Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Motorkáři,čtyřkolkáři a "krosaři" raubujicí přírodu



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Miroslav Šafr | 06.03.2011 15:35
Ještě bych doplnil nové poznatky k mému přízpěvku ze dne 3.3.11 kde píši o uplatněných škodách provozem lyžařských tras na zemědělských pozemcích. Zjistil jsem, že prý nešlo o škody přímo způsobené při úpravě stopy rolbou nebo od lyží či hůlek na zasetých plodinách. Jedná se snad o škody, které někteří lyžaři způsobý svým prasáckým chováním a ohazují kolem sebe po okolí tras odpodky jako jsou petlahve, kelímky, igelitové pytlíky a ostatní obaly od svých svačinek. Posedávají u toho na el. ohradníky a ničí je. Toto je smutná skutečnost kterou mohu sám potvrdit, neboď tyto trasy vedou i přes mé pozemky. Když sleze sníh, vypadá to jakoby tudy projel vůz s odpodky které po cestě ztrácí. Já pouze zanadávám a odpatky pozbírám do pytle, ale zemědělský podnik který obhospodařuje desetitisíce ha. takových pozemků asi zuří. Osobně mě nejvíce vadí stovky papírových kapesníčků poházených všude. To moje prase LR musí ke všem alespoň čuchnout a né všechny jsou pouze s nudlí. Nakopal bych všechny takové lidi do prdele, ať si dělají bynec na svých pozemcích.

Autor: Václav Sládek | 03.03.2011 21:35
Nelepší jsou koňáci se psy.Pes "šouní" a oni ti do očí tvrdí že je poslušný a udělal to poprvé.S tim že by vlastník pozemku na nich nebo motorkářích požadoval náhradu škody jsem se nesetkal.V sousední vsi jezdili kluci na domádech ve vojtěžce.Majitel otci jednoho z nich domlouval v hospodě a ten mu tvrdil že jeho kluk to nedělá.No tak když tam tvůj kluk nejezdí tak to je dobře já tam natáhnu nějaký dráty.Od té doby klídek.Nám přejelo šest blbů na jaře přes ozim na endurech,pole bylo ještě dot mokré.Hrozil jsem na ně jen mi zamávali.Nejspíš si mysleli dědku šedivej ty nám můžeš políbit ....

Autor: jirka marek | 03.03.2011 20:34
U nás koňáci ničí po desetiletí vyšlapané myslivecké chodníčky.Je to hrůza!

Autor: Daksl Kopov | 03.03.2011 19:54
Pro Nikolu.Ano,máš pravdu.Ovšem musí být řádně označena zákazem..Pokud to tak není,můžou jezdit beztrestně po zpevněné cestě i obrňákem.Já dělal zátah na čtyřkolkáře kteří jezdí lesem a po zasetém poli.Vyfotil,předal i s číslem a výsledek????
OSOBA blízká,ta tam jezdila.Ovšem také jsem měl zátah na motorkáře a výsledek byl podstatně lepší.Párkrát nás řádně fakovali,jenže Niva a Opel Campo v řádném obutí jim ukázal že nejsou tak šikovní jak mysleli.Když mu kolega tahal helmu z palice,málem mu jí utrhl,než jsem ho upozornil,že je mu jí nutno nejdříve rozepnout pod bradou.A šup na PČR.Bez papírů rok,tedy nemá šanci je udělat dříve,pokuta,zaplacení vysázené paseky a zaplacení zasetého pole.V helmě hrdina,tam plakal a udal i ostatní.Jen se nebát!!!!
Co se týká koní!!Jezdí po lesní cestě středem a přál bych Vám vidět vysledek!!!Jedna bába jezdila i přez zrovna vysázenou paseku.Ani ruzumně ani po zlém.A tak se uložilo na její pastvinu 30m2 kulatiny.To byl řev.To je moje a sem nesmíte!!Sakra,najednou!!!A ty můžeš všude!!!Jak říkám-jen se nebát!!!!
Tady jde o extrém.Jinak pokud jsou slušní,je třeba vycházet.Les není jen náš a docela dobře v něm můžem být všichni.Jen to musí mít nějaký řád!!

Autor: Jan Slavětínský | 03.03.2011 19:42
Chlapi, mě spíš zajímá, jestli víte, že by nějaký poškozený vlastník pozemku na nich uplatňoval a nebo uplatnil vzniklou škodu.A s jakým výsledkem....

Autor: Martin Síla | 03.03.2011 19:00
K těm koňákům.
Já bych to nepaušalizoval.U nás na vsi jich samozřejmě taky pár máme.Většinou jso to lidi kteří mají pojem o práci na poli,v lese o myslivosti a o všem co s vesnicí souvisí.Ten kůň v přírodě mi nijak nevadí,naopak. Zvěř na jezdce na koni téměř nereaguje,na rozdíl od mot.vozidel,cyklistů,turistů,offroadistů,geokacherů atd...Je toho moc.
Samozřejmě jako všechno,musí být i tento koníček v únosné míře a hlavně s rozumem.

Autor: Nikola Rýdl | 03.03.2011 16:40
Lesní a polní cesty jsou dle zákona o lesích tzv. účelové komunikace, na které žádní čtyřkolkáři ani motocyklisté nemají co dělat, pokud tato cesta neslouží jako komunikace k jejich pozemku.

