju ve jménu spolku, je to pak majetek spolku a mohou jej užívat všichni členové spolku. Takže žádné moje - tvoje, ale naše a v každém normálně fungujícím spolku by mělo platit, co nechceš, aby jiní činili tobě, nečiň ty jim. To místo si stejně může obeznat každý jiný člen a nemusí nutně potřebovat tam hned budovat vnadiště a posed a taky si nemůže nárokovat, tady budu chodit jen já. A na závěr, tu sůl, tu by rozbil na větší kousky, naládoval do dvanáctky a vpálil ti ji do prdele. To je poslední co může myslivec udělat, vnadit solí.

Autor: Jan Slavětínský | 25.10.2016 19:51
Cokoliv postavím je společné ,ale...Je tu otázka kamarádství a slušnosti, jelikož já mohu také postavit a udělat totéž, ale jsem buď líný, časově nemohu nebo mi to zdravotní stav nedovoluje a proto mám hubu a můžu o věci a problému pohovořit...
Jo kamaráde všude se najde někdo, kdo nic nepostaví, nic si nesežene, ale objíždí a dívá se, nikoho se neptá na všechny sere a potom vyrazí...Je zapotřebí si na schůzi o věcech udělat jasno a nebát se si stoupnout a říci si své. Možnožst vnadit si a sednout si má každý,ale né každý je ochoten si sehnat krmivo, koupit si to,obden tam jezdit a věnovat se tomu a je i líný zavolat kolegovi,kterého dobře zná a domluvit se s ním dál. A to je to, co toho druhého naštve. Tak že, dát jasná pravidla, respektovat se a komunikovat. Ale s takovým vychytrálkem jak píšeš jít mezi čtyřma očima do konfliktu, vyříkat si věc ať se chytí za rypák.. Řekl jsem ti to velice lidově ,ale jasně.Mezi dobrými kamarády tohle není. Proto se neboj a udělej pořádek...

Autor: Fesoj | 25.10.2016 17:05
U nás se na poslední schůzi o tomto problému jednalo. Jednomu věkově staršímu členovi se nelíbilo, že na kazatelnu, u které si zřídil vnadiště, si usedl \\\"mlaďas\\\". Předseda ho ovšem upozornil, že dle provozního řádu může lovit kdokoliv kdekoliv. A já jsem připomněl, že bývalo dobrým zvykem, že pokud si chce někdo sednout na kazatelnu, kde má zakrmeno někdo jiný, je slušností se zeptat, zda má zrovna dnes v plánu si tam jít sednout - a pokud ano, respektovat to. Tím se nejlépe předchátí zbytečným problémům a hádkám.
A pro Tubuse - stavba kazatelen by měla být společnou akcí sdružení. Někdo vybere místo, hospodář projedná stavbu s majitelem pozemku, svolá se brigáda, stačí jen pár chlapů, kdo má zrovna čas, a už to jede. Totéž platí při stavbě krmelců nebo při jejich generální opravě. Krom toho, že to jde mnohem rychleji, se společnou prací utužují a zlepšují mezilidské vztahy - a to je k nezaplacení !

Autor: kocourvbotach | 25.10.2016 17:01
U nás to taky Neřesime.pouze ctíme,ze když si někdo někde zakrmi,pripadne dotáhne pojízdnou kazatelnu na kukuřičné strniště a má s tím práci na víc,tak se ho člověk zeptá,jestli tam bude v tu a tu dobu volno...když jdu na posed a nekdo tam už je,jdu jinam.v noci stejně chodíme tri,ctyri,tak není problém se po telefonu domluvit.co se týče úseku,tam kde je mají je s tím akorát problém,staci že si závidí sdruzeni mezi sebou,natoz uživatele jednotlivých useku

Autor: Miroslav Štědrý | 25.10.2016 16:33
Zdravím, když to vezmu podle zkušeností od nás z MS tak u nás tyhle problémy neřešíme.Někdo postaví novou kazatelnu nebo žebřík na novém místě popřípadně si tam i zakrmí je jedno kdo z chlápů tam půjde, neexistuje u nás tvoje a moje kazatelna.Neřešíme problémy typu já to postavil já tam krmím tak tam budu střílet jenom já.Rozdělené ůseky máme pouze na přikrmování a lovit může každý kam chce.Kazatelny nemáme ani zamčené , asi kromě dvou které jsou blízko silnice ale všichni členové mají klíče.A kdyby náhodou nastala situace,že vyrazím na kazatelnu a někdo na mě blikne baterkou že už tam sedí tak bliknu zpátky a jdu jinam.

Ps. myslím že v dnešní době mobilních telefonů není problém zavolat nebo poslat sms sedím tam a tam.

Autor: Tubus | 25.10.2016 15:55
Zdravím kolegové. Již delší dobu přemýšlím, jak je to asi jinde, v jiných sdruženích - modelová situace: Obeznám si, dle pobytových znaků, spádové oblasti, nebo stávaniště např. černé zvěře. vyberu vhodné místo a v následujících čtrnácti dnech, když práce a rodina dovolí, při každé volné chvíli, seženu a navozím materiál, vybuduji posed, sedačku, kazatelnu....následně, jak to dnes bývá, trošku navnadím, kukuřička, obilí, něco soli, případně vodu člověk nanosí....a po odvedené práci člověk čeká \"tu\" odměnu v podobě nějakého toho úlovku... jdete jednou,podruhé, potřetí.Pak Vám do toho něco přijde a vy týden nejdete.Po týdnu vyrazíte a z posedu na Vás bliká světlo. \"obsazeno\" Jak se k to mu stavíte? Vyhodíte kolegu, nebo mu popřejete lovu zdar, i když na práci nešáhl????