Autor: Zdeněk Ondruch | 03.03.2011 15:07
Mezi tuto skupinu by jsem ještě zařadil, dnes tak populární: "Horse riding"- jizda na koních.Tito lidé jezdí v jakémkoliv počasí a cesty (cyklostezky)jsou dnes totálně rozbité, že se po nich nedá chodit ani pěšky.Cesty které za roky nerozbily traktory ani motorkáři, zničily kovbojové na koních. Z

Autor: Josef Šůna | 03.03.2011 13:54
Kolego Ambroži, lesní zákon provoz motorových vozidel po lesních cestách neumožňuje, něco jiného je hospodářská činnost v lesích, ale nějaké rekreační vození se po lese je jednoznačně zakázáno, ale ta vymožitelnost práva je obecně a ne jenom v tomto případě bídná.

Autor: Radek Chadim | 03.03.2011 13:50
Bohužel se to rozmáhá i u nás čím dál více. Ještě před pár lety, když jsem četl v diskuzích, jaký s tím někde mají problém, tak jsem si říkal, že se to k nám ještě nedostalo, ale pokrok nezastavíš a už je to i u nás.
Já to řeším tak, že když mám tu možnost a někoho čapnu při činu, tak z pozice majitele pozemků nebo pozemků přilehlých okamžitě vozidlo nebo motorku stavím a snažím se ho upozornit na možná rizika jeho počínání - škody na polích a loukách, rušení zvěře, rušení ostatních návštěvníků přírody, nezákonost vjezdu do lesa... ale to je tak vše, co se dá dělat. Navíc mnohdy jsou to výrostci majitelů pozemků, s kterými samosebou chceme být za dobře, takže nějaké vykazování nebo vyhánění je trošku ošemetné.
Na druhou stranu tito jedinci začali jezdit natvrdo i po polích. Já sice občas v zimě jízdě autem po zasetém poli se také nevyhnu, když po cestě se nedá (kvůli sněhu), ale obvykle žádné škody nezpůsobím, to se o motorkách a čtyřkolkách, kteří jezdí, dokud zem není rozježděná do blata, říci nedá.

Autor: Josef Šůna | 03.03.2011 13:50
Přátelé tomuto stavu se nemůžeme divit, přesto, že máte všichni stoprocentní pravdu. Jde o právní vědomí toho kdo tak činí, případně vymožitelnost práva. Stávající zákony toto samozřejmě neumožňují, ani na poli ani v lese. Jde však o již zmíněnou vymožitelnost práva. Uživatel honitby je přesně znám, evidován a tudíž je možno od něj vymáhat náhrady a vyvozovat vůči němu sankce. Co však motorkář, čtyřkolkář atd. je prakticky anonimní, fyzicky nedohonitelný a tudíž jednoznačně nepostižitelný. Jsem ten jézedák, loni jsem seděl na posedu a přes pole zralého máku v sousedství jely dvě jezdkyně na koních. Volal jsem ne ně zda jsou normální, že ničí cizí majetek a děvčata se smála, co si řekla na účat toho páprdy z posedu nevím, alespoň na ně byl hezký pohled. Minulou neděli jsem si dělal dřevo v lese, přijelo šest čtyřkolek, prát jsem se s nimi nešel. Kdo to byl nevím. Na okraji honitby máme povolenou motokrosovou dráhu. Čert ji vem, ale ti šikovní kluci lítají o pětset metrů dál lesní strání, kterou horko těžko slézám s flintou pěšky. Před zimou si dráhu prodloužili, asi nějaká parta, zhruba o padesát metrů do lesa a vyjezdili v cestě koleje, že se tam skoro nedalo jít. Chystám se jít domluvit provozovateli, je to dobrý chlap, ale jít na životní prostředí či policii jsem se zatím jěště neodhodlal.

Autor: Břéťa Ambrož | 03.03.2011 13:33
U nás jezdí většinou po lesních nebo polních cestách, to mohou, proti tomu žádná obrana asi není....i když zvěř to ruší moc....

Autor: Martin Síla | 03.03.2011 13:07
Tenhle nešvar se šíří jak rakovina. Je to daný mj.snadnou dostupností čtyřkolek a tereních motorek z čínké produkce. Navíc morálka společně s úctou k přírodě dostává pěkně na frak. O nárokovaných škodách na pozemcích jsem zatím eště neslyšel,ale je to jen otázka času a rozsahu poškození.A obrana? Společně s PČR a ochranou přírody se dají dohodnout účinné spolupráce.Viz KRNAP někdy vloni.

Autor: Miroslav Šafr | 03.03.2011 13:07
Vzpomínám, že loni u nás jeden zemědělský podnik ( Agro Měřín) požadoval škodu na ozimech zničených na polích kudy vedli lyřařské trasy a upravovala je rolba. Nevím, jak to dopadlo ale hodně se o tom mluvilo.

Autor: Jan Slavětínský | 03.03.2011 12:27
Vzpomínáte si někdo, že by po těchto "individuích" ,i známých tvářích !!, někdy chtěl vlastník, kolchozníci nebo lesáci nějaké placení za škody způsobené na jejich pozemcích a kulturách, tak jako to chtějí po nás myslivcích za škody zvěří apod. Já ne.
Bohužel pro nás, škody zvěří řeší zákon. Kolikrát škody vzniklé rozježděním luk a polí jsou stejné jako po černé...Tady se nic neděje a bránit se? Jak..Je toho čím dál víc a jelikož je nikdo neřeší, dovolují si a zkouší víc a víc. Připadá mi, že s těmito lidmi nikdo do konfliktu jít nechce..Stěžovat si může max. majitel a vlastník. Stížnost myslivců nikdo nebere, vysmějí se vám s úšklebky..(My jediní za svůj koníček na těchto pozemcích platíme řádný nájem...) Jó, Čechy moje, Čechy mé.